Rantoja ja pilvenpiirtäjiä, niistä on Dubai tehty. Kuva: Shutterstock
Rantoja ja pilvenpiirtäjiä, niistä on Dubai tehty. Kuva: Shutterstock

Valtavat ostoskeskukset, valkeat rannat, hyvä palvelu, siistit kadut, lyhyt lento ja varma aurinko. Dubaista on tullut suomalaisten uusi hittikohde.

Dubain hallitsijan Sheik Muhammedin visioissa Dubai on aikuisten puuhamaa ja leikkikenttä, joka tarjoaa niin shoppailua, urheilumahdollisuuksia, rentoa rantaelämää kuin ruokaelämyksiäkin. Kaikki on ylellistä, tavaratalojen vessatkin.

Keskelle aavikkoa rakennettu Dubai on kuin arabimaiden Las Vegas, mutta tietysti ylellisempi. Aivan kuin pohojalaaset olisivat päässeet toteuttamaan modernilla tavalla kaikki komiat unelmansa. Dubaissa nimittäin halutaan rakentaa vain suurinta tai hienointa: on maailman korkein pilvenpiirtäjä, pinta-alaltaan suurin suihkulähde, suurin keinosaaristo, suurin sormus... On kuhinaa, ihmismassoja, kilometreittäin ostettavaa, bränditavaraa toisensa vieressä, pursuavia buffet-pöytiä, yhä uusia ja uusia ruokalajeja.

Dubai on tunnettu sähäkästä yöelämästään.

Suomalaisetkin ovat lämmenneet Dubaille, ja miksipä ei: Kuuden tunnin lento Helsingistä, ja talvenkalpea turisti on perillä takuuvarmassa lämmössä ja luksuksessa. Sadepäiviä on 8–10 vuodessa, ja marraskuussa Dubaissa on lämpimämpää kuin meillä heinäkuussa. Meno on kansainvälistä, sillä kaupungissa asuu väkeä yli 200 maasta, mutta rauhallista, sillä alkoholia ei myydä kuin joissakin hotelleissa ja julkisesta ördäyksestä päätyy poliisin huomaan. Silti kaupunki on tunnettu sähäkästä yöelämästään. Kaduilla on turvallista, siistiä ja roskatonta, rantojen vaalea hiekka häikäisee silmää.

Toisaalta heti kaupungin ulkopuolella on hipihiljainen autiomaa, jossa voi työntää varpaansa viilenevään hiekkaan ja ihailla tulenpunaista auringonlaskua.

Maailman huipulla

Juhuuuuu, kohta mennään ja lujaa!

Paitsi että eihän tämä tunnukaan missään. Seison maailman korkeimman rakennuksen Burj Khalifan hississä ja liikun ylöspäin 9 metriä sekunnissa. Liikkeen tajuaa vain näytöllä vilisevistä kerrosnumeroista. Melkein toivoisi, että mahanpohjassa muljahtaisi, niin elämys jäisi paremmin mieleen.

122, 123, 124 ja bling! Ovet avautuvat. Moni jää ihailemaan Dubaita tästä välitasolta. Maisemat eivät ole hullumpia, ja lippu maksaa kellonajasta riippuen sentään vain 125–200 dirhamia (n. 30–48 €).

Huipulle eli 148. kerrokseen saa pulittaa jo 350–500 dirhamia (85–121 €). Sinne jatketaan toisella hissillä.

Loputkin kerrokset sujahtavat ohi nopeasti, ja hissin ovella on tarjoilija käsi ojossa ojentamassa mehulasillisia ja pientä naposteltavaa. Taateli suuhun ja terassille!

 


Burj Khalifa on maailman korkein rakennus vielä hetken. Maisema on huikea. Kuva: Katja Sipilä

 

Tuuli iskee lasiseinästä huolimatta päin kasvoja. Mutta onhan maisema pökerryttävä! 30-kerroksiset talot näyttävät matkamuistoilta, autot ovat muurahaisia, tiet lakritsinauhaa.

On pakko testata maailman korkeimmalla sijaitseva vessa. Kauniisti tuoreilla kukilla sisustettu saniteettitila saa miettimään lvi-alan ihmesuorituksia.

Ja ne tärkeimmät:

Mene hyvällä säällä, ettei sumu peitä näköalaa.

Liput kannattaa ostaa etukäteen. Erityisesti auringonlaskun aikana on ruuhkaa.

Ja ei, Burj Khalifassa ei ole Koneen hissit, vaan Otiksen.

2 x rannalle

Dubaissa on biitsiä niin löhöilijälle kuin sporttaajalle. Yleensä hotellien palveluihin kuuluu ilmainen kuljetus rannalle.

Al Mamzar beach park. Yleinen ranta, jossa järjestetään kesäisin yöuinteja. Maanantait ja keskiviikot on varattu naisille ja lapsille.

Jumeirah beach residence. Kavereiden kesken JBR. Moni kehuu sitä Dubain parhaaksi rannaksi, ja siellä käyvät myös paikalliset. Jos ei jaksa maata valkoisella hiekalla, kahviloissa on mistä valita.

 


Älä eksy! Tai löydä ulos viimeistään sulkemisaikaan. Kuva: Shutterstock

 

Muurahainen ostoksilla

Ensimmäinen ajatus: Miksei heti ovella jaettu karttaa?

