Tunnelmointia Moikan rannalla Pietarissa. Kuva: MV Photos

Pietari on trendikäs, yllättävä – ja juuri nyt edullinen. Maista modernia slaavikeittiötä, piristä mieltä laatumanikyyrillä ja osta tuliaisiksi vaikka paikallista huippumuotia.

Ruplan kurssi on parissa vuodessa menettänyt lähes puolet arvostaan, joten nyt niukkakin matkabudjetti riittää itänaapurin metropolissa. Poimimme parhaat vinkit luksuslomalle.

1. Hanki huipputrendikäs look

Pietarissa kauneushoitoloita on joka kadunkulmassa, mutta hyvän paikan löytäminen on usein arpapeliä. Yksi vinkki toimii: hyvät kauneussalongit puhdistavat työvälineet asiakkaan nähden.

Vaikka taloustilanne on tiukka, venäläiset naiset teettävät kynsihoidon kerran tai kahdesti kuussa – aiemmin kynnet laitettiin kuntoon viikoittain. Muodikasta on tehdä liukuvärjätty geelilakkaus, joka maksaa halvimmillaan alle 15 euroa.

Yksi vinkki toimii: hyvät kauneussalongit puhdistavat työvälineet asiakkaan nähden.

Edullisimmillaan esimerkiksi manikyyrin voi Pietarissa teettää kahdeksalla eurolla, mutta lakat voivat olla huonolaatuisia.

Takuuvarma valinta: Birdie

Olipa kerran parturiliike Chop-Chop, joka ei ottanut naisia asiakkaikseen. Halukkaita olisi kuitenkin ollut niin paljon, että parturin taiteellinen johtaja Kolja Riš loi Pietariin erikseen naisille tarkoitetun kampaamon. Näin syntyi Birdie.

Birdie on pomminvarma valinta. Siellä työntekijöiden hiusmalleissa näkyvät Pietarin trendit: Alisa Šipilovalla on siniset saparot, Irina Mihailjukovalla luonnollinen pitkä polkka ja Marija Makarovalla vaaleat lyhyet hiukset, niska mustaksi värjätty ja singlattu.

 

Kampaamo Birdie panostaa luonnollisuuteen. Alisa Šipilova leikkaa hiukset.

 

Kampaajat tekevät työnsä hiljaa – niin hiljaa, että kesken hiustenleikkuun voisi vaikka nukahtaa – ja taustalla soi pehmeä elektroninen musiikki.

Täällä värjäykseen ja muotoiluun käytetään italialaisia Davinesin tuotteita, jotka on nyt Venäjällä muotia. Niiden valmistuksessa panostetaan uusiutuvaan energiaan ja luonnon raaka-aineisiin. Tuontituotteiden takia hinnat Birdiessä ovat kalliimpia kuin Pietarissa halvimmillaan. Mutta ovat ne edelleen kohtuullisia: hiustenleikkaus maksaa 26 euroa, värjäys alkaen 45 euroa, kampaus 20 euroa.

Manikyyrin saa 16 eurolla ja pedikyyrin 26 eurolla. Myös käsi- ja jalkahoidoissa tavoitellaan luonnollista lopputulosta.

– Geelilakkauksia emme tee, torppaa Marija Makarova.

Kampaamo Birdie, os. Nevski prospekt 84, sisäpihan perällä. Avoinna joka päivä 12–22.

Bongaa nämä helmet:

Kauneushoitola Buklja. Vaikka Buklja on lanseerannut itsensä retrokampaamona, se noudattaa asiakkaan modernimpiakin toiveita. Ketjun neljä hoitolaa sijaitsevat kaikki kätevästi keskustassa. Hiustenleikkuu alkaen 13 euroa, manikyyri alkaen 7 euroa.

Ulitsa Lomonosova 26, avoinna klo 10–22.

Sauna Mytninskie bani. Venäjällä on muotia vaalia terveyttä perinteisin keinoin. Yli sata vuotta vanhan puulämmitteisen saunan löylyt vievät murheet ja stressin mennessään. Nykyajan kauneuspalvelut on rakennettu saunan kylkeen. Hiustenleikkuu sekä kynsi- ja jalkahoidot alkaen neljä euroa. Sauna 3–4 euroa/tunti.

Ulitsa Mytninskaja 17–19, avoinna klo 8–22, kiinni ke–to.

Kampaamo Hairfucker. Erikoisvärjäyksiä kaikissa sateenkaaren väreissä. Lisäksi persoonallisia meikkauksia. Hiustenleikkuu 13–60 euroa.

Ulitsa Kazanskaja 7, avoinna klo 12–21.

2. Shoppaa ainutlaatuisia asuja

Pietarissa on nykyään joukko aktiivisia suunnittelijoita ja uusia paikallisia brändejä, joita saattaa löytää myös isoista kauppakeskuksista. Nyky-designissa arvostetaan käsityötä, ainutlaatuisia yksittäiskappaleita ja luonnonmateriaaleja. Pietarilaiset suosivat klassisia, selkeitä leikkauksia, väritys on usein simppelisti mustaa, harmaata ja valkoista.

Nyky-designissa arvostetaan käsityötä, ainutlaatuisia yksittäiskappaleita ja luonnonmateriaaleja.

Kansainvälisten ketjujen hinnat ovat samoja tai hieman kalliimpia kuin Suomessa, joten paikallisten tuotteiden ostaminen kannattaa.

Takuuvarma valinta: Luuk

Kellarikauppa Luuk kokoaa saman katon alle venäläisen designin helmiä. Puoti tarjoaa yksinkertaisia asukokonaisuuksia niille, jotka haluavat vaatteiltaan monikäyttöisyyttä.

– Nykytrendi on, että asujen tulee sopia töihin, mutta koruja ja asusteita lisäämällä niistä pitää saada helposti näyttäviä kokonaisuuksia teatteri-iltaan tai ravintolaillalliselle, myymäläpäällikkö Katja Lutsenko sanoo.

