Vehreyttä, huikeita maisemia ja suussa sulavia herkkuja. Madeira sopii täydellisesti lepoon, herkutteluun ja voimien keräämiseen.

Kuvat Sami Repo

Madeiralla voi puhdistaa sielun ja ruumiin. Saarella nukkuu hyvin, koska yökerhot lopettavat metelöinnin aikaisin. Lomalukemiseen pystyy keskittymään, koska altaalla ei soi musiikki. Pitkät kävelylenkit levada-reiteillä sujuvat keveästi, koska maasto on helppoa eikä eksymisen vaaraa ole.

Maailman laidalla sijaitsevalla saarella kannattaa nauttia leppoisasta syrjäseudun elämästä – levätä, liikkua, ulkoilla ja nauttia päälle lasillinen madeiraa.

Reippaile rennosti

Ylhäällä vuorella tihuttaa, sumu peittää näköalan ja tuuli puhaltaa takin pulleaksi. Vaellusinto laskee samaa tahtia kuin vilu hiipii sisuksiin. Emmekä ole ottaneet vielä askeltakaan. Onneksi saarella matka sateesta poutaan on lyhyt. Lyhyt automatka alamäkeen, ja siellähän se aurinko odottaa.

Unescon maailmanperintö­kohteeksi julistettu laakerimetsä vaihtuu talojen ja kylien täplittämäksi viljelymaisemaksi, taustalla kimmeltää syvän sininen meri. Takki joutaa reppuun.
Tien varrelta löytyy vaelluksen lähtöpaikka – puolen metrin levyinen betonikouru, jossa virtaa vesi. Tosin virtausta tuskin huomaisi, jollei puusta pudonnut omena kelluisi veden pinnalla hiljalleen eteenpäin. Lähdemme omenan kanssa samaan suuntaan.

Kanavan viertä kulkevan polun varrella kukkii sinisarjoja, vaikka
ollaan pitkällä syksyssä.

– Tulkaa ensi kerralla maaliskuun ja kesäkuun välisenä aikana, niin näette todellisen kukkameren. Silloin koko saari täyttyy väreistä, paikallinen retkiopas valistaa.

Nytkin on mukavaa. Polku on niin tasainen, että sitä pitkin voisi vaikka juosta, eikä pelottavia jyrkänteitä tule vastaan. Sellaisiakin reittejä saarelta löytyisi. Juoksijoita ei näy, vaan saamme tepastella kasvi- ja hedelmä­tarhojen ohi omassa rauhassa. Välillä matka kulkee kylän halki, välillä pujahdamme villiin metsikköön, sielläkin polun varsi on istutettu täyteen kukkia.

Vaeltamista voisi jatkaa vaikka kuinka kauan. Kulku on kevyttä eikä eksymisen vaaraa ole – kunhan vain seuraa hitaasti virtaavaa vesikanavaa.

Mikä ihmeen levada?

Madeiran nerokas kastelujärjestelmä on tehnyt saaresta vaeltajien suosikkikohteen. Saarelle on rakennettu kapeita levada-kanavia yli  2 000 kilometriä. Ne siirtävät sade- ja lähdevettä sateisilta kukkuloilta alempana sijaitseville viljelyksille. Avonaisena virtaavien vesikanavien vierellä kulkee polkuja, jotka vaeltajat ovat ottaneet omakseen. Monet reitit
sopivat sohvaperunoillekin, koska voimakkaiden virtausten estämiseksi kanava etenee loivasti.

Jos reidet ovat vahvat, mukavia vaelluspolkuja löytyy myös saaren pohjoispuolelta viiniviljelysten väleistä. Siellä maasto on niin jyrkkää, että välillä polun paikalla kulkevat portaat. Reitti saattaa sukeltaa myös viiniköynnösten muodostaman lehväkatoksen alle. Jos on sadonkorjuuaika, viljelijät tarjoavat takuuvarmasti maistiaisia. Yhtä makeita ja mehukkaita rypäleitä saa harvoin.

Ui hyvä olo

Vaikka Madeiralla ei ole hiekkarantoja (paitsi viereisellä Porto Santon saarella), ei uimapukua kannata jättää kotiin. Hotelleilla on uima-altaat ja jopa Funchalin kaupungista löytyy pieni kiviranta, jossa paikalliset paistattelevat päivää. Golfvirran ansiosta meri ei jäähdy alle 18 asteen, vaikka ollaan niin keskellä valtamerta että hirvittää.

Jylhin uima-allas löytyy saaren pohjoispuolelta Porto Monizista, jossa maauimala on rakennettu rantaviivaan. Jos pysähtyy laavakivialtaan laidalle ihailemaan avomerta, saattaa mereltä syöksyvä aalto pyyhkäistä ylitse.

Keikkaile kesäkelissä

Monte-kukkula on turistipyydys, mutta hauska sellainen. Vai missä muualla pääsee kaupungissa laskemaan jyrkkää asfalttitietä jalaskelkalla?

Jo siirtyminen lähtöpaikalle on elämys, sillä kaunein ja kätevin tapa nousta kukkulalle on istahtaa köysiradan kyytiin. Lasitettu hytti kulkee vanhankaupungin ja rinteitä päällystävien puutarhojen yli. Monten kuuluisat vihreät keitaat pysäyttävät viherpeukalon, mutta malttamaton suuntaa suoraan kelkkapaikalle.

