Petran kalliokaupunki on kuin toisesta ulottuvuudesta. Se on koettava.

Netti on täynnä listoja kaupungeista ja matkakohteista, jotka pitää kokea edes kerran elämässä. Pitäisikö niitä uskoa?

Huffington Post julkaisi viime vuonna valtavan 50 kohdan listan kaupungeista, joihin pitäisi matkustaa edes kerran elämässä.

Lehden lista perustuu minube.net-matkailuyhteisön käyttäjien mielipiteisiin. Me kysyimme suomalaisilta kaupungeissa käyneiltä, olivatko ne kaiken hekumoinnin arvoisia. Osa oli, osa ei.

Venetsia, Italia

Näin sitä kuvaillaan: Kuvankauniita kanaaleita, mahtipontisia basilikakirkkoja, värikkäitä koteja ja kotoisia viinibaareja.

Totuus: ”Lähtisin Venetsiaan uudestaan vain, jos minulle maksettaisiin. Kaupunki on kamala turistirysä, joka on kyllä historiallisesti kiinnostava ja vielä kauniisti veden päälle rakennettu, mutta kaikki nähtävyydet ovat täynnä ihmisiä ja ilma seisoo. Pohjois-Italiasta löytyy muita hienoja kaupunkeja, joissa ei tarvitse jonottaa joka paikkaan. Venetsia oli jollain tavalla pinnallinen ja teennäinen.”

Lue: Karta gondolia – säästät Venetsiassa

Sevilla, Espanja

Näin sitä kuvaillaan: Keisarillisen Espanjan kruununjalokivi. Kapeita katuja, kukkivat appelsiinipuut, maurilinnoja ja maan legendaarisimmat tapaspaikat.

Totuus: ”Andalusialainen tunnelma, puutarhat, Guadalquivir-joki, ruoka... Sevilla ei ole samanlainen turistien kansoittama paikka kuin vaikkapa Malaga.”

New York, Yhdysvallat

Näin sitä kuvaillaan: Ainutlaatuinen taiteen, kulttuurin, ruoan ja liike-elämän kehto.

Totuus: ”New Yorkissa ei voi välttää fiilistä, että on kuin elokuvassa. Paikka on niin tuttu tv- ja leffakuvastosta koko elämän ajalta, eikä sellaista koe missään muualla. New York oli lempipaikkani maailmassa, kunnes löysin San Franciscon. Hauskempi, kauniimpi ja sydämellisempi versio New Yorkista.”


Potala-palatsi oli vielä 50-luvulla dalai-laman pääasuinrakennus.

Lhasa, Tiibet

Näin sitä kuvaillaan: Tiibetiläisen buddhismin henkinen keskus. Suitsukkeiden hajustamia luostareita ja palatseja keskellä Himalajan jylhää vuoristoa.

Totuus: ”Täällä tuntuu aidosti henkiseltä. Potalan palatsi ja Jokhanin temppeli ovat hienoimpia uskonnollisia paikkoja, joissa olen käynyt. Niistä löytää juuri sitä mystiikkaa, mitä uskoo löytävänsä Tiibetistä. Muuten kaupunki oli ainoastaan ihan jees. Minnekään ei pääse ilman opasta eikä kaupungin ulkopuolellekaan oikein voi mennä. Junamatka Pekingistä Lhasaan taas on jotain uskomatonta! Matkan aikana tottuu vähän jo ohueen ilmaankin. Se voi aiheuttaa joillekin päänsärkyä ja heikon olo.”

Rio de Janeiro, Brasilia

Näin sitä kuvaillaan: Maailman kuuluisimpien karnevaalien ja kahden maailman suosituimman rannan kotipaikka. Rio de Janeiro on elämys kaikille aisteille.

Totuus: ”En ollut Riossa karnevaaliaikaan, mutta oli sinne pölähtäminen Suomen talvesta silti aisteja hellivä kokemus. Cobacabana näytti uskomattomalta, kun käveli rantahietikkoa pitkin ja illan pimetessä slummien valot maalasivat kukkulat valoilla.”

Lue: Rio de Janeiro on nautiskelijan paratiisi


Rio de Janeiro ja sen rannat ovat kesää rakastavan mieleen.

Lontoo, Englanti

Näin sitä kuvaillaan: Arvostettuja museoita ja kuuluisia toreja.

