Aina ne ovat tiellä karttaa lukemassa, pyh! Kuva: Shutterstock
Aina ne ovat tiellä karttaa lukemassa, pyh! Kuva: Shutterstock

Kyllä minä nyt mieleni pahoitin ja lomani pilasin.

Ah, lomalla viimeinkin! Niin haluaisi olla rauhassa ja tehdä kaiken oman mielensä mukaan. Mutta kun jatkuvasti törmää törppöihin kanssaturisteihin...

1. Rantatuolien varaajat

Tämä henkilö nousee kukonpierun aikaan, jotta ehtii viedä koko perheensä pyyhkeet uima-altaan reunalle aurinkotuoleihin ennen aamiaista. Aamupäivään mennessä allasalueen jokainen rantatuoli on varattu, vaikka allas ammottaa tyhjyyttään. Pahimmat varailevat tuoleja kaiken varalta ilman vakaata aikomusta tulla altaalle. Jos tulet myöhässä, voit unohtaa allasloikoilun. Oma moka.

2. Buffetissa etuilijat, hidastelijat ja ruokaa kahmivat

All inclusive -hotellien ravintoloissa on aina se tyyppi, joka rynnii jonojen ohi ja kahmii lautaselleen kaiken minkä irti saa takanaan tulevien nenän edestä. Sinne menivät mansikat ja makkarat! Ja tuosta vielä banaani mukaan take away -evääksi! Toinen buffetpersoona jahkailee pitkään, ottaisiko ranskanperunoita vai riisiä vai sittenkin paellaa. Samalla hän tukkii jonon, kun takana odottaa lauma kärsimättömiä ja nälkäisiä ihmisiä.

3. Epäkunnioittava turisti

Epäkunnioittava turisti ei noudata maan tapoja ja kulkee vahvasti uskonnollisessa maassa ilman rihman kiertämää. Esimerkiksi Dubaissa henkilö tallustelee kävelykadulla paidatta tai minihameessa, kun taas Thaimaassa turisti nostaa paljaat jalkansa pöydälle, vaikka siellä jalkoja pidetään saastaisina.

4. Huolettomat vanhemmat

Nämä vanhemmat ottavat jälkikasvunsa mukaan aurinkolomalle, mutta keskittyvät lasten kaitsemisen sijaan omaan rentoutumiseen. Lapset riehuvat ja juoksevat ympäri allasaluetta niin, että kanssalomailijat pidättävät hengitystä, milloin joku tenavista halkaisee kallonsa tai uhkaa hukkua.

5. Boardingissa tai koneen purkamisessa hidastelevat

Lentokoneeseen on pyrkimässä aina joku, joka alkaa järjestellä ahtaalla käytävällä käsimatkatavaroitaan tukkien kulkuväylän. Myös koneen tyhjennyksessä joku päättää alkaa pakata tavaroitaan käytävällä, jolloin takana olevat matkustajat odottelevat kuumeisesti yhden henkilön takia. Erityisen raivostuttavaa, kun on kiire jatkolennolle.

6. Örveltävät nuorisoporukat

Suosituissa bilekohteissa, kuten Ibizalla ja Alanyassa, parveilee nuorisolaumoja ensimmäisillä ulkomaanmatkoillaan. He juhlivat koko lomaviikon tauotta, viina virtaa ja naapureita kiusataan järjestämällä hotellihuonebileitä. Teinilaumat sikailevat, oksentelevat ja käyttäytyvät muutenkin epäsiveellisesti. Sussiunatkoon!

7. Ryhmämatkailijat

Tiettyjen kansallisuuksien keskuudessa ryhmämatkailu on äärimmäisen suosittua. Lomalle lähdetään kummien, serkkujen ja kaimojen kanssa ja kohteessa liikutaan oppaan johdolla. Isot turistiryhmät tukkivat jokaisen nähtävyyden: jos satut pieneen paikkaan samaan aikaan ison turistiryhmän kanssa, niin jatkuvasti joku on tiellä tai edessä, eikä mistään tule mitään. Olemassaolollaan he muistuttavat, että sinäkin olet persoonattomassa massaturismikohteessa.

8. Lentokoneen penkin potkijat ja meuhkaajat

Kun kerran vuodessa lennät lomalle, tietysti takanasi istuu penkkiä potkiva ja ryskyttävä henkilö. Kaikkein epämiellyttävin lentomatkustaja on sievoisessa reissuhumalassa meuhkaava henkilö.

9. Matkalaukkuhihnalle rynnivät

Tämä henkilö ei millään malta odottaa matkalaukkujaan pienen etäisyyden päässä hihnasta, vaan rynnii kaikkien eteen hihnalle kyttäämään ruumasta saapuvaa laukkuaan. Kun jonottajaturisti blokkaa matkalaukkuhihnan, loput eivät näe saapuvia laukkujaan eivätkä saa napattua niitä helposti hihnalta.

10. Muiden kyttääjät ja paheksujat

Ärsyttäviä turisteja ovat myös ne, jotka kyttäävät ja ärsyyntyvät muiden ärsyttävyyksistä. Mulkoilevat ylimielisesti matkalaukkujonottajia tai taivastelevat ryhmämatkailijoita. Mitäpä jos itse kukin ottaisi lomalla ihan rennosti! 30 sekunnin odotus lentokoneessa ei ole hirvittävä tappio, eikä buffetissakaan varmasti nälkään kuole. Lepo!