Harvoin ihminen tuntee itseään niin pieneksi kuin astuessaan Dubai Malliin. 55 hehtaarin alueella on yli 1 200 kauppaa Adidaksesta Armaniin. On vaatetta, ruokaa, suklaata, silmälaseja, kenkiä, puhelimia ja parfyymiä. Dubai Mall ei ole halpa, vaan sen vetovoimana on tarjota kaikkea mahdollista. Ja miksei mahdotontakin.

Varaa koko päivä, suosittelevat konkarit. Kävele edes läpi, suosittelee jokainen.

Herkuttelijoille

Hyvän ruuan ystävä ei Dubaissa pety. Uusia ravintoloita avataan jatkuvasti, ja edustettuina ovat liki kaikki maailman etniset keittiöt sekä paikallinen ruoka joko perinteisesti tai modernilla twistillä. Kokeile vaikka:

Maailman hienoimman hotellin Burj Al-Arabin afternoon tea. Ainutlaatuinen tunnelma. Varattava etukäteen. Hinta on samppanjan kera huimat 560 dirhamia (138 €), mutta jos sitä kerran...

Perjantaibrunssi. Monissa viiden tähden hotelleissa on oma brunssinsa klo 13–17. Ne ovat kalliita, mutta todellisia herkkuelämyksiä. Koska perjantai on Dubaissa viikonlopun ensimmäinen päivä, paikalliset pukeutuvat brunssille hienosti.

 


Suklaataateli on pieni herkku. Kuva: Shutterstock

 

Jos tekee mieli pientä hyvää, maista suklaalla päällystettyä taatelia. Se on paikallinen herkku. Lentokentältä ehtii vielä ostaa tuliaiseksi. Myös kamelinmaitosuklaata kannattaa maistaa.

Dubain juurille

Ajattelitko tutustua paikalliseen kulttuuriin? Vaikeaa on. Dubai on niin uusi, että helpommin löydät skorpionin aavikolta kuin vanhaa kaupungista. Toisaalta Dubaissa on pakko hellittää ”muinaiset roomalaiset” -tyyppisestä historiakäsityksestä: kaupunkia on rakennettu aavikolle vasta siitä lähtien, kun öljyä löytyi 1966.

Alueen vanhin rakennus on rakennettu silloin, kun Dubaita itseään ei vielä ollut eli 1787. Talossa toimii nykyään Dubai-museo, jossa on esillä alueen historiaa kattavasti. Sisäänpääsy 3 dirhamia (0,70 €).

 


Ruoka katetaan salin keskelle. Täällä tarjoilu on miesten työtä. Kuva: Katja Sipilä

 

Modernimpaa otetta tarjoaa Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding. Vierailijat kokoontuvat istumaan suuren salin laidoille, ja heidän eteensä istuutuu paikallinen mies tai nainen. Tarkoitus on, että vierailijat kysyvät pidäkkeettä mitä vain Dubaihin liittyvää, ja paikallinen vastaa.

Kun kysymykset loppuvat, on salin keskelle katetun aterian vuoro. Arabiasuiset miehet tulevat nostamaan kannet höyryävistä astioista. Alta paljastuu suussa sulavaa kanaa mausteisessa kastikkeessa, riisiä, salaattia, kasvis- ja lihapataa. Jälkiruuaksi ei riitä yksi ligamat-pallero. Se on kuin pieni sokeriton munkki, joka dipataan taatelisiirappiin.

Liian kuumaa?

Dubai ei ole halpa. Paikalliset suosittelevat matkustamaan kaupunkiin kesällä, jolloin on järkyttävän kuuma, mutta hotellit edullisia. Lämpöennätys 2000-luvun alusta on +51 astetta. Polttavimman paahteen aikana suositus on, ettei ulkona oltaisi yli viittä minuuttia kerrallaan.

Koska helle on Dubaissa tuttu juttu, pääosa aktiviteeteista on rakennettu sisätiloihin. Bussipysäkit ovat ilmastoituja ja uima-altaat viilennettyjä. Kesällä kaupoissa on reilut alet, joista jaksaa nautiskella ilmastoiduissa ostoskeskuksissa.

 


Burj Al-Arabia pääsee ihailemaan myös sisältä, kun varaa pöydän sen ravintolasta. Kuva: Shutterstock

 

Överein kaikista

Pönötän maailman hienoimman hotellin ala-aulassa ja tietysti ole pettynyt. Ei yhtään julkkista.

Sen sijaan muuta blingiä riittää. Kimalteleva arabiprinsessa toisensa perään kävelee ohi, sisustus on samaa ylenpalttista tyyliä. On paksuja mattoja, kiiltävää kiveä ja metallia.

Kultamosaiikilla laatoitettu suihkukoppi häikäisee silmiä, kun astun kulta-valkean vaa’an päälle.

Burj Al-Arab on purjeen muotoinen rakennus, josta on kohkattu avaamisesta lähtien eli vuodesta 1999. Hotellia kutsutaan maailman ainoaksi seitsemän tähden hotelliksi, mutta virallisesti sen luokitus on ihan vain viisi. Asteikko kun loppuu siihen.

Sviiteissä asukkailla on käytössä muun muassa kultainen Ipad. Ylimmän kerroksen kaksikerroksisen sviitin ylellisyys on niin överiä, ettei sitä oikein voi kuvailla. Kultamosaiikilla laatoitettu suihkukoppi häikäisee silmiä, kun astun kulta-valkean vaa’an päälle. Oikein se näyttää, vaikka miinus viisi kiloa ilahduttaisi varmasti miljonäärejäkin.

