Joskus irtoaa sohva, joskus siskonpeti. Molemmissa on puolensa. Kuva: Shutterstock
Joskus irtoaa sohva, joskus siskonpeti. Molemmissa on puolensa. Kuva: Shutterstock

Vain sohvasurffaaja tietää, miltä tuntuu astua vieraaseen kotiin ja nukkua oudon perheen kanssa.

Pelkkä ajatuskin tuntemattoman kodissa majoittautumisesta jännittää. Mitä jos tapahtuu jotakin kamalaa? Entä jos majoittajat ovatkin täysiä sekopäitä?

Tällaisia ajatuksia tulee helposti mieleen, kun katselee Couchsurfing-palvelun (CS) tarjontaa ja suunnittelee reissuyöpymisiä. Rekisteröityneet käyttäjät voivat etsiä siellä kotimajoitusta – ja tarjota majapaikkaa. Täysin ilmaiseksi.

Muitakin vastaavia palveluita on, mutta CS on yksi suurimmista: palvelussa on miljoonia käyttäjiä kaikkialta maailmasta. Mikä ajaa ihmiset tarjoamaan petipaikkaa vapaaehtoisesti oudolle matkustajalle? Ja mikä saa puolestaan matkailijan yöpymään tuntemattoman ihmisen luona?

1. Majapaikka ilmaiseksi

Sohvasurffaus perustuu vieraanvaraisuuteen ja vapaaehtoisuuteen. Raha ei liiku tässä palvelussa. Ilmainen majoitus on monelle syy alkaa sohvasurffaajaksi, mutta yhtälailla CS-palvelussa on mukana heitä, jotka tulojensa perusteella voisivat majoittua joka kerta viiden tähden hotellissa.

Kun kyseessä on vaikka yksi lyhyt yö uudessa paikassa, kannattaako sitä tuhlata kalliiseen hotellihuoneeseen? Jos tarjolla on ilmainen majoitus, voi rahansa säästää muuhunkin tarkoitukseen. Vaikkapa seuraavan reissun hotelliyöpymiseen.

2. Vaihtelu virkistää

Tuskin kukaan sohvasurffaaja miettii pelkästään ilmaista majapaikkaa, vaan mielessä käyvät myös monet muut asiat. Jotkut matkustavat niin paljon, että he ovat tylsistyneet jo hotelleihin ja haluavat nähdä muitakin majoituspaikkoja.

Kyllä, kaikkia eivät valkoiset hotellilakanat ja aamupalat enää innosta. Sohvasurffaaja pääsee oikeasti kurkistamaan paikallisten kotiin. Kaupan päälle tulee usein uusiin tyyppeihin ja kulttuureihin tutustumista.

3. Uusia ihmisiä – jopa ystäviä

Yksi tärkeimmistä syistä, miksi ihmiset matkustavat, on ihmisten tapaaminen. Sohvapaikan tarjoaja voi päättää itse, kuinka paljon hän on tekemisissä vieraansa kanssa. Jos sosiaalinen kanssakäyminen ei kiinnosta kumpaakaan osapuolta yhtään, silloin kannattaa miettiä, olisiko esimerkiksi kodin vuokraaminen airbnb-palvelun kautta järkevämpää.

Etukäteen majapaikan tarjoajaan tai sohvapyynnön lähettäjään voi tutustua hänen CS-profiilissaan. Siellä näkyvät mahdolliset suositukset, jotka hän on saanut muilta jäseniltä, hänen kiinnostuksenkohteensa ja muut tiedot, mitä hän on jättänyt itsestään. Yleensä sohvasurffaajat ovat kiinnostuneet majoittajistaan – ja toisin päin. Moni nimenomaan haluaa tutustua uusiin ihmisiin ja paikallisiin tapoihin. Epäilyttäviäkin majoitustarjouksia palvelussa liikkuu, joten täysin ennakkoluulottomasti ei ole syytä hypätä ensimmäisen matkaan – varsinkin, jos oma vaisto varoittaa alusta asti.

