Aavikkoa täplittävät quash-pensaat, joiden juuret saattavat ulottua 30 metrin syvyyteen. Beduiinit käyttivät niitä vedenlähteenä, sillä kasvista heruu vetta hieromalla sen neulasia. Kuvat: Jonna Tapanainen, gettyimages ja shutterstock
Aavikkoa täplittävät quash-pensaat, joiden juuret saattavat ulottua 30 metrin syvyyteen. Beduiinit käyttivät niitä vedenlähteenä, sillä kasvista heruu vetta hieromalla sen neulasia. Kuvat: Jonna Tapanainen, gettyimages ja shutterstock

Dubai kimaltaa ja pröystäilee, Abu Dhabi ylpeilee palatseillaan ja kulttuurillaan, Ras Al Khaimah houkuttelee rauhallisilla rannoillaan. Kiehtovinta Arabiemiraateissa on kuitenkin aavikko.

Aavikko merkitsee Arabiemiraattien kansalaisille samaa kuin meikäläisille kesäiset puistot tai kesämökki: paikkaa rentoutua ja viettää aikaa läheisten kanssa. Vapaapäivänä tai illan tullen auto pakataan täyteen mattoja, tyynyjä ja grillattavaa – ja nokka suunnataan kohti erämaata. Pimeällä hiekka-aavikko on tulenliekkien täplittämä, kun paikalliset grillaavat ja keittelevät sahramin ja kardemumman maustamaa kahvia, ghawaa.

Ja aavikkoahan piisaa, onhan Persianlahden rannalla sijaitseva Arabiemiraatit suurelta osin hiekan peittämä. Jopa tuskallisen kuumina kesinä aavikolla on miellyttävämpää kuin rannikolla, sillä hiekka viilenee nopeasti. Jos käy niin hyvä mäihä, että sataa (mutta harvoin käy), on sekin syy kirmata aavikolle. Sade tarkoittaa usein yleistä vapaapäivää, jolloin on lupa mennä sekaisin ja juhlia. Ainoastaan hiekkamyrskyjen aikaan aavikolla on tyhjää.


Vaikka Abu Dhabissa ei ole pelkoa öljyvarojen loppumisesta, on sekin alkanut satsata turismiin.

 

Abu Dhabin lähellä sijaitsee kuuluisa aavikko Tyhjä neljännes: siellä on maailman korkeimpiin kuuluva dyyni, ja alueella on kuvattu Star Wars: The Force Awakens -elokuvaa.Turisti pääsee seikkailemaan aavikolle nopeasti sekä Dubaista että Abu Dhabista.

Pakistanilainen kuskimme on pukeutunut paikallisten kansallisasuun, valkoiseen kaapuun, sekä pilottilaseihin. Ensin hän haluaa tietää, kuinka kovaan menoon olemme valmiita. Hymy on tyytyväinen, kun ilmoitamme, että nasta lautaan vain. Ensin kuitenkin tyhjätään renkaita, jotta kyyti olisi pehmoisempi.

Aavikkosafarista tulee mieleen moottorikelkkailu: hiekka luistaa alla ja välillä kallistumme niin, että sivuikkunasta näkyy ensin vain hiekkaa, sitten talvileiri, joka on tarkoitettu Dubain hallitsijan pojan piknikeille. Hurautamme ylös dyynille ihailemaan maisemia ja annamme moottorin jäähtyä. Ja taas mennään! Vartin ajelun päästä korskeus kostautuu ja pyydän kuskia hiljentämään. Öklöttää.

Rauhallinen rantakohde

Turistit ovat Ras al Khaimahissa yhtä unisia kuin koko kaupunkikin: aamuseitsemältä rannalla ei näy ketään.

Entinen kalastajakylä, noin 120 000 asukkaan emiraatti Ras al Khaimah, tuttavallisesti Rak, havittelee pontevasti turistikohteeksi. Jumalattoman pitkä ranta ja taustalla nouseva kaunis Hajar-vuoristo tekevät siitä rauhallisen lomakohteen. Hotellit ovat huippuluokka ja pursuavat viihdykkeitä – hyvä niin, sillä juuri muuta koettavaa Rakissa ei ole.

