Peking on sekä moderni että vanhanaikainen. Kuva: Shutterstock

Peking on kuhiseva miljoonakaupunki, jonka kujilla eletään kuin pikkukylissä. Kiinan pääkaupungista saa napakan otteen lyhyessäkin ajassa.

Mongolialaisen ravintolan ovella tuoksuvat tee ja hot pot -pata, kun nainen astuu kadulle, heittää repun selkäänsä, työntää kätensä lämpöisiin jättitumppuihin ja hurauttaa sähkömopon käyntiin.

Kohta hän liittyy mopojen parveen, joka surisee lähes ääneti pitkin kuusikaistaista katua ja ohittaa Kielletyn kaupungin portilla tuijottavat Mao Zedongin kasvot.

Jalkakäytävällä rientävän siivoojan luuta lakaisee laatoilta viimeisenkin roskanrippeen, kun valo vaihtuu jalankulkijoille vihreäksi. Katu näyttää siltä, että se on tehty paraateja varten. Toisella puolella, Tiananmenin aukiolla, puhaltaa tuuli.

– Ajatelkaapa, tänne mahtuu miljoona ihmistä kerrallaan, muistuttaa opas.

Peking onkin matka ääripäästä toiseen.

Länsimaissa valtava aukio muistetaan keväästä 1989. Silloin sotilaat ampuivat juuri tälle torille pyrkineitä ihmisiä, jotka vaativat opiskelijoiden oikeuksia ja lehdistönvapautta.

– Ne olivat vaikeita aikoja Kiinalle, opas kuittaa.

– Ja tuolla näette nyky-Kiinan perustajan, kenraali Maon!

Ristiriitainen olohan siitä tulee. Peking onkin matka ääripäästä toiseen; 14 ruokalajin ankkaillalliselta jättikatujen lomassa sinnitteleville pikkukujille eli hutongeille, kungfu-teatterista karaokelaulajien supermarkettiin, jumppaavien mummojen kansoittamasta puistosta 22. kerroksen cocktailbaariin, jonka nurkassa soi heleä flyygeli.

Tämän kaiken ehtii hyvin kokea lyhyessäkin ajassa, varsinkin, jos valikoi hotellin metroyhteyden varrelta ja välttää näin jumittumasta ruuhkiin. Joten kaivetaan puhelimet esiin, otetaan selfiet ja pujahdetaan Maon valvovan katseen alta keisarilliseen Kiinaan, Kiellettyyn kaupunkiin. Temppelien katoilla kurkkivat lohikäärmeet.

Ritan Park on suloinen. Kuva: Hanna-Mari Arosilta
Ritan Park on suloinen. Kuva: Hanna-Mari Arosilta

Pyöräile puistoon

Varhain aamulla Ritan Parkissa jumppaavat vanhukset. Lukuisat kuorot laulavat Jingshanin puistossa sunnuntaisin. Tuanjiehu Parkissa pääset kokeilemaan, miltä tuntuu maauimala keskellä miljoonakaupunkia. Tuolla lennätetään leijaa, ja varo, nyt joku treenaa koordinaatiotaan ja kävelee takaperin vastaan!

Ennen salamannopeaa autoistumista Peking oli pyöräilijöiden kaupunki – ja sellaisena se toimii yhä. Fillarointi on ihana tapa saada kaupungista ote. Pyöräkaistat ovat leveitä, ja tasaisessa maastossa useampi kilometri taittuu vikkelästi. Pyörän saa vuokrattua noin viidellä eurolla koko päiväksi.

Juhli ja ylläty

Matkaopas Cun Ma suosittelee drinkkipaikaksi kokonaista kadunpätkää:

Sanlitunin baarikadulta löytyy iltaelämää viikon jokaiselle päivälle. Baarivalikoima on kattava: irkkupubeista Hootersiin, yökerhoista karaoke- ja cocktailbaareihin. Meno on kansainvälistä, sillä lähistöllä on useita suurlähetystöjä.

Jos biletyksen sijaan kiinnostaa kung-fu, sitä pääsee seuraamaan teatterissa.

Red Theatreissa näkee taitavimmat taistelulajiosaajat. Noin tunnin mittainen kungfu-show on hengästyttävän hieno, Cun Ma suosittelee.

Nykytaide ja hipsteröintikään eivät ole Pekingissä tuntematon juttu.

798 Art District on itäsaksalaisen elektroniikkatehtaan kortteliin rakennettu taidealue, jossa on paljon kahviloita, gallerioita ja pieniä kauppoja. Alueen Park View Green -ostoskeskus on mainio paikka yhdistää taiteen ihastelu sekä shoppailu. Kiinalaista ja kansainvälistä nykytaidetta löytyy joka paikasta, Cun Ma vielä vinkkaa.

Akupisteiden painelu ei ole mitään leppoisaa hivelyhommaa, vaan tuntuu tosissaan.

