Limnoksen saari sopii niille, jotka kaihtavat turistimassoja mutta rakastavat kiireetöntä kreikkalaista tunnelmaa.

Ateenalainen Vicky, 24, näpyttää kannettavaansa ja lusikoi välillä hajamielisesti kahvinsa pinnalla kelluvaa kermavaahtoa. Poikaystävä Yannis, 24, tuijottelee merelle ja imaisee pillillä jääkahviaan. Aamupäivän aurinko on paahtanut Myrinan kaupungin kujat hohkaavan kuumiksi, mutta köynnöskasvien suojaamalla terassilla on vilpoisaa.

Yannis ja Vicky tietävät, mikä Limnoksella on parasta. Saarella ei välttämättä tarvitse tehdä mitään, paitsi ehkä juoda vähän kahvia.

Egeanmeren saari Limnos sopii niille, jotka kaihtavat Rodoksen Suomi-baareja ja Kreetan turistilaumoja, mutta rakastavat Kreikan kiireetöntä tunnelmaa: pappojen kansoittamia kahviloita, siestaksi hiljeneviä kujia, pitkiä illallisia ja kirkkaansinisenä aaltoilevaa merta.

– Limnos ei ole niille, jotka kaipaavat yöelämää. Me teemme joka päivä samat jutut: kokkaamme, uimme ja kalastamme, saarella kesät lomaileva Yannis sanoo.

Limnokseen tutustuminen kannattaa aloittaa pääkaupungista
Myrinasta. Viiden tuhannen asukkaan Myrina on talvisin uinuva pikkukylä, mutta kesällä ostoskatu täyttyy varsinkin kreikkalaisista turisteista ja kaupat pidentävät
aukioloaikojaan iltamyöhään asti.

Myrinan ilmettä hallitsevat punatiilikattoiset rapatut talot. Länsilaitaa reunustaa pastellinväristen uusklassisten rakennusten rivistö, ja vuoteen 1912 kestäneestä ottomaanien ajasta kertovat muutamat turkkilaistyyliset kivitalot.

Leppoisa aamuhetki

Limnoslaiset matkustavat mantereelle harvoin, joten Myrinasta löytyy yllättävän paljon erikoisliikkeitä: kenkäkauppoja, herkkumyymälöitä, koruliikkeitä, sisustuskauppa, kodinkoneliike. Laatoitettu ostoskatu kaartaa kalasatamasta matalien rapattujen talojen väliin. Putiikkien julkisivut on haluttu pitää perinteisinä, eikä kadulla loista valomainoksia.

Ennen aamukymmentä kauppojen edessä vaeltelee vähän ihmisiä. Keskellä katua köllöttelee paksuturkkinen koira, ja laihat kissat kurkkivat sivukujien aidatuilta pikkupihoilta.

Vierekkäisten liikkeiden myyjät Elena, 29, ja Nadia, 24, istuvat vaatekaupan oviaukossa ja karistavat savukkeitaan portaille nostettuun tuhkakuppiin.

– Täällä on kesällä ihan erilaista kuin talvella. Heinäkuun puoli¬välistä elokuun puoliväliin kadut ovat ihan täynnä. Talvella on hiljaista, Elena kertoo.

Naiset ovat muuttaneet mantereelta mutta eivät kaipaa isompiin ympyröihin.  

Kesäisin Elena ja Nadia viettävät vapaa-aikansa uimalla ja istumalla terasseilla. Kun talven kylmänkosteat tuulet puhaltavat, he menevät satamaan kuntosalille.

– Tykkään siitä, että täällä on rauhallista. Lisäksi ihmiset ovat paljon ystävällisempiä kuin kaupungissa, Nadia pohtii.

Kaikki eivät arvosta Limnoksen rauhallisuutta. Saarella on Egeanmeren yliopiston ravitsemustieteen laitos, ja nuoria naisia harmittaa yöelämän ja miesopiskelijoiden puute. Keskustaan jo aamusta eksyneet 19-vuotiaat Konstantina ja Foteini valittavat, ettei saarella ole mitään tekemistä.

– Olemme tulleet isommasta kaupungista ja tottuneet siihen, että on ihmisiä ja paikkoja, minne mennä. Että tapahtuu jotain.

Yhdeltätoista kadut alkavat täyttyä. Opiskelijat löntystelevät rannalle, ja Nadia ja Elena joutuvat nousemaan palvelemaan asiakkaita. Moni rientää ostoksille ennen puoli kahdelta alkavaa siestaa.

Vilinää onkin hyvä paeta tutustumalla saaren tunnetuimpaan nähtävyyteen.

Peurojen perässä

Aurinko kimaltelee hiljakseen aaltoilevalla merellä, joka näyttää jatkuvan ikuisuuksiin. Kun katsetta hieman kääntää, huomaa vastapäisen rannan kirkon, vettä halkovan aallonmurtajan, kalastajaveneet ja tiilikattoisten talojen muodostamat kylät. Myrinan linnoitukselta aukeava maisema on niin lumoava, että siihen uppoutuessaan unohtaa jyrkän nousun.