 

 

Anna-Katri Räihä teki sen, mistä moni matkailija haaveilee: 25 maan matkan ympäri maailman. Kuvat: Anna-Katri Räihä

Anna-Katri Räihä on matkustanut yli sadassa maassa.

Adalmina’s adventures -blogia kirjoittava Anna-Katri Räihä kärsii parhaillaan reissukrapulasta. Samalla hän iloitsee paluustaan Suomeen ja ystäviensä näkemisestä – sekä potee älytöntä matkakuumetta.

Anna-Katri lähti viime syksynä unelmiensa reissulle, kymmenen kuukauden maailmanympärimatkalle. Suomeen hän saapui elokuun puolivälissä eli pari päivää sitten.

Pitkän matkansa aikana Anna-Katri pääsi ”satasen kerhoon”, eli hän on nyt matkustanut yli sadassa maassa.

– Maailmanympärimatkani aikana kävin 25 uudessa maassa. Lisäksi vierailin Australiassa, Indonesiassa, Thaimaassa, Keniassa ja Tansaniassa, joissa olen käynyt jo aiemmin, Anna-Katri kertoo Me Naisille.

Lue lisää! Kuinka taviksella on varaa maailmanympärimatkaan? Suomalaisbloggaaja avaa reissubudjettinsa

Matkansa Anna-Katri aloitti Etelä-Afrikasta ja lopetti Balille. Bloggaajan matkabudjetti oli aluksi 40 000 euroa, mutta hän myöntää ylittäneensä sen reissun aikana.

– En ole kaikkia kuluja vielä laskenut yhteen, mutta arvioisin matkan kokonaishintalapun olevan noin 50 000 euroa.

Uudessa postauksessaan hän on listannut maailmanympärimatkansa suosikkikokemukset, joihin kuuluvat muun muassa leirielämä Namibiassa ja laskuvarjohyppy Uudessa Seelannissa. Entä mitkä ovat hänen suosikkimaansa?

– Kohteita on vaikea laittaa suosikkijärjestykseen, ja lista saattaakin aina vähän vaihdella. Voisin vielä hyvin lisätä listalleni Nicaraquan, Ecuadorin, Galapagossaaret tai Myanmarinkin.

 Anna-Katri listasi Me Naisten pyynnöstä kuusi parasta kohdetta, joissa hän on koskaan matkustanut.

Anna-Katri suosikkipaikassaan eli Etelämantereella.
Anna-Katri suosikkipaikassaan eli Etelämantereella.

1. Etelämanner

”Maailmanympärimatkani Etelämanner-risteilyä harkitsin todella pitkään. Onneksi kuitenkin päätin sen tehdä kalliista hinnasta huolimatta, sillä se oli ehdottomasti paras kokemus koko matkailuhistoriani aikana!

Koskematon valkoinen erämaa oli valtavan kokoinen ja upeampi kuin osasin kuvitellakaan. Vaikuttavien jäävuorimaisemien lisäksi Etelämantereen eläimistö hurmasi: pikkupingviinejä oli joka puolella ja valtavia valaita pomppimassa laivan ympärillä. Kaiken kruunasi ihan mielettömän hyvin toteutettu risteily, jossa oli ammattimainen henkilökunta, hienot tutkimusaluksen puitteet sekä uudet, samanhenkiset matkaystävät.”

Anna-Katri on käynyt Balilla monta kertaa. Maailmanympärimatkakin vei hänet sinne kahdesti: ”Balille tulen vielä ehdottomasti palaamaan useammankin kerran.”
Anna-Katri on käynyt Balilla monta kertaa. Maailmanympärimatkakin vei hänet sinne kahdesti: ”Balille tulen vielä ehdottomasti palaamaan useammankin kerran.”

2. Bali 

”Kaakkois-Aasian reissuosuuden alkutaipaleella Bali teki minuun lähtemättömän vaikutuksen – niin suuren, että palasin sinne loppulomastani takaisin peräti viideksi viikoksi. On ehkä vaikea selittää tarkasti, mikä Balissa vetoaa, mutta uskoisin sen olevan sopiva yhdistelmä kaikkea sitä, mitä matkakohteelta voi toivoa: upeita ja erilaisia maisemia, eksoottista kulttuuria ja ystävällisiä paikallisia ihmisiä.

”En ihmettele yhtään, että moni matkailija jumahtaa Balille.”

Oman lisänsä antaa Balin aktiviteettitarjonta, joista suosikkieni surffauksen ja joogan suhteen Bali on varmasti yksi maailman parhaimmista matkakohteista. Kun siihen yhdistetään vielä helppo ja ainakin toistaiseksi suhteellisen halpa elämä, en ihmettele yhtään, että niin moni matkailija jumahtaa Balille.”

Maailmanympärimatkan alkupuoliskolla Anna-Katri teki roadtripin halki Afrikan. Sieltä suosikiksi nousi Namibia.
Maailmanympärimatkan alkupuoliskolla Anna-Katri teki roadtripin halki Afrikan. Sieltä suosikiksi nousi Namibia.

