Mitä sinulle tulee mieleen Israelista? Ainainen sota ja uskovaisten toiviomatkat? Maa tarjoaa kuitenkin elämyksiä myös tavalliselle matkalaiselle.

Kuvat Karoliina Paatos

Aurinko sinnittelee Välimeren päällä oranssina pallona, ja Tel Avivin rantahiekka hehkuu. Joukko nuoria läiskii lentopalloa verkon yli. Kun katsoo kauemmas merelle, näkee kuinka aalloilla keikkuu rypäs purjelautoja. Kun vilkaisee taakse, piirtyvät eteen nykyaikaiset betonikerrostalot.

Olemme Israelissa. Mutta emme siinä Israelissa, jonka suomalaiset tuntevat sotauutisista, Eilatin sukellusmatkoilta tai Toiviomatkojen Raamattu-reissuilta. Missään ei näy aseita, kipapäisiä hengenmiehiä eikä turistilaumoja, joiden lippalakeissa lukee ”Christian Pilgrims”. Tel Avivin biitsi voisi olla missä tahansa Etelä-Euroopassa tai Kaliforniassa.

Kaksi naista kävelee rantaa paljain jaloin, ja heidän välissään säntäilee koira. Mascha Knoester, 37, kertoo, että hän kävelyttää koiraansa rannalla melkein joka ilta. An-äiti on käymässä Hollannista, ja hänkin on ihastunut rantalenkkeihin.

– Rakastan Tel Avivin tunnelmaa ja maisemaa. Täällä on rento ja epämuodollinen meininki. Kukaan ei käytä täällä pukua, suurlähetystössä työskentelevä Mascha kertoo.

Villien bileiden mekka

Kun perjantai-ilta pimenee yöksi, Tel Avivin tunnelma sähköistyy. Yöelämä alkaa myöhään. Vaikka Tel Aviv on maallinen kaupunki, useimmat perheet pitävät kiinni yhteisestä sapattiateriasta, joten teinitkin saattavat lähteä bilettämään vasta puoliltaöin.

Tel Avivissa klubeja syntyy ja kuolee tiuhaan. Moni ovi, jonka päivällä luulisi johtavan nuhjuiseen varastoon, paljastaa sisäänkäynnin trendikkääseen baariin. Jotkut yökerhot tunnistaa vain kaapinkokoisesta portsarista, joka vilkuilee tulijoita tuimasti.

Nanuchka-baarissa on meno päällä jo yhdentoista jälkeen, vaikka moni muu baari vasta odottelee asiakkaita. Tiskin ympärillä on vaikea liikkua. Paikka kuhisee niin pukumiehiä kuin trendikkäitä opiskelijatyttöjäkin. Ilma on sakea savusta.

Kolmekymppiset sisarukset Keren ja Or Matalon ovat onnekkaita, sillä he ovat saaneet oman pöydän. He alkavat olla hyvässä maistissa.

– Olen normaalisti vakava ihminen, mutta viikonloppuna minun pitää päästä relaamaan. Haluan tanssia! Keren intoilee ja nousee tuolilleen joraamaan.

Usein täällä tanssitaan kuulemma pöydilläkin. Veli katselee vaivautuneena toiseen suuntaan.

Sisarukset kertovat, että Tel Avivissa yöelämä jatkuu aamuun.

– Jos tykkään jostakusta, saatan olla baarissa vaikka aamuviiteen. Mutta en viitsi olla niin myöhään veljeni kanssa, Keren sanoo.

Taidetta arabikaupungissa

Tel Avivin arkkitehtuuri on modernia ja jylhää, sillä kaupunki perustettiin vasta sata vuotta sitten. Sen kyljestä löytyy kuitenkin pala vanhaa maailmaa. Nykyisin Tel Aviviin kuuluva Jaffa oli antiikin aikana maailman ensimmäisiä satamakaupunkeja. Sen kapeat, sokkeloiset kadut ja arabialaiset talot tuovat mieleen Tuhannen ja yhden yön tarinat. Jaffassa asuu yhä arabeja juutalaisten naapureina, mutta suurin osa palestiinalaisista joutui lähtemään 1948, kun Israel voitti itsenäisyyssotansa.

Mazal Teomimin kaupunginosa on täynnä gallerioita. Muiden talojen yllä kohoaa valtava huvila, jossa sijaitsee Ilana Goorin kotimuseo. Kun ovesta astuu sisään, silmille ryöpsähtää värien ja muotojen sekamelska. Israelin tunnetuimpiin taiteilijoihin kuuluva Ilana yhdistelee antiikkia ja modernia muotoilua, halpaa ja kallista. Oiva esimerkki hänen tuotannostaan on jättimäinen pöytä, jonka päällä mönkii pronssisia ötököitä ja raadonsyöjiä. Teoksen nimi on Viimeinen ehtoollinen.

73-vuotias taiteilija saapastelee aulaan nahkahousuissa ja raskaissa kultakoruissa ja kutsuu kotiinsa, gallerian yläkertaan. Yhtä huonetta koristavat valokuvat talon emännästä ystäviensä keskellä. Kuvissa vilahtavat Michael Jackson ja Bill Clinton.

– Asuin 53 vuotta Amerikassa, mutta viihdyn täällä niin hyvin, että vietän Jaffassa enemmän aikaa kuin New Yorkissa. Ihmiset juoruavat, koska minulla on rahaa enkä yritä sopeutua joukkoon. Mutta entä sitten? Onneni salaisuus on, että teen aina niin kuin haluan.

Mitä taiteilija tuumii Israelista taidematkakohteena?

– Ollakseni rehellinen: suosittelen New Yorkia, Ilana käkättää.

Hän muistaa kuitenkin mainita, että Tel Avivin museossa näkee usein lahjakkaiden nuorten töitä.

Shoppailemaan ja brunssille

Jaffan kirpputori kuhisee väkeä. Myyntilakanoilla lojuu patinoituneita astioita, hipahtavia kankaita ja elektroniikkaa. Tavaroita penkovat kiivaasti niin teinitytöt kuin viiksekkäät lippispäiset sedätkin. Kirpputori on vilkkaimmillaan perjantaina, joka vastaa Israelissa Suomen lauantaita.

Kirpputorilla kiertelyn jälkeen kuuluu pujahtaa brunssille johonkin Jaffan leppoisista kahviloista. Liikealalla työskentelevät Ilanit Zveda, 36 ja Sharona Almog, 40, haarukoivat lohta ja bulguria Il Yaffo Caffèssa.

– Tämä on paras tapa viettää viikonloppua. Leppoisa meno kuuluu Tel Aviviin. Me olemme syntyneet täällä ja aiomme viihtyä täällä aina, Sharona selittää.

Lihaa naisten lautasilla ei ole, sillä Il Yaffo Caffè on kosher-ravintola. Juutalaisten puhtaussääntöjen mukaan liha ja maitotuotteet eivät saa sekoittua, ja Il Yaffo Caffè on päätynyt tarjoamaan vain maitotuotteita. Kosherliha-ravintoloissa taas on turha tilata juustoa.

