Leiden on virkeä yliopistokaupunki. Kuvat: MV Photos

Entä jos ensi kaupunkilomalla suuntaisikin muualle kuin kuhisevaan metropoliin?

Moni eläväinen kaupunki jää suotta tuttujen ja turvallisten pariisien ja tukholmien varjoon. Joskus kannattaa poiketa tutuilta poluilta – ainakin nämä 13 kaupunkia tarjoavat kiinnostavaa tekemistä ja ihania elämyksiä.

Moderni Venetsia

Leidenia halkoo vaikuttava verkosto kauniita kanaaleja: siellä niitä on lie eniten Hollannissa. Yliopistokaupunki onkin kuin arkinen ja moderni versio Venetsiasta.

Leidenissa asutaan tiiviisti mutta maalaistunnelmissa. Kadulla vastaan saattaa tepastella kanalauma poikasineen. Linnuilla on omistajansa, mutta kaduilla ne saavat vaappua vapaasti.

Vain 25 kilometrin päässä on Haag, josta löytyy cityelämää, hengästyttävä Chinatown sekä upea ranta, jonka tunnelma muistuttaa Ranskan Rivieraa.

Haagissa voi viettää rantaelämää.

 

Bouillabaissea ja pastista

Marseille jää turhaan viereisen Ranskan Rivieran varjoon. Kaupungissa on nähtävää ja koettavaa viikonlopuksi tai jopa useaksi päiväksi.

Vieux Port -satama on kaiken keskipiste. Sen ravintoloissa voi syödä bouillabaissen (lausutaan bujabasee), pohjoisafrikkalaisen couscous-aterian tai siemailla pastiksen.

Satamasta pääsee myös saariretkille. Kiehtovin on Ifin vankilasaari, jossa myös Alexander Dumas’n Monte-Criston kreivi -kirjan sankari oli vankina.

Jos Tukholma tuntuu liian fiiniltä, Malmö on kohteesi.

Ruotsalaisten Berliini

Jos Tukholma tuntuu liian fiiniltä, Malmö on kohteesi. Ruotsalaiskaupungissa on Berliinin tunnelmaa, mutta bonuksena on myös ihana meri. Malmössä kannattaa mennä keikalle, sillä kaupungin musiikkitarjonta on huima. Modernin taiteen museo on ehdoton must.

Yhdistä lomaasi kätevästi päivä Kööpenhaminassa.

Kahviloita ja keikkoja

Ruotsissa on muitakin kivoja kaupunkeja. Hyviä keikkoja ja virkeää kulttuuria arvostavan kohde on Göteborg, monen tunnetun ruotsalaisbändin ja -artistin kotikaupunki. Muutenkin meno on rento. Kun nälkä yllättää, kivoja kahviloita löytää vaikkapa Linnégatanilta. La Petite Cafén brunssi on joka kruunun arvoinen. Hyvää vegeruokaa arvostava piipahtaa Happy M Kitchenissä.

Bongaa ainakin nämä:

1. Majornan ihana puutalokaupunginosa.

2. Maisemat Skansen Kronanin näköalapaikalta.

3. Trädgårdsföreningenin puiston kukkaloisto.

Osakaan kannattaa mennä kirsikkapuiden kukinnan aikaan.

 

Neonvärejä ja pannareita

Osaka häviää Tokiolle metroverkoston laajuudessa, mutta se on ensi kertaa Japanissa matkailevan eduksi. Osakan metroverkostossakin on yli 130 asemaa.

Kaupunki on täynnä herkullisia ruokapaikkoja. Se välkkyy sekä neonvärejä että huokuu historian helmiä. Osakan linnaan kannattaa kiivetä, olipa sateista tai hellesää.

Osakalaiset ovat ylpeitä okonomiyakistaan eli suolaisesta pannaristaan. Siihen saa ne täytteet, joista itse pitää eniten – sekä paljon majoneesia.

Ranskankielinen Montréal on villi sekoitus eri makuja, nähtävyyksiä ja tapahtumia.

Taidetta ja urheilua

Montréal on eurooppalaisin Kanadan kaupungeista, mutta silti omanlaisensa. Ranskankielinen Montréal on villi sekoitus eri makuja, nähtävyyksiä ja tapahtumia. Sen parhaat kulttuuririennot ja taidekaupat löytyvät Quartier Latin -kaupunginosasta. Penkkiurheilija suuntaa Olympiapuistoon ja Montréal Canadiensin kotihalliin.

Habitat 67 -asuintalossa on ihmettelemistä.

 

Maamerkki arkkitehtuurin nälkäiselle! Montréalin vuoden 1967 maailmannäyttelyä varten rakennettu Habitat 67 näyttää sekä hölmön sekavalta että äärimmäisen mielenkiintoiselta asuintalolta, jonka pihalla kannattaa käydä pällistelemässä.

Portviiniä ja Potter-portaikko

Ei Portoa ilman portviiniä. Joenrantakaupunki yhdistyy sillalla naapurikaupunki Vila Nova de Gaiaan, jossa maineikkaat portviinikellarit sijaitsevat. Sivummalla keskustasta on myös hylättyjä portviinikellareita, joihin voi hiippailla tutkimusretkelle.

