Leskeksi jäänyt Marjukka on erakoitunut kotiinsa ja etsii netin rikossivustolla pakkomielteisesti miehensä murhaajaa. Tappajan sijasta hän törmääkin kohtalotoveriinsa. Mutta voiko kahdesta rikkinäisestä saada aikaiseksi jotakin ehjää ja kestävää?

Marjukka havahtui puhelimen soittoon. iPhone tärisi yksikseen yöpöydällä, ja sen sinertävä valo heijastui pimeässä huoneessa kattoon asti. Hän kohottautui kyynärpäänsä varaan ja tuijotti puhelinta epäluuloisesti. Oliko hän muka laittanut sen äänettömälle nukkumaan käydessään?

Marjukka noukki puhelimen; se vapisi hänen kämmenellään kuin elävä olento. Näytössä luki Tuntematon numero. Puhelimen kello näytti 03.45.

– Martsu, Marjukka vastasi varovasti.

– Rakas.

– Eero?

Marjukka puristi puhelinta niin lujaa, että sen reuna kaivautui kipeästi kämmeneen.

– Eero, missä sä olet?

– Mä... Mä en tiedä. Musta tulee verta.

Eero alkoi nyyhkyttää.

– Auta! Kamalasti verta!

Marjukka säpsähti hereille, tällä kertaa oikeasti. Hänen rintakehänsä päällä oli tonnin painoinen kivi. Hän hapuili paniikissa puhelimen yöpöydältä ja painoi virtanappia. 03.45. Hän puristi puhelinta rintaansa vasten ja yritti saada hengitystään tasaantumaan. Uni ei ollut ensimmäinen laatuaan, mutta se oli inhottavampi kuin monet muut. Nähdä nyt unta puhelusta; se oli kaikessa arkisuudessaan epäreilua.

Marjukka painoi katkaisijaa päänsä yläpuolella ja sängyn päätyyn kiinnitetty halogeenivalo syttyi. Hän käpertyi syvemmälle vuoteeseen. Joskus se auttoi, sillä sänky oli hänen lempipaikkansa maailmassa.

Kun he olivat muuttaneet rivarin päätyhuoneistoon viisi vuotta sitten, Eero oli luvannut hänelle yhden toiveen, joka toteutettaisiin hinnalla millä hyvänsä.

– Hotellisänky, hän oli ilmoittanut saman tien. – Samanlainen kuin New Yorkissa.

Sänky heidän häämatkallaan oli ollut pehmeä ja uskomattoman ylellinen. Sen päätyyn oli kiinnitetty kirkkaat lukuvalot, jotka sai vuoteessa lukiessa aina sojottamaan suoraan kirjan sivulle.

Eero oli teettänyt kopion hotellisängystä puolitutulla puusepällä. Se oli täydellinen, eikä hänellä ollut missään vaiheessa käynyt edes mielessä luopua siitä.

Marjukka kierähti mahalleen ja taputteli toisella kädellään sängynreunaa patjan alapuolelta. Niin kuin aina, se toi hänelle mieleen päivän, jolloin vuode oli toimitettu heille. Hän oli palannut illalla töistä, ja Eero oli ollut vastassa ulko-ovella. Mies oli kaapannut hänet syliinsä ja kantanut suoraan makuuhuoneeseen. Jälkeenpäin he olivat levänneet hikisinä sylikkäin, kun Eero oli äkkiä kääntynyt ja alkanut taputella sängynlaitaa. Ennen kuin Marjukka ehti edes ihmetellä, oli kuulunut pieni naksahdus, ja Eero oli noussut istumaan kädessään sikariaski ja kaksi pikkuruista pulloa konjakkia. Salalokero!

– Sängynvihkiäislahja puusepältä, Eero oli nauranut.

Siitä asti piilolokerossa oli aina ollut vähintään yksi pieni pullo jotain vahvistavaa. Nyt se oli viskiä. Marjukka rusautti pikkuruisen korkin auki ja kaatoi juoman suuhunsa kerralla.

Uni ei tullut enää. Marjukka vaelsi työhuoneeseen ja tuijotteli tovin ulos talviseen yöhön sillä aikaa, kun pöytäkoneen rohjake suvaitsi raksuttaa itsensä käyttökuntoon.

Ensimmäiseksi hän päivitti seuraavan päivän ostoslistan. Lähistöllä sijaitseva K-kauppa oli aloittanut ostosten nettitilauksen ja kotiinkuljetuksen reilu vuosi sitten, ja hän oli ollut uskollinen asiakas alusta saakka. Hän lisäsi seuraavan päivän pitkään listaan kaksi pussia paahtoleipää ja rasian margariinia ja sulki sivun.

Marjukka huokaisi ja klikkasi itsensä sisään Rikos.fi-keskustelufoorumille. Hänen salainen paheensa. Hän huomasi heti, että keskellä yötäkin pariin hänen seuraamaansa murhaketjuun oli tullut uusia viestejä.

Myös Eeron ketjun postilaatikko vilkkui punaisena uuden viestin merkiksi. Se oli harvinaista. Hän itse kirjoitti ketjuun silloin tällöin nimimerkillään Punahukka, jotta se pysyisi murhatapausten aloitussivulla eikä hukkuisi unohdettujen rikosten suohon, mutta muuten ketju päivittyi harvakseltaan.

Marjukka napsautti Eeron ketjun auki, mutta sen sijaan että olisi hypännyt suoraan viimeiselle sivulle ja uusimpaan viestiin, hän alkoi jälleen kerran lukea ketjua läpi alusta alkaen.

Avauspostauksena oli ensimmäinen tapauksesta tehty uutinen. Nimimerkki tohtoriwatson oli kopioinut sen sellaisenaan palstalle.

"Raaka surma antikvariaatissa" kuului uutisen otsikko. Faktoja ei siinä vaiheessa paljon ollut. Noin kello kolme iltapäivällä, tammikuun 22. päivänä Helsingin Porthaninkadulla sijaitsevaan antikvariaattiin oli saapunut satunnainen asiakas. Kauppa oli vaikuttanut tyhjältä, ja asiakas ehti odottaa jonkin aikaa ja huhuilla takahuoneeseen, ennen kuin oli huomannut takimmaisen hyllyrivin alta levinneen tumman verilammikon. Hän oli katsonut hyllyn taakse ja nähnyt paikan omistajan lattialla suuressa verilammikossa. Järkyttynyt asiakas oli heti hälyttänyt apua, mutta mitään ei ollut tehtävissä. Uhri, 35-vuotias mies, oli ollut kuolleena jo tovin. Teko oli ollut erittäin julma ja raaka. Poliisi ei vielä ottanut kantaa motiiveihin.

Tohtoriwatsonin ketjulle antama iskevä otsikko Antikvariaattimurha oli jäänyt elämään, ja sillä nimellä tapaus tunnettiin edelleen.

Aivan kuin murhattu ei olisi ollut ihminen, vaan kirjakauppa, Marjukka mietti joskus.

Hänellä ei ollut tietenkään aluksi ollut aavistustakaan nettikeskustelusta. Ennen Eeron kuolemaa hän ei ollut koskaan kuullutkaan Rikos.fistä, ja murhan jälkeisinä ensimmäisinä päivinä ja viikkoina hän olisi tuskin osannut laittaa edes virtaa päälle tietokoneeseen. Jonkinlaisen udun läpi hän oli ymmärtänyt, että poliisi ei tutkinut juttua tavallisena ryöstömurhana.

Vasta jälkeenpäin hän oli tajunnut senkin, että häntä oli itse asiassa kuulusteltu. Poliisiasemalla istuessaan hän oli vain miettinyt, miksi tutkijoita kiinnosti tietää, missä hän oli ollut, kun Eero surmattiin. Saivatko he jotain tyydytystä ajatuksesta, että uhrin pahaa-aavistamaton vaimo söi hyväntuulisena lounasta vain parinsadan metrin päässä miehensä antikvariaatista ja käveli sen jälkeen takaisin työpaikalleen kirjastoon?

Jos Eero ei olisi aamulla ottanut eväitä mukaan töihin, Marjukka olisi luultavasti käynyt viemässä hänelle salaattia, pizzan tai tulisen riisiannoksen lähithaikusta. Ehkä hän olisi löytänyt miehensä kuolleena. Tai nähnyt tämän viimeisen kerran elävänä.

– Jos olisin sattunut paikalle heti murhaajan jälkeen ja soittanut apua, olisiko Eero jäänyt henkiin? hänen oli ollut pakko kysyä poliisilta.

Rikoskomisario oli vain pudistanut päätään.

– Ei sillä olisi ollut merkitystä. Miestänne ei olisi pystynyt pelastamaan.

Eeron kuolemasta oli yli kolme vuotta, ja murha oli edelleen täysin pimeä. Niin niitä kuulemma kutsuttiin, selvittämättömiä juttuja, pimeiksi rikoksiksi. Jos häneltä kysyttiin, termi oli oikein sopiva; pimeäähän se oli, toisen ihmisen hengen riistäminen. Varsinkin toisen ihmisen hengen riistäminen ilman mitään syytä.

Antikvariaatista ei ollut viety mitään, ei pohja­kassaa, ei Eeron lompakkoa, ei edes pöydällä avoinna ollutta kannettavaa tietokonetta. Liikkeessä toisinaan autelleen Eeron isän mielestä arvokirjojen hyllyyn ei ollut koskettu. Vanhat kartat olivat paikallaan lasivitriinissä, samoin harvinaisten postimerkkien kokoelma.

Kyse ei ollut ryöstöstä. Joku oli vihannut hänen miestään. Vihannut niin paljon, että oli katkaissut Eeron molemmat reisivaltimot kirurginterävällä veitsellä ja sen jälkeen luultavasti seurannut vierestä, kuinka hän vuoti kuiviin.

Rikos.fi oli tullut hänen elämäänsä vasta kuukausien kuluttua murhasta.

– Et kai sä vain lue sitä kammottavaa roska­sivustoa? Eeron sisko Eija oli kysynyt varovasti, ja tietysti Marjukka oli tehnyt niin heti samana iltana.

Silloin ja edelleen häntä epäiltiin palstalla Eeron murhaajaksi! Eivät toki kaikki, mutta sinnikäs joukko vakikirjoittajia pyöritti kysymystä hänen syyllisyydestään uudelleen ja uudelleen.

Vaimolla oli kuulemma ollut yllin kyllin aikaa poiketa ruokatunnillaan paitsi lounaalla, jossa hänet oli kiistatta nähty, myös lounaspaikan lähellä sijainneessa antikvariaatissa. Pari kirjoittajaa oli jopa käynyt testaamassa välimatkat ja ajat. Antikvariaatille kävelyyn ei mennyt kuin pari minuuttia, vaikka asialla olisi ollut jalkapuoli kääpiö korkokengissä. Johtopäätös oli selvä: hän olisi pystynyt tekemään sen. Siitä taas loogisesti seurasi, että luultavasti hän oli tehnyt sen.