Jalat keveiksi

Akupainantaan perustuva jalkahieronta on Pekingissä paikallaan kahdesta syystä: se on mainio keino tutustua ikivanhaan lääketieteeseen sekä saada jalat taas kävelykuntoon. Akupisteiden painelu ei ole mitään leppoisaa hivelyhommaa, vaan tuntuu tosissaan. Muista kuitenkin: Vaatteet kertovat, minne olet menossa. Jos hierojalla on pyjama tai muu peittävä asu, paikka on ok. Jos hänellä on korkkarit ja lyhyt hame, olet matkalla bordelliin.

Ja se ruoka!

Maistuisiko mongolialainen hot pot, lautasellinen höyryäviä dim sumeja, mantsurialainen lihapata tai niin maukas tofu, ettei Suomessa myytävästä versiosta voi edes puhua samana päivänä? Pekingissä on helppo syödä halvalla tajuttoman hyvää ruokaa, ja kiva tapa on tilata pöytä täyteen jaettavia herkkuja koko seurueelle.

Pekingin ankka on ehdottomasti maistamisen arvoinen. Kunniavieras syö ankan aivot. Nekään eivät ole pahoja.

Testaa ankkaa: Dadong-ravintola, Dongcheng.

Kasvisruokaa: Tämä vegeravintola ei ole halvimmasta päästä, mutta moni matkalainen kehuu sitä tajunnanräjäyttäväksi kokemukseksi. Pure Lotus Vegetarian, Chaoyang.

Mongolialainen hot pot: Man Fu Lou, Xicheng.

Teen kotimaassa on vaikea saada huonoa teetä. Pekingissä se on tavallinen ruokajuoma myös ravintoloissa. Teehulluus tyydyttyy varmasti Maliandao-kadulla, jossa tuoksuva kauppa toisensa jälkeen kutsuu maistelemaan.

Kiinan muuria ei turhaan ylistetä. Kuva: MV Photos
Kiinan muuria ei turhaan ylistetä. Kuva: MV Photos

Sinisten vuorten keskellä

Ihastelitko sinisinä hohtavia vuorenhuippuja lentokoneesta juuri ennen kuin laskeuduit Pekingin lentokentälle? Niitä samoja huippuja pääset huokailemaan Kiinan muurilla.

Yksi maailman suurista ihmeistä on yli 6000 kilometriä pitkä, ja lähimpänä Pekingiä sijaitsee sen kaksi retkikohdetta: Badaling ja Mutianyu. Näistä kannattaa valita Mutianyu, sillä sinnekin ehtii reilussa tunnissa ja turistilaumat ovat huomattavasti pienempiä.

Matkan varrella pääsee kivasti nautiskelemaan maaseutumaisemista jättikaupungin ulkopuolella. Perillä parissakin tunnissa ehtii nähdä paljon. Vähiten ruuhkaa on heti aamusta, ja kirkkaina päivinä näkyvyys on huikea! Muuri mutkittelee niin pitkälle kuin jaksaa tähystää ja myötäilee nätisti vuorijonoja. Tällaisina päivinä maailma näyttää erityisen kauniilta.

Laiska fiilistelijä ihastelee maisemia köysiradan asematasanteelta, reipas tapaus jatkaa patikointia niin pitkälle kuin jaksaa. Muista juomapullo ja hyvät kengät, joiden pohjat eivät ole liukkaat.

Patikoinnin jälkeen käppäile tyynesti Subwayn ja Burger Kingin ohi ja tilaa pöytä täyteen Xin Shuang Quan -ravintolassa, joka on merkillinen kasvihuoneen ja ravintolan yhdistelmä. Testaa ainakin paikallisia kalaruokia sekä makeaan kastikkeeseen upotettua kanaa.

Hotellit järjestävät valmiita retkiä muurille. Perille pääsee myös bussi-taksiyhdistelmällä, vuokra-auton kuskeineen saa 500–1 000 yuanilla (n. 70–140 €).

Ei pelkkää savusumua

Saasteisina päivinä ruuhkat tuntuvat erityisen ankeilta. Ilmanlaatu ei kuitenkaan ole automaattisesti surkea – Pekingiä voi verrata yhtä lailla muihin Aasian jättiläisiin, kuten Bangkokiin ja Singaporeen. Tänä vuonna ilmanlaatu on ollut paras pitkään aikaan ja pahoja saastepäiviä on ollut vain muutama.

Nyrkkisääntö on, että kun pienhiukkasindeksi hyppää yli sadan, ilmanlaatu on huono ja herkimmät, kuten sydän- tai hengitystiesairauksista kärsivät, alkavat oireilla. Yli 200 indeksilukema tarkoittaa niin sakeaa savusumua, että se haittaa näkyvyyttä. Päivän tilanteen voi kurkata täältä.

Pekingin viisi miljoonaa yksityisautoa ruuhkauttavatkin katuja vuorotellen. Joka päivä kahteen valittuun numeroon päättyvät rekisterinumerot jäävät kotiin – elleivät maksa erillistä lisämaksua.