Potter-portaikko on totta!

 

Kaunis, pieni portugalilaiskaupunki tarjoaa viinin ohella kuitenkin myös muita nautintoja. Historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohde ja kirjakauppa Livraria Lello jokaisen Harry Potter -fanin pyhiinvaelluskohde: sieltä kirjailija ammensi inspiraatiota Tylypahkan porttaikkoihin.

Övereimmän ruokakokemuksen saa upottamalla hampaansa francesinha-leipään, josta ei lihaa puutu.

Francesinhasta ei jää nälkä!

 

Söpöä hippeilyä

Britannian Brightonissa on hieno ranta, supersöpö keskusta ja ihana hippi ilmapiiri. Perille pääsee, kun ottaa halvan lennon Gatwickin lentokentälle ja hyppää siitä junaan. Edullinen kiskomatka vie vain 20 minuuttia. Testaa perillä nämä:

La Chosa. Edullinen meksikolainen katuruokaravintola pikkuputiikeista kuuluisalla North Laine -alueella. Kokeile burritoja ja enchilladaksia. Ravintola ei ota varauksia alle 10 hengeltä, mutta yleensä pöydän saa suhteellisen nopeasti.

Curry Leaf Cafe. Intialainen katuruokaravintola kivenheiton päässä Brightonin päärantakadulta. Kahden kämppiksen perustamassa ravintolassa on myös laaja valikoima vegaanisia ja gluteenittomia vaihtoehtoja.

Kahvia! Small Bath Coffee Roasters on omaa luokkaansa. Small Batch aloitti pienenä perheyrityksenä ja on paahtanut kahvia Brightonissa vuodesta 2006. Eettisellä ketjulla on tällä hetkellä viisi kahvilaa ja kaksi kahvikojua, ja heidän paahtoaan saa myös monesta kaupasta.

Vinkit antoi Mari Martiskainen, joka on asunut Brightonissa 15 vuotta.

Vilnassa on helppo löytää superhyvää ja halpaa ruokaa lähes joka kadunkulmasta .

Säästeliään kulinaristin kaupunki

Liettuan pääkaupunki Vilna on pieni mutta trendikäs. Se on myös kulinaristin valinta: superhyvää ja halpaa ruokaa on helppo löytää lähes joka kadunkulmasta murto-osalla suomalaisten ravintoloiden hinnasta. Kokeile vaikka näitä:

Stebuklai. Fine dining -ravintola, jonne kannattaa mennä viikonloppuna aamiaiselle. Gyneju˛ gatv 14.

Vegafé. Hippihenkistä kasvisruokaa tarjoileva vegeravintola. Totoriu˛ gatv 3.

Thierry Kepykla. Ranskalainen leipomokahvilaketju. Yksi kahviloista on ihanassa Užupisin boheemikaupunginosassa. Užupio gatv 19, Švitrigailos gatv 29, Jasinskio gatv 16a.

Sweet root. Kausittain vaihtuvista paikallisista raaka-aineista syntyy seitsemän ruokalajin maistelumenu, hinta 50 euroa. Užupio gatve 22.

+ matka mikrovaltioon

Vilnan keskustasta on vain lyhyt kävelymatka mikrovaltio Užupisiin. Kaupunginosa syntyi osin toisen maailmansodan seurauksena, kun Liettuan juutalaiset joutuivat holokaustin uhreiksi. Sodan jälkeen juutalaisilta tyhjentyneisiin taloihin muutti irtolaisia ja asunnottomia –ja taiteilijoita. Asukkaat julistivat alueen vuonna 1997 Užupisin tasavallaksi, jolla on oma lippu ja presidentti.

Taidetarjonnan lisäksi ihmetellä perustuslakia, joka komeilee kylteissä kolmella kielellä Paupio-kadulla. Eräs artikla kuuluu näin: ”Koiralla on oikeus olla koira”.

Jäätelöä ja maisemia

Italian Genova on vähemmän turistirysä kuin vaikkapa kuuluisat Venetsia, Firenze, Milano tai Rooma, mutta silti se tarjoaa upeaa arkkitehtuuria, maisemia, taidetta, ruokaa, viiniä, jäätelöä ja historiaa. Satamakaupunki on kätevän kokoinen, ja sinne pääsee helposti ja halvalla junalla.

Minibudjetin matkailija pysyy hyvin kylläisenä pintxos-annoksilla.

Boheemin valinta

Jos etsit viehättävää, boheemisti rähjäistä pikkukaupunkia, jossa pääsee kävelemällä paikasta toiseen ja jossa hinnat ovat edulliset, mene Bilbaoon. Suuri osa Espanjan huippukokeista on kotoisin Baskimaalta, ja se maistuu ravintolatarjonnassa. Ruoka ei silti ole kallista, ja minibudjetin matkailija pysyy hyvin kylläisenä lähes joka baarissa myytävillä pintxos-annoksilla. Kiva hengailupaikka on esimerkiksi Gallo Negro (Calle del Perro 7).

Kulttuurinnälkä tyydyttyy superkauniissa Guggenheimin taidemuseossa. Jos taas kaipaa rantaelämää, Sopelanan pikkukaupunki kauniine rantoineen on vain muutaman metropysäkin päässä.

