Itsensä vähättely on suomalaisille on luonteenomaista, mutta upeasta ruokakulttuuristamme meillä on monta hyvää syytä ylpeillä.

Mitä kertoisit ulkomaalaiselle ystävällesi suomalaisesta ruuasta? Muistelisitko kammottavia kouluruokakokemuksia? Kertoisitko pilkallisesti naureskellen kummallisista perinneruuistamme mämmistä tai veripaltusta? Vai päivittelisitkö, kuinka suomalainen ruoka ei maistu miltään? Suomen ensimmäinen ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä tyrmää suomalaisten itsekriittisyyden. Kun seuraavan kerran saat tilaisuuden jakaa suomalaisen ruuan sanomaa, kokeile jättää vähättely pois ja turvaudu kunnon perusteluihin.Älä siis sano, että..

..valmisruokateollisuus on ajanut ruokakulttuurimme alas.

Näin ei ole. Vaikka syömmekin melko paljon valmisruokia, ei se johdu kotiruuan arvostuksen vähentymisestä vaan ennemminkin nykyisestä kiireisestä elämäntavasta. Kuinka moni kehtaisi vaikkapa illalliskutsuja emännöidessään/isännöidessään tarjota vieraille valmispizzaa?

..suomalaiset ovat vieraantuneet luonnosta.

Näin ei ole. Olemme edelleen moneen muuhun maahan verrattuna hyvin lähellä luontoa. Kesäisin taistellaan parhaista mustikka-apajista ja syksyllä suihkitaan ympäri metsiä sienikorit viuhuen.

..meillä ei ole mitään omaa.

Näin ei ole ja toisaalta, harvalla on jotain aivan omaa. Lihapullat ovat yhtä lailla ruotsalaisia, turkkilaisia kuin kreikkalaisiakin. Italialaiset käyttävät idästä tuodun pastansa kastikkeessa Amerikasta tuotuja tomaatteja. Taistelua eri ruokalajien omistajuudesta voisi jatkaa loputtomiin. Ja onhan meillä sentään mämmi ja kalakukko, joiden kansallisuudesta ei ainakaan vielä ole tarvinnut kiistellä.

..perinneruokia ei ainakaan pidä tarjota ulkomaalaiselle.

Kyllä pitää, sillä nehän ovat varsinainen matkailuvaltti! Harva suomalainenkaan haluaa ulkomailla lomaillessaan syödä pelkkää makaronilaatikkoa vaan kokeilee mielellään uutta. Siispä karjalanpiirakat ja lipeäkalat rohkeasti pöytään, jotta vieraalla olisi kotimaahan palattuaan ainakin jotain kerrottavaa tuttavilleen.

..kouluruoasta ei kannata edes puhua, kun se on niin pahaa.

Silti systeeminä kouluruokailu on vailla vertaa. Vaikka suomalaiset itse pitäisivät oppilaitosten tarjoamaa murkinaa vähintäänkin tylsänä, on useille ulkomaalaisille pelkkä ajatus ilmaisesta kouluruuasta kovin eksoottinen.

..terveellinen syöminen on suomalaisille ajanut syömisen ilon ohi.

Näin ei ole, emmehän vieläkään kunnolla edes ymmärrä omien raaka-aineidemme arvoa. Syömme maailman toiselta puolelta raahattuja banaaneja ja mangoja kotimaisten marjojen sijaan. Suomessa on tosin tehty runsaasti ravitsemustieteellistä työtä sekä nälänhädän että liikalihavuuden torjumiseksi, mutta tätähän voi pitää vain hyvänä asiana.

..suomalainen ruoka ei tosiaankaan ole terveellistä.

Tämä ei pidä paikkaansa, koska sehän on. Eihän suomalainen ruoka ole maailman ainoa terveellinen tai terveellisin ruoka, mutta melko ihanteellista se kuitenkin on monen muun maan ruokaan verrattuna. Täysjyväviljat, rypsiöljy, kala ja marjat - siinäpä asioita joilla suomalainenkin voi ylpeillä.

Lähde: Ravitsemuskatsaus 2/2011

Teksti Laura Kuparinen

MATKAOPAS-LEHTI Vain yksi voi olla paras, suurin ja kaunein. Dubain Burj Khalifaa on vaikea ylittää.

Menevätköhän korvat lukkoon? Ainakin tuntuu vatsassa.