Koska Kiina on Kiina, nämä vinkit helpottavat lomaasi:

1. Tauko sometaukoon

Niin se on, Instagramia ja Facebookia – eikä Youtubea, Twitteriä tai Googleakaan – käytetä noin vain Kiinassa. Jos sometauko jo ajatuksena hermostuttaa, lataa kotona puhelimeesi VPN eli Virtual Private Network. Sen avulla kierrät palomuurit ja voit ehkä käyttää Kiinassa estettyjä sivustoja ja sovelluksia.

2. Tarkista saamasi suositukset

Älä ylläty, jos sinulle suositeltu kauppa tai ravintola ei olekaan enää olemassa. Pekingissä yrityksiä nousee ja kaatuu nopeammin kuin ehdit sanoa Pekingin ankka. Voit koettaa löytää yrityksen sivut etukäteen netistä, mutta läheskään kaikilla ei ole nettisivuja tai ne ovat vain kiinaksi.

3. Kas, puhut kiinaa!

Älypuhelimeen voit ladata Pleco-nimisen ilmaisen sanakirjan, jonka avulla onnistuvat jopa keskustelut kiinaksi. Paikalliset puhuvat englantia vaihtelevasti.

On toinenkin hyvä vinkki kieliongelmiin: pidä hotellin käyntikortti mukana. Kiinankielisen osoitteen taksikuski löytää varmasti.

4. Tingi oikein!

Tinkiminen saattaa olla suomalaiselle matkan vaikein osuus, mutta ehdottomasti opettelemisen arvoinen. Joka paikassa – kiinteiden hintojen supermarketteja lukuun ottamatta – pitää tinkiä. Reilusti. Jos paidan lähtöhinta on vaikkapa 200 yuania, tarjoa ensin 10. Muista lähteä liikkeelle riittävän alhaisesta summasta, josta voit edetä todella hitaasti ylöspäin.

Tingi esimerkiksi Silk Marketissa, joka myy kaikkea jalkahieronnasta silkkihuiveihin ja tennareihin.

5. Kaupunki on turvallinen

…mutta pidä huoli tavaroistasi äläkä lähde mukaan, jos sinua pyydetään teelle treenaamaan paikallisten englannintaitoja. Saatat päätyä ryystämään pannutolkulla teetä porukassa, ja lasku lankeaa sinun maksettavaksesi.

Muuten Peking on turistille turvallinen paikka ja paikalliset avuliaita – niin avuliaita, etteivät välttämättä kehtaa sanoa, jos eivät osaa neuvoa sinua oikeaan paikkaan.

Shoppaa

Mitäpä et voisi ostaa Pekingistä, sillä valtaosa maailman tavaroista valmistetaan Kiinassa. Väärennettyjen merkkivaatteiden sijaan pakkaa tuliaiskassiin vaikkapa näitä:

tee, pannut ja kupit

silkki

käsintehty paperi

pienet sisustustavarat

elektroniikka

tassua heiluttava kissa, joka on onnen ja vaurauden symboli.

Näin liikut Pekingissä

Suosi metroa. Pekingin metro on siisti ja täsmällinen, ja kuulutukset tulevat myös englanniksi. Jos ajatus ihmispaljoudesta ahdistaa, pysy liikenteestä poissa aamuvarhaisella sekä neljän ja kuuden välillä iltapäivällä.

Dubai kimaltaa ja pröystäilee, Abu Dhabi ylpeilee palatseillaan ja kulttuurillaan, Ras Al Khaimah houkuttelee rauhallisilla rannoillaan. Kiehtovinta Arabiemiraateissa on kuitenkin aavikko.

Aavikko merkitsee Arabiemiraattien kansalaisille samaa kuin meikäläisille kesäiset puistot tai kesämökki: paikkaa rentoutua ja viettää aikaa läheisten kanssa. Vapaapäivänä tai illan tullen auto pakataan täyteen mattoja, tyynyjä ja grillattavaa – ja nokka suunnataan kohti erämaata. Pimeällä hiekka-aavikko on tulenliekkien täplittämä, kun paikalliset grillaavat ja keittelevät sahramin ja kardemumman maustamaa kahvia, ghawaa.

Ja aavikkoahan piisaa, onhan Persianlahden rannalla sijaitseva Arabiemiraatit suurelta osin hiekan peittämä. Jopa tuskallisen kuumina kesinä aavikolla on miellyttävämpää kuin rannikolla, sillä hiekka viilenee nopeasti. Jos käy niin hyvä mäihä, että sataa (mutta harvoin käy), on sekin syy kirmata aavikolle. Sade tarkoittaa usein yleistä vapaapäivää, jolloin on lupa mennä sekaisin ja juhlia. Ainoastaan hiekkamyrskyjen aikaan aavikolla on tyhjää.

Vaikka Abu Dhabissa ei ole pelkoa öljyvarojen loppumisesta, on sekin alkanut satsata turismiin.

 

Abu Dhabin lähellä sijaitsee kuuluisa aavikko Tyhjä neljännes: siellä on maailman korkeimpiin kuuluva dyyni, ja alueella on kuvattu Star Wars: The Force Awakens -elokuvaa.Turisti pääsee seikkailemaan aavikolle nopeasti sekä Dubaista että Abu Dhabista.

