Kuva iStockphoto

MATKAOPAS-LEHTI
Vaikka Internetin ihmeellinen maailma tarjoaa mitä runsaimpia tietopaketteja, kaipaa moni tien päälle, lentokoneeseen ja rannalle konkreettista hypisteltävää.

Suhaajille

Autoilijan tiekartta Suomi 2014, Karttakeskus
12,90e (Suomalainen kirjakauppa)

Autoilijan tiekartta 2014 tarjoaa tuoreimmat, päivitetyt tiedot tiestöstä. Kartan oheen on kerätty sata nähtävyyskohdetta. Autoilijan tiekartan mittakaava on 1:800 000.

Autoilijan tiekartta Suomi 2014, Karttakeskus
12,90e (Suomalainen kirjakauppa)

GT tiekartaston kierresidottu versio on näppärän kokoinen ja mahtuu myös useimpien prätkien karttalaukkuihin. Karttaan on selkeästi eroteltu päällystetyt ja päällystämättömät tiet. Uutena teemana kartoissa tänä vuonna on suurimmat ostoskeskukset. Tiestön ja nimistön lisäksi kartoille on merkitty mm. nähtävyyksiä, huoltoasemia, lentokentät ja rajanylityspaikat.

Polkupyörällä Andalusian vuorilta Afrikkaan, Minerva
27,95e (Suomalainen kirjakauppa)

Matti Rämön kuudes matkakirja vie lukijan vuoristopyöräilyn riemuihin ja rasituksiin. Matkan varrella tulevat tutuiksi vuoriston vaatimukset, puoliautiomaan maisemat ja hellepyöräilyn rasittavuus, mutta myös se kahden kulttuurin kiehtova rajapinta, jossa islamilainen ja kristitty maailma kohtaavat.

Sankarimatkailija Latvian maakunnissa, Like
27,95e (Suomalainen kirjakauppa)

Uusin sankarimatkailijoita opastava seikkailija Tero H. Savolainen johdattaa lukijat Latvian maakuntiin. Koska moni matkaaja käy syvemmälle Latviaan Riian kautta, kirja alkaa lyhyellä kuvauksella Latvian pääkaupungista ja lyhyellä visiitillä sen tarjoamista palveluista. Tätä ennen on jo ehditty opastaa Latvian historiaan suurvaltojen puristuksessa, kulttuuriin, politiikkaan ja oluttuvissa vältettäviin ja suositeltaviin puheenaiheisiin. Tekstiin siroteltujen tekijän ottamien valokuvien ja runsaitten erikoisten yksityiskohtien vuoksi Sankarimatkailija Latvian maakunnissa kelpaa hyvin myös nojatuolimatkailuun, mutta pian lukija huomaa tutkailevansa aikatauluja sillä silmällä.

Tiedonhaluisille

Kartta+Opas, Otava
14,95e (Suomalainen kirjakauppa)

Otava on julkaissut uudistettuja painoksia Kartta+Opas kaupunkioppaista mm. Lontoosta, New Yorkista, Barcelonasta ja Berliinistä. Tämän vuoden kolme uutuustitteliä ovat Oslo, Sisilia ja Varsova.
Kartta+Opas on kartta-aukeamien ympärille oivallisesti rakennettu helppokäyttöinen matkaopas, jossa kaupunki on jaettu kymmeneen osa-alueeseen. Jokaiselta alueelta esitellään tärkeimmät nähtävyydet ja huolella valittu joukko muita kohteita.

Top 10, WSOY
21,95e (Suomalainen kirjakauppa)

Uusimmat Kymmenen kärjessä -matkaoppaat Gran Kanarialta ja Phuketista johdattavat sinut suoraan lomapaikan parhaimpiin kohteisiin. Top 10 listat parhaista kävely- ja autoretkistä illanviettoon, paikallisiin juhliin ja vesiurheilulajeihin tarjoavat jokaisen matkustajan kaipaamaa tietoutta - matkustitpa sitten ensimmäisessä luokassa tai pienemmällä budjetilla.