Mutta ei. Matka maailman korkeimman rakennuksen pikahississä ei tunnu miltään. On kuin seisoisi liikkumattomassa pienessä mustassa laatikossa. Ohikiitävät numerot seinässä kertovat nousuvauhdista. Hississä soiva musiikki on kuin jännityselokuvasta ja loppuu juuri, kun matka on ohi.

Ennen hissimatkaa odotustilassa voi vertailla maailman korkeimpia rakennuksia rinnakkain. Miniatyyriset Eiffel-torni ja Empire State Building näyttävät Burj Khalifan rinnalla suuren kartanon piharakennuksilta. Burj Khalifa hipoo taivasta 829 metrin korkeudessa.
Huipulle ei pääse, vain 124. kerrokseen. Näköalaterassilta katselen Dubaita kaikkiin ilmansuuntiin.

Lippu kannattaa hankkia netistä ­etukäteen 125 dirhamilla, 30 eurolla. Paikan päältä ostettuna lippu maksaa 300 dirhamia, 70 euroa.
www.burjkhalifa.ae
www.armanihotels.com

Mika Kaverinen, kuva Nina Kaverinen

Matkaopas 7/2014 -lehdessä on viisisivuinen juttu Dubaista.

MATKAOPAS-LEHTI Yksin matkaava voi valita ravintolat ja aikataulut oman maun mukaan.

Kohde, ranta ja rentoutumistapa. Niistä ei tule riitaa, kun matkustaa omassa seurassa. Tässä kymmenen täyden kympin sinkkulomaa:

Budapest

Budapest on niitä kaupunkeja, johon ihastuu joka kerta uudelleen. Talvella muita matkailijoita on vähän ja hotelleilla hyviä tarjouksia. Hintatasoltaan Budapest on muutenkin Euroopan edullisimpia pääkaupunkeja. Pitkä viikonloppu kuluu ostoskaduilla, näyttelyissä ja ihanissa kahviloissa.

Testaa ainakin Café New York, Erzsébet körút 9-11. Kahvi maksaa siellä yli neljä euroa, mutta paikan upeuden vuoksi siitä ei tee mieli valittaa. Barokkityylinen Széchenyi ulkoaltaineen on Euroopan suurimpia kylpylöitä. Lähteistä pulppuaa yli 70-asteista terveysvettä, joten talvellakin tarkenee. Kylpylä­käynti 14 €. Állatkerti körút 9-11.

Suorat lennot ja yhden hengen huone kolmen tähden keskustahotellissa
3 yöksi joulukuussa alkaen 370 €.

Amsterdam

Pidä varasi tai haluat jäädä ­Amsterdamiin. Kauniit kadut
ja kanavat siltoineen saavat ­helposti ­hurmioon.

Baarit pursuavat seurallisia ­hollantilaisia, mutta ­coffee shopit eivät myy kahvia vaan ­huumeita. Punaisten lyhtyjen ­alueella ­Centraal-aseman ja Nieuwenmarktin välissä näkee niukka-asuisia naisia näyteikkunoissa. Iltaisin ­alueella on ­turvallisempaa liikkua porukalla, selvin päin ja tasku­varkaita varoen.

Museoita on liikaa, aiheinaan erotiikka, olut, ­kidutus, Vincent van Gogh, Anne Frank, asuntovene, laukut, ­kissat, tropiikki, teknologia ja moni muu olennaisuus.

Polkupyörän satulaan pääsee päiväksi alle 10 eurolla. Hotelleista kiinnostavin on Lloyd, jossa voi valita 1–5 tähden huoneen alkaen 55 €. Huippuelämys on ­Zuiver-kylpylä, jossa saunamestari lupaa löylyt.

3 päivän viikonloppumatka yksin matkustavalle alkaen 320 €.

Douro, Portugali

Dourojoki saa alkunsa Espanjan vuorilta ja laskee Atlanttiin halki Pohjois-Portugalin. ­Portviinistä tunnettu jokilaakso on Portugalin vanhinta asuttua seutua.

Leppoisin tapa tutustua alueeseen on jokilaivaristeily. Pitkä, kapea alus ui vakaasti ja ­tarjoaa pysyvän majoituksen. Laukut tarvitsee purkaa ja pakata vain kerran.