Hotellissa majoittuminen maksaa hirvittävästi, halvimmillaankin yli tonnin yöltä, mutta tunnelmaan pääsee myös käymällä siellä drinkillä tai syömässä.

Taateleita ja tinkimistä

Kun pilvenpiirtäjien yltäkylläisyys kyllästyttää, voi tehdä päivän retken vanhaan Dubaihin. Sieltä löytää soukin eli markkinat. Kojuissa ja myymälöissä kaupataan mausteita sahramista kuminaan, saippuoita, lamppuja, paikallisia mekkoja. Vieressä on kulta-souk, jossa tiskeillä notkuu kilokaupalla hopea- ja kultakoruja, kelloja ja tietysti feikkilaukkuja. Kannattaa käydä katsomassa maailman suurinta sormusta, joka painaa 65 kiloa ja näyttää enemmän köntiltä kultaa ja jalokiviä kuin sormeen laitettavalta korulta.

 


Kulta-soukissa piisaa blingiä. Muista vertailla hintoja. Kuva: Katja Sipilä

 

Myös hajuvesille ja kankaille on omat markkinansa. Suosittu on myös Souk Madinat Jumeirah, jossa on kymmeniä erilaisia ravintoloita sekä tuliais- ja taidemyymälöitä.

Soukissa on ehdottoman tärkeää tinkiä ja vertailla hintoja. Tarjoa ensin myyjän antamasta hinnasta puolet ja hilaa summaa 10 dirhamia kerrallaan ylöspäin. Hinta laskee viimeistään silloin, kun lähdet ovesta ulos. Tavoite olisi, että ostoksen saisi noin puoleen hintaan alkuperäisestä.

Hyviä tuliaisia soukeista ovat mausteet, taatelit, pähkinät, pashminat ja huivit.

Dubaissa ymmärretään bisneksen päälle, ja varsinkin soukeissa eli markkinoilla tuputtaminen voi käydä hermoille. Helpoimmalla pääsee, kun opettelee kaksi sanaa. Niillä vakuutat kauppiaat, että et ole mikään keltanokkaturisti vaan paikallinen, joka on ennenkin Dubain soukeilla shoppaillut:

– La shokran. Ei kiitos.

Ikävämmät hommat

Dubai on eettiselle matkaajalle kinkkinen kohde. On ympäristöongelmaa, halpatyövoimaa ja tasa-arvopulmaa.

Yksi ongelmista on vedenkulutus. Valtavia määriä vettä tarvitaan täyttämään uima-altaat sekä teollisuuden, kastelun ja turistien tarpeet, eikä alue varsinaisesti ole tunnettu sateistaan tai pohjavesistään. Merivettä puhdistetaan käyttövedeksi, mutta sen sivutuotteena mereen pumpataan kuumaa lietettä. Tämä vaarantaa meren ekosysteemiä, samoin kuin ne miljoonat kuutiot hiekkaa, jotka on kaadettu mereen keinosaarten rakentamiseksi.

On ennustettu, että jo 2070-luvulla Dubai on asumiskelvoton.

Lisäksi kulutusta ihannoiva elämäntyyli tuottaa valtavan määrän jätettä. Samoin jatkuva ilmastointi ja valtava liikenne kuluttavat luonnonvaroja.

On ennustettu, että jo 2070-luvulla Dubai on asumiskelvoton, kun ilmastonmuutos tekee siitä yksinkertaisesti liian kuuman paikan olla.

Maassa on myös sananvapausongelmia, ja Amnestyn mukaan ihmisiä on kidutettu. Julkisuuteen ovat nousseet pakistanilaisten, bangladeshilaisten ja kiinalaisten siirtotyöläisten massat, joiden elinoloja ja palkkausta on raskaasti kritisoitu. Heitä turisti ei näe, mutta luksus on pääosin heidän käsiensä jälkeä.

Entäs naiset?

Myös naisten asema on hankala. Dubaissa on voimassa siviililain rinnalla islamiin perustuva sharia-laki. Amnestyn mukaan naiset kokevat väkivaltaa ja syrjintää sekä lain edessä että arjessa.

Toisaalta Dubaissa paikalliset naiset voivat käydä kouluja, opiskella ulkomailla ja hankkia itselleen pomotason työpaikan. Toki Dubaissakin tunnetaan termi lasikatto.

Liikenteessä naiset on otettu huomioon: Osa takseista –ne tunnistaa pinkistä väristä –on varattu naisille, ja niissä on naiskuljettaja. Metroissa on vain naisille varattuja paikkoja.

Viime talvena Dubain johtaja, sheikki Mohammed bin Rashid Al Maktoum perusti sekä sukupuolten tasa-arvon neuvoston sekä onnellisuusministeriön ja nimitti ministeriksi naisen, Ohood Al Roumin.

Lähteet: WWF, Amnesty.


Dubaissa liikkuu raha ja yöelämä on tunnetusti villiä. Kuva: Shutterstock

 

Hameesta mittaa

Ilta hämärtyy, kun mineraatista kaikuu rukouskutsu Sheik Mohammed bin Rashid Boulevardin liikenteen suhinaan. Maseratit ja Ferrarit viuhuvat ohi, samoin naisseurue korkokengissään ja minihameissaan.