Couchsurfing-yhteisö järjestää eri paikkakunnilla myös tapaamisia ja illanviettoja, joihin voi osallistua kuka tahansa. Kuva: Sanoma-arkisto
Couchsurfing-yhteisö järjestää eri paikkakunnilla myös tapaamisia ja illanviettoja, joihin voi osallistua kuka tahansa. Kuva: Sanoma-arkisto

4. Opastusta paikallistapoihin

Miten uskallan majoittautua tuntemattoman sohvalla? Jos ajatus hirvittää ihan liikaa, kannattaa sohvasurffariura aloittaa pienemmällä liikkeellä. Uuteen paikkaan matkustava voi kysyä CS-palvelusta, josko joku haluaisi lähteä hänen kanssaan kahville tai esitellä kaupungin nähtävyyksiä. Varsinkin yksinmatkustaville tämä on järkevä tapa ottaa uusi matkakohde haltuun, mutta sohvasurffaus ei ole pelkästään sinkkujen palvelu. Pariskunnat ja perheet harrastavat yhtälailla sohvamatkailua.

Jäsenet tarjoavat ”opaspalveluitaan” itsekin, ja niitä on helppo selata muun muassa sohvasurffareiden keskustelupalstoilta. Joku on erikoistunut elokuviin ja on valmis leffaseuraksi. Jollakin on hallussaan puistot ja luontokohteet tai ravintolat ja yöelämä, joita hän haluaa näyttää turistille.
Yhtälailla joistakin on mukava päästä esittelemään suomalaista kulttuuria karjalanpiirakoineen ja vaihtuvine vuodenaikamaisemineen. Joko Suomeen saapuneelle surffaajalle tai vieraalla sohvalla, jonne itse on hakeutunut.

5. Jakamisen riemu

Maksuton palvelu ei vaadi tuliaisia, mutta moni surffari on tottunut kantamaan jotain pientä mukanaan. Niin kuin majapaikan isäntä tai emäntä haluaa jakaa kanssasi aterian, on monesta kiva jakaa heidän kanssaan pieni muisto kotimaastaan.

Kaikki eivät pysty tarjoamaan ruokaa, mutta eivät välttämättä omaa huonetta tai sohvaakaan, avaimesta puhumattakaan. Majoitus saattaa löytyä vaikka jurtasta kymmenen hengen siskonpetistä. Silloin sohvasurffaus opettaa matkailijalle uudella tavalla kärsivällisyyttä ja läsnäoloa. Kunhan ensin sopii ja hyväksyy majapaikan säännöt, sohvasurffaaja kuuluu hetken yhteisöön, johon muuten ei olisi mahdollista kuulua.

Toimittajalta

Miten minusta tuli sohvasurffari?

”Valitsemanne kaupungin hotellit ovat 98-prosenttisesti täynnä.”

Ensimmäisellä kerralla jouduin sohvasurffaajaksi pakon edessä, kun nettivarausjärjestelmät huusivat ei-oota. Olin saapunut pieneen kanadalaiskaupunkiin samaan aikaan, kun siellä järjestettiin isot festivaalit. Yleensä varaan majapaikkani ennakkoon, mutta kuukauden bussilipun haltijana halusin kokeilla tällä kertaa ex tempore -seikkailuja. En osannut kuvitellakaan, että kaikki motellit ja hostellit olisivat täynnä pikkukaupungissa, jossa haluaisin tehdä jaloittelustopin. Paikallinen ystäväni suositteli Couchsurfing-palvelua (CS).

– Sinne pitää kirjautua ja tehdä profiili. Sitten alat selata potentiaalisia majoittajia ja lähetät yöpymispyynnön.

Miten uskaltaisin yöpyä tuntemattoman luona? Mitä jos minulle sattuisi jotain? Näitä kysymyksiä pyörittelin päässäni samalla, kun katselin Saskatchewanin provinssissa sijaitsevan Reginan paikallisia sohvia CS-palvelussa.