Rantakuntoon

Pariisilainen dieetti, Paasilinna
29,95e (Suomalainen kirjakauppa)

Laihdutuskuureja löytyy jokaiseen makuun, mutta miksi niiden kanssa kamppaileminen on aina niin vaivalloista? Ranskan johtava ravitsemustieteilijä Jean-Michel Cohen antaa vastauksen ja tarjoaa keinon saavuttaa ihannepaino luopumatta elämän iloista. Hänen kolmivaiheinen painonpudotusohjelmansa sisältää 325 herkullista ja helppoa ruokaohjetta, hyödyllisiä vinkkejä ja käytännöllisiä muistilistoja, jotka auttavat painonpudotuksessa. Cohenin ruokavaliossa korostuvat ranskalaisen ruokakulttuurin parhaat puolet: tuoreet ainekset, päivän mittaan nautittujen ruokamäärien tasapaino ja aterioiden oikea ajoitus. Pariisilainen dieetti ei ole pikadieetti. Se on uusi lähestymistapa ruokaan ja tapa nauttia elämästä, jonka avulla näytät hyvältä myös Ranskan Rivieralla!

Sushi Slim, Tammi
24,95e (Suomalainen kirjakauppa)

Kevennä japanilaisella ruokavaliolla ja selvitä hoikkuuden salat sushilla. Trendikkäät ja vähäkaloriset sushit, keitot, salaatit ja bento-lounaat ovat japanilaisten naisten solakkuuden takana. Nauttimalla terveellisen sushiaterian päivässä kilot karisevat kuin huomaamatta, ja lisäksi sushin valmistaminen on helpompaa kuin arvaatkaan. Kirja sisältää japanilaisen ravitsemusterapeutin laatimat ateriasuunnitelmat kaloritietoineen.

Herkkusuille

Villiä ja valloittavaa, Kirjakaari
39,95e (Suomalainen kirjakauppa)

Keittiömestari, villiruokaguru ja nykypäivän metsästäjä-keräilijä Sami Tallberg johdattaa lukijan suomalaisten nykykeittiön helmien pariin. Kotimaisessa ruoassa on rohkeutta sekä tuhdisti väriä ja makua. Pohjoismaalainen makupaletti syntyy villiyrteistä, marjoista ja sienistä, puhtaiden järvien kaloista ja metsien riistasta. Suomalainen ruoka on villiä ja valloittavaa!

Kevyempää

Otava toi markkinoille viime vuonna uuden kirjaformaatin, joka mullistaa matkalukemisen. Miki on pieni, suurin piirtein korttipakan kokoinen minikirja, jonka voi sujauttaa pieneenkin iltalaukkuun.
Voit unohtaa tiiliskiven kokoiset ja painoiset romaanit, jotka vievät tilaa tax-free ostoksilta käsimatkatavaroissa.
Löydät Otavan Miki-valikoimasta mm. Khaled Hosseinin uusimman kirjan Ja vuoret kaikuivat, joka on tunnepitoinen kertomus kabulilaisista sisaruksista ja heidän arvaamattomasta kohtalostaan.
Nojatuolimatkailijalle sopii myös Juha Vakkurin Afrikan poikki, joka kertoo kirjailijan seitsemän viikon matkasta mantereen läpi hankalinta mahdollista tietä. Mitä kaikkea tähän väliin mahtuu, sitä selvittää Vakkurin ainutlaatuinen matkakertomus.

Puuhasteltavaa

Koko perheen ristikkokirja, Gummerus
14,95e (Suomalainen kirjakauppa)

Veijo Wiren on koonnut kirjaan helppoja sekä vähän haastavampia tehtäviä koko perheen pohdittavaksi ja ratkottavaksi. Mukana on mm. lasten kuvaristikoita, kauan kaivattuja kryptoja ja suosittuja sudokuja ratkaisuineen. Pitkä matka taittuu niin siivillä kuin auton takapenkilläkin.

 

MATKAOPAS-LEHTI Vain yksi voi olla paras, suurin ja kaunein. Dubain Burj Khalifaa on vaikea ylittää.

Menevätköhän korvat lukkoon? Ainakin tuntuu vatsassa.

Mutta ei. Matka maailman korkeimman rakennuksen pikahississä ei tunnu miltään. On kuin seisoisi liikkumattomassa pienessä mustassa laatikossa. Ohikiitävät numerot seinässä kertovat nousuvauhdista. Hississä soiva musiikki on kuin jännityselokuvasta ja loppuu juuri, kun matka on ohi.