Jos haluaa shoppailla uutta tavaraa, Shenkin-katu on siihen Tel Avivin, tai jopa koko Israelin, paras paikka. Katua reunustavat pienet, persoonalliset putiikit, merkkiliikkeet ja kahvilaterassit.
Kun kääntyy Nahlat Binyamin -kadulle, saapuu taiteilijoiden ja käsityöläisten markkinoille. Tekijät myyvät korujaan ja taulujaan. Kojujen keskellä Jeesukseksi pukeutunut mies saarnaa, että kärsimyksemme päättyy pian.

Irit Bacharilla, 55, on maallisempi missio: hän myy vanhoista korteista ja kuvista askartelemiaan tauluja, lasinalusia ja rasioita.

– Olen myynyt täällä töitäni yli kymmenen vuotta ja viihdyn edelleen. On mahtavaa katsella ihmisiä ja nauttia katutunnelmasta.

Pyhää menoa Jerusalemissa

Tunnin automatka Tel Avivista Jerusalemiin vie toiseen maailmaan. Jerusalemin vanhankaupungin muurien sisällä aukeaa elokuvista ja mediasta tuttu Israel. Pyhiinvaeltajalaumat kuhisevat monumenttien edessä. Tuolla on Jeesuksen hautakirkko, tuolla Getsemanen puutarha ja kappas, tuossa katukyltissä lukee Via Dolorosa.

Ellei ole kiinnostunut Jeesuksen askelista ja raunioista, ihmisten katselu on Jerusalemissa loistavaa viihdettä. Ortodoksijuutalaiset kulkevat vakavina pulisonkikiehkuroineen, joukko arabilapsia juoksee basaarin läpi villisti nauraen ja Itkumuurin edustalla norkoilee joukko sotilaita. Poninhäntäpäinen tyttö näppäilee kännykkäänsä rynnäkkökivääri olalla.

Tel Avivissa saattoi unohtaa, että Israel on elänyt jo vuosikymmeniä jatkuvassa sotatilassa. Jerusalemissa aseiden läsnäoloon on pakko tottua. Asevoimat näkyvät jopa matkamuistomyymälöissä. Lelukamelilla on yllään maastopuku, jossa lukee The Israeli Army.

Kivenheiton päässä vanhastakaupungista on Mea She’arimin kaupunginosa. Kun sukeltaa kapeille kujille, tuntee loikanneensa 1800-luvun itäeurooppalaiseen gettoon. Miehillä on mustat takit ja lierihatut, naisilla pitkät, löysät hameet ja päässään huivi tai peruukki. Tämä on ultraortodoksien asuinalue, jossa väki seuraa tiukasti juutalaisia perinteitä. ”Älä tule naapurustoomme, ellet ole säädyllisesti pukeutunut”, lukee porttiholvissa kolmella kielellä. Useat miehistä juoksevat: heillä on kiire opiskelemaan tooraa ja talmudia, juutalaisuuden tärkeimpiä tekstejä. Mea She’arimissa ei ole tavatonta, että miehet opiskelevat 45-vuotiaiksi ja naiset tuovat leivän pöytään.

Täällä kameraa ei kannata kaivaa esille eikä kaulailla tai pussailla matkaseuralaistaan, ei varsinkaan sapattina. Siitä seuraa vähintään julmia katseita ja moitteita. Pahimmassa tapauksessa säädytön tunkeilija saa päälleen kiviä.
Löytyisikö Jerusalemin iltaelämästä kevyempää tunnelmaa?

Kun lauantain päivällinen on ohi, keskustan baarikeskus eli Rivlin-kadun ympäristö alkaa elää – sapatti on ohi.

– Meillä on happy hour! sisäänheittäjät kutsuvat.

Näköjään kaikkia kevytmielisiä iloja ei ole kielletty ortodoksijuutalaisiltakaan: mustaan hattuun ja pukuun pukeutunut nuorimies polttaa tupakkaa ja katsoo jalkapalloa baarin terassilla.

Shisha-baarissa vesipiipun letku kiertää suusta suuhun kipapäisten poikien ringissä.

– Torstai ja sunnuntai ovat täällä parhaat illat lähteä juhlimaan. Lauantaisin on kuollutta, parikymppinen Josh Mezbeshinkash selittää.

Falafelia ja hyvää tunnelmaa

Jerusalemin itäpuolta kiertää kahdeksan metriä korkea betonimuuri. Se erottaa Israelin Länsirannan palestiinalaisalueesta, jota Israel on miehittänyt vuodesta 1967 asti. Jos haluaa käydä palestiinalaisalueella, on kuljettava läpi armeijan tarkastuspisteestä. Aseistetut rajapoliisit vilkaisevat suopeasti EU-passeja, mutta silti vatsanpohjasta kouraisee. Toiseen suuntaan kulkevat palestiinalaiset saattavat joutua odottamaan tarkastusasemalla tuntikausia.

Rajan toisella puolella, Betlehemissä, talot ovat ränsistyneempiä ja autot vanhempia kuin Israelissa. Turisteja on täälläkin: heitä Betlehemiin tuo Jeesuksen syntymäkirkko. Sitä vastapäätä seisoo komea moskeija, joka muistuttaa, että valtaosa betlehemiläisistä on muslimeja.

Vanhankaupungin pääkadulla kauppiaat myyvät mustavalkoisia ja punavalkoisia palestiinalaishuiveja, imelän mausteisia hajuvesiä ja paljettivaatteita.

Perinteistä palestiinalaisruokaa täytyy maistaa Efteem-ravintolassa. Tarjoilija kantaa pöytään falafel-pyöryköitä, hummusta, raikasta arabialaista salaattia ja pitaleipiä – taivaallisen hyvää. Samoja herkkuja saa Israelin puoleltakin. Siellä arabialainen salaatti tosin tunnetaan israelilaisena salaattina.

Betlehemiläinen elektroniikkamyyjä Rana Al-Shaer, 31, viettää ystäviensä kanssa iltaa Akkawi-ravintolassa. Häntä harmittaa, että monet matkaajat vain pistäytyvät Betlehemissä katsastamassa syntymäkirkon, mutta yöpyvät ja syövät Israelin puolella.

– Turistien raha tulisi täällä tarpeeseen. Monella on ennakkoluuloja palestiinalaisia kohtaan. Tulkaa katsomaan, miten ystävällisiä ja vieraanvaraisia ihmiset täällä ovat. Yöpykää ja viihtykää!

Rana kävisi mielellään Jerusalemissa, mutta hänellä ei ole kulkulupaa Israeliin – kuten ei suurimmalla osalla Länsirannan palestiinalaisista.

– Muurista tulee olo, että olemme vankilassa.

Rana vinkkaa, että Betlehemin yöelämä on tutustumisen arvoinen. Hän käy ystäviensä kanssa usein Zeitune-diskossa. Jotain yhteistä telavivilaisilla ja betlehemiläisillä ainakin on: molemmat aloittavat bileet puoliltaöin ja lähtevät kotiin vasta aamuviideltä.