Suuruudenhullu dubai

Dubai nousi maailman huomioon 2000-luvun alussa hulppeiden rakennushankkeidensa takia: kaupunkiin nousivat purjeen muotoinen hotelli Burj al Arab, palmunmuotoinen keino­saari Palm Jumeirah, maailman korkein rakennus Burj Khalifa... Myös ranta-alue Marinan pilvenpiirtäjäsiluetti on noussut kahdeksassa vuodessa.

Suuruudenhulluin hanke lienee The World: Dubain edustalle kasataan 300 keino­saarta maailmankartan muotoon. Se ken kykenee, voi sitten ostaa ökyhuvilan haluamastaan maasta. Suomi-saaren rakentaminen seisoo vielä, mutta Ruotsi on jo hyvää vauhtia valmistumassa.

Dubai laajenee koko ajan. Yhdysvaltain presidentin tytär Ivanka Trump haluaa kehitellä Beverly Hills -tyylistä luksusaluetta kaupungin laitamille.

Kun ajaa vain 10 minuuttia ulos kaupungin rajalta, näkee miltä Dubai näytti vielä parikymmentä vuotta sitten: hiekkaerämaalta.

3 x Dubain buffataivas

Suurkaupungin sylissä. Nyt ei olla ruotsinlaivalla. Jokilaiva lipuu pimeydessä kimaltavien pilvenpiirtäjien edustalla Dubain Marinassa. Kannella tarjoillaan buffet-illallinen, taustalla soi musiikki. Pehmeä tuulenvire ja huikaiseva kaupunkimaisema ovat lyömätön yhdistelmä.

Kahden tunnin jokiristeily-illallinen noin 62 €.

Giorgi Armanin malliin. Burj Khalifan pilvenpiirtäjässä sijaitsee Armani-hotelli, jossa kaikki on mustaa ja kiiltävää. Buffet on ylenpalttinen, ja terassilta voi seurata soivia suihkulähteitä. Lopuksi voi hurauttaa pilvenpiirtäjän huipulle ihailemaan maisemia.

Hotelli Armani, buffet-illallinen 64 €.

Kerran elämässä -brunssi. Siinä avataan ostereita, tuolla grillataan jättikatkarapuja ja tuossa on viisimetrinen jälkiruokapöytä. Jumeirah Zabeel Sarayn Imperium-ravintolan perjantaibrunssi on vertaansa vailla.

Perjantaibrunssi Jumeirah Zabeel Sarayssa 89 €.

Kamelit töissä

Grillattuja jättikatkarapuja, kebabvartaita, hummusta, tabbouleh’ta, baba ganoushia, leipää… Edessämme on tyypillinen Lähi-idän ateria, mutta ruokaseuramme tulee huomattavasti kauempaa. Oppaamme on Pakistanista, matkailuyrityksen johtaja Intiasta, elämysmatkojen järjestäjä Egyptistä, tarjoilija Myanmarista... Kaupungissa on myös paljon suomalaisia.

Lue myös: Unelmien perässä Dubaihin – tällaista suomalaisnaisten elämä siellä on

Moni tekee Dubaissa pitkän uran, niin kuin seurueemme jäsenetkin.

– Jos on ollut yli kymmenen vuotta töissä, aletaan kutsutaan kameliksi, kertoo intialainen Hitesh Mayor.

Dubaista löytyy yli kahtasataa eri kansallisuutta, ja kaupungin reilusta kahdesta miljoonasta asukkaasta vain viidennes on paikallisia. Sehän sataa turistin laariin: edustettuina ovat yhtä monen maan keittiöt ja kaikki niiden eri vivahteet.


Paikalliset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia, mutta heihin harva turisti tutustuu saati edes tapaa.