Kun olkihattuinen ja valkoisiin pukeutunut carreiro pinkaisee vuohennahkasaappaissa juoksuun ja työntää kelkalle alkuvauhdin, on myöhäistä perääntyä. Täytyy vain luottaa, että jalaksille hypännyt mies osaa hommansa. Viiden minuutin viiletyksen ja kahden kilometrin etenemisen jälkeen ymmärtää, miksi huvitus on pysynyt suosiossa 250 vuotta.

Top 3 shoppaile

Madeira ei ole shoppailijan ykköskohde, mutta kyllä Funchalissa yhden ostospäivän viettää.

1. Vaatteita
Suuresta Dolce Vita -ostoskeskuksesta löytyvät niin portugalilaiset merkit kuin kansainvälisetkin brändit. Hyviä kenkä- ja vaatekauppoja sekä mukava pianokahvila. Rua Dr. Brito Câmara 9, Funchal.

2. Kenkiä
Rua dos Tanoeiros -kadulta löydät kaupungin parhaat kenkäkaupat. Valikoima ulottuu lenkkareista korkkareihin.
 

3. Käsitöitä
Saaren kirjonta- ja revinnäistyöt ovat upeita, mutta aito käsityö myös maksaa. Patricio & Gouveia, Rua Visconde Anadia 34, Funchal.

  Siemaise ponchaa

  Madeiraviinin tuntevat kaikki, mutta se ei ole ainoa juoma, jota saarella on maistettava. Sokeriruokoviinasta, hunajasta ja sitruunanmehusta sekoitettu poncha on madeiralaisten oma kossuvissy, jota myydään jokaisessa baarissa ja ravintolassa. Ilman hunajan makeutta drinkki olisi hapan ja humalluttava, mutta nerokkaan reseptinsä vuoksi se onkin raikas ja miellyttävä. Tosin vaarallisen vahva.

  Tankkaa vihreyttä

  Jos lääkärit ovat oikeassa, Madeiran lomalta palaa rauhallinen matkailija. Tohtorit nimittäin väittävät, että metsän, puutarhan tai jopa pelkän huonekasvin katsominen laskee verenpainetta ja vähentää stressiä.

  Vehreydestään tunnetulla saarella ilmaista lääkettä piisaa. Eikä tällä rohdolla ole ikäviä sivuvaikutuksia. Laakeripuut, saniaiset ja orkideat viihtyvät Madeiralla, koska saaren vulkaaninen maaperä on ravinteikas ja taivas tiputtaa riittävästi vettä.
  Eniten vihreää löytyy saaren keskiosasta, jossa kasvaa Unescon maailmanperintökohteeksi julistama Laurisilva-laakerimetsä. Sateen jälkeen pöpelikössä tuoksuu keittiöstä tuttu laakerinlehti.

  Kevät on Madeiran värikkäintä aikaa, mutta puutarhoissa pääsee näkemään kukkaloistoa muinakin vuodenaikoina. Kaupungissa kukkia voi tiirailla kauppahallin alakerrassa ja rakennuksen edustalla, jossa vanhat rouvat myyvät pihansa satoa.

  Paratiisin antimia

  Meren ympäröimä vehreä saari tarjoaa ruokapöytään paratiisin herkkuja. Jos haluaa pysyä virkeänä ja karttaa lomakiloja, kannattaa valita lautaselle kalaa tai mereneläviä ja syödä välipaloiksi passionhedelmiä, kermaomenoita tai viikunoita.
  Paikalliset banaanitkin ovat lyömättömän herkullisia.
  Ravintolassa kannattaa tilata espetada-lihavarras ja nauttia se
  rapean salaatin tai paikallisten perunoiden kanssa. Saaren tuliperäisessä maassa kasvaneet mukulat maistuvat uskomattoman hyviltä.

  Mukavimmat pikkuravintolat löytyvät Funchalin vanhankaupungin Rua de Santa Maria -kadulta. Ravintolaa valitessa saa makeat naurut ruokalistojen suomennoksista.

  Lepuuta silmiä

  Funchalista länteen kulkevan tien varrella on monta jyrkkää niemenkärkeä. Niiden reunalta voi ihailla aavaa merta ja syvää pudotusta. Pystysuora, 580 metriä korkea Cabo Girãon jyrkänne on Euroopan hurjimpia. Sen päältä katse erottaa vain vaivoin meren tasolla olevat maatilkut, joille viljelijät kulkivat aikoinaan alkeellisilla köysiradoilla.

  Maista Madeiraa

  Saaren nimikkoviiniä, madeiraa, kutsutaan maailmanmatkaajaviiniksi. Ensimmäiset madeirat syntyivät tynnyreissä, joita kuljetettiin laivoilla päiväntasaajan kuumassa ilmanalassa. Koska viinin maku parani reissussa, on juomaa siitä lähtien kypsennetty lämmössä. Enää tynnyreitä ei rahdata merillä, vaan juoma tehdään saarella. Arvokkaimmat viinit kypsyvät tynnyreissä auringon kuumentamalla vintillä, edullisemmat versiot saavat lämpöä kuumista vesiputkista. Mummojen rakastamaan väkevään viiniin tutustuu Adegas de Sao Franciscon viininvalmistamossa.

