Kuva Shutterstock

Äidinkielenopettaja Elina herää helsinkiläisestä poikamiesboksista vieraan miehen viereltä. Aviomies ja kaksi lasta nukkuvat kotona satojen kilometrien päässä. Sisar, jonka luona Elina asuu koulutuspäivien ajan, valvoo ja hyppii huolesta seinille. Kun Elina pääsee siskonsa luo Käpylään, käy ilmi, että moraalinen krapula ei olekaan hänen ainoa murheensa.

Pitikö sen kaiken olla kuin elokuvasta? Heikko aamuvalo suljettujen luomien takana, ympärillä vieraita tuoksuja, jotka saivat sydämen hakkaamaan, mutta eri tavalla kuin illalla ja yöllä... Oliko se rinnassa kaihertava tunne morkkis?

Morkkis ei edes kuulunut Elinan sanavarastoon; hän ei ollut sillä tavalla kepeä ihminen. Illalla kaikki oli vain alkanut tuntua liian ihastuttavalta ja sileältä ollakseen muuta kuin elokuvaa. Kuka näyttelijä hän nyt olisi, jos saisi valita? Kenenä hän haluaisi herätä miehen viereltä, joka ei ollut oma, ja josta muisti vain pitkänhuiskean hahmon?

Oliko miehellä ollut vaalea parta..?

"Muista aina säilyttää huumorintajusi", äiti oli opastanut. "Millä muulla kuin huumorilla tässä maailmassa selvitään vastoinkäymisistä, synnytystuskista ja konkursseista?"

Entäs pettämisestä, Elina ajatteli. Huumorilla vaikka hirteen?

Huone ei ollut niin suuri kuin Elina oli silmät kiinni muistellut. Tummanvihreä kaihdin päästi sen verran valoa lävitseen, että Elina erotti vierellään nukkuvan miehen. Kapeat kolmikymppiset kasvot, hiekanvärinen parta, ehkä vähän punertava. Elina painoi sormet huulilleen: siitä se kihelmöivä turpeus siis johtui, parrasta. Kotona Aarolla ei saanut olla pientäkään sänkeä, tai ei ollut asiaa hänen lähelleen.

Elina tajusi, että hänellä oli yhä kello ranteessaan: viittä vaille kuusi. Kotona nukuttiin vielä, mutta Sanni mönkisi sunnuntaiaamunakin seitsemältä isän ja äidin viereen. Oula ei enää tullut, ei ilennyt, kun ikää oli jo kuusi ja puoli vuotta.

Kaikkina muina Helsingin-aamuina Elina oli herännyt koti-ikävään. Sisaren luona oli ollut leppoisaa heräillä, käpertyä hetkeksi ikävöimään omaa perhettä ennen kuin nousi ylös. Nyt lapset tuntuivat olevan valkokankaan tiiviin läpäisemättömän pinnan toisella puolella, kaukana. Oli selvittävä tästä hetkestä, eikä sijaa ollut kuin elokuvasankarittarelle.

Elina siirsi peiton varovasti sivuun, ponnistautui vatsalihastensa varassa puoli-istuvaan asentoon ja odotti. Mies jatkoi uniaan. Elina nosti oikean säärensä ulos vuoteesta, siirsi koko kehonsa painon sille ja patjasta tukea ottavien sormiensa varaan. Nyt pää kylmänä...

Yöllä huone oli ollut oikea lemmenpesä. Makuuhuone, jossa villiin rooliin hypännyt äidinkielenopettaja oli vetänyt elämänsä ainutkertaisen show'n. Muutamasta terassilla juodusta viinilasillisesta se ei ollut johtunut, mutta kyllähän niistä oli ollut huomattava apu.

Elina noukki vaatteitaan lattialta. Pikkupöksyt, rintaliivit, mekko, joka oli jo kaupassa tuntunut liian tyttömäiseltä. Se oli niin kevyt, että se yllään tunsi olevansa "nakuankka", niin kuin Sannille kotona joskus sanottiin. Sukkahousumytty kourassa, varovasti varpaillaan Elina hiipi hämärään eteiseen.

Oopee, Elina muisti äkkiä. Se oli ollut miehen nimi. Terassilla, jonka kukkalaatikoiden pelargoniat olivat hehkuneet lyhtyjen valoissa kuin synnistä siinneet, Elina oli nauranut miehen nimelle ja sanonut: niin minäkin olen: ope. Elina-ope ja Oopee! Muita nimiä ei ollut kaivattu, sillä oli ollut mukavampi keskittyä toisen käsiin ja pöydän yli lähestyviin olkapäihin ja jalkoihin, jotka pöydän alla olivat tehneet jatkosuunnitelmat selviksi paljon sanoja aiemmin. Ei ollut tarvinnut esittää edes klassista "teille vai meille" -kysymystä, sillä Elinan oma koti oli kaukana kaukana... Taksi oli vienyt heidät miehen asunnolle, jossa oli moderneja huonekaluja ja keltaista kuohuviiniä ja parran märkää rahinaa iholla, ennen kokematonta ja kiihottavaa.

Mutta nyt oli aamu, ja Elina tunsi, miten elokuvasankarittaren rooli hänessä alkoi uhkaavasti luhistua. Käsilaukku, jota oli yön aikana kiihkeästi pengottu, odotti kenkätelineen luona. Teline oli täynnä kiiltäväksi puunattuna miestenkenkiä, elokuvanäyttelijättären silmin "italialaisia". Iso kokovartalopeili nojasi muodikkaasti seinää vasten. Vilkaistessaan kuvaansa Elina ajatteli, että tuoltako hän oikein näytti ja oliko hän vieläkin noin humalassa...? Sillä liikkeet näyttivät peilissä epävarmemmilta kuin miltä ne tuntuivat.

Elina alkoi vääntää ulko-oven lukkoa auki, mutta se oli tiukka. Hän laski laukkunsa lattialle ottaakseen toisenkin käden avuksi. Yöllä hän ei ollut erottanut porraskäytävässä muuta kuin koristerautaisen hissinmöhkäleen, mutta nyt hän näki hissikuilua ympäröivät kaarevat portaat ja niitä ylöspäin pinkovan lehdenjakajan päälaen ja hartiat. Elina veti salamannopeasti ovea kiinni ja tajusi perääntyessään astuvansa laukkunsa päälle. Hän haparoi sivulleen, tarttui laukkuun – pohjasta. Alas kolisivat kännykät ja huulipunat, ja samaan aikaan Hesari työntyi luukusta. Elina sai kätensä lehden alle, ettei sekin kopsahtanut lattialle. Hän kyykistyi keräämään tavaroitaan matolta, ja polvistui vielä kurkistamaan massiivisen lipaston alle. Onneksi, sillä lompakko oli luisunut niin kauas lähelle lattialistaa, että Elina joutui käyttämään Hesaria ulottuakseen siihen.