Holokaustin kauhut

Jos käyt Israelissa vain yhdessä museossa, olkoon se Yad Vashem Jerusalemissa. Museo ja sitä ympäröivät muistomerkit muistuttavat holokaustin eli juutalaisten joukkotuhon kauhuista.

Museo on rakennettu upeasti: vierailija kulkee holokaustin historian läpi ja näkee matkalla muun muassa keskitysleireiltä selvinneiden videoituja tarinoita, Varsovan geton rekonstruoidun pääkadun sekä Auschwitzin portin kopion, jossa lukee ”Arbeit macht frei” (Työ tekee vapaaksi).

Museossa saa helposti kulumaan koko päivän. Vierailu masentaa mutta muistuttaa myös niiden ihmisten rohkeudesta, jotka auttoivat juutalaisia henkensä uhalla.
www.yadvashem.org

Herkkuja napaan

Israelissa ja palestiinalais-alueella ruoka on herkullista ja annokset poikkeuksetta isoja. Aterioilla syödään paljon tuoreita kasviksia ja hedelmiä. Tyypillinen lounas on pitaleipä, jonka sisällä on falafelia. Sen saa halvimmillaan eurolla. Israelissa ruoka-ajat ovat vapaat, mutta monet syövät illallisen myöhään, yhdeksän-kymmenen aikaan. Ruuan kyytipoikana kannattaa kokeilla paikallista viiniä.

Syö täällä:

Tel Aviv

 • Boya (Old Hataarucha Gardens). Hyvää ruokaa ja trendikäs tunnelma ravintola-alueeksi remontoidussa satamassa.
 • Il Yaffo Caffè (Oley Zion 11). Italialaisen ja israelilaisen ruuan liitto toimii kivassa brunssipaikassa. Herkulliset, itse tehdyt jäätelöt.
 • Nanuchka (28 Lilenbloom Street). Ravintolassa on ruokailupuoli ja baaripuoli. Värikkäät bileet ovat taatut.

Jerusalem

 • Abu Shukri (Al-Wad Road). Hyvää ja halpaa hummusta vanhankaupungin arabikorttelissa.
 • Colony (7 Beit Lehem Road). Tyylikäs sisustus ja onnistunut cross kitchen.
 • Tmol Shilshom (5 Solomon Street). Tunnelmallinen, boheemi kirjakahvila ja -baari.

Betlehem

 • Efteem (Manger-aukio). Välitön tunnelma ja herkullista pikaruokaa sopuhintaan.
 • Akkawi (Al Sahel Street). Jättimäiset salaatit, mainiot focacciat ja laaja viinilista.
 • Cafe Sima (Navity Street). Hyvät kahvit ja suussa sulava leivosvalikoima.

Milloin ja miten Israeliin?

Israeliin voi matkustaa mihin vuodenaikaan vain, joskin kesäkuukaudet ovat paahtavia.

Suomesta valmismatkoja järjestää Toiviomatkat, joka vie kristinuskon pyhille paikoille. Eilatin sukellusmekkaan vievät Aurinkomatkat ja Lomamatkat. Suoria lentoja Suomesta Ben Gurioinin kentälle (Tel Avivin ja Jerusalemin välissä) ei ole, mutta sinne voi lentää Zürichin tai Prahan kautta.

Jos matkustaa Israeliin itsenäisesti, kannattaa varata runsaasti aikaa lentokentälle. Passi kannattaa vaihtaa, jos siinä on paljon arabimaiden leimoja.

Lisätietoa matkailusta Israelissa: www.goisrael.com.

Kansallispuistojen suosio on kovassa kasvussa. Retki ­Pudasjärvelle kirkasti, miksi.

Suota. Suota, suota ja suota. Sitä on hitosti, ajattelen, kun ylitän jälleen yhtä autiota aapaa pitkospuilla liukastellen. Aamun sumu on vaihtunut myöhäisiltapäivän sateeksi, lyhytvartiset vaelluslenkkarini ovat päästäneet veden läpi jo aikaa sitten. Takkini pitää onneksi paremmin, vaikka kostea vilu hiipiikin puseroon.

Olen elämysmatkalla Syötteen kansallispuistossa Pudasjärvellä. Taivallettavana on 17 kilometrin etappi. Metsäpolkujen ja pitkospuiden takana odottaa yöpaikkamme, Rytivaaran autiotupa.

Sateiselta suolta on tietysti postattava selfie Facebookiin.

– Nyt alat ehkä ymmärtää, kuinka pettävältä pohjalta meikäläinen ponnistaa, pudasjärveläinen kaverini kommentoi kuvaani heti.

– Miten perkeleessä ponnistat suolla!

Kieltämättä tuntuu, että tällaisen maiseman on jätettävä jälkensä ihmiseen. Myös koillismaalainen kirjailija Tommi Kinnunen kertoi taannoin määrittelevänsä itsensä ylpeyttä tuntien hidaskasvuisten metsien, vaarojen ja koskien mieheksi, vaikka on jo parikymmentä vuotta tepastellut Turun mukulakivikatuja. Jostakin hänellekin tulee tarve esitellä itsensä äärioloissa kasvaneeksi, pohjoisen karaisemaksi.

– Nyt ei näytä kovin rentouttavalta kyllä, toinen ystäväni kommentoi kuvaani.

No, mikä kenellekin on rentouttavaa. En haluaisi olla muualla. Tämähän on puhdasta mindfulnessia, täydellistä läsnäoloa hetkessä. Ja minäkin haluan nähdä itseni tyyppinä, joka ei äärioloissakaan kitise. Mennääs tuon suon yli että heilahtaa!

 


Seitsemän tuntia tätä! Käy kuntoilusta. Onneksi ei tarvitse raahata painavaa rinkkaa.
Seitsemän tuntia tätä! Käy kuntoilusta. Onneksi ei tarvitse raahata painavaa rinkkaa.

Välillä tympiikin

Myönnettäköön, että alkumatkasta seurueemme oli huomattavasti puheliaampi. Pitkospuut tuntuivat vielä eksoottisilta, samoin puissa roikkuvat satumaiset naavatupot. Mikä etuoikeus hengitellä saasteetonta ilmaa!

Puolimatkassa Kuittilammen laavulla paikallinen eräoppaamme Johanna Määttä kaivoi rinkastaan taivaallisia voileipiä ja termarikahvia. Syysaurinko lämmitti kasvoja. A-luokan retkeilyä!

Poikkesimme polulta poimimaan kantarelleja ja porisimme siitä, mikä nyky­ihmisiä vetää luontoon. Kansallispuistojen suosio on kasvanut siinä kuin meditoimisenkin, ja jotain samalla tavalla mieltä rauhoittavaa niissä onkin. Verenpaine ja stressihormonit laskevat, arkiset murheet loittonevat, onnellisuus lähenee.