 

Dubain laitamilla on Global Villagen alue, jossa voi syödä eri maiden ruokia ja ostaa niiden vaatteita. Edustettuna on suurin osa Euroopan maista. Lähellä on myös Dubain Chinatowniksi kutsuttu Dragon mart. Lohikäärmeen muotoon rakennetulla markkina-alueella on 5 000 kiinalaista kauppaa.

Arabikulttuuria ja formuloita

Dubain keinomaailman jälkeen Abu Dhabin vehreys on piristävää. Edesmennyt hallitsija, sheikki Zayid ibn Sultan Al Nahyan istutti kaupunkiin miljoonia palmuja.

Abu Dhabissa tajuaa olevansa arabimaassa. Keskustassa valtava silta vie kuninkaallisen perheen omalle saarelle. Siellä sijaitsee valtava linna, jossa perheelle ovat esiintyneet niin Stevie Wonder, Whitney Houston kuin Andrea Bocelli.


Abu Dhabissa voi nauttia myös rantaelämästä.

 

Toki täälläkin on pilvenpiirtäjiä ja kilometrien mittainen rantabulevardi. Saadiyat-saarella on huikaisevan kaunis uimaranta, Yas-saarella järjestetään formulakisat. Yasin Ferrari-huvipuistossa voi testata maailman nopeimman vuoristoradan.

Tulossa on myös kulttuuria: jättimäiset Guggenheimin taidemuseo sekä taidemuseo Louvre Abu Dhabi.

Häikäisevän kaunis moskeija

Ulkona on polttavan kuuma, mutta sheikki Zayedin moskeijan italialainen marmori on ihanan viileää. Abu Dhabissa sijaitseva maailman kolmanneksi suurin moskeija on lumoavan kaunis.

Ulkona häikäisee marmori, sisällä kulta ja kristallit. Kolme valtavaa, maailman suurinta kristallikruunua on tehty Swarovskin kristalleista, pylväissä on kultakapiteelit, ja marmorilattiassa sekä seinillä kiemurtelee kukkasia. Rukoushuoneen lattiaa peittävä maailman suurin persialainen matto on kudottu käsin. Työ vei yli tuhannelta kutojalta kaksi vuotta.

Moskeijassa järjestetään maksuttomia kävelykierroksia. Naiset voivat lainata ovella abayan, mustan kaavun tai pukeutua muuten peittävästi.

Kerran elämässä

Sheikki Mohammedin kansallispuistoalueella hyppelehtii vastaan keihäsantilooppeja. Horisontissa alkaa siintää keidas: Al Maha Desert Resort & Spa. Keskelle aavikkoa on lähteen päälle rakennettu luksushotelli, joka muistuttaa kaukaa katsottuna beduiinileiriä. Vieraat asuvat omissa villoissaan, joiden terassilla on yksityinen uima-allas ja henkeäsalpaava näky aavikolle.

– Eräs vanhempi pariskunta tulee tänne joka vuosi ja jättää kännykät ja tietokoneet narikkaan, kertoo hotellinjohtaja, eteläafrikkalainen Arne Silvis.

Somessa ja kadulla

Maata pyritään kehittämään koko ajan kaikilla mittareilla: tänä vuonna Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin on nimitetty onnellisuudesta ja suvaitsevaisuudesta vastaavat ministerit, poikkeuksellisen siitä tekee se, että onnellisuudesta vastaava on nainen Ohoud al-Roumi.

Dubaissa helposti hämmentyy: ulkomaalaiset pukeutuvat hyvinkin vapaamielisesti.

– Hot pants eivät ole okei. Kaikki muu menee, sanoo oppaamme Muhammed Salim.

Dubai on kuitenkin poikkeus, muissa emiraateissa suositaan peittävämpää pukeutumista.

Homoseksuaalisuutta ei hyväksytä, mutta siihenkin pätee Dubaissa sääntö: kunhan ei tee mitään julkisuudessa.

Myös somettamisessa kannattaa olla tarkkana: mitään negatiivista tai arkaluonteista ei kannata reissulta postata.