3. Namibia

”Namibian tarjoamia maisemia en ollut nähnyt koskaan aikaisemmin, ja kaikessa karuudessaan ja kuivuudessaan tämä maa oli silti omalla erikoisella tavallaan uskomattoman kaunis. En varmasti tule koskaan unohtamaan leirielämäämme keskellä ei-mitään, kun uusien matkaystävieni kanssa istuimme iltaa leirinuotiolla aamuyöhön saakka.

Telttailussa oli omanlaista eksotiikkaa villin luonnon keskellä, ja muutamina öinä raahasin pelkän patjan ja makuupussin ulos ja nukahdin kirkasta tähtitaivasta katsellen. Ja sitten ne auringonlaskut Namibiassa! Erityisesti Etoshan luonnonpuisto tarjosi parastaan auringonlaskun aikaan, kun eläimet kerääntyivät vesialtaalle juomaan.

Sri Lankalla Anna-Katri tykästyi erityisesti luonnonpuistoihin.
Sri Lankalla Anna-Katri tykästyi erityisesti luonnonpuistoihin.

4. Sri Lanka

”Sri Lanka on aivan mieletön ja monipuolinen matkakohde, sillä sieltä löytyy lähes kaikki, mitä todelliselta seikkailumatkalta voi toivoakaan. Maa huokuu vanhaa buddhalaista historiaa temppeleineen ja rauniokaupunkeineen, mutta niiden vastapainoksi srilankalaisissa kaupungeissa pääsee kokemaan värikkään kulttuurin ja entisen siirtomaa-ajan loiston.

Kumpuilevat teeviljelmärinteet, upeat luonnonpuistot ja lukuisat vesiputoukset tarjoavat henkeäsalpaavia maisemia. Luonnonpuistoissa pääsee bongaamaan eläimiä, mutta aivan hyvin norsuperhe voi löntystellä vastaan autotien reunassa. Sri Lankassa kaiken kruunaa kilometrejä pitkät hiekkarannat, joilla voi rantalöhöilyn lisäksi surffata.”

Anna-Katri vietti syntymäpäivänsä näissä Bolivian maisemissa.
Anna-Katri vietti syntymäpäivänsä näissä Bolivian maisemissa.

5. Bolivia

”Bolivian suhteen minulla ei ollut mitään ennakko-odotuksia, mutta maa hurmasi lopulta täysin upeilla vuoristomaisemillaan. Suola-aavikon ja Andien vuoriston muodostamat maisemat olivat paikoitellen kuin toiselta planeetalta – vaaleanpunaisia flamingoja, turkooseja laguuneja, valkoista suola-aavikkoa ja maan alta pulppuavia laavahöyryjä.

”Välillä täytyi ihan nipistää itseään, että uskoi ne maisemat todeksi!”

Tosin epätodelliseen oloon saattoivat myös vaikuttaa vuoristo-olosuhteet, sillä paikoitellen liikuttiin yli 4 000 metrissä. Myös pienet siirtomaa-ajan kaupungit, kuten kaunis valkoisista rakennuksista koostuva Sucre ja vanha kaivoskaupunki Potosi ovat viihtyisiä ja turvallisempia kuin osasin odottaakaan.”

”Fidžillä yhdistyy se kaikki, mitä kaukaisilta paratiisisaarilta saattaa toivoakaan”, kertoo Anna-Katri.
”Fidžillä yhdistyy se kaikki, mitä kaukaisilta paratiisisaarilta saattaa toivoakaan”, kertoo Anna-Katri.

6. Fidži

”Paratiisisaarikohteista Fidži on kokonaisuudessaan ollut ehdottomasti paras. Siellä yhdistyy se kaikki, mitä kaukaisilta paratiisisaarilta saattaa toivoakaan – saarihyppelyt pienenpienille saarille, joilla ei ole muuta elämää kuin muutamat hassut rantabungalowit ja yksi ravintola. Meri oli turkoosiakin turkoosimpaa, rantahiekka niin valkoista, että siihen melkein sokaistui, ja vehreät palmupuut tekivät saarista trooppisen puutarhan, jossa värikkäät perhoset lentelivät.

”Päivät Fidžillä koostuivat löhöilystä rannalla tai riippumatossa, tai pulikoiden linnunmaidolta tuntuvassa meressä.”

Päivät Fidžillä koostuivat löhöilystä rannalla tai riippumatossa tai pulikoiden linnunmaidolta tuntuvassa meressä joko snorklaten tai vain kelluen. Illalla uni tuli helposti kuunnellen sirkkojen siritystä, ja aamulla bungalowista saattoi herätä aaltojen liplatukseen. Letkeä Fidži time -asenne tarttui jo heti ensimmäisenä päivänä, ja Fidžillä tunsin ehdottomasti rentoutuvani parhaiten.”

 

 

Montenegrosta on moneen makuun. Kuvat: Mira Jalomies ja Shutterstock

Montenegrosta löytyy suloisia rantakyliä, koskematonta luontoa ja mahtavia maisemia.

Kun ei oikein osaa päättää, haluaisiko mennä vuorille vai meren rannalle, pieni Balkanin maa Montenegro on nappivalinta. Maan pohjoisosassa, rannikolla Kroatian rajan tuntumassa, vuoret nousevat jyrkkinä suoraan Välimerestä. Maisemat ovat lumoavat.