Puhe metsän terveysvaikutuksista uppoaa terapiasukupolveen. Erätaidoista vieraantuneille kaupunkilaisille tarjolla on myös turvallista itsensä haastamista ja makeaa voittamisen tunnetta – etenkin kun matkaa johtaa Johannan kaltainen eränkävijä, joka paljastuu myös liki sadan huskyn tarhan pitäjäksi, kansanparantajaksi ja shamaaniksi.

Tunnen ylpeyttä, ja helpotusta, vuosi sitten aloittamastani kuntokuurista. Hirvittää hieman ajatella, miten rapakuntoisena pärjäisin. Vaikka maasto ei ole erityisen haastava, askelia kertyy.

Loppumatkan tihkussa mieleen punkee ajatus, ettei maisema enää vaihdu – nämä suot, lammet ja kuusimetsät tuntuvat jo moneen kertaan nähdyiltä. Sitkeys kuitenkin palkitaan, kun seitsemän tunnin patikoinnin jälkeen edessämme avautuu Rytivaaran vanhan kruununtorpan pihapiiri.

Syksyn kalpeassa valossa näkymä on taianomainen.

 

Rytivaara on eksoottinen saunomis-, illallis- ja yöpymispaikka.

Aikamatka katovuosiin

Nyt on eksoottista! Harmaahirsisten rakennusten rykelmä lumoaa karulla romantiikallaan. Vielä kiehtovammaksi kaikki muuttuu, kun Johanna kertoo syrjäisen metsätorpan historiasta. 1860-luvun katovuosina erään rutiköyhän torpparin perhe kuoli tänne nälkään.

Viimeiset asukkaat Reete ja Maija Eskelinen muuttivat palvelutaloon 1950-luvulla. Metsähallitus on entisöinyt heidän yhden huoneen asuintorppansa avoimeksi museoksi. Ruutuikkunan edessä seisoo keinutuoli, jossa pääsee helposti mielikuvitusmatkalle entisajan ankaraan arkeen. Melkein haistan kaskiviljelijöiden nauriit ja maistan pettuleivän.

Metsähallituksen ylläpitämässä Rytivaarassa voi yhä tuntea olevansa erämaan armoilla. Ei autotietä, sähköä eikä juoksevaa vettä. Lähimpään asutukseen on kymmenisen kilometriä. Johannan mies Janne on raijannut tavaramme tuvalle mönkijällä. Pariskunta tarjoaa huollettuja vaelluksia, joiden ideana on, että turistit voivat patikoida kansallispuistossa vain pienen eväs­repun kanssa. Makuupussit, ruokatarpeet, astiat, vaihtovaatteet ja saunakamppeet voi maksusta kuljetuttaa odottamaan määränpäähän.

Sytytämme tuvan kaminan. Haemme liiteristä puita, nostamme kaivosta vettä ja lämmitämme söpön saunan. Kylvemme hartaasti kynttilän valossa. Patikoinnin jäykistämiä jäseniä on ihana venytyllä löylyssä.

Pimeys on sysimustaa. Räntä vihmoo otsalampun valokeilassa, kun taivallamme niityn poikki saunalta yöpymistuvalle. Harmittaa vähän, sillä pilvettömällä säällä olisimme voineet nähdä revontulet. Sisällä on kodikkaan lämmintä ja ahdasta. Paistamme kaasuliedellä kantarellit ja Johannan miehen tuomat lohifileet.

 


Illallinen höystetään matkan varrelta poimituilla sienillä. Maistuu!
Illallinen höystetään matkan varrelta poimituilla sienillä. Maistuu!

Pitkälle venyneen illallisen jälkeen jaamme laveripaikat. Kaivaudun makuupussiin ja toivon, ettei yöllä tulisi huussihätää. Enemmän kuin kummittelevaa torpparin perhettä pelkään kylmää, pimeää, susia, karhuja ja mielikuvitustani. En haluaisi olla täällä yksin enkä välttämättä edes kaksin. Olen kiitollinen viiden hengen seurueestani, mutta mieleni tekisi silti lukita tuvan ovi.

Koskimelontaa ensikertalaisille

Ehkä olen nukkunut joskus paremminkin, mutta mieleni on virkeä, kun nousemme aamupalalle. Suurelta takaiskulta ei tunnu sekään, että kenkäni eivät ole ehtineet yön aikana kuivua. Nehän vain kastuisivat uudelleen, sillä ulkona sataa losottaa, kun lähdemme matkaan.

Onneksi sade lakkaa ennen kuin saavumme Pärjänjoen törmälle, jossa melontaopas Antti Rahikkala odottaa. Hänkin huokuu Johannan tavoin hyväntahtoista hötkyilemättömyyttä. Kenties se rauhoittaa minut, sillä fakta on, etten ole koskaan melonut koskissa. Enkä sen puoleen juuri tyynissäkään vesissä, kuten ei retkikaverini Irinakaan.

Ennen inkkarikaksikkomme jokeen tuuppaamista Antti antaa pikakurssin melaotteista ja virran lukemisesta. Olo tuntuu epävarmalta eikä sanottavasti kohene, kun karautamme heti kiville. Sen jälkeen kanoottimme kolahtelee vähintään joka toiseen pinnanalaiseen murikkaan ja kerran juuttuu niin tiukasti poikittain kolmen kiven päälle, että Antin on rantauduttava omallaan ja tultava työntämään meidät irti.

 

Testattu: ohjaaja Antin hermo pitää, vaikka oppilaiden kanootin keula ei aina osoittaisikaan menosuuntaan.

Jos ajatteleekin, ääneen herrasmies ei sano mitään etelän tumpeloista. Minua voisi itkettää mutta yllättäen ainoastaan naurattaa. Irinan kanssa mietimme, mahtaako Antilta kulua tavallista enemmän tupakkia tällä reissulla. Etenemme niin kiemurrellen, että aikaa poltella on.

Kolmen tunnin räpellyksen jälkeen pysähdymme vihdoin nuotiomakkaralle ja nokipannukahveille. Sukkani syttyy palamaan, kun yritän kuivattaa niitä tulen loimussa.

Tauon jälkeen vierähtää vielä tunteroinen, kuten täälläpäin sanotaan, ennen kuin karautamme seuraavan yöpymismökkimme rantaan. Melontakilometrejä kertyi yhteensä viitisentoista. Aloittelija huomaa sen jäätävänä poltteena käsivarsissaan – ilmeisesti en noudattanut ohjeita vatsalihaksilla melomisesta. Onneksi ihana Johanna on järjestänyt meille turvesaunan. Ehkä särkylääkkeistä on enemmän apua lihaksilleni, mutta turve saa hipiän selvästi hehkumaan. Saunoessamme tosin näytimme suohaudoista nousseilta zombeilta.

 

Turvesaunasta terve!

Melontaosuuden tyylipisteitä ei ehkä kannata laskea, mutta suoriuduin rankasta liikuntasuorituksesta paitsi hengissä myös kitisemättä ja kastumatta. Ansaitsisin mitalin, mutta hyväksyn palkinnoksi makoisat yöunet.