Kallioisen kumpareen päälle rakennettu linna on Limnoksen maamerkki, joka hallitsee kylää vuorokauden ympäri.  Kiemurtelevat muurit on valaistu niin, että öisin linna näyttää leijailevan ilmassa.

Parinkymmenen minuutin kapuaminen kannattaa myös kukkulan asukkien vuoksi. Papanakasat piikikkäiden kasvien seassa paljastavat, että jyrkillä rinteillä taiteilee parisensataa peuraa. Ne saavat elää vapaana, mutta rinteille on kannettu kasoittain kuivaa heinää ruuaksi ja peltisiä vesilaareja juoma-astioiksi.

Koko saari päivässä

Etäisyys saaren laidalta toiselle on vain viitisenkymmentä kilometriä, joten kiinnostavimmat nähtävyydet kiertää päivässä. Helpoimmin matkaan pääsee vuokra-autolla tai opastetulla bussikierroksella.

Vähän väliä vastaan tulee pikkuisia kyliä, kuten turistien suosima rantakohde Plati, tuulimyllyistään tunnettu Kontias ja paikallisen savenvalajan kotikylä Kontopouli. Tien varrella vilisee taloja, viinitarhoja, kukkoja ja vuohia.

Kylien välillä maisema kumpuilee kallioisena. Tuliperäiset kukkulat näyttävät lähes paljailta, mutta lähempää huomaa, kuinka niitä peittää piikikkäiden kasvien kerros. Siellä täällä erottaa rinteillä kapuavia lampaita.

Bussi ohittaa sateiden täyttämän suolajärven. Opas kertoo, että keskikesällä järvi kuivuu ja suolakerrokset näyttävät lumelta. Toisinaan järvelle pyrähtää parvi flamingoja.

Lopulta bussi kaartaa saaren toiselle laidalle Kotsinasiin. Kylän tärkein nähtävyys on pieni ortodoksikirkko, jonka turkoosin katon hallitsemassa hämyssä palaa muutama tuohus.

Koristeellinen kirkko on kukka-asetelmineen ja ikoneineen tunnelmallinen, mutta todellinen salaisuus piilee maan alla.
Kapeat kiviaskelmat katoavat syvyyksiin. Ahdas portaikko jatkuu ja jatkuu, ja kasvoille pöllähtää kosteaan ilmaan sekoittunutta maakellarin tuoksua. Juuri kun ahtaanpaikankammo uhkaa iskeä, eteen ilmestyy hämärä huone. Kiviseinien keskeltä pilkistää pikkuinen kaivo. Sieltä limnoslaiset hakevat pyhää vihkivettä.

Mutta on Limnoksella kristinuskoa vanhempaakin historiaa.
Poliochnin kuivuuttaan pölisevää maata kuvioivat kiviset muodostelmat. Kyse ei ole mistä tahansa kivikasoista, vaan 6000 vuoden takaisesta asutuksesta. Limnoslaiset ylpeilevät sillä, että Poliochni on saattanut olla Euroopan ensimmäinen kaupunki.

Demokratian historiasta muistuttavat kiviröykkiöiden keskeltä erottuvat parlamentin rauniot.

Riittävästi rantoja

Kun nähtävyydet on kierretty ja kylät koluttu, voi hyvällä omallatunnolla omistautua sille, mikä turisteja saarelle houkuttaa: Limnoksella on noin 30 uimarantaa.

Yksi suosituimmista on muutaman kilometrin päästä Myrinasta löytyvä Plati. Sieltä löytyy  700 metriä rantaviivaa, aurinkotuoleja, värikkäitä varjorivistöjä, vesiurheilua, veneretkiä ja rantatavernoita. Turistien harmiksi hiekka ei ole silkkistä, vaan karkea rouhe nipistelee jalkapohjia.

Sen sijaan maisema on taianomainen. Utuisesta merestä kohoaa jylhiä kallioluotoja, joiden taustalla ulappa katoaa horisonttiin.

Saari on tunnettu tuulisuudestaan, mutta nyt se yllättää: rannalla ei näy aallon aaltoa, vain peilityyni pinta heijastaa taivasta.

Aallot lyövät saaren itärantaan, joka on tuulien vuoksi surffaajien suosiossa. Keroksen rannalla voi kokeilla laine- tai leijalautailua, ja sitä kehutaan aloittelijoillekin turvalliseksi.

Merimetsoja ja delfiinejä

Osalle Limnoksen rannoista pääsee vain veneellä. Kuulostaa hankalalta, mutta vaivannäkö tarkoittaa ihanaa rauhaa muilta turisteilta.

Kuskimme Panagiotis ohjaa veneen varovasti kallioiden välistä. Jylhiltä rinteiltä erottuu mustia hahmoja. Laiva keinuu lähemmäs, ja hahmot paljastuvat uljaita kaulojaan ojenteleviksi merimetsoiksi.