Pakistanilainen kuskimme on pukeutunut paikallisten kansallisasuun, valkoiseen kaapuun, sekä pilottilaseihin. Ensin hän haluaa tietää, kuinka kovaan menoon olemme valmiita. Hymy on tyytyväinen, kun ilmoitamme, että nasta lautaan vain. Ensin kuitenkin tyhjätään renkaita, jotta kyyti olisi pehmoisempi.

Aavikkosafarista tulee mieleen moottorikelkkailu: hiekka luistaa alla ja välillä kallistumme niin, että sivuikkunasta näkyy ensin vain hiekkaa, sitten talvileiri, joka on tarkoitettu Dubain hallitsijan pojan piknikeille. Hurautamme ylös dyynille ihailemaan maisemia ja annamme moottorin jäähtyä. Ja taas mennään! Vartin ajelun päästä korskeus kostautuu ja pyydän kuskia hiljentämään. Öklöttää.

Rauhallinen rantakohde

Turistit ovat Ras al Khaimahissa yhtä unisia kuin koko kaupunkikin: aamuseitsemältä rannalla ei näy ketään.

Entinen kalastajakylä, noin 120 000 asukkaan emiraatti Ras al Khaimah, tuttavallisesti Rak, havittelee pontevasti turistikohteeksi. Jumalattoman pitkä ranta ja taustalla nouseva kaunis Hajar-vuoristo tekevät siitä rauhallisen lomakohteen. Hotellit ovat huippuluokka ja pursuavat viihdykkeitä – hyvä niin, sillä juuri muuta koettavaa Rakissa ei ole.

Suuruudenhullu dubai

Dubai nousi maailman huomioon 2000-luvun alussa hulppeiden rakennushankkeidensa takia: kaupunkiin nousivat purjeen muotoinen hotelli Burj al Arab, palmunmuotoinen keino­saari Palm Jumeirah, maailman korkein rakennus Burj Khalifa... Myös ranta-alue Marinan pilvenpiirtäjäsiluetti on noussut kahdeksassa vuodessa.

Suuruudenhulluin hanke lienee The World: Dubain edustalle kasataan 300 keino­saarta maailmankartan muotoon. Se ken kykenee, voi sitten ostaa ökyhuvilan haluamastaan maasta. Suomi-saaren rakentaminen seisoo vielä, mutta Ruotsi on jo hyvää vauhtia valmistumassa.

Dubai laajenee koko ajan. Yhdysvaltain presidentin tytär Ivanka Trump haluaa kehitellä Beverly Hills -tyylistä luksusaluetta kaupungin laitamille.

Kun ajaa vain 10 minuuttia ulos kaupungin rajalta, näkee miltä Dubai näytti vielä parikymmentä vuotta sitten: hiekkaerämaalta.

3 x Dubain buffataivas

Suurkaupungin sylissä. Nyt ei olla ruotsinlaivalla. Jokilaiva lipuu pimeydessä kimaltavien pilvenpiirtäjien edustalla Dubain Marinassa. Kannella tarjoillaan buffet-illallinen, taustalla soi musiikki. Pehmeä tuulenvire ja huikaiseva kaupunkimaisema ovat lyömätön yhdistelmä.

Kahden tunnin jokiristeily-illallinen noin 62 €.

Giorgi Armanin malliin. Burj Khalifan pilvenpiirtäjässä sijaitsee Armani-hotelli, jossa kaikki on mustaa ja kiiltävää. Buffet on ylenpalttinen, ja terassilta voi seurata soivia suihkulähteitä. Lopuksi voi hurauttaa pilvenpiirtäjän huipulle ihailemaan maisemia.

Hotelli Armani, buffet-illallinen 64 €.

Kerran elämässä -brunssi. Siinä avataan ostereita, tuolla grillataan jättikatkarapuja ja tuossa on viisimetrinen jälkiruokapöytä. Jumeirah Zabeel Sarayn Imperium-ravintolan perjantaibrunssi on vertaansa vailla.

Perjantaibrunssi Jumeirah Zabeel Sarayssa 89 €.

Kamelit töissä

Grillattuja jättikatkarapuja, kebabvartaita, hummusta, tabbouleh’ta, baba ganoushia, leipää… Edessämme on tyypillinen Lähi-idän ateria, mutta ruokaseuramme tulee huomattavasti kauempaa. Oppaamme on Pakistanista, matkailuyrityksen johtaja Intiasta, elämysmatkojen järjestäjä Egyptistä, tarjoilija Myanmarista... Kaupungissa on myös paljon suomalaisia.

Lue myös: Unelmien perässä Dubaihin – tällaista suomalaisnaisten elämä siellä on

Moni tekee Dubaissa pitkän uran, niin kuin seurueemme jäsenetkin.

– Jos on ollut yli kymmenen vuotta töissä, aletaan kutsutaan kameliksi, kertoo intialainen Hitesh Mayor.

Dubaista löytyy yli kahtasataa eri kansallisuutta, ja kaupungin reilusta kahdesta miljoonasta asukkaasta vain viidennes on paikallisia. Sehän sataa turistin laariin: edustettuina ovat yhtä monen maan keittiöt ja kaikki niiden eri vivahteet.

