Spirulinaa syövät astronautitkin.

MATKAOPAS-LEHTI
Maistuisiko mädältä lihalta tuoksuva hedelmä vai kattaisiko sittenkin illallispöytään levää tai planktonia?

Klorella

Klorella on yksisoluinen makean veden levä. Erikoiseksi sen tekee kyky nelinkertaistaa itsensä vuorokaudessa.

Ihmisen elimistölle tärkeitä vitamiineja, mineraaleja, amino- ja rasvahappoja sekä lehtivihreää pursuava levä on maailman nopeimmin kasvava kasvi.

Klorella sisältää jopa 60 prosenttia puhtaasti imeytyvää proteiinia. Ravintorikas levä tarjoilee elimistölle myös sen tarvitsemaa rautaa ja kalsiumia.

Cordyceps eli kiinanloisikka

Kylmillä ja lumisilla vuorilla Aasiassa kasvava kiinanloisikka on sormen tai golfmailan muotoinen sieni, joka kasvaa 4-11 senttimetrin mittaiseksi. Erikoinen nimi tarkoittaa kiinaksi kesäkasvi-talvimatoa, sillä sen ajatellaan olevan kesällä vihannes ja talvella eläin.

Kiinanloisikkaa suositellaan suorituskykyä parantavien ominaisuuksien vuoksi esimerkiksi urheilijoille, vanhuksille ja stressistä kärsiville. Sitä pidetään maailman kalleimpana yrttinä.

Durian-hedelmä

Durian on isoa piikkipalloa muistuttava hedelmä, joka kasvaa jopa 25 metriä korkeissa duriopuissa ja saattaa kypsänä painaa jopa kaksi kiloa.

Durian on ainoa kasvikunnan tuote, jota tiikeri suostuu syömään. Tämä johtuu hedelmän ominaistuoksusta, joka on erittäin voimakas ja muistuttaa mätänevän lihan hajua.

Tästä huolimatta tai juuri sen vuoksi hedelmä onkin suurta herkkua kasvualueellaan Kaakkois-Aasiassa. Hedelmän lemu on niin voimakas, että se tunkee läpi jopa säilyketölkistä ja sen syöminen onkin kielletty useissa hotelleissa.

Durian-hedelmää syödään sellaisenaan raakana, mutta myös sipuleiden, suolan ja etikan kanssa paistettuna tai hillojen ja makeisten muodossa.

Fytoplankton

Fytoplankton sisältää jokaisen ravinteen, joita ihminen tarvitsee uusien solujen rakentamiseen ja ylläpitoon. Fytoplankton sisältääkin enemmän ravinteita grammaa kohti kuin mikään muu maailmasta löytyvä ruoka-aine.

Mukana on omega-3 rasvahappoja, A-, B-, C- ja D-vitamiineja, kaikki 22 aminohappoa sekä kaikki tunnetut mineraalit.

Fytoplanktonista tekee erikoisen myös se, että ihmiskeho voi hyödyntää sen sataprosenttisesti. Yleensä ravintoaineista saadaan hyödynnettyä korkeintaan puolet.

Pakuri

Vaikka sienet ovat yleisesti suomalaisten herkkua, on pakuri sienimaailman musta lammas. Käytännössä pakuri on sienen puun runkoon aiheuttama kasvannainen, joka lahottaa puuta.

Pakuri on tutkituista ruoka-aineista antioksidanttipitoisin, sillä sen antioksidanttien tehoa kuvaava luku on suurempi kuin yhdelläkään tutkitulla marjalla, yrtillä tai mausteella.

Pakuria voi käyttää sekä teenä että jauheena, jota voi lisätä esimerkiksi leipätaikinaan.

Miracle Fruit eli ihmehedelmä

Vain kahden sentin mittainen ja kovasti marjalta näyttävä hedelmä muuttaa happamat maut makeiksi.

Marjassa itsessään on vain vähän sokeria, mutta sen glykoproteiinimolekyylit tarttuvat syöjän kielen makunystyihin ja kääntävät makukokemuksen päälaelleen. Hedelmän teho kestää noin tunnin.

Spirulina

Spirulina on mikroskooppisen pieni, yksisoluinen levä, joka saa nimensä spiraalimaisesta muodostaan. Spirulina sisältää ravinteiden ja vitamiinien lisäksi harvinaista sinistä väripigmenttiä, fykosyaniinia, josta se saa vaikuttavan sinivihreän värinsä.

Spirulina sisältää niin paljon ihmiskeholle välttämättömiä mineraaleja, rasvahappoja ja muita hyödyllisiä ainesosia, että se kuuluu myös astronauttien ruokavalioon avaruuslennoilla.

 

Mitä on superruoka?

Superruuaksi tai superfoodiksi kutsutaan sellaista ruokaa, joka on ravinnetiheää ja sitä pidetään terveyttä ja hyvinvointia edistävänä.