Maastopyöräilyä eli talutusta

Kolmantena päivänä vuorossa on maastopyöräily, joka ei ala järin lupaavasti. En ole ikinä kokeillut tätäkään lajia. Pyöräilyoppaamme Pekka Tahkola joutuu opastamaan kädestä pitäen jo kypärän hihnan kiristämisessä.

Kaverillani Sinillä ei mene paljon paremmin: hän meinaa kaatua koeajon ensipolkaisulla kantoon. Lopulta kaikilla on kypärät ja hutera tuntuma maastopyöriin. Ehkä itsetuntomme kasvoi katteettomasti edellispäivän koskissa, sillä Pekan varoittelusta huolimatta valitsemme kahdesta reitistä haastavamman. Pekka saattoi tosiaan mainita, että polku tunnetaan kokeneiden harrastajien keskuudessa juurakkohelvettinä. Lisäksi on kivikkoa ja jyrkkiä mäkiä. Suusta pääsevät reissun ensimmäiset äkeät kirosanat.

Maastopyörän talutus on ihan kiva laji. Siinä ehtii kuunnella Pekan kiehtovia tarinoita paikallisista metsäpersoonista, kuten Leivättömästä Annista, joka asui rakentamassaan kivimajassa 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Erakkonainen elätti itsensä metsästyksellä ja kalastuksella, mutta talvi­pakkasilla hän hiippaili läheisen torpan uunin pankolle.

 

Maastopyöräguru Pekka tuntee paitsi Syötteen metsät myös niiden mystiset asukkaat.

Taluttaminen on järkevää myös loukkaantumisten välttämiseksi. Myöhemmin tapaamme niskatuen kanssa kulkevan miehen, joka on telonut nikamansa maastopyörälenkillä. Juurakkohelvetti ei onneksi ole kuin kahden kilsan pätkä. Sen jälkeen pyöräily tuntuu hetken oikein mukavalta, kunnes tulemme Iso-Syötteen tunturin juurelle.

Edessä nousee Suomen jyrkin pyörätie. Reidet ovat tulessa, sydän hakkaa ja hiki virtaa. Taas on talutettava, mutta onkohan skumppa ikinä maistunut yhtä hyvältä kuin hotelli Iso-Syötteen näköalaravintolassa?

Kolmen päivän aktiiviloma kansallispuistossa tuntuu paljon pidemmältä. Siis hyvässä mielessä. Onpa harvinaisen stressitön ja freesi olo. Lisää!

Kansa menee puistoon

Suomessa on ensi kesänä 40 kansallispuistoa, kun uusin eli Hossa aukeaa Suomussalmella.

Kansallispuistojen suosio on kasvanut 2012–2015 26 prosenttia, ja ­kasvu jatkuu tänäkin vuonna.

Vuonna 2015 käyntejä oli yhteensä yli 2,6 miljoonaa.

Suosituimmat ovat Pallas-Ylläs­tunturin, ­Nuuksion, Urho Kekkosen, Oulangan ja Kolin kansallispuistot.

Mikä Syöte?

Syötteen kansallispuisto sijaitsee Pudasjärvellä noin sata kilometriä Oulusta ­koilliseen.

Syötteen Eräpalvelun räätälöimän kolmen päivän huolletun vaelluksen hinta on noin 500 euroa.

Eritasoisia melonta- ja maastopyöräretkiä järjestää myös ­hotelli Iso-Syöte. 4–5 tunnin ohjattu kanoottiretki Pärjänjoella 89 euroa/hlö. 15–20 kilometrin maasto­pyöräretki 85 euroa/hlö.

Monet vaellusreiteistä alkavat ­Syötteen luontokeskuksen pihasta. Keskuksen kiehtovassa näyttelyssä voi tutustua alueen historiaan, kuten torppariarkeen.

Luontokeskuksesta voi varata myös yöpymisen Rytivaarassa. ­Tuvasssa on makuupaikat ­kahdeksalle: ­petipaikka 11 euroa/hlö tai 88 euroa/vrk koko torppa.

Entä jos ensi kaupunkilomalla suuntaisikin muualle kuin kuhisevaan metropoliin?

Moni eläväinen kaupunki jää suotta tuttujen ja turvallisten pariisien ja tukholmien varjoon. Joskus kannattaa poiketa tutuilta poluilta – ainakin nämä 13 kaupunkia tarjoavat kiinnostavaa tekemistä ja ihania elämyksiä.

Moderni Venetsia

Leidenia halkoo vaikuttava verkosto kauniita kanaaleja: siellä niitä on lie eniten Hollannissa. Yliopistokaupunki onkin kuin arkinen ja moderni versio Venetsiasta.

Leidenissa asutaan tiiviisti mutta maalaistunnelmissa. Kadulla vastaan saattaa tepastella kanalauma poikasineen. Linnuilla on omistajansa, mutta kaduilla ne saavat vaappua vapaasti.

Vain 25 kilometrin päässä on Haag, josta löytyy cityelämää, hengästyttävä Chinatown sekä upea ranta, jonka tunnelma muistuttaa Ranskan Rivieraa.

Haagissa voi viettää rantaelämää.

 

Bouillabaissea ja pastista

Marseille jää turhaan viereisen Ranskan Rivieran varjoon. Kaupungissa on nähtävää ja koettavaa viikonlopuksi tai jopa useaksi päiväksi.

Vieux Port -satama on kaiken keskipiste. Sen ravintoloissa voi syödä bouillabaissen (lausutaan bujabasee), pohjoisafrikkalaisen couscous-aterian tai siemailla pastiksen.

Satamasta pääsee myös saariretkille. Kiehtovin on Ifin vankilasaari, jossa myös Alexander Dumas’n Monte-Criston kreivi -kirjan sankari oli vankina.

Jos Tukholma tuntuu liian fiiniltä, Malmö on kohteesi.

Ruotsalaisten Berliini

Jos Tukholma tuntuu liian fiiniltä, Malmö on kohteesi. Ruotsalaiskaupungissa on Berliinin tunnelmaa, mutta bonuksena on myös ihana meri. Malmössä kannattaa mennä keikalle, sillä kaupungin musiikkitarjonta on huima. Modernin taiteen museo on ehdoton must.

Yhdistä lomaasi kätevästi päivä Kööpenhaminassa.

Kahviloita ja keikkoja

Ruotsissa on muitakin kivoja kaupunkeja. Hyviä keikkoja ja virkeää kulttuuria arvostavan kohde on Göteborg, monen tunnetun ruotsalaisbändin ja -artistin kotikaupunki. Muutenkin meno on rento. Kun nälkä yllättää, kivoja kahviloita löytää vaikkapa Linnégatanilta. La Petite Cafén brunssi on joka kruunun arvoinen. Hyvää vegeruokaa arvostava piipahtaa Happy M Kitchenissä.