Paikalliset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia, mutta heihin harva turisti tutustuu saati edes tapaa.

 

Dubain laitamilla on Global Villagen alue, jossa voi syödä eri maiden ruokia ja ostaa niiden vaatteita. Edustettuna on suurin osa Euroopan maista. Lähellä on myös Dubain Chinatowniksi kutsuttu Dragon mart. Lohikäärmeen muotoon rakennetulla markkina-alueella on 5 000 kiinalaista kauppaa.

Arabikulttuuria ja formuloita

Dubain keinomaailman jälkeen Abu Dhabin vehreys on piristävää. Edesmennyt hallitsija, sheikki Zayid ibn Sultan Al Nahyan istutti kaupunkiin miljoonia palmuja.

Abu Dhabissa tajuaa olevansa arabimaassa. Keskustassa valtava silta vie kuninkaallisen perheen omalle saarelle. Siellä sijaitsee valtava linna, jossa perheelle ovat esiintyneet niin Stevie Wonder, Whitney Houston kuin Andrea Bocelli.

Abu Dhabissa voi nauttia myös rantaelämästä.

 

Toki täälläkin on pilvenpiirtäjiä ja kilometrien mittainen rantabulevardi. Saadiyat-saarella on huikaisevan kaunis uimaranta, Yas-saarella järjestetään formulakisat. Yasin Ferrari-huvipuistossa voi testata maailman nopeimman vuoristoradan.

Tulossa on myös kulttuuria: jättimäiset Guggenheimin taidemuseo sekä taidemuseo Louvre Abu Dhabi.

Häikäisevän kaunis moskeija

Ulkona on polttavan kuuma, mutta sheikki Zayedin moskeijan italialainen marmori on ihanan viileää. Abu Dhabissa sijaitseva maailman kolmanneksi suurin moskeija on lumoavan kaunis.

Ulkona häikäisee marmori, sisällä kulta ja kristallit. Kolme valtavaa, maailman suurinta kristallikruunua on tehty Swarovskin kristalleista, pylväissä on kultakapiteelit, ja marmorilattiassa sekä seinillä kiemurtelee kukkasia. Rukoushuoneen lattiaa peittävä maailman suurin persialainen matto on kudottu käsin. Työ vei yli tuhannelta kutojalta kaksi vuotta.

Moskeijassa järjestetään maksuttomia kävelykierroksia. Naiset voivat lainata ovella abayan, mustan kaavun tai pukeutua muuten peittävästi.

Kerran elämässä

Sheikki Mohammedin kansallispuistoalueella hyppelehtii vastaan keihäsantilooppeja. Horisontissa alkaa siintää keidas: Al Maha Desert Resort & Spa. Keskelle aavikkoa on lähteen päälle rakennettu luksushotelli, joka muistuttaa kaukaa katsottuna beduiinileiriä. Vieraat asuvat omissa villoissaan, joiden terassilla on yksityinen uima-allas ja henkeäsalpaava näky aavikolle.

– Eräs vanhempi pariskunta tulee tänne joka vuosi ja jättää kännykät ja tietokoneet narikkaan, kertoo hotellinjohtaja, eteläafrikkalainen Arne Silvis.

Somessa ja kadulla

Maata pyritään kehittämään koko ajan kaikilla mittareilla: tänä vuonna Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin on nimitetty onnellisuudesta ja suvaitsevaisuudesta vastaavat ministerit, poikkeuksellisen siitä tekee se, että onnellisuudesta vastaava on nainen Ohoud al-Roumi.

Dubaissa helposti hämmentyy: ulkomaalaiset pukeutuvat hyvinkin vapaamielisesti.

– Hot pants eivät ole okei. Kaikki muu menee, sanoo oppaamme Muhammed Salim.

Dubai on kuitenkin poikkeus, muissa emiraateissa suositaan peittävämpää pukeutumista.

Homoseksuaalisuutta ei hyväksytä, mutta siihenkin pätee Dubaissa sääntö: kunhan ei tee mitään julkisuudessa.

Myös somettamisessa kannattaa olla tarkkana: mitään negatiivista tai arkaluonteista ei kannata reissulta postata.

 

Turistikin saa hennatatuoinnin.

 

4 x uniikkia

1. Rekkaribongailua!

Lamborghini, Porsche, Aston Martin, Bentley, Rolls Royce... Dubaissa poliisikin partioi luksusmersulla.

Mutta jos vastaan tulee hieno auto, pitää aina ensin tarkistaa sen rekisterikilpi.

– Mitä pienempi numero, sitä rikkaampi kuski. Jos kilvissä on 2–3 numeroa pidempi sarja, kuski on vain vuokrannut auton ja haluaa esitellä sitä, opas Muhammed Salim kertoo.

Autonbongarin niska väsyy Emiraateissa.

 

Erikoiskilvistä pulitetaan huutokaupoissa valtavia summia. Paikalliset eivät myöskään poista autostaan suojamuoveja ensimmäiseen vuoteen. Niin muut näkevät, että auto on ostettu uutena.