Uteliaisuus ja luottamus onneksi voittivat – kuten aina parhaimmilla matkoilla tapahtuu. Löysin mahtavan maatilamajoituksen, jonka omistajat tulivat hakemaan linja-autoasemalta, ruokkivat ja viihdyttivät niin hyvin, että en malttanutkaan lähteä pois vielä ensimmäisen yön jälkeen. Kahden yön jälkeen oli pakko jatkaa matkaa aikataulujen vuoksi, mutta preerialle jäivät ihmiset, jotka lähettävät edelleen joulukortin ja joiden luokse olen aina tervetullut.

Sen jälkeen olen majoittanut itse spontaanisti ihmisiä joka puolelta maailmaa sekä makoillut sohvilla ja sängyillä kymmenien CS-jäsenten kodeissa. Minut on yllätetty paikallisilla aterioilla omassa kodissani sekä vuosisadan juhlilla ja muilla kokemuksilla sohvapaikoissani, jossa tälle väsyneelle matkailijalle olisi riittänyt sillä kertaa pelkkä nukkumismahdollisuus.

Seitsemän vuoden aikana olen opastanut ihmisiä kotipaikkakunnallani ja tarjonnut kahviseuraa, mutta myös kysynyt sen ja monen muun palveluksen perään omilla matkoillani. Kun lentokoneiden vaihto ei ole onnistunut tai hotelli on varattu silmieni edessä täyteen, olen saanut korvaamatonta apua tuntemattomilta ihmisiltä. Ilman luottamusta sekä pientä seikkailunhalua en olisi uskaltanut tarttua näihin tarjouksiin koskaan ja olisin jäänyt monta hienoa sohvakokemusta köyhemmäksi.

Kysely

Oletko harrastanut sohvasurffausta?

En
En
62.5%
Kyllä
Kyllä
37.5%
Ääniä yhteensä: 8
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Meikäläiset rakastavat kirpputoreja. Ne kannattaa tsekata ulkomaanreissuillakin.

Muotisuunnittelija Teemu Muurimäki listasi matkatoimisto Ebookersin pyynnöstä suosikkikirpputorinsa ulkomailla. Teemu kuvaili ulkomaisia kirppiksiä aarreaitoiksi ja vähän yllättäenkin kertoi ostavansa enimmät vaatteensa ulkomailta, vaikka suomalaissuunnittelijan kuvittelisi liputtavan kotiin päin.

Mutta reissataan sitä meilläkin! Listasimme Me Naisten toimituksen omat ulkomaiset kirpparisuosikit:

”Kirpparikierroksen päätteeksi voi vedellä ulkoilmakaraoket.”

Berliini, Mauerpark

Mitä: Mauerpark eli muuripuisto sijaitsee suositussa Prenzlauer Bergin kaupunginosassa. Sunnuntaisin puisto muuttuu ulkoilmakirppikseksi, käytännössä siis valtavaksi hulabalooksi. Yhdellä kävelyllä voi löytää ihanat vintagenilkkurit sekä kattolampun. Tarjolla on kaikkea DDR-krääsästä paikallisten suunnittelijoiden luomuksiin. Kirpparikierroksen päätteeksi voi vedellä ulkoilmakaraoket, löytyy samasta paikasta.
Missä: Bernauer Str. 63-64, 13355 Berlin, Saksa

Muista Berliinissä myös Boxhagener platzin sunnuntaikirppikset, os. Grünberger Str. 75, 10245 Berlin, Saksa. Ystävä teki juuri löydön Boxhagener Platzilla: kolme Bjørn Wiinbladin alkuperäistä julistetta Pähkinänsärkijä-baletista.

Pariisin-tuomisia, Laroussen kuvitettu sanakirja vuodelta 1910. Kuva: Tanja Hakamo
Pariisin-tuomisia, Laroussen kuvitettu sanakirja vuodelta 1910. Kuva: Tanja Hakamo

”Jos vähänkin osaat ranskaa, kannattaa tinkiä sillä.”

