Leiden on virkeä yliopistokaupunki. Kuvat: MV Photos

Entä jos ensi kaupunkilomalla suuntaisikin muualle kuin kuhisevaan metropoliin?

Moni eläväinen kaupunki jää suotta tuttujen ja turvallisten pariisien ja tukholmien varjoon. Joskus kannattaa poiketa tutuilta poluilta – ainakin nämä 13 kaupunkia tarjoavat kiinnostavaa tekemistä ja ihania elämyksiä.

Moderni Venetsia

Leidenia halkoo vaikuttava verkosto kauniita kanaaleja: siellä niitä on lie eniten Hollannissa. Yliopistokaupunki onkin kuin arkinen ja moderni versio Venetsiasta.

Leidenissa asutaan tiiviisti mutta maalaistunnelmissa. Kadulla vastaan saattaa tepastella kanalauma poikasineen. Linnuilla on omistajansa, mutta kaduilla ne saavat vaappua vapaasti.

Vain 25 kilometrin päässä on Haag, josta löytyy cityelämää, hengästyttävä Chinatown sekä upea ranta, jonka tunnelma muistuttaa Ranskan Rivieraa.

Haagissa voi viettää rantaelämää.

 

Bouillabaissea ja pastista

Marseille jää turhaan viereisen Ranskan Rivieran varjoon. Kaupungissa on nähtävää ja koettavaa viikonlopuksi tai jopa useaksi päiväksi.

Vieux Port -satama on kaiken keskipiste. Sen ravintoloissa voi syödä bouillabaissen (lausutaan bujabasee), pohjoisafrikkalaisen couscous-aterian tai siemailla pastiksen.

Satamasta pääsee myös saariretkille. Kiehtovin on Ifin vankilasaari, jossa myös Alexander Dumas’n Monte-Criston kreivi -kirjan sankari oli vankina.

Jos Tukholma tuntuu liian fiiniltä, Malmö on kohteesi.

Ruotsalaisten Berliini

Jos Tukholma tuntuu liian fiiniltä, Malmö on kohteesi. Ruotsalaiskaupungissa on Berliinin tunnelmaa, mutta bonuksena on myös ihana meri. Malmössä kannattaa mennä keikalle, sillä kaupungin musiikkitarjonta on huima. Modernin taiteen museo on ehdoton must.

Yhdistä lomaasi kätevästi päivä Kööpenhaminassa.

Kahviloita ja keikkoja

Ruotsissa on muitakin kivoja kaupunkeja. Hyviä keikkoja ja virkeää kulttuuria arvostavan kohde on Göteborg, monen tunnetun ruotsalaisbändin ja -artistin kotikaupunki. Muutenkin meno on rento. Kun nälkä yllättää, kivoja kahviloita löytää vaikkapa Linnégatanilta. La Petite Cafén brunssi on joka kruunun arvoinen. Hyvää vegeruokaa arvostava piipahtaa Happy M Kitchenissä.

Bongaa ainakin nämä:

1. Majornan ihana puutalokaupunginosa.

2. Maisemat Skansen Kronanin näköalapaikalta.

3. Trädgårdsföreningenin puiston kukkaloisto.

Osakaan kannattaa mennä kirsikkapuiden kukinnan aikaan.

 

Neonvärejä ja pannareita

Osaka häviää Tokiolle metroverkoston laajuudessa, mutta se on ensi kertaa Japanissa matkailevan eduksi. Osakan metroverkostossakin on yli 130 asemaa.

Kaupunki on täynnä herkullisia ruokapaikkoja. Se välkkyy sekä neonvärejä että huokuu historian helmiä. Osakan linnaan kannattaa kiivetä, olipa sateista tai hellesää.

Osakalaiset ovat ylpeitä okonomiyakistaan eli suolaisesta pannaristaan. Siihen saa ne täytteet, joista itse pitää eniten – sekä paljon majoneesia.

Ranskankielinen Montréal on villi sekoitus eri makuja, nähtävyyksiä ja tapahtumia.

Taidetta ja urheilua

Montréal on eurooppalaisin Kanadan kaupungeista, mutta silti omanlaisensa. Ranskankielinen Montréal on villi sekoitus eri makuja, nähtävyyksiä ja tapahtumia. Sen parhaat kulttuuririennot ja taidekaupat löytyvät Quartier Latin -kaupunginosasta. Penkkiurheilija suuntaa Olympiapuistoon ja Montréal Canadiensin kotihalliin.