 

Luukin myymäläpäällikkö Katja Lutsenko esittelee hittitakin.

 

Lutsenko esittelee villakangastakkia, jossa on pussimainen muoto, syvä kaula-aukko ja hitusen liian lyhyet hihat. Hintaa on 235 euroa, mutta...

– Kaikki haluavat sellaisen, Lutsenko toteaa.

Luukin edustajat käyvät bongailemassa Etelä-Koreassa aasialaisten suunnittelijoiden uniikkikappaleita, joilla on omat faninsa. Suosittuja ovat myös georgialaiset käsityönä tehdyt kengät. Esimerkiksi LNB-studion harmaissa nahkakengissä on leveät korot ja paksut pohjat – ja hintaakin 320 euroa. Koska tuontituotteet ovat venäläisille kalliita, asiakkaat haluaa rahalle vastinetta.

– Aiempaa mieluummin etsitään jotain todella erikoista, Lutsenko selittää.

Luuk, Gribojedovin kanava 74, avoinna joka päivä klo 11–23.

Bongaa nämä helmet:

Arny Prathin laukut. Yksi pietarilaisen Arny Prathin suosituimmista tuotteista on pieni, neliskulmainen käsilaukku. Helpoiten sen löytää merkin puodista kauppakeskus Galerejasta. Hinnat alkaen 35 euroa.

Kauppakeskus Galereja, Ligovski prospekt 30 A 2. kerros, avoinna joka päivä klo 10–23.

Kulttuuritila Tkatši. Vanhaan kutomoon remontoidussa kulttuuritilassa venäläiset suunnittelijat myyvät tuotteitaan. Luovan luokan kokoontumispaikka.

Naberežnaja Obvodnogo kanala 60, avoinna noin klo 10–20 joka päivä kaupasta riippuen.

Tatyana Parfionova. Tunnetuimpia pietarilaissuunnittelijoita, jonka iltapuvut ovat oikeita taideteoksia. Rakkaus luontoon näkyy käsin kirjailtuina koirien, perhosten ja apinoiden kuvina. T-paita maksaa huokeimmillaan 70 euroa. Hintakattoa ei iltapuvuissa taida olla.

Nevski prospekt 51, avoinna klo 12–20.

3. Syö erinomaisesti

Pietarissa on edullista syödä hyvin. Paremmassakin paikassa saa 15 eurolla alkuruuan, pääruuan ja viinilasillisen. Trendikkäintä on istua ravintolanpöytään tyylikkään rosoisessa paikassa, jossa menu perustuu oman kokin vankkaan näkemykseen.

Venäläistä keittiötä uudistavia ruokapaikkoja avataan jatkuvasti.

Koska Venäjällä talouskasvu junnaa ja inflaatio jyllää, huokeat street food -paikat ja neuvostomalliset ruokalat pursuavat paikallisia, kun taas turistien suosimissa kalliissa viinibaareissa on väljempää.

Turistilla on mistä valita, sillä kaupungin ravintolakulttuuri on viime vuosina kehittynyt huimasti. Venäläistä keittiötä uudistavia ruokapaikkoja avataan jatkuvasti, ja takavuosien suosikki sushi on jäänyt taka-alalle. Kalan laatu vaihtelee länsiruuan tuontikiellon takia, mutta muuten ravintolat ovat pystyneet pitämään tasonsa.

Takuuvarma valinta: Hamlet & Jacks

Ravintolakriitikot hehkuttivat Hamlet & Jacksia yhdeksi odotetuimmista uutuuksista Pietarin ravintolamaailmassa. Entisessä kultasepänverstaassa toimiva ravintola avasi ovensa viime vuoden lopulla.

Ravintolan ruokalista on myös englanniksi, eikä annosten nimien kannata antaa hämätä: kalakeitto tarkoittaa lautasen pohjalle koottua asetelmaa, joka muistuttaa merenpohjaa. Annoksen kalatartar on värjätty mustekalan musteella kuin tummiksi kiviksi. Koristeena on valkoisia sieniä, merilevää ja punaisia papuja. Kannusta kaadettu höyryävä kalaliemi viimeistelee annoksen.

 

Natalia ja Roza tulivat lounaalle Hamlet & Jacksiin. ”Vietamme kaiken vapaa-aikamme ravintoloissa ja baareissa.”

 

Sieniravioli taas näyttää lumihangelta, jolle tuuli on kantanut tuhkaa tulivuorenpurkauksesta. Sisältä paljastuu lautasen kokoinen raviolilätty, jonka päällä on vuohenjuustokastiketta. Musta jauhe on purjotuhkaa, joka ratisee mukavasti hampaissa.

Annokset ovat hyviä mutteivät kovin suuria. Lounas maksaa arkisin 440 ruplaa (5,80 euroa), ja siihen kuuluu kaksi annosta alkuruokien, pääruokien ja jälkiruokien joukosta sekä kahvi tai tee. Hinta on näin laadukkaasta ruuasta lähes hävettävän halpa.

 

Hamlet & Jacksin murmanskilainen turska-annos.

 

Ravintolan taustalla on viisi miestä, joiden viinibaari Vinnyi Škaf on myös huippusuosittu. Sen löytää Rubinšteinin kadulta.

Hamlet & Jacks, Volynski pereulok 2, avoinna klo 13–24, lounas klo 13–16. Ainakaan toistaiseksi ravintolassa ei voi maksaa pankkikortilla.

Bongaa nämä helmet:

Bekitzer. Israelilaisia herkkuja ja Lähi-idän naposteltavia huippusuositussa ravintolassa. Annokset 2–7 euroa. Sijaitsee Rubinšteinin kadulla, jossa trendikkäitä ruokapaikkoja on vieri vieressä.

Ulitsa Rubinšteina 40/11, avoinna klo 12–06.