Pariisi, St Ouen de Clignancourt

Mitä: Ihan heti ei tule mieleen tavaraa, jota tältä pariisilaiskirpparilta ei löytäisi. Vesihanoista käsilaukkuihin, pääkalloista pikkuhousuihin. Jos vähänkin osaat ranskaa, kannattaa tinkiä sillä. Erääseen ikämieskauppiaaseen suomalaisopiskelijan Ranskan kirjallisuudenopinnot tekivät niin suuren vaikutuksen, että Laroussen kuvitettu sanakirja vuodelta 1910 lähti mukaan lahjana!  Varaudu mukavilla kengillä, käveltävää riittää.
Missä: 7 impasse Simon, 93400 Saint Ouen, Ranska, metrolinja 4 Porte Clignancourt, Pariisin 18. kaupunginosa

Lissabon, Feira da Ladra

Mitä: Kaiken maailman roinaa on tarjolla, ihan liikaa. Jos haluaisin sisustaa kotiani koristeellisilla portugalilaisilla kaakeleilla, tsekkaisin Feira da Ladran myyntikojut. Torin nimi suomeksi tarkoittaa varkaiden markkinoita.
Missä: Campo de Santa Clara, 1100-472 Lisboa, Portugali, Alfaman kaupunginosa

Madrid, El Rastro

Mitä: Sunnuntaiaamuna Madridissa kannattaa suunnata Espanjan suurimmalle kirpputorille. Et ole yksin. Haistele tunnelmaa ja ihmettele tavaran määrää! Pääkadun varrella enimmäkseen vaatteita, sivukujilla lymyilevät paikalliset "aarteet". Kiertelyn ja shoppailun jälkeen on hyvä poiketa tapaksille ja oluelle, paikallisten tapaan.
Missä: Calle de la Ribera de Curtidores, 19, Madrid, Espanja, metropysäkit La Latina ja Puerta de Toledo

Blingiä Berliinistä! Kuva: Kalle Koponen
Blingiä Berliinistä! Kuva: Kalle Koponen

Sydney, Paddington Markets

Mitä: Hurmaava ja sympaattinen Paddington Markets on täynnä paikallisten muotisuunnittelijoiden, käsityöläisten, koruntekijöiden ja taiteilijoiden kojuja. Täällä ei myydä käytettyä tavaraa, mutta taatusti voi tehdä uniikkeja löytöjä, saa nauttia rennosta aussitunnelmasta ja herkutella vaikka kotitekoisella suklaalla. Avoinna vain lauantaisin.
Missä: 395 Oxford St, Paddington NSW 2021, Australia

Tukholma, Hornsgatanin Stadsmission

Mitä: Tukholman kirppiksiltä valpas voi löytää älyttömän laadukkaita tuotteita pilkkahintaan. Vanhempi vintage on hinnakkaampaa, mutta vastaan voi kävellä esimerkiksi Raija Uosikkisen Ritari-kuvituksella varustettu hyväkuntoinen emalikattila, kolme euroa. Hossin käyttämättömän silkkimekon kuuden euron hinta ei liioin päätä huimaa. Hinta-laatu-suhde on paras juuri Stadsmissionin kirppareilla.
Missä: Hornsgatan 58, 118 21 Stockholm, Ruotsi

Ja sitten vielä ne Teemu Muurimäen kirpparivinkit ulkomailta

Kuva: Jonna Öhrnberg
Kuva: Jonna Öhrnberg

Kiliwatch Paris Concept Store, 64 Rue Tiquetonne, 75002 Pariisi, Ranska.
“Kiliwatch on mielenkiintoinen cocktail uusia ja käytettyjä vaatteita. Vintage vaatteista on aina koostettu päivän muotitrendejä peilaava inspiroiva näytteillepano.”

 House of Vintage, 4 Cheshire St, London E2 6EH, Iso-Britannia.
“House of Vintagestä löytyy pieni, hyvin selektiivinen ja laadukas kokoelma eri vuosikymmenien hienoja designeja.” 