2. Rikas 20 prosenttia

Keskiluokka, rikkaat ja ökyrikkaat. Emiraattien kansalaisilla piisaa etuja vierastyöläisiin verrattuna: Kun paikallinen nainen ja mies menevät naimisiin, he saavat 15 000 dollaria taskurahaa. Lapsen saatuaan he ansaitsevat 6–7 makuuhuoneen asunnon, kuukausirahaa, sairausvakuutukset sekä koulutuksen.

Jos paikallinen mies nai ulkomaisen, mies ja lapset saavat edut, nainen ei. Jos nainen nai ulkomaisen miehen, perhe ei saa mitään.

Usein poika jättää vanhempien asiaksi sopivan morsiamen etsimisen. Jos pari ei innostu toisistaan, kihlaus purkautuu.

3. Sheikin tuomio

Abu Dhabin kuninkaallinen perhe on maailman varakkain perhe, kiitos öljyvarojen. Arabiemiraattien perustajalla, edesmenneellä sheikki Zayid ibn Sultan Al Nahyanilla on 20 poikaa, tyttärien määrää ei kerrota. Kuuluisin lapsista on sateenkaarisheikki Hamad bin Hamdan al Nahyan. Lempinimi tulee sheikin 3 700 auton kokoelmasta, johon kuuluu seitsemän Mercedes-Benziä kaikissa sateenkaaren väreissä.

Kruununprinssi, sheikki Mohamed bin Zayed Al Nahyanilla on viikoittain vastaanotto, jossa hän tapaa kansalaisia ja ratkaisee näiden huolia.

Haukkojen kouluttamisella on ikivanhat perinteet.

 

4. Kansallislintu haukka

Beduiinikulttuuri elää edelleen vahvana. Jos jollakulla on kädessään haukka, se tarkoittaa että hän on erittäin korkeassa asemassa. Haukat maksavat 50 000 eurosta ylöspäin.

Abu Dhabissa on haukoille kaksi sairaalaa, joissa häkit ilmastoituja ja isompia kuin makuuhuoneet. Jos joku haluaa viedä haukan lentokoneeseen, hauskaa saa istua omistajansa kanssa – ensimmäisessä luokassa.

Seitsemän emiraattia

Yhdistyneet Arabiemiirikunnat sijaitsee Persianlahden rannalla. Valtio perustettiin 1971, ja se koostuu seitsemästä emiraatista. Etenkin Dubaista on helppo tehdä autolla päiväretkiä eri emiraatteihin.

Öljyn löytymisestä alkoi alueen räjähdysmäinen nousu. Kun vielä 1970-luvulla Arabiemiirikunnissa eleli enimmäkseen beduiiniheimoja, käyttää 2000-luvulle tultaessa kolmannes sujuvasti nettiä.

Emiraateista suurin ja kansainvälisin on Dubai, turistien huvipuisto ja shoppailutaivas.

Rikkaassa pääkaupungissa Abu Dhabissa arabikulttuuri on vielä voimissaan.

Sharja on alueen kulttuuripääkaupunki: on kansainväliset kirjamessut, taide- ja musiikkikouluja – ja ankaran uskonnollinen ja oppinut sheikki. Sharjassa ei tarjoilla alkoholia edes hotelleissa.

Ras al Khaimah havittelee pontevasti turistisuosiksiksi.

Muihin emiraatteihin eivät turistit ole löytäneet: pienenpieni Ajman oli ennen kalastajakylä ja ylpeilee alueen kenties kauneimmalla hiekkarannalla. Umm al-Quwain tunnetaan mangrovemetsistään. Piskuinen ja kaunis Fujairah sijaitsee Omaninlahden äärellä.

Kansainvälisessä muotilehdessä kerrotaan, mistä saa Helsingin parhaat löylyt ja pikaruuat sekä ilmaisen kahvikupin.

”Onko tämä Skandinavian kaupunki seuraava cooliuden pääkaupunki?”

Näin puhuttelee Helsinkiä Vogue. Satavuotisjuhliaan viettävä Suomi on saanut paljon huomiota viime aikoina kansainvälisessä lehdistössä. Nyt puolestaan suomalaista koulutusjärjestelmää, muotoilua sekä teknologiatapahtuma Slushia hehkuttaa muotilehti.

Matkajuttuunsa lehti on kerännyt sisäpiirin vinkit haastattelemalla kolmea Helsinki-asiantuntijaa. Perinteisten sauna- ja ruokapaikkojen lisäksi Voguessa mainitaan tietenkin myös tasavallan ykköskoira Lennu, presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion terhakka terrieri.

– Seurasaari on ulkoilmamuseo, jossa on vanhaa suomalaista puuarkkitehtuuria ja sen lähellä on paljon kahviloita, kuten Villa Angelica. Kauniilla 2,5 kilometrin merenrantakävelyllä voit bongata pääministerin asunnon tai nähdä presidentin kävelyttämässä hänen bostoninterrieriään Lennua, kertoo sisustusarkkitehti Esa Vesmanen Voguessa.