Kontallaan olo vieraan miehen asunnossa kello kuusi aamulla sai kummasti pään selkenemään. Elina tajusi, ettei hän todellakaan halunnut nähdä Oopeetä; hän ei halunnut mitään muuta kuin paeta paikalta. Hän sulki oven mahdollisimman äänettömästi perässään ja lähti laskeutumaan rappuja. Lehdenjakaja vihelteli ylhäällä, ja Elina kuuli miten hissi käynnistyi. Vielä yksi kerros alas, sitten mattoa pitkin alaovelle ja kadulle. Ovesta oikealla häämötti puisto, jonne Elina lähti kävelemään ensin rauhallisesti niin kuin vähän pyörryksissä oleva kävelee, sitten nopeammin ja nopeammin.

Totta kai Eeva oli hereillä. Samalla tavalla otsa vahankalpeana kuin muinoin äidillä. Jos Elinalla ei olisi ollut niin karmea olo, hän olisi ärsyyntynyt.

– Misä helevetissä sinä olet ollut? Eeva kysyi käsi kurkun alla. Elina nosti sormenpäitään ja värisytti niitä joutuin ilmassa. Eeva tajusi ja piti vessan ovea auki.

Kun Elina laskeutui inisten pytyn ylle, Eeva otti tukevan otteen hänen hiuksistaan, etteivät ne tippuisi tielle.

Milloin hän oli viimeksi oksentanut? Varmaan odottaessaan Sannia. Eeva ei jäänyt seuraamaan Elinan kasvojenpesua ja altaaseen syljeskelyä, vaan häipyi keittiöön. Kun Elina hoiperteli paikalle, kahvi oli jo valmista.

– Hyvä etten soittanut poliisille, Eeva sanoi.

– Loppuiko sulta akku vai mikä on selitys? Minä en ole nukkunut yhtään, kiitti kivat sulle.

Toruvista sanoista huolimatta Eevan ääni oli pehmeä. Elina ei voinut tajuta, miten niin kiltti ihminen ei löytänyt vakituista naista itselleen. Elina sai höyryävän kahvimukin eteensä, ja valmiiksi tehdyn voileivän. Harvalla oli sellainen isosisko, joka silppusi leivälle krassit ja kaikki, vaikka tilanne oli ilmiselvä: pikkusisko, naimisissa ja kahden lapsen äiti, oli selvästi ollut joron jäljillä. Harvalla oli sisko, joka majoitti kurssipäiviksi, niin että pikkusisar välttyi hotellikuolemalta ja kollegojen pakkopullaseuralta.

– Minä en ole koskaan ennen tehnyt tällaista, Elina sanoi.

– No ei siellä pohjoisessa olisi tilaisuuksiakaan, kaikkihan ovat jotain lestadiuksia. 

Vakiotsoukki. Elina katseli pihalle, jossa viinimarjapensaat alkoivat punertaa ja lämmin aamutuuli liikutteli Eevan ulos kuivumaan vietyjä mustia t-paitoja. Käpylä toi mieleen lapsuuskodin maalla, ja siksi heillä kahdella oli aina niin nostalgista Elinan Helsingin-vierailujen aikana.

– Vaikka ethän sinä sen pahempaa tee kuin Aaro teki sulle vuosi sitten, Eeva sanoi ja nousi. 

– Anna kännykkäsi latautumaan, leikitään että et voinut soittaa Aarolle takaisin, kun se yritti tavoittaa sinua illalla. Minä valehtelin että sinä olet Peacockissa.

Elina tajusi leipää pureskellessaan, että sylkeä erittyi yhä liikaa. Pahoinvointi tässä oli ongelmista pienin. Eeva kiikutti käsilaukun eteisestä.

Kaikki oli tilavassa kassissa mullin mallin. Nokia 620 löytyi limenvihreine kuorineen helposti, mutta sitten Elinan käsi pysähtyi.

– Herrajumala, häneltä pääsi.

– Et kyllä oksenna siihen.

– Ei tämä ole minun kukkaroni!

Lompakko oli musta ja samankokoinen kuin hänen omansa. Eeva tuli taakse katsomaan, kun Elina nosti pöydälle vierekkäin kaksi melkein identtistä nahkalompakkoa.

Läpinäkyvän suojakuoren alla oli ajokortti. Vieraat naisenkasvot tuijottivat ulos kuin sokea olisi näytellyt näkevää. Elina painoi käden suunsa eteen.

Oliko nainen Oopeen vaimo? Naisen nimi oli Inka Susanna Marttila, syntynyt 13.4.1987.

Eevassa oli se hyvä puoli, että hän antoi ihmisen toeta omaan tahtiinsa. Jos maailmassa oli yksi ihminen, johon saattoi luottaa sataprosenttisesti, se oli Eeva. Vuosi sitten niitä ihmisiä oli ollut Elinalla kaksi.

– Minä otin tämän vahingossa mukaani asunnosta, jossa olin yötä!

– Ensin kuksit ukkomiestä ja sitten veit sen vaimon lompsan.

– Ei, se kämppä oli pelkästään Oopeen, Elina sanoi. – Siellä oli vain miesten kenkiä ja kylpyhuoneessa miesten tavaroita.

Hän käänsi lompakosta esiin korttiosion.

He molemmat tunnistivat kortteja jo yläreunasta: vihreä S-kortti ja Nordean pankkikortti, vanhan Kela-kortin hailakka kulma, Stockmannin kortti. Eeva napautti yhtä korttia ja sanoi, että se oli Helsingin yliopiston opiskelijakortti. Käteistä oli kolmekymppiä.

– Mikä nimi siinä ovessa oli?

– En minä katsonut.

– Entäs osoite?

– Älä kysy noin vaikeita.

Elina käänteli tiivistä lompakkoa kädessään: avaimia siellä ei selvästikään säilytetty.

– Siinä ei ollut pölyä, Elina sanoi. Eeva näytti kysyvältä. Elina kertoi, miten hän oli kalastanut lompakon lipaston alta. Hesarin mukana ei ollut tullut villakoiria, joita kertyi jo muutamassa päivässä imuroinnin jälkeen.

– Kuka hullu lähtee ilman lompsaansa? Eeva ihmetteli. – Oletetaan, että tämä Inka Susanna kävi visiitillä Oopeen luona samoissa merkeissä kuin sinäkin, ja saatuaan sitä herkkua hipsi kotiinsa. Miten lompakko joutui lipaston alle? Ja miksei Inka Susanna ole käynyt hakemassa sitä? Tuskin kaikki Oopeen panimossa vierailijat ovat kahden lapsen hyshysäitejä.

Elina hieroi ohimoitaan. Hän sätkähti joka kerta, kun Eeva mainitsi lapset tai Aaron. Milloin hänen lesbosisarestaan oli niin kova moralisti tullut? Tai kyllä Elina sen tiesi: kun Aaro oli pettänyt pikkusisarta työtoverinsa kanssa ja pikkusisar ei ollut jättänyt miestä, koko heteronormatiivisen perheinstituution syvä valhe oli purskahtanut mätänä esiin – Eevan mielestä. He olivat kiistelleet asiasta jo vuoden, eikä ainakaan nyt jauhettaisi sitä samaa.

– Minä vien sen huomisaamuna löytötavaratoimistoon, Elina lupasi.

– Mutta tämän päivän minä haluan vain levätä.