Totuus: ”Onhan se jo vähän klisee, mutta tässä kaupungissa ei vain voi tylsistyä. Kulttuuritarjonta on ihan pyörryttävää ja siitä voi nauttia, koska ymmärtää kielen. Suosikkejani ovat isot musikaalit ja pienet teatterit, unelmanani joskus vielä päästä Old Vic -teatteriin, jonka näytöksiin on vuosien jonot. Mikään erityisen kaunis kaupunki se ei ole, mutta nuhjuisuuden antaa anteeksi, kun joka kulmalla on kotoisa pubi tai kiva kahvila ja maailmantähtiä käppäilee vastaan tämän tästä. Myös brittiläinen kohteliaisuus on ihan omaa luokkaansa: jos törmäät aitoon brittiin, hän pyytää anteeksi.”

Tämä oli kaupungeista ainoa, joka herätti haastatelluissa ristiriitaisia tunteita. Vaikka suurin osa oli ihastunut paikkaan, osa moitti sen epävakaata säätä ja ahdistavaa liikennepaljoutta. Ehkä Lontoo ei ole kaikkia varten.

Lue: Löydä Lontoon parhaat paikat

Marrakech, Marokko

Näin sitä kuvaillaan: Et ikinä unohda ensimmäistä kertaa, kun astut Marrakechin medinaan, vanhaan kaupunkiin. Se on päättymätön sokkelo täynnä markkinapaikkoja, upeaa arkkitehtuuria ja kuplivia taginepatoja.

Totuus: ”Marrakech oli huikea. Ihmisiä oli paljon, paikallisia ja turisteja, mutta onneksi väenpaljoutta pääsi pakoon majapaikkaan. Ruoka oli kuuluisimman Jemaa El Fna -aukion torikojuissa todella hyvää ja todella halpaa. Aukiota ympäröivissä turistipaikoissa oli kalliimpaa, mutta niissä pääsi välillä pois hälinästä. Kun pukeuduimme kunnioittavasti peittäviin ja väljiin vaatteisiin, naisporukalla reissaaminenkaan ei ollut mitenkään ahdistavaa.”


Marrakechin suurin moskeija, Koutoubia.

Petra, Jordania

Näin sitä kuvaillaan: Kun vertaillaan kaikkia maailman muinaisia kaupunkeja, Petran kalliokaupunki keskellä tuulentuivertamaa autiomaata on omaa luokkaansa.

Totuus: ”Petran raunioille saapuminen on kuin astuisi uneen. Kaupunkiin johtava kapea sola avautuu yhtäkkiä suoraan Indiana Jonesistakin tutulle Aarrekammiolle, joka on vasta ensimmäinen henkeäsalpaavista kivirakennelmista. Punaiset kalliot, ympäriinsä vaeltavat aasit ja hikisen kipuamisen jälkeen saavutettu, kallion huipulla kohoava Luostari sekä sen ympärillä loputtomiin leviävät aavikkomaisemat eivät jätä ketään kylmäksi. Kannattaa myös poiketa tallatuimmilta poluilta kaupungin laitamille, missä turistilaumoja ei näy.”

Rooma, Italia

Näin sitä kuvaillaan: Rooman läpi käveleminen on kuin retki maailman suurimpaan ulkoilmamuseoon. Kuvataide, ruokakulttuuri ja historia eivät yhdisty missään muualla samalla tavalla kuin Roomassa.

Totuus: ”Seuraavan kerran, kun menen Roomaan, menen joskus muulloin kuin keskellä kuuminta kesää ja turistikautta. Silti kaupunki oli uskomaton. Jopa turistiravintoloista sai mielettömän hyvää ruokaa, ja missä tahansa käveli, piti jäädä tuijottamaan kaupungin historiaa. Jopa suurimmat turistirysät, kuten Colosseum, olivat kiinnostava kokemus. Sitä paitsi kuumana kesäpäivänä Colosseumin varjoissa oli ihanan vilpoisaa!”

Lue: Rooma on unelmakohde rakastavaisille: testaa nämä baarit ja hotellit

Varanasi, Intia

Näin sitä kuvaillaan: Auringon noustessa Gangesjoen varrelle saapuvat pyhät miehet, pyhiinvaeltajat ja paikalliset ovat näky, jota ei unohda koskaan.

Totuus: ”Pelkäsin etukäteen, olisinko todella ahdistunut Intian väenpaljoudesta, mutta Varanasi ei ollut yhtään sellainen. Ganges ja vanhan kaupungit kapeat kujat olivat taianomaisia. Välillä kapealla kadulla piti painautua seinää vasten, kun ohi kulki ruumissaattue. Kuolleiden näkeminen ei ollut pelottava kokemus, vaan tuntui luonnolliselta.”