Edellisen illan turisteille luontoelämys on ollut vielä huikeampi. Delfiinit ovat uineet aivan Panagiotiksen veneen kylkeen. Ne näyttäytyvät useimmin kesä–heinäkuun vaihteessa ja syyskuussa.

Nyt delfiinejä ei näy. Veneen lasipohjan läpi erottuu vain pikkuisia kaloja ja tuliperäisiä kallionjärkäleitä. Tuuli on sekoittanut veden hieman sameaksi, mutta parhaimmillaan voi nähdä yli kymmenen metrin syvyyteen.

Panagiotis pysäyttää veneen yhdelle lukuisista uimarannoista. Hiekalla vaeltelee vain yksi pariskunta koiransa kanssa. Muita ei suojaisessa poukamassa näy.

On aika kavuta veneestä, kahlata rantaan ja heittää vaatteet hiekalle.

Istu iltaa Myrinassa x 3

  • Karagiozis. Päivisin Karagiozis on kuin mikä tahansa frappea tarjoileva rantakahvila, ehkä hieman muita trendikkäämpi ja suositumpi. Iltaisin kaiuttimet vyöryttävät klubimusiikkia ja paikan valtaavat drinkkejä nauttivat nuoret ja opiskelijat. Kun kysyy ehdotusta illanviettopaikaksi lähes keneltä tahansa nuorelta, vastaus on Karagiozis.
  • Alexandros. Myös modernisti sisustettu Alexandros muuttuu iltaisin rauhallisesta kahvilasta musiikkia tulvivaksi drinkkipaikaksi.
  • Cafe Aigaion. Kahvila on perustettu 80 vuotta sitten entisen moskeijan paikalle. Päivisin terassin valtaavat vanhemmat miehet, mutta iltaisin kahvilan munkeista, täytetyistä letuista ja kookkaista jäätelöannoksista nauttivat kaikki.

Meze-paloja ja ranskiksia

Kaikkea ei voi ymmärtää. Tavernoiden ruokalistat pursuavat
yli-ihania pikkuisia meze-paloja: leivitettyä saganaki-juustoa, viininlehtikääryleitä, tyropitakia-juustopiirakkaa, grillattuja paprikoita ja uppopaistettuja kesäkurpitsanpaloja. Ja mitä tilaavat kreikkalaiset? Ranskanperunoita. Niitä tuntuu menevän pöytään kuin pöytään. Kannattaa silti unohtaa ranskalaiset ja tilata noin viiden euron meze-annoksia koko seurueen maisteltaviksi. Saarella kun ollaan, Limnoksella maistuvat myös erilaiset merenelävät.

Jälkiruuaksi syödään yleensä hedelmiä, joita saatetaan tuoda pöytään pyytämättä. Herkuttelijan kannattaa testata pähkinäistä karidopita-kakkua ja hunajalla makeutettua ihanan tuhtia kreikkalaista jogurttia.

Niin, ja laihduttajan ei kannata huijata itseään välimeren dieetin terveellisellä maineella. Oliiviöljyä lorautellaan kauniisti sanottuna ronskisti.

Kesäkohde Egeanmerellä

  • Vulkaaninen Limnoksen saari sijaitsee Egeanmeren koillislaidalla Athos-vuoren ja Lesboksen saaren välissä. Saarella on 18 000 asukasta, joista kolmannes asuu pääkaupunki Myrinassa.
  • Limnos on ehdottomasti kesäkohde. Lämpö kohoaa kesäisiin lukemiin toukokuussa, ja helteitä riittää syyskuun puoliväliin. Talvella saarella on viileää, tuulista ja sateista.
  • Pakettimatkoja Limnokselle järjestää Aurinkomatkat. Omatoimisesti saarelle pääsee helpoimmin varaamalla tunnin kestävän lennon Ateenasta. Olympic Air -lentää Limnokselle 2–3 kertaa päivässä, ja meno-paluulennot saa noin 120 eurolla.

Laivalla Turkkiin

Jos frappen siemailu ja auringonotto alkavat jostain syystä kyllästyttää, historialliset elämykset ovat laivamatkan päässä. Saarelta järjestetään päiväretkiä Turkkiin myyttiseen Troijan kaupunkiin. Laivamatka kestää 2,5 tuntia, ja meno-paluulippu maksaa 80 euroa.

Kun aurinko ei riitä

Upotan jalan ammeeseen ja vetäisen sen saman tien pois. Lähdevesi on niin kuumaa, että siihen on hivuttauduttava vähitellen. Jos auringon lämpö ei riitä, Myrinassa voi nauttia kuumuudesta myös juuri remontoidussa Therma Spassa. Loikoilla voi ulkoaltaassa tai ammeessa oman huoneen rauhassa. Lemmenlomalaiset voivat pulahtaa myös kahden hengen Afrodite-altaaseen.

Kylpyjen lisäksi spa tarjoaa hemmottelua shiatsuhieronnasta suklaahoitoihin. Tunnelma on ylellinen: marmoripintaisilla käytävillä soi rauhallinen musiikki, sisustuksen täydentävät orkideat ja huoneita valaisevat lamppujen sijaan kynttilät ja kattoikkunat. Tunnin hieronnat maksavat 55–90 euroa, useimmat kylpyhoidot 25–35 euroa.