  Viimeistään esittelykierroksella oppii, ettei madeira ole vain makeaa ”mummoviiniä”, jota juodaan teatterin väliajalla. Saaren ylpeyttä myydään vaaleana, tummana, nuorena, vanhana, kuivana ja makeana, ja niistä jokaiselle löytyy oikea
  tarjoilutilanne. Esimerkiksi kuiva madeira sopii erinomaisesti sushin seuraan.

  Avenida Arriaga 28, Funchal.

  Ihmettele herkkuja

  Musta limainen rumilus makaa tiskissä. Sen silmät pullottavat ja hampaat törröttävät suusta kuin paksut neulat. Valkosaappainen myyjä tarttuu otukseen rivakasti ja hankaa sen pintaa juoksevan veden alla. Harja paljastaa valkoisen lihan. Arvostettu syvänmeren kala, espada, on valmis siirtymään asiakkaan kassiin. Koska ihmisen on vaikea päästä meren syvänteisiin, on Funchalin kauppahallin kalaosasto paras paikka espadan ihailuun.

  Muita hallin ihmeitä ovat käpyä muistuttavat ja banaanilta maistuvat peikonlehden hedelmät sekä sukkulanmuotoiset passionhedelmät, jotka maksavat alakerrassa vain kolmanneksen yläkerran kiskurihinnoista. Tosin yläkerrassa hedelmiä pääsee maistamaan.

  Funchalin halli on myös saarelaisten kohtaamispaikka. Vaikka ruoka, kukat tai ihmisvilinä eivät kiinnostaisi, kannattaa sisään astua jo komean rakennuksen takia.

  Mercado dos Lavradores, Rua Profetas.

  Saaren tuliaisia

  Madeira-kakku
  Ihastuttava ja tiivis maustekakku, joka tarjotaan madeira-lasillisen kanssa. Tumma, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä
  sisältävä kakku säilyy hyvin. Kuivahtaneenakin se on herkullista, kun kakun paahtaa ohuina viipaleina ja tarjoaa hillon kanssa.

  Viiniä
  Kun madeirapullon kyljessä lukee sercial, verdelho, bual tai malvasia ja vuosiluku, tiedät ostaneesi laadukkainta viiniä. Myös lentokentällä on nimikkoviinille omistettu kauppa.

  Hedelmiä
  Viikunat, annoonat, kaktusviikunat ja passionhedelmät ovat herkkiä kuljetettavia, mutta auringossa kypsyneen hedelmän makua ei voita mikään.

  Menovinkit

  Retkeilypaikat:

  • Ponta de São Lourenço ”Vähäsateista ja lämmintä seutua. Mielettömät näkymät ja paljon koskematonta luontoa.”
  • Calheta ”Aina hyvä sää, kesällä takuuvarma aurinko. Hyvä uimapaikka lapsille.”
  • Arco de São Jorge ”Kivoja kyliä ja retkialueita, joihin mennä piknikille. Retkellä paistamme aina lihavartaita.”

  Seikkailua:

  • Rantakiipeily ”Korkealla meren tuntumassa kulkevilta poluilta avautuu upein mahdollinen merimaisema. Ei sovi korkeanpaikankammoiselle.”
  • Laitesukellus ”Koska Madeiralla ei ole hiekkarantoja ja niistä mereen kulkeutunutta hiekkaa, näkyvyys meressä on todellahyvä. Veden alta löytyy hienoja luolia ja kaloja, jotka syövät sukeltajankädestä.”
  • Vuorivaellus”Reittejä löytyy kaikenkuntoisille.Pitkillä vaelluksilla yövytään teltassa tai pienissä kylissä.”

  Vinkit antoivat Blandy’s-viinitalon pr-emäntä Ana Soares ja retkiopas Roberto Fernandes. 

  Pakko maistaa

  1. Hirviökala espada
  Käärmettä muistuttava espada maistuu parhaalta grillattuna. Ripaus suolaa ja loraus öljyä pinnalle riittävät puhtaanmakuisen kalan mausteiksi. Kun olet nauttinut valkolihaista espadaa yksinkertaisesti valmistettuna, voit seuraavalla kerralla tilata kalan passionhedelmäkastikkeen ja paistettujen banaanien kera.

  2. Lihavarras espetada
  Paksut grillatut lihavartaat ripustetaan ravintolassa pöydän päälle roikkumaan. Liha on päältä rapeaksi paahtunutta ja sisältä mehukasta, laakerinlehtien ja valkosipulin maustamaa.

  3. Pudim de maracuja -jälkiruoka
  Hedelmävanukas, jossa suuta kipristävä passion yhdistyy kerman pehmeyteen.

  4. Banaanit
  Madeiran banaanit ovat pieniä, nopeasti pehmeneviä, syvän keltaisia ja mahdottoman makeita.

  5. Bolo do caco -leipä
  Voin, valkosipulin ja persiljan mehevöittämä paahdettu leipä aloittaa ravintolassa jokaisen aterian. Vaalea ihanuus on myös nopeaa katuruokaa.

  6. Lapas-simpukat
  Tähdenmuotoiset, voin ja valkosipulin kanssa avonaisina kypsennetyt simpukat maistuvat erityisen hyviltä rapean leivän ja jääkylmän oluen kanssa.