Kirjoittelu oli loukkaavaa, mutta Marjukka oli jäänyt palstalle ja hankkinut itselleen käyttäjätunnukset. Hänellä oli tunne, että tappaja saattoi kirjoittaa palstalle tai ainakin lukea sitä. Hän itse olisi lukenut, jos olisi tehnyt täydellisen rikoksen. Hän olisi nauttinut villeistä spekulaatioista ja erityisesti siitä, että vainajan vaimoa yritettiin sovittaa syylliseksi.

Poliisi ei ollut ikinä julkaissut yksityiskohtia Eeron murhasta, ja Marjukassa eli toivonkipinä, että murhaaja tekisi virheen. Yksi ainoa virhe riittäisi, yksi ainoa pieni tiedonmurunen, jonka vain tappaja voisi tietää. Hän olisi valppaana.

Marjukka siemaisi viimeisen suullisen jäähtynyttä teetä samalla, kun saapui viestiketjun viimeiselle sivulle. Punahukan viesti, ketjun toiseksi viimeinen, käsitteli taas kerran veren määrää rikospaikalla. Olisiko Eero Kiviniemen kurkku leikattu auki, spekuloi Punahukka.

Oli tuntunut pahalta kirjoittaa niin, mutta se oli osa Marjukan taktiikkaa saada tappaja paljastamaan korttinsa. Jonakin päivänä hän toivoi lukevansa vastausviestin: Reisivaltimothan ne oli. Molemmat.

Punahukalle oli vastannut tuttu nimimerkki Kolumbo. Marjukka tiesi jo, mitä löytäisi, kun klikkasi viestin auki.

"Nimimerkki Punahukka se vain jaksaa ja jaksaa jauhaa veren määrästä. Naurettava pelle! Vai vampyyriko hän on? Verta oli paljon, ok. Selvästi puukko oli osunut isoon valtimoon tai vaihtoehtoisesti suoraan sydämeen. Mutta mitä väliä sillä on. Mitä haavojen sijainti muka kertoo meille murhaajasta? Pidän edelleen, aina ja ikuisesti varmana, että vaimo sen teki. Punahukka voi toki vahvistaa teoriani, jos saa todistettua, että mustasukkainen ämmä käytti veistään siihen ruumiinosaan, jota herra Antikvariaatti oli heilutellut väärässä paikassa."

Marjukka itki hetken. Tähän ei tottunut koskaan. Äkkiä hänen suljettujen silmäluomiensa takana ei kuitenkaan pistelleet enää kyyneleet, vaan punainen, kuiva viha.

Perkeleen Kolumbo. Idiootti tuskin edes tiesi, että legendaarisen tv-etsivän nimi kirjoitettiin c:llä eikä k:lla. Ja kuinka ollakaan, vain tämä vastenmielinen otus oli ollut hereillä keskellä yötä kirjoittelemassa palstalle. Hänen ärsyttävä, väärinkirjoitettu nimensä loisti punaisella kaikkien uusien viestien perässä.

Marjukka klikkasi raivoissaan auki ketjun Hannele Niemisen surma Lappeenranta 2010. Tapaus oli hänelle tuttu. 38-vuotias Hannele oli surmattu kotinsa makuuhuoneen lattialle maaliskuussa 2010, vain reilut pari kuukautta Eeron murhan jälkeen. Taloon oli tunkeutunut mies, joka oli ensin vetänyt pussin nukkumassa olleen aviomiehen päähän ja kiinnittänyt tämän käsiraudoilla sänkyyn. Saatuaan miehen pois pelistä muukalainen oli jahdannut kiinni olohuoneeseen paenneen Hannelen, raahannut takaisin makuuhuoneeseen ja surmannut ikkunan eteen. Aviomies oli kuullut kaiken.

Murhan jälkeen tekijä oli iskenyt Martti Niemistä kaksi kertaa veitsellä rintaan ja kävellyt ulos. Hän oli askeltanut verisiä kengänjälkiä koko matkan omakotitalon pihalle saakka ja jättänyt oven auki lähtiessään. Ulkona jäljet olivat hävinneet, kun tappaja oli ehtinyt pihatieltä kovaksi auratulle kadulle. Sinne, kylmään ja pimeään yöhön murhamies oli kadonnut, eikä häntä ollut vieläkään tavoitettu.

Uhrin aviomiehen oli löytänyt lehdenjakaja, joka oli aamulla ihmetellyt avonaista ovea ja lähemmäs mentyään kuullut talosta heikkoa vaikerrusta. Martti Nieminen oli pelastunut vain, koska tappajan pistot eivät olleet osuneet sydämeen ja koska ovesta virrannut kylmä ilma oli hidastanut hänen elintoimintojaan niin, että hän ei ollut vuotanut kuiviin.

Kuinka ollakaan, nimimerkki Kolumbolla ei ollut Hannelen surmasta mitään uutta sanottavaa. Hän vain aukoi tympeään tapaansa päätään edellisille kirjoittajille.

Punahukan raivo kiehui yli. Hän nosti sormensa näppäimistölle.

"Hyvänen aika, rakas Kolumbo! Ihmettelen, ettet ole ylivertaisella älylläsi ratkaissut tätä tapausta yhtä helposti kuin Antikvariaatti­murhaa. Eikö muka ole itsestään selvää, että syyllinen on aviomies? Hän tappoi vaimonsa, käveli ulos, vaihtoi kengät ja käveli takaisin sisään. Sitten hän pisti pari kertaa itseään veitsellä, meni sänkyyn ja kiinnitti käsiraudat. Ai mutta! Verijäljet osoittivat, että Niemisen Martti oli nimenomaan puukotettu vuoteessa, eikä hänen vertaan löytynyt pisaraakaan muualta. Itsehän ukko ei muka muista siitä mitään, hah. No, hän siis toi veitsen mukanaan vuoteeseen, puukotti itseään ja kiinnitti käsiraudat. Ai mutta! Missä siinä tapauksessa oli veitsi? No, mitäpä minä tätä mietin, sinun kaltaisesi nerohan ratkaisee mokomat pikku yksityiskohdat hetkessä. Go for it, Columbo! Anteeksi, Kolumbo. Hah!"

Marjukka heräsi seuraavan kerran iltapäivällä, kun ovikello soi. Ovella oli K-kaupan lähetti­poika Julle, joka hymyili kohteliaasti seisoessaan rappusilla kahta kauppakassia roikottaen. 

Marjukka oli viimeksi poistunut kodistaan puolitoista vuotta sitten. Hän oli lähtenyt olohuoneesta suojaisalle takapihalle, kohti puu­tarhapöytää, jolle äiti oli kattanut iltapäiväkahvit. Viiden askeleen jälkeen maisema oli kääntynyt ylösalaisin ja taivas hyökännyt kimppuun. Horisontti oli laajentunut ja supistunut, maa tullut voimalla vastaan.

Äiti oli puoliksi kantanut hänet takaisin sisään, jossa maailma oli pikkuhiljaa asettunut paikoilleen, ja henki alkanut kulkea.

Sen jälkeen hän ei ollut edes yrittänyt. Pitkä sairausloma oli vaihtunut työkyvyttömyyseläkkeeksi. Äiti ja Eija soittivat lähes päivittäin, mutta hekään eivät poikenneet enää yhtä usein nyt, kun Julle hoiti ruokahuollon. Eeron vanhempia hän ei ollut nähnyt hautajaisten jälkeen. Toisinaan hän mietti, epäilivätkö hekin häntä murhasta, mutta hän ei ollut uskaltanut kysyä Eijalta. Oli melkein kuin asian sanominen ääneen olisi tehnyt siitä totta.

Rikos.fissä oli hiljaista. Eeron ja Hannelen ketjuihin ei ollut tullut uusia viestejä. Kadonneiden sivulla poliisi etsi edelleen treffeille lähtenyttä 23-vuotiasta, joka oli kadonnut kuin maan nielemänä. Poikaystävä väitti tytön nousseen bussiin, mutta ainakaan nettimaailmassa kovin moni ei uskonut miestä. Eipä tietenkään.

Marjukka oli jo sulkemassa sivustoa, kun hän huomasi jotain outoa. Pieni punainen numero 1 vilkutti kohdassa, jossa luki "omat viestit". Yksityisviesti. Punahukan ensimmäinen ikinä.

Hän napsautti numeroa. Ruudulle aukesi lista saapuneista viesteistä. Kokonainen yhden viestin lista. Ainokaisen otsikkona oli "Puna­hukalle". Lähettäjä oli Yksinäinen susi.

Nimimerkki oli Marjukalle etäisesti tuttu. Yksinäinen susi otti harvoin kantaa mihinkään, ja silloinkin yleensä vain Hannele Niemisen ketjuun tai korkeintaan pariin muuhun. Ei kuitenkaan koskaan Antikvariaattimurhaan.

"Tervehdys lajitoverini hukka. Tiedän, että näillä sivustoilla ei ole tapana luopua anonymiteetista, mutta minun on nyt tehtävä se, koska muuten en voi sanoa sanottavaani tarpeeksi painokkaasti. Nimeni on Martti Nieminen."

Marjukka horjahti taaksepäin niin rajusti, että oli kaatua tuolillaan. Hän tuijotti ruutua matkan päästä. Lauma ajatuksia syöksyi yhtä aikaa hänen päähänsä ja sai hänet irvistämään. Mitä hän oli mennyt tekemään?

"Ymmärrän täysin, että tämäntyyppisten sivustojen tarkoituksena on antaa ihmisille mahdollisuus spekuloida rikostapauksilla ja tehdä se nimimerkin suojissa. Silti jokainen on itse vastuussa sanoistaan. Niin kaukaiselta kuin ajatus tuntuukin, jokaisen rikostapauksen takana on ihmisiä. Jokainen murhan uhri, jokainen kadonnut ja jokainen raiskattu on oikea ihminen, jonka perhe ja sukulaiset ja ystävät ovat oikeita ihmisiä, joilla on oikeita tunteita.

Se, mitä tapahtui vaimolleni, on kamalaa. Samoin se, mitä tapahtui minulle – varsinkin se, että jouduin jäämään henkiin ihmettelemään, miksi jäin henkiin. Mutta pahinta on, kun nimimerkin suojista ammuskelevat yksilöt väittävät minun tappaneen vaimoni.

Tajuan kyllä, että sinun kirjoituksesi oli vastaus idiootti-Kolumbolle, mutta tiedätkö mitä, se on vielä pahempaa. Käytit vaimoni raakaa kuolemaa hyväksesi ja kutsui minua murhaajaksi VITSINÄ. Toivon, että seuraavan kerran mietit tarkemmin, ennen kuin päästät Puna­hukan laukomaan mielipiteitään."

Marjukka makasi sykkyrässä työhuoneen sohvalla tuntikausia. Itkukohtaukset tulivat ja menivät. Lopulta hän nousi ja istui takaisin pöydän ääreen. Punahukan oli pakko vastata.