Näiden kymmenen kaupungin lisäksi alkuperäiseltä listalta löytyy neljäkymmentä muuta. Ehkä löydät seuraavan matkakohteesi niiden joukosta? Lue alkuperäinen juttu (englanniksi) täällä.

Lue myös:

Älä varaa lomamatkaa tänne – 7 yliarvostetuinta matkakohdetta

Nämä tutut kohteet tuottavat turistille pettymyksen

Matkaopasjätti neuvoo niin koluamaan Helsingin Kallion boheemeja baareja kuin hörppimään glögiä laavussa.

Matkailuoppaita julkaiseva Lonely Planet valitsi juuri maailman parhaimmat matkailumaat vuonna 2017. Ja suomalaisilla on aihetta tuulettaa, sillä kotimaamme sijalla kolme. Kultaa ja hopeaa saivat Kanada ja Kolumbia.

Tuoreessa jutussaan Lonely Planet neuvoo, mitä tehdä viikon lomalla Suomessa. Artikkelin on sponsoroinut Suomen matkailua edistävä Visit Finland, mutta Lonely Planet sanoo, että näkemykset ja vinkit ovat sen puolueettoman toimituksen.

Mitä Lonely Planetin kirjoittaja Kerry Christiani sitten suosittelee tekemään Suomessa?

1. Helsinki kahdessa päivässä

Lonely Planetin mukaan Helsingin voi hyvin suorittaa kahdessa päivässä. Näihin paikkoihin matkakirjajätti vinkkaa tutustumaan:

Katsasta Senaatintori ja Tuomiokirkko, perusturistisettiä siis.

Heittäydy kulturelliksi Kansallismuseossa, Designmuseossa (Marimekko mainittu, tietenkin), Kiasmassa ja gallerioissa.

Nauti kahvi ja korvapuusti Ullanlinnan Café Succèsissa. Mainio vinkki näin paljasjalkaisen helsinkiläisenkin näkökulmasta, sillä 1950-luvulta asti toimineessa kahvilassa on kaupungin isoimmat korvapuustit.

Herkuttele kausi- ja villiruokaa ravintola Juuressa Kaartinkaupungissa.

Siemaile drinkkejä Liberty or Death -baarissa. Persoonallisista ja taidolla tehdyistä drinkeistään tunnetun baarin omistajat pyörittävät myös Trillby & Chadwick -salakapakkaa, jota New York Times suositteli jutussaan kesällä.

Käy Suomenlinnassa, koska eihän merilinnoitusta voi jättää väliin.

Fiilistele Kalliota. Lonely Planet kehottaa tutustumaan kaupunginosan nousevaan taideskeneen, boheemeihin baareihin ja vintagekaupoihin. Kuten monet paikalliset tietävät, Kallioon ja sen liepeille on ilmestynyt viime vuosina toinen toistaan kiinnostavampia paikkoja.

2. Järvet haltuun

187 000 järveä odottaa matkailijaa. Järvi-Suomessa Lonely Planet neuvoo suuntamaan johonkin näistä kohteista:

Käyskentele kauniissa Savonlinnassa. Olavinlinna ja Oopperajuhlat mainittu.

Rentoudu Kuopiossa. Kesätunnelma, järvet, metsäkävelyt, maailman isoin puusauna – siinä Lonely Planetin syyt matkata Kuopioon.

Lonely Planetkin on ihastunut Tampereen vanhoihin tiilisiin tehdasrakennuksiin. Kuva: Shutterstock
Lonely Planetkin on ihastunut Tampereen vanhoihin tiilisiin tehdasrakennuksiin. Kuva: Shutterstock

Näe uutta Tampereella. Näitä hehkutetaan: urbaania järvitunnelmaa, Tampereen taidemuseon Muumilaakso ja vanhoihin tehtaisiin syntyneet särmikkäät kaupat, baarit, museot ja kahvilat.

Hyppää luonnon helmaan Linnansaaren kansallispuistossa Saimaalla, Rantasalmen, Savonlinnan ja Varkauden alueella. Lonely Planet vinkkaa esimerkiksi vaeltamaan tai melomaan kajakilla.

3. Itään ja metsään

Lonely Planet mainitsee, että 76 prosenttia Suomesta on metsien peitossa, suomalaiset ovat hulluna marjoihin ja hiljaisuutta riittää. Tällaista juttu neuvoo tekemään, jos mielii luontoon:

Lennä Kajaaniin. Lonely Planetin mukaan Kainuu on varsinkin keskikesän valon aikoihin loistopaikka bongailla karhuja, susia, ahmoja, ilveksiä ja hirviä. Huippujuttuna artikkeli mainitsee karhusafarit.