Therma Spa, Myrina 81400

Oman unelmaloman räätälöinti on helpompaa kuin koskaan. Yksi lähtee hyvinvointilomalle etsimään itseään, toinen viettää viikon paikallisten tapaan.

Kun pelkkä ruoka ei riitä

Kun on syöty pikkukylien pinxtot, mutusteltu ekologiset lähimustekalat ja juotu artesaanioluet, on aika hakea ruokamatkailuun uutta twistiä. Se löytyy elämysravintoloista.

Supperclub on Amsterdamin viilein illallis- ja bilepaikka. Kuva: Supperclub

Amsterdamin Supperclub-ravintossa ruokailu on kokonaisvaltainen elämys: dj tai vj soittaa musiikkia, vieressä tanssii trikooasuinen performanssitaiteilija, kattoon heijastuu videoshow ja tarjoilijat kantavat yllätys-menun näyttäviä annoksia pöytään. Vaikka paikalla on kaupungin trendikerma, ruoka nautiskellaan sohvilla sukkasillaan pötkötellen.

Illallinen Supperclubissa 69 €, sisältää viisi ruokalajia.

Ter-ve-tu-lo-a ho-tel-liin

Tulevaisuus on totta juuri nyt Japanin Nagasakissa. Siellä on avattu maailman avattu ensimmäinen robottihotelli Henn-na Hotel.

Henn-nassa portieerirobotti vie laukkusi huoneeseen ja avainkin on korvattu kasvojentunnistuslaitteella. Huoneen valoja voi säätää puheella, ja huonepalvelustakin vastaa robotti. Vain kymmenen prosenttia hotellin henkilökunnasta on ihmisiä: he esimerkiksi kokkaavat ruuat ja petaavat sängyt. Ja onneksi johtavat hotellia.

Keho ja mieli kuntoon

Ensin päivällä vähän joogaa, uintia, tennistä, salsaa, pikku lenkki, pyöräilyä ja tunti pilatesta, sitten illalla syömään hyvin. Melko täydellistä?

 

Ommmmmmmmm. Myös Krabilla. Kuva: Shutterstock

Monen mielestä kyllä. Hyvinvointi- ja aktiivilomailu kiinnostaa aina vain useampia. Matkatoimistot vastaavat tarjontaan kiihtyvää tahtia. Esimerkiksi Finnmatkoilla on urheiluun ja terveelliseen ruokaa keskittyneitä TUI Magic Life -hotelleja. Tjäreborg vie paitsi tanssi- ja rumpumatkalle Gambiaan, sen uusien Fitwell-aktiivilomien keskipisteessä on myös parisuhde: ohjelmaan kuuluu muun muassa mentaalivalmennusta.

Lapin lumo

Miksi lähteä kauas, kun lähelläkin on upeaa? Tunturiloma houkuttelee taas uusia aikuispolvia. Revontulet, rauha ja lumi alkavat olla etelän ihmisillekin eksotiikkaa, jota kelpaa lähteä Lappiin ihastelemaan.

7 x trendikohde

Bali ja Malediivit. Unelmakohteet, joihin on nyt entistä paremmat lentoyhteydet.

Dubai. Eksotiikka, luksus ja turvallisuus samassa paketissa.

Miami Beach. Suorat lennot kiinnostavat. Zika-viruksen leviäminen voi tosin vähentää Miamin houkutusta.

Budapest. Edullinen, monipuolinen ja lähellä.

Islanti. Ainutlaatuista eksotiikkaa ja näppäränkokoinen pääkaupunki lyhyen lennon ulottuvilla.

Euroopan suurkaupungit. Viikonloppuloma katkaisee arjen kivasti.

Kuin paikallinen itsekin

Yövy Sarahin vierashuoneessa, syö Giorgoksen kotona souvlakeja ja reissaa paikallisbussilla. Kun massaturisminähtävyydet on jo nähty ja todettu hienoiksi mutta kylmiksi, haetaan lomaltanyt ainutlaatuisia ja tunteita herättäviä kokemuksia.

Mistä se viini sinne illallispöydän pulloon tuleekaan? Kuva: Shutterstock

Jos ei itse uskaltaudu ottamaan paikalliskontaktia, pakettimatkallakin pääsee kotoisaan tunnelmaan. Esimerkiksi Aurinkomatkoilla on Kreikan Haniassa retki, jolla pääsee korjaamaan viinisatoa.

Muodikkainta juuri nyt

Bongaa reissussa nämä trendit:

1. Art deco -tyyliin sisustetut hotellit ja ravintolat.

2. Viherkasvit. Kaikkialla.

3. Pinkki sisustus. Vaikkapa kauneushoitolassa tai hotellissa.

4. Kirjakaupat. Niitä nousee taas uusia.

Tahdon kaiken, kiitos!