Bilbaossa tunnelma on erilainen kuin missään muualla Espanjassa: katukuvaan mahtuvat sopuisasti niin punkkarit kuin hienostoleiditkin. Tunnin bussimatkan päässä on idyllinen San Sebastianin pikkukaupunki, jossa ehtii käydä myös päiväseltään.

Yöksi riadiin

Etsi mukava kattoterassi, tilaa pannullinen minttuteetä ja tarkkaile hälinää. Kiireisillä kaduilla ajavat vierekkäin katumaasturit ja aasien vetämät rattaat. Marrakechin kaduilla Marokossa ajantaju ja suuntavaisto katoavat. Kauppakaduilla eli soukissa on yhtä helppo hullaantua kuin eksyä. Älä tee ostoksia tinkimättä ja muista, ettei mikään ole ilmaista!

Kattoterassilta voi ihailla katuvilinää rauhassa.

 

Vanhankaupungin riadit eli sisäpihalliset majatalot ovat tunnelmallisia majoitusvaihtoehtoja. Muita kuin marokkolaisia ravintoloita on vähän ja hyvä niin, sillä paikallinen ruoka on erinomaista. Jos kaipaat taukoa hälinästä, suuntaa kylpylään eli hammamiin.

Perillä odottavat hyvät taidemuseot ja shoppailuapajat.

Kanavakahveja ja shoppailua

Saksan Hampuria ei tule ehkä ensimmäiseksi kutsuttua kanavakaupungiksi, mutta sellainen se on. Istahda kanavan varteen terassikahville tai -lounaalle ja nauti maisemasta.

Hampurin-lennot eivät ole ihan halpoja, mutta perillä odottavat hyvät taidemuseot ja shoppailuapajat. Muista koluta läpi alati uudistuvat satama-alueet.

Luontoelämyksiä ja rentoa menoa

Etelämmäskin Saksaan kannattaa eksyä. Sveitsin ja Ranskan rajan tuntumassa sijaitsee mukava ja rento Freiburg, joka kuhisee opiskelijoita. Siksi myös edullisia ja viihtyisiä kahviloita ja ruokapaikkoja on paljon. Vanhankaupungin pikkukujat houkuttelevat shoppaajaa, Schwarzwaldin vuoristoalue luontomatkaajaa.

Kevyesti kuplivaa prosecco-juomaa nautiskelevat ihmiset ovat tuttu näky mihin tahansa vuorokauden- sekä vuodenaikaan Veneton seudun kahviloissa ja ravintoloissa.

Suomalaisille prosecco on juhlajuoma, mutta kotiseudullaan Koillis-Italiassa se kuuluu jokapäiväiseen elämään, mihin vuoden- tai kellonaikaan tahansa.

– Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan. Se sopii mihin tahansa tilanteeseen ja melkein minkä tahansa ruuan kanssa, jopa lihaistenkin pikkupurtavien ja vaalean lihan kanssa, kertoo Maria Teresa Petrillo, joka työskentelee Mionetto-viinitilalla Valdobbiadenessa.

”Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan.”

Venetsiasta pääsee reilussa tunnissa proseccon lähteille. Isojen viinitilojen opastuskierrokset kannattaa selvittää etukäteen. Maistelutuokiot onnistuvat yleensä ilman varauksia, varsinkin pienillä tiloilla.

Noin 60 kilometriä pitkällä viinitiellä on yli sata tilaa, mutta päivän ohjelmaksi riittää hyvin 1–2 tilaa.

Yhdistä matkaan myös monien makujen Venetsia: katso parhaat vinkit viettelysten kaupunkiin tästä.

Valdobbiadene houkuttelee turisteja etenkin Keski-Euroopasta.
Valdobbiadene houkuttelee turisteja etenkin Keski-Euroopasta.

Joillakin viinitaloilla maistelu on ilmaista, toiset pyytävät muutamia euroja lasista. Toukokuun viimeisenä sunnuntaina Prosecco-tien tilat järjestävät kaikille avoimia kierroksia ja tietoiskuja.

Viinitilasuositus!

Casa Mionetto, Via Colderove 2, Valdobbiadene
auki: ma–la 9–18

Casa Mionetto on Prosecco-tien suurimpia tiloja.
Casa Mionetto on Prosecco-tien suurimpia tiloja.

Majoitus maisemalla

Haaveiletko lomallasi taivaallisen kauniista auringonlaskuista ja -nousuista? Vuoren rinteellä, keskellä viinitiloja sijaitseva hotelli Vecchio Municipio on juuri oikea paikka niiden ihailuun. Se on myös mainio starttipaikka prosecco-tien aloitukseksi. Huoneet ovat isoja ja aamiaiskattaus erittäin tuhti kakkuineen ja piirakoineen.

Via Borgo Berti 6, San Pietro di Barbozza, Valdobbiadene

Hotelli Vecchio Municipion maisemat eivät jätä ketään kylmäksi.
Hotelli Vecchio Municipion maisemat eivät jätä ketään kylmäksi.

Lounasta leppoisasti

Vihreänä aaltoilevat prosecco-rinteet avautuvat Alla Cima -ravintolan terassilta. Paikalliset nauttivat varjojen alla aurinkoisesta iltapäivästä, sisällä hehkuu jättimäinen grilli. Täydellinen paikka nauttia hyvän juoman lisäksi paikallista ruokaa!