"Hei Martti / Yksinäinen susi! Olen niin pahoillani, ettei sillä ole mitään rajaa. Pyytäisin anteeksi, jos osaisin, mutta toisaalta tiedän, ettei tekoani voi pyytää anteeksi eikä antaa anteeksi. Tiedän sen paremmin kuin kukaan, luultavasti jopa paremmin kuin sinä. Nimeni on Marjukka Kiviniemi. Olen antikvariaattileski.

En tiedä, miten saatoin kirjoittaa niin kuin kirjoitin, vaikka tiedän, miltä tuollaisen saastan lukeminen tuntuu. Vilpittömästi. Martsu."

Puhelin soi keskellä yötä. Marjukka alkoi hymyillä jo ennen kuin oli kunnolla hereillä.

– Etkö saa nukuttua? hän vastasi.

Martti nauroi pehmeästi.

– Mistä arvasit, että se olin minä? Eikö sulle soittele muut tähän aikaan?

Vanhan unen muisto häivähti Marjukan mielessä, mutta hän työnsi sen pois.

– Mä sanon noin kaikille, jotka soittaa kello kahden jälkeen yöllä.

Mies nauroi uudestaan.

Molemmat olivat hetken hiljaa. Heidän puhelunsa alkoivat usein näin. Sanottavaa tuntui olevan niin paljon, että kumpikaan ei tiennyt mistä aloittaa.

– Mä kävin tänään ulkona, Marjukka kuiskasi lopulta.

– Hienoa, sanoi Martti. – Missä asti?

Marjukka hymähti. – Rappusten alapäässä. Mutta olisitpa nähnyt Jullen ilmeen.

– Ootko soittanut Eeron äidille?

– Niin pitkälle en ole vielä päässyt.

Hiljaisuus.

– Kävitkö haudalla? kysyi Marjukka vuorostaan.

– Kävin.

Martti oli antanut vaimonsa haudan seurakunnan hoitoon ja käynyt siellä vain kerran hautajaisten jälkeen keräämässä seppelenauhat ja kortit värssyineen.

Tätä he olivat jatkaneet nyt viikon verran, aina siitä saakka, kun Yksinäinen susi oli vastannut Punahukan anteeksipyyntöön. Keskustelu oli siirtynyt nopeasti sähköpostiin, sieltä Facebookiin ja muutama päivä sitten puhelimeen.

He olivat nopeasti tajunneet olevansa kaikin tavoin samassa tilanteessa: vastauksia puuttui niin paljon, että kumpikaan ei ollut osannut jatkaa elämäänsä.

– Mä olen oikeasti joskus miettinyt sua, Martti oli sanonut ensimmäisen puhelun loppupuolella, noin viiden tunnin jälkeen. – Siis jo ennen tätä. Ehkä sen takia, että Eero ja Hannele kuolivat niin lähekkäin. Mä olen miettinyt, että miten sä olet selvinnyt ja oletko löytänyt jonkun uuden ja mennyt ehkä naimisiin.

Marjukan ainoa vastaus oli ollut naurun ja nyyhkäyksen sekainen äännähdys.

Seuraavan keskustelun aikana he olivat päättäneet alkaa kannustaa toisiaan ottamaan ensimmäisiä välttämättömiä askeleita normaalielämään. Marjukalla kyse oli tietysti hyvin konkreettisista askeleista. Parina ensimmäisenä päivänä hän oli pystynyt seisomaan puoli minuuttia takaoven kynnyksellä ja palannut kontaten keskelle olohuonetta.

– Siihen nähden sun retki rappusten alapäähän on kuin matka kuuhun, Martti muistutti nyt.

– Niin kai, hän vastasi.

Martti oli hetken hiljaa ja huokaisi sitten.

– Mun täytyy tunnustaa jotain. Mä tiedän, mitä me sovittiin, mutta mä luin eilen Eeron viestiketjun.

Marjukka veti terävästi henkeä.

– Ennen kuin sanot mitään, musta vain alkoi tuntua, että on tyhmää, että mä muistan sieltä jotain, mutta varmasti vain kaikki ikävät valheet. Mulle teki hyvää lukea esimerkiksi kaikki sun viestit ajatuksella.

– Silti, Marjukka mutisi.

– Mä haluaisin kysyä jotain. Tää tuntua siltä, että mä yritän vain tyydyttää uteliaisuuttani niin kuin suurin osa Rikos.fin hyypiöistä.

– Sä haluat tietää, miten Eero kuoli?

Martti oli hiljaa.

– Jos se ei ole uteliaisuutta eikä tirkistelyä, mitä se on?

– Unohdetaan koko juttu. Ei mun olisi pitänyt. Ei ainakaan vielä.

– Miksi sä haluat tietää?

– Tää on niin tyhmää...

– Miksi?

– Martsu, viillettiinkö Eeron valtimot auki?

Marjukan puhelin putosi kolahtaen lattialle. Hän makasi lamaantuneena sängyssä ja tuijotti laitetta kuin se voisi hyökätä hänen kimppuunsa.

– Martsu? Martsu? Martin ääni kuului luurista.

Marjukka poimi puhelimen. – Mistä sä tiedät? Miten sä voit tietää? Sitä ei ikinä annettu julkisuuteen. Sitä ei tiedä kukaan muu kuin poliisi, minä ja... ja...

– Ja tappaja, täydensi Martti.

Marjukka ei sanonut mitään.

– Mä en tiennyt, Martti sanoi. – Se oli arvaus.

– Miten tollasen asian voi muka arvata?

– Siitä että Hannelelle tehtiin samalla lailla. Hannele kuoli verenhukkaan, koska sen reisivaltimot oli viilletty auki.

– Valitettavasti ei ole mitään todisteita siitä, että Eero ja Hannele olisivat ikinä tavanneet toisiaan, rikoskomisario Heinonen tiivisti heille ykskantaan painaen samalla kiinni kansion, jota oli selaillut koko tapaamisen ajan. Eleessä oli lopullisuuden tuntua.

Marjukka vilkaisi Marttia. Miehen suu oli ohut viiva, ja hän puristi Marjukan kättä rystyset valkoisina. Marjukka oli kiitollinen otteesta. Matka Pasilan poliisiasemalle oli vaatinut tahdonvoiman ja itsehillinnän lisäksi beetasalpaajia, eikä hän ollut varma, kauanko niiden teho kestäisi. 

Kun he olivat Martin kanssa ottaneet kuukausi sitten yhteyttä poliisiin, tutkimukset olivat lähteneet pontevasti käyntiin. Alku oli ollut lupaava. Martti ja Hannele olivat muuttaneet Helsingistä Lappeenrantaan vain puoli vuotta ennen murhaa, joten oli aivan mahdollista, että Hannele ja Eero olivat tunteneet toisensa.

Pikkuhiljaa jokainen tutkimuslinja oli kuivunut kokoon. Hannele ja Eero olivat aina asuneet eri puolilla kaupunkia ja olivat kotoisin eri paikkakunnilta. He olivat työskennelleet täysin eri aloilla; Hannele oli töissä vakuutusyhtiössä vastuualueenaan liikennevakuutukset, eikä Eerolla ja Marjukalla edes ollut autoa.

Yhteisiä ystäviä ei löytynyt. Kukaan Eeron ystävistä tai sukulaisista ei tunnistanut Hannelea valokuvista tai toisin päin. He kävivät eri baareissa, söivät eri ravintoloissa ja harrastivat eri asioita. Kumpikaan heistä ei ollut vieraillut netin treffipalstoilla tai pettämissivustoilla.

Heinonen nousi seisomaan ja kätteli hyvästiksi työpöytänsä yli.

– Jatkamme tietysti tutkimuksia ja ilmoitamme teille heti, jos jotain uutta ilmenee. Ilmoitelkaa tekin meille päin, jos omissa keskusteluissanne nousee jotain esiin.

Poliisin hymy oli jäyhä mutta lämmin.

– Vaikuttaa siltä, että tapaatte toisianne usein.

– Käydäänkö kahvilla vai haluatko jo kotiin? Martti kysyi autossa poliisiaseman pihalla.

Marjukka vilkaisi kelloaan. Hän oli jo ollut ulkona melkein tunnin aiempaa ennätystään pitempään, mutta toisaalta olo oli yllättävän hyvä. Edes käynti poliisilaitoksella ei ollut liian masentava, sillä he olivat tienneet mitä odottaa.

Martti kurvasi heidät kahville Eläintarhan Nesteelle. Pysäköityään hän kosketti Marjukkaa varoittavasti polveen ja kiersi sitten avaamaan hänelle oven.

– Kolmas kerta sun kyydissä, ja mä alan oppia, Marjukka hymyili noustessaan autosta.

– Hyvä.

He istuivat kuppeineen ja sämpylöineen taksi­kuskien keskelle ja joivat kahvejaan toisiaan katsellen.

Martti oli osoittautunut pitkäksi ja tummaksi mieheksi, jota suru oli vanhentanut ennen­aikaisesti.

– Se on 41-vuotias ja muutti melkein heti murhan jälkeen takaisin Helsinkiin. Se tuo maahan ammattikeittiölaitteita ja harrastaa vapaa-aikanaan suunnistusta ja elokuvia, ja sillä on yksi aikuinen poika nuoruudenliitosta, Marjukka oli tiivistänyt Eijalle puhelimessa edellisiltana. Käly oli tentannut häntä Martista jo viikkokausia, mutta Marjukka ei ollut saanut kerrotuksi. Eilen hän oli kuullut Eijan äänessä kyyneleitä, vaikka tämä oli ollut vilpittömän iloinen hänen puolestaan. Martti kilisytti lusikallaan mukiaan ja sai hänen huomionsa kiinnitettyä.

– Mitä nyt tapahtuu? kysyi Marjukka.

– Ai juuri nyt? Martti hymyili.

– Itse asiassa ajattelin vähän pitemmällä aikavälillä.

Martti kurkotti pöydän yli ja otti hänen kätensä omaansa.

– Mitä jos me siirryttäisiin eteenpäin? Enkä tarkoita vain meitä kahta yhdessä, vaikka toivottavasti sekin tapahtuu. Mutta jos me molemmat siirryttäisiin eteenpäin myös erikseen.

Marjukkaa itketti.

– Me ollaan tehty parhaamme, että Eeron ja Hannelen murhaaja jäisi kiinni. Mä en keksi, mitä muuta me voidaan tehdä. Totta kai on kammottavaa, jos se ihminen ei joudu vastuuseen, mutta me ollaan annettu sen pikkuhiljaa tappaa myös meidät. Mä halua enää suoda sille kusipäälle sitä iloa.

Kyyneleet alkoivat valua, mutta niiden läpi Marjukka nyökytti päätään kerran toisensa jälkeen.