Etelämpänä vuoret ovat matalampia, mutta uimarannat pitempiä ja leveämpiä ja rantakylät vilkkaampia.

Rannikolla on välimerellinen tunnelma kylineen, kallioiden suojaamine poukamineen ja uimarantoineen.

Sisämaassa on paljon rauhallisempaa, luonnonläheisempää ja monin tavoin perinteisempää. Paikallisten kanssa jutellessa saa ottaa elekielen käyttöön.

 


Kotorinlahden kurvien varrella on mielettömän hienoja maisemia.
Kotorinlahden kurvien varrella on mielettömän hienoja maisemia.


Täyden kympin maisemat

Voivatko näkymät tästä enää parantua? Kapea autotie myötäilee vuonomaisen jylhän Kotorinlahden kurveja. Vieressä välkehtii Adrianmeri aurinkoisena, kirkkaana ja syvän sinisenä. Tien toisella puolella nousevat jyrkät vuoret. Väliin mahtuu, juuri ja juuri, pikkukaupunkeja ja kyliä, sypressejä ja palmuja, mutta ei isoja hotelleja eikä ihmismassoja. Kesähuviloiden edustoilla otetaan aurinkoa ja uimaan pulahdetaan rantakiviltä, laitureilta ja muutamilta pikkukivirannoilta. Jos päätät pysähtyä vain yhteen kylään, valitse kuvauksellisin ja viehkein Perast. Merenrantakylää komistavat huolella kunnostetut barokkipalatsit ja monet kirkot.

Välimatkat ovat lyhyitä: rannikkotie on vain reilut sata kilometriä pitkä.

Rantaloma Budvassa

Budvassa on kesällä trendikästä, nuorekasta ja vilkasta. Siellä juhlitaan ja pidetään hauskaa”, summaa montenegrolainen nuori mies maan suosituimman rantalomakohteen viehätyksen. Baareja ja ravintoloita onkin Budvassa kaikkialla. Lähimmät uimapaikat ovat vanhankaupungin molemmin puolin, mutta kauneimmat vähän sivummalla. Kalliorinteiden rajaamille ja tunnelin toisiinsa yhdistämille Mogren Beacheille on lyhyt kävelymatka.

Tuoretta kalaa ja muita mereneläviä, kuten mustekalaa ja kalmaria, tarjotaan yleensä grillattuna valkosipulin, oliiviöljyn, sitruunan ja yrttien kera.

Montenegrolaisia vranac-rypäleistä tehtyjä punaviinejä, jotka ovat hyvin tummia ja täyteläisiä.

Paikallisia juustoja, oliiveja ja ilmakuivattua kinkkua. Ravintoloiden ja torien lisäksi niitä myydään tienvarsikojuissa ja talojen pihoissa Lovćen alueella.

Illallinen romanttisella saarella

Ennen vanhaan Sveti Stefanin saarta asuttivat kalastajat. Nyt idyllisessä, autottomassa saarimiljöössä toimii Aman-ketjun luksushotelli. Hotellisaaren rauhasta pääsevät nauttimaan vain siellä yöpyvät asiakkaat – mutta hiljaisina aikoina hotellin ravintolaan voi saada tehtyä pöytävarauksen. Ravintolan hinnat ovat korkeat: jaettava alkupalalautanen maksaa 40 euroa, pääruuat 20–40 euroa.


Kotoriin eivät autot pääse, siksi kissojen kelpaa olla.
Kotoriin eivät autot pääse, siksi kissojen kelpaa olla.


Kissojen kaupunki

Maan viehkein kaupunki on hurmaavan sokkeloinen, autoilta suljettu Kotor. Se lymyää Kotorinlahden kainalossa.

Muurien sisällä naukuvat kissat, ja kujat kiemurtavat vanhojen palatsien ohitse. Kirkot koristavat kahvila- ja ravintola-aukioita.

Muurien ulkopuolella, pääportin kupeessa, on aamupäivisin ruokatori, jossa pientuottajat ja viljelijät myyvät juustoja, ilmakuivattua kinkkua, oliiveja sekä hedelmiä, kuten pulleiksi paisuneita aprikooseja ja viikunoita.

Kotorissa on hyvä viipyä yön yli, sillä iltapimeällä päiväturistien kaikottua se on erityisen tunnelmallinen ja idyllinen. Aamulla, ennen kesäpäivän kuumuutta, kannattaa kivuta kaupungin takana, jyrkässä rinteessä olevalle linnoitukselle: maisemat ovat suurenmoiset.

Trendikäs satama-alue

Montenegrossa on kontrasteja. Yksi erottuvimmista on trendikäs Porto Montenegro, Tivatin kaupungin uudentuoksuinen satama-alue.

Täällä nähtävyytenä ovat huviloiden kokoiset jahdit. Laiturien vieressä voi haukata lounasta ja asioida luksusmerkkien putiikeissa, joissa myydään vaatteita, asusteita – ja veneitä. Alueella on myös asuntoja ja viiden tähden hotelli.

Kokonaisuus on kuin ylellinen pikkukylä, jossa voi aistia samanlaista glamouria kuin vaikkapa Monacon Monte Carlossa. Satamaan voi poiketa katsomaan, näkyisikö julkimoita. Rantakadulle kannattaa mennä ainakin jätskille Moritz Eisiin – itse tehdyt luomujäätelöt ovat herkkua.