Rantaloma vai kaupungin kuhina? Tai molemmat! Kun lentää Keski-Eurooppaan kaupunkilomalle, voi sieltä jatkaa nopeasti ja joskus jopa naurettavan halvalla etelän rantakohteeseen. Pakettimatkoissakin on valinnanvaraa. Yksi yhdistää Espanjan kaupunkiloman Kanarian rantalomaan, toinen Karibian valkohiekat USA:n city-vilinään.

Kato, Zlatan!

Ruotsalaisfutaaja Zlatan Ibrahimovic siirtyi potkimaan palloa Manchester Unitediin, ja äkkiäkös sitä varaa reissun katsomaan ManUn pelejä.

Zlatan on sentään Zlatan. Jos kerran elämässä näkisi. Kuva: Shutterstock

Jos haluaa valmiiseen pöytään, Tjäreborg myy Englannin Valioliigan ottelupaketteja. Omatoimimatkaaja varaa suorat lennot Finnairilta tai British Airwaysilta.

Ei kiitos ruumalle

Ei painavan laukun rehaamista paahteessa, ei odottelua matkalaukkuhihnalla, ei vaatekaaosta hotellihuoneessa. Kun suunnittelee garderobinsa huolella, viikonkin reissun selviää käsimatkatavaralla. Ja onhan se ekologistakin! Ja trendikästä maritusta!

Tarkista käsimatkatavaran mitat täältä.

Lue myös: Näin viikkaat vaatteet pieneen tilaan.

Klassikon uusi nousu

Brexit-päätöstä seurannut punnan alennustila houkuttelee nyt Lontooseen. Esimerkiksi syyslomaviikolla lokakuussa Lontoo on lentoyhtiö Norwegianin suosituin kohde Helsingistä lähtevillä lennoilla. Pohjoisesta pääsy Lontoon iloihin helpottuu, kun Norwegian aloittaa joulukuussa suorat lennot Rovaniemeltä.

Haluaisitko sinäkin upottaa varpaasi Malediivien paratiisirannan valkeaan hiekkaan? Paikallisten saarilla se onnistuu Kanarian-matkan hinnalla.

Kaikkihan tuntevat unelmien Malediivit. Siellä yövytään hurmaavissa paalujen päälle rakennetuissa majoissa turkoosin veden päällä, syödään romanttisia illallisia valkeilla rannoilla ja vaellellaan hotellien huolella hoidetuissa puutarhoissa.

Monen reissuhaave on kuitenkin tyssännyt viimeistään valmismatkoja tai hotelleja googlatessa: hinnat ovat suolaiset. Mutta jos on valmis luopumaan luksuksesta, puutarhoista ja lomaoluista ja majoittuu sen sijaan paikallisten asuttamille saarille, tarjouslennoilla voi päästä Malediiveille jopa Kanarian-loman normaalihinnalla.

Suomesta ei ole Malediiveille suoria reittilentoja, mutta yhdellä vaihdolla pääsee helposti. Esimerkiksi Qatar Airwaysilla, Turkish Airlinesilla, Air Berlinillä ja Etihad Airwaysilla on joskus hyviä tarjouksia. Halvimmillaan Helsinki–Malediivit–Helsinki-lennot maksavat alle 500 euroa.

Turistien suosimia paikallisten saaria ovat muun muassa Maafushi, Rasdhoo, Ukulhas ja Hanimaadhoo.

Yksi edullinen vaihtoehto on ostaa tarjouslennot Dubaihin ja jatkaa siitä halpalentoyhtiöllä Maléen. Dubain-pysähdykseen on hyvä varata vähintään pari päivää mahdollisten lentoviivästysten tai -muutosten takia.

Lentokenttä on Hulhulé-saarella, josta pääsee eteenpäin edullisesti reittilaivoilla. Esimerkiksi laivamatka pääkaupunkisaari-Malésta eteläisen atollin Maafushi-saarelle maksaa vain 1,30 euroa ja vie vajaat pari tuntia.

Vähemmän kaikkea

Malediiveihin kuuluu noin 1 200 saarta ja atollia, ja matkailijoille on tarjolla majoitusta alle sadalla saarella. Turistien suosimia paikallisten saaria ovat muun muassa Maafushi, Rasdhoo, Ukulhas ja Hanimaadhoo.

Maafushin saaren satama on oikeastaan pelkkä laituri. Kun laiva lipuu rantaan, vastassa odottavat jo nuoret miehet kärryineen. He nostelevat laukut kyytiin ja työntävät kärryt hotelleille.

Matka ei ole pitkä. Saari on vain 300 metriä leveä ja 1 500 metriä pitkä, joten kävellen pääsee joka paikkaan helposti. Hämmästyttävää kyllä, saarella on muutama autokin.