Superruoka sinänsä on markkinointitermi. Se ei tarkoita esimerkiksi tieteen keinoin rajattua ryhmää ruokia, vaan sillä viitataan yleensä villinä kasvavaan tai luonnonmukaisesti viljeltyyn ruokaan, jolla on historiallisten hyötykäsitysten lisäksi monipuolinen ravinteellinen profiili.

Superruoka siis sisältää suuria määriä kehon toiminnalle tärkeitä vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja, rasvahappoja sekä erilaisia kasviravinteita.

Lähde: CocoVI

 

MATKAOPAS-LEHTI Vain yksi voi olla paras, suurin ja kaunein. Dubain Burj Khalifaa on vaikea ylittää.

Menevätköhän korvat lukkoon? Ainakin tuntuu vatsassa.

Mutta ei. Matka maailman korkeimman rakennuksen pikahississä ei tunnu miltään. On kuin seisoisi liikkumattomassa pienessä mustassa laatikossa. Ohikiitävät numerot seinässä kertovat nousuvauhdista. Hississä soiva musiikki on kuin jännityselokuvasta ja loppuu juuri, kun matka on ohi.

Ennen hissimatkaa odotustilassa voi vertailla maailman korkeimpia rakennuksia rinnakkain. Miniatyyriset Eiffel-torni ja Empire State Building näyttävät Burj Khalifan rinnalla suuren kartanon piharakennuksilta. Burj Khalifa hipoo taivasta 829 metrin korkeudessa.
Huipulle ei pääse, vain 124. kerrokseen. Näköalaterassilta katselen Dubaita kaikkiin ilmansuuntiin.

Lippu kannattaa hankkia netistä ­etukäteen 125 dirhamilla, 30 eurolla. Paikan päältä ostettuna lippu maksaa 300 dirhamia, 70 euroa.
www.burjkhalifa.ae
www.armanihotels.com

Mika Kaverinen, kuva Nina Kaverinen

Matkaopas 7/2014 -lehdessä on viisisivuinen juttu Dubaista.

MATKAOPAS-LEHTI Yksin matkaava voi valita ravintolat ja aikataulut oman maun mukaan.

Kohde, ranta ja rentoutumistapa. Niistä ei tule riitaa, kun matkustaa omassa seurassa. Tässä kymmenen täyden kympin sinkkulomaa:

Budapest

Budapest on niitä kaupunkeja, johon ihastuu joka kerta uudelleen. Talvella muita matkailijoita on vähän ja hotelleilla hyviä tarjouksia. Hintatasoltaan Budapest on muutenkin Euroopan edullisimpia pääkaupunkeja. Pitkä viikonloppu kuluu ostoskaduilla, näyttelyissä ja ihanissa kahviloissa.

Testaa ainakin Café New York, Erzsébet körút 9-11. Kahvi maksaa siellä yli neljä euroa, mutta paikan upeuden vuoksi siitä ei tee mieli valittaa. Barokkityylinen Széchenyi ulkoaltaineen on Euroopan suurimpia kylpylöitä. Lähteistä pulppuaa yli 70-asteista terveysvettä, joten talvellakin tarkenee. Kylpylä­käynti 14 €. Állatkerti körút 9-11.

Suorat lennot ja yhden hengen huone kolmen tähden keskustahotellissa
3 yöksi joulukuussa alkaen 370 €.

Amsterdam

Pidä varasi tai haluat jäädä ­Amsterdamiin. Kauniit kadut
ja kanavat siltoineen saavat ­helposti ­hurmioon.

Baarit pursuavat seurallisia ­hollantilaisia, mutta ­coffee shopit eivät myy kahvia vaan ­huumeita. Punaisten lyhtyjen ­alueella ­Centraal-aseman ja Nieuwenmarktin välissä näkee niukka-asuisia naisia näyteikkunoissa. Iltaisin ­alueella on ­turvallisempaa liikkua porukalla, selvin päin ja tasku­varkaita varoen.

Museoita on liikaa, aiheinaan erotiikka, olut, ­kidutus, Vincent van Gogh, Anne Frank, asuntovene, laukut, ­kissat, tropiikki, teknologia ja moni muu olennaisuus.

Polkupyörän satulaan pääsee päiväksi alle 10 eurolla. Hotelleista kiinnostavin on Lloyd, jossa voi valita 1–5 tähden huoneen alkaen 55 €. Huippuelämys on ­Zuiver-kylpylä, jossa saunamestari lupaa löylyt.

3 päivän viikonloppumatka yksin matkustavalle alkaen 320 €.

Douro, Portugali

Dourojoki saa alkunsa Espanjan vuorilta ja laskee Atlanttiin halki Pohjois-Portugalin. ­Portviinistä tunnettu jokilaakso on Portugalin vanhinta asuttua seutua.