Marjukka pisti suuhunsa viimeisen lusikallisen ravintola Savoyn valkosuklaapannacottaa ja otti kaiken irti jumalaisesta mausta. Martille oli riittänyt kahvi ja konjakki. Tämä huljutteli viimeistä tilkkaa lasissaan ja hymyili hänelle. Onnistuneet ensimmäiset kunnon treffit, hymy kertoi.

– Mitä nyt tapahtuu? Marjukka kysyi.

– Ai juuri nyt?

– Nimenomaan juuri nyt.

Viini kihisi mukavasti Marjukan päässä, ja hän tunsi itsensä lähes villiksi. Hän tunsi olevansa valmis astumaan takaisin elävien kirjoihin. Vihdoinkin ja kunnolla.

– Karaokea? ehdotti Martti, ja Marjukka suostui yllättyneenä hihittäen.

Pataässässä Martti avasi pelin vetäisemällä Maija Vilkkumaan Satumaa-tangon. Marjukka vastasi haasteeseen Popedan Pitkällä kuumalla kesällä. He joivat liikaa, nauroivat paljon, lauloivat, suutelivat ja valomerkin tullessa istuivat sylikkäin peräsohvalla.

Ravintolan ulkopuolella Martti veti hänet kainaloonsa ja nosti sormellaan hänen leukaansa, kunnes he katsoivat toisiaan silmiin. Martti oli kysyvän näköinen. Marjukka nyökkäsi.

– Olisi pitänyt ottaa hotellihuone, mies mutisi.

– Mennään teille. Ei kai se ole paha? Sä et ole koskaan asunut siellä Hannelen kanssa.

He suutelivat koko taksimaksan Haagaan.

Martin kodissa oli iso olohuone, jonka valtava ikkuna oli kuin taideteos. Marjukka istui vaalealle nahkasohvalle ja tunsi selviävänsä pelottavan kovaa vauhtia, mutta saman tien keittiöstä kuului poksahdus, ja Martti käveli paikalle samppanjapullon ja kahden lasin kanssa.

– Mistä arvasit? Marjukka kysyi.

– Muakin pelottaa ja haluan pysyä huppelissa. Seuraavan kerran ja mielellään kaikki seuraavat kerrat ollaan selvin päin, mutta tänään mä haluan, että alkoholi ei jätä mun päähän tilaa millekään ylimääräiselle.

– Ei varsinkaan Hannelelle?

– Eikä Eerolle.

Kummallista, mutta heidän nimiensä lausuminen ääneen ei aiheuttanut mitään. Maa ei järissyt, taivaasta ei syöksynyt salamoita eikä Marjukka hautautunut syyllisyysvyöryn alle, niin kuin oli odottanut. Hän joi samppanjaa ja nuoli huuliaan.

Äkkiä he suutelivat sohvalla, ja Martin kädet etsiytyivät hänen puseronsa alle. Se päätyi lattialle, ja suurin osa vaatteista teki sille nopeasti seuraa. Marjukka taivutti päätään taaksepäin, kun Martti suuteli hänen kaulaansa ja sitten hänen rintojaan pitsisten liivien yläpuolella. Seuraavassa hetkessä he olivat jaloillaan.

Martti käveli hänen perässään ja piti käsiään hänen ympärillään ohjatessaan häntä olohuoneen poikki.

Makuuhuoneen ovella Marjukka pysähtyi kuin olisi törmännyt muuriin. Kului vuosituhannen mittainen sekunti, sitten toinen ja kolmas. Universumi hajosi ja asettui uuteen järjestykseen.

Hän kääntyi Martin puoleen, veti tämän pään alas ja tunki kielensä miehen suuhun. Oli hänen vuoronsa ottaa ohjat käsiin. Hän tönäisi Martin kohti sänkyä. Tämä pyllähti istualleen, ja heidän huulensa irtosivat toisistaan.

Martti yritti nousta pystyyn ja tavoittaa häntä, mutta Marjukka työnsi miehen takaisin istumaan ja polvistui hänen eteensä. Martti sai juonen päästä kiinni ja kohottautui sen verran, että hän sai vedettyä bokserit pois jalasta.

Martti upotti sormensa hänen hiuksiinsa ja hieroi hänen päätään silmät kiinni ja suu nautinnosta ammollaan. Marjukka antoi suunsa tehdä töitä, mutta myös hänen sormensa olivat ahkerina.

Kun se oli ohi, Martti lupasi olla uudelleen juhlakunnossa saman tien. Marjukka asettui miehen viereen sänkyyn, kuiski tämän korvaan hellyyksiä ja silitti rintaa rauhallisin vedoin. Ei mennyt kuin pari minuuttia, ja Martti oli unessa. Kohta hän jo kuorsasi kevyesti.

Marjukka nousi pystyyn ja katsoi miestä pitkään. Lopulta hän hiipi olohuoneeseen, keräsi vaatteensa ja poistui. Rappukäytävässä hän kiipesi seuraavan kerroksen tasanteelle ja tilasi tekstiviestillä taksin. Sitten hän pukeutui ja odotettuaan vielä pari minuuttia ajoi hissillä alakertaan. Kaikki oli hiljaista.

Taksi odotti jo oven edessä.

– Pasilan poliisiasemalle, kiitos, Marjukka sanoi kuljettajalle.

– Puhaltakaa tähän, sanoi päivystäjä.

Marjukka henkäisi promillemittariin. Keski-ikäinen poliisimies tutkaili sitä silmälasiensa yli ja katsoi sitten häntä väsyneesti.

– En kyllä aio missään tapauksessa soittaa komisario Heinosta tänne näin helvetin aikaisin jonkun humalaisen takia.

– No, mä puolestani kieltäydyn lähtemästä kotiin. Jään putkaan yöksi, Marjukka vaati.

– Ette te niin kännissä ole.

– Voin käydä juomassa lisää, jos tarvitsee. Kotiin en mene. Mä en ole turvassa siellä.

Päivystäjä kurtisti kulmiaan.

– Hyvä on, hän sanoi viimein.

– Mun täytyy saada pitää mun puhelin.

– Siitä vaan.

Kuudelta aamulla Marjukka naputti putkasta Martille tekstiviestin: "En raaskinut herättää sua. Lähdin kotiin, soitellaan myöhemmin. Mieluummin iltapäivällä, yritän vähän nukkuakin. Pus rks."

Rikoskomisario Heinonen ilmaantui oven taakse puoli seitsemältä. Päivystäjä oli sittenkin katsonut parhaaksi soittaa hänelle "aika helvetin aikaisin".

– Te siis tiedätte, kuka murhasi miehenne ja Hannele Niemisen? Heinonen kysyi hetkeä myöhemmin, kun he istuivat kuulusteluhuoneessa, ja nauhurissa paloi punainen valo.

– Kyllä, Marjukka vastasi. – Martti Nieminen murhasi heidät.

Heinosen kulmakarvat nousivat kattoon saakka.

– Miksi?

– En tiedä, Marjukka nieleskeli kyyneleitä.

– Oletan, että Eerolla ja Hannelella oli suhde, ja Martti sai tietää siitä. En keksi muuta.

– Oletteko löytänyt heidän väliltään jonkin yhteyden?

– Luulen, että heillä oli ainakin yksi yhteinen tuttu. Puuseppä.

Aamu valkeni pikkuhiljaa ikkunan takana. Marjukka joi poliisilogolla varustetusta mukista kitkerää kahvia ja puhui.

Hän kertoi kahdesta identtisestä, käsin tehdystä vuoteesta, joihin puuseppä oli henkilö­kohtaisena jekkunaan rakentanut salalokeron.

Hän kertoi punastellen löytäneensä Martin vuoteen salalokeron ollessaan kontillaan sängyn vieressä. Miehellä oli ollut juuri silloin muuta ajateltavaa. Hän selitti, missä salalokero sijaitsi ja miten sinne mahtuisi helposti piiloon yksi verinen veitsi.

Hän kertoi epäilevänsä, että salalokerosta voisi edelleen löytää jäänteitä Martin verestä, tai jos aseita oli ollut vain yksi, sekä Martin että Hannelen verestä.

Hän kertoi, että Martti oli alun perin ottanut yhteyttä sen jälkeen, kun Punahukka oli kirjoittanut rikossivustolle, että epäilee aviomiestä Hannelen murhasta.

Heinonen kuunteli, nauhuri pyöri.

– Poliisipartio vie teidät nyt kotiin, Heinonen sanoi yhdeksän aikoihin aamulla.

– Entä Martti?

– Toinen partio lähtee noutamaan häntä.

Marjukka istui poliisiautossa kotinsa edessä, kunnes konstaapelin kännykkä soi. Tämä vastaili hetken lyhytsanaisesti.

– Martti Nieminen on säilössä. Hän oli tullut avaamaan oven partiolle vasta heränneenä ja lukenut samalla jotain tekstiviestiä puhelimestaan.

Puhelin soi.

Marjukka söi nopeasti suunsa tyhjäksi paahto­leivästä ja huuhteli murut alas teellä. Hän poimi iPhonen pöydältä. Eija, luki näytössä.

– Huomenta, hän vastasi.

– Ajattelin vain varmistaa, että olet ajoissa hereillä ensimmäisenä työpäivänä.

– Olin hereillä puoli kuudelta. Se luultavasti riittää, kun kirjakauppa kuitenkin aukeaa vasta yhdeksältä, Marjukka nauroi.

– Tänäänkö se toinenkin asia sitten ratkeaa? Eija kysyi varovasti.

– Hmm, joo, syyte nostetaan tänään. Kahdesta murhasta. Molemmat olivat niin suunnitelmallisia ja julmia, että syyttäjän mukaan muuta mahdollisuutta ei ole. Ei sen puoleen, että se olisi sellaista miettinyt.

Puhelun jälkeen Marjukka korjasi aamiaistarvikkeet pois ja veti eteisessä takin päälleen ja pyöräilykypärän päähänsä.

Hän ehti jo tuulikaappiin saakka, mutta palasi vielä takaisin sisään ja käveli työhuoneeseen. Uusi kannettava käynnistyi hetkessä ja livahti laajakaistaa nettiin.

Hän avasi Rikos.fin, kirjautui sisään tunnuksillaan ja napsautti painiketta omat asetukset.

Sitten hän tappoi Punahukan.

Marcon rikostoverit tekevät yllätysvierailun Ruusun luokse. He eivät hyväksy tappiotaan ja haluavat osan rahasaaliista. Sitten Eevi katoaa uimareissulla ja Ruusu alkaa pelätä pahinta.

Sinä iltana Ruusu kiinnitti Eevertti-pukin pitkällä köydellä ulkoportaiden kaiteeseen.

– Pusket heti, jos joku tulee, Ruusu sanoi.

Eevertti katsoi kuin olisi ymmärtänyt, paneutui sitten pitkäkseen heinikkoon rappusten sivulle.

Portaiden yläpäässä Ruusu pysähtyi katselemaan ympärilleen. Maaseutu tuoksui. Kello oli yksitoista, aurinko tuikki vielä viimeisiä säteitään metsän läpi. Halogeenilampun valopiirin ulkopuolella yö oli hämärä ja sininen.

