Mahtuisiko edes yksi käsimatkatavaraksi? Kuva: Shutterstock
Mahtuisiko edes yksi käsimatkatavaraksi? Kuva: Shutterstock

Moni lentoyhtiö sallii matkustamoon kahdeksan kilon laukun, mutta yksi jopa 23 kilon.

Edessä ihana viikonloppuloma, mukana vain käsimatkatavara ja olkalaukku? Lentoyhtiöillä on hyvinkin eri säännöt, minkä kokoisia ja painoisia laukkuja matkustamoon saa tuoda. Rajoitukset kannattaakin tarkistaa ajoissa, jotta välttää lisämaksut ja turhat viivytykset.

Expedia on julkaissut taulukon, jossa on 26 lentoyhtiön säännöt käsimatkatavaralle. Taulukko kertoo matkatavaran koko-, paino- ja tilavuusrajoitukset. Lisäksi taulukossa on linkki, josta pääsee kunkin lentoyhtiön tarkempiin matkatavarasääntöihin.

Tietoja voi lajitella matkatavaroiden koon, painon ja lentoyhtiöiden mukaan.

 

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Pienellä palkalla reissaaminen vaatii suunnittelua. Bloggaajat kertovat, miten he tekivät sen.

Moni reissusta haaveileva varmasti miettii tätä: jos palkasta ei jää laskujen ja vuokran jälkeen käteen kuin hiluja, onko mitään mahdollisuutta päästä reissuun?

Matkustaminen ei ole pelkästään varakkaiden lysti. Kun rahaa on vähemmän käytössä, reissaaminen vaatii hieman enemmän suunnittelua ja vaivannäköä. Mahdotonta se ei ole – nyt bloggaajat kertovat omat neuvonsa.

Me Naisten Adventurista -blogin Annakaisa matkusti pienellä budjetilla Malediiveille, joka on tunnettu kalliista hinnoistaan. Yksi Annakaisan tärkeimmistä säästövinkeistä liittyi majoitukseen. Malediiveilla hotelleista saa pulittaa satoja euroja, joten hän vietti lomansa majatalomajoituksissa. Yöpymiselle tuli hintaa muutamia kymppejä yössä.

”Kaksinmatkustavat ja perheelliset pääsevät unelmalomalle vieläkin edullisemmin, koske he voivat ainakin puolittaa yöpymismaksut.”

– 10 päivän sooloreissaajan omatoimimatkaan Malediiveilla saa varata 700–900 euroa. Kaksinmatkustavat ja perheelliset pääsevät unelmalomalle vieläkin edullisemmin, koska he voivat ainakin puolittaa yöpymismaksut, Annakaisa kirjoittaa.

Lennot Malediiveille Annakaisa hankki kolme kuukautta etukäteen. Kun tarkkailee aktiivisesti tarjouksia ja on joustava päivämäärien suhteen, lennot voivat löytyä halvalla.

”Kannattaa tilailla lentoyhtiöiltä ja hakupalveluilta uutiskirjeitä, niin kuulee varmasti hyvissä ajoin tarjouksista.”

– Jos ei vielä tilaa uutiskirjeitä, niitä kannattaa tilailla lentoyhtiöiltä ja hakupalveluilta, niin kuulee varmasti hyvissä ajoin tarjouksista. Myös Facebookissa on syytä laittaa seurantaan erilaisia lentoyhtiöitä ja asettaa hälyt päälle, jotta uutisvirrassa varmasti huomaa uusimmat alennukset, Annakaisa vinkkaa.

Rahankäyttö kuriin

Adalmina's Adventures -bloggaaja Anna-Katri vastasi blogissaan ihmettelyihin, miten hänellä on varaa matkustaa. Anna-Katri on tehnyt maailmanympärysmatkoja ja vieraillut yli 100 eri maassa.

Anna-Katri luottaa tarkkaan budjetointiin reissuja suunnitellessa. Sen lisäksi hän vinkkaa pikkurahalla lomailijoille näin:

1. ”Jos tuntuu että tulosi eivät ole sillä tasolla kuin toivoisit, mieti, voisitko lisäkouluttautua tai hankkiutua jopa toiselle alalle omien vahvuuksien puolesta. Entä onko sinulla erityisosaamista tai jokin intohimo, jonka parissa voisit ansaita päivätyösi rinnalla sivutuloja? Mutta riippumatta siitä, kuinka suuret tulot ovat, myös muilla seikoilla on vaikutusta siihen, paljonko sinulla jää käytettäväksi matkailuun. ”

”Vähemmän neliöitä ydinkeskustan ulkopuolella säästää useita satoja euroja kuukaudessa.”