Bongaa ainakin nämä:

1. Majornan ihana puutalokaupunginosa.

2. Maisemat Skansen Kronanin näköalapaikalta.

3. Trädgårdsföreningenin puiston kukkaloisto.

Osakaan kannattaa mennä kirsikkapuiden kukinnan aikaan.

 

Neonvärejä ja pannareita

Osaka häviää Tokiolle metroverkoston laajuudessa, mutta se on ensi kertaa Japanissa matkailevan eduksi. Osakan metroverkostossakin on yli 130 asemaa.

Kaupunki on täynnä herkullisia ruokapaikkoja. Se välkkyy sekä neonvärejä että huokuu historian helmiä. Osakan linnaan kannattaa kiivetä, olipa sateista tai hellesää.

Osakalaiset ovat ylpeitä okonomiyakistaan eli suolaisesta pannaristaan. Siihen saa ne täytteet, joista itse pitää eniten – sekä paljon majoneesia.

Ranskankielinen Montréal on villi sekoitus eri makuja, nähtävyyksiä ja tapahtumia.

Taidetta ja urheilua

Montréal on eurooppalaisin Kanadan kaupungeista, mutta silti omanlaisensa. Ranskankielinen Montréal on villi sekoitus eri makuja, nähtävyyksiä ja tapahtumia. Sen parhaat kulttuuririennot ja taidekaupat löytyvät Quartier Latin -kaupunginosasta. Penkkiurheilija suuntaa Olympiapuistoon ja Montréal Canadiensin kotihalliin.

Habitat 67 -asuintalossa on ihmettelemistä.

 

Maamerkki arkkitehtuurin nälkäiselle! Montréalin vuoden 1967 maailmannäyttelyä varten rakennettu Habitat 67 näyttää sekä hölmön sekavalta että äärimmäisen mielenkiintoiselta asuintalolta, jonka pihalla kannattaa käydä pällistelemässä.

Portviiniä ja Potter-portaikko

Ei Portoa ilman portviiniä. Joenrantakaupunki yhdistyy sillalla naapurikaupunki Vila Nova de Gaiaan, jossa maineikkaat portviinikellarit sijaitsevat. Sivummalla keskustasta on myös hylättyjä portviinikellareita, joihin voi hiippailla tutkimusretkelle.

Potter-portaikko on totta!

 

Kaunis, pieni portugalilaiskaupunki tarjoaa viinin ohella kuitenkin myös muita nautintoja. Historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohde ja kirjakauppa Livraria Lello jokaisen Harry Potter -fanin pyhiinvaelluskohde: sieltä kirjailija ammensi inspiraatiota Tylypahkan porttaikkoihin.

Övereimmän ruokakokemuksen saa upottamalla hampaansa francesinha-leipään, josta ei lihaa puutu.

Francesinhasta ei jää nälkä!

 

Söpöä hippeilyä

Britannian Brightonissa on hieno ranta, supersöpö keskusta ja ihana hippi ilmapiiri. Perille pääsee, kun ottaa halvan lennon Gatwickin lentokentälle ja hyppää siitä junaan. Edullinen kiskomatka vie vain 20 minuuttia. Testaa perillä nämä:

La Chosa. Edullinen meksikolainen katuruokaravintola pikkuputiikeista kuuluisalla North Laine -alueella. Kokeile burritoja ja enchilladaksia. Ravintola ei ota varauksia alle 10 hengeltä, mutta yleensä pöydän saa suhteellisen nopeasti.

Curry Leaf Cafe. Intialainen katuruokaravintola kivenheiton päässä Brightonin päärantakadulta. Kahden kämppiksen perustamassa ravintolassa on myös laaja valikoima vegaanisia ja gluteenittomia vaihtoehtoja.

Kahvia! Small Bath Coffee Roasters on omaa luokkaansa. Small Batch aloitti pienenä perheyrityksenä ja on paahtanut kahvia Brightonissa vuodesta 2006. Eettisellä ketjulla on tällä hetkellä viisi kahvilaa ja kaksi kahvikojua, ja heidän paahtoaan saa myös monesta kaupasta.

Vinkit antoi Mari Martiskainen, joka on asunut Brightonissa 15 vuotta.

Vilnassa on helppo löytää superhyvää ja halpaa ruokaa lähes joka kadunkulmasta .

Säästeliään kulinaristin kaupunki

Liettuan pääkaupunki Vilna on pieni mutta trendikäs. Se on myös kulinaristin valinta: superhyvää ja halpaa ruokaa on helppo löytää lähes joka kadunkulmasta murto-osalla suomalaisten ravintoloiden hinnasta. Kokeile vaikka näitä:

Stebuklai. Fine dining -ravintola, jonne kannattaa mennä viikonloppuna aamiaiselle. Gyneju˛ gatv 14.

Vegafé. Hippihenkistä kasvisruokaa tarjoileva vegeravintola. Totoriu˛ gatv 3.

Thierry Kepykla. Ranskalainen leipomokahvilaketju. Yksi kahviloista on ihanassa Užupisin boheemikaupunginosassa. Užupio gatv 19, Švitrigailos gatv 29, Jasinskio gatv 16a.

Sweet root. Kausittain vaihtuvista paikallisista raaka-aineista syntyy seitsemän ruokalajin maistelumenu, hinta 50 euroa. Užupio gatve 22.

+ matka mikrovaltioon

Vilnan keskustasta on vain lyhyt kävelymatka mikrovaltio Užupisiin. Kaupunginosa syntyi osin toisen maailmansodan seurauksena, kun Liettuan juutalaiset joutuivat holokaustin uhreiksi. Sodan jälkeen juutalaisilta tyhjentyneisiin taloihin muutti irtolaisia ja asunnottomia –ja taiteilijoita. Asukkaat julistivat alueen vuonna 1997 Užupisin tasavallaksi, jolla on oma lippu ja presidentti.

Taidetarjonnan lisäksi ihmetellä perustuslakia, joka komeilee kylteissä kolmella kielellä Paupio-kadulla. Eräs artikla kuuluu näin: ”Koiralla on oikeus olla koira”.

Jäätelöä ja maisemia

Italian Genova on vähemmän turistirysä kuin vaikkapa kuuluisat Venetsia, Firenze, Milano tai Rooma, mutta silti se tarjoaa upeaa arkkitehtuuria, maisemia, taidetta, ruokaa, viiniä, jäätelöä ja historiaa. Satamakaupunki on kätevän kokoinen, ja sinne pääsee helposti ja halvalla junalla.

Minibudjetin matkailija pysyy hyvin kylläisenä pintxos-annoksilla.

Boheemin valinta

Jos etsit viehättävää, boheemisti rähjäistä pikkukaupunkia, jossa pääsee kävelemällä paikasta toiseen ja jossa hinnat ovat edulliset, mene Bilbaoon. Suuri osa Espanjan huippukokeista on kotoisin Baskimaalta, ja se maistuu ravintolatarjonnassa. Ruoka ei silti ole kallista, ja minibudjetin matkailija pysyy hyvin kylläisenä lähes joka baarissa myytävillä pintxos-annoksilla. Kiva hengailupaikka on esimerkiksi Gallo Negro (Calle del Perro 7).