Ruusulla oli ikävä tunne, että häntä tarkkailtiin. Metsän reunasta luultavasti.

Keittiössä ei ollut valoa päällä. Tuuletusikkuna oli auki, sieltä kuului radion merisäätä ja tuolin kolahdus. Joku kaatoi kahvia termospullosta mukiin. Marco. Tai mikä sen nimi nyt sitten oli. Arvokuljetusryöstäjä, joka oli haavoittunut reiteensä.

Jos taloa joku tarkkaili, niin poliisi tai Marcon keikkakaverit. Tai molemmat. Kumpiakin oli jo käynyt kylässä.

Kumpiakin varmasti tulisi vielä.

Onneksi äiti oli vienyt lapset turvaan Aulangon kylpylähotelliin. Ruusu oli antanut äidille viisi satasta Marcon kätkemistä saalisrahoista. Äiti ihmetteli, miten hänelle oli kertynyt säästöjä. Eihän hän tienannutkaan mitään.

Rosvojen varalle Ruusu oli viritellyt talon lähiympäristöön muutaman pikku yllätyksen. Hän huomaisi kyllä, jos joku yrittäisi lähestyä taloa.

Ruusu meni sisään. Ikkunasta tulvi sisään vaaleaa hämyä.

– Olisko nyt hyvä hetki antaa mulle mun aseet takaisin? Marco kysyi.

Pitkä, roteva mies istui keittiön pöydän takana vasen jalka suorana. Pyyhkäisi pitkiä mustia hiuksia pois naamalta ja katsoi Ruusuun tummilla silmillään. Keittiö tuntui ahtaalta, ja pienihän se olikin.

– Mä oon miettinyt sitä, Ruusu sanoi. – Sä saat ne sitten, kun niitä tarvitaan.

Uskaltaisiko hän nukkua Marcon vahtivuorolla?

– Mitä jos sä et ehdi antaa niitä? Jos ne tekee yllätyshyökkäyksen?

– Se on sitten voivoi.

– Musta tuntuu, että ne vois iskee ensi yönä. Meidän täytyy ottaa vahtihukit.

Ruusu oli miettinyt sitäkin. Ja sitä, uskaltaisiko hän nukkua Marcon vahtivuorolla.

– Kumman sitkeesti ne sun kaveris jahtaa sua, jos ei sulla tosiaan ole mitään saalista. Ja vaatii sitä olematonta saalista ittelleen.

– Ehkä ne luulee, että mä onnistuin saamaan jotain mukaani.

– Ehkä, Ruusu tunnusti. Hän oli sattumalta löytänyt liiteristä rahakassin, jonka Marco oli kätkenyt puupinojen sisään. Ruusu oli kätkenyt rahat uuteen paikkaan eikä ollut kertonut Marcolle mitään löydöstään.

– Eikä ne halua jättää todistajia. Mä tunnen ne.

– Mäkin tunnen jo Virpin.

– Mutta sä et pysty todistamaan mitään.

– Ootko varma? Ruusu kysyi piruuttaan.

Marcon otsalla häivähti synkkä varjo.

– Mä luulen, että jos poliisit sais tietää musta, ne tutkis tarkkaan koko talon ja pihan. Lietekaivoo myöten…

Marco oli oikeassa. Ruusu ei voisi vedota poliisiin, koska hänellä oli omiakin luurankoja kaivossa. Ei edes rikosylikonstaapeli Nikkilään, joka saattoi olla hänen isänsä. Vai voisiko?

Ruusu kaatoi itselleen kahvia ja meni keittiön pöydän ääreen Marcoa vastapäätä. Kumpikin joi kahvia omissa ajatuksissaan ja katsoi välillä toiseen. Marcokin varmaan mietti, voisiko häneen luottaa.

Radiosta alkoi uutiset. Yhtä ikävät kuin aina: leikkauksia, veronkiertoa, kulkutauteja, sotaa, pakolaisia. Juhannusaatosta tähän iltaan eli tiistaihin mennessä oli hukkunut jo kuusi ihmistä. Liikenteessä oli mennyt kolme.

Ruusun pihassa Rengon perämetsässä oli niin ikään kuollut kolme, mutta niistä kolmesta ei kerrottu uutisissa. Onneksi.

Arvokuljetusryöstön tutkimukset jatkuivat ja kuulemma edistyivätkin, mutta tutkinnallisista syistä poliisi ei voinut paljastaa yksityiskohtia.

– Ei kai, kun ei ne tiedä, Marco hörähti. – Ne on ulkona kuin lumiukko. Sulaa pian tällä helteellä…

Ruusu hymähti. Nikkilän puheista hän tiesi, että poliisilla oli jo jotain hajua tekijöistä.

Ukkosrintama lähestyi Etelä-Suomea Venäjältä. Kymenlaaksossa jylisi jo.

Ruusu sulki radion.

– Voi tulla pitkä yö.

– Onneks ei olla yksin, Marco sanoi ja laski pöydän alla kätensä hänen polvelleen. – Kaksin on aina helpompi valvoa…

– Ei me nyt voida ryhtyä mihinkään, Ruusu sanoi ja pyyhkäisi Marcon käden pois polveltaan. – Täytyy pitää vahtia. Mä en haluu, että ne pääsee yllättämään meidät housut kintuissa.

– Tai ilman housuja, Marco virnuili. – Mä voisin kyllä vahtia toisella silmällä…

– Silmät kiinni sulla oli viimeksikin. Virpiäkö sä ajattelit?

– Mitä mä nyt Virpiä… kun mulla on Ruusu.

Parhaansa poika yritti. Vastauksessa oli pieni viive, niin kuin tv-uutisten ulkomaankirjeenvaihtajilla.

Ikkunasta näkyi välähdys ja ulkoa kuului pamaus.

Aamuyöstä Ruusu kuitenkin löysi itsensä Marcon kanssa sängystään. Helle ei hellittänyt. Varjot soutivat ja huopasivat seinällä. Ruusukin sulki silmänsä.

Huippuhetkellä maa todella tärähti. Ruusu avasi silmänsä. Ikkunasta näkyi välähdys ja ulkoa kuului pamaus.

– Mikä toi oli? Marco säikähti ja tyrkkäsi hänet pois päältään.

He työntyivät ikkunaan. Joku oli odottanut sitä, vaikkei heillä valoja ollutkaan. Metsänlaidassa kajahti kiväärinlaukaus, makuuhuoneen ikkuna särkyi ja luoti sirahti ikkunasta sisään. Ruusu sai lasinsirun poskeensa ja heittäytyi sänkyyn pitkälleen.

Marco tipahti hänen vierelleen ja kirosi:

– Helvetti! Karmee säkä ampujalla. Viidestäkymmenestä metristä olkapäähän!

– Onneksi se oli vasen, Ruusu huomasi sanovansa. Marco painoi osumakohtaa oikealla kädellään umpeen. Hänen otsansa oli hiestä märkä. Ruusunkin hiestä.

– Kuti jäi sisään. Olkavarrenluu on varmaan paskana.

– Mä voin sitoo sen.

– Etkä voi! Meet nyt heti hakemaan ne aseet. Meillä olis pitänyt olla ne mukana täällä…

– Ei kaikki tuu aina mieleen.

Ruusu nousi, veti farkut jalkaansa ja topin alas kainaloista.

– Mikä se eka pamaus oli? Marco kysyi.

– Ukkonen varmaan, Ruusu sanoi ja juoksi rappusiin.

Metsän laidassa jysähti taas. Luoti pirstoi olohuoneen ikkunan juuri, kun Ruusu tuli alakertaan. Hän heittäytyi lattialle ja kieri ja konttasi asekaapin luokse, hapuili avainta farkkujensa kellotaskusta. Sormenpäähän tarttui vain nöyhtää.

Pihalta kuului askelia. Miten joku oli päässyt niin pitkälle? Ja missä hitossa se avain oli? Oliko Marco…?

Raskaat askeleet lähestyivät ulkoportaita. Ruusu makasi selällään olohuoneen lattialla lasinsirujen päällä ja kävi läpi kaikki taskunsa. Pariin kertaan. Löytyi vain vähän käytetty nenäliina ja taskuveitsi.

Eevertti ynähti ja kuopaisi maata, Ruusu kuuli sen selvästi. Yhtä selvästi hän kuuli laukauksen ja Eevertin uuden ynähdyksen, kun se kahahti pihanurmelle kesken syöksyn. Ei noussut enää.

Oliko Eevertti kuollut?

Askeleet tömisivät jo portailla. Ruusu muisti, että oli pannut asekaapin avaimen kirjahyllyyn. Hän nousi, harppasi paljain jaloin lasinsiruissa hyllyn eteen ja otti avaimen vanhan Factan täydennysosan päältä. Astui asekaapin eteen, sovitti avaimen lukkoon ja avasi sen.

Joku kokeili ulko-ovea. Se oli lukossa, mutta Tonin rikkoman ikkunan tilalle oli teipattu pelkkä pahvinpala. Hän kuuli, kuinka teippi repesi irti ikkunanpokasta ja kättä lykättiin sisään avaamaan ulko-ovea lukkovivusta.

Ruusu otti haulikon kaapista, taittoi sen auki ja latasi kummankin piipun. Kun ulko-ovi aukesi, hän painoi haulikon kiinni ja viritti hanat. Samalla hän astui keittiön ovelle, josta oli suora näköala ulko-ovelle.

Oviaukon pimensi valtavan kokoinen mies. Tuuli erotti hänen kädessään jotakin metallista, jonka pinnasta kuunvalo välkehti.

Ruusulla oli sormi liipaisimella ja mies jyvällä.

– Iltaa taloon, miehenjärkäle sanoi kuin olisi tullut muuten vain kyläilemään. – Onko täällä keitään kotona?

Ruusulla oli sormi liipaisimella ja mies jyvällä, mutta hän häkeltyi miehen avauksesta niin, ettei tajunnut ampua heti. Hän karjaisi:

– Ulos täältä!

Miehen kädessä välkähti taas. Nyt välkähdys oli kirkas, ja sitä seurasi pamaus. Luoti nyhjäisi Ruusua oikean käden kyynärpäästä ja upposi lastulevyyn ja karhunvillaan hänen takanaan. Ruusun oma tähtäys meni harakoille. Oli tipalla, ettei hän taas laukaissut haulikon molempia piippuja kattoon.

Neliskanttinen mies vyöryi häntä kohti luodin perässä, lähes yhtä nopeasti. Kyynärpäähän sattui, mutta se ei estänyt häntä ampumasta. Haulit pirstoivat miehen asekättä, ja revolveri kolahti lattiaan.

– Perkele! mies sanoi, otti pienen sivuaskeleen ja kaatoi Eevin syöttötuolin.