Omassa hytissä saa nauttia maisemista lähes vedenpinnan tasolta. Retkillä ja aterioilla voi tutustua matkakumppaneihin - jos haluaa. Raukea tuokio aurinkokannella tuudittaa lähes meditatiiviseen tilaan viinitarhojen peittämien rinteiden lipuessa ohitse.
Kunnes on taas aika asettua herkkuja pursuavaan pöytään. Vaivatta tulee vaihdettua pari sanaa vieressä istuvan brittiherran kanssa. – How are you today? – I’m fine, thanks.
Viikon risteily yhden hengen hytissä 2  640 €. Sisältää lennot Portoon ja täysihoidon.

Muut täyden kympin sinkkukohteet

Kultainen kolmio, Intia
San Sebastian, Espanja
Irlanti
Singapore
Ahvenanmaa, Suomi
Riika, Latvia
Kos, Kreikka

Perustelut ja vinkit kohteisiin Matkaopas-lehdessä 7/2014.

MATKAOPAS-LEHTI
Näin löydät halvimman lennon: varaa 53 päivää ennen matkaa ja lennä tiistaina.

Lomamatkaa suunniteltaessa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä varaamalla matkan 53 päivää etukäteen voi säästää huomattavasti lentojen hinnassa – keskimäärin jopa 29 prosenttia.

Kalleimmillaan lentoliput ovat matkustuspäivänä varattaessa.

Tiedot selviävät matkahakukone momondo.fi:n analyysistä, jossa vertailtiin 7,5 miljardia lentohintaa maailmanlaajuisesti sadalle suosituimmalle reitille. Seitsemässä näistä reiteistä on lähtömaana Suomi.

Lentojen hintaan vaikuttaa varaamisajankohdan lisäksi se, minä viikonpäivänä ja mihin kellonaikaan lento lähtee.

Halvinta on lentää tiistaisin ja illalla kello kuuden ja puolenyön välillä, kun taas keskimäärin kalleimmat liput saa varaamalla lennon lauantai-iltapäiväksi.

Lentojen hinta koostuu monista tekijöistä, ja muun muassa valittu lentoyhtiö, vuodenaika ja kohdelentokenttä ovat mukana muodostamassa lopullista hintaa.

Näillä tekijöillä on myös erisuuruinen rooli eri reiteillä. Suomen suosituin lentoreitti on momondon tilastojen mukaan Helsinki–Barcelona.

Jos edullinen loma Katalonian sydämessä kiinnostaa, kannattaa harkita matkustamista tammikuun puolivälissä viikolla 3.

Eniten matkasta Barcelonaan saa pulittaa loppuvuodesta viikolla 52.

KOOTUT VINKIT MATKAN VARAAMISEEN

•    Halvimmat lennot löydät varaamalla matkasi keskimäärin 53 päivää ennakkoon – ja voit säästää keskimäärin 29 prosenttia
•    Älä jätä lentojen varaamista viime tinkaan, sillä lennot ovat kalleimmillaan matkustuspäivänä varattaessa
•    Valitse matkustuspäiväksi tiistai, sillä lennot ovat yleisesti silloin halvempia
•    Vältä viikonloppuna lentämistä: lauantai ja perjantai ovat viikon kalleimmat päivät lentää
•    Lennä illalla (lähtö klo 18.00–00.00 välillä), jos mahdollista: iltalennot ovat yleisesti ottaen halvimpia
•    Vältä lentämistä iltapäiväruuhkassa, jolloin lennot ovat kalliimpia

MATKAOPAS-LEHTI
Taas käydään keskustelua siitä, miten pyöräilijöiden tulisi käyttäytyä liikenteessä ja miten muiden tielläliikkujien tulisi suhtautua pyöräilijöihin.

Oheisilla humoristisilla videoilla esiintyvät monien tunnistamat tapaukset: pikakiitäjä, holtiton koiranulkoiluttaja, musiikkia kuunteleva kävelijä ja liikennesäännöistä piittaamaton pyöräilijä.

Millainen maantiekulkija itse olet?
 
Häiriköivät maantiekulkijat, osa 1/4: Pikakiitäjä
 
Häiriköivät maantiekulkijat, osa 2/4: Holtiton koiranulkoiluttaja
 
Häiriköivät maantiekulkijat, osa 3/4: I love music!

Häiriköivät maantiekulkijat, osa 4/4: Piittaamaton pyöräilijä
 
Videot on tuottanut LähiTapiola