Via Cima 13, Valdobbiadene

Cima-ravintolan pihvit paistuvat grillissä huoneen keskellä.
Cima-ravintolan pihvit paistuvat grillissä huoneen keskellä.

Täydellinen illallinen

Suussasulavat alkupalat ja murea liha ovat Osteria il Borgon valtteja. Täällä paikallisetkin istuvat pitkää iltaa ja nauttivat yksinkertaisesta, tuoreiden herkkujen menusta.

Via Piva 123, Valdobbiadene

Ah, mitä risottoa!
Ah, mitä risottoa!

Top 5 -tuliaiset Veneton alueelta

 1. Prosecco ja muut paikalliset alkoholijuomat 
 2. Käsinmaalatut naamiot
 3. Nahkalaukut ja -käsineet
 4. Silkkihuivit ja -solmiot
 5. Murano-lasi

Hugoa sen olla pitää!
Hugoa sen olla pitää!

Tee itse kotona!

Raikas prosecco maistuu myös lämpimissä juomissa, kuten Hugossa.

Warm Hugo

 • 3 cl seljankukkamehua
 • 4 cl luomu omenamehua
 • 12 mintun lehteä
 • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Valmistus

1. Lämmitä kaikki raaka-aineet kattilassa. Älä anna nesteen kiehua, sillä muuten alkoholi haihtuu pois.

2. Siivilöi mintun lehdet pois ja tarjoile lämpimänä.

Vinkki!

Alkossa myydään myös valmista Mionetto Il Hugo -juomaa, jossa on alkoholia kahdeksan prosenttia (hinta 8 euroa).
Sitä voi lämmittää varovasti kattilassa ja nauttia suoraan lämpimänä juomana.

Lisää italiaisdrinkkien ohjeita löydät osoitteesta menaiset.fi/proseccodrinkit

Prosecco valmistetaan Glera-rypäleestä.
Prosecco valmistetaan Glera-rypäleestä.

Vain sohvasurffaaja tietää, miltä tuntuu astua vieraaseen kotiin ja nukkua oudon perheen kanssa.

Pelkkä ajatuskin tuntemattoman kodissa majoittautumisesta jännittää. Mitä jos tapahtuu jotakin kamalaa? Entä jos majoittajat ovatkin täysiä sekopäitä?

Tällaisia ajatuksia tulee helposti mieleen, kun katselee Couchsurfing-palvelun (CS) tarjontaa ja suunnittelee reissuyöpymisiä. Rekisteröityneet käyttäjät voivat etsiä siellä kotimajoitusta – ja tarjota majapaikkaa. Täysin ilmaiseksi.

Muitakin vastaavia palveluita on, mutta CS on yksi suurimmista: palvelussa on miljoonia käyttäjiä kaikkialta maailmasta. Mikä ajaa ihmiset tarjoamaan petipaikkaa vapaaehtoisesti oudolle matkustajalle? Ja mikä saa puolestaan matkailijan yöpymään tuntemattoman ihmisen luona?

1. Majapaikka ilmaiseksi

Sohvasurffaus perustuu vieraanvaraisuuteen ja vapaaehtoisuuteen. Raha ei liiku tässä palvelussa. Ilmainen majoitus on monelle syy alkaa sohvasurffaajaksi, mutta yhtälailla CS-palvelussa on mukana heitä, jotka tulojensa perusteella voisivat majoittua joka kerta viiden tähden hotellissa.

Kun kyseessä on vaikka yksi lyhyt yö uudessa paikassa, kannattaako sitä tuhlata kalliiseen hotellihuoneeseen? Jos tarjolla on ilmainen majoitus, voi rahansa säästää muuhunkin tarkoitukseen. Vaikkapa seuraavan reissun hotelliyöpymiseen.

2. Vaihtelu virkistää

Tuskin kukaan sohvasurffaaja miettii pelkästään ilmaista majapaikkaa, vaan mielessä käyvät myös monet muut asiat. Jotkut matkustavat niin paljon, että he ovat tylsistyneet jo hotelleihin ja haluavat nähdä muitakin majoituspaikkoja.

Kyllä, kaikkia eivät valkoiset hotellilakanat ja aamupalat enää innosta. Sohvasurffaaja pääsee oikeasti kurkistamaan paikallisten kotiin. Kaupan päälle tulee usein uusiin tyyppeihin ja kulttuureihin tutustumista.

3. Uusia ihmisiä – jopa ystäviä

Yksi tärkeimmistä syistä, miksi ihmiset matkustavat, on ihmisten tapaaminen. Sohvapaikan tarjoaja voi päättää itse, kuinka paljon hän on tekemisissä vieraansa kanssa. Jos sosiaalinen kanssakäyminen ei kiinnosta kumpaakaan osapuolta yhtään, silloin kannattaa miettiä, olisiko esimerkiksi kodin vuokraaminen airbnb-palvelun kautta järkevämpää.