Maanantai-aamu oli samalla kertaa helpotus ja kärsimys. Tieto pääsemisestä ihmisten ilmoille, Kuopiosta, Porista ja Joensuusta tulleiden uusien kollegatuttavuuksien seuraan oli ihana, mutta ajatuskin vieraan lompakon kiikuttamisesta junalla jonnekin Pasilan löytötavaratoimistoon pyki vastaan.

Miksi Eevan piti olla sellainen moottori­pyöräfriikki, miksei hänellä voinut olla autoa niin kuin muillakin ihmisillä? Mennessään kylpyhuoneeseen Elina näki, että ikkunan takana puutarhassa satoi vettä. Sade oli aina kiehtonut Eevaa, jopa niin, että Elinan tullessa keittiöön Eeva istui pöydän ääressä, nojasi käteensä ja vain katseli ulos.

Elina paahtoi itselleen kaksi ruispalaa, päällysti ne ja istuutui niiden kanssa Eevaa vastapäätä. Illalla he olivat katsoneet elokuvaa ja muistelleet äitiä ja isää. Isän kuolemasta oli vasta viisi kuukautta. Elina mietti, toivatko kesä­sateessa tutisevat marjapensaat Eevalle mieleen isän. Isän istumassa kärsivällisesti marjasanko jalkojensa juuressa samalla, kun "tytöt juuttaat" kävivät leikkiensä lomassa pihistämässä valmiiksi riivittyjä marjoja sankosta.

– Lue tämä...

Eeva käänsi Hesarin Elinaan päin. Kaikki oli uudistuneessa tabloidissa niin kovin vaatimatonta. Eevan osoittama pikkujuttu oli lehden alareunassa oikealla.

"Poliisi kaipaa tietoja viime viikon keskiviikkona Helsingissä kadonneesta opiskelijasta. Inka Marttila, 26, nähtiin viimeksi keskiviikkoiltana kello 23.30 ravintola Kaivohuoneella, jonka jälkeen hänestä ei ole havaintoja."

Elinasta tuntui kuin kaikki hänessä olisi kurtistunut. Mennyt kipeästi kasaan ja piiloutunut.

– Niin että mitäs nyt, Eeva sanoi.

Elina istui hievahtamatta. Jokin säie hänen ajatuksistaan sinkoutui pohjoiseen, kotiin, itsepintaisesti kuin keihään kaari.

– Minä en kertonut hänelle nimeäni, Elina sanoi. – En takuulla varmasti koko iltana...

– Kai sinä jotain kerroit, näkihän se Oopee sormukset sinun sormissasi, senkin hutsu.

Lapsuuden merkityksetön ja molemmille pitkään tuntematon sana ei nyt huvittanut, eikä yhtään muuttanut sitä tosiasiaa, että mokan oli tehnyt Elina yksin, eivät he yhdessä. Eivätkä he siksi voineet täysin jakaa tätä kauhuakaan.

Eihän sitä voinut edes sanoa ääneen: että entä jos se mies tiesi, ja oli jo matkalla lentokentälle kostamaan lompakon viennin hänen lapsilleen? Pelossa ei ollut päätä eikä häntää, mutta missä sitten oli?

– Missä minun kännykkäni on?

Elina ryntäsi eteiseen. Hän oli soittanut eilen kotiin, mutta siitä tuntui olevan ikuisuus.

– Mieti kahdesti ennen kuin soitat poliisille, Eeva varoitti keittiöstä. Elina näpäytti näytöllä kuvaa, jossa Aaro hymyili. Kesti tulisen kauan, ennen kuin tämä vastasi. Taustalla kuuluivat lasten äänet. Elina ei ollut saada ääntä kurkustaan.

– Sataako siellä? Aaro ehätti kysymään.

– Täällä on ukonilma. Meidän piti lähteä tänään Nallikariin mutta taidetaankin mennä kylpylään. Siitä sadetakistako sinä soitit? Oula ei kuulemma suostu enää pitämään sitä, se takki on niin eskarilainen. Annanko minä puhelimen...?

– Ei, älä anna, Elina sai sanottua. – Halusin vain kuulla että kaikki on kunnossa.

Puhelu oli lyhykäisyydessäänkin uuvuttava. Aaro pitäisi kyllä lapsista huolta. Elina istui takaisin pöydän ääreen ja katsoi Eevaa silmiin.

– Sinä haluat ymmärtää, miksi minä vuosi sitten jäin Aaron luo. Koska hän on niin hyvä isä. Hyvä isä ei koskaan voi olla täysin huono aviomies, niin kuin sinä jotenkin oletat. En minä voi antaa hänelle kokonaan anteeksi, mutta riittävästi voin. Minä annan hänelle kahdeksankymmentäviisi prosenttia pettämisestä anteeksi. Ennen tänne tuloa se prosentti oli kuusikymmentä, korkeintaan...

– Elina, rauhallisesti nyt... otapa kiinni siskon kädestä.

– En minä ole sokissa, Elina sanoi. – Anna minä kerron. Kun läksin terassilta Oopeen kanssa, tiesin mitä tein. Ihan niin kuin Aarokin tiesi silloin, kun nai sitä poninhäntäistä isohampaista... anorektikkoa. Se tunne ja huuma kesti hetken, mutta se tyhjeni yhteen yöhön. Ja sitä Aarokin sanoi. Minä luulin vuoden, että hän vain valehteli ja vähätteli, mutta nyt minä tiedän, miltä se humahdus tuntuu, miten mitätöntä ja... seksitöntä se on jälkikäteen.

Eeva nosti lehtiuutisen Elinan silmien eteen, mutta Elina painoi hänen käsivartensa alas.

– Koska minä opin nyt tämän jutun, haluan opetella taas luottamaan Aaroon. Siksi minä en halua, että Aaro saa tietää tästä. Jos minä vien lompakon poliisille, minun pitää kertoa, mistä minä sen löysin. En voi valehdella, että löysin sen kadulta. Minä haluan pestä käteni tästä, haluan pyyhkiä tämän pois mielestä... Minä olen Helsingissä kesäkoulutuksessa, jonka jälkeen lennän takaisin kotiin lasten ja Aaron luo, ja meistä tulee entistä tiiviimpi pari.

– Joko lopetit? Eeva kysyi.

Elina nousi, vei astiansa koneeseen ja meni kylpyhuoneeseen. Kun hän riisui yöpaitaansa, hänen kainalonsa olivat märät ja jääkylmät.

Se, että Eeva ei soittanut koko päivänä, oli syytöksistä pahin. Jokaisella tauolla Elina tarkisti puhelimensa. Hänen varmuudestaan oli muotoutunut luja puolustuspuhe, jonka hän niin halusi toistaa Eevalle.

Hän ei halunnut olla osallisena tässä. Hän halusi vain jatkaa omaa elämäänsä.

Perustelut olivat erinomaiset: ottaako vastaan henkilökohtainen ja rikostutkinnan käsittelyn myötä julkinenkin skandaali (viimeistään oikeudessa kaikki saisivat tietää), vai ajatellako omaa elämäänsä ja sen jatkumista. Hänellä oli kaksi lasta! Hän puolustaisi lasten oikeutta hyvään ja tasapainoiseen elämään, hän piru vie taistelisi sen puolesta!