Näkymä Kolin kansallispuistosta Pielisen järvelle – sietäähän tätä kehua! Kuva: Shutterstock
Näkymä Kolin kansallispuistosta Pielisen järvelle – sietäähän tätä kehua! Kuva: Shutterstock

Suuntaa Kolin kansallispuistoon, joka levittäytyy Joensuun, Kontiolahden ja Lieksan alueelle. Siellä voi esimerkiksi vaeltaa, lumikenkäillä tai hiihtää.

Vieraile erikoisessa tapahtumassa, kuten eukonkantokilvassa Sonkajärvellä tai suojalkapallon maailmanmestaruuskisoissa Hyrynsalmella. Sanotaanhan heti jutun alussakin, että Suomi on yksi Skandinavian oudoimmista maista (hieno homma, joskaan Suomihan ei kuulu Skandinaviaan).

4. Länteen ja rannikolle

Täysin aiheellisesti Lonely Planet suistuttaa myös Suomen kaunista saaristoa:

Reissaa Turkuun. Lonely Planetkin tietää, että Turku on kulttuurikaupunki. Lisäksi jutussa mainitaan Turun Tuomiokirkko ja linna.

Voisi kuvitella, että Lonely Planetkin viihtyisi turkulaisessa kortteliravintolassa Tintåssa. Kuva: Sanoma-arkisto / Katri Lehtola.
Voisi kuvitella, että Lonely Planetkin viihtyisi turkulaisessa kortteliravintolassa Tintåssa. Kuva: Sanoma-arkisto / Katri Lehtola.

Ihaile Merenkurkun saaristoa. Matkaopasjätti vinkkaa pyöräilemään, melomaan ja kalastamaan Unescon maailmanperintökohteessa.

5. Pohjoisen ihmemaahan

Eikä Lonely Planet tietenkään unohda alati matkailijoita kiinnostavaa Lappia:

Hengaile laavussa ja hörpi glögiä. Lehti tietää, että paras aika tähän tunnelmalliseen puuhaan on marraskuusta tammikuun puoliväliin.

Ihaile talvella revontulia, jos käy tuuri!

Lonely Planet kertoo, että vanhan myytin mukaan revontulet syntyvät, kun kettu juoksee pitkin tuntureita. Kuva: Shutterstock
Lonely Planet kertoo, että vanhan myytin mukaan revontulet syntyvät, kun kettu juoksee pitkin tuntureita. Kuva: Shutterstock

...ja kesällä keskiyön aurinkoa. Kesäaikaan Lonely Planet suosittelee myös lohen kalastamista joista ja vaeltamista esimerkiksi Oulangan kansallispuistossa Kuusamossa ja Sallassa.

Jaa, onhan täällä vaikka mitä tehtävää!

Mikä on sinun suosikkipaikkasi Suomessa ja miksi? Kerro alla kommenteissa tai sosiaalisessa mediassa hashtagilla #menaiset!

Miksi toiset rakastavat matkustamista enemmän kuin toiset? Sille on ihan tieteellinen selitys.

”Matkustaminen on ihanaa ja antaa uusia kokemuksia! Tapaan mielenkiintoisia ihmisiä, tutustun uusiin kulttuureihin ja nautin eksoottisia ruokia.”

”Ihminen tarvitsee lomaa, ja ilman reissua loma ei lomaa. Vain matkalla pystyn rentoutumaan kunnolla ja elämään hetkessä.”

”Uudet seikkailut ovat parhaita. Niistä saan niin paljon ajateltavaa ja tuoreita näkökulmia.”

Yllä on vain kolme syytä siihen, miksi ihmiset rakastavat matkustamista. Moni lähtee reissuun aivan toisista syistä, kuten oppiakseen jotain itsestään tai kumppanistaan.

Perimmäinen syy äärimmäisiin matkustushaluihin saattaa johtua kuitenkin geeneistämme ja dopamiinin tuotannosta, josta on ilmestynyt uusi tutkimus. Indianan yliopiston Kinsey-instituutin tutkimustuloksista kirjoittaa Travel and Leisure -lehti.

Evoluutiobiologi Justin Garcian mukaan niin kutsuttu matkageeni DRD4 ja siitä johtuva ylimääräinen dopamiinin erittyminen selittävät sen, miksi jotkut pitävät matkustamista jännittävänä kokemuksena – ja toisia uusiin paikkoihin matkustaminen jopa pelottaa.