Dubai kuuluu Arabiemiraatteihin, ja sen uskonto on islam. Turistille uskonto näyttäytyy sekä modernina että tiukkana: naiset voivat rauhassa kulkea olkapäät paljaina ja lyhyissä hameissa, mutta alkoholin juominen ja julkinen humala ovat rangaistavia. Paikallinen nautintoaine on vesipiippu.

– Sortsit ja t-paita ovat ok, hotpantsit eivät. Ja suutelu julkisesti on kielletty, linjaa Visit Dubain ruotsalainen edustaja Lena Skogström, joka on markkinoinut Dubaita pohjoismaalaisille jo 20 vuotta.

– Kaikki muu on sallittua paitsi sex on the beach, Lena sanoo kaksimerkityksisesti, mutta saattaa liioitella hieman.

Luksusta yölläkin

Kello on 23, makaan hotellissa sängylläni ja kirjoitan postikortteihin terveisiä Dubaihin suuruudenhullutuksista. Napostelen lasitölkistä vaahtokarkkeja ja boysenmarjoja, jotka on tuotu huoneeseeni päivän aikana.

Kopkop.

Kuka koputtaa tähän aikaan ovella?

Eikö keskellä yötä passaaminen ole jo vähän liikaa?

Menen avaamaan, ja oven takana kumartaa huonepalvelun edustaja.

– Rouva, onko kaikki hyvin? hän kysyy.

– Voinko tuoda jotain? Vaikkapa vettä? hän jatkaa.

Vaatimaton suomalainen aivan kiusaantuu. Toinen on nähnyt vaivaa ja tullut ovelle, pitäisikö nyt velvollisuudesta tilata jotain? Kun painan oven kiinni, enemmän kiusaa kuitenkin kysymys, eikö keskellä yötä passaaminen ole jo vähän liikaa.

Lomailija törmää samanlaiseen palvelukulttuuriin ja ylenpalttisuuteen kaikkialla. Hotelleissa vierailija saa lahjaksi milloin bluetooth-kaiuttimen, milloin varavirtalähteen. Aamiaisella on buffet-pöytien lisäksi aina pitkät listat erikseen tilattavia annosruokia tuorepuurosta kymmenen sortin munakkaisiin

Mitä ei ole, se järjestetään. Ole siinä sitten vaatimaton. Ei onnistu Dubaissa.

Dubain suomalaiset suosittelevat:

Heini Azeem, 23, restonomi, Dubaissa kaksi vuotta:

”Boardwalk ja QD’s ovat lompakkoystävällisiä ravintoloita viettää rentouttavaa iltaa ystävien kanssa. Jo Creekin mahtavan jokimaiseman takia kannattaa käydä paikanpäällä varsinkin auringonlaskun aikaan.

Dubai Mall ja Burj Khalifa ovat ehkä ainoat must-kohteet, jos aikaa on vähän. Muita käymisen arvoisia ostoskeskuksia on Ibn Battuta Mall ja Emirates Mall, jossa on muun muassa laskettelukeskus sisällä.

”Hyvä ranta on Mamzar Beach Park.”

Jos kiinnostaa islamin uskonto, Jumeirah Mosque on auki myös ei-muslimeille opastuskierroksineen. Muita kiinnostavia kohteita ovat muun muassa Room Escape, aavikkosafarit, Creek-illallisristeilyt, laskuvarjohyppy sekä Miracle Garden ja Butterfly Garden.

Hyvä ranta on Mamzar Beach Park. Siellä saattaa olla tungosta, mutta rannalta löytyvät niin suihkut, vessat, suihkulähteet kuin barbeque- ja piknik-alueet eli kaikki tarvittava rantapäivään. Maksullinen, avoinna aamukahdeksasta iltakymmeneen.”

Iina Mölsä, iGlow Beauty Lounge -yrityksen omistaja, Dubaissa 5 vuotta:

”Ravintoloita on paljon! Arabimakuja voi maistaa libanonilaisessa Al Hallab -ravintolassa Dubai Mallin vieressä. Toinen suositukseni on Pierchic-ravintola, joka on tehty on tehty veden päälle. Se on romanttinen ravintola kalaruuan ystäville ja ympäristö on upea!

Jos haluat mieleenpainuvan kokemuksen, suosittelen Burj Khalifan iltapäiväteetä 123. kerroksessa At.Mosphere Loungessa. Näkymät, tunnelma ja kokonaisuus on päätä huimaavat.

Jos hotellissa ei ole rantaoikeutta, mutta haluaa rentoutua rannalla, Palm Jumeirahin palmusaarelta löytyy Riva-ravintola. Rivassa on mahdollisuus uida rannalla, uima-altaassa sekä makoilla rennosti rantatuoleissa. Samalla voi ottaa kylmän juoman loikoilun lomassa.”

Viivi Soikkeli, suuhygienisti, Dubaissa pian 7 vuotta:

”Dubai on täynnä mahtavia ravintoloita ja uusia avataan koko ajan. Yksi erittäin miellyttävä on Jumeirah Beach Hotelin La Parilla. Se on argentiinalainen pihviravintola, jossa on paitsi erittäin hyvä ruoka myös argentiinalaista live-musiikkia ja tanssia. Samassa hotellissa on Uptown Bar, josta pääsee ihailemaan Dubaita kattojen yläpuolelta. One and Only Royal Mirage -hotellin Jetty Lounge ja Rooftop Bar ovat myös uniikkeja aloittelupaikkoja.