Etukäteen majapaikan tarjoajaan tai sohvapyynnön lähettäjään voi tutustua hänen CS-profiilissaan. Siellä näkyvät mahdolliset suositukset, jotka hän on saanut muilta jäseniltä, hänen kiinnostuksenkohteensa ja muut tiedot, mitä hän on jättänyt itsestään. Yleensä sohvasurffaajat ovat kiinnostuneet majoittajistaan – ja toisin päin. Moni nimenomaan haluaa tutustua uusiin ihmisiin ja paikallisiin tapoihin. Epäilyttäviäkin majoitustarjouksia palvelussa liikkuu, joten täysin ennakkoluulottomasti ei ole syytä hypätä ensimmäisen matkaan – varsinkin, jos oma vaisto varoittaa alusta asti.

Couchsurfing-yhteisö järjestää eri paikkakunnilla myös tapaamisia ja illanviettoja, joihin voi osallistua kuka tahansa. Kuva: Sanoma-arkisto
Couchsurfing-yhteisö järjestää eri paikkakunnilla myös tapaamisia ja illanviettoja, joihin voi osallistua kuka tahansa. Kuva: Sanoma-arkisto

4. Opastusta paikallistapoihin

Miten uskallan majoittautua tuntemattoman sohvalla? Jos ajatus hirvittää ihan liikaa, kannattaa sohvasurffariura aloittaa pienemmällä liikkeellä. Uuteen paikkaan matkustava voi kysyä CS-palvelusta, josko joku haluaisi lähteä hänen kanssaan kahville tai esitellä kaupungin nähtävyyksiä. Varsinkin yksinmatkustaville tämä on järkevä tapa ottaa uusi matkakohde haltuun, mutta sohvasurffaus ei ole pelkästään sinkkujen palvelu. Pariskunnat ja perheet harrastavat yhtälailla sohvamatkailua.

Jäsenet tarjoavat ”opaspalveluitaan” itsekin, ja niitä on helppo selata muun muassa sohvasurffareiden keskustelupalstoilta. Joku on erikoistunut elokuviin ja on valmis leffaseuraksi. Jollakin on hallussaan puistot ja luontokohteet tai ravintolat ja yöelämä, joita hän haluaa näyttää turistille.
Yhtälailla joistakin on mukava päästä esittelemään suomalaista kulttuuria karjalanpiirakoineen ja vaihtuvine vuodenaikamaisemineen. Joko Suomeen saapuneelle surffaajalle tai vieraalla sohvalla, jonne itse on hakeutunut.

5. Jakamisen riemu

Maksuton palvelu ei vaadi tuliaisia, mutta moni surffari on tottunut kantamaan jotain pientä mukanaan. Niin kuin majapaikan isäntä tai emäntä haluaa jakaa kanssasi aterian, on monesta kiva jakaa heidän kanssaan pieni muisto kotimaastaan.

Kaikki eivät pysty tarjoamaan ruokaa, mutta eivät välttämättä omaa huonetta tai sohvaakaan, avaimesta puhumattakaan. Majoitus saattaa löytyä vaikka jurtasta kymmenen hengen siskonpetistä. Silloin sohvasurffaus opettaa matkailijalle uudella tavalla kärsivällisyyttä ja läsnäoloa. Kunhan ensin sopii ja hyväksyy majapaikan säännöt, sohvasurffaaja kuuluu hetken yhteisöön, johon muuten ei olisi mahdollista kuulua.

Toimittajalta

Miten minusta tuli sohvasurffari?

”Valitsemanne kaupungin hotellit ovat 98-prosenttisesti täynnä.”

Ensimmäisellä kerralla jouduin sohvasurffaajaksi pakon edessä, kun nettivarausjärjestelmät huusivat ei-oota. Olin saapunut pieneen kanadalaiskaupunkiin samaan aikaan, kun siellä järjestettiin isot festivaalit. Yleensä varaan majapaikkani ennakkoon, mutta kuukauden bussilipun haltijana halusin kokeilla tällä kertaa ex tempore -seikkailuja. En osannut kuvitellakaan, että kaikki motellit ja hostellit olisivat täynnä pikkukaupungissa, jossa haluaisin tehdä jaloittelustopin. Paikallinen ystäväni suositteli Couchsurfing-palvelua (CS).

– Sinne pitää kirjautua ja tehdä profiili. Sitten alat selata potentiaalisia majoittajia ja lähetät yöpymispyynnön.

Miten uskaltaisin yöpyä tuntemattoman luona? Mitä jos minulle sattuisi jotain? Näitä kysymyksiä pyörittelin päässäni samalla, kun katselin Saskatchewanin provinssissa sijaitsevan Reginan paikallisia sohvia CS-palvelussa.

Uteliaisuus ja luottamus onneksi voittivat – kuten aina parhaimmilla matkoilla tapahtuu. Löysin mahtavan maatilamajoituksen, jonka omistajat tulivat hakemaan linja-autoasemalta, ruokkivat ja viihdyttivät niin hyvin, että en malttanutkaan lähteä pois vielä ensimmäisen yön jälkeen. Kahden yön jälkeen oli pakko jatkaa matkaa aikataulujen vuoksi, mutta preerialle jäivät ihmiset, jotka lähettävät edelleen joulukortin ja joiden luokse olen aina tervetullut.