 

Paikallisten saarella pääsee kurkistamaan malediivilaisten arkielämää. Kuvat: Tiina Kyllönen

 

Asukkaita Maafushilla on 2 500, mutta sinne on viime vuosina noussut viitisenkymmentä pientä hotellia ja majataloa. Kuulostaa paljolta, mutta sitä ei huomaa laiturilla seisoessa. Kaikki näyttää pieneltä, matalalta ja vaatimattomalta. Valkoinen hiekkatie risteilee saaren halki ja poikki. Hiekka on niin pehmeää, että saaren pääkadullakin voisi hyvin kulkea paljain jaloin.

Yksi ranta bikineille

Maafushilla voi huoletta keskittyä löhöilyyn ja lukemiseen palmun alla, Bikini-rannan upottavalla hiekalla. Välillä voi käydä lillumassa vaaleansinisessä vedessä, joka on lämmintä kuin kylpylässä. Sporttihetkeä kaipaaville on tarjolla monenlaista vesiurheilua, mutta muita aktiviteetteja ei juurikaan ole.

 

Bikini Beachillä voi ostaa huikapalaksi hedelmiä.

 

Jos kesken kaiken tekee mieli huikopalaa, rannan hedelmäkojusta löytyy banaaneja ja kookospähkinöitä, ensin juotavaksi. Kun pähkinän maito on hörpitty loppuun, hedelmämyyjä pilkkoo pähkinän viidakkoveitsellä valkolihaisiksi paloiksi.

Pieni Bikini-ranta on rajattu palmunlehväaidalla, ja vain täällä voi riisuutua bikinisilleen. Paikallisten asuttamilla saarilla on kohteliasta pukeutua säädyllisesti: naisilla mieluiten polveen asti ulottuva hame ja peitetyt olkapäät, miehillä vähintään t-paita ja sortsit.

 

Maafushin Bikini Beachillä pääsee rantatunnelmaan.

 

Help desk apuun

Pääkatua rantaan kävellessäni ohitan kenollaan olevan surffilaudan, jossa lukee Maafushi Water Sport Help Desk. Eräänlainen helppari tämäkin: täältä saa varattua vesiurheiluvälineitä ja -retkiä parin tai muutaman kympin hintaan. Tarjolla on snorklauksen ja sukelluksen lisäksi muun muassa vesihiihtoa, leijasurffausta, suppausta, katamaraaniajelua ja jopa uusinta uutta, fly boardingia.

Varaan hotellista koko päivän kestävän snorklausretken alle 40 eurolla, joka sisältää myös varusteet. Runsaan kymmenen hengen ryhmässämme on suomalaisia, kanadalaisia, kiinalaisia ja ukrainalaisia turisteja. Ensin veneilemme snorklaamaan muutamalle eri riutalle. Allamme avautuvassa merenpohjanmaisemassa näkyy koralleja, upeita värikkäitä kaloja ja merikilpikonna. Onpa ihanaa!

 

Snorklausretkelle pääsee Maafushilla päivittäin.

 

Isot delfiiniparvet seuraavat venettämme ja jäävät pyörimään sen ympärille. Pieni delfiininpoikanen hyppii korkealle ilmaan ja sulattaa sydämemme.

Lounasaikaan ankkuroidumme pienen autiosaaren eteen. Saarella on vain valkoista hiekkaa ja matalia pensaita, joten meille nostetaan veneestä pienet auringonvarjot. Kuuman auringon alla, yli 30 asteen lämmössä, kykimme varjojen alla ja nautimme herkulliset lounaat ja jääkylmät limut. Olo on maksimaalisen rento – muutakaan ei voi tehdä.

Retken lopuksi vierailemme paikallisten saarella, jossa ei ole matkailupalveluita, hotelleja tai ravintoloita, mutta useita matkamuistomyymälöitä. Hiukan hävettää, että ostan vain jääkaappimagneetin.

Kurkistus kalliille puolelle

Paikallisten saarilta voi tehdä päiväretkiä myös upeille resort-saarille. Niillä pääsee näkemään, miten pakettimatkalaiset ja all inclusiven valinneet majailevat Malediiveilla. Totta se on, paalujen päälle rakennetut majat ovat todella romanttisia.

Koska Malediivien pääuskonto on islam, paikallisten saarilla ei ole tarjolla alkoholia.

Resort-saariretki on muuhun hinta­tasoon verrattuna kallis. Sadan euron hintaan kuuluvat pikavenekuljetukset resorttiin, buffet-lounas ja open bar. Avoimessa tikibaarissa voi ryystää olutta vaikka kaksin käsin, ja sillä on seurauksensa. Yksi nautiskelija sammuu aurinkoon, toisen kännykkä tippuu uima-altaaseen.

Koska Malediivien pääuskonto on islam, paikallisten saarilla ei ole tarjolla alkoholia. Resort-saarilla sitä saa ravintoloista ja baareista. Maafushilla tätä tiukkaa sääntöä kierretään kuitenkin niin, että saaren lähistölle on ankkuroitunut bilelaiva, jonne iltabisseä ja eksoottisia drinksuja kaipaavat matkailijat kuljetetaan pikaveneellä ilmaiseksi. Laivalla juotavien hinnat ovat lähellä Suomen tasoa.

Minne yöksi?