Ennen hissimatkaa odotustilassa voi vertailla maailman korkeimpia rakennuksia rinnakkain. Miniatyyriset Eiffel-torni ja Empire State Building näyttävät Burj Khalifan rinnalla suuren kartanon piharakennuksilta. Burj Khalifa hipoo taivasta 829 metrin korkeudessa.
Huipulle ei pääse, vain 124. kerrokseen. Näköalaterassilta katselen Dubaita kaikkiin ilmansuuntiin.

Lippu kannattaa hankkia netistä ­etukäteen 125 dirhamilla, 30 eurolla. Paikan päältä ostettuna lippu maksaa 300 dirhamia, 70 euroa.
www.burjkhalifa.ae
www.armanihotels.com

Mika Kaverinen, kuva Nina Kaverinen

Matkaopas 7/2014 -lehdessä on viisisivuinen juttu Dubaista.

MATKAOPAS-LEHTI Yksin matkaava voi valita ravintolat ja aikataulut oman maun mukaan.

Kohde, ranta ja rentoutumistapa. Niistä ei tule riitaa, kun matkustaa omassa seurassa. Tässä kymmenen täyden kympin sinkkulomaa:

Budapest

Budapest on niitä kaupunkeja, johon ihastuu joka kerta uudelleen. Talvella muita matkailijoita on vähän ja hotelleilla hyviä tarjouksia. Hintatasoltaan Budapest on muutenkin Euroopan edullisimpia pääkaupunkeja. Pitkä viikonloppu kuluu ostoskaduilla, näyttelyissä ja ihanissa kahviloissa.

Testaa ainakin Café New York, Erzsébet körút 9-11. Kahvi maksaa siellä yli neljä euroa, mutta paikan upeuden vuoksi siitä ei tee mieli valittaa. Barokkityylinen Széchenyi ulkoaltaineen on Euroopan suurimpia kylpylöitä. Lähteistä pulppuaa yli 70-asteista terveysvettä, joten talvellakin tarkenee. Kylpylä­käynti 14 €. Állatkerti körút 9-11.

Suorat lennot ja yhden hengen huone kolmen tähden keskustahotellissa
3 yöksi joulukuussa alkaen 370 €.

Amsterdam

Pidä varasi tai haluat jäädä ­Amsterdamiin. Kauniit kadut
ja kanavat siltoineen saavat ­helposti ­hurmioon.

Baarit pursuavat seurallisia ­hollantilaisia, mutta ­coffee shopit eivät myy kahvia vaan ­huumeita. Punaisten lyhtyjen ­alueella ­Centraal-aseman ja Nieuwenmarktin välissä näkee niukka-asuisia naisia näyteikkunoissa. Iltaisin ­alueella on ­turvallisempaa liikkua porukalla, selvin päin ja tasku­varkaita varoen.

Museoita on liikaa, aiheinaan erotiikka, olut, ­kidutus, Vincent van Gogh, Anne Frank, asuntovene, laukut, ­kissat, tropiikki, teknologia ja moni muu olennaisuus.

Polkupyörän satulaan pääsee päiväksi alle 10 eurolla. Hotelleista kiinnostavin on Lloyd, jossa voi valita 1–5 tähden huoneen alkaen 55 €. Huippuelämys on ­Zuiver-kylpylä, jossa saunamestari lupaa löylyt.

3 päivän viikonloppumatka yksin matkustavalle alkaen 320 €.

Douro, Portugali

Dourojoki saa alkunsa Espanjan vuorilta ja laskee Atlanttiin halki Pohjois-Portugalin. ­Portviinistä tunnettu jokilaakso on Portugalin vanhinta asuttua seutua.

Leppoisin tapa tutustua alueeseen on jokilaivaristeily. Pitkä, kapea alus ui vakaasti ja ­tarjoaa pysyvän majoituksen. Laukut tarvitsee purkaa ja pakata vain kerran.