 


Turistikin saa hennatatuoinnin.

 

4 x uniikkia

1. Rekkaribongailua!

Lamborghini, Porsche, Aston Martin, Bentley, Rolls Royce... Dubaissa poliisikin partioi luksusmersulla.

Mutta jos vastaan tulee hieno auto, pitää aina ensin tarkistaa sen rekisterikilpi.

– Mitä pienempi numero, sitä rikkaampi kuski. Jos kilvissä on 2–3 numeroa pidempi sarja, kuski on vain vuokrannut auton ja haluaa esitellä sitä, opas Muhammed Salim kertoo.


Autonbongarin niska väsyy Emiraateissa.

 

Erikoiskilvistä pulitetaan huutokaupoissa valtavia summia. Paikalliset eivät myöskään poista autostaan suojamuoveja ensimmäiseen vuoteen. Niin muut näkevät, että auto on ostettu uutena.

2. Rikas 20 prosenttia

Keskiluokka, rikkaat ja ökyrikkaat. Emiraattien kansalaisilla piisaa etuja vierastyöläisiin verrattuna: Kun paikallinen nainen ja mies menevät naimisiin, he saavat 15 000 dollaria taskurahaa. Lapsen saatuaan he ansaitsevat 6–7 makuuhuoneen asunnon, kuukausirahaa, sairausvakuutukset sekä koulutuksen.

Jos paikallinen mies nai ulkomaisen, mies ja lapset saavat edut, nainen ei. Jos nainen nai ulkomaisen miehen, perhe ei saa mitään.

Usein poika jättää vanhempien asiaksi sopivan morsiamen etsimisen. Jos pari ei innostu toisistaan, kihlaus purkautuu.

3. Sheikin tuomio

Abu Dhabin kuninkaallinen perhe on maailman varakkain perhe, kiitos öljyvarojen. Arabiemiraattien perustajalla, edesmenneellä sheikki Zayid ibn Sultan Al Nahyanilla on 20 poikaa, tyttärien määrää ei kerrota. Kuuluisin lapsista on sateenkaarisheikki Hamad bin Hamdan al Nahyan. Lempinimi tulee sheikin 3 700 auton kokoelmasta, johon kuuluu seitsemän Mercedes-Benziä kaikissa sateenkaaren väreissä.

Kruununprinssi, sheikki Mohamed bin Zayed Al Nahyanilla on viikoittain vastaanotto, jossa hän tapaa kansalaisia ja ratkaisee näiden huolia.


Haukkojen kouluttamisella on ikivanhat perinteet.

 

4. Kansallislintu haukka

Beduiinikulttuuri elää edelleen vahvana. Jos jollakulla on kädessään haukka, se tarkoittaa että hän on erittäin korkeassa asemassa. Haukat maksavat 50 000 eurosta ylöspäin.

Abu Dhabissa on haukoille kaksi sairaalaa, joissa häkit ilmastoituja ja isompia kuin makuuhuoneet. Jos joku haluaa viedä haukan lentokoneeseen, hauskaa saa istua omistajansa kanssa – ensimmäisessä luokassa.

Seitsemän emiraattia

Yhdistyneet Arabiemiirikunnat sijaitsee Persianlahden rannalla. Valtio perustettiin 1971, ja se koostuu seitsemästä emiraatista. Etenkin Dubaista on helppo tehdä autolla päiväretkiä eri emiraatteihin.

Öljyn löytymisestä alkoi alueen räjähdysmäinen nousu. Kun vielä 1970-luvulla Arabiemiirikunnissa eleli enimmäkseen beduiiniheimoja, käyttää 2000-luvulle tultaessa kolmannes sujuvasti nettiä.

Emiraateista suurin ja kansainvälisin on Dubai, turistien huvipuisto ja shoppailutaivas.

Rikkaassa pääkaupungissa Abu Dhabissa arabikulttuuri on vielä voimissaan.