Leppoisin tapa tutustua alueeseen on jokilaivaristeily. Pitkä, kapea alus ui vakaasti ja ­tarjoaa pysyvän majoituksen. Laukut tarvitsee purkaa ja pakata vain kerran.

Omassa hytissä saa nauttia maisemista lähes vedenpinnan tasolta. Retkillä ja aterioilla voi tutustua matkakumppaneihin - jos haluaa. Raukea tuokio aurinkokannella tuudittaa lähes meditatiiviseen tilaan viinitarhojen peittämien rinteiden lipuessa ohitse.
Kunnes on taas aika asettua herkkuja pursuavaan pöytään. Vaivatta tulee vaihdettua pari sanaa vieressä istuvan brittiherran kanssa. – How are you today? – I’m fine, thanks.
Viikon risteily yhden hengen hytissä 2  640 €. Sisältää lennot Portoon ja täysihoidon.

Muut täyden kympin sinkkukohteet

Kultainen kolmio, Intia
San Sebastian, Espanja
Irlanti
Singapore
Ahvenanmaa, Suomi
Riika, Latvia
Kos, Kreikka

Perustelut ja vinkit kohteisiin Matkaopas-lehdessä 7/2014.

MATKAOPAS-LEHTI
Näin löydät halvimman lennon: varaa 53 päivää ennen matkaa ja lennä tiistaina.

Lomamatkaa suunniteltaessa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä varaamalla matkan 53 päivää etukäteen voi säästää huomattavasti lentojen hinnassa – keskimäärin jopa 29 prosenttia.

Kalleimmillaan lentoliput ovat matkustuspäivänä varattaessa.

Tiedot selviävät matkahakukone momondo.fi:n analyysistä, jossa vertailtiin 7,5 miljardia lentohintaa maailmanlaajuisesti sadalle suosituimmalle reitille. Seitsemässä näistä reiteistä on lähtömaana Suomi.

Lentojen hintaan vaikuttaa varaamisajankohdan lisäksi se, minä viikonpäivänä ja mihin kellonaikaan lento lähtee.

Halvinta on lentää tiistaisin ja illalla kello kuuden ja puolenyön välillä, kun taas keskimäärin kalleimmat liput saa varaamalla lennon lauantai-iltapäiväksi.

Lentojen hinta koostuu monista tekijöistä, ja muun muassa valittu lentoyhtiö, vuodenaika ja kohdelentokenttä ovat mukana muodostamassa lopullista hintaa.

Näillä tekijöillä on myös erisuuruinen rooli eri reiteillä. Suomen suosituin lentoreitti on momondon tilastojen mukaan Helsinki–Barcelona.

Jos edullinen loma Katalonian sydämessä kiinnostaa, kannattaa harkita matkustamista tammikuun puolivälissä viikolla 3.

Eniten matkasta Barcelonaan saa pulittaa loppuvuodesta viikolla 52.

KOOTUT VINKIT MATKAN VARAAMISEEN

•    Halvimmat lennot löydät varaamalla matkasi keskimäärin 53 päivää ennakkoon – ja voit säästää keskimäärin 29 prosenttia
•    Älä jätä lentojen varaamista viime tinkaan, sillä lennot ovat kalleimmillaan matkustuspäivänä varattaessa
•    Valitse matkustuspäiväksi tiistai, sillä lennot ovat yleisesti silloin halvempia
•    Vältä viikonloppuna lentämistä: lauantai ja perjantai ovat viikon kalleimmat päivät lentää
•    Lennä illalla (lähtö klo 18.00–00.00 välillä), jos mahdollista: iltalennot ovat yleisesti ottaen halvimpia
•    Vältä lentämistä iltapäiväruuhkassa, jolloin lennot ovat kalliimpia

MATKAOPAS-LEHTI
Taas käydään keskustelua siitä, miten pyöräilijöiden tulisi käyttäytyä liikenteessä ja miten muiden tielläliikkujien tulisi suhtautua pyöräilijöihin.

Oheisilla humoristisilla videoilla esiintyvät monien tunnistamat tapaukset: pikakiitäjä, holtiton koiranulkoiluttaja, musiikkia kuunteleva kävelijä ja liikennesäännöistä piittaamaton pyöräilijä.

Millainen maantiekulkija itse olet?
 
Häiriköivät maantiekulkijat, osa 1/4: Pikakiitäjä
 
Häiriköivät maantiekulkijat, osa 2/4: Holtiton koiranulkoiluttaja
 
Häiriköivät maantiekulkijat, osa 3/4: I love music!

Häiriköivät maantiekulkijat, osa 4/4: Piittaamaton pyöräilijä
 
Videot on tuottanut LähiTapiola