Täysi susihaulilatinki tuntui vain ärsyttävän miestä. Se tuli yhä Ruusua kohti. Ruusu perääntyi olohuoneeseen ja tähtäsi äijää. Se oli nelissäkymmenissä ja neliskulmainen, lyhyt kihara tukka ja parta eivät paljon pehmentäneet vaikutelmaa. Varsinkaan kun mies tavoitteli paksulla verisellä kädellään Ruusun haulikkoa.

Ruusu tiesi, että hänen olisi pitänyt ampua, mutta ei hänestä ollut siihen heti perään uudestaan. Vasta kun mies tarttui piippuun ja painoi sitä alaspäin, hän havahtui puristamaan liipaisinta.

Haulikko oli jo kääntynyt sen verran huonoon asentoon, että perä potkaisi olkapään mustelmille. Haulit repivät miehen kämmeneen reiän ja tekivät tuhojaan hänen polvelleen. Ukko tipahti naamalleen Ruusun jalkojen juureen.

Ruusua vietiin. Hän kiersi toisen oven kautta eteiseen ja oli vähällä törmätä samaan neliskanttiseen mieheen, joka könkkäsi keittiöstä häntä vastaan. Ruusu kohotti vaistomaisesti haulikkonsa ja survaisi sen perän ukon otsaan.

Kuului rasahdus. Perä halkesi, kallo kesti. Törmäys oli sen verran luja, että ase kirposi Ruusun käsistä ja lennähti kellarin ovea vasten, putosi siitä lattialle.

Lattialle putosi ukkokin. Hän päästi tarzanmaisen korahduksen, melkein kuin olisi sanonut kreegah, mutta loppuhenkäisyn myötä hän vaipui kyljelleen lattiaan. Poskilihat läsähtivät muovimattoon kuin paisti leikkuulaudalle.

Juuri kun Ruusu aikoi vetää henkeä, miehen ehjä käsi yritti tarttua hänen jalkaansa. Hän potkaisi kättä ja pinkaisi pihalle. Metsänlaidassa jyrähti, ja samassa taivaalla jyrähti ukkonen. Luoti vingahti Ruusun korvan juuresta kuistin ikkunaan ja särki sen niin, että helähti. Vasta sitten välähti salama.

Ruusu oli vähällä kompastua portaiden juurella Eevertin elottomaan ruumiseen. Pukki makasi siinä velttona, rinta veressä. Ruusu pidensi askeltaan, jotta pääsi sen yli, pysyi kuin pysyikin pystyssä ja juoksi matalana piharakennuksen katveeseen. Miehenjärkäle rymisteli ulko-ovella, horjui rappuset alas ja kaatui Eevertti-vainaan päälle.

Ei ampunut kiväärimies tai -nainen omaansa. Neliskanttisen miehen tunnisti kyllä varjokuvanakin.

Ruusu jatkoi juoksuaan liiterin ovelle, avasi haan, riuhtaisi oven auki ja perässään kiinni, meni työkalukaapille, pujotti sormensa kaapin sivulta sen taakse ja sai sieltä näppeihinsä avaimen, jolla ovi aukesi. Otti ylähyllyltä Marcon nilkkakotelossa olleen lyhytpiippuisen Smith & Wesson -revolverin ja latasi panoskammion nopeasti täyteen. Seitsemän kolmeviisseiskan kutia.

Hän jäi seinustalle seisomaan ja tähtäämään ovea.

Ruusu hätkähti, kun ukkonen jylähti ja salama välähti. Aivan perätysten. Sitten tuli hetkeksi hiljaista.

Raskaat epätasaiset askeleet lähestyivät. Ohuen lautaseinän läpi hän kuuli neliskulmaisen miehen rahisevan hengityksen. Mies pysähtyi aivan hänen kohdalleen, noin metrin päähän ovesta. Oksanreiästä hän näki ulos ja erotti tumman neliskulmaisen siluetin, joka huojui raskaana vaaleampi talo taustallaan.

Seuraava ukkonen ja salama tulivat yhtä aikaa. Varjokuva liikahti, valtava nyrkki pamahti ulkoseinään juuri oksanreiän kohdalle ja lauta katkesi räsähtäen. Ruusu sai toisenkin silmäkulmansa mustaksi ja otsaansa ruhjeen, horjahti taaksepäin ja oikaisi itseään eteenpäin. Kaivinkoneen kauhaa muistuttava koura työntyi aukosta sisään, tarttui häntä kurkusta ja kuristi.

Hän käänsi revolverin seinää kohti ja puristi liipaisinta. Kerran, toisen, kolmannen. Seinään tuli reikiä, ote höltyi kurkulta. Hän otti nopean askeleen pois seinän luota, ja jättiläinen rojahti seinää vasten. Laudat murtuivat ryskyen.

Mies kaatui sisään. Samalla taivaalta kaatui kivikuorma ja rankkasade.

Mies ei enää yrittänyt nousta. Ruusu kumartui kokeilemaan pulssia eikä löytänyt sitä. Eevertin tappaja oli saanut saman kohtalon kuin pukkivanhus.

Vastakkaisella seinällä oli pieni yksiruutuinen ikkuna, josta näki navetan taakse. Ensimmäinen pamaus oli kuulunut sieltä. Seuraavalla salamanvälähdyksellä Ruusu näki, etteivät hänen aniittimiinansa olleet menneet aivan hukkaan. Ehkä kolmekymppisen lihaksikkaan kaverin ruumis oli lentänyt lammashaan aitaa vasten ja jäänyt siihen retkottamaan. Aidanseiväs oli lävistänyt hänet keskeltä.

Montakohan hyökkääjiä oli? Sade ropisi peltikattoon niin, ettei Ruusu enää kuulisi, vaikka pihaan marssisi kokonainen armeija. Rakeitako sieltä tuli? Ukkonen oli ainakin juuri kohdalla, salamat ja jyrähdykset seurasivat toisiaan yhtenä myräkkänä.

Miten Marco pärjäsi sisällä? Joko mies oli vuotanut kuiviin?

Ruusu työnsi päänsä ulos aukosta, jonka neliskulmainen miehenjärkäle oli jättänyt seinään. Ketään ei näkynyt missään. Metsänreunastakaan ei enää ammuttu. Kanat ja lampaat olivat vaienneet. Elmeri aloitti epävarman kiekaisun, mutta vaikeni kesken kaiken kuin olisi menettänyt lopunkin uskonsa.

Ruusu pyrähti pihan poikki kohti talon portaita. Rakeet takoivat päätä ja kasvoja ja kertyivät nurmikolle melkein kuin lumipeitteeksi.

Liian myöhään hän huomasi kahdet jäljet, jotka rikkoivat valkoista pintaa metsänreunan ja talon välillä. Hän pysähtyi ja oli jo aikeissa kääntyä takaisin, kun portaikon takaa syöksähti esiin pitkä vaalea maastopukuinen nuorimies, joka huitaisi häntä konepistoolin piipulla asekäden ranteeseen. Revolveri singahti parin metrin päähän heinikkoon. Kädestä meni tunto.

Saman portaikon takaa astui esiin vaalea maastopukuinen nainen. Sen kyllä tunnisti heti naiseksi, eikä se ollut mitenkään yrittänyt naamioitua. Korkokengät olivat vaihtuneet maihareihin. Olalla roikkui hihnasta kivääri ja kädessä oli pistooli, joka ei osoittanut erityisesti mihinkään.

– Mähän sanoin, että me tiedetään missä sä asut.

– Miten te pääsitte miinojen läpi? Ruusu kysyi.

– Tultiin kaikki samasta kohdasta. Ekalle kävi huonosti, mutta…

– Niin kävi toisellekin, Ruusu sanoi ja viittasi liiteriin kaatuneeseen miehenjärkäleeseen.

– Tilastotappioita, nainen kuittasi.

– Virpi, Marco sanoi kuistilta ja työnsi hirvikiväärin piipun esiin rikotusta ikkunasta.

Ruusulta oli jäänyt asekaapin ovi auki, kun oli ollut muita kiireitä. Salamojen valossa hän huomasi, että Marco oli sitonut hätäisesti olkapäähaavansa ja huojui uhkaavasti kiväärin takana. Kiväärin piippu souti ikkunassa edestakaisin ja heilui oikealta vasemmalle ja vasemmalta oikealle, osoitti milloin ketäkin.

– Vito, Virpi sanoi. Hän sanoi sen niin hiljaa, ettei se tainnut kuulua kuistille asti myrskyn pauhinan läpi. Väliä oli sentään muutama metri. Hän korotti ääntään: – Vito!

– Pudottakaa… aseet! Marco eli Vito havahtui komentamaan. Komentoa heikensi äänen särkyminen.

– Pudota ite, Virpi sanoi. – Ja anna fyrkat tänne, tai me ammutaan toi sun pimus.

– Mun nimeni on Ruusu, Ruusu sanoi. Pimuttelu otti aivoon.

– Sä oot pimu, jos mä niin sanon, Virpi sanoi.

– Ei mulla oo mitään fyrkkaa, Vito sanoi.

– Ei sillä oo, Ruusu säesti.

– No ammutaan sitten, Virpi sanoi ja suuntasi pistoolinsa Ruusua kohti.

– Ihan vapaasti, Vito lupasi. – Ette te sillä mitään rahaa saa, kun ei sitä ole. Ja sen jälkeen mä ammun teidät.

Ruusu pelkäsi henkensä edestä. Päässä pyöri miljoona ajatusta yhtä aikaa, kaikki mahdolliset toimintamallit, mutta kaikki tuntuivat yhtä mahdottomilta.

Marco eli Vito oli sanonut, että hänet sai ampua ihan vapaasti. Rahat olivat sille tärkeämpiä kuin Ruusu.

Rakkaus oli kuollut. Kohta kuolisi Ruusukin.

– Mä näin, kun sä lähdit kymppitieltä rahakassin kanssa, Virpi sanoi.

– Toni vei ne massit, Vito valehteli.

– Mä kuulin, että Toni on kuollut.

– Sitä on liikkeellä, Ruusu sanoi. Hän olisi tietysti voinut luovuttaa rahat Virpille, mutta ei se heitä olisi pelastanut.

– Mä uhrasin sille kuprulle puolitoista vuotta, enkä mä saanut siitä latin latia, Virpi sanoi. – Mä en nyt hellitä ihan vähällä.

– Mutta kun… Vito ja Ruusu aloittivat yhtä aikaa.

– Ne jo puhuukin yhdessä, Virpi sanoi. – Vittu mikä lovistoori. Landeruusu ja divarirosvo.

– Helvetti! vaalean tyypin pinna petti. Se ampui sarjan kohti leimuavaa taivasta, ainakin kymmenkunta kutia. – Nyt lopetatte ton länkyttämisen tai mä tapan kaikki!

– Rauhotu nyt, Jere! Virpi huusi. – Sulla on kohta lipas tyhjä.

– Mä tapan! Tapan! Jere karjui ja kohotti taas konepistoolin piipun kohti taivasta.