Hän oli elänyt viimeiset vuodet surussa: ensin kuoli äiti, sitten Aaro veti maton rakkauden ja luottamuksen alta, sitten kuoli yllättäen rakas isä. Elina ei halunnut, että lapset joutuisivat elämään sellaisen tarinan varjossa, joka väistämättä kehkeytyisi, jos hän menisi poliisin luo. Suttuisen seikkailun kokenut pikkuopettaja pohjoisesta saisi avustaan kiitokseksi ikuisen tahran.

Lapsuuskodin lastenhuoneessa tennispallona heitellystä "hutsu" -sanasta tulisi heillä pohjoisessa kivi. Jos rakasti koulua, jossa opetti, piti sietää myös himouskovaisia kollegoja. Heitä sieti paremmin hymyilevinä kuin paheksuvina, koska mitä sitä lopulta muiden ihmisten ajatuksille ja arvoille mahtoi.

Hyvin opeteltu puolustus romahti, kun Elina näki Eevan tultuaan viiden jälkeen Käpylään. Siihen riitti Eevan ilme, joka oli geneettisesti ja ehkä tietoisestikin kopioitu äidiltä. Elina istuutui itkuaan ja harmistustaan pidätellen sohvaan. Sohvapöydällä lojui musta lompakko, joka kuului tytölle, joka ei luultavasti enää ollut hengissä.

– Aloitetaanko viimeinkin siskosten aivo­riihi? Eeva kysyi.

Elinan piti muistaa ja kertoa kaikki. Aina siitä hetkestä, kun katse oli terassilla lähtenyt harhailemaan ja pysähtynyt vaaleansiniseen paidankaulukseen, sen tulipunaisiin napin­läpiin, hoikkaan, kovannäköiseen mahaan paidan alla ja kasvoihin, jotka toivat etsimättä mieleen avomeren ja purjehduksen ja auringonpaahteen. Eeva katseli kattoon, kun Elina kertoili Oopeen silmäripsistä, jotka olivat väriltään kuin auringossa kuivunut hiekka. Poskipielet kasvoivat rahisevaa, vaaleaa karvaa; vaivattomin ja luontevin parta ikinä. Ylähuulen kaunis, hiukan kapea kaarre piiloutui karvan alle. 

Muistoja lauantai-illasta alkoi nousta pintaan, sellaisiakin, joita ei luulisi kertovan kenellekään, viimeiseksi sisarelle, jolle kaikki "touhut äijien kanssa" olivat vastenmielisiä. He olivat harrastaneet suuseksiä; sitä muistoa Elina ei päässyt karkuun. Muistikuva oli kuumasti läikehtivä, mutta tunne rajoittui vain sohvaa lähinnä oleviin ruumiinosiin: päähän se tunne ei enää yltänyt.

– Minä kerron tämän siksi, että näet, miten umpirehellinen minä olen, Elina sanoi.

– Muistan hyvin sen yön, mutta sinun on uskottava, etten minä muista sitä taloa, johon me menimme. Jos tämä olisi tapahtunut kesäkuussa, olisin voinut nähdäkin jotain, mutta täällä etelässä yöt ovat niin toivottoman pimeitä jo juhannuksen jälkeen. Minä muistan takorautaisen hissin, sen muistan tarkasti. Me suutelimme hississä, ja näin hissitarkastuksen päivämääränkin siinä metallilaatassa.

– Jatkapa muisteloa: millainen ulko-ovi siinä asunnossa oli?

– Vihreä. Ja alakäytävän matto oli tumma ja karhea, minulle tuli mieleen erään kollegan koira, karkeakarvainen mäyräkoira...

– Mitä ovessa luki?

Elina puisti päätään. Hän ei ollut katsonut, ei tullessaan eikä lähtiessään. Miksi olisikaan? Kumpikin oli tiennyt että yhteisiä öitä olisi vain yksi.

– Jos lähdetään siitä, että et tiedä Oopeen nimeä, niin meidän on löydettävä se asunto. Oletko ajatellut siitä pitemmälle?

– Nimetön kirje poliisille?

– Siinäpä se ongelma onkin. Miten todistaa, että sinä tiedät Oopeen liittyvän Inka Susannan katoamiseen. Jos sinä lähettäisit vanhanaikaisen nimettömän kirjeen poliisiin, niin ensinnäkin se lähtisi vasta huomenna, ja poliisilaitos saisi sen ykköspostissakin vasta keskiviikkona. Mitäs sinä siihen kirjeeseen kirjoittaisit? Että tässä ja tässä osoitteessa asuva Oopee-niminen henkilö...

– Jos ovi löytyy, niin Oopeelle löytyy sukunimikin, Elina huomautti väliin.

– Jos asunto edes on Oopeen oma. Joka tapauksessa sinulla olisi vain mutuvinkki, että tutkikaapa tätä herraa tarkemmin. Eikä olisi yhtään varmaa, että se sinun laventelintuoksuinen anonyymi kirjeesi kiikutettaisiin oikealle poliisille edes silloin keskiviikkona, tai ikinä. Ajattele jos Inka Susanna olisikin Sanni Maaria vuonna 2035? Ja joku rouva Elina Yli-Siveä panttaisi tietoja, etteivät omat varpaat kastu?

– Älä viitsi!

– Perhana, silläkin tytöllä on äiti! Tyttö ei ole huvikseen hukannut rahapussiaan ja henkkareitaan Oopeen kämppään sattumoisin samaan aikaan kun katoaa. Sinä vietit ehkä yön murhaajan kanssa!

– Mitä sinä sitten ehdotat?! Tajua nyt, että ennen vaikka kärsin tunnontuskia tutkimusten viivyttämisestä kuin pilaan elämäni! Jotenkin... jotenkin ne kuitenkin pääsevät Oopeen jäljille, ihan varmasti.

– Kun katsoin tunti sitten netistä, siellä oltiin yhä pimennossa.

Elina taipui sohvapöytää kohti ja litisti peukalonsa lujasti nahkalompakon kylkeä vasten.

– Näinkö pitäisi tehdä? Lähettää kirjeen mukana lompakko, joka on täynnä minun ja sinun sormenjälkiä? Että tämä lompakko löytyi Oopeen asunnosta lipaston takaa. En ikinä anna omia sormenjälkiäni poliisille! Nehän arkistoidaan, ja voidaan jonkin uuden passin yhteydessä liittää tähän juttuun... luuletko, etten minä tiedä?! Katson minäkin rikossarjoja.

– Siinäpä se, Eeva sanoi. – Mikään moraali ei enää päde, kun kaikki ovat niin rikospaikkatutkijoita että. Muuten, jos Oopee jää kiinni ja asunto tutkitaan, siellä on varmasti sinunkin sormen­jälkiäsi. Ja lakanoista löytyy rouvan dna:ta.

– Ja entä, jos Oopee ei ole syyllinen ollenkaan.

– Niin, saattaahan se olla niinkin, että joku murhaaja on päättänyt poiketa hävittämään Inka Susannan tavaroita ja valinnut summittaisen talon ja summittaisen oven ja viskannut lompakon postiluukusta, josta se on liukunut piirongin alle.