2. ”Tarkastele asumisratkaisuasi: jos asut vuokralla, olisiko aika ostaa oma asunto ja laittaa kuukausittaiset asuntomenot ennemmin omaan pussiin kuin vuokraisännän kukkaroon? Tai ehkä vuokra, jota kuukaudessa maksat, voisi olla huomattavasti pienempi kämppää vaihtamalla. Vähemmän neliöitä ydinkeskustan ulkopuolella säästää useita satoja euroja kuukaudessa. Nykyisin ei myöskään ole enää ihmeellistä asua aikuisiälläkään kimppakämpässä.”

”Kuukausittaiset tulot voivat huveta aivan huomaamatta kaikkeen epäolennaiseen.”

3. ”Kirjaa ylös kaikki kuukausittaiset menosi, jokaista kauppakuittia myöten. Kuun lopussa laske yhteen, mihin kaikkeen tulosi ovatkaan kuluneet. Tuntuuko jokin menoerä huomattavan suurelta? Entä kuukaudessa kulutettu kokonaissumma isolta? Nyt ehkä ymmärrät paremmin, että kuukausittaiset tulosi voivat huveta aivan huomaamatta kaikkeen epäolennaiseen.”

Kerro meille seuraavaksi: Mitäen sinä olet päässyt reissuun edullisesti? Miten säästät?

Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten juttuja varten.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Maailmanmatkaaja paljastaa parhaat reissutärppinsä, jotka hän on oppinut pitkän seikkailunsa aikana.

Bloggaaja Matthew ”Matt” Karsten on seikkaillut maailmalla yli seitsemän vuotta. Kaikki alkoi, kun hän työskenteli valokuvaajana Floridassa.

– Se oli hauskaa, mutta jotain puuttui, Matt kertoo Expert Vagabond -blogissaan.

Vuonna 2010 hän teki jotain, mitä hänen perheensä ja ystävänsä eivät aluksi ymmärtäneet: hän irtisanoutui, myi kaiken omaisuutensa ja osti lentolipun Guatemalaan. Ensimmäiset 29 vuotta elämästään Matt oli viettänyt paikallaan eikä ollut matkustanut yhtään. Tällä kertaa hän päätti repäistä ja osti menolipun sekä suunnitteli vuoden reissua – mutta se kesti yllättäen seitsemän vuotta. Sen aikana Matt sai tuloja muun muassa blogistaan.

Tänä vuonna maailmanmatkaaja muutti takaisin Yhdysvaltoihin ja meni naimisiin kumppaninsa kanssa. Pari seikkailee edelleen puolet vuodesta maailmalla. Budjettimatkailijoina he hyödyntävät muun muassa sohvasurffauspalveluita, reissaavat kevyellä varustuksella ja säästävät arjessa.

Muitakin reissutärppejä Matt kertoo kokoamassaan blogikoosteessa. Mitä kaikkea hän on oppinut lähes seitsemän vuoden matkaltaan? Kokosimme mielenkiintoisimmat Mattin listalta.

Katso säästövinkit! Julia sai helposti kymppitonnin säästöön vuodessa – antaa 3 tärppiä, miten se onnistuu

1. Harjoittele kärsivälliseksi

Jättikö bussi tulematta? Etkö saanut rahaa automaatista? Matkalla tapahtuu aina jotain yllättävää. Turhaan hikoilet asioista, joita et voi hallita, Matthew Karsten sanoo. Vastoinkäymiset voi ottaa vastaan myös mielenkiintoisena seikkailuna; elämä on liian lyhyt niiden murehtimiseen ja kiukutteluun.

2. Nouse ylös mahdollisimman aikaisin aamulla

Auringonnousut. Paikalliset torit. Juna- ja bussiasemat. Varhaiset aamut kertovat eniten paikallisesta elämäntavasta. Silloin useimmiten välttää myös turistiruuhkat ja nappaa kauneimmat valokuvat.