Lue myös! Brighton, Leiden, Genova… 16 lomakaupunkia kaiken kokeneille

Aivojen välittäjäaine dopamiini säätelee muun muassa mielihyvää ja saa aikaan nautintoa. Se on yhdistetty monissa tutkimuksissa myös vaaralliseen ja impulsiiviseen käyttäytymiseen.  

DRD4-geeni ja dopamiini ovat tutkijoiden mukaan todennäköisesti aiheuttaneet sen, että jotkut esi-isistämme jättivät kodin ja lähtivät pitkille seikkailuilleen etsiäkseen ruokaa sekä uusia kavereita. Vaikka näitä selviytymistaitoja ei enää tarvitakaan nykyaikana, biologisilla tekijöillä voi olla osuus seikkailuhaluihimme.

Seuraavan kerran kun kaukokaipuu yllättää ja ihmiset pitävät matkasuunnitelmiasi hulluina, voit pistää kaiken vaikka perimäsi piikkiin. Eihän seikkailija geeneilleen mitään voi?

Mitä sinä näyttäisit turistille kotipaikkakunnaltasi?

Matkailuoppaita julkaiseva Lonely Planet on valinnut maailman parhaimmat matkailumaat vuodeksi 2017. Suomi yltää listauksessa sijalle 3, kertoo Visit Finland. Ohi menevät vain Kanada ja Kolumbia.

Kymmenen kärjessä Suomi on ainoa eurooppalainen maa.

– Suomesta puhutaan nyt kiinnostavana kohteena kokea ainutlaatuista kaupunkikulttuuria. Erityisen kiinnostavana pidetään muun muassa Suomen uutta ruokakulttuuria sekä Helsingin design-keskittymää. Samoin uudet urbaanin elämyskulttuurin edustajat Löyly ja Allas herättävät uteliaisuutta maailmalla, johtaja Paavo Virkkunen sanoo Visit Finlandin tiedotteessa.

”Uudet urbaanin elämyskulttuurin edustajat Löyly ja Allas herättävät uteliaisuutta maailmalla.”

Myös itsenäisyyden satavuotisjuhlat saavat tunnustusta Lonely Planetilta. Silloin joka paikasta löytyy paljon erilaisia tapahtumia, se kirjoittaa perusteluissaan.

Lue myös: 50 syytä rakastaa Helsinkiä

Allas on Helsingin keskustan uusi keidas. Kuva: Sanoma-arkisto / Joonas Salo
Allas on Helsingin keskustan uusi keidas. Kuva: Sanoma-arkisto / Joonas Salo

Lonely Planet ylistää lisäksi uutta kansallispuistoa Hossaa, ulkoilmakonsertteja sekä suomalaisia ruoka- ja saunaelämyksiä.  

Suuret urheilutapahtumat, kuten taitoluistelun MM-kilpailut ja Lahden MM-hiihdot, mainitaan niin ikään ensi vuoden vetonauloiksi Suomessa.

Suosittelemme! Yö kuolleen torpparin tilalla, kivinen koski ja juurakkohelvetti – eli elämysmatkalla erämaassa

Lonely Planetin Best in Travel 2017: top 10 -maat

  1. Kanada
  2. Kolumbia
  3. Suomi
  4. Dominica eli Dominican liittovaltio Karibianmerellä
  5. Nepal
  6. Bermuda
  7. Mongolia
  8. Oman
  9. Myanmar
  10. Etiopia

Mitä mieltä sinä olet Suomen matkailuvalteista? Mitä arvokkaita matkakohteita löytyy asuinpaikkakunnaltasi?

Kerro parhaat vinkit alla olevassa kommentointikentässä tai lähetä kuva parhaasta Suomi-tärpistä perusteluineen.

Suuntana Stadi? Näitä kohteita ulkomaiset mediat suitsuttavat Helsingissä

Kansallispuistojen suosio on kovassa kasvussa. Retki ­Pudasjärvelle kirkasti, miksi.

Suota. Suota, suota ja suota. Sitä on hitosti, ajattelen, kun ylitän jälleen yhtä autiota aapaa pitkospuilla liukastellen. Aamun sumu on vaihtunut myöhäisiltapäivän sateeksi, lyhytvartiset vaelluslenkkarini ovat päästäneet veden läpi jo aikaa sitten. Takkini pitää onneksi paremmin, vaikka kostea vilu hiipiikin puseroon.

Olen elämysmatkalla Syötteen kansallispuistossa Pudasjärvellä. Taivallettavana on 17 kilometrin etappi. Metsäpolkujen ja pitkospuiden takana odottaa yöpaikkamme, Rytivaaran autiotupa.