– Inkahan on opiskelija, Elina sanoi. – Entä jos hän oli töissä siivousfirmassa?

– Tarkoitatko, että hän olisi käynyt viikko sitten siivoamassa asiakkaana olevan Oopeen asunnon, pudottanut lähtiessään kassinsa niin kuin sinäkin, ja lompakko olisi luiskahtanut piiloon? Kuule, jos niin olisi käynyt, se tyttö ei olisi noin vain lähtenyt keskiviikkoiltana baariin.

Minä ainakin olisin etsinyt lompsaani ja kiivaasti.

– Mutta vaikka Oopee olisi ollutkin Inkan kanssa, ei se välttämättä tarkoita, että hän on tappanut tytön.

– Ei niin. Mutta maalaisjärki sanoo, että kyllä. Voihan tietysti olla, että miehiä on ollut useampia ja tilanne on ryöstäytynyt käsistä. Mistä minä teidän heteroiden seksileikit tiedän.

– Eeva, entä jos tämä Inka on ollut...

– Ammattilainen? Jolla on kukkarossa kolmekymppiä? Ja Nordean Visa Electron? Teinivisalla operoiva callgirl...?

– Voi luoja!

– En lohduta sinua, Eeva sanoi.

– Sinä tiedät, mitä minä sinuna tekisin, hän jatkoi.

– Minä en mene poliisille lompakko mukanani. Sinä et sitä ymmärrä, koska et ole äiti.

– Enkä asu siellä, missä sinä, nätissä oma­kotitalossa miehen ja kahden lapsen kanssa, enkä ole kepulaisessa kunnassa eläkevirassa.

– Niin, sinähän vain omistat jumalattoman kalliin prätkän, jolla et silti saa naista, koska et käy missään etkä bailaa. Ja asut Suomen idyllisimmällä paikalla pääkaupunkimme sydämessä. On siinäkin sovinnaisuuksien arvostelija!

Eeva nousi ja lähti pois olohuoneesta. Hän palasi saman tien mukanaan hopeanmusta moottoripyöräkypärä ja haalarimainen nahka­puku.

– Vedä nuo yllesi.

Elina tuijotti jykevää kypärää ja muisti, millaisin katsein Oula aina tuijotti Helsingistä ajanutta sankari-tätiään, kun tämä hartaan odotuksen jälkeen kaarsi heidän talonsa eteen.

– Sinä tiedät, että minä en voi, Elina sanoi. Hänen vatsassaan kiristyi pystysuora lihas, jonka olemassaoloa hän ei ollut muistanutkaan.

– Älä muistuta minulle elämäni ainoasta kaatumisesta. Jos haluat kunnioittaa itseäsi, tee, niin kuin isosisko käskee.

– Siellä sataa kaatamalla.

– Sitä parempi. Onpahan liikkeellä vähemmän nahkaperseen perään viheltelijöitä.

– Minua pelottaa.

– Miksi, eihän minuakaan yhtään pelota sinun Toyotasi kyydissä.

Elina kiersi kätensä Eevan vyötäisten ympäri ja tunsi, miten sydän oli tulla ulos liian kireästä nahkapuvusta. Hiljaisen alkuvauhdin kapeilla kaduilla vielä kesti, mutta kun alla voimistuvasti ärjyvä pyörä alkoi hörppiä vauhtia Mäkelänkadulla, Elina tajusi latelevansa silmät kiinni kaikki maailman kirosanat. Eevan selkä hytkähti naurusta, vaikkei hän voinut kuulla mitään. 

Sade oli märkää puhuria, joka kasteli harmahtavan nahan polvista mustaksi, eikä Elina kärsinyt ajatella mitään, viimeisenä sitä vesipatjaa, joka lainehti katujen kulmissa ja jonka läpi raskas pyörä sinkoutui kohti uusia väyliä. Elinan kasvot olivat kypärässä litistyneinä kahden nahkaisen sohvatyynyn väliin ja hän ajatteli, että jos pyörä nyt lähtisi alta ja he pamauttaisivat jonkun talon seinään, sairaalan ruumishuoneella luultaisiin hetken, että veren ja kypärän ja nahkahaalarin alta oli löytynyt päiväkausia kateissa ollut tyttö, sillä lompakko oli piilossa povitaskussa. Hetken ajan, kasvot ruhjoutuneina, hän menisi täydestä, vaikka oli Inkaa vanhempi.

Kun päästiin Töölöön, Eevan käsi erkani ohjaustangosta ja hanska näytti elekielellä, että katsele nyt niitä mahdollisia taloja. Visiirin ja vesipisaroiden läpi Elina tähysi taloja Runeberginkadulla ja viestitti Eevan mahaan, että ei. Eeva kääntyili kadunkulmissa, ja Elina harhautui tuijottamaan liikkeiden ikkunoista heijastuvaa kaksikkoa. Edes heidän sukupuolensa ei ollut heti selvä: valepuku oli täydellinen.

Sitten viereen ilmestyi puisto. Ja tuttu penkki, jonka luona Elina oli odottanut tolpalle ajavaa taksia. Hän nykäisi Eevaa ja uskaltautui irrottamaan vasemman kätensä otteen: tuonne päin. Pyörä totteli Eevan alla kuin katsojia pelottava sirkuseläin.

Talot olivat hämäävästi kiinni toisissaan, samanvärisiä. Eeva ajoi hiljaa, ja reagoi heti, kun Elina sätkäytti reisiään. Eeva ajoi pyörän parkkiin aivan kiinni jalkakäytävään.

Hän irrotti kypäränsä, jonka alla oli musta terroristipipon näköinen kaulurimyssy. Hänen päälakensa alkoi kastua välittömästi.

Elina sai suurin ponnistuksen oman kypäränsä irti. Jännittäminen ja ajoasento raastoivat hänen nivusiaan.

– Kokeillaan noita kahta taloa tuolla.

Seisomaan nouseminen sai Elinan jalat velliksi. Hän kulki hirveä kypärämyssy päässään ja raudoitetut saappaat jaloissaan lähimmän talon porrassyvennykseen ja tähyili ovilasin läpi sisään. Lasi ovessa oli ainakin ollut, sillä hän oli käytävässä nähnyt auringonvalon. Tässä käytävässä hissin vierellä erottuva portaikko oli tavallinen suora, kun se Oopeen talossa oli ollut kaareva.

Jo seuraava talo tärppäsi. Eeva kokeili ovea: lukossa. Vieressä oli summeristo, ja Elina katsoi, kun Eeva painoi napeista ylintä. Ilkeä, paljon käytetty temppu: harva asukas viitsisi laskeutua kovin alas rappuun, kun sisäänpyrkijä osoittautui lämmittelijäksi tai nistiksi.

Summeriin vastattiin. Eeva ja Elina menivät sisään ja jäivät tutkimaan nimitaulua. Kypärä painoi Elinan kädessä, eikä vatsassakaan tuntunut hyvältä. Hän alkoi ymmärtää oppilaita, kun nämä tupakalta yllätettyinä pinkoivat kuin sähköjänikset välituntivalvojaa pakoon. Hänkin olisi halunnut vain juosta.