”Elämyksiä saa iltapäivän aavikkosafarilla.”

Helppo, mutta tarpeeksi iso ostoskeskus on Mirdiff City Center, jos haluaa vaihtelua Dubai Mallin tai Emerates Mallin rinnalle. Jos haluaa ostaa hyviä kankaita ja teettää itselleen räätälillä puvun, on suunnattava Satwaan.

Elämyksiä saa iltapäivän aavikkosafarilla, johon sisältyy autohurjastelu dyyneillä, kameliratsastus, mahdollisesti sand boarding, henna-tatuointi, shisha-piiputtelua, barbeque ja napatanssiesitykset.

Suosikkirantamme on Kite Beach. Siellä on paljon rantaviivaa, kivoja pikku rantaruokailupaikkoja, juoksurata, padle boardingia, melontaa ja muuta vesiurheilua.”

Tiina-Maija Bergman, Mindfulness advisor & coach, Forever Business Owner ja joogaohjaaja, Dubaissa 13 vuotta:

”Jumeirah Beach Resortin alueella on Muscle Beach, joka on avoinna päivittäin. Siellä voi käydä pumppaamassa rautaa ennen tai jälkeen rannalla löhöilyn. Toinen rantavetonaula on Kite Beach. Molemmilla rannoilla on monen kilometrin mittainen kävely-lenkkeilypolku, jonka varrella on ruoka- ja juomatarjontaa moneen makuun ja tungokseen asti ihmisiä!

”Talviaamut kuulaine auringonnousuineen ovat mahtavia.”

Dubain reunuksilla on upea hiekkaerämaa ja sen laitamilla satoja kilometrejä asfaltoituja pyöräilyteitä. Talviaamut kuulaine auringonnousuineen ovat mahtavia tästä näkökulmasta! Polkupyöriä ja kypärän voi vuokrata päiväkäyttöön helposti.

Ja sisäpyöräilystä kiinnostuneille ehdoton suosikki on on Souplesse cycle, jossa on on Lähi-idän ensimmäinen RealRyder-pyöräilystudio Dubain Motor Cityssä. Pyörät liikkuvat sivulta toiselle, mikä tekee kokemuksesta oikean pyöräilyn tuntuisen ja aktivoi lihaksia koko vartalossa tehokkaasti.

Henkistä hyvinvointia tarjotaan Dubaissa runsaasti. Auringonnousu- ja -laskujoogaa rannalla, sup-laudalla, erämaassa, ruohikolla ja tietenkin monissa joogastudioissa. Ilmaista aamujoogaa on tarjolla JBR-rannalla neljänä aamuna viikossa.”

Juttua muokattu 24.11.2016 klo 14.18: Jumeirah Beach Park korjattu Jumeirah Beach Residenceksi.

 

Miten pääsee?

Suoria lentoja Helsingistä lentävät Finnair ja Norwegian.

Lentoaika kuusi tuntia.

Aikaero +2 t talvella.

 

Milloin mennä?

Paras aika matkustaa on joulukuusta maaliskuuhun, jolloin keskilämpötila pysyy päiväsaikaan +30 asteen viileämmällä puolella.

Tammikuussa kaupungin valtaa Shopping Festival, joiden aikana kaupoissa ja markkinoilla on reilut alennukset. Lataa festivaaliapplikaatio etukäteen.

 

Muuta:

Rahayksikkö Arabiemiraattien dirham.

Muista ottaa sähkölaitteille adapteri. Jos unohdat, hotellin respasta voi lainata.

Meikäläiset rakastavat kirpputoreja. Ne kannattaa tsekata ulkomaanreissuillakin.

Muotisuunnittelija Teemu Muurimäki listasi matkatoimisto Ebookersin pyynnöstä suosikkikirpputorinsa ulkomailla. Teemu kuvaili ulkomaisia kirppiksiä aarreaitoiksi ja vähän yllättäenkin kertoi ostavansa enimmät vaatteensa ulkomailta, vaikka suomalaissuunnittelijan kuvittelisi liputtavan kotiin päin.

Mutta reissataan sitä meilläkin! Listasimme Me Naisten toimituksen omat ulkomaiset kirpparisuosikit:

”Kirpparikierroksen päätteeksi voi vedellä ulkoilmakaraoket.”

Berliini, Mauerpark

Mitä: Mauerpark eli muuripuisto sijaitsee suositussa Prenzlauer Bergin kaupunginosassa. Sunnuntaisin puisto muuttuu ulkoilmakirppikseksi, käytännössä siis valtavaksi hulabalooksi. Yhdellä kävelyllä voi löytää ihanat vintagenilkkurit sekä kattolampun. Tarjolla on kaikkea DDR-krääsästä paikallisten suunnittelijoiden luomuksiin. Kirpparikierroksen päätteeksi voi vedellä ulkoilmakaraoket, löytyy samasta paikasta.
Missä: Bernauer Str. 63-64, 13355 Berlin, Saksa

Muista Berliinissä myös Boxhagener platzin sunnuntaikirppikset, os. Grünberger Str. 75, 10245 Berlin, Saksa. Ystävä teki juuri löydön Boxhagener Platzilla: kolme Bjørn Wiinbladin alkuperäistä julistetta Pähkinänsärkijä-baletista.