Resort-saarilla majoitus on kallista, mutta paikallisten saarilta hotelli löytyy kohtuuhintaan. Esimerkiksi Maafushilla kolmen tähden Kaani Village and Spa -hotellissa kahden hengen huone maksaa 70–120 euroa yöltä. Hotellissa on myös spa.

Muita suosittuja hotelleja Maafushilla ovat esimerkiksi pieni boutique-hotelli Stingray Beach Inn (keskihinta 50 euroa/yö) ja budjettimatkaajien suosima Holiday Lodge Maldives (30 euroa/yö).

Piipahdus pääkaupungissa

Pääkaupunkisaari Malé on ahdas, meluisa, ja yhtä hullunmyllyä joka suunnalta sinkoilevien mopojen takia. Asukkaita on reilut 100 000, mutta aivan kuin koko kaupunki olisi ahdettu aivan liian pienelle saarelle. Se onkin yksi maailman tiheimmin asutuista paikoista.

Mutta Malékin kannattaa kokea, jäädä vaikka yöksi joko mennessä tai tullessa.

 

Malén kaupungissa talot tarjoavat väriloistoa.

 

Kaupunki kuhisee eksoottista elämää, ja vierailu värikkäällä vihannestorilla ja alkeellisella kalatorilla on elämys. Kaloja lojuu jopa lattioilla, ja yhdellä pöydällä makaa hurjan näköisiä, isohampaisia säppikaloja.

Malén voi kiertää helposti kävellen ympäri, jos vain jaksaa kuumuutta. Mitään erityisiä turistinähtävyyksiä siellä ei ole paria moskeijaa ja kansallismuseota lukuun ottamatta, mutta ohi kulkevien ihmisten seuraaminen on jo riittävän kiinnostavaa.

 

Malén kalatorilla näkee kummallisia ja isohampaisia kaloja.

 

Paikka tuntuu todella eksoottiselta ja samalla niin tutulta. Pikkupoika kantaa FC Barcelonan reppua selässä, huntupäiset teinitytöt selaavat älypuhelimiaan ja välillä vilkuilevat eurooppalaisia teinipoikia pizzaravintolassa. Futisjunnujen treenit nurmikentällä, polttavan auringon alla, näyttävät rankalta suoritukselta – itse kun jaksaa vain vaivoin kävellä paahteessa. Mutta onneksi täältäkin löytyvät niin ilmastoidut jäätelöbaarit kuin Jazz Café cappuccinoineen ja porkkanakakkuineen.

 

Malediivilainen puistonpenkki karuudessaan: rautakehikon ympärille viritetty verkko.

 

Mietoja makuja

Maafushilla on useita ravintoloita, mutta kulinaristisia elämyksiä on turha hakea. Vaikka Intia curryineen on lähellä, Malediivien ruoka on yllättävän mietoa.

Kalaa syödään paljon, ja hinnat ovat todella edulliset. Pizzan, nuudeli- tai kala-aterian saa muutamalla eurolla. Resort-saarilla buffeet ja ravintolat suklaasuihkulähteineen ovat helsinkiläisten fine dining -ravintoloiden hintatasoa.

Muista myös ikkunapaikka

Viikon loman jälkeen voi todeta, että Malediivien-loma täyttää lupauksensa myös paikallisten saarella: on paratiisimaisia rantoja ja turkoosia merta, snorklausta ja täydellistä rentoutumista. Pieni saari tulee yhdellä lomalla koluttua perin pohjin, mutta onneksi vaihtoehtoja on vielä muitakin. Ensi kerralla vaikkapa Ukulhasille.

 

Paratiisi, myös ilmasta katsottuna.

 

Ja ensi kerralla satsaan myös lentokoneen ikkunapaikkaan. On nimittäin kerrankin maisemat, joita ei halua missata.

Malediivit vai Kanaria?

Omatoimimatka Maafushille 15.–23.1.2017

Lennot: Turkish Airlines 450 €

Hotelli: 3 tähden hotelli Maafushi View, 2 hh 300 €

Laivakuljetukset: Lentokenttäsaari–Malé–Maafushi, meno-paluu noin 5 €/hlö

Yhteensä: 605 €/hlö

Pakettimatka Malediiveille 15.–23.1.2017

Tjäreborgin edullisin matka (Esimerkiksi Finnmatkoilla ja Apollomatkoilla on vain kahden viikon matkoja.)

Hotelli: Sun Island Resort, puolihoito 2:lle 3480 €

Yhteensä: 1740 €/hlö

Pakettimatka Kanarialle

Edullisimpia normaalihintaisia viikon pakettimatkoja, lähtö 15.–16.1.2017

Playa del Ingles, Tjäreborg: 4 tähden hotelli alk. 590 €/hlö

Puerto de la Cruz, Finnmatkat: 3 tähden hotelli 565 €/hlö

Huom. Hinnat tarkistettu syyskuun 2016 alussa.

Kun kodin rutiinit jäävät taakse, oman puolisonkin käyttäytyminen saattaa yllättää.