”Merenrantakävelyllä voit bongata pääministerin asunnon tai nähdä presidentin kävelyttämässä hänen bostoninterrieriään Lennua.”

Lennu-koira emäntänsä Jenni Haukion sylissä vuonna 2012. Kuva: Sanoma-arkisto
Lennu-koira emäntänsä Jenni Haukion sylissä vuonna 2012. Kuva: Sanoma-arkisto

Lue myös! Sauli Niinistön Lennu-koira on tämän hetken tunnetuin suomalainen – 7 kuvaa, jotka selittävät suosion

Vogue on haastatellut juttuunsa myös Hungry in Helsinki -blogin kirjoittajia Ofer Amiria ja Galith Nadbornikia sekä Marimekon pr-päällikkö Maarit Heikkilää.

Muun muassa näitä helsinkiläisiä paikkoja he suosittelevat Voguessa:

 1. Regatta
  ”Kahvila Regatta, outo kahvila pienessä punaisessa kodassa, jossa toinen kahvikuppi on ilmainen. Tai ei, oikeastaan se maksaa viisi senttiä. Leivonnaiset ovat maukkaita ja palvelu on parasta Helsingissä. Ei ole ihmekään, että se on aina täynnä.”
   Regatan löytäneet turistit viihtyvät talvella myös kahvilan nuotion ääressä. Kuva: Sanoma-arkisto
  Regatan löytäneet turistit viihtyvät talvella myös kahvilan nuotion ääressä. Kuva: Sanoma-arkisto
 2. Bar Favela
  ”Värikäs baari, jossa kaikki huonekalut on hankittu kirpputoreilta. Heidän lihavoileipänsä on Suomen paras”
 3. Fafa’s
  ”Suomen paras pikaruoka löytyy Fafa’s-ravintolasta, joka tekee hampurilaisia ja kasvisruokaa sekä vegaanivaihtoehtoja, kuten falafeleja ja hummusta.”
 4. Baskeri & Basso Bistro
  ”BasBas on varsin nuori ravintola, joka yhdistelee trendikkäitä ja luovia annoksia vintagedesignin keskellä boheemissa ympäristössä.”
 5. Muru
  ”Muru sijaitsee Helsingin ytimessä. Menu vaihtuu koko ajan, vuodenaikojen ja mielialan mukaan. Sinulta kysytään, mistä et pidä, ja kokki käyttää mielikuvistaan ja luovuuttaan.”
 6. Farang
  ”Sijaitsee kauniilla alueella Töölössä. Se on aasialais–suomalainen fuusioravintola, jossa on hyvää ruokaa ja mukava sisustus.”
  Merimaisemasta voi Löylyssä nauttia maan tasalla tai katolta. Kuva: Sanoma-arkisto
  Merimaisemasta voi Löylyssä nauttia maan tasalla tai katolta. Kuva: Sanoma-arkisto
 7. Löyly
  ”Löyly on erittäin skandinaavinen, ehdoton nähtävyys, jossa on ravintola, baari ja sauna. Ruoka ei ole täällä pääosassa, vaan tänne tullaan nauttimaan arkkitehtuurista, näkymästä ja saunasta.”
 8. Kotiharjun sauna
  ”Kotiharjun sauna on suosikki sen historiansa, aitoutensa ja ilmapiirinsä vuoksi sekä se sijaitsee viileällä Kallion-alueella.”
 9. Merikylpylä Allas
  ”Allas Sea Pool sijaitsee loistavalla paikalla, keskellä kaikkea, kuuluisan Kauppatorin vieressä, jossa voit mennä merivesialtaisiin ja ihailla henkeäsalpaavia maisemia.

 

Edullisimmassa paikassa lomailija selviää vuorokaudesta reilusti alle 50 eurolla.

Talouslehti Business Insider kertoo vuosittaisesta lomakohdelistauksesta, jonka on tehnyt lentokenttäpalveluita tarjoava Hoppa. Siinä on analysoitu 84 suosittua matkakohdetta ympäri maailman sen mukaan, paljonko kustannuksia kertyy yhden yön matkalta ilman lentoja.

Kokonaiskustannukset yhdelle henkilölle on laskettu hotellihuoneen puolikkaasta sekä jaetuista ateria-, viini- ja taksikuluista. Päälle tulevat vielä kahvin, cocktailin ja oluen kustannukset.

Kun listauksesta tarkastellaan pelkästään Euroopan-kohteita, säästeliäs suuntaa ensi kesänä matkansa Romaniaan, Turkkiin tai Bulgariaan. Koostimme seitsemän halvimman kohteen listan olennaisimpien vuorokausimenojen mukaan.