Kulttuurinnälkä tyydyttyy superkauniissa Guggenheimin taidemuseossa. Jos taas kaipaa rantaelämää, Sopelanan pikkukaupunki kauniine rantoineen on vain muutaman metropysäkin päässä.

Bilbaossa tunnelma on erilainen kuin missään muualla Espanjassa: katukuvaan mahtuvat sopuisasti niin punkkarit kuin hienostoleiditkin. Tunnin bussimatkan päässä on idyllinen San Sebastianin pikkukaupunki, jossa ehtii käydä myös päiväseltään.

Yöksi riadiin

Etsi mukava kattoterassi, tilaa pannullinen minttuteetä ja tarkkaile hälinää. Kiireisillä kaduilla ajavat vierekkäin katumaasturit ja aasien vetämät rattaat. Marrakechin kaduilla Marokossa ajantaju ja suuntavaisto katoavat. Kauppakaduilla eli soukissa on yhtä helppo hullaantua kuin eksyä. Älä tee ostoksia tinkimättä ja muista, ettei mikään ole ilmaista!

Kattoterassilta voi ihailla katuvilinää rauhassa.

 

Vanhankaupungin riadit eli sisäpihalliset majatalot ovat tunnelmallisia majoitusvaihtoehtoja. Muita kuin marokkolaisia ravintoloita on vähän ja hyvä niin, sillä paikallinen ruoka on erinomaista. Jos kaipaat taukoa hälinästä, suuntaa kylpylään eli hammamiin.

Perillä odottavat hyvät taidemuseot ja shoppailuapajat.

Kanavakahveja ja shoppailua

Saksan Hampuria ei tule ehkä ensimmäiseksi kutsuttua kanavakaupungiksi, mutta sellainen se on. Istahda kanavan varteen terassikahville tai -lounaalle ja nauti maisemasta.

Hampurin-lennot eivät ole ihan halpoja, mutta perillä odottavat hyvät taidemuseot ja shoppailuapajat. Muista koluta läpi alati uudistuvat satama-alueet.

Luontoelämyksiä ja rentoa menoa

Etelämmäskin Saksaan kannattaa eksyä. Sveitsin ja Ranskan rajan tuntumassa sijaitsee mukava ja rento Freiburg, joka kuhisee opiskelijoita. Siksi myös edullisia ja viihtyisiä kahviloita ja ruokapaikkoja on paljon. Vanhankaupungin pikkukujat houkuttelevat shoppaajaa, Schwarzwaldin vuoristoalue luontomatkaajaa.

Ensi vuonna näissä kohteissa voi olla entistä pahemmat turistijonot! Google on paljastanut, mitä matkakohteita kaupunkilomalle haluavat ihmiset ovat hakeneet eniten tänä vuonna internetistä.

1. Tokio

Miljoonakaupunki Tokio on äärettömän viehättävä, vihreä ja kaiken puolin jännä matkakohde. Vaikka sen sanotaan olevan yksi maailman kalleimmista kaupungeista, voi siellä lomailla edullisestikin. Halpaa ja maukasta ruokaa saa kioskeista ja katukeittiöistä, majapaikkoja löytyy Airbnb:stä sekä ilmaisnähtävyyksiä ympäri kaupunkia.

Japani on asettanut tyypilliseen tapaansa kovat kasvutavoitteet: maa aikoo tuplata turismista tulevat rahat vuoteen 2020 mennessä. Google US:n hakutiedoista ilmenee, että eniten Tokio kiinnostaa 24–35-vuotiaita miehiä, jotka rakastavat teknologiaa ja erilaisia vimpaimia. Eikä ihme! Tokio on ruoka- ja teknologianörttien kestosuosikki, jossa on mielettömät shoppailumahdollisuudet.

Tämä on koettava! Japanissa yksinäistä syöjää lohduttaa Muumi

Värikäs Havanna ei jätä ketään kylmäksi. Kuva: Shutterstock
Värikäs Havanna ei jätä ketään kylmäksi. Kuva: Shutterstock

2. Havanna

Nyt on oikea aika käydä Havannassa, kun "vanha" Kuuba on yhä voimissaan – ja sen ovat matkailijatkin huomanneet. Googlen mukaan 30–40-vuotiaat miehet, erityisesti Floridasta, ovat innokkaita matkustamaan Havannaan. Yhdysvaltain presidentti Barack Obamakin vieraili tänä vuonna Kuubassa. Edellinen Kuubassa käynyt amerikkalaispresidentti oli Calvin Coolidge vuonna 1928.

Kuuban turismi porskuttaa ja kasvaa noin 20 prosentin vuosivauhtia. Pääkaupungissa Havannassa on vielä – ainakin hetken – menneen maailman nostalgiaa ja romanttista tunnelmaa. Tanssin ystäville kaupunki tarjoilee elämyksiä esityksistä kursseihin, joilla voi kehittää omaa salsataitoaan.

Katso Havannan parhaat ravintolat tästä.

Reykjavikia sympaattisempaa kaupunkia on turha etsiä. Kuva: Shutterstock
Reykjavikia sympaattisempaa kaupunkia on turha etsiä. Kuva: Shutterstock

3. Reykjavik

1960-luvulla lentoyhtiö Icelandair keksi loistavan idean, jolla houkutella turisteja yhtiön kotimaahan. Pohjois-Amerikan ja Euroopan välisillä lennoilla on mahdollisuus pysähtyä Islannissa ilmaiseksi. Nyt Islanti on yksi suosituimmista matkakohteista.

Googlen datan mukaan varsinkin 20–30-vuotiaat naiset etsivät tietoa Islannin matkoista. He ovat innostuneet muun muassa vaeltamisesta. Islanninhevosvaellus jylhissä tulivuorimaisemissa on unohtumaton elämys heille, jotka kaipaavat ratsaille.

Upeita kuvia! Reykjavik sammutti valot revontulien tieltä

Toronto on kuin pieni suuri kylä, jossa on helppo liikkua. Kuva: Shutterstock
Toronto on kuin pieni suuri kylä, jossa on helppo liikkua. Kuva: Shutterstock

4. Toronto

Toronto on Kanadan oma New York. Siellä on kaikkea uimarannoista valtaviin ostoskeskuksiin, ruokahalleihin ja viinitiloihin – kulttuuria ja urheilua unohtamatta.

Reilun tunnin ajomatkan päässä sijaitsee yksi maailman kuuluisimmista putouksista, Niagara. Sen ympärillä on paljon viinitiloja, jotka muistuttavat vihreitä laineita. Itse Torontosta löytyvät muun muassa Little Italy, Chinatown ja Little Korea, joista jokainen alue tarjoilee toinen toistaan herkullisempia ruokia. Urheiluhullut suuntaavat Hockey Hall of Fameen tai baseball-otteluun katsomaan Toronto Blue Jaysin peliä. Monet Torontoon lentoja hakevat ovatkin Googlen mukaan jääkiekkofaneja.