Salama iski. Se osui koopeen piippuun ja kulki Jeren läpi maahan saakka. Jere sätki hetken rätisten pystyssä, kaatui sitten suorilta jaloilta. Ilmassa tuntui palaneen kankaan ja lihan käry.

Ruusu heittäytyi portaiden katveeseen pitkälleen. Hirvikivääri jyrähti ikkunassa. Salamat ja jyrähdykset seurasivat toisiaan, rakeet takoivat selkää. Kuului vielä pari laukausta, ainakin toinen pistoolista. Ruusu ryömi aivan kiinni kivijalkaan ja painautui mahdollisimman pieneksi portaikon sivuun.

Ukkonen alkoi pikkuhiljaa loitota. Rakeet muuttuivat vedeksi ja sade heikkeni. Hämärässä Ruusu kohotti varovasti päätään portaikon takaa.

Hirvikiväärin piippu sojotti yhä kuistin ikkunasta ulos, mutta se osoitti kohti taivasta. Heiluminen oli lakannut. Marco oli joko kuollut tai vain menettänyt tajunsa.

Virpi oli kadonnut. Oli varmaan ottanut jalat alleen, kun oli huomannut jääneensä yksin. Jereltä oli kärähtänyt iso osa vaatteita ja ihoa. Henkikin oli lähtenyt. Siitä Ruusu varmistui ensin.

Sitten hän haki revolverinsa vähän matkan päästä heinikosta ja kiipesi portaita ylos. Jaloista oli kadonnut kaikki voima. Hän pysähtyi tasanteelle hengähtämään, tarttui kiväärin piippuun ja veti aseen ikkuna-aukosta itselleen. Marco ei vastustellut.

Kun Ruusu avasi oven, hän säikähti. Marco makasi kynnyksen edessä verilammikossa. Otsaan oli ilmestynyt uusi haava, varmaankin Virpin pistoolin laukauksesta.

Marcon silmät olivat puoliksi auki.

– Kahden pyssyn Ruusu, Marco sanoi ja irvisti. Silmät muljahtivat kiinni.

Ruusu katsoi käsiinsä. Hänellä oli tosiaan kaksi asetta, kivääri ja revolveri. Hän laski ne kuistin lattialle ja lähti hakemaan sidetarpeita.

Selina tuli tavalliseen tapaansa puoli kahdeksan aikaan. Ruusu ei ollut nukkunut silmällistäkään. Helteestä huolimatta hänellä oli flanellipaita päällä, ettei tarvinnut selitellä kyynärpään sidettä.

– Taasko sä oot kävellyt kaapin oveen? Selina ihmetteli. – Onko sulla taas joku mies?

– Eevertti törmäili, särki liiterin seinänkin. Oli pakko lopettaa se.

Ruusulla oli toinenkin silmäkulma mustana, toinen alkoi jo kellertää. Otsassa oli punertava ruhje. Katkenneen laudan pää oli osunut siihen ja vasempaan silmäkulmaan. Kaulahuivilla hän oli peittänyt neliskanttisen miehenjärkäleen neliskanttiset sormenjäljet.

– Äitis vei kuulemma muksut Aulangolle.

– Parempi ettei niiden tarvinnut katella, kun mä ammuin ja nyljin ja paloittelin Eevertin.

Vuota oli paljun reunalla auringossa kuivumassa, pääkallo kiehui kattilassa hellalla. Lihat hän oli pannut pakkaseen. Vuohen lihassa oli pistävä maku, mutta sitä voisi käyttää pieninä annoksina lammaspaistin seassa, kun panisi tarpeeksi mausteita.

Selina tuli mukaan, kun Ruusu meni hakemaan munia kanalasta. Kennoon kertyi vain viisi munaa.

– Taisivat säikkyä ukkosta.

Tai räjähtelyä ja ammuskelua, Ruusu jatkoi ajatuksissaan. Selina ei ollut kysellyt paukkeesta, joten ilmeisesti kaikki oli mennyt ukkosen piikkiin.

Liiterin seinässä oli yhä reikä. Rankkasade oli huuhtonut verijäljet ulkoa, sisältä ne oli pitänyt kuurata juuriharjalla ja kloorilla. Ruumiit hän oli kärrännyt taas lietekaivoon. Siellä tulisi kohta ahdasta.

– Enhän mä voi sun ainoita munias ottaa, Selina sanoi.

– Ota pois vaan. Mulla on vielä jääkaapissa entisiä, enkä mä yksin paljon kuluta.

Selina otti ja lähti. Katsoi vielä mennessään ympärilleen kuin olisi epäillyt jotain.

Onneksi Ruusu oli tajunnut purkaa miinoituksen ennen kuin Selina tuli. Nyt voisi päästää Elmerin ja kanatkin vapaaksi saman tien eikä tarvitsisi pelätä, että ne räjähtelisivät. Vakuutus tuskin korvaisi vahinkoa.

Puhelin soi Ruusun taskussa. Äiti.

Äänessä oli kuitenkin Jalmari:

– Arvaa mitä?

– No mitä?

– Täällä on pikkunakkeja aamupalaksi!

– Oho, Ruusu sanoi. – Johan nyt.

Hän vaipui ulkorappusille istumaan. Kaikki voima pakeni hänestä, kun hän kuunteli miten muksut vuoron perään kertoivat kylpylän ja hotellielämän ihmeistä.

Rakkaus lapsiin lämmitti enemmän kuin aamuaurinko, vaikka sekin oli jo aika lämmin. Mitä hän olisi ilman mukuloita? Ei yhtään mitään. Elämä olisi turhaa.

Lopulta äiti otti puhelimen.

– Niinku kuuluu, täällä menee hienosti. Kohta lähdetään taas uimaan, vaikka mä varmaan muutun pian rusinaksi. Mites siellä?

– Ihan okei, Ruusu sanoi.

Hänen äänensävynsä ei tainnut olla kovin vakuuttava.

– Ihan okei? Mitä se tarkoittaa?

– En mä nyt ala sitä tässä puhelimessa selittää sen kummemmin.

– Ymmärrän, äiti sanoi siihen sävyyn. ettei taatusti ymmärtänyt. – Koettakaa pärjäillä.

– Ei sun mua tartte teititellä.

– Mitä? Joko se yks lähti?

– Eevertti lähti, joo.

– Karkas, vai?

– Ei kun piti lopettaa. Mutta älä sano muksuille vielä mitään.

Äiti lupasi olla sanomatta ja lopetti puhelun juuri, kun Ruusu tajusi, että olisi pitänyt toivottaa hauskaa päivää.

Hän jäi istumaan rappusille luuri kädessään. Aurinko lämmitti, väsymys painoi. Marcon kuorsaus kuului avoimesta kellarin ikkunasta.

Ei kai se vain ollut kuulunut äsken, kun Selina kävi?

Ruusu havahtui rappusilta auringosta, kun auto hurahti pihaan. Harmaa Ford Focus -farmari, lisävalot etumaskin ritilän alla. Poliisin siviiliauto.

Aurinko oli jo korkealla, päivä melkein puolessa. Marcon kuorsausta ei kuulunut kellarista. Ruusu tarkisti sen heti, kun auton moottorin oli sammunut.

Nikkilä nousi autosta, hitaasti ja rennosti mutta valppaana kuin villin lännen seriffi. Ruususta tuntui, että se näki yhdellä vilkaisulla kaiken, mitä pihassa ja talossa oli tapahtunut.

– Täällä se pandaneiti istuu, Nikkilä sanoi ja työnsi punakeltaisen havaijinpaitansa helmaa farkkujen alle. Se oli noussut sieltä ajaessa. – Naapuris oli huolissaan susta ja soitti mulle. Kerrohan nyt isukille…

Ruusu kuohahti.

– Et sä voi yhtäkkiä ruveta mun isäkseni! Mä oon kolkytkolmevuotias, ja mun isäni on kuollut. Mä löysin sen tuolta liiteristä kakskyt vuotta sitten, oli syyskuun alku ja mä olin tullut koulusta kotiin ja ihmettelin, missä isä on, kun auto oli pihassa. Aattelin sitten, että se oli varmaan lähtenyt polkupyörällä kirkolle hakemaan lisää olutta. Tai pimeen pullon, se kyllä ties mistä niitä sai. Menin sit liiteriin hakemaan puita hellaan, että saan keitettyä teevettä. Siellä se roikkui… Äiti tuli töistä vasta seuraavana aamuna. Kampaamosta.

Ruusu huomasi kyynelten virtaavan poskillaan. Ei hän niitä ollut tilannut, ne tulivat itsestään. Hyvä että tulivat. Nikkilä säikähti ja pysähtyi parin metrin päähän, katsoi siitä huolestuneen näköisenä.

– Mitä sä nyt tolleen? Hyvää mä tarkotin…

– Niin varmaan. Suksi nyt kuuseen siitä! Ei täällä oo mitään hätää.

– Onko varma?

Ruusun kävi melkein sääliksi miestä.

– Ihan varma. Jos tulee hätä, mä soitan sulle. Mä tiedän numeron.

– No hyvä, Nikkilä sanoi ja kääntyi takaisin kohti autoa. – Muistakin soittaa!

Mennessään Nikkilä rekisteröi katseellaan kaiken: reiän liiterin seinässä, yläkerran särkyneen ikkunan ja kuistin toisen särkyneen ikkunan, puuttuvan pukkivanhuksen. Ruusu melkein kuuli, miten rattaat raksuttivat vanhan rikostutkijan päässä.

Minkähänlaisen loppupäätelmän Nikkilän päätietokone tulostaisi?

Nikkilä avasi auton oven. Juuri kun se oli työntymässä ratin taakse, Ruusun puhelin soi taas.

Äiti.

– No mitä nyt taas? Ruusu kysyi.

– Älä nyt hermostu, äiti sanoi, – mutta Eevi on hävinnyt johonkin.

– Miten niin hävinnyt?

– Siten niin. Se katos pukuhuoneesta.

Nikkilä oli vetämässä auton ovea kiinni, mutta pysäytti oven ja jäi kuuntelemaan. Ruusu käänsi hänelle selkänsä ja nousi seisomaan. Hän yritti pitää äänensä rauhallisena, mutta luuria pitelevä vasen käsi vapisi niin, että hänen piti tukea sitä oikealla.

– Koska?

– Just äsken. Me oltiin uimassa koko aamupäivä. Mä pesin ensin Eevin ja se tuli yksin edeltä pukuhuoneeseen. Kun mä ja pojat tultiin, sitä ei enää näkynyt. Pukuhuone oli tyhjä, eikä tyttöä näy kahvilassa eikä pihallakaan.

– Sä… Sä päästit sen yksin pukuhuoneeseen! Ruusu huomasi huutavansa. – Oliko siellä silloin ketään?

– Joku tumma nainen… Se lupas kattoa Eeviä, se oli vasta tulossa uimaan.