Sateiselta suolta on tietysti postattava selfie Facebookiin.

– Nyt alat ehkä ymmärtää, kuinka pettävältä pohjalta meikäläinen ponnistaa, pudasjärveläinen kaverini kommentoi kuvaani heti.

– Miten perkeleessä ponnistat suolla!

Kieltämättä tuntuu, että tällaisen maiseman on jätettävä jälkensä ihmiseen. Myös koillismaalainen kirjailija Tommi Kinnunen kertoi taannoin määrittelevänsä itsensä ylpeyttä tuntien hidaskasvuisten metsien, vaarojen ja koskien mieheksi, vaikka on jo parikymmentä vuotta tepastellut Turun mukulakivikatuja. Jostakin hänellekin tulee tarve esitellä itsensä äärioloissa kasvaneeksi, pohjoisen karaisemaksi.

– Nyt ei näytä kovin rentouttavalta kyllä, toinen ystäväni kommentoi kuvaani.

No, mikä kenellekin on rentouttavaa. En haluaisi olla muualla. Tämähän on puhdasta mindfulnessia, täydellistä läsnäoloa hetkessä. Ja minäkin haluan nähdä itseni tyyppinä, joka ei äärioloissakaan kitise. Mennääs tuon suon yli että heilahtaa!

 


Seitsemän tuntia tätä! Käy kuntoilusta. Onneksi ei tarvitse raahata painavaa rinkkaa.
Seitsemän tuntia tätä! Käy kuntoilusta. Onneksi ei tarvitse raahata painavaa rinkkaa.

Välillä tympiikin

Myönnettäköön, että alkumatkasta seurueemme oli huomattavasti puheliaampi. Pitkospuut tuntuivat vielä eksoottisilta, samoin puissa roikkuvat satumaiset naavatupot. Mikä etuoikeus hengitellä saasteetonta ilmaa!

Puolimatkassa Kuittilammen laavulla paikallinen eräoppaamme Johanna Määttä kaivoi rinkastaan taivaallisia voileipiä ja termarikahvia. Syysaurinko lämmitti kasvoja. A-luokan retkeilyä!

Poikkesimme polulta poimimaan kantarelleja ja porisimme siitä, mikä nyky­ihmisiä vetää luontoon. Kansallispuistojen suosio on kasvanut siinä kuin meditoimisenkin, ja jotain samalla tavalla mieltä rauhoittavaa niissä onkin. Verenpaine ja stressihormonit laskevat, arkiset murheet loittonevat, onnellisuus lähenee.

Puhe metsän terveysvaikutuksista uppoaa terapiasukupolveen. Erätaidoista vieraantuneille kaupunkilaisille tarjolla on myös turvallista itsensä haastamista ja makeaa voittamisen tunnetta – etenkin kun matkaa johtaa Johannan kaltainen eränkävijä, joka paljastuu myös liki sadan huskyn tarhan pitäjäksi, kansanparantajaksi ja shamaaniksi.

Tunnen ylpeyttä, ja helpotusta, vuosi sitten aloittamastani kuntokuurista. Hirvittää hieman ajatella, miten rapakuntoisena pärjäisin. Vaikka maasto ei ole erityisen haastava, askelia kertyy.

Loppumatkan tihkussa mieleen punkee ajatus, ettei maisema enää vaihdu – nämä suot, lammet ja kuusimetsät tuntuvat jo moneen kertaan nähdyiltä. Sitkeys kuitenkin palkitaan, kun seitsemän tunnin patikoinnin jälkeen edessämme avautuu Rytivaaran vanhan kruununtorpan pihapiiri.

Syksyn kalpeassa valossa näkymä on taianomainen.

 

Rytivaara on eksoottinen saunomis-, illallis- ja yöpymispaikka.

Aikamatka katovuosiin

Nyt on eksoottista! Harmaahirsisten rakennusten rykelmä lumoaa karulla romantiikallaan. Vielä kiehtovammaksi kaikki muuttuu, kun Johanna kertoo syrjäisen metsätorpan historiasta. 1860-luvun katovuosina erään rutiköyhän torpparin perhe kuoli tänne nälkään.

Viimeiset asukkaat Reete ja Maija Eskelinen muuttivat palvelutaloon 1950-luvulla. Metsähallitus on entisöinyt heidän yhden huoneen asuintorppansa avoimeksi museoksi. Ruutuikkunan edessä seisoo keinutuoli, jossa pääsee helposti mielikuvitusmatkalle entisajan ankaraan arkeen. Melkein haistan kaskiviljelijöiden nauriit ja maistan pettuleivän.