Severjanin. Venäläiseen keittiöön erikoistunut turistiystävällinen ja hyvätasoinen ravintola, joka on sisustettu 1900-luvun alun pietarilaisen kulttuurikodin hengessä. Pääruuat 4–17 euroa.

Stoljarnyi pereulok 18, avoinna klo 12–24.

Ginza – Prjanosti i radosti. Ravintolaketju Ginzalla on Pietarissa yli 40 ravintolaa, joita yhdistää laatutakuu: hinnat ovat keskitasoa kalliimmat, mutta palvelu pelaa, ruoka on tuoretta ja sisustus viihtyisä. Prjanosti i radosti eli Mausteita ja iloja yhdistelee menussaan eurooppalaisia ja kaukasialaisia vaikutteita. Pääruuat 6–16 euroa.

Ulitsa Belinskogo 5, avoinna kellon ympäri.

4. Muista tuliaiset – vaikkapa hirvenmaitoa ja villiyrttejä

Kun on kiire ja pitäisi löytää tuliaisia, Venäjän-matkaajan mieleen tulevat yleensä ensimmäiseksi vodkapullot ja maatuskanuket. Siperialaisia luonnonkasveja ja villiyrttejä hyödyntävä Natura Siberica -kosmetiikka on silloin kiva, erilainen vaihtoehto. Niitä voi löytää putiikista Galereja-ostoskeskuksesta. Ostoskeskus on muutenkin intohimoisen shoppaajan must, sillä siellä voi vierähtää koko päivä. Jo pelkkä hajuvesivalikoima panee pään pyörälle, eikä monia tuoksumerkkejä saa Suomesta lainkaan.

Galereja-ostoskeskus on intohimoisen shoppaajan must.

Venäläistä kirkasta vodkaa ei kannata kokonaan unohtaa tuliaislistalta, sillä jääkylmä ryyppy suolapalojen kera on oiva tapa palata matkatunnelmiin kotona. Suomeen saa tuoda yhden litran väkeviä alkoholijuomia.

Takuuvarma valinta: Natura Siberica

Tyylikkäästi markkinoitu, brändätty ja pakattu Natura Siberica on lähes harvinaisuus: vientiin kelpaava laadukas venäläinen kulutustavara. Merkin suosituimpia tuotteita on hiustenhoitosarja, jossa käytetään Altain vuoristojen tyrniä. Hinnaltaan ne ovat 5–8 euroa.

 

Luonnontuotteet ovat Venäjällä muotia, tietää Organic Shopin myymäläpäällikkö Irina Roždestvenskaja.

 

– Kun kasveja kerätään, noudatetaan villikasvien keruuta koskevia sääntöjä. Vahvimmat yksilöt jätetään, ja samalle paikalle palataan vasta parin vuoden jälkeen, vakuuttaa Organic Shopin myymäläpäällikkö Irina Roždestvenskaja.

Joissain voiteissa käytetään hirvenmaitoa, joka lypsetään Siperian Kostromassa, Sumorokovin luonnonsuojelualueella.

Ylellisiin ja kalliimpiin tuotteisiin kuuluvat saunatuotteet, jotka kestävät kuumuutta, sekä Kamtšatka-saippuat, -kuorinnat ja -voiteet. Ne sisältävät Venäjän Kaukoidästä, vulkaaniselta Kamtšatkan niemimaalta poimittuja kasveja, ja maksavat 15–20 euroa.

Osalla tuotteista on erilaisia luonnonkosmetiikan sertifikaatteja, kuten Bdih-, Ecocert- tai Icea-sertifikaatti.

Venäjällä arvostetaan puhtaita luonnontuotteita: saunassa iho kuoritaan kahvinpuruilla ja voidellaan hunajalla. Trenditietoisimmat ostavat netistä käsityönä tehtyjä ihovoiteita.

Organic Shop, kauppakeskus Galereja, Ligovski prospekt 30 A, avoinna joka päivä klo 10–23.

Bongaa nämä helmet:

Kauppakeskus DLT. Kauniisti remontoitu Leningradin kauppatalo DLT on yksi Pietarin vanhimmista kauppakeskuksista ja myy nykyään pelkkää luksusta.

Bolšaja Konjušennaja ulitsa 21–23, avoinna klo 10–22.

Jelisejevin herkkukauppa. Kauppa on entisöity vuoden 1903 ylelliseen ulkoasuun ja palvelee nyt pietarilaisten ja matkalaisten herkutteluntarpeita. Pietarilaiset muistelevat, kuinka neuvostoaikana onnisti niitä, joilla oli suhteita kaupan työntekijöihin.

Nevski prospekt 56, avoinna klo 10–23.

Kirjakauppa Dom Knigi. Talo sinänsä on hauska nähtävyys, sillä se on rakennettu alun perin Singerin ompelukoneyhtiötä varten. Rakennus on toiminut kirjakauppana vuoden 1917 lokakuun vallankumouksesta lähtien. Kaupungin parhaat kirjavalikoimat, Pietari-aiheisia matkamuistoja ja perinteikäs kahvio.

Nevski prospekt 28, avoinna klo 9–24.

5. Nuku ihanan oudosti

Millaista hotellia Pietarissa ei ole, sellaista ei tarvita: on vanhoja, arvokkaita luksushotelleja ja kaupungin keskustan hostelleja. Kansainväliset ketjut ovat helppo valinta.

Alkukeväästä hotellit olivat Pietarissa selvästi huokeampia kuin Helsingissä, mutta toukokuusta lähtien hinnat pomppaavat jopa yli kaksinkertaiseksi.

Netin varaussivustojen listauksiin voi luottaa melko hyvin.

Jos yöpyy Vasilinsaarella tai Petrogradin kaupunginosassa, kannattaa muistaa, että Nevajoen ylittävät sillat avataan yöksi laivaliikenteen takia.