Cinzia Vestiti Usati, Via del Governo Vecchio, 45, 00186 Rooma, Italia.
“Väreittäin koordinoidut vaaterivistöt pursuavat mielenkiintoisia vanhoja vaatteita. Elegantin Piazza Navonan sivukadun vintage-kauppa rönsyilee vintage-vaatteita ja -asusteita katonrajaa myöten.”

Cavalli e Nastri, Via Gian Giacomo Mora, 3, 20123 Milano, Italia.
“Saman kadun varrella on vastakkain Cavalli e Nastrin naisten- ja miestenvaatteisiin erikoistuneet vintage-vaatekaupat. Vaatteet ovat upeita keräilykappaleita ja esillepano on tarkoin mietitty.” 

Mitchell Road Antique & Design Centre, 17 Bourke Rd, Alexandria NSW 2015, Australia.
“Entinen huutokauppakamari on kuin elämysmatka menneeseen maailmaan. Mittchell Roadin tarjonta on antiikkihuonekaluista vintagevaatteisiin ja designesineisiin.”

Lähde: ebookers

Matkustaminen on tietysti mahtavaa, mutta mitä pidempään ulkomailla on, sitä enemmän kotimaasta kaipaa jotakin. Niin kuin nyt pussilakanaa ja astiankuivauskaappia.

Aurinko paistaa, palmut suhisevat, kivaa on. Mutta jotakin ulkomailta puuttuu. Ainakin meidän suomalaisten mielestä. Näitä kaipaamme maailmalla:

1. Arjen pikku apuvälineet

Missä tiskiharja ja vessan käsisuihku, entä juustohöylä, villasukat ja kotimainen kuorimaveitsi? Purkinavaajakin on ihan kummallinen. Paikallisista kaupoista ei kummoisia löydä. Pesusienellä ei tee mitään apartementoksen tiskivuoren edessä. Eikä astiankuivauskaappia ole, tietenkään.

2. Toimiva tekniikka

Tämä wi-fihän on silkkaa pelleilyä. Ja hotellihuoneen ovi a) aukeaa väärään suuntaan, b) hirttää alareunastaan kiinni lattiaan, c) ei mene kunnolla lukkoon ja jos menee, auki ei hevin saa. Viemäri vetää niin huonosti, että suihkun jälkeen koko kylppäri tulvii. Vessanpyttyyn ei saa laittaa vessapaperiakaan.

Hanavettä ei luonnollisestikaan voi juoda. Suihkun paine on vitsi, eikä kuuma vesi taaskaan riittänyt tukan huuhteluun. Miten vaikeaa tämä voi olla?

3. Sängyt ja nukkuminen

Onko kukaan koskaan keksinyt, miten hotellihuoneiden lakanoiden kanssa pitäisi toimia? Siis on se ylempi, jonka siivooja petaa ja taittaa huovan päälle. Ja se alempi, jota ei ole sullottu patjan reunojen alle. Kun kerran kääntyy yöllä, molemmat lakanat kiertyvät köydeksi, huopa hiertää ja patja paljastuu. Vaadimme pussilakanoita koko maailmaan!

4. Salmiakki ja muut purtavat

Ruisleipä, salmiakki, suomalaiset marjat, Fazerin sininen suklaa, lakkahillo, sitruunapippuri, dippikastikejauheet, ruisjauhot, xylitol-purkka, Tupla-patukat, hapankorput, kaurapuuro siemenillä, salmiakkikossu, proteiinirahkat, kardemumma, laktoosittomat maitotuotteet... Lista on niiin pitkä.

5. Tavat ja tottumukset

Suomalaiset kirjat ja lehdet, oi missä olette? Baarikadulla pitää vältellä sisäänheittäjiä, vaatekaupoissa yli-innokkaita myyjiä. Tinkiminen ahdistaa jo ajatuksena. Pahinta on kuitenkin juomarahan pohdinta. Notta mitenkä se taas laskettiinkaan?