Sen jälkeen olen majoittanut itse spontaanisti ihmisiä joka puolelta maailmaa sekä makoillut sohvilla ja sängyillä kymmenien CS-jäsenten kodeissa. Minut on yllätetty paikallisilla aterioilla omassa kodissani sekä vuosisadan juhlilla ja muilla kokemuksilla sohvapaikoissani, jossa tälle väsyneelle matkailijalle olisi riittänyt sillä kertaa pelkkä nukkumismahdollisuus.

Seitsemän vuoden aikana olen opastanut ihmisiä kotipaikkakunnallani ja tarjonnut kahviseuraa, mutta myös kysynyt sen ja monen muun palveluksen perään omilla matkoillani. Kun lentokoneiden vaihto ei ole onnistunut tai hotelli on varattu silmieni edessä täyteen, olen saanut korvaamatonta apua tuntemattomilta ihmisiltä. Ilman luottamusta sekä pientä seikkailunhalua en olisi uskaltanut tarttua näihin tarjouksiin koskaan ja olisin jäänyt monta hienoa sohvakokemusta köyhemmäksi.

Oletko harrastanut sohvasurffausta?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Thaimaasta löytyy aina uutta: yhä autioita hiekkarantoja, Thaimaan kuumin ”tuntematon” saari ja tunnelmallisin spa.

Matkailutoimittaja Antti Helin tuntee Thaimaan ja Kaakkois-Aasian kuin omat taskunsa. Hän kertoo reissuvinkkejä kerranelamassa.fi-sivustolla. Helin kertoo Me Naisille nyt sisäpiirin vinkkinsä Thaimaan ihaniin kohteisiin, jotka ovat parhaimmillaan juuri nyt.

Seikkailunhaluisille: Koh Kood

– Thaimaan tämän hetken kuumin ”tuntematon” saari. Kauniita rantoja, kristallinkirkasta merta ja viidakkoa. Ja sentään tarpeeksi majataloja ja muutama luksushotellikin, jottei ihan Robinson Crusoena tarvitse olla, Helin kertoo.

Nautiskelijoille: Thaimaan tunnelmallisin spa

– Koh Samuilla on Tamarind Springs, kauniissa lehdossa jättimäisten graniittilohkareiden suojissa. Hyvin luonnonläheinen. Kerrotaan, että samalla paikalla meditoi aikoinaan Samuin kuuluisin munkki, joka osasi tarinoiden mukaan leijua ilmassa paikasta toiseen ja kuoltuaan muumioitui itsestään. Muumio on nähtävillä yhdessä temppelissä. Kenties span altaissa ja yrttihöyryissä saa itsekin taikavoimia.

– Koh Samuilla kannattaa asua esimerkiksi The Libraryssa, jonka punaisella altaalla saa unohtumattomia selfieitä, Helin suosittelee.

Jokaiselle jotakin: Koh Lanta

– Koh Lanta on mainio saari: kaunis ja sopivan rauhallinen ja silti tarpeeksi monipuolinen, jotta perheet viihtyvät. Koh Lantalta on myös helppo tehdä muutaman päivän reissu Koh Kradanin tai Koh Ngain upeille, pienille paratiisisaarille, joilla hiekka on säihkyvän valkoista ja meri todella turkoosia.

Aidon Thaimaan etsintään: Khanom

– Khanomissa on upeita liki autioita hiekkarantoja. Muutama erinomainen ravintoloitsija ja boheemi baarinpitäjä on muuttanut Khanomiin rauhaa etsimään, kuten legendaarinen italialainen Ciao Bella Koh Phi Philtä, joten täällä pääsee myös herkuttelemaan. Turisteja vielä niin vähän, että paikassa on ihanaa vanhan ajan aidon Thaimaan tuntua: paikalliset eivät ole kyllästyneet matkailijoihin. Khanomissa on myös suomalaisomisteinen, lukuisia kansainvälisiä hotellipalkintoja pokannut Aava Resort, Helin vinkkaa.

+ Miten majoittua omatoimimatkalla?

Thaimaassakin on tarjolla Airbnb-majoitusta, mutta niihin Antti Helin ei ole perehtynyt. Syy on simppeli:

– Thaimaan hotelleissa on yleensä hyvä hinta–laatu-suhde. Yksin reissatessani suosin edullisia majataloja, jotka varaan paikan päältä. Perheen kanssa matkatessa arvostan hotellien uima-altaita.

Pöytä on katettu ja lasi täytetty! Italian – ja kenties koko maailman – romanttisin kaupunki tarjoilee ihania makuja yötä päivää.

Kuka voisi vastustaa samettista risottoa, aitoa italialaista jäätelöä ja raikasta proseccoa?

Venetsia ja sen pikkupuodit ja -kahvilat sekä romanttiset ravintolat ovat kuin luotuja makumatkailuun. Runsas aamiainen espressoineen herättää kaupungin kuhinaan, joka päättyy vasta pitkään iltaan suloisessa ravintolassa, kun kanaalit aloittavat öisen liplatuksensa.

Venetsiassa herkkuputki kestää aamusta iltaan?