Takuuvarma valinta: Hotel Sonja

Hotelli Sonja on napannut nimensä pietarilaiskirjailija Fjodor Dostojevskin romaanista Rikos ja rangaistus. Siellä sisustuksen yksityiskohdat johdattavat kävijän murhatarinan ja moraalipohdintojen mustaan tunnelmaan: Joissain huoneissa katto on epätasainen kuin vankilaloukossa. Matoissa on isoja tummanvioletteja kukkia ja puutuoleihin on veistetty slaavilaisuutta tavoittelevia koristekuvioita.

Täysin dostojevskimaiseen tunnelmaan ei kuitenkaan pääse, sillä jalan alla on kokolattiamatto ja ilmassa tuoksuu kliininen hotelli.

 

Hotelli Sonjan tunnelma kiehtoo mielikuvitusta.

 

Sonja on kuitenkin myös Radisson-ketjun neljän tähden nykyaikainen hotelli, jossa on monta perusasiaa kohdallaan. Kilometrin säteellä hotellista sijaitsee Suomeen lähtevien junien rautatieasema ja pääkatu Nevski prospekt. Huokein kahden hengen huone maksaa noin 70 euroa yöltä, aamiaisen kera 80 euroa.

Aamiainen hotellissa on runsas, minkä lisäksi se tarjoillaan hauskasti sisäpihalla. Katettu, silmiä siristävän valoisa tila on koko hotellirakennuksen korkuinen. Miten virkistävä alku luksuspäivälle Pietarissa!

Hotelli Sonja, Liteinyi prospekt 5/19.

Bongaa nämä helmet:

Hostelli Soul Kitchen Junior. Hostelli on vienyt ykkössijan vuosi toisensa jälkeen erilaisissa hostellikisoissa. Omistajat antautuvat työlleen, ja se näkyy yksityiskohdissa: kerrossängyt ovat tukevat, sänkyjen lähellä on lukulamput ja pistorasiat. Noin 20 euroa yhdeltä, jos yöpyy yhteishuoneessa.

Moikan rantakatu 62/2, asunto 9.

Hotelli Indigo. Kansainvälinen hotelliketju Indigo on Pietarin keskihintaisten majapaikkojen parhaimmistoa, ja se on saanut hyviä arvosteluja netin hotellisivustoilla. Toukokuusta alkaen noin 180 euroa / huone.

Ulitsa Tšaikovskogo 17.

Pietari

Miten mennä?

Pietariin pääsee helpoiten nopealla Allegro-junalla. Lähdöt Helsingistä neljä kertaa päivässä.

Linja-autoyhtiö LuxExpress ajaa Helsingin ja Pietarin välillä reittivuoroja. Halvimmillaan lipun voi saada noin kymmenellä eurolla.

Muista viisumi!

Viisumia kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen matkaa. Homman hoitavat helpoiten matkatoimistot ja Venäjän viisumipalvelukeskus.

Laivamatkustaja voi lomailla Pietarissa 72 tuntia ilman viisumia, jos yöpyy hotellissa tai hostellissa.

Varaa vaatetus

Varaudu koleaan merituuleen.

Mukavista kengistä ei kannata tinkiä: välimatkat ovat pitkiä ja kävelyä tulee väkisinkin kilometritolkulla.

Entä jos ensi kaupunkilomalla suuntaisikin muualle kuin kuhisevaan metropoliin?

Moni eläväinen kaupunki jää suotta tuttujen ja turvallisten pariisien ja tukholmien varjoon. Joskus kannattaa poiketa tutuilta poluilta – ainakin nämä 13 kaupunkia tarjoavat kiinnostavaa tekemistä ja ihania elämyksiä.

Moderni Venetsia

Leidenia halkoo vaikuttava verkosto kauniita kanaaleja: siellä niitä on lie eniten Hollannissa. Yliopistokaupunki onkin kuin arkinen ja moderni versio Venetsiasta.

Leidenissa asutaan tiiviisti mutta maalaistunnelmissa. Kadulla vastaan saattaa tepastella kanalauma poikasineen. Linnuilla on omistajansa, mutta kaduilla ne saavat vaappua vapaasti.

Vain 25 kilometrin päässä on Haag, josta löytyy cityelämää, hengästyttävä Chinatown sekä upea ranta, jonka tunnelma muistuttaa Ranskan Rivieraa.

Haagissa voi viettää rantaelämää.

 

Bouillabaissea ja pastista

Marseille jää turhaan viereisen Ranskan Rivieran varjoon. Kaupungissa on nähtävää ja koettavaa viikonlopuksi tai jopa useaksi päiväksi.

Vieux Port -satama on kaiken keskipiste. Sen ravintoloissa voi syödä bouillabaissen (lausutaan bujabasee), pohjoisafrikkalaisen couscous-aterian tai siemailla pastiksen.

Satamasta pääsee myös saariretkille. Kiehtovin on Ifin vankilasaari, jossa myös Alexander Dumas’n Monte-Criston kreivi -kirjan sankari oli vankina.

Jos Tukholma tuntuu liian fiiniltä, Malmö on kohteesi.

Ruotsalaisten Berliini

Jos Tukholma tuntuu liian fiiniltä, Malmö on kohteesi. Ruotsalaiskaupungissa on Berliinin tunnelmaa, mutta bonuksena on myös ihana meri. Malmössä kannattaa mennä keikalle, sillä kaupungin musiikkitarjonta on huima. Modernin taiteen museo on ehdoton must.

Yhdistä lomaasi kätevästi päivä Kööpenhaminassa.

Kahviloita ja keikkoja

Ruotsissa on muitakin kivoja kaupunkeja. Hyviä keikkoja ja virkeää kulttuuria arvostavan kohde on Göteborg, monen tunnetun ruotsalaisbändin ja -artistin kotikaupunki. Muutenkin meno on rento. Kun nälkä yllättää, kivoja kahviloita löytää vaikkapa Linnégatanilta. La Petite Cafén brunssi on joka kruunun arvoinen. Hyvää vegeruokaa arvostava piipahtaa Happy M Kitchenissä.