3. Jemmaa ylimääräistä käteistä

Käteinen on kuningas maailmalla! Bloggaajan mukaan ylimääräistä rahaa kannattaa säilyttää muutamassa eri paikassa pahan päivän varalle. Hän suosittelee vähintään kahden sadan euron jemmakassaa, jos vaikka sattuukin niin, että lompakko katoaa yllättäen tai pankkikortit eivät toimi.

– Suosikkijemmani ovat sukat, kenkien pohjallisten alaosat ja meikkipussi, hän listaa.

Lue myös! Tämä on suurin rahamoka, jonka matkaa suunnittelevat ihmiset tekevät

4. Kohtaa paikallisia

Muiden reissaajien tapaaminen on kivaa, mutta heidän kanssaan ei kannata viettää liian paljon aikaa. Matt tutustuu mieluummin paikallisiin ihmisiin.

– Opi heiltä, jotka asuvat vierailemassasi maassa. Ihmiset rikastavat matkojasi enemmän kuin nähtävyydet.

5. Pakkaa vähemmän

Kun Matt lähti ensimmäiselle matkalleen, hänen rinkkansa oli 70 litran jättireppu. Nykyään hän kantaa matkoillaan 38-litraista rinkkaa. Siihen mahtui hänen koko omaisuutensa vielä silloin, kun hän matkusti kokopäiväisesti:

– Jos et ole varma jonkun tavaran pakkaamisesta, et tarvitse sitä.

”Jos et ole varma tavaran pakkaamisesta, et tarvitse sitä.”

6. Ota mukaan huivi

En pysty kertomaan, kuinka monta kertaa huivi on tullut tarpeeseen reissuillani ympäri maailman, Matt vinkkaa. Iso huivi, jopa saronki, on siis syytä pakata mukaan! Sitä voi käyttää auringolta suojaamiseen, pyyhkeen korvikkeena, kantokassina ja moneen muuhun tarkoitukseen.

7. Tuhlaa välillä

Vaikka Matt tykkää halpamatkailusta, hän suosittelee välillä löysäämään kukkaron nyörejä. Jatkuva köyhäily alkaa väsyttää jossain vaiheessa. Se kyllä mahdollistaa pidemmät matkat ja tuo enemmän kokemuksia, hän sanoo, mutta välillä on terveellistäkin ylittää oma budjetti. Varaa siis välillä kiva hotellihuone ja syö hienossa ravintolassa; niiden jälkeen jaksaa taas paremmin jatkaa tiukkaa reppureissaajan elämää.

8. Kokeile sohvasurffausta

Sohvasurffaajia on miljoonia. He tarjoavat myös kotejaan ilmaiseksi. Sohvasurffaus perustuu täysin vapaaehtoisuuteen.  Matt hehkuttaa, että sohvasurffaaja pääsee oikeasti kosketukseen paikallisten ihmisten kanssa ja näkee heidän elämäänsä.
Lue lisää! Kiinnostaako ilmainen majoitus? Konkari kertoo, miksi sohvasurffaus on paras tapa matkustaa

9. Älä pelkää

Maailma ei loppupeleissä ole niin vaarallinen paikka kuin mitä siitä puhutaan, Matt sanoo. Uutisia on hyvä seurata ja olla tietoinen eri tilanteista, mutta ikäviin asioihin ei pidä jäädä vellomaan koko reissun ajaksi.

– Useimmat ihmiset ovat ystävällisiä, luotettavia ja haluavat auttaa sinua, Matt kirjoittaa.

”Useimmat ihmiset ovat ystävällisiä, luotettavia ja haluavat auttaa sinua.”

10. Hidasta

Kuusi maata kuudessa viikossa? Mattin mukaan se ei ole hyvä idea. Hänen mielestään parhaat reissukokemukset syntyvät, kun oikeasti hidastaa tahtia ja käyttää aikaa eri paikkojen tutkimiseen. Vähemmän on enemmän, ja silloin ehtii törmätä avuliaisiin ihmisiin ja seikkailuihin, joita ei löydy matkaoppaista, hän sanoo:

– Voin rehellisesti sanoa, että yksikään parhaista reissukokemuksista ei ole tapahtunut ensimmäisten päivieni aikana.