Metsähallituksen ylläpitämässä Rytivaarassa voi yhä tuntea olevansa erämaan armoilla. Ei autotietä, sähköä eikä juoksevaa vettä. Lähimpään asutukseen on kymmenisen kilometriä. Johannan mies Janne on raijannut tavaramme tuvalle mönkijällä. Pariskunta tarjoaa huollettuja vaelluksia, joiden ideana on, että turistit voivat patikoida kansallispuistossa vain pienen eväs­repun kanssa. Makuupussit, ruokatarpeet, astiat, vaihtovaatteet ja saunakamppeet voi maksusta kuljetuttaa odottamaan määränpäähän.

Sytytämme tuvan kaminan. Haemme liiteristä puita, nostamme kaivosta vettä ja lämmitämme söpön saunan. Kylvemme hartaasti kynttilän valossa. Patikoinnin jäykistämiä jäseniä on ihana venytyllä löylyssä.

Pimeys on sysimustaa. Räntä vihmoo otsalampun valokeilassa, kun taivallamme niityn poikki saunalta yöpymistuvalle. Harmittaa vähän, sillä pilvettömällä säällä olisimme voineet nähdä revontulet. Sisällä on kodikkaan lämmintä ja ahdasta. Paistamme kaasuliedellä kantarellit ja Johannan miehen tuomat lohifileet.

 


Illallinen höystetään matkan varrelta poimituilla sienillä. Maistuu!
Illallinen höystetään matkan varrelta poimituilla sienillä. Maistuu!

Pitkälle venyneen illallisen jälkeen jaamme laveripaikat. Kaivaudun makuupussiin ja toivon, ettei yöllä tulisi huussihätää. Enemmän kuin kummittelevaa torpparin perhettä pelkään kylmää, pimeää, susia, karhuja ja mielikuvitustani. En haluaisi olla täällä yksin enkä välttämättä edes kaksin. Olen kiitollinen viiden hengen seurueestani, mutta mieleni tekisi silti lukita tuvan ovi.

Koskimelontaa ensikertalaisille

Ehkä olen nukkunut joskus paremminkin, mutta mieleni on virkeä, kun nousemme aamupalalle. Suurelta takaiskulta ei tunnu sekään, että kenkäni eivät ole ehtineet yön aikana kuivua. Nehän vain kastuisivat uudelleen, sillä ulkona sataa losottaa, kun lähdemme matkaan.

Onneksi sade lakkaa ennen kuin saavumme Pärjänjoen törmälle, jossa melontaopas Antti Rahikkala odottaa. Hänkin huokuu Johannan tavoin hyväntahtoista hötkyilemättömyyttä. Kenties se rauhoittaa minut, sillä fakta on, etten ole koskaan melonut koskissa. Enkä sen puoleen juuri tyynissäkään vesissä, kuten ei retkikaverini Irinakaan.

Ennen inkkarikaksikkomme jokeen tuuppaamista Antti antaa pikakurssin melaotteista ja virran lukemisesta. Olo tuntuu epävarmalta eikä sanottavasti kohene, kun karautamme heti kiville. Sen jälkeen kanoottimme kolahtelee vähintään joka toiseen pinnanalaiseen murikkaan ja kerran juuttuu niin tiukasti poikittain kolmen kiven päälle, että Antin on rantauduttava omallaan ja tultava työntämään meidät irti.

 

Testattu: ohjaaja Antin hermo pitää, vaikka oppilaiden kanootin keula ei aina osoittaisikaan menosuuntaan.

Jos ajatteleekin, ääneen herrasmies ei sano mitään etelän tumpeloista. Minua voisi itkettää mutta yllättäen ainoastaan naurattaa. Irinan kanssa mietimme, mahtaako Antilta kulua tavallista enemmän tupakkia tällä reissulla. Etenemme niin kiemurrellen, että aikaa poltella on.

Kolmen tunnin räpellyksen jälkeen pysähdymme vihdoin nuotiomakkaralle ja nokipannukahveille. Sukkani syttyy palamaan, kun yritän kuivattaa niitä tulen loimussa.

Tauon jälkeen vierähtää vielä tunteroinen, kuten täälläpäin sanotaan, ennen kuin karautamme seuraavan yöpymismökkimme rantaan. Melontakilometrejä kertyi yhteensä viitisentoista. Aloittelija huomaa sen jäätävänä poltteena käsivarsissaan – ilmeisesti en noudattanut ohjeita vatsalihaksilla melomisesta. Onneksi ihana Johanna on järjestänyt meille turvesaunan. Ehkä särkylääkkeistä on enemmän apua lihaksilleni, mutta turve saa hipiän selvästi hehkumaan. Saunoessamme tosin näytimme suohaudoista nousseilta zombeilta.