Bongaa ainakin nämä:

1. Majornan ihana puutalokaupunginosa.

2. Maisemat Skansen Kronanin näköalapaikalta.

3. Trädgårdsföreningenin puiston kukkaloisto.

Osakaan kannattaa mennä kirsikkapuiden kukinnan aikaan.

 

Neonvärejä ja pannareita

Osaka häviää Tokiolle metroverkoston laajuudessa, mutta se on ensi kertaa Japanissa matkailevan eduksi. Osakan metroverkostossakin on yli 130 asemaa.

Kaupunki on täynnä herkullisia ruokapaikkoja. Se välkkyy sekä neonvärejä että huokuu historian helmiä. Osakan linnaan kannattaa kiivetä, olipa sateista tai hellesää.

Osakalaiset ovat ylpeitä okonomiyakistaan eli suolaisesta pannaristaan. Siihen saa ne täytteet, joista itse pitää eniten – sekä paljon majoneesia.

Ranskankielinen Montréal on villi sekoitus eri makuja, nähtävyyksiä ja tapahtumia.

Taidetta ja urheilua

Montréal on eurooppalaisin Kanadan kaupungeista, mutta silti omanlaisensa. Ranskankielinen Montréal on villi sekoitus eri makuja, nähtävyyksiä ja tapahtumia. Sen parhaat kulttuuririennot ja taidekaupat löytyvät Quartier Latin -kaupunginosasta. Penkkiurheilija suuntaa Olympiapuistoon ja Montréal Canadiensin kotihalliin.

Habitat 67 -asuintalossa on ihmettelemistä.

 

Maamerkki arkkitehtuurin nälkäiselle! Montréalin vuoden 1967 maailmannäyttelyä varten rakennettu Habitat 67 näyttää sekä hölmön sekavalta että äärimmäisen mielenkiintoiselta asuintalolta, jonka pihalla kannattaa käydä pällistelemässä.

Portviiniä ja Potter-portaikko

Ei Portoa ilman portviiniä. Joenrantakaupunki yhdistyy sillalla naapurikaupunki Vila Nova de Gaiaan, jossa maineikkaat portviinikellarit sijaitsevat. Sivummalla keskustasta on myös hylättyjä portviinikellareita, joihin voi hiippailla tutkimusretkelle.

Potter-portaikko on totta!

 

Kaunis, pieni portugalilaiskaupunki tarjoaa viinin ohella kuitenkin myös muita nautintoja. Historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohde ja kirjakauppa Livraria Lello jokaisen Harry Potter -fanin pyhiinvaelluskohde: sieltä kirjailija ammensi inspiraatiota Tylypahkan porttaikkoihin.

Övereimmän ruokakokemuksen saa upottamalla hampaansa francesinha-leipään, josta ei lihaa puutu.

Francesinhasta ei jää nälkä!

 

Söpöä hippeilyä

Britannian Brightonissa on hieno ranta, supersöpö keskusta ja ihana hippi ilmapiiri. Perille pääsee, kun ottaa halvan lennon Gatwickin lentokentälle ja hyppää siitä junaan. Edullinen kiskomatka vie vain 20 minuuttia. Testaa perillä nämä:

La Chosa. Edullinen meksikolainen katuruokaravintola pikkuputiikeista kuuluisalla North Laine -alueella. Kokeile burritoja ja enchilladaksia. Ravintola ei ota varauksia alle 10 hengeltä, mutta yleensä pöydän saa suhteellisen nopeasti.

Curry Leaf Cafe. Intialainen katuruokaravintola kivenheiton päässä Brightonin päärantakadulta. Kahden kämppiksen perustamassa ravintolassa on myös laaja valikoima vegaanisia ja gluteenittomia vaihtoehtoja.

Kahvia! Small Bath Coffee Roasters on omaa luokkaansa. Small Batch aloitti pienenä perheyrityksenä ja on paahtanut kahvia Brightonissa vuodesta 2006. Eettisellä ketjulla on tällä hetkellä viisi kahvilaa ja kaksi kahvikojua, ja heidän paahtoaan saa myös monesta kaupasta.

Vinkit antoi Mari Martiskainen, joka on asunut Brightonissa 15 vuotta.

Vilnassa on helppo löytää superhyvää ja halpaa ruokaa lähes joka kadunkulmasta .

Säästeliään kulinaristin kaupunki

Liettuan pääkaupunki Vilna on pieni mutta trendikäs. Se on myös kulinaristin valinta: superhyvää ja halpaa ruokaa on helppo löytää lähes joka kadunkulmasta murto-osalla suomalaisten ravintoloiden hinnasta. Kokeile vaikka näitä:

Stebuklai. Fine dining -ravintola, jonne kannattaa mennä viikonloppuna aamiaiselle. Gyneju˛ gatv 14.

Vegafé. Hippihenkistä kasvisruokaa tarjoileva vegeravintola. Totoriu˛ gatv 3.

Thierry Kepykla. Ranskalainen leipomokahvilaketju. Yksi kahviloista on ihanassa Užupisin boheemikaupunginosassa. Užupio gatv 19, Švitrigailos gatv 29, Jasinskio gatv 16a.

Sweet root. Kausittain vaihtuvista paikallisista raaka-aineista syntyy seitsemän ruokalajin maistelumenu, hinta 50 euroa. Užupio gatve 22.

+ matka mikrovaltioon

Vilnan keskustasta on vain lyhyt kävelymatka mikrovaltio Užupisiin. Kaupunginosa syntyi osin toisen maailmansodan seurauksena, kun Liettuan juutalaiset joutuivat holokaustin uhreiksi. Sodan jälkeen juutalaisilta tyhjentyneisiin taloihin muutti irtolaisia ja asunnottomia –ja taiteilijoita. Asukkaat julistivat alueen vuonna 1997 Užupisin tasavallaksi, jolla on oma lippu ja presidentti.