Veneretki vihreään

Vene puksuttaa Skutarijärven rantamia pitkin. Pitkäkoipiset harmaahaikarat kurkistelevat kaislikosta. Merimetsot ovat ryhmittyneet vedestä törröttäville puunkarahkoille. On tyyntä ja hiljaista.

Osittain Albanian puolelle ulottuva Skutarijärvi on Balkanin suurin järvi ja Euroopan tärkeimpiä vesilintujen pesintäseutuja. Montenegron puolella se on rauhoitettu kansallispuistoksi.

Vesille lähdetään veneillä tai kajakeilla sympaattisen Virpazarin kylän ytimestä, sillan kupeesta. Lähiseudulla, maalaistalojen pihoissa, myydään kotitekoista viiniä ja hedelmäbrandya, rakijaa.

Tunnin veneretki noin 20 euroa.


Ostrogin luostarikirkossa on taianomainen tunnelma.
Ostrogin luostarikirkossa on taianomainen tunnelma.


Mystinen nähtävyys

Ostrogin luostarikirkon sijainti on vaikuttava. Valkoinen pyhättö on upotettu vuorenseinämän syvennykseen, liki kilometrin korkeudelle. Välillä se piiloutuu pilviin.

1600-luvulla perustettu luostari on maan pyhin paikka ja valtavan suosittu; vilkkaina päivinä jono vanhaan luolakappeliin on pitkä ja mateleva.

Vaivanpalkaksi saa lopulta pujahtaa mehiläisvahalle tuoksuvaan, pieneen ja hämärään luolaan, jossa on hieno, erikoinen tunnelma. Freskot on maalattu tuohusten savuista tummuneisiin kallioseinämiin.

3 x parasta


PERAST – SÖPÖIN KYLÄ. Siemaile lasillinen viiniä Kotorinlahden rannalla olevassa Perastissa. Pittoreskissa kylässä tuoksuu sypresseille ja männyille. Vanhat venetsialaistyyliset rakennukset ovat poikkeuksellisen komeita. Veneellä pääsee pikkuruiselle lähisaarelle, jossa on kaunis kirkko.

PRŽNO – HERKULLISIN KALARAVINTOLA. Pržnon kylään kannattaa mennä nälkäisenä. Obala-rantakadun varrella, hiekkarannan vierellä, on mainio Konoba Langust -ravintola. Merelliset reseptit ovat perinteisiä, tunnelma on rento ja maisemat kauniit. Risotto on paikan suosikkeja.


NJEGOŠIN MAUSOLEUMI – AVARIMMAT NÄKÖALAT. Nouse Lovćen-vuorelle. Seutua muinoin hallinneet venetsialaiset kutsuivat sitä Mustaksi vuoreksi – Monte Negroksi – ja se antoi nimensä koko maalle. Tuulen piiskaamalta maisemapaikalta avautuvat huikeat näköalat.

Suomesta on kätevintä lentää Kroatiaan; Dubrovnikin lentokentältä on Montenegroon alle 20 kilometriä.

Lentoaika Helsingistä on noin 3 tuntia.

Suoria lentoja on kesäaikaan Finnairilla ja Norwegianilla.

Parhaiten maahan tutustuu autolla ajellen, mutta maata voi kierrellä myös bussilla tai järjestetyillä retkillä.

Mukavinta on matkailla syys-lokakuussa tai keväällä ja alkukesästä. Ruuhkaisinta on heinä-elokuussa.

”Oltuani nyt 20 vuotta pois Suomesta, huomaan joka kesä, miten upeasti asiat ovat erityisesti Suomessa ja Ruotsissa”, Sanna Kokkonen kirjoitti blogissaan heinäkuun alussa. Kuva: Sanna Kokkonen

Suomi-piristykset ja -harmitukset huomaa selvemmin, kun on hetken pois.

Vaikka Balilla asuva Sanna Kokkonen vierailee joka vuosi Suomessa, hän ehtii unohtaa monet kivat täkäläiset jutut. Kuten suomalaisen maitovalikoiman. Jokamiehen oikeuden. Buffet-rehellisyyden.

Sanna on asunut ulkomailla vuodesta 1999 lähtien. Edelliset neljä vuotta hän on asunut perheensä kanssa Balilla. Siellä hän ohjaa ja kouluttaa joogaharrastajia Ubudissa sijaitsevassa studiossaan.

Ennen Balille muuttoa Sannan perheeineen asui vuoden Ranskassa. He muuttivat keskelle ennätyskylmää ranskalaistalvea Singaporesta. Yksi vuosi riitti, ja sen aikana paluumuuttoajatus Aasiaan sai sinetin. Sannan mies irtisanoutui työstään, ja he tekivät päätöksen hypätä varmasta epävarmaan.

– Päädyimme Baliin sen ilmaston, ilmapiirin, joogamahdollisuuksien, kansainvälisen koulun, hyvän ruuan ja matalien elinkustannusten takia. Meillä oli hyvä tuntuma saareen aiemmilta reissuilta, Sanna kertoi Me Naisten haastattelussa viime syksynä.