Pariisin-tuomisia, Laroussen kuvitettu sanakirja vuodelta 1910. Kuva: Tanja Hakamo
Pariisin-tuomisia, Laroussen kuvitettu sanakirja vuodelta 1910. Kuva: Tanja Hakamo

”Jos vähänkin osaat ranskaa, kannattaa tinkiä sillä.”

Pariisi, St Ouen de Clignancourt

Mitä: Ihan heti ei tule mieleen tavaraa, jota tältä pariisilaiskirpparilta ei löytäisi. Vesihanoista käsilaukkuihin, pääkalloista pikkuhousuihin. Jos vähänkin osaat ranskaa, kannattaa tinkiä sillä. Erääseen ikämieskauppiaaseen suomalaisopiskelijan Ranskan kirjallisuudenopinnot tekivät niin suuren vaikutuksen, että Laroussen kuvitettu sanakirja vuodelta 1910 lähti mukaan lahjana!  Varaudu mukavilla kengillä, käveltävää riittää.
Missä: 7 impasse Simon, 93400 Saint Ouen, Ranska, metrolinja 4 Porte Clignancourt, Pariisin 18. kaupunginosa

Lissabon, Feira da Ladra

Mitä: Kaiken maailman roinaa on tarjolla, ihan liikaa. Jos haluaisin sisustaa kotiani koristeellisilla portugalilaisilla kaakeleilla, tsekkaisin Feira da Ladran myyntikojut. Torin nimi suomeksi tarkoittaa varkaiden markkinoita.
Missä: Campo de Santa Clara, 1100-472 Lisboa, Portugali, Alfaman kaupunginosa

Madrid, El Rastro

Mitä: Sunnuntaiaamuna Madridissa kannattaa suunnata Espanjan suurimmalle kirpputorille. Et ole yksin. Haistele tunnelmaa ja ihmettele tavaran määrää! Pääkadun varrella enimmäkseen vaatteita, sivukujilla lymyilevät paikalliset "aarteet". Kiertelyn ja shoppailun jälkeen on hyvä poiketa tapaksille ja oluelle, paikallisten tapaan.
Missä: Calle de la Ribera de Curtidores, 19, Madrid, Espanja, metropysäkit La Latina ja Puerta de Toledo

Blingiä Berliinistä! Kuva: Kalle Koponen
Blingiä Berliinistä! Kuva: Kalle Koponen

Sydney, Paddington Markets

Mitä: Hurmaava ja sympaattinen Paddington Markets on täynnä paikallisten muotisuunnittelijoiden, käsityöläisten, koruntekijöiden ja taiteilijoiden kojuja. Täällä ei myydä käytettyä tavaraa, mutta taatusti voi tehdä uniikkeja löytöjä, saa nauttia rennosta aussitunnelmasta ja herkutella vaikka kotitekoisella suklaalla. Avoinna vain lauantaisin.
Missä: 395 Oxford St, Paddington NSW 2021, Australia

Tukholma, Hornsgatanin Stadsmission

Mitä: Tukholman kirppiksiltä valpas voi löytää älyttömän laadukkaita tuotteita pilkkahintaan. Vanhempi vintage on hinnakkaampaa, mutta vastaan voi kävellä esimerkiksi Raija Uosikkisen Ritari-kuvituksella varustettu hyväkuntoinen emalikattila, kolme euroa. Hossin käyttämättömän silkkimekon kuuden euron hinta ei liioin päätä huimaa. Hinta-laatu-suhde on paras juuri Stadsmissionin kirppareilla.
Missä: Hornsgatan 58, 118 21 Stockholm, Ruotsi

Ja sitten vielä ne Teemu Muurimäen kirpparivinkit ulkomailta

Kuva: Jonna Öhrnberg
Kuva: Jonna Öhrnberg

Kiliwatch Paris Concept Store, 64 Rue Tiquetonne, 75002 Pariisi, Ranska.
“Kiliwatch on mielenkiintoinen cocktail uusia ja käytettyjä vaatteita. Vintage vaatteista on aina koostettu päivän muotitrendejä peilaava inspiroiva näytteillepano.”

 House of Vintage, 4 Cheshire St, London E2 6EH, Iso-Britannia.
“House of Vintagestä löytyy pieni, hyvin selektiivinen ja laadukas kokoelma eri vuosikymmenien hienoja designeja.” 

Cinzia Vestiti Usati, Via del Governo Vecchio, 45, 00186 Rooma, Italia.
“Väreittäin koordinoidut vaaterivistöt pursuavat mielenkiintoisia vanhoja vaatteita. Elegantin Piazza Navonan sivukadun vintage-kauppa rönsyilee vintage-vaatteita ja -asusteita katonrajaa myöten.”

Cavalli e Nastri, Via Gian Giacomo Mora, 3, 20123 Milano, Italia.
“Saman kadun varrella on vastakkain Cavalli e Nastrin naisten- ja miestenvaatteisiin erikoistuneet vintage-vaatekaupat. Vaatteet ovat upeita keräilykappaleita ja esillepano on tarkoin mietitty.” 

Mitchell Road Antique & Design Centre, 17 Bourke Rd, Alexandria NSW 2015, Australia.
“Entinen huutokauppakamari on kuin elämysmatka menneeseen maailmaan. Mittchell Roadin tarjonta on antiikkihuonekaluista vintagevaatteisiin ja designesineisiin.”