Taidetarjonnan lisäksi ihmetellä perustuslakia, joka komeilee kylteissä kolmella kielellä Paupio-kadulla. Eräs artikla kuuluu näin: ”Koiralla on oikeus olla koira”.

Jäätelöä ja maisemia

Italian Genova on vähemmän turistirysä kuin vaikkapa kuuluisat Venetsia, Firenze, Milano tai Rooma, mutta silti se tarjoaa upeaa arkkitehtuuria, maisemia, taidetta, ruokaa, viiniä, jäätelöä ja historiaa. Satamakaupunki on kätevän kokoinen, ja sinne pääsee helposti ja halvalla junalla.

Minibudjetin matkailija pysyy hyvin kylläisenä pintxos-annoksilla.

Boheemin valinta

Jos etsit viehättävää, boheemisti rähjäistä pikkukaupunkia, jossa pääsee kävelemällä paikasta toiseen ja jossa hinnat ovat edulliset, mene Bilbaoon. Suuri osa Espanjan huippukokeista on kotoisin Baskimaalta, ja se maistuu ravintolatarjonnassa. Ruoka ei silti ole kallista, ja minibudjetin matkailija pysyy hyvin kylläisenä lähes joka baarissa myytävillä pintxos-annoksilla. Kiva hengailupaikka on esimerkiksi Gallo Negro (Calle del Perro 7).

Kulttuurinnälkä tyydyttyy superkauniissa Guggenheimin taidemuseossa. Jos taas kaipaa rantaelämää, Sopelanan pikkukaupunki kauniine rantoineen on vain muutaman metropysäkin päässä.

Bilbaossa tunnelma on erilainen kuin missään muualla Espanjassa: katukuvaan mahtuvat sopuisasti niin punkkarit kuin hienostoleiditkin. Tunnin bussimatkan päässä on idyllinen San Sebastianin pikkukaupunki, jossa ehtii käydä myös päiväseltään.

Yöksi riadiin

Etsi mukava kattoterassi, tilaa pannullinen minttuteetä ja tarkkaile hälinää. Kiireisillä kaduilla ajavat vierekkäin katumaasturit ja aasien vetämät rattaat. Marrakechin kaduilla Marokossa ajantaju ja suuntavaisto katoavat. Kauppakaduilla eli soukissa on yhtä helppo hullaantua kuin eksyä. Älä tee ostoksia tinkimättä ja muista, ettei mikään ole ilmaista!

Kattoterassilta voi ihailla katuvilinää rauhassa.

 

Vanhankaupungin riadit eli sisäpihalliset majatalot ovat tunnelmallisia majoitusvaihtoehtoja. Muita kuin marokkolaisia ravintoloita on vähän ja hyvä niin, sillä paikallinen ruoka on erinomaista. Jos kaipaat taukoa hälinästä, suuntaa kylpylään eli hammamiin.

Perillä odottavat hyvät taidemuseot ja shoppailuapajat.

Kanavakahveja ja shoppailua

Saksan Hampuria ei tule ehkä ensimmäiseksi kutsuttua kanavakaupungiksi, mutta sellainen se on. Istahda kanavan varteen terassikahville tai -lounaalle ja nauti maisemasta.

Hampurin-lennot eivät ole ihan halpoja, mutta perillä odottavat hyvät taidemuseot ja shoppailuapajat. Muista koluta läpi alati uudistuvat satama-alueet.

Luontoelämyksiä ja rentoa menoa

Etelämmäskin Saksaan kannattaa eksyä. Sveitsin ja Ranskan rajan tuntumassa sijaitsee mukava ja rento Freiburg, joka kuhisee opiskelijoita. Siksi myös edullisia ja viihtyisiä kahviloita ja ruokapaikkoja on paljon. Vanhankaupungin pikkukujat houkuttelevat shoppaajaa, Schwarzwaldin vuoristoalue luontomatkaajaa.

Ensi vuonna näissä kohteissa voi olla entistä pahemmat turistijonot! Google on paljastanut, mitä matkakohteita kaupunkilomalle haluavat ihmiset ovat hakeneet eniten tänä vuonna internetistä.

1. Tokio

Miljoonakaupunki Tokio on äärettömän viehättävä, vihreä ja kaiken puolin jännä matkakohde. Vaikka sen sanotaan olevan yksi maailman kalleimmista kaupungeista, voi siellä lomailla edullisestikin. Halpaa ja maukasta ruokaa saa kioskeista ja katukeittiöistä, majapaikkoja löytyy Airbnb:stä sekä ilmaisnähtävyyksiä ympäri kaupunkia.

Japani on asettanut tyypilliseen tapaansa kovat kasvutavoitteet: maa aikoo tuplata turismista tulevat rahat vuoteen 2020 mennessä. Google US:n hakutiedoista ilmenee, että eniten Tokio kiinnostaa 24–35-vuotiaita miehiä, jotka rakastavat teknologiaa ja erilaisia vimpaimia. Eikä ihme! Tokio on ruoka- ja teknologianörttien kestosuosikki, jossa on mielettömät shoppailumahdollisuudet.

Tämä on koettava! Japanissa yksinäistä syöjää lohduttaa Muumi

Värikäs Havanna ei jätä ketään kylmäksi. Kuva: Shutterstock
Värikäs Havanna ei jätä ketään kylmäksi. Kuva: Shutterstock

2. Havanna

Nyt on oikea aika käydä Havannassa, kun "vanha" Kuuba on yhä voimissaan – ja sen ovat matkailijatkin huomanneet. Googlen mukaan 30–40-vuotiaat miehet, erityisesti Floridasta, ovat innokkaita matkustamaan Havannaan. Yhdysvaltain presidentti Barack Obamakin vieraili tänä vuonna Kuubassa. Edellinen Kuubassa käynyt amerikkalaispresidentti oli Calvin Coolidge vuonna 1928.