Lue lisää! Sanna jätti oravanpyörän ja muutti perheineen Balille: ”Meille kirkastui, ettemme kuulu enää Eurooppaan”

Tänä kesänä Sanna on ehtinyt vierailla Suomen lisäksi miehensä kotimaassa Isossa-Britanniassa sekä entisessä kotikaupungissaan Tukholmassa. Erityisesti perheen teini-ikäinen poika on ihastunut suomalaisuuteen.     

”En ole vielä valmis jättämään Balin-kotiamme, rakkaita koiriamme ja työpaikkaani, joten poikamme saattaa tehdä omat itsenäiset ratkaisunsa.”

– Poikamme on täysin Suomi-fani. Hän ei ole koskaan asunut Suomessa, mutta hänellä on palava into päästä kokeilemaan asumista ja opiskelua äidin kotimaassa. Minä en ole vielä valmis jättämään Balin-kotiamme, rakkaita koiriamme ja työpaikkaani, joten poikamme saattaa tehdä omat itsenäiset ratkaisunsa ja hyvä niin.

Kun Sanna ei ole Suomessa, hän ikävöi täältä ennen kaikkea läheisiään sekä tiettyjä ruokatuotteita. Pyysimme Sannaa listaamaan hänen suosikkijuttunsa Suomesta.

”Missään muussa maassa tuskin on yhtä laajaa variaatiota maidosta.”

Suomi-ilot x 4

 1. Maitovalikoima ja muut herkut
  ”Täällä kaikki toimii ja kaupat pursuavat tavaraa. Missään muussa maassa tuskin on yhtä laajaa variaatiota maidosta. Kaikki mahdolliset vaihtoehdot on huomioitu, ja saa olla ronkeli ihan luvan kanssa. Itse kaipaan täältä eniten juustoja, karjalanpiirakoita, lohta, raikasta kraanavettä, kesän marjoja, erilaisia leipiä, Fazerin sinistä ja xylitol-purkkaa. Uutena törmäsin nyt nyhtökauraan, josta en ollut aiemmin kuullutkaan. Hassu nimi!”
 2. Siisti ja toimiva ympäristö
  ”Luonnon läheisyys. Sen puhtaus ja raikkaus. Jokamiehen oikeus. Yleinen katujen ja julkisten paikkojen siisteys sekä toimivuus shokeeraavat aina positiivisesti. Täällä ei näy esimerkiksi jokiin dumpattuja talousroskia, joita on Balilla.”
 3. Luksusulkoilua ja liikennevälineitä
  ”Ylistän julkisia kulkuvälineitä, mutta myös kevyenliikenteen reittejä. Kaikki ulkoilu- ja lenkkeilypolut ovat niin hyvin hoidettuja ja valaistuja – ainakin Vantaalla ne ovat täysin luksusta. Usein mietin, kuinkahan moni ottaa nämä upeat asiat itsestään selvyytenä.”
 4. Perusrehellisyys ja lounasbuffetit
  ”Isona plussana täällä on suomalaisten rehellisyys. Väittäisin, että olemme perusrehellistä kansaa. Brittimiestäni kummastuttaa Suomessa monien lounasbuffet-pöytien systeemi, jossa maksaminen perustuu rehellisyyteen. Useammassa paikassa olisi voinut helposti livahtaa syömään maksamatta, jota harva meistä tekisi.”

Pipo päässä keskikesällä! Sanna nautti viileästä juhannuksesta 2017 Vantaalla. Kuva: Sanna Kokkonen
Pipo päässä keskikesällä! Sanna nautti viileästä juhannuksesta 2017 Vantaalla. Kuva: Sanna Kokkonen

Sannalla on myös muutama uusi havainto hämmästyttävistä asioista, jotka eivät kaikki ole niin kivoja.

Suomi-harmitukset x 3

 1. Kapeakatseinen ajattelutapa
  ”Suomalaisiin piirteisiin kuuluu osittain tietynlainen jäykkyys ja kapeakatseisuus. Uskon, että ne johtuvat pitkälti ujoudesta. Itsekin voin allekirjoittaa, että tietyissä tilanteissa tunnen itseni ujoksi tai epävarmaksi. Meiltä suomalaisilta puuttuu se amerikkalaisten raudankova itsevarmuus tilanteessa kuin tilanteessa – ja iso Pepsodent-hymy siihen päälle.”
 2. Julkiset käytöstavat
  ”Elän perheessämme jatkuvasti keskellä kahta kulttuuria ja olen huomannut suuria käytöseroja suomalaisten sekä brittien välillä. Muistan tämän joka vuosi, kun vierailemme Suomessa ja Englannissa.
  Lontoossa ruokakaupoissa ventovieraat juttelevat spontaanisti ja ystävällisesti toisilleen. Kauppojen kassat kutsuvat asiakkaitaan tuttavallisesti ’hello love’ tai ’how are you today, dear?’. Vaikka olen Suomessakin tavannut paljon mukavia ihmisiä, olisi vaikea kuvitella menoa ihan tuolle asteelle. Kutsun näitä diplomaattisesti kulttuurieroiksi; jokaisesta kansasta löytyy kaikkia käytöksen eri sävyjä.”
 3. Sääharmitus
  ”Joka kesäkuu, kun saavumme Suomeen, sää on tuntunut todella viileältä ja kolealta. Minua harmittaa suomalaisten puolesta, koska talvi on täällä luvattoman pitkä. Kesän tuloa odotetaan ja sitten kun se viimein olisi ovella, ei olekaan varmaa, tuleeko sitä kesää tai ainakaan kunnolla lämmintä.”