Lähde: ebookers

Matkustaminen on tietysti mahtavaa, mutta mitä pidempään ulkomailla on, sitä enemmän kotimaasta kaipaa jotakin. Niin kuin nyt pussilakanaa ja astiankuivauskaappia.

Aurinko paistaa, palmut suhisevat, kivaa on. Mutta jotakin ulkomailta puuttuu. Ainakin meidän suomalaisten mielestä. Näitä kaipaamme maailmalla:

1. Arjen pikku apuvälineet

Missä tiskiharja ja vessan käsisuihku, entä juustohöylä, villasukat ja kotimainen kuorimaveitsi? Purkinavaajakin on ihan kummallinen. Paikallisista kaupoista ei kummoisia löydä. Pesusienellä ei tee mitään apartementoksen tiskivuoren edessä. Eikä astiankuivauskaappia ole, tietenkään.

2. Toimiva tekniikka

Tämä wi-fihän on silkkaa pelleilyä. Ja hotellihuoneen ovi a) aukeaa väärään suuntaan, b) hirttää alareunastaan kiinni lattiaan, c) ei mene kunnolla lukkoon ja jos menee, auki ei hevin saa. Viemäri vetää niin huonosti, että suihkun jälkeen koko kylppäri tulvii. Vessanpyttyyn ei saa laittaa vessapaperiakaan.

Hanavettä ei luonnollisestikaan voi juoda. Suihkun paine on vitsi, eikä kuuma vesi taaskaan riittänyt tukan huuhteluun. Miten vaikeaa tämä voi olla?

3. Sängyt ja nukkuminen

Onko kukaan koskaan keksinyt, miten hotellihuoneiden lakanoiden kanssa pitäisi toimia? Siis on se ylempi, jonka siivooja petaa ja taittaa huovan päälle. Ja se alempi, jota ei ole sullottu patjan reunojen alle. Kun kerran kääntyy yöllä, molemmat lakanat kiertyvät köydeksi, huopa hiertää ja patja paljastuu. Vaadimme pussilakanoita koko maailmaan!

4. Salmiakki ja muut purtavat

Ruisleipä, salmiakki, suomalaiset marjat, Fazerin sininen suklaa, lakkahillo, sitruunapippuri, dippikastikejauheet, ruisjauhot, xylitol-purkka, Tupla-patukat, hapankorput, kaurapuuro siemenillä, salmiakkikossu, proteiinirahkat, kardemumma, laktoosittomat maitotuotteet... Lista on niiin pitkä.

5. Tavat ja tottumukset

Suomalaiset kirjat ja lehdet, oi missä olette? Baarikadulla pitää vältellä sisäänheittäjiä, vaatekaupoissa yli-innokkaita myyjiä. Tinkiminen ahdistaa jo ajatuksena. Pahinta on kuitenkin juomarahan pohdinta. Notta mitenkä se taas laskettiinkaan?

Myös näitä kaivattiin:

BuranaCapsit, sappisaippua, lämpimät puulattiat, kolminkertaiset ikkunat, suomalaiset maisemat kuten hillarämeet, tunturit ja näkymät mökkijärvelle, oikeaan suuntaan avautuvat ovet, raikas ilma, oikean lämpöiset saunat, rasvaton maito, HKL:n reittiopas, keskuslämmitys, valaistus ilman sähkökatkoksia, oma tila, suodatinkahvi, keskustelu niin että saa suunvuoron, väljät julkisen liikenteen välineet, Reino- ja Aino-tossut, harjalliset metalliset kenkärallit ulko-ovilla, Lumenen tuotteet...

Jo toistakymmenta vuotta ulkom...

Tiskiharja ja pussilakanat – mitä kaikkea ulkomaanlomalla Suomesta kaipaakaan!

Enpa tieda, missa reissu on tehty, mutta epailen Espanjaa. Itse asiassa oikeastaan kaikkea puuttuvaksi listattua saa sieltakin. Hillarameita, suodatinkahvia (kauheaa myrkkya!) ja Lumenea en edes kaivannut Kanarialla asuessani. Aika monta muutakin turhaa listassa oli. Maassa maan tavalla tai maasta pois, eiko vaan?
Lue kommentti

Son moro, nääs! Haaveissa lomamatka Tampereelle? Käy kissakahvilassa ja syö valtavat amerikkalaiset pannarit aamupalaksi.

Tampere tarjoaa kaikkea, mitä ihminen saattaa kaivata: upeita ulkoilumaastoja, järvimaisemia, herkkuruokaa, historiaa ja ennen kaikkea tunnelmaa. Jos olet jo kolunnut läpi Särkänniemen huvipuiston ja käynyt koskenrannassa, koe suomalaisten suosikkikaupunki uudesta vinkkelistä. Koosta unelmien lomapäivä Tampereella näistä täsmävinkeistä. Tee siis tilaa kalenteriin ja suuntaa Manseen.

Pannareita ja patikointia

Sympaattinen Cafe Pispala tarjoaa erilaisia aamiaisannoksia, joista suosituin on lautasellinen amerikkalaisia pannareita vaahterasiirapilla ja voisilmällä.

Aamiaisen jälkeen huvikumpumainen Pispalanharju kutsuu kävelylle ja ihastelemaan Pyhäjärvelle avautuvaa maisemaa. Pyynikillä on myös upeita kulkureittejä, uimaranta ja legendaarinen Pyynikin Munkkikahvila.