Myös näitä kaivattiin:

BuranaCapsit, sappisaippua, lämpimät puulattiat, kolminkertaiset ikkunat, suomalaiset maisemat kuten hillarämeet, tunturit ja näkymät mökkijärvelle, oikeaan suuntaan avautuvat ovet, raikas ilma, oikean lämpöiset saunat, rasvaton maito, HKL:n reittiopas, keskuslämmitys, valaistus ilman sähkökatkoksia, oma tila, suodatinkahvi, keskustelu niin että saa suunvuoron, väljät julkisen liikenteen välineet, Reino- ja Aino-tossut, harjalliset metalliset kenkärallit ulko-ovilla, Lumenen tuotteet...

Jo toistakymmenta vuotta ulkom...

Tiskiharja ja pussilakanat – mitä kaikkea ulkomaanlomalla Suomesta kaipaakaan!

Enpa tieda, missa reissu on tehty, mutta epailen Espanjaa. Itse asiassa oikeastaan kaikkea puuttuvaksi listattua saa sieltakin. Hillarameita, suodatinkahvia (kauheaa myrkkya!) ja Lumenea en edes kaivannut Kanarialla asuessani. Aika monta muutakin turhaa listassa oli. Maassa maan tavalla tai maasta pois, eiko vaan?
Lue kommentti

Son moro, nääs! Haaveissa lomamatka Tampereelle? Käy kissakahvilassa ja syö valtavat amerikkalaiset pannarit aamupalaksi.

Tampere tarjoaa kaikkea, mitä ihminen saattaa kaivata: upeita ulkoilumaastoja, järvimaisemia, herkkuruokaa, historiaa ja ennen kaikkea tunnelmaa. Jos olet jo kolunnut läpi Särkänniemen huvipuiston ja käynyt koskenrannassa, koe suomalaisten suosikkikaupunki uudesta vinkkelistä. Koosta unelmien lomapäivä Tampereella näistä täsmävinkeistä. Tee siis tilaa kalenteriin ja suuntaa Manseen.

Pannareita ja patikointia

Sympaattinen Cafe Pispala tarjoaa erilaisia aamiaisannoksia, joista suosituin on lautasellinen amerikkalaisia pannareita vaahterasiirapilla ja voisilmällä.

Aamiaisen jälkeen huvikumpumainen Pispalanharju kutsuu kävelylle ja ihastelemaan Pyhäjärvelle avautuvaa maisemaa. Pyynikillä on myös upeita kulkureittejä, uimaranta ja legendaarinen Pyynikin Munkkikahvila.

Kaupungin Instagram-ystävällisin aamupala Cafe Pispalasta.
Kaupungin Instagram-ystävällisin aamupala Cafe Pispalasta.

Kaupungin parasta luomuruokaa Kauppahallista

Tampere on kuuluisa Tapolan mustasta ja kanansiipien syönnistä, mutta kaupunki tarjoaa paljon muutakin purtavaa. Tampereen kauppahalli on voittamaton lounaskohde.

Sushia: Sushibar Umami. Vaatimattoman näköiseltä ja pieneltä tiskiltä saa huhupuheiden mukaan autenttista ja ehkäpä jopa Suomen parhainta sushia. Sushilajitelmat sopivat siis todellisten sushifanaatikkojen suuhun.

Gourmet-lounasta: 4 vuodenaikaa. Korvasienikeittoa, sherryvaahtoa ja talon leipää? Tässä lounasravintolassa tiedetään, miten lounashomma hoidetaan.

Burgeribaari: Ohana Grille. Ohanan burgeri valittiin kaupungin parhaaksi vuonna 2016, joten siinä on jo tarpeeksi syytä pistäytyä grillin tiskillä. Ohana Grille erikoistuu laadukkaaseen pikaruokaan fast casual -tyyliin.

 

A post shared by Riikka Kuusisto (@rriikkka) on

Ihana Ohana!

Mojitoja vai kisuja?