Habitat 67 -asuintalossa on ihmettelemistä.

 

Maamerkki arkkitehtuurin nälkäiselle! Montréalin vuoden 1967 maailmannäyttelyä varten rakennettu Habitat 67 näyttää sekä hölmön sekavalta että äärimmäisen mielenkiintoiselta asuintalolta, jonka pihalla kannattaa käydä pällistelemässä.

Portviiniä ja Potter-portaikko

Ei Portoa ilman portviiniä. Joenrantakaupunki yhdistyy sillalla naapurikaupunki Vila Nova de Gaiaan, jossa maineikkaat portviinikellarit sijaitsevat. Sivummalla keskustasta on myös hylättyjä portviinikellareita, joihin voi hiippailla tutkimusretkelle.

Potter-portaikko on totta!

 

Kaunis, pieni portugalilaiskaupunki tarjoaa viinin ohella kuitenkin myös muita nautintoja. Historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohde ja kirjakauppa Livraria Lello jokaisen Harry Potter -fanin pyhiinvaelluskohde: sieltä kirjailija ammensi inspiraatiota Tylypahkan porttaikkoihin.

Övereimmän ruokakokemuksen saa upottamalla hampaansa francesinha-leipään, josta ei lihaa puutu.

Francesinhasta ei jää nälkä!

 

Söpöä hippeilyä

Britannian Brightonissa on hieno ranta, supersöpö keskusta ja ihana hippi ilmapiiri. Perille pääsee, kun ottaa halvan lennon Gatwickin lentokentälle ja hyppää siitä junaan. Edullinen kiskomatka vie vain 20 minuuttia. Testaa perillä nämä:

La Chosa. Edullinen meksikolainen katuruokaravintola pikkuputiikeista kuuluisalla North Laine -alueella. Kokeile burritoja ja enchilladaksia. Ravintola ei ota varauksia alle 10 hengeltä, mutta yleensä pöydän saa suhteellisen nopeasti.

Curry Leaf Cafe. Intialainen katuruokaravintola kivenheiton päässä Brightonin päärantakadulta. Kahden kämppiksen perustamassa ravintolassa on myös laaja valikoima vegaanisia ja gluteenittomia vaihtoehtoja.

Kahvia! Small Bath Coffee Roasters on omaa luokkaansa. Small Batch aloitti pienenä perheyrityksenä ja on paahtanut kahvia Brightonissa vuodesta 2006. Eettisellä ketjulla on tällä hetkellä viisi kahvilaa ja kaksi kahvikojua, ja heidän paahtoaan saa myös monesta kaupasta.

Vinkit antoi Mari Martiskainen, joka on asunut Brightonissa 15 vuotta.

Vilnassa on helppo löytää superhyvää ja halpaa ruokaa lähes joka kadunkulmasta .

Säästeliään kulinaristin kaupunki

Liettuan pääkaupunki Vilna on pieni mutta trendikäs. Se on myös kulinaristin valinta: superhyvää ja halpaa ruokaa on helppo löytää lähes joka kadunkulmasta murto-osalla suomalaisten ravintoloiden hinnasta. Kokeile vaikka näitä:

Stebuklai. Fine dining -ravintola, jonne kannattaa mennä viikonloppuna aamiaiselle. Gyneju˛ gatv 14.

Vegafé. Hippihenkistä kasvisruokaa tarjoileva vegeravintola. Totoriu˛ gatv 3.

Thierry Kepykla. Ranskalainen leipomokahvilaketju. Yksi kahviloista on ihanassa Užupisin boheemikaupunginosassa. Užupio gatv 19, Švitrigailos gatv 29, Jasinskio gatv 16a.

Sweet root. Kausittain vaihtuvista paikallisista raaka-aineista syntyy seitsemän ruokalajin maistelumenu, hinta 50 euroa. Užupio gatve 22.

+ matka mikrovaltioon

Vilnan keskustasta on vain lyhyt kävelymatka mikrovaltio Užupisiin. Kaupunginosa syntyi osin toisen maailmansodan seurauksena, kun Liettuan juutalaiset joutuivat holokaustin uhreiksi. Sodan jälkeen juutalaisilta tyhjentyneisiin taloihin muutti irtolaisia ja asunnottomia –ja taiteilijoita. Asukkaat julistivat alueen vuonna 1997 Užupisin tasavallaksi, jolla on oma lippu ja presidentti.