Kuuban turismi porskuttaa ja kasvaa noin 20 prosentin vuosivauhtia. Pääkaupungissa Havannassa on vielä – ainakin hetken – menneen maailman nostalgiaa ja romanttista tunnelmaa. Tanssin ystäville kaupunki tarjoilee elämyksiä esityksistä kursseihin, joilla voi kehittää omaa salsataitoaan.

Katso Havannan parhaat ravintolat tästä.

Reykjavikia sympaattisempaa kaupunkia on turha etsiä. Kuva: Shutterstock
Reykjavikia sympaattisempaa kaupunkia on turha etsiä. Kuva: Shutterstock

3. Reykjavik

1960-luvulla lentoyhtiö Icelandair keksi loistavan idean, jolla houkutella turisteja yhtiön kotimaahan. Pohjois-Amerikan ja Euroopan välisillä lennoilla on mahdollisuus pysähtyä Islannissa ilmaiseksi. Nyt Islanti on yksi suosituimmista matkakohteista.

Googlen datan mukaan varsinkin 20–30-vuotiaat naiset etsivät tietoa Islannin matkoista. He ovat innostuneet muun muassa vaeltamisesta. Islanninhevosvaellus jylhissä tulivuorimaisemissa on unohtumaton elämys heille, jotka kaipaavat ratsaille.

Upeita kuvia! Reykjavik sammutti valot revontulien tieltä

Toronto on kuin pieni suuri kylä, jossa on helppo liikkua. Kuva: Shutterstock
Toronto on kuin pieni suuri kylä, jossa on helppo liikkua. Kuva: Shutterstock

4. Toronto

Toronto on Kanadan oma New York. Siellä on kaikkea uimarannoista valtaviin ostoskeskuksiin, ruokahalleihin ja viinitiloihin – kulttuuria ja urheilua unohtamatta.

Reilun tunnin ajomatkan päässä sijaitsee yksi maailman kuuluisimmista putouksista, Niagara. Sen ympärillä on paljon viinitiloja, jotka muistuttavat vihreitä laineita. Itse Torontosta löytyvät muun muassa Little Italy, Chinatown ja Little Korea, joista jokainen alue tarjoilee toinen toistaan herkullisempia ruokia. Urheiluhullut suuntaavat Hockey Hall of Fameen tai baseball-otteluun katsomaan Toronto Blue Jaysin peliä. Monet Torontoon lentoja hakevat ovatkin Googlen mukaan jääkiekkofaneja.

Lue myös! Joko sinäkin käyt kuumana Kanadan pääministeriin? Ehkä kannattaisi

Mexico Cityn aukioilla voi olla jo ensi vuonna enemmän turisteja. Kuva: Shutterstock
Mexico Cityn aukioilla voi olla jo ensi vuonna enemmän turisteja. Kuva: Shutterstock

5. Mexico City

Mexico Cityssä asuu yli 20 miljoonaa ihmistä, joten suurkaupungin vilinää sieltä ei puutu. Meksikon pääkaupungista löytyy kaikkea: designputiikkeja, museoita ja viihtyisiä puistoja. Moni tekee tänne pelkästään kulinaristisen täsmäloman jostain Meksikon lomaresortista. Omaperäinen ruoka tyydyttää haastavimmatkin makuaistit. Moni tulee kaupunkiin myös jalkapallon perässä, Google kertoo.

Tee itse! Nachot uudella tavalla – superhelppo meksikolaispiiras on todellinen herkku

Trendaavimmat Google-matkakohdehaut Suomessa

Syyskuussa tehdyistä, paikkakunnan nimen sisältävistä Google-hakusanoista voi päätellä, millaisia lomasuunnitelmia suomalaisilla on.

  • Sää Dubrovnik
  • Tunturihotelli Saariselkä
  • Tallinnan-risteilyt
  • Lomamatkat Joensuu
  • Hullu poro Levi

Yksin matkustaessa löytää sielunsisaria ja ehkä myös itsensä.

Varo ryöstöä! Varo raiskaajaa! Kuka pitää puolesi? Entä jos sattuu jotain? Tai vähintään: eikö se ole yksinäistä, kenen kanssa jakaa kokemukset?

Yksin matkustava nainen kohtaa jo matkaa suunnitellessaan ryöpyn varoituksia, kysymyksiä ja ihmettelyä.

Moni varoitus on turha. Reissussa on yllättävän sosiaalista, sillä yksin tutustuu helpommin muihin reissaajiin ja paikallisiin.

Yksinolo kaukana poissa tekee hyvää myös pääkopalle. Kun on pakko olla omien ajatustensa kanssa ja viihtyä omassa seurassaan, ajatuksiinsa ja elämäänsä saattaa hyvällä tuurilla saada selkeyttä.

Verkkomatkatoimisto Expedian kyselyn mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista sanoo joskus olleensa yksin lomamatkalla. Mihin tahansa ei kuitenkaan kannata reissata, vaan selvittää esimerkiksi ulkoministeriön matkustustiedotteista, mihin on fiksua matkustaa. Esimerkiksi muslimimaissa nainen matkustaa harvoin yksin. Aasiassa erityisesti keski-ikäiset sinkkunaiset herättävät uteliaisuutta. Jos kyselyt uuvuttavat, voi pika-apuna laittaa sormuksen nimettömään.

 

Sri Lankan maisemista nauttii myös yksin. Kuva: Johanna Elomaa

 

3 vinkkiä soolomatkaajalle

1. Varaudu kalleuteen. Yhden hengen huone on usein saman hintainen kuin kahden. Neuvottele kuljetuksen tai huoneen hinnasta.