Kun käytävän hiljaisuutta oli jatkunut pari minuuttia, Elina antoi lompakon Eevalle ja he nousivat ylemmäs portaikkoon. Elina oli varma rapusta, mutta montako kerrosta hän oli kipittänyt alas reilut puolitoista vuorokautta sitten?

Eevan suunnitelma oli yltiöpäisen rohkea. Kun oikean näköinen ovi löytyisi, Eeva hoitaisi homman. Elinan tehtävä oli vain odottaa. Hän oli antanut Eevalle Oopeesta tarkat tuntomerkit.

– Ehkä tämä ovi, Elina kuiskasi, kun he pääsivät kolmanteen kerrokseen. Hän oli nähnyt lehdenjakajan tietystä kulmasta hissin ristikon läpi.

Sameanvihreässä ovessa luki: Simola. Opee Simola? Olli-Pekka Simola? Vai tuliko Pee sukunimestä?

– Odota, Elina säpsähti ja tarrasi Eevan käsivarresta. – Käydään sittenkin vielä neljännessä kerroksessa.

Vaikka myssy kätki hiukset ja nahkahaalari koko muun identiteetin, Elinasta tuntui kuin hän olisi noussut portaita suojattoman alasti. Mitä he oikein olivat tekemässä?

Neljännen kerroksen ovessa luki: Poutajärvi. Olli, Otso, Onni, Oskari..? Elina nousi ylös puoli kerrosta paikkaan, jossa häntä ei voinut nähdä, mutta johon hän kuulisi miehen äänen. Eeva odotti hetken, nosti sitten Elinalle peukkuaan ja painoi ovikelloa. 

Kello oli vartin yli kahdeksan, todennäköinen aika olla sadepäivän iltana kotona. Mutta ehkä kaikki eivät eläneet elämää, jossa puoli yhdeksän merkitsi tv-uutisia...

Kun lukko rapsahti auki, Elina hypähti. Hän tunsi kyllä oman sisarensa, ja nyt Eevaakin jännitti, sen kuuli hänen äänestään. Osoite oli oikea.

– Moi Oopee, kuule mä olen juuri muuttanut taloon ja mulle sanottiin pihalla, että se oli sun autosi, jota valitettavasti mun moottoripyörä vähän kolhaisi. Mä oon siis niin hel-ve-tin pahoillani... voisitko tulla ulos tsiigaamaan.

Elina näki, miten Eeva hivuttautui rupattelunsa aikana kynnykselle. Tarkoitus oli hämmentää Oopee niin, että tämä päästäisi motoristinaisen syvemmäs eteiseen. Sitten seuraisi vaihe, jonka oli tarkoitus viedä asioita eteenpäin. Elina kuuli miten Eevan ääni kuului jo oviaukon sisäpuolelta.

Eevan ja Oopeen oli määrä ottaa hissi, ja niin tapahtui. Elina odotti jähmeänä seinää vasten kun hissi laskeutui pohjakerrokseen. Oopeen ääni oli enää muminaa.

Jos Elina olisi osannut tiirikoida lukkoja, hän olisi mennyt Oopeen ovelle, raksautellut haittalevyt sivuun muutamassa sekunnissa niin kuin elokuvissa ja tv-sarjoissa. Hän olisi pyyhkinyt äkkiä kaikki paikat, joihin oli ikinä voinut kuvitella koskeneensa. Mutta Elina kiinnitti kypärän päähänsä ja asteli raput alas kadulle.

Tuntui hurjalta kohdata mies, jota ei ollut toivonut enää näkevänsä. "Luota minuun, visiirin läpi ei näy pirukaan", Eeva oli vakuuttanut.

Eeva tutki kyykyssä hopeanväristä autoa muutaman metrin päässä, eikä Oopee kiinnittänyt Elinaan vilkaisun jälkeen mitään huomiota. Elina asteli sivummas ja jäi katselemaan näyte­ikkunaa.

– Kumma juttu, ehkä se oli vain joku lika­viiru, Eeva kuului sanovan. Oopeen ääni oli hiukan kireä mutta helpottunut. Eeva kätteli märäksi kastuneen miehen ja katsoi pitkään tämän perään. Kun ulko-ovi oli sulkeutunut, hän käveli Elinan luo.

– Onnistuitko? Elina kysyi ääni värähtäen.

– Pikkujuttu, Eeva vastasi.

Vaikka oli aivan sama, mistä prepaid-liittymäpuhelimella soitettiin, Elina halusi tehdä soiton vilkkaalta paikalta. Eeva ohjasi moottoripyörän huoltoasemalle, jonka neonvalot näyttivät sateessa epätarkoilta, kuin vesi olisi liuottanut värejä ilmaan. Elina käveli puhelin kädessään suuren lehmuksen alle, nojasi puuhun selin huoltoasemaan ja paineli poliisin numeron.

– Minulla on tietoja Inka Susanna Marttilan katoamisesta, Elina aloitti. Häntä pyydettiin odottamaan hetki, sitten puhelimeen tuli matalaääninen mies, joka esittäytyi jutun päivystäväksi tutkijaksi.

– Viime viikolla kadonnut Inka Susanna Marttila kulki keskiviikon ja torstain välisenä yönä Töölössä Oopee Poutajärven kanssa, ja he menivät Poutajärven asuntoon, minä näin.

Elina lausui osoitteen selkeästi. Olo oli outo ja huimaava, aivan kuin rohkeus olisi ollut jonkun toisen, ja ääni. Johtuiko se siitä, että hän oli tekemässä jotain oikein? Ja että vielä hetken hän saisi olla irrallaan omasta arjesta, hiukan kuin päähenkilö elokuvassa.

Vaati rohkeutta sulkea puhelin kesken poliisin jatkokysymysten: kuka te olette, mistä tiedätte? Elina ei halunnut palata heti Eevan luo, vaan jäi nojaamaan puuhun. Hän antoi illan tuoksujen nousta sekoittuneina maasta: erottui sateen kastelema multainen ruoho, bensiini, lehmuksen tahmea neste.

Kun poliisit menisivät Oopeen asunnolle, he löytäisivät Inka Susannan lompakon eteisestä. Se makasi lipaston alle tönäistynä, eikä siinä ollut yhtään sormenjälkeä, ei edes Inka Susannan omia.

Mutta kun tutkittaisiin lompakon lokerossa oleva kahden kappaleen muoviliuska kondomeita, niistä löydettäisiin Oopee Poutajärven sormenjälkiä. Tosin ne olivat lauantain ja sunnuntain väliseltä yöltä, ja aivan toisen naisen kanssa syntyneitä.

Eeva oli neuvonut Elinaa ja katsonut, kun tämä ujutti pinseteillä kondomiliuskan lompakon vetoketjulliseen kolikko-osioon. Elina oli ostanut kondomit vuosi sitten, säilyttänyt niitä käsilaukussaan kuin vihaista uhmaa, joka vielä jonain päivänä purkautuisi. Lauantaiyönä Oopee oli omin kätösin penkonut pakkauksen esiin Elinan laukusta, ratkonut kuoren auki saadakseen ulos pari kumia, ja varmasti jo hävittänyt kotelon roskien seassa.