  Madeira

  • Madeira on osa Portugalia. Mantereelle saarelta kertyy matkaa lähes 1 000 kilometriä.
  • 240 000 asukkaan saari sijaitsee yhtä etelässä kuin Marokko.
  • ?Madeiran pääkaupunki on Funchal.
  • Madeiralla kello on kaksi tuntia vähemmän kuin
  • Suomessa.

  Miten perille?

  Madeiralle pääsee kätevimmin ja edullisimmin matkatoimiston pakettimatkalla. Omin neuvoin matkustavan pitää lentää Lissabonin kautta.

  Saarelle voi matkustaa ympäri vuoden, sillä talvi on leuto eikä kesä ole liian kuuma. Talvella sateet ovat yleisimpiä. Vilkkain turistiaika on kesällä, mutta pohjoismaalaiset lentävät Madeiralle talvikaudella. Joulun ja uudenvuoden aikaan hotellien ja ravintoloiden hinnat nousevat pilviin.

  Oman unelmaloman räätälöinti on helpompaa kuin koskaan. Yksi lähtee hyvinvointilomalle etsimään itseään, toinen viettää viikon paikallisten tapaan.

  Kun pelkkä ruoka ei riitä

  Kun on syöty pikkukylien pinxtot, mutusteltu ekologiset lähimustekalat ja juotu artesaanioluet, on aika hakea ruokamatkailuun uutta twistiä. Se löytyy elämysravintoloista.

  Supperclub on Amsterdamin viilein illallis- ja bilepaikka. Kuva: Supperclub

  Amsterdamin Supperclub-ravintossa ruokailu on kokonaisvaltainen elämys: dj tai vj soittaa musiikkia, vieressä tanssii trikooasuinen performanssitaiteilija, kattoon heijastuu videoshow ja tarjoilijat kantavat yllätys-menun näyttäviä annoksia pöytään. Vaikka paikalla on kaupungin trendikerma, ruoka nautiskellaan sohvilla sukkasillaan pötkötellen.

  Illallinen Supperclubissa 69 €, sisältää viisi ruokalajia.

  Ter-ve-tu-lo-a ho-tel-liin

  Tulevaisuus on totta juuri nyt Japanin Nagasakissa. Siellä on avattu maailman avattu ensimmäinen robottihotelli Henn-na Hotel.

  Henn-nassa portieerirobotti vie laukkusi huoneeseen ja avainkin on korvattu kasvojentunnistuslaitteella. Huoneen valoja voi säätää puheella, ja huonepalvelustakin vastaa robotti. Vain kymmenen prosenttia hotellin henkilökunnasta on ihmisiä: he esimerkiksi kokkaavat ruuat ja petaavat sängyt. Ja onneksi johtavat hotellia.

  Keho ja mieli kuntoon

  Ensin päivällä vähän joogaa, uintia, tennistä, salsaa, pikku lenkki, pyöräilyä ja tunti pilatesta, sitten illalla syömään hyvin. Melko täydellistä?

   

  Ommmmmmmmm. Myös Krabilla. Kuva: Shutterstock

  Monen mielestä kyllä. Hyvinvointi- ja aktiivilomailu kiinnostaa aina vain useampia. Matkatoimistot vastaavat tarjontaan kiihtyvää tahtia. Esimerkiksi Finnmatkoilla on urheiluun ja terveelliseen ruokaa keskittyneitä TUI Magic Life -hotelleja. Tjäreborg vie paitsi tanssi- ja rumpumatkalle Gambiaan, sen uusien Fitwell-aktiivilomien keskipisteessä on myös parisuhde: ohjelmaan kuuluu muun muassa mentaalivalmennusta.

  Lapin lumo

  Miksi lähteä kauas, kun lähelläkin on upeaa? Tunturiloma houkuttelee taas uusia aikuispolvia. Revontulet, rauha ja lumi alkavat olla etelän ihmisillekin eksotiikkaa, jota kelpaa lähteä Lappiin ihastelemaan.

  7 x trendikohde

  Bali ja Malediivit. Unelmakohteet, joihin on nyt entistä paremmat lentoyhteydet.

  Dubai. Eksotiikka, luksus ja turvallisuus samassa paketissa.

  Miami Beach. Suorat lennot kiinnostavat. Zika-viruksen leviäminen voi tosin vähentää Miamin houkutusta.

  Budapest. Edullinen, monipuolinen ja lähellä.

  Islanti. Ainutlaatuista eksotiikkaa ja näppäränkokoinen pääkaupunki lyhyen lennon ulottuvilla.

  Euroopan suurkaupungit. Viikonloppuloma katkaisee arjen kivasti.

  Kuin paikallinen itsekin

  Yövy Sarahin vierashuoneessa, syö Giorgoksen kotona souvlakeja ja reissaa paikallisbussilla. Kun massaturisminähtävyydet on jo nähty ja todettu hienoiksi mutta kylmiksi, haetaan lomaltanyt ainutlaatuisia ja tunteita herättäviä kokemuksia.