Taidetarjonnan lisäksi ihmetellä perustuslakia, joka komeilee kylteissä kolmella kielellä Paupio-kadulla. Eräs artikla kuuluu näin: ”Koiralla on oikeus olla koira”.

Jäätelöä ja maisemia

Italian Genova on vähemmän turistirysä kuin vaikkapa kuuluisat Venetsia, Firenze, Milano tai Rooma, mutta silti se tarjoaa upeaa arkkitehtuuria, maisemia, taidetta, ruokaa, viiniä, jäätelöä ja historiaa. Satamakaupunki on kätevän kokoinen, ja sinne pääsee helposti ja halvalla junalla.

Minibudjetin matkailija pysyy hyvin kylläisenä pintxos-annoksilla.

Boheemin valinta

Jos etsit viehättävää, boheemisti rähjäistä pikkukaupunkia, jossa pääsee kävelemällä paikasta toiseen ja jossa hinnat ovat edulliset, mene Bilbaoon. Suuri osa Espanjan huippukokeista on kotoisin Baskimaalta, ja se maistuu ravintolatarjonnassa. Ruoka ei silti ole kallista, ja minibudjetin matkailija pysyy hyvin kylläisenä lähes joka baarissa myytävillä pintxos-annoksilla. Kiva hengailupaikka on esimerkiksi Gallo Negro (Calle del Perro 7).

Kulttuurinnälkä tyydyttyy superkauniissa Guggenheimin taidemuseossa. Jos taas kaipaa rantaelämää, Sopelanan pikkukaupunki kauniine rantoineen on vain muutaman metropysäkin päässä.

Bilbaossa tunnelma on erilainen kuin missään muualla Espanjassa: katukuvaan mahtuvat sopuisasti niin punkkarit kuin hienostoleiditkin. Tunnin bussimatkan päässä on idyllinen San Sebastianin pikkukaupunki, jossa ehtii käydä myös päiväseltään.

Yöksi riadiin

Etsi mukava kattoterassi, tilaa pannullinen minttuteetä ja tarkkaile hälinää. Kiireisillä kaduilla ajavat vierekkäin katumaasturit ja aasien vetämät rattaat. Marrakechin kaduilla Marokossa ajantaju ja suuntavaisto katoavat. Kauppakaduilla eli soukissa on yhtä helppo hullaantua kuin eksyä. Älä tee ostoksia tinkimättä ja muista, ettei mikään ole ilmaista!

Kattoterassilta voi ihailla katuvilinää rauhassa.

 

Vanhankaupungin riadit eli sisäpihalliset majatalot ovat tunnelmallisia majoitusvaihtoehtoja. Muita kuin marokkolaisia ravintoloita on vähän ja hyvä niin, sillä paikallinen ruoka on erinomaista. Jos kaipaat taukoa hälinästä, suuntaa kylpylään eli hammamiin.

Perillä odottavat hyvät taidemuseot ja shoppailuapajat.

Kanavakahveja ja shoppailua

Saksan Hampuria ei tule ehkä ensimmäiseksi kutsuttua kanavakaupungiksi, mutta sellainen se on. Istahda kanavan varteen terassikahville tai -lounaalle ja nauti maisemasta.

Hampurin-lennot eivät ole ihan halpoja, mutta perillä odottavat hyvät taidemuseot ja shoppailuapajat. Muista koluta läpi alati uudistuvat satama-alueet.

Luontoelämyksiä ja rentoa menoa

Etelämmäskin Saksaan kannattaa eksyä. Sveitsin ja Ranskan rajan tuntumassa sijaitsee mukava ja rento Freiburg, joka kuhisee opiskelijoita. Siksi myös edullisia ja viihtyisiä kahviloita ja ruokapaikkoja on paljon. Vanhankaupungin pikkukujat houkuttelevat shoppaajaa, Schwarzwaldin vuoristoalue luontomatkaajaa.

Mitä jos rantaloman sijasta lähtisitkin patikkaretkelle Itävaltaan? Vuoristomaisemissa mieli lepää ja kunto kohenee.

Oi, miten söpöjä lehmiä! Ja lampaita, vuohia, hevosia! Kuinka kaunista! Kesä-Alppien vuoristopoluilla saa pysähtyä niin eläinten kuin hengästyttävien maisemien vuoksi.