Sanna Kokkosen ja hänen perheensä elämää tropiikissa voi seurata Viestejä paratiisisaarelta -blogista, jota hän pitää Me Naisten sivuilla.

Balilla Sanna on oppinut arvostamaan monia pieniä asioita eri tavalla kuin aiemmin. Hänen mukaansa elämisen tahti on leppoisampaa, ja lämmin ilmasto miellyttää hänen kaltaisensa vilukissan luita. Kuvat: Zhu Andrew Lim Photography
Balilla Sanna on oppinut arvostamaan monia pieniä asioita eri tavalla kuin aiemmin. Hänen mukaansa elämisen tahti on leppoisampaa, ja lämmin ilmasto miellyttää hänen kaltaisensa vilukissan luita. Kuvat: Zhu Andrew Lim Photography

Patikoi salaiselle rannalle, nautiskele pitkästä lounaasta kalastajakylässä ja vaeltele hipsterikaupunginosan eläväisillä kaduilla. Voiko lomalta muuta toivoa?

Niin nättiä, että alkaa melkein itkettää. Olemme kävelleet kuuden kilometrin matkan kaunista patikointireittiä Menorcan saaren lounaisosassa ja päätyneet Macarelletaan, joka on suloisin koskaan näkemäni luonnonranta. Tätä salaista keidasta ei ole edes merkattu kaikkiin karttoihin.

Raikas pulahdus rantaveteen huuhtoo väsymyksen pois jaloista ja aurinkorasvan nahkeuden iholta. Merituuli puhaltaa hellästi – tämä on mindfulnessia parhaimmillaan.

Menorca tunnetaan suosion huipulle palanneen Mallorcan pikkusiskona. Tällä pikkuisella Välimeren saarella on kaikki, mitä lomaltaan voi kaivata, oli sitten ulkoilmaihminen tai nautiskelija. Menorcalle kannattaa matkustaa nyt, kun muut eivät ole vielä löytäneet sitä.

Yli sata rantaa

Salainen Macarelleta on vain yksi Menorcan lukuisista käymisen arvoisista rannoista. Paras tapa tutustua saaren vehreän eteläosan helmiin on vuokrata vene tai hypätä venetaksin kyytiin, ja antaa sen kuljettaa rannalta toiselle.


Macarelletan ranta on rauhallinen piilopaikka.

Hiljaisuudesta pitävälle sopii Macarelletan lisäksi Macarella, Binidali tai Turqueta, joiden hiekka on valkoista, vesi turkoosia ja aurinkotuolit loistavat varjoisassa pinjalehdossa poissaolollaan. Menorcan yli sadasta rannasta pienin on juuri kahdelle hengelle sopiva ”rakastavaisten ranta”, San Luis Binibecan alueella. Palveluita kaipaava viettää päivän Cala Galdanassa, joista myös pikkurantoja kiertävä vene lähtee.


Merinäköala saa näissä taloissa uuden merkityksen. Pysähdy Luoteis-Menorcan Cala Morelliin nappaamaan reissun upein maisemakuva.

 

Autolla kalastajakylään

Vuokraa auto pariksi päiväksi ja vieraile sympaattisissa kalastajakylissä, joita on pitkin rannikkoa. Hurista saaren pohjoisosassa sijaitsevaan sympaattiseen Fornellsiin tai kurvaa kaakkoisosan Binibecaan, joka on kuin Santorini minikoossa.


Sininen ja valkoinen, värit ovat Binibecan.

 

Menorca on niin pieni, että sen ajaa tunnissa päästä päähän. Saaren päätie kulkee kahden suurimman kaupungin välissä: idässä sijaitsee pääkaupunki Mahon ja lännessä Ciutadella. Vaikka välimatkaa on vain 50 kilometriä, näillä kahdella kaupungilla on omat kulttuurinsa. Molemmilla on omat nimensä tyypilliselle menorcalaiselle juomalle. Ciutadellassa ginin ja sitruunamehun sekoitus tilataan pyytämällä gin with lime, Mahonissa sama drinksu on nimeltään pomada.

Autonvuokrauksen päivähinta n. 40 €.

Luonnossa liikkuen

Saaren vaikuttavimpia maisemia pääsee ihailemaan parhaiten kävellen, pyörällä tai ratsain. Saaren ympäri rantaviivaa pitkin kulkee 187 kilometrin pituinen opastettu ulkoilureitti Cami de Cavall eli ”hevosten tie”, jota pitkin autot eivät pääse huristamaan. Reitti on jaettu 20 osioon, josta voi valita mieleisensä pätkän. Matkan varrella pääsee poikkeamaan saaren upeimmille luonnonrannoille.

Shoppailuvinkki

Menorcan shoppailutarjonta on positiivinen yllätys. Putiikit ovat tasokkaita, kauniisti somistettuja ja turistikärääsää ei juuri näe.

Kenkäfriikin taivas on Mascarón outlet. Myös tunnetut Pretty Ballerinat valmistetaan täällä, ja hinnat ovat hiukan edullisemmat kuin Suomessa.