7. Hania, Kreikka
63,72 euroa

 • Hotelli kahdelle 66,20 euroa
 • Ateria kahdelle 25,15
 • Viinipullo 7,10
 • Taksi 2,00
 • Kahvi 2,60
 • Cocktail 7,00
 • Oluttuoppi 3,90

Hania, Kreikka. Kuva: Shutterstock
Hania, Kreikka. Kuva: Shutterstock

6. Krakova, Puola
60,30 euroa

 • Hotelli kahdelle 69,60 euroa
 • Ateria kahdelle 22,90
 • Viinipullo 5,90
 • Taksi 3,70
 • Kahvi 2,45
 • Cocktail 5,05
 • Oluttuoppi 1,75

Lue myös! Ravintolavinkit Krakovaan

Krakova, Puola. Kuva: Shutterstock
Krakova, Puola. Kuva: Shutterstock

5. Sliema, Malta
59,45 euroa

 • Hotelli kahdelle 70,65 euroa
 • Ateria kahdelle 20,10
 • Viinipullo 6,95
 • Taksi 2,95
 • Kahvi 1,50
 • Cocktail 5,40
 • Oluttuoppi 2,20

Sliema, Malta. Kuva: Shutterstock
Sliema, Malta. Kuva: Shutterstock

4. Kiova, Ukraina
54,45 euroa

 • Hotelli kahdelle 73,20 euroa
 • Ateria kahdelle 18,05
 • Viinipullo 4,30
 • Taksi 1,85
 • Kahvi 1,10
 • Cocktail 3,50
 • Oluttuoppi 0,90

Kiova, Ukraina. Kuva: Shutterstock
Kiova, Ukraina. Kuva: Shutterstock

3. Antalya, Turkki
49,95 euroa

 • Hotelli kahdelle 52,30 euroa
 • Ateria kahdelle 16,30
 • Viinipullo 6,15
 • Taksi 3,85
 • Kahvi 2,35
 • Cocktail 5,60
 • Oluttuoppi 2,70

Antalya, Turkki. Kuva: Shutterstock
Antalya, Turkki. Kuva: Shutterstock

2. Bukarest, Romania
49,70 euroa

 • Hotelli kahdelle 50,00 euroa
 • Ateria kahdelle 24,00
 • Viinipullo 5,85
 • Taksi 1,90
 • Kahvi 2,65
 • Cocktail 5,10
 • Oluttuoppi 1,50

Bukarest, Romania. Kuva: Shutterstock
Bukarest, Romania. Kuva: Shutterstock

1. Sofia, Bulgaria
44,10 euroa

 • Hotelli kahdelle 44,15
 • Ateria kahdelle 20,60
 • Viinipullo 5,70
 • Taksi 2,40
 • Kahvi 1,85
 • Cocktail 4,50
 • Oluttuoppi 1,30

Sofia, Bulgaria. Kuva: Shutterstock
Sofia, Bulgaria. Kuva: Shutterstock

Ruoka. Luonto. Ihmiset. Ne mykistävät superreissaajankin missä päin maailmaa tahansa.

Yhdysvaltalainen Cassanda De Pecol, 27, on ennätysmatkailija. Hän on tehnyt Guinnesin maailmanennätyksen vierailemalla maailman kaikissa valtioissa – ja vieläpä ennätysajassa.

Hän reissasi 196 valtiossa. Aikaa siihen meni lähes 19 kuukautta. Matkansa hän kustansi osittain sponsorirahalla sekä säästöillään.

Lukuisista matkakohteistaan Cassanda löysi suosikkinsa, ja hän on nyt listannut niistä kymmenen parasta, kertoo The Independent -lehti.  

Mikä on sinun lempimatkakohteesi ja miksi? Kerro jutun lopussa.

 1. Mongolia

  ”Syvenny kaukaiseen erämaahan ja ratsasta villihevosilla.”
 2. Bhutan

  ”Opi rauhantahtoisen elämän etiikka.”
 3. Malediivit

  ”Näe yksi maailman sinisimmistä vesistä, valkoisista hiekoista ja kaikkein hienoimmat hiekkavallit.”
 4. Vanuatu

  ”Koe kavan valmistusprosessi ja tapaa ystävällisimmät ihmiset.”
 5. Pakistan

  ”Täällä saa käsityksen raa’asta, todellisesta aasialaiskulttuurista ja ruuasta.”
 6. Oman

  ”Upottaudu aavikolle ja vuorille, sekä omaksu asioita paikallisilta, jotka asuvat vuorilla. Se on kokonaan erilainen elämäntapa.”
 7. Tunisia

  ”Koe Pohjois-Afrikan kulttuuri Lähi-idän fiiliksillä ja suunnaton määrä arkeologista historiaa.”
 8. Peru

  ”Amazonin sademetsä ja Aguas Calientes Machu Picchun juurella.”
 9. Costa Rica

  ”Apinoita, tuoreita hedelmiä, hyvää musiikkia ja tulivuoria… tarvitseeko minun sanoa enempää?”
 10. Uusi-Englanti

  ”Sanotaan, että koti on siellä, missä sydän on, ja mitä enemmän matkustan, sitä paremmin se näkyy minulle.
  Koti on siellä, missä on perhe, missä on turvaverkostoni, missä on kaikki se, josta minut tunnetaan. Kotimaassani on rikas luonto, ja se on tärkeä minulle.”  

Mikä on sinun lempimatkakohteesi ja miksi?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.