  Mistä se viini sinne illallispöydän pulloon tuleekaan? Kuva: Shutterstock

  Jos ei itse uskaltaudu ottamaan paikalliskontaktia, pakettimatkallakin pääsee kotoisaan tunnelmaan. Esimerkiksi Aurinkomatkoilla on Kreikan Haniassa retki, jolla pääsee korjaamaan viinisatoa.

  Muodikkainta juuri nyt

  Bongaa reissussa nämä trendit:

  1. Art deco -tyyliin sisustetut hotellit ja ravintolat.

  2. Viherkasvit. Kaikkialla.

  3. Pinkki sisustus. Vaikkapa kauneushoitolassa tai hotellissa.

  4. Kirjakaupat. Niitä nousee taas uusia.

  Tahdon kaiken, kiitos!

  Rantaloma vai kaupungin kuhina? Tai molemmat! Kun lentää Keski-Eurooppaan kaupunkilomalle, voi sieltä jatkaa nopeasti ja joskus jopa naurettavan halvalla etelän rantakohteeseen. Pakettimatkoissakin on valinnanvaraa. Yksi yhdistää Espanjan kaupunkiloman Kanarian rantalomaan, toinen Karibian valkohiekat USA:n city-vilinään.

  Kato, Zlatan!

  Ruotsalaisfutaaja Zlatan Ibrahimovic siirtyi potkimaan palloa Manchester Unitediin, ja äkkiäkös sitä varaa reissun katsomaan ManUn pelejä.

  Zlatan on sentään Zlatan. Jos kerran elämässä näkisi. Kuva: Shutterstock

  Jos haluaa valmiiseen pöytään, Tjäreborg myy Englannin Valioliigan ottelupaketteja. Omatoimimatkaaja varaa suorat lennot Finnairilta tai British Airwaysilta.

  Ei kiitos ruumalle

  Ei painavan laukun rehaamista paahteessa, ei odottelua matkalaukkuhihnalla, ei vaatekaaosta hotellihuoneessa. Kun suunnittelee garderobinsa huolella, viikonkin reissun selviää käsimatkatavaralla. Ja onhan se ekologistakin! Ja trendikästä maritusta!

  Tarkista käsimatkatavaran mitat täältä.

  Lue myös: Näin viikkaat vaatteet pieneen tilaan.

  Klassikon uusi nousu

  Brexit-päätöstä seurannut punnan alennustila houkuttelee nyt Lontooseen. Esimerkiksi syyslomaviikolla lokakuussa Lontoo on lentoyhtiö Norwegianin suosituin kohde Helsingistä lähtevillä lennoilla. Pohjoisesta pääsy Lontoon iloihin helpottuu, kun Norwegian aloittaa joulukuussa suorat lennot Rovaniemeltä.

  Haluaisitko sinäkin upottaa varpaasi Malediivien paratiisirannan valkeaan hiekkaan? Paikallisten saarilla se onnistuu Kanarian-matkan hinnalla.

  Kaikkihan tuntevat unelmien Malediivit. Siellä yövytään hurmaavissa paalujen päälle rakennetuissa majoissa turkoosin veden päällä, syödään romanttisia illallisia valkeilla rannoilla ja vaellellaan hotellien huolella hoidetuissa puutarhoissa.

  Monen reissuhaave on kuitenkin tyssännyt viimeistään valmismatkoja tai hotelleja googlatessa: hinnat ovat suolaiset. Mutta jos on valmis luopumaan luksuksesta, puutarhoista ja lomaoluista ja majoittuu sen sijaan paikallisten asuttamille saarille, tarjouslennoilla voi päästä Malediiveille jopa Kanarian-loman normaalihinnalla.

  Suomesta ei ole Malediiveille suoria reittilentoja, mutta yhdellä vaihdolla pääsee helposti. Esimerkiksi Qatar Airwaysilla, Turkish Airlinesilla, Air Berlinillä ja Etihad Airwaysilla on joskus hyviä tarjouksia. Halvimmillaan Helsinki–Malediivit–Helsinki-lennot maksavat alle 500 euroa.

  Turistien suosimia paikallisten saaria ovat muun muassa Maafushi, Rasdhoo, Ukulhas ja Hanimaadhoo.

  Yksi edullinen vaihtoehto on ostaa tarjouslennot Dubaihin ja jatkaa siitä halpalentoyhtiöllä Maléen. Dubain-pysähdykseen on hyvä varata vähintään pari päivää mahdollisten lentoviivästysten tai -muutosten takia.

  Lentokenttä on Hulhulé-saarella, josta pääsee eteenpäin edullisesti reittilaivoilla. Esimerkiksi laivamatka pääkaupunkisaari-Malésta eteläisen atollin Maafushi-saarelle maksaa vain 1,30 euroa ja vie vajaat pari tuntia.

  Vähemmän kaikkea

  Malediiveihin kuuluu noin 1 200 saarta ja atollia, ja matkailijoille on tarjolla majoitusta alle sadalla saarella. Turistien suosimia paikallisten saaria ovat muun muassa Maafushi, Rasdhoo, Ukulhas ja Hanimaadhoo.

  Maafushin saaren satama on oikeastaan pelkkä laituri. Kun laiva lipuu rantaan, vastassa odottavat jo nuoret miehet kärryineen. He nostelevat laukut kyytiin ja työntävät kärryt hotelleille.