Kaupungin Instagram-ystävällisin aamupala Cafe Pispalasta.
Kaupungin Instagram-ystävällisin aamupala Cafe Pispalasta.

Kaupungin parasta luomuruokaa Kauppahallista

Tampere on kuuluisa Tapolan mustasta ja kanansiipien syönnistä, mutta kaupunki tarjoaa paljon muutakin purtavaa. Tampereen kauppahalli on voittamaton lounaskohde.

Sushia: Sushibar Umami. Vaatimattoman näköiseltä ja pieneltä tiskiltä saa huhupuheiden mukaan autenttista ja ehkäpä jopa Suomen parhainta sushia. Sushilajitelmat sopivat siis todellisten sushifanaatikkojen suuhun.

Gourmet-lounasta: 4 vuodenaikaa. Korvasienikeittoa, sherryvaahtoa ja talon leipää? Tässä lounasravintolassa tiedetään, miten lounashomma hoidetaan.

Burgeribaari: Ohana Grille. Ohanan burgeri valittiin kaupungin parhaaksi vuonna 2016, joten siinä on jo tarpeeksi syytä pistäytyä grillin tiskillä. Ohana Grille erikoistuu laadukkaaseen pikaruokaan fast casual -tyyliin.

 

A post shared by Riikka Kuusisto (@rriikkka) on

Ihana Ohana!

Mojitoja vai kisuja?

Juo päiväsumpit kissoja rapsutellen. Tampereen keskustan kupeessa sijaitsee Suomen ensimmäinen kissakahvila Purnauskis. Purnauskis, Aaltosenkatu 31.

Suuntaa iltadrinksuille Tornihotellin huipulle Moro Sky Bariin. Kaupungin korkeimmasta rakennuksesta avautuu hulppeat näkymät jokaiseen ilmansuuntaan, ja kesäisin asiakkaita palvelee valtava näköalaterassi. Totisesti käymisen arvoinen. Moro Sky Bar, Ratapihankatu 43.


Kissakahvila Purnauskis on koti monelle karvaiselle kaverille.
Kissakahvila Purnauskis on koti monelle karvaiselle kaverille.

Löylyt rantasaunassa?

Rauhaniemen kansankylpylä on hellepäivien pelastus Tampereella. Rauhaniemi sijaitsee parin kilometrin päässä keskustasta, joten sinne pääsee helposti kävellen tai bussilla numero 2. Näsijärveen pulahtamisen ohella voi nauttia rantasaunan löylyistä. 

Rauhaniementie 24, saunamaksu 6 euroa.

Hoi Aurajoki! Lähde lomalle Turkuun, ja koe kesäkaupungin paremmat puolet.

Turku on kesäkaupunkien kuningas ja tarjoaa ensikertalaisille paljon ihanaa puuhaa. Jos ainoat kokemuksesi Turusta on Ruisrockista ja Ruissalosta, on aika päivittää Turku-tietämys. Varaa lomaan päivä, viikonloppu tai kokonainen viikko, sillä jokikaupungissa aika kuluu kuin siivillä.

Kutkuttavin eväsretki?

Kesäisen Turun kuningas on Aurajoki. Älä jää rannalle ruikuttamaan, vaan vuokraa Låna-piknikvene ja hyppää ruoriin. Ekologisia sähköveneitä saa vuokrattua muutamaksi tunniksi joenrannasta. Mukaan saa kartan, johon on merkitty jokivarren nähtävyydet. Soveltuu loistavasti romanttiselle piknikille kesäheilan kanssa tai kaveriporukan illanviettoon. Muista hyvät eväät ja skumppa!

Låna-piknikvene, Linnankatu 1. Alk. 59€

Vuokraa Låna ja seilaa minne haluat!
Vuokraa Låna ja seilaa minne haluat!

Ravintolareissu vankilaan?

Turkuun aukeaa uusia ihania ravintoloita kuin sieniä sateella. Käy näissä lomallasi:

Illallispaikkojen ykkönen: Kaskis. Klassikko. Muista varata pöytä hyvissä ajoin, sillä parhaimmillaan ravintolaan voi olla muutaman kuukauden jono.

Fine diningia: Roster Turku. Roster on ravintola ja cocktailbaari Maaherran Makasiinissa Tuomiokirkon kupeessa. Kesällä asiakkaita palvelee myös upea terassi.

Svengaava brunssi?

M Kitchen & Café järjestää joka lauantai jazz-brunssin. Brunssilla soittaa dj, joten puitteet brunsseiluun on kunnossa.

Jazz-brunssi, Itäinen Rantakatu 4-6.

Bileet laineilla?

Turku tunnetaan jokilaivoistaan, mutta vaihtuvia maisemia kaipaavat hyppäävät Jakke-jokilautan kyytiin. Laiva on lastattu pienellä kahvila-kioskilla. Päiväsaikaan maistuvat munkkikahvit, ja illalla bailataan laineiden päällä.

Useita pysäkkejä jokirannassa esimerkiksi Läntinen rantakatu 9. Kyytiin hyppääminen maksaa 6 €.

Yötön kesäyö Aurajoella on lyömätön kombo.
Yötön kesäyö Aurajoella on lyömätön kombo.

Lue lisää Turku-vinkkejä tästä jutustamme: Vaik kui pal kivaa! 14 parasta vinkkiä Turkuun