Muista lehmävaara! Kuva: Tiina Kyllönen

Salzburgin provinssissa Itävallassa sijaitseva viehättävä Bad Gastein on vilkas laskettelukohde talvella, mutta kesällä rauhallinen kylpylä- ja patikointikeskus.

Ensikertalaiselle muutaman tunnin ohjattu patikointi Graukogel-vuoren rinteillä on helppo ja hyvä ratkaisu. Itse ei tarvitse muuta kuin pysyä mukana rauhallisessa tahdissa. Jyrkähkön nousun jälkeen pulahdetaan uimaan kauniiseen Palfnersee-vuoristojärveen. Todellinen virkistysloma!


Vaihtelevia maastoja ja maisemia riittää.
Vaihtelevia maastoja ja maisemia riittää.

 

Turbovaihde silmään

Sähkömaastopyöräily on suosittua Keski-Euroopassa, ja Bad Gasteinissa voi kokeilla myös fatbikea, eli paksupyöräistä läskipyörää. Sähköt ovat tarpeen: kaikissa nousuissa ei meinaa turbovaihdekaan auttaa. Kauneimmille paikoille vieviä retkiä on tarjolla eritasoisille pyöräilijöille.

Lue myös: 20 vinkkiä: näin valitset itsellesi sopivan pyörän

Vinkki! Hyvät vaelluskengät ja goretextakki ovat tarpeen,sillä sää saattaa vaihtua yllättäen.

plussat

Ah, rauhaa! Reippaan päivän päätteeksi rentoudutaan kylän kylpylässä, Felsenthermessä, jonne vesi tulee maanalaisista lähteistä. Lilluminen ulkoaltaassa vuorten keskellä tuntuu ihanalta.

Maista vuoristo ravintolassa paikallista käpylikööriä, Zirbenschnappsia.


Patikoinnin päätteeksi lihakset voi helliä kylpylässä.
Patikoinnin päätteeksi lihakset voi helliä kylpylässä.

Spa-osastoja on myös parhaimmissa hotelleissa. Kokeile hoitoja kuten aromaenergiakäsittelyä ja ruusunterälehtikylpyä.

miinukset

Missä bileet? Iltaelämästä ei ole tietoakaan. Kesällä mennään aikaisin nukkumaan, jotta aamulla taas jaksaa golfata, kiipeillä, ratsastaa, pelata tennistä tai laskea koskea.

Opiskelija Omar El Mrabt tekee Helsinkiä tunnetuksi Instagramissa, jossa hänellä on lähes 30 000 seuraajaa. Suurin osa heistä on kiinalaisia.

Opiskelija Omar El Mrabtin, 23, värikkäitä kuvia pääkaupungistamme seuraa Instagramissa lähes 30 000 ihmistä. Suurin osa heistä on kiinalaisia. Omarin seuraajamäärät ylittävät suosiossa monet pääkaupunkilaiset matkailuyritykset ja julkisuuden henkilöt.

Eniten seuraajia Omarilla on kiinalaisessa Guangzhoun kaupungissa, josta hän ei ollut aiemmin edes kuullut. Paljon seuraajia on myös Yhdysvalloissa.

– Instagramissa ei enää kilpailla parhaimmalla kuvalla Eiffel-tornista, koska se on jo nähty. Nyt kilpaillaan sillä, kuka on käsitellyt kuvan Eiffel-tornista kiinnostavimmalla tavalla. En ajattele, että värien liioittelu on kuvien vääristämistä, eihän kamerakaan toista värejä oikein. Ennemmin se on luovuuden, oman fiiliksen ja mielenkiintoisten yksityiskohtien esilletuomista, Omar pohtii.

Omar kuvaa helsinkiläisiä katuja ja liioittelee kuvissaan värejä. Se vetoaa aasialaisyleisöön, koska paikallinen kulttuuri on hyvin värikäs. 

Keskiluokka suuntaa nyt Helsinkiin

Omar uskoo ulkomaalaisten kiinnostuneen Helsingistä siksi, että keskiluokkaan kuuluvat turistit ovat jo ehtineet koluta Euroopasta pariisit ja berliinit. Aasialaisille matkustajille Helsinki on ollut aiemmin vain välistoppi, nyt tänne halutaan jäädä pidemmäksi aikaa.