Lue myös! Joko sinäkin käyt kuumana Kanadan pääministeriin? Ehkä kannattaisi

Mexico Cityn aukioilla voi olla jo ensi vuonna enemmän turisteja. Kuva: Shutterstock
Mexico Cityn aukioilla voi olla jo ensi vuonna enemmän turisteja. Kuva: Shutterstock

5. Mexico City

Mexico Cityssä asuu yli 20 miljoonaa ihmistä, joten suurkaupungin vilinää sieltä ei puutu. Meksikon pääkaupungista löytyy kaikkea: designputiikkeja, museoita ja viihtyisiä puistoja. Moni tekee tänne pelkästään kulinaristisen täsmäloman jostain Meksikon lomaresortista. Omaperäinen ruoka tyydyttää haastavimmatkin makuaistit. Moni tulee kaupunkiin myös jalkapallon perässä, Google kertoo.

Tee itse! Nachot uudella tavalla – superhelppo meksikolaispiiras on todellinen herkku

Trendaavimmat Google-matkakohdehaut Suomessa

Syyskuussa tehdyistä, paikkakunnan nimen sisältävistä Google-hakusanoista voi päätellä, millaisia lomasuunnitelmia suomalaisilla on.

 • Sää Dubrovnik
 • Tunturihotelli Saariselkä
 • Tallinnan-risteilyt
 • Lomamatkat Joensuu
 • Hullu poro Levi

Yksin matkustaessa löytää sielunsisaria ja ehkä myös itsensä.

Varo ryöstöä! Varo raiskaajaa! Kuka pitää puolesi? Entä jos sattuu jotain? Tai vähintään: eikö se ole yksinäistä, kenen kanssa jakaa kokemukset?

Yksin matkustava nainen kohtaa jo matkaa suunnitellessaan ryöpyn varoituksia, kysymyksiä ja ihmettelyä.

Moni varoitus on turha. Reissussa on yllättävän sosiaalista, sillä yksin tutustuu helpommin muihin reissaajiin ja paikallisiin.

Yksinolo kaukana poissa tekee hyvää myös pääkopalle. Kun on pakko olla omien ajatustensa kanssa ja viihtyä omassa seurassaan, ajatuksiinsa ja elämäänsä saattaa hyvällä tuurilla saada selkeyttä.

Verkkomatkatoimisto Expedian kyselyn mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista sanoo joskus olleensa yksin lomamatkalla. Mihin tahansa ei kuitenkaan kannata reissata, vaan selvittää esimerkiksi ulkoministeriön matkustustiedotteista, mihin on fiksua matkustaa. Esimerkiksi muslimimaissa nainen matkustaa harvoin yksin. Aasiassa erityisesti keski-ikäiset sinkkunaiset herättävät uteliaisuutta. Jos kyselyt uuvuttavat, voi pika-apuna laittaa sormuksen nimettömään.

 

Sri Lankan maisemista nauttii myös yksin. Kuva: Johanna Elomaa

 

3 vinkkiä soolomatkaajalle

1. Varaudu kalleuteen. Yhden hengen huone on usein saman hintainen kuin kahden. Neuvottele kuljetuksen tai huoneen hinnasta.

2. Toisaalta reissun voi saada halvalla, koska sooloilija voi tarttua myös hajapaikkoihin.

– Lennoille saa myös todennäköisemmin upgreidauksen, sanoo Expedia-brändin Pohjoismaiden markkinointijohtaja Susanne Svensson.

3. Ravintolassa syöminen yksin ei tunnu oudolta, kun ottaa illalliselle mukaan kirjan tai syö baaritiskillä. Jos siltä tuntuu, kannattaa välttää romanttisia paratiisisaaria ja perhehotelleja.

3 x konkarinaisten vinkit

 

 


Eva Vajna.

 

Eva Vajna, 40, Lontoo, Iso-Britannia:

– Olen matkustanut yksin Thaimaassa, Balilla, Lombokissa, Intiassa, Malesiassa ja Euroopan maissa. Kaikki paikat ovat olleet naisystävällisiä. Jos käyttää maalaisjärkeä, tuntee olonsa turvalliseksi lähes missä tahansa. Jos asiat menevät pieleen, sinun pitää olla itse itsesi paras ystävä ja tukija. Matkoillani olen oppinut olemaan kiltti ja ymmärtäväinen itseäni kohtaan.

– Tällä hetkellä en menisi yksin Syyriaan ja joihinkin Afrikan maihin.

 


Sandra Basville.

 

Sandra Basville, 37, Pariisi, Ranska:

– Olen reissannut omin päin Kuubassa, Kaliforniassa, Japanissa, Brasiliassa, Balilla ja Sri Lankassa. Kun tunnistaa riskit, voi mennä pitkälti minne vain. Tarkista esimerkiksi suurlähetystön sivuilta, onko kohde tällä hetkellä turvallisuusriski. Pohjois-Amerikka, Australia, Uusi-Seelanti ja monet Aasian maat ovat turvallisia, eksoottia ja edullisia. Malesiassa, Kambodžassa ja Thaimaassa on helppo yhdistää kaupunkeja ja paratiisisaaria. Kaikkialla pärjää usein maalaisjärjellä ja terveellä itseluottamuksella. Oman mukavuusalueen rikkominen ja pelkojen voittaminen on lisäksi vapauttavaa ja palkitsevaa.

– Yksin en menisi alueille, joissa on paljon rikollisuutta, kuten Kolumbiaan, enkä äärimuslimimaihin. Costa Ricassa majapaikkani ovessa oli tarantella, kylpyhuoneen lavuaarissa pyton. En lähtisi yksin enää viidakkovaelluksille, jossa luonto ja eläinkunta on villiä. Toki myöhemmin kauhukokemuksistakin on tullut arvokkaita muistoja.

– Yksinäinen nainen kohtaa helposti ahdistelua, ja silloin pitää osoittaa olevansa vahva. Olen oppinut sanomaan tiukoissa tilanteissa: ”Kiitos, että kunnioitat minua.” Kokeile, se toimii!

 

Maryam Schindler.

 

Maryam Schindler, 34, Hannover, Saksa:

– Yksin olen ollut Indonesiassa, Vietnamissa, Kambodžassa, Thaimaassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Suosittelen soolomatkaajille Balia, Lombokin Gili-saaria ja Thaimaata. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa tuntee aina olonsa turvalliseksi.

– Minulla on pakistanilaiset juuret, mutta Intiaan en lähtisi yksin. Saapuessani Delhiin meteli ja miljoonat ihmiset, kaoottinen liikenne ja kaikkialla vallitseva köyhyys oli haastavaa ottaa vastaa. Olin iloinen, että matkustin silloin ystäväni kanssa ja koin tunnemyrskyt sekä myös ilon hetket yhdessä jonkun kanssa.