  Matka ei ole pitkä. Saari on vain 300 metriä leveä ja 1 500 metriä pitkä, joten kävellen pääsee joka paikkaan helposti. Hämmästyttävää kyllä, saarella on muutama autokin.

   

  Paikallisten saarella pääsee kurkistamaan malediivilaisten arkielämää. Kuvat: Tiina Kyllönen

   

  Asukkaita Maafushilla on 2 500, mutta sinne on viime vuosina noussut viitisenkymmentä pientä hotellia ja majataloa. Kuulostaa paljolta, mutta sitä ei huomaa laiturilla seisoessa. Kaikki näyttää pieneltä, matalalta ja vaatimattomalta. Valkoinen hiekkatie risteilee saaren halki ja poikki. Hiekka on niin pehmeää, että saaren pääkadullakin voisi hyvin kulkea paljain jaloin.

  Yksi ranta bikineille

  Maafushilla voi huoletta keskittyä löhöilyyn ja lukemiseen palmun alla, Bikini-rannan upottavalla hiekalla. Välillä voi käydä lillumassa vaaleansinisessä vedessä, joka on lämmintä kuin kylpylässä. Sporttihetkeä kaipaaville on tarjolla monenlaista vesiurheilua, mutta muita aktiviteetteja ei juurikaan ole.

   

  Bikini Beachillä voi ostaa huikapalaksi hedelmiä.

   

  Jos kesken kaiken tekee mieli huikopalaa, rannan hedelmäkojusta löytyy banaaneja ja kookospähkinöitä, ensin juotavaksi. Kun pähkinän maito on hörpitty loppuun, hedelmämyyjä pilkkoo pähkinän viidakkoveitsellä valkolihaisiksi paloiksi.

  Pieni Bikini-ranta on rajattu palmunlehväaidalla, ja vain täällä voi riisuutua bikinisilleen. Paikallisten asuttamilla saarilla on kohteliasta pukeutua säädyllisesti: naisilla mieluiten polveen asti ulottuva hame ja peitetyt olkapäät, miehillä vähintään t-paita ja sortsit.

   

  Maafushin Bikini Beachillä pääsee rantatunnelmaan.

   

  Help desk apuun

  Pääkatua rantaan kävellessäni ohitan kenollaan olevan surffilaudan, jossa lukee Maafushi Water Sport Help Desk. Eräänlainen helppari tämäkin: täältä saa varattua vesiurheiluvälineitä ja -retkiä parin tai muutaman kympin hintaan. Tarjolla on snorklauksen ja sukelluksen lisäksi muun muassa vesihiihtoa, leijasurffausta, suppausta, katamaraaniajelua ja jopa uusinta uutta, fly boardingia.

  Varaan hotellista koko päivän kestävän snorklausretken alle 40 eurolla, joka sisältää myös varusteet. Runsaan kymmenen hengen ryhmässämme on suomalaisia, kanadalaisia, kiinalaisia ja ukrainalaisia turisteja. Ensin veneilemme snorklaamaan muutamalle eri riutalle. Allamme avautuvassa merenpohjanmaisemassa näkyy koralleja, upeita värikkäitä kaloja ja merikilpikonna. Onpa ihanaa!

   

  Snorklausretkelle pääsee Maafushilla päivittäin.

   

  Isot delfiiniparvet seuraavat venettämme ja jäävät pyörimään sen ympärille. Pieni delfiininpoikanen hyppii korkealle ilmaan ja sulattaa sydämemme.

  Lounasaikaan ankkuroidumme pienen autiosaaren eteen. Saarella on vain valkoista hiekkaa ja matalia pensaita, joten meille nostetaan veneestä pienet auringonvarjot. Kuuman auringon alla, yli 30 asteen lämmössä, kykimme varjojen alla ja nautimme herkulliset lounaat ja jääkylmät limut. Olo on maksimaalisen rento – muutakaan ei voi tehdä.

  Retken lopuksi vierailemme paikallisten saarella, jossa ei ole matkailupalveluita, hotelleja tai ravintoloita, mutta useita matkamuistomyymälöitä. Hiukan hävettää, että ostan vain jääkaappimagneetin.

  Kurkistus kalliille puolelle

  Paikallisten saarilta voi tehdä päiväretkiä myös upeille resort-saarille. Niillä pääsee näkemään, miten pakettimatkalaiset ja all inclusiven valinneet majailevat Malediiveilla. Totta se on, paalujen päälle rakennetut majat ovat todella romanttisia.

  Koska Malediivien pääuskonto on islam, paikallisten saarilla ei ole tarjolla alkoholia.

  Resort-saariretki on muuhun hinta­tasoon verrattuna kallis. Sadan euron hintaan kuuluvat pikavenekuljetukset resorttiin, buffet-lounas ja open bar. Avoimessa tikibaarissa voi ryystää olutta vaikka kaksin käsin, ja sillä on seurauksensa. Yksi nautiskelija sammuu aurinkoon, toisen kännykkä tippuu uima-altaaseen.

  Koska Malediivien pääuskonto on islam, paikallisten saarilla ei ole tarjolla alkoholia. Resort-saarilla sitä saa ravintoloista ja baareista. Maafushilla tätä tiukkaa sääntöä kierretään kuitenkin niin, että saaren lähistölle on ankkuroitunut bilelaiva, jonne iltabisseä ja eksoottisia drinksuja kaipaavat matkailijat kuljetetaan pikaveneellä ilmaiseksi. Laivalla juotavien hinnat ovat lähellä Suomen tasoa.