Sanotaan, että matka on hyvä pari- tai ystävyyssuhteen mittari. Jos pärjäätte yhdessä toisella puolella maapalloa, pärjäätte muuallakin.

Ainakin matkalla mitataan sitä, kuinka kahdelta ihmiseltä tai isommalta porukalta sujuu yhteinen päätöksenteko, kompromissien tekeminen ja toisten huomioon ottaminen. Shoppaillaanko vai maataanko rannalla? Mennäänkö syömään hampurilaisia vai paikallisia erikoisuuksia? Miten reissusta tulisi kaikille mahdollisimman hyvä?

Mennäänkö syömään hampurilaisia vai paikallisia erikoisuuksia?

Joskus matka saattaa paljastaa tutuistakin ihmisistä aivan uusia puolia. Kotopuolessa leppoisalta vaikuttava tyyppi haluaa tarkasti suunnitellun päiväohjelman tai kokematon reissaaja löytää matkalla itsevarmuutensa ja sukkuloi uudessa paikassa ennakkoluulottomasti. Yksi haluaa hieman törsätä, ollaanhan matkalla, toinen reissaa niin pihisti kuin mahdollista.

Miten reissukaverisi yllätti sinut matkalla? Kerro kokemuksesi!

Voit kertoa niin ystävästä, puolisosta kuin sukulaisestakin. Kyselyyn vastataan nimettömänä, mutta kerrothan nimimerkkisi, sukupuolesi ja ikäsi. Julkaisemme tarinoista kootun jutun myöhemmin.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kymmenen vuotta yhteen menoon matkustanut mies kertoo, mikä on suurin virhe lomamatkan valmisteluissa.

Matt Kepnes tunnetaan maailmalla paremmin Nomadic Mattina. Hän on matkustanut ympäri maailmaa kymmenen viime vuotta. Tuona aikana hän on oppinut halpamatkailusta montakin asiaa kantapään kautta. 

Vuonna 2005 Matt reissasi Thaimaassa, kun hän päätti lopettaa palkkatyönsä ja jatkaa matkustamista maailman ääriin, kertoo Business Insider.

Nyt kymmenen vuotta myöhemmin hän reissaa yhä. Seikkailuistaan hän on kirjoittanut matkakirjan, How to Travel the World on $50 a Day. Sekä kirjassaan että blogissaan hän paljastaa parhaat vinkkinsä, miten reissaaminen onnistuu vähällä rahalla.

Reppureissuputkessaan hän huomannut erityisesti yhden älyttömän suuren virheen, johon ihmiset sortuvat helposti lomaa suunnitellessaan.

– Ihmiset olettavat, että matkustaminen edellyttää hotelleja, kalliita aterioita, takseja, kiertomatkoja ja kalliita lentoja, Kepnes kertoo So Money -ohjelman haastattelussa.

Lue myös: 10 ilmaista asiaa, joita kannattaa pyytää seuraavalla lennolla

– He olettavat, että se on kallista. Se on heidän ensimmäinen virheensä.

”Ihmiset olettavat, että matkustaminen edellyttää hotelleja, kalliita aterioita ja takseja.”

Kepnesin mukaan pelko matkustamisen kalleudesta on turhaa. Se kuihduttaa vain reissaajan mieltä, ei kukkaroa. Monet ihmiset ajattelevat, että heidän pitää säästää valtavasti lomaansa varten – mutta näin sen ei tarvitse mennä.

– Jokainen varautuu elämässään siihen, että rahat riittävät. Samanlaista elämä on reissussa, mutta me emme ajattele niin, koska me emme elä matkailukulttuurissa vaan lomakulttuurissa.

Kyllä, maailmassa riittää luksushotelleja, ökyaktiviteettejä ja huippuillallisia. Mutta rahan kannalta lomaa kannattaisi suunnitella samalla tavalla kuin kotona olemista. Jos varaat lomakassaasi rahaa samalla tavalla kuin viettäisit aikaa kotonasi, mahdollistaa se enemmän matkoja.

Suosittelemme! Kaikki vaatteet mahtuvat matkalaukkuun – tässä nerokas pakkausmetodi

Ensisijaisesti Kepnes neuvoo, että lomabudjetti tai sen puute ei saisi pidätellä ketään matkustamasta, jos intoa reissuun löytyy.

– Olen aina kuvaillut reppureissaamisen samanlaiseksi toiminnaksi, jota voi tehdä kotonakin – vaikka oletkin jossain muualla. Heräät joka päivä, mutta et mene ulos ja ota taksia joka paikkaan etkä syö parhaimmissa ravintoloissa joka päivä, Kepnes sanoo.

Mitkä ovat sinun parhaat vinkkisi edulliseen matkailuun?

Kerro neuvokkisi alla olevassa kirjoita kommentti -osiossa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Mad One

50$ päivässä on aika iso päiväbudjetti reppureissaamiseen. Itellä meni 20-30€/pvä ku reissasin 8kk Karibialla ja Väli-Amerikassa. Maa vaikuttaa luonnollisesti hintatasoon...