2. Toisaalta reissun voi saada halvalla, koska sooloilija voi tarttua myös hajapaikkoihin.

– Lennoille saa myös todennäköisemmin upgreidauksen, sanoo Expedia-brändin Pohjoismaiden markkinointijohtaja Susanne Svensson.

3. Ravintolassa syöminen yksin ei tunnu oudolta, kun ottaa illalliselle mukaan kirjan tai syö baaritiskillä. Jos siltä tuntuu, kannattaa välttää romanttisia paratiisisaaria ja perhehotelleja.

3 x konkarinaisten vinkit

 

 


Eva Vajna.

 

Eva Vajna, 40, Lontoo, Iso-Britannia:

– Olen matkustanut yksin Thaimaassa, Balilla, Lombokissa, Intiassa, Malesiassa ja Euroopan maissa. Kaikki paikat ovat olleet naisystävällisiä. Jos käyttää maalaisjärkeä, tuntee olonsa turvalliseksi lähes missä tahansa. Jos asiat menevät pieleen, sinun pitää olla itse itsesi paras ystävä ja tukija. Matkoillani olen oppinut olemaan kiltti ja ymmärtäväinen itseäni kohtaan.

– Tällä hetkellä en menisi yksin Syyriaan ja joihinkin Afrikan maihin.

 


Sandra Basville.

 

Sandra Basville, 37, Pariisi, Ranska:

– Olen reissannut omin päin Kuubassa, Kaliforniassa, Japanissa, Brasiliassa, Balilla ja Sri Lankassa. Kun tunnistaa riskit, voi mennä pitkälti minne vain. Tarkista esimerkiksi suurlähetystön sivuilta, onko kohde tällä hetkellä turvallisuusriski. Pohjois-Amerikka, Australia, Uusi-Seelanti ja monet Aasian maat ovat turvallisia, eksoottia ja edullisia. Malesiassa, Kambodžassa ja Thaimaassa on helppo yhdistää kaupunkeja ja paratiisisaaria. Kaikkialla pärjää usein maalaisjärjellä ja terveellä itseluottamuksella. Oman mukavuusalueen rikkominen ja pelkojen voittaminen on lisäksi vapauttavaa ja palkitsevaa.

– Yksin en menisi alueille, joissa on paljon rikollisuutta, kuten Kolumbiaan, enkä äärimuslimimaihin. Costa Ricassa majapaikkani ovessa oli tarantella, kylpyhuoneen lavuaarissa pyton. En lähtisi yksin enää viidakkovaelluksille, jossa luonto ja eläinkunta on villiä. Toki myöhemmin kauhukokemuksistakin on tullut arvokkaita muistoja.

– Yksinäinen nainen kohtaa helposti ahdistelua, ja silloin pitää osoittaa olevansa vahva. Olen oppinut sanomaan tiukoissa tilanteissa: ”Kiitos, että kunnioitat minua.” Kokeile, se toimii!

 

Maryam Schindler.

 

Maryam Schindler, 34, Hannover, Saksa:

– Yksin olen ollut Indonesiassa, Vietnamissa, Kambodžassa, Thaimaassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Suosittelen soolomatkaajille Balia, Lombokin Gili-saaria ja Thaimaata. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa tuntee aina olonsa turvalliseksi.

– Minulla on pakistanilaiset juuret, mutta Intiaan en lähtisi yksin. Saapuessani Delhiin meteli ja miljoonat ihmiset, kaoottinen liikenne ja kaikkialla vallitseva köyhyys oli haastavaa ottaa vastaa. Olin iloinen, että matkustin silloin ystäväni kanssa ja koin tunnemyrskyt sekä myös ilon hetket yhdessä jonkun kanssa.

Islantilaisten tempaus sai somekansan huomion. Jaa sinäkin revontulibongauksesi Me Naisten syyskuvakilpailussa.

Islannin pääkaupunki Reykjavik sammutti suurimman osan kaupungin katuvaloista ja kehotti myös asukkaitaan sammuttamaan valot keskiviikkoiltana kello kymmenen ja yhdentoista välillä. Tavoitteena oli, että kaupunkilaiset ja matkailijat näkisivät revontulet vielä paremmin.

Sosiaalisen median hurmanneesta tempauksesta uutisoivat monet ulkomaiset mediat, kuten brittilehti Telegraph ja uutistoimisto CNN. Olisikohan tässä markkinointi-idea Suomellekin?

Ilmeisesti valojen himmentäminen kannatti, sillä Instagramissa ja Twitterissä on jaettu huikean kauniita kuvia kaupungin revontulista.

 

オーロラ

Kuva, jonka hoshi (@xingqiaoyan) julkaisi

 

Magical nights...

Kuva, jonka D•o•n•n•a D•T (@directionless_donna) julkaisi

Mutta näyttivät revontulet kaupungin valojenkin kera uskomattomilta.

Oletko sinä nähnyt revontulia?

Myös Suomessa alkusyksy on loistoaikaa bongailla revontulia. Mitä pohjoisemmas matkaa, sitä todennäköisemmin niitä näkee. Jopa Helsingissä revontulia esiintyy Ilmatieteen laitoksen mukaan keskimäärin noin kerran kuukaudessa, mutta kaupungin valot estävät niiden näkemisen.

Oletko onnistunut bongaamaan taivaan väriloistoa? Vielä ehtii osallistua Me Naisten kuvakisaan, jossa kysytään, mikä on ihaninta syksyssä.

Kilpailu jatkuu 2. lokakuuta asti. Osallistu omalla kuvallasi täällä, voit voittaa kirjapalkinnon.

Miia lähetti Me Naisten kuvakilpailuun otoksen syksyn värivaloista.
Miia lähetti Me Naisten kuvakilpailuun otoksen syksyn värivaloista.

Oletko nähnyt tänä syksynä revontulia?