Venetsian herkkuja klo 8–24

Rialton markkinoilta saa monenlaisia herkkuja: paikalliset vihannekset kannattaa ostaa täältä, jos on valinnut kotimajoituksen ja kokkaa itse ruokansa.
Rialton markkinoilta saa monenlaisia herkkuja: paikalliset vihannekset kannattaa ostaa täältä, jos on valinnut kotimajoituksen ja kokkaa itse ruokansa.

Klo 8–11: aamukahvi ytimessä

Aamun ensimmäisinä tunteina kannattaa suunnata Rialton markkinoille, kun kauppiaat järjestelevät kojujaan ja paikalliset tulevat ruokaostoksille. Keskipäivän jälkeen toritunnelma hiljenee ja kuhina siirtyy alueen viinibaareihin sekä ravintoloihin.

Aamiaisvinkki! Caffe Saraceno tarjoaa miellyttävän aitiopaikan Rialton touhuihin. Ruoka-annokset ovat valtavia ja erittäin herkullisia. Venetsialaisten ykköskahvi espresso on tavallista kalliimpi, kolme euroa, mutta toisaalta turistien suosimalla Pyhän Markuksen aukiolla espressosta voi pulittaa kuusikin euroa – sekä toiset kuusi euroa palvelu- ja musiikinkuuntelumaksua.

Caffe Saraceno, Riva del Vin 28, San Polo

Nam, tonnikalatartaria Algiubagión tapaan!
Nam, tonnikalatartaria Algiubagión tapaan!

Klo 11–14: täydellinen lounas kanaalinäkymillä

Venetsian entinen työläisalue Cannaregio jää monelta turistilta kokematta, vaikka sinne kävelee Rialtosta kymmenessä minuutissa. Toisia kiinnostavat alueen kulttuuri ja kirjakaupat, toiset taas suuntaavat sinne makujen perässä.

Ravintola Algiubagió on täydellinen lounaspaikka. Terassilta näkyy vilkasliikenteinen kanaali ja kaunis Muranon saari. Täältä löytää parhaimman paikallisen kalalounaan, tai miltä kuulostasi tryffelikeitto, jossa on aavistus lakritsia? Viiden ruokalajin lounas­menu on täyttävä mutta kevyt – ja yllättäviä makuyhdistelmiä täynnä. Ravintola on mainittu paikallisessa Michelin-oppaassa, ja sen halvimmat annokset alkavat 15 eurosta.

Ravintola Algiubagió, Fondamenta Nuove 5039, Cannareggio

I Tre Mercantin tiramisut sulavat suussa.
I Tre Mercantin tiramisut sulavat suussa.

Klo 14–17: herkkudelien parhaimmistoa

Iltapäivän rauhalliset hetket voi viettää paikallisissa deleissä, herkkukaupoissa. I Tre Mercanti on kuin delien Mercedes tai Gucci.

Ulos tullessasi tiedät kaiken tiramisun historiasta ja valmistuksesta ja olet maistanut muutamaa erilaista makua: myymälässä tehdään itse peräti viittätoista erilaista tiramisua. Kaupassa on myös muun muassa kahtasataa viiniä ja viittäkymmentä pastakastikelajia.

I Tre Mercanti, Campo della Guerra 5364, Castello

Missä kahvila ja kanaalinäkymä, siellä ruuhkaa.
Missä kahvila ja kanaalinäkymä, siellä ruuhkaa.

Klo 17–19: cin cin!

Venetsialaiset ovat aperitiivien tosiystäviä. Auringon laskiessa laseissa kuplii prosecco tai spritz, tyypillisin paikallinen aperitiivi. Jos aikataulusi sallii vain yhden pysähdyksen ennen illallista, suuntaa aperitiiville Harry’s-baariin ja tilaa Bellini. Paikka väittää olevansa tämän legendaarisen drinkin koti.

Juomasta saa maksaa 16,50 euroa, mutta kerrankos sitä ollaan Venetsiassa! Valkoista persikkapyrettä ja proseccoa kaadetaan niin isoon lasiin, että sitä tyhjentäessä ehtii fiilistellä nostalgisen baarin tunnelmaa. Mahtavimmat kanaalinäkymät avautuvat yläkerrasta. Ruokailijoille suositellaan pöytä­varausta.

Harry’s, Calle Vallaresso 1323, San Marco

Pyhän Markuksen aukio on päivällä todellinen turistimagneetti, illalla rauhallinen olohuone.
Pyhän Markuksen aukio on päivällä todellinen turistimagneetti, illalla rauhallinen olohuone.

Klo 19–22.30: illallisparatiisi aukiolla

Pyhän Markuksen aukio on klassikko, joka on parhaimmillaan aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Sen laitamilta löytyy myös Quadri, gastronominen monumentti, kuten paikallinen Michelin-opas kuvailee.

Jos et jaksa fiiniä illallismenuta, voit haukata jotain kevyempää alakerran Abc Quadrissa tai sen vieressä olevassa kahvilassa.

Quadri on tunnettu kalaruuistaan, jotka ovat aamun saaliita Rialton torilta. Abc Quadri tarjoilee perinteisempiä aterioita emoaan huokeampaan hintaan. Listalla on monia pastoja ja risottoja kasvissyöjillekin.

Quadri, San Marco 120, San Marco

Florian-kahvilan laajasta listasta ilahtuu teenjuojakin.
Florian-kahvilan laajasta listasta ilahtuu teenjuojakin.