Omassa hytissä saa nauttia maisemista lähes vedenpinnan tasolta. Retkillä ja aterioilla voi tutustua matkakumppaneihin - jos haluaa. Raukea tuokio aurinkokannella tuudittaa lähes meditatiiviseen tilaan viinitarhojen peittämien rinteiden lipuessa ohitse.
Kunnes on taas aika asettua herkkuja pursuavaan pöytään. Vaivatta tulee vaihdettua pari sanaa vieressä istuvan brittiherran kanssa. – How are you today? – I’m fine, thanks.
Viikon risteily yhden hengen hytissä 2  640 €. Sisältää lennot Portoon ja täysihoidon.

Muut täyden kympin sinkkukohteet

Kultainen kolmio, Intia
San Sebastian, Espanja
Irlanti
Singapore
Ahvenanmaa, Suomi
Riika, Latvia
Kos, Kreikka

Perustelut ja vinkit kohteisiin Matkaopas-lehdessä 7/2014.

MATKAOPAS-LEHTI
Näin löydät halvimman lennon: varaa 53 päivää ennen matkaa ja lennä tiistaina.

Lomamatkaa suunniteltaessa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä varaamalla matkan 53 päivää etukäteen voi säästää huomattavasti lentojen hinnassa – keskimäärin jopa 29 prosenttia.

Kalleimmillaan lentoliput ovat matkustuspäivänä varattaessa.

Tiedot selviävät matkahakukone momondo.fi:n analyysistä, jossa vertailtiin 7,5 miljardia lentohintaa maailmanlaajuisesti sadalle suosituimmalle reitille. Seitsemässä näistä reiteistä on lähtömaana Suomi.

Lentojen hintaan vaikuttaa varaamisajankohdan lisäksi se, minä viikonpäivänä ja mihin kellonaikaan lento lähtee.

Halvinta on lentää tiistaisin ja illalla kello kuuden ja puolenyön välillä, kun taas keskimäärin kalleimmat liput saa varaamalla lennon lauantai-iltapäiväksi.

Lentojen hinta koostuu monista tekijöistä, ja muun muassa valittu lentoyhtiö, vuodenaika ja kohdelentokenttä ovat mukana muodostamassa lopullista hintaa.

Näillä tekijöillä on myös erisuuruinen rooli eri reiteillä. Suomen suosituin lentoreitti on momondon tilastojen mukaan Helsinki–Barcelona.

Jos edullinen loma Katalonian sydämessä kiinnostaa, kannattaa harkita matkustamista tammikuun puolivälissä viikolla 3.

Eniten matkasta Barcelonaan saa pulittaa loppuvuodesta viikolla 52.

KOOTUT VINKIT MATKAN VARAAMISEEN

•    Halvimmat lennot löydät varaamalla matkasi keskimäärin 53 päivää ennakkoon – ja voit säästää keskimäärin 29 prosenttia
•    Älä jätä lentojen varaamista viime tinkaan, sillä lennot ovat kalleimmillaan matkustuspäivänä varattaessa
•    Valitse matkustuspäiväksi tiistai, sillä lennot ovat yleisesti silloin halvempia
•    Vältä viikonloppuna lentämistä: lauantai ja perjantai ovat viikon kalleimmat päivät lentää
•    Lennä illalla (lähtö klo 18.00–00.00 välillä), jos mahdollista: iltalennot ovat yleisesti ottaen halvimpia
•    Vältä lentämistä iltapäiväruuhkassa, jolloin lennot ovat kalliimpia

MATKAOPAS-LEHTI
Taas käydään keskustelua siitä, miten pyöräilijöiden tulisi käyttäytyä liikenteessä ja miten muiden tielläliikkujien tulisi suhtautua pyöräilijöihin.

Oheisilla humoristisilla videoilla esiintyvät monien tunnistamat tapaukset: pikakiitäjä, holtiton koiranulkoiluttaja, musiikkia kuunteleva kävelijä ja liikennesäännöistä piittaamaton pyöräilijä.

Millainen maantiekulkija itse olet?
 
Häiriköivät maantiekulkijat, osa 1/4: Pikakiitäjä
 
Häiriköivät maantiekulkijat, osa 2/4: Holtiton koiranulkoiluttaja
 
Häiriköivät maantiekulkijat, osa 3/4: I love music!

Häiriköivät maantiekulkijat, osa 4/4: Piittaamaton pyöräilijä
 
Videot on tuottanut LähiTapiola