 

Turvesaunasta terve!

Melontaosuuden tyylipisteitä ei ehkä kannata laskea, mutta suoriuduin rankasta liikuntasuorituksesta paitsi hengissä myös kitisemättä ja kastumatta. Ansaitsisin mitalin, mutta hyväksyn palkinnoksi makoisat yöunet.

Maastopyöräilyä eli talutusta

Kolmantena päivänä vuorossa on maastopyöräily, joka ei ala järin lupaavasti. En ole ikinä kokeillut tätäkään lajia. Pyöräilyoppaamme Pekka Tahkola joutuu opastamaan kädestä pitäen jo kypärän hihnan kiristämisessä.

Kaverillani Sinillä ei mene paljon paremmin: hän meinaa kaatua koeajon ensipolkaisulla kantoon. Lopulta kaikilla on kypärät ja hutera tuntuma maastopyöriin. Ehkä itsetuntomme kasvoi katteettomasti edellispäivän koskissa, sillä Pekan varoittelusta huolimatta valitsemme kahdesta reitistä haastavamman. Pekka saattoi tosiaan mainita, että polku tunnetaan kokeneiden harrastajien keskuudessa juurakkohelvettinä. Lisäksi on kivikkoa ja jyrkkiä mäkiä. Suusta pääsevät reissun ensimmäiset äkeät kirosanat.

Maastopyörän talutus on ihan kiva laji. Siinä ehtii kuunnella Pekan kiehtovia tarinoita paikallisista metsäpersoonista, kuten Leivättömästä Annista, joka asui rakentamassaan kivimajassa 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Erakkonainen elätti itsensä metsästyksellä ja kalastuksella, mutta talvi­pakkasilla hän hiippaili läheisen torpan uunin pankolle.

 

Maastopyöräguru Pekka tuntee paitsi Syötteen metsät myös niiden mystiset asukkaat.

Taluttaminen on järkevää myös loukkaantumisten välttämiseksi. Myöhemmin tapaamme niskatuen kanssa kulkevan miehen, joka on telonut nikamansa maastopyörälenkillä. Juurakkohelvetti ei onneksi ole kuin kahden kilsan pätkä. Sen jälkeen pyöräily tuntuu hetken oikein mukavalta, kunnes tulemme Iso-Syötteen tunturin juurelle.

Edessä nousee Suomen jyrkin pyörätie. Reidet ovat tulessa, sydän hakkaa ja hiki virtaa. Taas on talutettava, mutta onkohan skumppa ikinä maistunut yhtä hyvältä kuin hotelli Iso-Syötteen näköalaravintolassa?

Kolmen päivän aktiiviloma kansallispuistossa tuntuu paljon pidemmältä. Siis hyvässä mielessä. Onpa harvinaisen stressitön ja freesi olo. Lisää!

Kansa menee puistoon

Suomessa on ensi kesänä 40 kansallispuistoa, kun uusin eli Hossa aukeaa Suomussalmella.

Kansallispuistojen suosio on kasvanut 2012–2015 26 prosenttia, ja ­kasvu jatkuu tänäkin vuonna.

Vuonna 2015 käyntejä oli yhteensä yli 2,6 miljoonaa.

Suosituimmat ovat Pallas-Ylläs­tunturin, ­Nuuksion, Urho Kekkosen, Oulangan ja Kolin kansallispuistot.

Mikä Syöte?

Syötteen kansallispuisto sijaitsee Pudasjärvellä noin sata kilometriä Oulusta ­koilliseen.

Syötteen Eräpalvelun räätälöimän kolmen päivän huolletun vaelluksen hinta on noin 500 euroa.

Eritasoisia melonta- ja maastopyöräretkiä järjestää myös ­hotelli Iso-Syöte. 4–5 tunnin ohjattu kanoottiretki Pärjänjoella 89 euroa/hlö. 15–20 kilometrin maasto­pyöräretki 85 euroa/hlö.

Monet vaellusreiteistä alkavat ­Syötteen luontokeskuksen pihasta. Keskuksen kiehtovassa näyttelyssä voi tutustua alueen historiaan, kuten torppariarkeen.

Luontokeskuksesta voi varata myös yöpymisen Rytivaarassa. ­Tuvasssa on makuupaikat ­kahdeksalle: ­petipaikka 11 euroa/hlö tai 88 euroa/vrk koko torppa.