Klo 22.30–24: viimeiset teet

Kanaalin vesi välkkyy kuun valossa ja jossain kuuluu vaimeasti Andrea Bocellin hitti Time to say goodbye. Venetsian kadut hiljenevät kymmenen jälkeen, ja ilmassa leijuu lähes taianomainen tunnelma.

Sitä voi pitkittää Caffè Flo­rian -kahvilan sympaattisissa salongeissa tai pienessä baarissa. Samalla voi katsastaa Pyhän Markuksen tuomiokirkon ja Dogen palatsin iltavalaistuksessa.

Caffé Florian on avattu jo vuonna 1720. Sieltä löytyy niin sympaattisia salonkeja kuin pieni baari, jossa tilaukset tulevat halvemmiksi kuin pöytiin tuotuina.  Kahvijuomia ja teelajeja on kymmeniä erilaisia, mutta illan makea päätös voi olla myös paikallinen likööri – tai tietysti jäätelö!

Caffè Flo­rian, Piazza San Marco, 57

Jäätelö ei lopu kesken Venetsiasta.
Jäätelö ei lopu kesken Venetsiasta.

Kellon ympäri: jäätelöhuumaa!

Ei Venetsian-lomaa ilman gelatoa. Jätskikioskeja on kaikkialla, ja makurivistöjen edessä tulee vaikea olo. Pistaasia? Pannacottaa? Stracciatellaa? Eksoottisimmissa jäätelöissä maistuu jopa ripaus pippuria, basilikaa ja artisokkaa.

Suositus! Jäätelöpaikka Grom, joka tarjoilee niin gluteenittomia ja säilöntäaineettomia jäätelöitä. Useita paikkoja Venetsiassa.

Paikalliset suosittelevat x 3

1. Rita Murano (vas.): ”Todellinen Venetsia on lähellä rautatieasemaa ja Rialtoa. Ensimmäisenä kannattaa kiivetä Scala Contarini del Bovolo -torniin. Sitä turistit eivät ole löytäneet vielä, ja se on on Pyhän Markuksen kellotornia paljon rauhallisempi ja romanttisempi paikka. Kellotornin lähellä on myös paljon kivoja ravintoloita.”

2. Linda Dei Rossi (kesk.): ”Suosikkipaikkani Venetsiassa on Buranon saari, joka on tunnettu värikkäistä taloistaan ja pitsisestä historiastaan. Se on todellinen helmi, niin aito ja taiteellinen.

Ravintoloista paras on trattoria Misericordia. Se on kauniissa paikassa, kaukana turistimassoista, mutta kävelymatkan päässä perusnähtävyyksistä.”

3. Gabriele Bettiol (oik.): ”Rialtossa on Venetsian mukavin meno. Siellä on paljon kivoja kahviloita, baareja sekä ravintoloita. Kannattaa käydä myös Santa Crocen alueella ja kokeilla siellä Ai Garzoti -ravintolaa. Se on minun suosikkini.”

”Todellinen Venetsia on lähellä rautatieasemaa ja Rialtoa.”

Unohda appsit

Jos haluaa ottaa ilon irti Venetsiasta, pitää hankkia kunnon paperikartta.

– Gps ja kännykän karttaohjelmat kannattaa sulkea. Ne eivät toimi täällä, kävelykierroksen opas neuvoo turisteille.

Harva älypuhelin osaa reitittää jokaista pientä kujaa, siltaa ja kanaalia. Ja niitä Venetsiassa riittää. Siltoja on lähemmäs 400, ja samannimisiä katuja voi olla kymmeniä, kuten vaikkapa Uunikatuja (Calle del Forno).

Koska eksymistä ja harhailua ei voi välttää, kaupunki on kuin tehty kiireettömään seikkailuun – joka kujalla odottaa yllätys!

Rialtossa on Venetsian mukavin meno, sanoo venetsialainen Gabriele Bettiol.
Rialtossa on Venetsian mukavin meno, sanoo venetsialainen Gabriele Bettiol.

Mutta koska välillä pitää nukkuakin...

Hotelli Cavalletto Doge Orseolo ****
Haluatko herätä kanaalin ääniin, ehkäpä myös gondolieerin serenadiin? Minuutissa olet myös kaiken ytimessä, Pyhän Markuksen aukiolla – jos maltat poistua hotellin herkkupöytien ja kanaalinäkymien ääreltä.

Hotelli Canal ***
Suurkanaalin eli Canal Granden maisemia voisi tuijotella ikuisuuden. Hotelli Canalin terassilta se on mahdollista. Plussaa loistava sijainti rautatieaseman ja monien nähtävyyksien kupeessa.

Pihistä!
Airbnb-kämppiä on tarjolla yksiöstä majataloon, kunhan tekee varauksen ajoissa. Yön hinta 15 eurosta ylöspäin.

Miten pääsee?
 • Norwegian ja Finnair lentävät kesäkuukausien ajan suoraan Venetsiaan. Yhdellä vaihdolla Venetsiaan lentää useampi yhtiö, ja meno–paluu-lipun voi saada alle 150 eurolla.
 • Marco Polon lentokentältä pääsee Venetsiaan vesibusseilla tai busseilla.