Ehkei sormenjälkiä tarvittaisikaan, sillä jo Inkan lompakon löytyminen käynnistäisi totisen tutkinnan. Mitään viatonta selitystä sille, että kadonneen tytön lompakko oli Oopeen asunnossa, ei yksinkertaisesti voinut olla.

Kun Elina palasi Eevan moottoripyörän luo, sade oli hiipumassa ohueksi tihkuksi. Oli niin hämärää, että pyörän valo houkutteli sateesta huolimatta hyttysiä. Eeva nousi pyörän selkään ja katseli kypärä kädessään seisovaa Elinaa.

– Elina, kierretäänkö piruuttaan katsomassa ollaanko Oopeetä jo hakemassa...?

– Ketä Oopeetä? En minä vaan yhtään tiedä, kenestä sinä puhut.

Marcon rikostoverit tekevät yllätysvierailun Ruusun luokse. He eivät hyväksy tappiotaan ja haluavat osan rahasaaliista. Sitten Eevi katoaa uimareissulla ja Ruusu alkaa pelätä pahinta.

Sinä iltana Ruusu kiinnitti Eevertti-pukin pitkällä köydellä ulkoportaiden kaiteeseen.

– Pusket heti, jos joku tulee, Ruusu sanoi.

Eevertti katsoi kuin olisi ymmärtänyt, paneutui sitten pitkäkseen heinikkoon rappusten sivulle.

Portaiden yläpäässä Ruusu pysähtyi katselemaan ympärilleen. Maaseutu tuoksui. Kello oli yksitoista, aurinko tuikki vielä viimeisiä säteitään metsän läpi. Halogeenilampun valopiirin ulkopuolella yö oli hämärä ja sininen.

Ruusulla oli ikävä tunne, että häntä tarkkailtiin. Metsän reunasta luultavasti.

Keittiössä ei ollut valoa päällä. Tuuletusikkuna oli auki, sieltä kuului radion merisäätä ja tuolin kolahdus. Joku kaatoi kahvia termospullosta mukiin. Marco. Tai mikä sen nimi nyt sitten oli. Arvokuljetusryöstäjä, joka oli haavoittunut reiteensä.

Jos taloa joku tarkkaili, niin poliisi tai Marcon keikkakaverit. Tai molemmat. Kumpiakin oli jo käynyt kylässä.

Kumpiakin varmasti tulisi vielä.

Onneksi äiti oli vienyt lapset turvaan Aulangon kylpylähotelliin. Ruusu oli antanut äidille viisi satasta Marcon kätkemistä saalisrahoista. Äiti ihmetteli, miten hänelle oli kertynyt säästöjä. Eihän hän tienannutkaan mitään.

Rosvojen varalle Ruusu oli viritellyt talon lähiympäristöön muutaman pikku yllätyksen. Hän huomaisi kyllä, jos joku yrittäisi lähestyä taloa.

Ruusu meni sisään. Ikkunasta tulvi sisään vaaleaa hämyä.

– Olisko nyt hyvä hetki antaa mulle mun aseet takaisin? Marco kysyi.

Pitkä, roteva mies istui keittiön pöydän takana vasen jalka suorana. Pyyhkäisi pitkiä mustia hiuksia pois naamalta ja katsoi Ruusuun tummilla silmillään. Keittiö tuntui ahtaalta, ja pienihän se olikin.

– Mä oon miettinyt sitä, Ruusu sanoi. – Sä saat ne sitten, kun niitä tarvitaan.

Uskaltaisiko hän nukkua Marcon vahtivuorolla?

– Mitä jos sä et ehdi antaa niitä? Jos ne tekee yllätyshyökkäyksen?

– Se on sitten voivoi.

– Musta tuntuu, että ne vois iskee ensi yönä. Meidän täytyy ottaa vahtihukit.

Ruusu oli miettinyt sitäkin. Ja sitä, uskaltaisiko hän nukkua Marcon vahtivuorolla.

– Kumman sitkeesti ne sun kaveris jahtaa sua, jos ei sulla tosiaan ole mitään saalista. Ja vaatii sitä olematonta saalista ittelleen.

– Ehkä ne luulee, että mä onnistuin saamaan jotain mukaani.

– Ehkä, Ruusu tunnusti. Hän oli sattumalta löytänyt liiteristä rahakassin, jonka Marco oli kätkenyt puupinojen sisään. Ruusu oli kätkenyt rahat uuteen paikkaan eikä ollut kertonut Marcolle mitään löydöstään.

– Eikä ne halua jättää todistajia. Mä tunnen ne.

– Mäkin tunnen jo Virpin.

– Mutta sä et pysty todistamaan mitään.

– Ootko varma? Ruusu kysyi piruuttaan.

Marcon otsalla häivähti synkkä varjo.

– Mä luulen, että jos poliisit sais tietää musta, ne tutkis tarkkaan koko talon ja pihan. Lietekaivoo myöten…

Marco oli oikeassa. Ruusu ei voisi vedota poliisiin, koska hänellä oli omiakin luurankoja kaivossa. Ei edes rikosylikonstaapeli Nikkilään, joka saattoi olla hänen isänsä. Vai voisiko?

Ruusu kaatoi itselleen kahvia ja meni keittiön pöydän ääreen Marcoa vastapäätä. Kumpikin joi kahvia omissa ajatuksissaan ja katsoi välillä toiseen. Marcokin varmaan mietti, voisiko häneen luottaa.

Radiosta alkoi uutiset. Yhtä ikävät kuin aina: leikkauksia, veronkiertoa, kulkutauteja, sotaa, pakolaisia. Juhannusaatosta tähän iltaan eli tiistaihin mennessä oli hukkunut jo kuusi ihmistä. Liikenteessä oli mennyt kolme.

Ruusun pihassa Rengon perämetsässä oli niin ikään kuollut kolme, mutta niistä kolmesta ei kerrottu uutisissa. Onneksi.

Arvokuljetusryöstön tutkimukset jatkuivat ja kuulemma edistyivätkin, mutta tutkinnallisista syistä poliisi ei voinut paljastaa yksityiskohtia.

– Ei kai, kun ei ne tiedä, Marco hörähti. – Ne on ulkona kuin lumiukko. Sulaa pian tällä helteellä…

Ruusu hymähti. Nikkilän puheista hän tiesi, että poliisilla oli jo jotain hajua tekijöistä.

Ukkosrintama lähestyi Etelä-Suomea Venäjältä. Kymenlaaksossa jylisi jo.

Ruusu sulki radion.

– Voi tulla pitkä yö.

– Onneks ei olla yksin, Marco sanoi ja laski pöydän alla kätensä hänen polvelleen. – Kaksin on aina helpompi valvoa…

– Ei me nyt voida ryhtyä mihinkään, Ruusu sanoi ja pyyhkäisi Marcon käden pois polveltaan. – Täytyy pitää vahtia. Mä en haluu, että ne pääsee yllättämään meidät housut kintuissa.