Ei hitto! Ruusu näki silmissään Virpin, joka odotti Eeviä Aulangon kylpylän pukuhuoneessa musta peruukki päässään. Virpi oli tiennyt hänen osoitteensa. Tietysti konnat olivat tarkkailleet taloa ja seuranneet äitiä ja muksuja kylpylään. Kun Virpi oli täällä jäänyt tappiolle, se oli vaihtanut taktiikkaa ja iskenyt heikoimpaan kohtaan. Eeviin.

Kohta se soittaisi…

– Mitä nyt on tapahtunut? Nikkilä kysyi aivan portaiden vierestä. Se oli hiipinyt siihen puhelun aikana.

Ruusu hätkähti. Ei kai vain hän ollut ajatellut ääneen?

– Onko Nikkilä siellä? äiti kysyi luurista. – Anna puhelin sille, mä kerron kaiken. Eevi pitää löytää!

– Mä kerron, Ruusu sanoi. – Me tullaan kohta.

Hän katkaisi puhelun ja käännähti Nikkilään päin, alkoi heti sanella:

– Äiti ja muksut on Aulangolla, ja Eevi on hävinnyt kylpylän pukuhuoneesta. Mee sä edeltä, mä haen auton avaimet ja tuun perässä.

Nikkilä lähti heti autolleen. Ruusu meni sisään, lukitsi kellarin oven ja otti Transitin avaimen naulasta. Focus syöksähti koivikkokujalle kuin ammuttuna.

Marco pysyisi kellarissa toistaiseksi. Reisi ja olkapää tohjona siitä ei olisi murtamaan ovea. Otsahaava oli onneksi ollut vain raapaisu, luoti oli tullut alaviistosta ja pyyhkäissyt kalloa. Siihen oli riittänyt teippiside. Olkavarsi oli pitänyt lastoittaa ja sitoa ja panna kantositeeseen. Varmuuden vuoksi hän oli antanut kolme buranaa kerralla.

Ruusu meni pihalle, lukitsi ulko-oven ja nousi Transitiin. Käynnisti ja hyökkäsi Nikkilän perään.

Koko ajan Ruusu mietti, mitä kertoisi Nikkilälle. Niin vähän kuin mahdollista. Hän ei enää rakastanut Marcoa. Marco oli sanonut kavereilleen, että Ruusun sai ampua ihan vapaasti, häntä ei liikuttanut. Silti Ruusun ei tehnyt mieli ilmiantaa Marcoa. Hän menettäisi silloin rahat, ja ryöstäjän suojelemisesta hän voisi itsekin joutua linnaan ja menettää lapsensa.

Taposta puhumattakaan.

Mutta tärkeintä olisi nyt pelastaa Eevi. Pitäisi soittaa äidille ja neuvoa, mitä se sanoisi Nikkilälle.

Kaasutin temppuili. Transit rämisi hiekkatien kuopissa, tie pölisi edessä ja takana. Niin äkkiä aurinko oli kuivannut rankkasateen jäljet. Paikoitellen lätäköistä tosin roiskui vielä kuravesi.

Ruusu otti puhelimen käteensä ja haki nimiluettelosta Äitiä, kun luuri alkoi soida. Tuntematon numero.

Ensin Ruusu hätkähti. Miten Toni voi vielä soittaa, vaikka makasi ruumiskylmiössä? Vai joko se oli tuhkattu? Toivottavasti.

Sitten hän tajusi: soittaja oli tietysti Virpi.

Niin oli.

– Mitä kuuluu? Virpi kysyi hyväntuulisella äänellä.

– Miksen mä tappanut sua? Ruusu kysyi.

– Jos mä muistan oikein, mulla oli ase ja sulla ei ollut. Miten sä olisit voinut tappaa mut?

– Paljain käsin. Mä voin vieläkin tehdä sen.

– Mutta kuka sitten pitäis huolta pikku Eevistä?

– Eevi, Eevi sanoi taustalta. Kuulosti ihan hyväntuuliselta.

Ruusulle tuli äkkiä kylmä, vaikka aurinko paistoi yhä ja Transitin koppi oli kuuma. Hänen tyttönsä oli Virpin armoilla.

– Saatanan kusipäänarttu, hän sanoi luuriin.

– No mutta, Virpi sanoi nauruaan pidätellen. – Sähän käyt kuumana. Varo ettei skidi saa huonoja vaikutteita.

– Mitä sä haluut?

– Mä haluun rahat, mutta sullahan niitä ei ole.

– Ei niin. Eikä Eevillä kiristäminen tehoo Marcoon… tarkotan Vitoon. Sä näit, minkä verran se välittää musta.

Virpi nauroi ilotonta naurua.

– Ihan vapaasti, se sanoi. Totuuden hetki. Tommosta se on aina miesten kanssa. Ne tykkää susta niin kauan kuin susta on niille hyötyä. Sitten ne voi vaihtaa sut toiseen. Niin Anderskin teki.

– Kukas se on? Ruusu kysyi. Ei häntä oikeasti kiinnostanut, mutta hän halusi voittaa aikaa. Piti keksiä, miten Eevin voisi pelastaa.

Jatkis päivittyy joka lauantai.
Lue lisää:
Edellinen osa.

Jenkkihuivi, bandana ja paisley – klassikkohuiville löytyy monta nimeä.

Paisley-kuvioitu puuvillahuivi, tuttavallisemmin jenkkihuivi, on trenditietoisen asustevalinta juuri nyt. Kaulan korostaminen on ollut muutenkin pinnalla pukeutumisessa, esimerkiksi chokereiden ja kapeiden pitkien huivien muodossa.

Huivin voi sitoa hiuksiin tai ranteeseen, mutta tällä hetkellä tyylikkäintä on kietaista se kaulalle. Sido rennosti kolmioksi tai sirosti rusetille, kuten Kendall Jenner teki.

 

A photo posted by Kendall Jenner (@kendalljenner) on

Varma valinta on yhdistää huivi muuten hyvin simppeliin asuun, Kendallin tyyliin esimerkiksi olkapäät paljastavaan klassiseen bardot-paitaan. Bandana tuo tyyliin boheemia särmää. Kokeile yhdessä punattujen huulien ja rennon nutturan kanssa.

 

 

A photo posted by Kendall Jenner (@kendalljenner) on

Monilta löytyy jenkkihuivi kotoa kaapin perältä. Jos ei, niin netistä huivin saa omakseen 3,5 euron hintaan. Hinta ei päätä huimaa, joten värejä voi valita vaikka useamman erilaisen.

Jos haet klassisempaa lookia, silkkihuivi on aivan yhtä tyylikäs valinta. Mallia näyttää brasilialainen muotibloggaaja Helena Bordon.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Choker-kaulakoru kipuaa takaisin kaulalle. Valitsetko mustan pannan, ruusukkeen vai kimallusta?

Kaulapantaa muistuttavat choker-kaulakorut ovat olleet muodissa useilla eri vuosisadoilla, aina Marie Antoinetten ajoista 1990-luvulle. Nykynaiselle ensimmäisenä mieleen tulevat ysäritrendin muovista punotut pannat.

Sellainen nähtiin esimerkiksi Melissa Joan Hartilla Sabrina, teininoita -sarjassa.

Kuva: MV-photos
Kuva: MV-photos

Kaulakorua eivät ottaneet omakseen vain teinit. Chokereita nähtiin punaisen maton tähtien lisäksi myös kuninkaallisilla. Timanteista koottu smaragdi-choker oli prinsessa Dianan luottokoru. Diana oli yksi 90-luvun seuratuimmista tyyli-ikoneista.

Kuva: MV-photos
Kuva: MV-photos

Kaulapanta vuosimallia 2016

Nyt chokerit ovat palanneet trenditietoisten kaulaan. Esimerkiksi laulaja Ariana Granden koru on kauniin yksinkertainen.

 

A photo posted by Ariana Grande (@arianagrande) on

Yhtä lailla trendikäs on Rihannan tyyli kerrostaa useita kaulakoruja chokerin kaveriksi.

 

A photo posted by badgalriri (@badgalriri) on

Valitse mieleisesi

Choker on siis ajankohtainen asuste, josta valikoimaa piisaa: yksinkertaisia, koristeellisia, boheemeja ja rajuja. Mikä sopisi parhaiten sinun tyyliisi?

 

 Simppeliä mustaa kaulakorua löytyy kahdessa eri leveydessä, kaksoispakkaus 17,95€, Zalando.
Simppeliä mustaa kaulakorua löytyy kahdessa eri leveydessä, kaksoispakkaus 17,95€, Zalando.

Vähän kuin olisi liperit ja ruusuke samassa korussa, 9,95€, Gina Tricot.
Vähän kuin olisi liperit ja ruusuke samassa korussa, 9,95€, Gina Tricot.

Hopeinen ketju on siro vaihtoehto, 6.99€, H&M.
Hopeinen ketju on siro vaihtoehto, 6.99€, H&M.

 

Choker henkii gootti-viboja, 12,95€, Gina Tricot.
Choker henkii gootti-viboja, 12,95€, Gina Tricot.
Prinsessa Dianan tyyliä havitteleva valitsee koristeellisen chokerin, 14,99€., H&M
Prinsessa Dianan tyyliä havitteleva valitsee koristeellisen chokerin, 14,99€., H&M

Vyö, joka onkin kaulakoru, 9,99€, Zara.
Vyö, joka onkin kaulakoru, 9,99€, Zara.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Albiinokrokotiilin nahkaa, timantteja ja valkokultaa. Niistä on tehty kenties maailman harvinaisin ja halutuin laukku, Hermèsin Nile Crocodile Birkin Bag.

Ranskalainen luksuslaukkujen valmistaja Hermès on myynyt huutokaupassa toiseksi kalleimman valmistamansa laukun, uutisoi muun muassa Daily Mail. Harvinaisesta vaaleasta Niilin-krokotiilin nahasta valmistettu laukku myytiin 185 000 dollarilla Beverly Hillsissä, Los Angelesissa.

Huutokaupan pitäjä Kathleen Guzman kertoi Hermèsin kasvattavan krokotiilejä omalla farmillaan, jotta krokotiilien nahkaan saadaan oikenalainen, vaalea sävy.

– Kuitenkin näin vaalea, albiinonahkainen krokotiili on hyvin harvinainen.

Albiinokrokotiilin nahkan lisäksi laukun hintaa nostavat myös 18-karaatin valkokullasta tehty lukko sekä 240 timanttia.

Hermèsin laukkuja on aikaisemminkin kaupattu pilviä hipovin hinnoin. Nile Crocodile Birkiniäkin kalliimmalla myyty veska oli vuonna 2011 huutokaupattu timanteilla koristeltu Birkin, josta maksettiin noin 203 000 dollaria eli melkein 167 000 euroa.

Lue lisää:

Osaatko lausua muotimerkkien nimet oikein?

Ensi syksyn hittituote sopii rikkaille – yli tuhannen euron avaimenperä