”Aasiassa olemme kovassa nosteessa, mutta yhteistä kieltä ei ole. Siksi juuri kuvat kiinnostavat.”

– Helsinki on nyt tosi pop. Aasiassa olemme kovassa nosteessa, mutta yhteistä kieltä ei ole. Siksi juuri kuvat kiinnostavat, koska niiden kautta paikalliset pääsevät tutustumaan kaupunkiin suoraan omista kännyköistään.

Joskus turistit bongailevat maastamme yksityiskohtia, joihin suomalaisen silmä ei kiinnitä huomiota. Kun Omar opasti ulkomaalaisia bloggaajia yhteistyössä Visit Helsingin kanssa, uusiseelantilainen bloggaaja kuvasi Snapchattiinsa kerrostalojen seiniä.

– Kävi ilmi, että hän ihmetteli talojen katoille johtavia palotikkaita. Hän kyseli, vietämmekö paljonkin aikaa katoilla.

Tuhansien eurojen diilejä

Omar opiskelee Metropolian ammattikorkeakoulussa digitaalista viestintää, mutta Instagram-suosionsa myötä hän on saanut lukuisia matkailuun liittyviä yhteistyödiilejä sekä Suomesta että ulkomailta. Yhteistyöt ovat yleensä useiden tuhansien eurojen arvoisia. Pääkaupunkiseudulla Omarin asiakkaita ovat muun muassa Kauppakeskus Citycenter, Finland Tours ja useat Sokos-hotellit.

Pian Omar on lähdössä Osloon kuvaamaan esittelykuvia kaupungin kalleimmasta hotellista. Hänet on myös pyydetty päätuomariksi taiwanilaisen ravintolan valokuvauskilpailuun.

– Tuntui hitusen hämmentävältä saada tällainen yhteydenotto Taiwanista, alkuun epäilin sitä roskapostiksi. Mutta siellä he nyt markkinoivat kilpailuaan minun brändilläni ja kuvillani.

 

✨ Good Monday from Helsinki 💛✨

Henkilön Omar El Mrabt | Helsinki, FIN (@omarelmrabt) jakama julkaisu

Vitsistä suunnitelmallisuuteen

Iisalmessa syntyneen ja Jämsässä kasvaneen Omarin äiti on suomalainen ja isä marokkolainen. Omar on itsekin hieman yllättynyt Instagram-kuviensa suosiosta. Idea lähti osittain vitsistä. Luokkakaverilla oli Instassa pari sataa seuraajaa ja Omar päätti pistää paremmaksi.

– Se lähti sitten vähän käsistä, Omar naureskelee.

Osittain oli kyse tuurista. Joku lisäsi Omarin Instagram-tilin suositulle kiinalaiselle keskustelupalstalle, missä lueteltiin kiinnostavia somenimiä. Sitä kautta Omarille tulee seuraajia päivittäin lisää viitisenkymmentä, parhaimmillaan jopa 500.

”Haluan kuvillani tuottaa muille hyvää fiilistä.”

Omarin Instagram-tilin ylläpito on hyvin suunnitelmallista. Hän julkaisee kuvan siellä joka toinen päivä. Sen jälkeen hän käyttää tunnin tykkäämällä muiden käyttäjien Instagram-kuvista. Omat kuvansa hän julkaisee klo 16–19, koska silloin eurooppalaiset pääsevät töistä ja amerikkalaiset heräävät.

– Aasialaiset tosin tuntuvat löytävän minut ihan mihin aikaan vain. Haluan kuvillani tuottaa muille hyvää fiilistä. Some, varsinkin Facebook, on usein negatiivinen paikka, itse pyrin tuomaan maailmaan kuvillani ripauksen positiivisuutta.

Neutraalin omakuvan ottaminen on kuitenkin taitolaji, varsinkin passiin.

En ole koskaan ollut innokas selfieiden ottaja. Siksi passikuvassa oleminenkin jännittää, ja kuvista tulee aina ihan kamalia. Viime kerralla passikuvaseikkailuni oli entistä kauheampi, koska otsatukkani ei kelvannut valokuvaajalle ja jouduin poseeraamaan kuvassa aivan itselle oudossa hiustyylissä.
Lue lisää: Eikö otsatukkani kelpaa viranomaiselle ja 8 muuta kysymystä passikuvasta – poliisi vastaa

Sen jälkeen ystäväni vinkkasi, että voisin ottaa itse passikuvani ja ladata sen suoraan poliisin järjestelmään. Enpä olisi uskonut, että niinkin voi tehdä.