Mascaró-kenkätehtaan outlet, Pesseig de ses Filadores, S/N, Ferreries


Ajelulla voi piipahdella maatiloilla.

 

Vinkki! Kurvaile maalaismaisemassa ja poikkea juusto- ja makkaramaistelulle, hinta kahdelle 4 € sisältäen tilan viiniä.

Juustotila Subaida, Ctra, Alaoir-arenal d’en castell.

Hurmaava hipsterikaupunki

Kirkonkellot soivat Ciutadellan kaupungissa. Pienet, pippurisen oloiset, jo harmahtuneet mummot seurustelevat kadulla kovaäänisesti ja neljä nunnaa nauraa illallispöydässä viereisessä ravintolassa. Aikuinen mies potkii vauhtia ja rullaa skeittilaudalla ohi.


Suloisen tunnelmallinen Ciutadella hurmaa kävijän.

 

Menorcan toiseksi suurimmassa kaupungissa perinteet kohtaavat hipsterimeiningin. Kadut kutsuvat vaeltelemaan ympäri kaupunkia ja istahtamaan hetkeksi virvokkeelle seuraamaan paikallisten touhuja. Suloinen Ciutadella hurmaa kävijän tunnelmallisuudellaan.

Visiitti majakalle

Saarella on viisi suurta majakkaa, joista vaikuttavin on Far de Favaritx S’Albufeiran luonnonsuojelualueella, saaren koillisosassa.

– Maisema on kuin kuussa, kertoo saarella 39 vuotta asunut opas Britta Jungermann matkalla majakalle.


Far de Favaritx S’Albufeiran luonnonsuojelualueella komeilee näin upea majakka.

Ja niin se todella on. Majakkaa ympäröivä kallioinen maa on ikään kuin liuskoittunutta, jähmettynyttä laavamaista tummaa kiveä. Toisin kuin luullaan, Menorca ei ole tuliperäinen saari. Kivikerrokset selittyvät sillä, että saari kasvoi ja nousi aikojen saatossa vähitellen merestä.

Makeaa + tapaksia!

El Diamante on saaren kuuluisin konditoria ja siis täydellinen paikka iltapäiväkahvien nautiskeluun. Valitse keksileivos Crespells de Menorca tai ilmava, pullasta ja voitaikinasta leivottu viinerimäinen Ensaimadas-herkku.

Ses Voltes 41, Ciutadella


Crespells-leivosten sisällä on herkullista kurpitsahilloa.

 

Vinkki! Menorcalla juodaan paljon espressoa, mutta laimeamman, maitovaahtoisen kahvin ystävä valirsee manchadon eli ”likaisen kahvin”.

Ca Na Rierassa syöt täydellisen illallinen Ciutadellan vanhassakaupungissa. Kokeile talon juustokakkua!

Carrer Hospital de Santa Magdalena 11, Ciutadella

Ses Voltes on paikallisten suosiossa. Tapakset alle euron.

Carrer Ses Voltes 16-22, Ciutadella

Cafe Balear Menorcan paras ravintola. Ei ota pöytävarauksia, joten kesäaikaan jonoa.

Pla de Sant Joan 15, Port de Ciutadella


Kaikkea on ihan pakko maistaa: mereneläviä, tapaksia, juustoja ja varsinkin paikallista mausteista sobrasada-makkaraa.

 

Ikimuistoisia makuelämyksiä

Ciutadellassa voi ostaa kalan torilta ja mennä sen kanssa viereiseen ravintolaan, jossa tuore raaka-aine kokataan lounaaksi. Kalan valmistuksen hinta 3 €, merenelävien hinnat torilla vaihtelevat.

Kalatori, Plaza del Mercado, avoinna klo 7–14.

Cán Rafa, Plaza Llibertat 1 ja S´aguait Bar, Plaza llibertat 3

Todella erityiseen iltaan sopii Fornellsin kauniin kalastajakylän erikoisuus, piikkuhummerikeitto. Yritän olla sotkematta saksenosia pöytäliinalle, mutta tunnelma on onneksi rento, vaikka välillä vähän roiskinkin. Hummerikeiton hinta on yli 60 euroa, arvokkain koskaan nauttimani soppa, mutta varsin maukas kokemus.

Ravintola Es Port, Gumersindo riera 5, Fornells

Drinksut auringonlaskussa

Menorca on rauhallinen eikä varsinainen superbilettäjien kohde, mutta saari tarjoaa hienot puitteet illanviettoon. Korkean kallion seinämään rakennettu ravintola Cueva de’n Xoroi on kaunis ja paikka itsessään näkemisen arvoinen myös päiväsaikaan.

Ravintola muuntuu joka ilta klo 23 yökerhoksi. Herkullinen mojito 10 €, viinilasi ja cava 4,5 €. Illalla sisäänpääsy esiintyjästä riippuen 20–30 €.

Calan Porter S/N, Calan Porter.

Menorca

espanjan Menorca kuuluu Baleaarien saariryhmään Välimerellä, ja sinne pääsee Finnairin suoralla lennolla neljässä tunnissa.

Eri matkanjärjestäjiltä saa myös pakettimatkoja.

Mallorcan Alcudiasta reittiyhteys laivalla kestää 1,5 tuntia.