Sharja on alueen kulttuuripääkaupunki: on kansainväliset kirjamessut, taide- ja musiikkikouluja – ja ankaran uskonnollinen ja oppinut sheikki. Sharjassa ei tarjoilla alkoholia edes hotelleissa.

Ras al Khaimah havittelee pontevasti turistisuosiksiksi.

Muihin emiraatteihin eivät turistit ole löytäneet: pienenpieni Ajman oli ennen kalastajakylä ja ylpeilee alueen kenties kauneimmalla hiekkarannalla. Umm al-Quwain tunnetaan mangrovemetsistään. Piskuinen ja kaunis Fujairah sijaitsee Omaninlahden äärellä.

Meikäläiset rakastavat kirpputoreja. Ne kannattaa tsekata ulkomaanreissuillakin.

Muotisuunnittelija Teemu Muurimäki listasi matkatoimisto Ebookersin pyynnöstä suosikkikirpputorinsa ulkomailla. Teemu kuvaili ulkomaisia kirppiksiä aarreaitoiksi ja vähän yllättäenkin kertoi ostavansa enimmät vaatteensa ulkomailta, vaikka suomalaissuunnittelijan kuvittelisi liputtavan kotiin päin.

Mutta reissataan sitä meilläkin! Listasimme Me Naisten toimituksen omat ulkomaiset kirpparisuosikit:

”Kirpparikierroksen päätteeksi voi vedellä ulkoilmakaraoket.”

Berliini, Mauerpark

Mitä: Mauerpark eli muuripuisto sijaitsee suositussa Prenzlauer Bergin kaupunginosassa. Sunnuntaisin puisto muuttuu ulkoilmakirppikseksi, käytännössä siis valtavaksi hulabalooksi. Yhdellä kävelyllä voi löytää ihanat vintagenilkkurit sekä kattolampun. Tarjolla on kaikkea DDR-krääsästä paikallisten suunnittelijoiden luomuksiin. Kirpparikierroksen päätteeksi voi vedellä ulkoilmakaraoket, löytyy samasta paikasta.
Missä: Bernauer Str. 63-64, 13355 Berlin, Saksa

Muista Berliinissä myös Boxhagener platzin sunnuntaikirppikset, os. Grünberger Str. 75, 10245 Berlin, Saksa. Ystävä teki juuri löydön Boxhagener Platzilla: kolme Bjørn Wiinbladin alkuperäistä julistetta Pähkinänsärkijä-baletista.

Pariisin-tuomisia, Laroussen kuvitettu sanakirja vuodelta 1910. Kuva: Tanja Hakamo
Pariisin-tuomisia, Laroussen kuvitettu sanakirja vuodelta 1910. Kuva: Tanja Hakamo

”Jos vähänkin osaat ranskaa, kannattaa tinkiä sillä.”

Pariisi, St Ouen de Clignancourt

Mitä: Ihan heti ei tule mieleen tavaraa, jota tältä pariisilaiskirpparilta ei löytäisi. Vesihanoista käsilaukkuihin, pääkalloista pikkuhousuihin. Jos vähänkin osaat ranskaa, kannattaa tinkiä sillä. Erääseen ikämieskauppiaaseen suomalaisopiskelijan Ranskan kirjallisuudenopinnot tekivät niin suuren vaikutuksen, että Laroussen kuvitettu sanakirja vuodelta 1910 lähti mukaan lahjana!  Varaudu mukavilla kengillä, käveltävää riittää.
Missä: 7 impasse Simon, 93400 Saint Ouen, Ranska, metrolinja 4 Porte Clignancourt, Pariisin 18. kaupunginosa

Lissabon, Feira da Ladra

Mitä: Kaiken maailman roinaa on tarjolla, ihan liikaa. Jos haluaisin sisustaa kotiani koristeellisilla portugalilaisilla kaakeleilla, tsekkaisin Feira da Ladran myyntikojut. Torin nimi suomeksi tarkoittaa varkaiden markkinoita.
Missä: Campo de Santa Clara, 1100-472 Lisboa, Portugali, Alfaman kaupunginosa

