Maistuisiko illalla chili-suklaatahna? Kuva: Shutterstock. Kuvat: Shutterstock ja Sanoma-arkisto.
Maistuisiko illalla chili-suklaatahna? Kuva: Shutterstock. Kuvat: Shutterstock ja Sanoma-arkisto.

Chilin ja muun ruuan terveysvaikutuksia on tutkittu pitkään. Että nyt vain keittiöön ja chiliruokien tekoon!

Nyt srirachaputelit esiin! Chilirintamalta kuuluu hyviä uutisia.

Uuden tutkimuksen mukaan mausteinen ruoka todella voi olla hyväksi terveydelle, kertoo lääketieteellinen julkaisu BMJ. Se buustaa aineenvaihduntaa sekä vähentää riskiä sairastua sydäntauteihin ja syöpään.

Yli seitsemän vuotta kestäneet tutkimukset tehtiin Kiinassa, ja tutkimukseen osallistui lähes puoli miljoonaa henkilöä. Ja kyllä: tuliset ruuat laskevat ennenaikaisen kuolleisuuden riskiä.

Heillä, jotka söivät mausteisia ruokia yksi kaksi kertaa viikossa, oli 10 prosenttia pienempi riski sairastua kuolemanvakavasti kuin niillä, jotka jättivät tuliset ruuat väliin. Syömällä tulista ruokaa kolmesta seitsemään kertaa viikossa riski oli jo 14 prosenttia pienempi.

Eli siitä sitten vain tulista kokkaamaan. Kokeile näitä kolmea takuuvarmaa Soppa 365:n chilireseptiä!

Täytetyt chilit voi syödä suoraan grillista tai jäähtyneitä.

Täytetyt chilit

4 annosta, valmistusaika 15 min

Ainekset

6–8 vihreää tai punaista mietoa chiliä
Minttu-tuorejuustotäyte

1 dl maustamatonta tuorejuustoa
4 rkl minttua hienonnettuna
2 rkl limetinmehua
Valmistusohje

Halkaise chilit pituussuunnassa. Poista siemenet ja valkoiset osat.

Notkista tuorejuusto ja hienonna joukkoon minttu. Lisää limetinmehu.

Levitä juustotäytettä chilien sisään. Grillaa kypsiksi, noin 5-10 minuuttia.

Vinkki: Jos kestät tulisempia makuja, voit valita polttavampia chililajikkeita kuten jalopenoa tai vaikka habaneroa.

Chili-suklaatahna, vaikka croisanttien kaveriksi.

Chili-suklaatahna

Valmistusaika: 10 min

Ainekset

200 g fenkolia
1 salottisipuli
8 kirsikkatomaattia
8 kypsennettyä jättikatkaravunpyrstöä
1 dl paahdettuja cashewpähkinöitä
2 dl silputtua tuoretta thaibasilikaa
korianteria ja minttua
Kastike

1 punainen chili
2 valkosipulinkynttä
2 1/2 dl vettä
2 dl kalakastiketta
1 dl limettimehua
3/4 dl riisiviinietikkaa
4 rkl sokeria
1 tl raastettua inkivääriä
Valmistusohje

Valmista kastike. Poista chilistä siemenet ja leikkaa se silpuksi. Murskaa valkosipulinkynnet kulhoon ja sekoita joukkoon loput kastikkeen ainekset.

Suikaloi fenkoli ja kuorittu salottisipuli. Puolita kirsikkatomaatit ja jättikatkaravutpituussuunnassa. Sekoita kaikki salaatin ainekset kulhossa ja lisää maun mukaan kastiketta. Kata loppu kastike pöytään tarjolle.

Chili-jättikatkarapu-fenkolisalaatti, nam.

Chili-jättikatkarapu-fenkolisalaatti

2 annosta, valmistusaika 20 min

Ainekset

200 g fenkolia
1 salottisipuli
8 kirsikkatomaattia
8 kypsennettyä jättikatkaravunpyrstöä
1 dl paahdettuja cashewpähkinöitä
2 dl silputtua tuoretta thaibasilikaa
korianteria ja minttua
Kastike

1 punainen chili
2 valkosipulinkynttä
2 1/2 dl vettä
2 dl kalakastiketta
1 dl limettimehua
3/4 dl riisiviinietikkaa
4 rkl sokeria
1 tl raastettua inkivääriä
Valmistusohje

Valmista kastike. Poista chilistä siemenet ja leikkaa se silpuksi. Murskaa valkosipulinkynnet kulhoon ja sekoita joukkoon loput kastikkeen ainekset.

Suikaloi fenkoli ja kuorittu salottisipuli. Puolita kirsikkatomaatit ja jättikatkaravut pituussuunnassa. Sekoita kaikki salaatin ainekset kulhossa ja lisää maun mukaan kastiketta. Kata loppu kastike pöytään tarjolle.

Reseptit on julkaistu alun perin Soppa365.fissä. Lue lisää reseptejä sieltä! Katso esimerkiksi, miten syntyvät kolmen ainesosan keksi-browniet, Ibizan kvinoasalaatti tai pizzapohja kukkakaalista.