Sunnuntai-iltana harjoittelin kotona passikuvaselfien ottamista. Kännyköissä on nykyään ihan kelpo kamerat, ja niillä on paljon kätevämpi ottaa selfieitä kuin kameralla, siispä päätin ottaa kuvan kännykkäni kameralla. Laitoin kaikki valot päälle ja järjestin tasaisen valkoisen kuvaustaustan. Luin internetistä tiukat vaatimukset, jotka poliisi on asettanut sähköisesti toimitettaville kuville (ks. linkki jutun lopusta).

Pari tuntia myöhemmin latasin mustavalkoisen ja oikeaoppisesti rajatun selfieni Lupahallinnon valokuvapalvelimelle ja sen jälkeen jännitin, onko kuvassa kaikki viranomaisen vaatimat asiat: Riittääkö kännykkäkuvani laatu? Olenko asetellut pääni täysin vaatimusten mukaisesti taustaa vasten? Ja onko se valokuvaamossa hankaluuksia aiheuttanut otsatukkani nyt sopivan pituinen?

Vaikka nettitunnistus hyväksyi kuvani ja hakemukseni lähti eteenpäin, lopullisen päätöksen tekee virkailija.

”Eniten hylkäyksiä tulee yksityishenkilöiden ottamista kuvista.”

Poliisihallituksen ylitarkastaja Kari Kannon mukaan passikuvista hylätään nykyään noin 0,1 prosenttia.

– Laatutaso on hyvä, koska 98 prosenttia kuvista tulee ammattilaisilta ja kuva kulkee koko matkan kamerasta passiin sähköisessä muodossa. Valokuvaajat ovat omaksuneet nykyisen sähköisen toimitustavan hyvin. Eniten hylkäyksiä tulee yksityishenkilöiden ottamista kuvista, Kanto kertoi Me Naisille viikko sitten.

Selfiekuvan ja passihakemuksen lähettämisen jälkeen pystyin seuraamaan passihakemuksen etenemistä internetissä. Passini hyväksyttiin heti maanantaiaamuna ja tiistaina sain sen jo itselleni, koska olin tilannut sen express-toimituksella.

Eihän uusi passikuvanikaan ole mikään Tinder-unelma: siinä ei saa hymyillä, vaan kuvassa pitää olla muun muassa neutraali ilme ja asento. Mutta olen passiselfieen paljon tyytyväisempi kuin aiemmin kuvaamossa otettuun kuvaan. Jos olisin tiennyt tämän keinon aiemmin, olisin voinut säästyä turhalta 22 euron kuvauslaskulta ja pieneltä mielipahalta, jonka yksi epäonnistunut passikuva voi saada hetkellisesti aikaan.

Tarkista ennen kuin otat passikuvaselfien varsinkin, että

  • kännykkäkamerasi linssi on puhdas.
  • kuvan tausta on vaalea ja yksivärinen.
  • valoa on riittävästi ja se valaisee kasvot tasaisesti.
  • silmälasien sangat, hiukset tai varjot eivät peitä silmiäsi.
  • kasvojesi ympärille jää tarpeeksi tyhjää tilaa.
  • pystyt ottamaan kuvan suoraan edestäsi ja kasvot sekä hartiat ovat kohtisuorassa kameraan nähden.

Kolme tärkeää apuria:

  1. Yksityiskohtaiset valokuvaohjeet löytyvät poliisin nettisivuilta.
  2. Apuvälineitä esimerkiksi passikuvan rajaamiseen löytyy internetistä ja muun muassa sovelluskaupasta.
  3. Lupahallinnon valokuvapalvelin löytyy täältä.

Monet ravintolat, ostoskeskukset ja museot pitävät ovensa avoinna.

Tekemistä

Vanhankaupungin kaduilla köpötteleminen on keväisessä Tallinnassa ihan parasta puuhaa. Myös Pirittan ja Stroomin rannoilla kannattaa käydä aurinkoisella säällä kuljeksimassa. Vielä kaupunkiin istutetut kymmenettuhannet sipulikukat eivät ole loistossaan, mutta pian nekin piristävät maisemaa.