Madrid, El Rastro

Mitä: Sunnuntaiaamuna Madridissa kannattaa suunnata Espanjan suurimmalle kirpputorille. Et ole yksin. Haistele tunnelmaa ja ihmettele tavaran määrää! Pääkadun varrella enimmäkseen vaatteita, sivukujilla lymyilevät paikalliset "aarteet". Kiertelyn ja shoppailun jälkeen on hyvä poiketa tapaksille ja oluelle, paikallisten tapaan.
Missä: Calle de la Ribera de Curtidores, 19, Madrid, Espanja, metropysäkit La Latina ja Puerta de Toledo

Blingiä Berliinistä! Kuva: Kalle Koponen
Blingiä Berliinistä! Kuva: Kalle Koponen

Sydney, Paddington Markets

Mitä: Hurmaava ja sympaattinen Paddington Markets on täynnä paikallisten muotisuunnittelijoiden, käsityöläisten, koruntekijöiden ja taiteilijoiden kojuja. Täällä ei myydä käytettyä tavaraa, mutta taatusti voi tehdä uniikkeja löytöjä, saa nauttia rennosta aussitunnelmasta ja herkutella vaikka kotitekoisella suklaalla. Avoinna vain lauantaisin.
Missä: 395 Oxford St, Paddington NSW 2021, Australia

Tukholma, Hornsgatanin Stadsmission

Mitä: Tukholman kirppiksiltä valpas voi löytää älyttömän laadukkaita tuotteita pilkkahintaan. Vanhempi vintage on hinnakkaampaa, mutta vastaan voi kävellä esimerkiksi Raija Uosikkisen Ritari-kuvituksella varustettu hyväkuntoinen emalikattila, kolme euroa. Hossin käyttämättömän silkkimekon kuuden euron hinta ei liioin päätä huimaa. Hinta-laatu-suhde on paras juuri Stadsmissionin kirppareilla.
Missä: Hornsgatan 58, 118 21 Stockholm, Ruotsi

Ja sitten vielä ne Teemu Muurimäen kirpparivinkit ulkomailta

Kuva: Jonna Öhrnberg
Kuva: Jonna Öhrnberg

Kiliwatch Paris Concept Store, 64 Rue Tiquetonne, 75002 Pariisi, Ranska.
“Kiliwatch on mielenkiintoinen cocktail uusia ja käytettyjä vaatteita. Vintage vaatteista on aina koostettu päivän muotitrendejä peilaava inspiroiva näytteillepano.”

 House of Vintage, 4 Cheshire St, London E2 6EH, Iso-Britannia.
“House of Vintagestä löytyy pieni, hyvin selektiivinen ja laadukas kokoelma eri vuosikymmenien hienoja designeja.” 

Cinzia Vestiti Usati, Via del Governo Vecchio, 45, 00186 Rooma, Italia.
“Väreittäin koordinoidut vaaterivistöt pursuavat mielenkiintoisia vanhoja vaatteita. Elegantin Piazza Navonan sivukadun vintage-kauppa rönsyilee vintage-vaatteita ja -asusteita katonrajaa myöten.”

Cavalli e Nastri, Via Gian Giacomo Mora, 3, 20123 Milano, Italia.
“Saman kadun varrella on vastakkain Cavalli e Nastrin naisten- ja miestenvaatteisiin erikoistuneet vintage-vaatekaupat. Vaatteet ovat upeita keräilykappaleita ja esillepano on tarkoin mietitty.” 

Mitchell Road Antique & Design Centre, 17 Bourke Rd, Alexandria NSW 2015, Australia.
“Entinen huutokauppakamari on kuin elämysmatka menneeseen maailmaan. Mittchell Roadin tarjonta on antiikkihuonekaluista vintagevaatteisiin ja designesineisiin.”

Lähde: ebookers

Matkustaminen on tietysti mahtavaa, mutta mitä pidempään ulkomailla on, sitä enemmän kotimaasta kaipaa jotakin. Niin kuin nyt pussilakanaa ja astiankuivauskaappia.