  Minne yöksi?

  Resort-saarilla majoitus on kallista, mutta paikallisten saarilta hotelli löytyy kohtuuhintaan. Esimerkiksi Maafushilla kolmen tähden Kaani Village and Spa -hotellissa kahden hengen huone maksaa 70–120 euroa yöltä. Hotellissa on myös spa.

  Muita suosittuja hotelleja Maafushilla ovat esimerkiksi pieni boutique-hotelli Stingray Beach Inn (keskihinta 50 euroa/yö) ja budjettimatkaajien suosima Holiday Lodge Maldives (30 euroa/yö).

  Piipahdus pääkaupungissa

  Pääkaupunkisaari Malé on ahdas, meluisa, ja yhtä hullunmyllyä joka suunnalta sinkoilevien mopojen takia. Asukkaita on reilut 100 000, mutta aivan kuin koko kaupunki olisi ahdettu aivan liian pienelle saarelle. Se onkin yksi maailman tiheimmin asutuista paikoista.

  Mutta Malékin kannattaa kokea, jäädä vaikka yöksi joko mennessä tai tullessa.

   

  Malén kaupungissa talot tarjoavat väriloistoa.

   

  Kaupunki kuhisee eksoottista elämää, ja vierailu värikkäällä vihannestorilla ja alkeellisella kalatorilla on elämys. Kaloja lojuu jopa lattioilla, ja yhdellä pöydällä makaa hurjan näköisiä, isohampaisia säppikaloja.

  Malén voi kiertää helposti kävellen ympäri, jos vain jaksaa kuumuutta. Mitään erityisiä turistinähtävyyksiä siellä ei ole paria moskeijaa ja kansallismuseota lukuun ottamatta, mutta ohi kulkevien ihmisten seuraaminen on jo riittävän kiinnostavaa.

   

  Malén kalatorilla näkee kummallisia ja isohampaisia kaloja.

   

  Paikka tuntuu todella eksoottiselta ja samalla niin tutulta. Pikkupoika kantaa FC Barcelonan reppua selässä, huntupäiset teinitytöt selaavat älypuhelimiaan ja välillä vilkuilevat eurooppalaisia teinipoikia pizzaravintolassa. Futisjunnujen treenit nurmikentällä, polttavan auringon alla, näyttävät rankalta suoritukselta – itse kun jaksaa vain vaivoin kävellä paahteessa. Mutta onneksi täältäkin löytyvät niin ilmastoidut jäätelöbaarit kuin Jazz Café cappuccinoineen ja porkkanakakkuineen.

   

  Malediivilainen puistonpenkki karuudessaan: rautakehikon ympärille viritetty verkko.

   

  Mietoja makuja

  Maafushilla on useita ravintoloita, mutta kulinaristisia elämyksiä on turha hakea. Vaikka Intia curryineen on lähellä, Malediivien ruoka on yllättävän mietoa.

  Kalaa syödään paljon, ja hinnat ovat todella edulliset. Pizzan, nuudeli- tai kala-aterian saa muutamalla eurolla. Resort-saarilla buffeet ja ravintolat suklaasuihkulähteineen ovat helsinkiläisten fine dining -ravintoloiden hintatasoa.

  Muista myös ikkunapaikka

  Viikon loman jälkeen voi todeta, että Malediivien-loma täyttää lupauksensa myös paikallisten saarella: on paratiisimaisia rantoja ja turkoosia merta, snorklausta ja täydellistä rentoutumista. Pieni saari tulee yhdellä lomalla koluttua perin pohjin, mutta onneksi vaihtoehtoja on vielä muitakin. Ensi kerralla vaikkapa Ukulhasille.

   

  Paratiisi, myös ilmasta katsottuna.

   

  Ja ensi kerralla satsaan myös lentokoneen ikkunapaikkaan. On nimittäin kerrankin maisemat, joita ei halua missata.

  Malediivit vai Kanaria?

  Omatoimimatka Maafushille 15.–23.1.2017

  Lennot: Turkish Airlines 450 €

  Hotelli: 3 tähden hotelli Maafushi View, 2 hh 300 €

  Laivakuljetukset: Lentokenttäsaari–Malé–Maafushi, meno-paluu noin 5 €/hlö

  Yhteensä: 605 €/hlö

  Pakettimatka Malediiveille 15.–23.1.2017

  Tjäreborgin edullisin matka (Esimerkiksi Finnmatkoilla ja Apollomatkoilla on vain kahden viikon matkoja.)

  Hotelli: Sun Island Resort, puolihoito 2:lle 3480 €

  Yhteensä: 1740 €/hlö

  Pakettimatka Kanarialle

  Edullisimpia normaalihintaisia viikon pakettimatkoja, lähtö 15.–16.1.2017

  Playa del Ingles, Tjäreborg: 4 tähden hotelli alk. 590 €/hlö

  Puerto de la Cruz, Finnmatkat: 3 tähden hotelli 565 €/hlö

  Huom. Hinnat tarkistettu syyskuun 2016 alussa.