Juo päiväsumpit kissoja rapsutellen. Tampereen keskustan kupeessa sijaitsee Suomen ensimmäinen kissakahvila Purnauskis. Purnauskis, Aaltosenkatu 31.

Suuntaa iltadrinksuille Tornihotellin huipulle Moro Sky Bariin. Kaupungin korkeimmasta rakennuksesta avautuu hulppeat näkymät jokaiseen ilmansuuntaan, ja kesäisin asiakkaita palvelee valtava näköalaterassi. Totisesti käymisen arvoinen. Moro Sky Bar, Ratapihankatu 43.


Kissakahvila Purnauskis on koti monelle karvaiselle kaverille.
Kissakahvila Purnauskis on koti monelle karvaiselle kaverille.

Löylyt rantasaunassa?

Rauhaniemen kansankylpylä on hellepäivien pelastus Tampereella. Rauhaniemi sijaitsee parin kilometrin päässä keskustasta, joten sinne pääsee helposti kävellen tai bussilla numero 2. Näsijärveen pulahtamisen ohella voi nauttia rantasaunan löylyistä. 

Rauhaniementie 24, saunamaksu 6 euroa.

Hoi Aurajoki! Lähde lomalle Turkuun, ja koe kesäkaupungin paremmat puolet.

Turku on kesäkaupunkien kuningas ja tarjoaa ensikertalaisille paljon ihanaa puuhaa. Jos ainoat kokemuksesi Turusta on Ruisrockista ja Ruissalosta, on aika päivittää Turku-tietämys. Varaa lomaan päivä, viikonloppu tai kokonainen viikko, sillä jokikaupungissa aika kuluu kuin siivillä.

Kutkuttavin eväsretki?

Kesäisen Turun kuningas on Aurajoki. Älä jää rannalle ruikuttamaan, vaan vuokraa Låna-piknikvene ja hyppää ruoriin. Ekologisia sähköveneitä saa vuokrattua muutamaksi tunniksi joenrannasta. Mukaan saa kartan, johon on merkitty jokivarren nähtävyydet. Soveltuu loistavasti romanttiselle piknikille kesäheilan kanssa tai kaveriporukan illanviettoon. Muista hyvät eväät ja skumppa!

Låna-piknikvene, Linnankatu 1. Alk. 59€

Vuokraa Låna ja seilaa minne haluat!
Vuokraa Låna ja seilaa minne haluat!

Ravintolareissu vankilaan?

Turkuun aukeaa uusia ihania ravintoloita kuin sieniä sateella. Käy näissä lomallasi:

Illallispaikkojen ykkönen: Kaskis. Klassikko. Muista varata pöytä hyvissä ajoin, sillä parhaimmillaan ravintolaan voi olla muutaman kuukauden jono.

Fine diningia: Roster Turku. Roster on ravintola ja cocktailbaari Maaherran Makasiinissa Tuomiokirkon kupeessa. Kesällä asiakkaita palvelee myös upea terassi.

Svengaava brunssi?

M Kitchen & Café järjestää joka lauantai jazz-brunssin. Brunssilla soittaa dj, joten puitteet brunsseiluun on kunnossa.

Jazz-brunssi, Itäinen Rantakatu 4-6.

Bileet laineilla?

Turku tunnetaan jokilaivoistaan, mutta vaihtuvia maisemia kaipaavat hyppäävät Jakke-jokilautan kyytiin. Laiva on lastattu pienellä kahvila-kioskilla. Päiväsaikaan maistuvat munkkikahvit, ja illalla bailataan laineiden päällä.

Useita pysäkkejä jokirannassa esimerkiksi Läntinen rantakatu 9. Kyytiin hyppääminen maksaa 6 €.

Yötön kesäyö Aurajoella on lyömätön kombo.
Yötön kesäyö Aurajoella on lyömätön kombo.

Lue lisää Turku-vinkkejä tästä jutustamme: Vaik kui pal kivaa! 14 parasta vinkkiä Turkuun