Aurinko paistaa, palmut suhisevat, kivaa on. Mutta jotakin ulkomailta puuttuu. Ainakin meidän suomalaisten mielestä. Näitä kaipaamme maailmalla:

1. Arjen pikku apuvälineet

Missä tiskiharja ja vessan käsisuihku, entä juustohöylä, villasukat ja kotimainen kuorimaveitsi? Purkinavaajakin on ihan kummallinen. Paikallisista kaupoista ei kummoisia löydä. Pesusienellä ei tee mitään apartementoksen tiskivuoren edessä. Eikä astiankuivauskaappia ole, tietenkään.

2. Toimiva tekniikka

Tämä wi-fihän on silkkaa pelleilyä. Ja hotellihuoneen ovi a) aukeaa väärään suuntaan, b) hirttää alareunastaan kiinni lattiaan, c) ei mene kunnolla lukkoon ja jos menee, auki ei hevin saa. Viemäri vetää niin huonosti, että suihkun jälkeen koko kylppäri tulvii. Vessanpyttyyn ei saa laittaa vessapaperiakaan.

Hanavettä ei luonnollisestikaan voi juoda. Suihkun paine on vitsi, eikä kuuma vesi taaskaan riittänyt tukan huuhteluun. Miten vaikeaa tämä voi olla?

3. Sängyt ja nukkuminen

Onko kukaan koskaan keksinyt, miten hotellihuoneiden lakanoiden kanssa pitäisi toimia? Siis on se ylempi, jonka siivooja petaa ja taittaa huovan päälle. Ja se alempi, jota ei ole sullottu patjan reunojen alle. Kun kerran kääntyy yöllä, molemmat lakanat kiertyvät köydeksi, huopa hiertää ja patja paljastuu. Vaadimme pussilakanoita koko maailmaan!

4. Salmiakki ja muut purtavat

Ruisleipä, salmiakki, suomalaiset marjat, Fazerin sininen suklaa, lakkahillo, sitruunapippuri, dippikastikejauheet, ruisjauhot, xylitol-purkka, Tupla-patukat, hapankorput, kaurapuuro siemenillä, salmiakkikossu, proteiinirahkat, kardemumma, laktoosittomat maitotuotteet... Lista on niiin pitkä.

5. Tavat ja tottumukset

Suomalaiset kirjat ja lehdet, oi missä olette? Baarikadulla pitää vältellä sisäänheittäjiä, vaatekaupoissa yli-innokkaita myyjiä. Tinkiminen ahdistaa jo ajatuksena. Pahinta on kuitenkin juomarahan pohdinta. Notta mitenkä se taas laskettiinkaan?

Myös näitä kaivattiin:

BuranaCapsit, sappisaippua, lämpimät puulattiat, kolminkertaiset ikkunat, suomalaiset maisemat kuten hillarämeet, tunturit ja näkymät mökkijärvelle, oikeaan suuntaan avautuvat ovet, raikas ilma, oikean lämpöiset saunat, rasvaton maito, HKL:n reittiopas, keskuslämmitys, valaistus ilman sähkökatkoksia, oma tila, suodatinkahvi, keskustelu niin että saa suunvuoron, väljät julkisen liikenteen välineet, Reino- ja Aino-tossut, harjalliset metalliset kenkärallit ulko-ovilla, Lumenen tuotteet...

Jo toistakymmenta vuotta ulkom...

Tiskiharja ja pussilakanat – mitä kaikkea ulkomaanlomalla Suomesta kaipaakaan!

Enpa tieda, missa reissu on tehty, mutta epailen Espanjaa. Itse asiassa oikeastaan kaikkea puuttuvaksi listattua saa sieltakin. Hillarameita, suodatinkahvia (kauheaa myrkkya!) ja Lumenea en edes kaivannut Kanarialla asuessani. Aika monta muutakin turhaa listassa oli. Maassa maan tavalla tai maasta pois, eiko vaan?
Lue kommentti