  Kun kodin rutiinit jäävät taakse, oman puolisonkin käyttäytyminen saattaa yllättää.

  Sanotaan, että matka on hyvä pari- tai ystävyyssuhteen mittari. Jos pärjäätte yhdessä toisella puolella maapalloa, pärjäätte muuallakin.

  Ainakin matkalla mitataan sitä, kuinka kahdelta ihmiseltä tai isommalta porukalta sujuu yhteinen päätöksenteko, kompromissien tekeminen ja toisten huomioon ottaminen. Shoppaillaanko vai maataanko rannalla? Mennäänkö syömään hampurilaisia vai paikallisia erikoisuuksia? Miten reissusta tulisi kaikille mahdollisimman hyvä?

  Mennäänkö syömään hampurilaisia vai paikallisia erikoisuuksia?

  Joskus matka saattaa paljastaa tutuistakin ihmisistä aivan uusia puolia. Kotopuolessa leppoisalta vaikuttava tyyppi haluaa tarkasti suunnitellun päiväohjelman tai kokematon reissaaja löytää matkalla itsevarmuutensa ja sukkuloi uudessa paikassa ennakkoluulottomasti. Yksi haluaa hieman törsätä, ollaanhan matkalla, toinen reissaa niin pihisti kuin mahdollista.

  Miten reissukaverisi yllätti sinut matkalla? Kerro kokemuksesi!

  Voit kertoa niin ystävästä, puolisosta kuin sukulaisestakin. Kyselyyn vastataan nimettömänä, mutta kerrothan nimimerkkisi, sukupuolesi ja ikäsi. Julkaisemme tarinoista kootun jutun myöhemmin.

  Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

  Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

  Kymmenen vuotta yhteen menoon matkustanut mies kertoo, mikä on suurin virhe lomamatkan valmisteluissa.

  Matt Kepnes tunnetaan maailmalla paremmin Nomadic Mattina. Hän on matkustanut ympäri maailmaa kymmenen viime vuotta. Tuona aikana hän on oppinut halpamatkailusta montakin asiaa kantapään kautta. 

  Vuonna 2005 Matt reissasi Thaimaassa, kun hän päätti lopettaa palkkatyönsä ja jatkaa matkustamista maailman ääriin, kertoo Business Insider.

  Nyt kymmenen vuotta myöhemmin hän reissaa yhä. Seikkailuistaan hän on kirjoittanut matkakirjan, How to Travel the World on $50 a Day. Sekä kirjassaan että blogissaan hän paljastaa parhaat vinkkinsä, miten reissaaminen onnistuu vähällä rahalla.

  Reppureissuputkessaan hän huomannut erityisesti yhden älyttömän suuren virheen, johon ihmiset sortuvat helposti lomaa suunnitellessaan.

  – Ihmiset olettavat, että matkustaminen edellyttää hotelleja, kalliita aterioita, takseja, kiertomatkoja ja kalliita lentoja, Kepnes kertoo So Money -ohjelman haastattelussa.

  Lue myös: 10 ilmaista asiaa, joita kannattaa pyytää seuraavalla lennolla

  – He olettavat, että se on kallista. Se on heidän ensimmäinen virheensä.

  ”Ihmiset olettavat, että matkustaminen edellyttää hotelleja, kalliita aterioita ja takseja.”

  Kepnesin mukaan pelko matkustamisen kalleudesta on turhaa. Se kuihduttaa vain reissaajan mieltä, ei kukkaroa. Monet ihmiset ajattelevat, että heidän pitää säästää valtavasti lomaansa varten – mutta näin sen ei tarvitse mennä.

  – Jokainen varautuu elämässään siihen, että rahat riittävät. Samanlaista elämä on reissussa, mutta me emme ajattele niin, koska me emme elä matkailukulttuurissa vaan lomakulttuurissa.

  Kyllä, maailmassa riittää luksushotelleja, ökyaktiviteettejä ja huippuillallisia. Mutta rahan kannalta lomaa kannattaisi suunnitella samalla tavalla kuin kotona olemista. Jos varaat lomakassaasi rahaa samalla tavalla kuin viettäisit aikaa kotonasi, mahdollistaa se enemmän matkoja.

  Suosittelemme! Kaikki vaatteet mahtuvat matkalaukkuun – tässä nerokas pakkausmetodi

  Ensisijaisesti Kepnes neuvoo, että lomabudjetti tai sen puute ei saisi pidätellä ketään matkustamasta, jos intoa reissuun löytyy.

  – Olen aina kuvaillut reppureissaamisen samanlaiseksi toiminnaksi, jota voi tehdä kotonakin – vaikka oletkin jossain muualla. Heräät joka päivä, mutta et mene ulos ja ota taksia joka paikkaan etkä syö parhaimmissa ravintoloissa joka päivä, Kepnes sanoo.

  Mitkä ovat sinun parhaat vinkkisi edulliseen matkailuun?

  Kerro neuvokkisi alla olevassa kirjoita kommentti -osiossa.

  Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

  Mad One

  50$ päivässä on aika iso päiväbudjetti reppureissaamiseen. Itellä meni 20-30€/pvä ku reissasin 8kk Karibialla ja Väli-Amerikassa. Maa vaikuttaa luonnollisesti hintatasoon...