Perjantain ja sunnuntain aukiolot kannattaa tarkistaa. Monet museot ovat pääsiäisen aikaan perjantaina ja sunnuntaina kiinni. Esimerkiksi Viron taidemuseo, Kadriorgin palatsi ja Nigulisten kirkko pitävät ovensa suljettuina 14. ja 16. päivä.

Jos kaipaat pääsiäisaiheista tekemistä reissullesi, suuntaa Viron ulkoilmamuseoon Rocca Al Maressa, 15 minuutin bussimatkan päässä keskustasta. Ulkoilmamuseo on pääsiäisenä avoinna, ja siellä järjestetään esimerkiksi munanmaalausta. Osoite on Vabaõhumuuseumi tee 12.

Myös Viron luontomuseo on mainio kokemus. Tällä hetkellä museossa on näytillä Our Baltic Sea -näyttely (Meidän Itämeremme). Se esittelee meren ekosysteemiä ja sitä, miten ihminen siihen vaikuttaa. Museo sijaitsee osoitteessa Lai tänav 29 A.

Ostoksille

Tellisikivi loomelinnak

Kalamajassa sijaitseva Tellisikivi on luova keskus, josta voi löytää saman katon alta muotia, kosmetiikkaa, designia, ravintoloita, kahviloita ja baareja. Telliskivessä pidetään joka lauantai kirpputori, myös pääsiäisviikolla. Telliskivi 60a

Rottermannin kortteli

Lähellä satamaa sijaitsevassa Rotterman Cityssä on hyvä paikka ihastella sekä arkkitehtuuria että muotia. Esimerkiksi suositun virolaissuunnittelija Tiina Talumeeksen mallistot ovat näytillä hänen studiossaan osoitteessa Rotermanni 5. Korttelissa on myös muita muotiliikkeitä ja ravintolavaihtoehtoja.

Tallinnassa pääsiäinen ei juuri vaikuta kauppojen ja ostoskeskusten aukioloihin. Kaikki isoimmat keskukset, kuten Viru, Solaris, Ülemiste, Krstiine ja Rocca Al Mare ovat avoinna.

Ravintolat

Väike

Vanhassakaupungissa sijaitseva Väike on viihtyisä ja rento paikka, jossa on huippuhyvää ruokaa ja ihana palvelu. Väike on supersuositun Rataskaevu 16 -ravintolan sisarravintola, ja menu on osittain sama. Hinnat ovat keskitasoa. Katso tarkkaan saamasi kuitti! Siinä saattaa olla ilahduttava viesti tarjoilijalta. Niguliste 6

Pegasus

Hauskassa kolmikerroksisessa ravintolassa vanhassakaupungissa on ystävällinen palvelu. Lisäksi sieltä saa maukasta ruokaa ja ylemmistä kerroksista avautuu hieno näköala. Talon oma leipä on huikean hyvää. Lounaalla on paras hinta-laatusuhde. Harju 1

Manna La Roosa

Persoonallinen ravintola–drinkkibaari sijaitsee historiallisessa puutalossa vanhassakaupungissa. Annokset ovat raikkaita ja kauniita. Sisustus puolestaan on kiehtova ja hulvaton: joka puolella on hauskoja yksityiskohtia. Myös terassi on viihtyisä. Vana-Viru 15

Must Puudel

Vanhankaupungin ravintolaan voi suunnata kahville, syömään tai lasilliselle. Jälkiruuat ovat erinomaisia. Ravintolassa on värikäs retrosisustus ja söpö sisäpihaterassi. Müürivahe 20

Lendav Taldrik

Loomelinnakin hipsterikeskittymässä sijaitseva ravintola tarjoilee aasialaisvaikutteista ja superhyvää ruokaa. Boheemi sisustus ja teollisuusrakennuksen korkeat huoneet ovat ihanan persoonallisia. Telliskivi 60 A

Ravintola Ö

Ravintola loihtii pohjoismaalaisen keittiön herkkuja paikallisista ja pohjoismaisista raaka-aineista. Hinnat ovat tyyriimmästä päästä, mutta maistelumenu on todellinen kokemus. Mere puiestee 6 E

Kaipaatko lisää ideoita ruokailuun? Tästä jutusta löydät 23 mahtavaa ravintolaa!

(Psst. Katso myös jutun kommentit, joista löytyy lukijoidemme suosituksia.)