– Tai ilman housuja, Marco virnuili. – Mä voisin kyllä vahtia toisella silmällä…

– Silmät kiinni sulla oli viimeksikin. Virpiäkö sä ajattelit?

– Mitä mä nyt Virpiä… kun mulla on Ruusu.

Parhaansa poika yritti. Vastauksessa oli pieni viive, niin kuin tv-uutisten ulkomaankirjeenvaihtajilla.

Ikkunasta näkyi välähdys ja ulkoa kuului pamaus.

Aamuyöstä Ruusu kuitenkin löysi itsensä Marcon kanssa sängystään. Helle ei hellittänyt. Varjot soutivat ja huopasivat seinällä. Ruusukin sulki silmänsä.

Huippuhetkellä maa todella tärähti. Ruusu avasi silmänsä. Ikkunasta näkyi välähdys ja ulkoa kuului pamaus.

– Mikä toi oli? Marco säikähti ja tyrkkäsi hänet pois päältään.

He työntyivät ikkunaan. Joku oli odottanut sitä, vaikkei heillä valoja ollutkaan. Metsänlaidassa kajahti kiväärinlaukaus, makuuhuoneen ikkuna särkyi ja luoti sirahti ikkunasta sisään. Ruusu sai lasinsirun poskeensa ja heittäytyi sänkyyn pitkälleen.

Marco tipahti hänen vierelleen ja kirosi:

– Helvetti! Karmee säkä ampujalla. Viidestäkymmenestä metristä olkapäähän!

– Onneksi se oli vasen, Ruusu huomasi sanovansa. Marco painoi osumakohtaa oikealla kädellään umpeen. Hänen otsansa oli hiestä märkä. Ruusunkin hiestä.

– Kuti jäi sisään. Olkavarrenluu on varmaan paskana.

– Mä voin sitoo sen.

– Etkä voi! Meet nyt heti hakemaan ne aseet. Meillä olis pitänyt olla ne mukana täällä…

– Ei kaikki tuu aina mieleen.

Ruusu nousi, veti farkut jalkaansa ja topin alas kainaloista.

– Mikä se eka pamaus oli? Marco kysyi.

– Ukkonen varmaan, Ruusu sanoi ja juoksi rappusiin.

Metsän laidassa jysähti taas. Luoti pirstoi olohuoneen ikkunan juuri, kun Ruusu tuli alakertaan. Hän heittäytyi lattialle ja kieri ja konttasi asekaapin luokse, hapuili avainta farkkujensa kellotaskusta. Sormenpäähän tarttui vain nöyhtää.

Pihalta kuului askelia. Miten joku oli päässyt niin pitkälle? Ja missä hitossa se avain oli? Oliko Marco…?

Raskaat askeleet lähestyivät ulkoportaita. Ruusu makasi selällään olohuoneen lattialla lasinsirujen päällä ja kävi läpi kaikki taskunsa. Pariin kertaan. Löytyi vain vähän käytetty nenäliina ja taskuveitsi.

Eevertti ynähti ja kuopaisi maata, Ruusu kuuli sen selvästi. Yhtä selvästi hän kuuli laukauksen ja Eevertin uuden ynähdyksen, kun se kahahti pihanurmelle kesken syöksyn. Ei noussut enää.

Oliko Eevertti kuollut?

Askeleet tömisivät jo portailla. Ruusu muisti, että oli pannut asekaapin avaimen kirjahyllyyn. Hän nousi, harppasi paljain jaloin lasinsiruissa hyllyn eteen ja otti avaimen vanhan Factan täydennysosan päältä. Astui asekaapin eteen, sovitti avaimen lukkoon ja avasi sen.

Joku kokeili ulko-ovea. Se oli lukossa, mutta Tonin rikkoman ikkunan tilalle oli teipattu pelkkä pahvinpala. Hän kuuli, kuinka teippi repesi irti ikkunanpokasta ja kättä lykättiin sisään avaamaan ulko-ovea lukkovivusta.

Ruusu otti haulikon kaapista, taittoi sen auki ja latasi kummankin piipun. Kun ulko-ovi aukesi, hän painoi haulikon kiinni ja viritti hanat. Samalla hän astui keittiön ovelle, josta oli suora näköala ulko-ovelle.

Oviaukon pimensi valtavan kokoinen mies. Tuuli erotti hänen kädessään jotakin metallista, jonka pinnasta kuunvalo välkehti.

Ruusulla oli sormi liipaisimella ja mies jyvällä.

– Iltaa taloon, miehenjärkäle sanoi kuin olisi tullut muuten vain kyläilemään. – Onko täällä keitään kotona?

Ruusulla oli sormi liipaisimella ja mies jyvällä, mutta hän häkeltyi miehen avauksesta niin, ettei tajunnut ampua heti. Hän karjaisi:

– Ulos täältä!

Miehen kädessä välkähti taas. Nyt välkähdys oli kirkas, ja sitä seurasi pamaus. Luoti nyhjäisi Ruusua oikean käden kyynärpäästä ja upposi lastulevyyn ja karhunvillaan hänen takanaan. Ruusun oma tähtäys meni harakoille. Oli tipalla, ettei hän taas laukaissut haulikon molempia piippuja kattoon.

Neliskanttinen mies vyöryi häntä kohti luodin perässä, lähes yhtä nopeasti. Kyynärpäähän sattui, mutta se ei estänyt häntä ampumasta. Haulit pirstoivat miehen asekättä, ja revolveri kolahti lattiaan.

– Perkele! mies sanoi, otti pienen sivuaskeleen ja kaatoi Eevin syöttötuolin.

Täysi susihaulilatinki tuntui vain ärsyttävän miestä. Se tuli yhä Ruusua kohti. Ruusu perääntyi olohuoneeseen ja tähtäsi äijää. Se oli nelissäkymmenissä ja neliskulmainen, lyhyt kihara tukka ja parta eivät paljon pehmentäneet vaikutelmaa. Varsinkaan kun mies tavoitteli paksulla verisellä kädellään Ruusun haulikkoa.

Ruusu tiesi, että hänen olisi pitänyt ampua, mutta ei hänestä ollut siihen heti perään uudestaan. Vasta kun mies tarttui piippuun ja painoi sitä alaspäin, hän havahtui puristamaan liipaisinta.

Haulikko oli jo kääntynyt sen verran huonoon asentoon, että perä potkaisi olkapään mustelmille. Haulit repivät miehen kämmeneen reiän ja tekivät tuhojaan hänen polvelleen. Ukko tipahti naamalleen Ruusun jalkojen juureen.

Ruusua vietiin. Hän kiersi toisen oven kautta eteiseen ja oli vähällä törmätä samaan neliskanttiseen mieheen, joka könkkäsi keittiöstä häntä vastaan. Ruusu kohotti vaistomaisesti haulikkonsa ja survaisi sen perän ukon otsaan.

Kuului rasahdus. Perä halkesi, kallo kesti. Törmäys oli sen verran luja, että ase kirposi Ruusun käsistä ja lennähti kellarin ovea vasten, putosi siitä lattialle.

Lattialle putosi ukkokin. Hän päästi tarzanmaisen korahduksen, melkein kuin olisi sanonut kreegah, mutta loppuhenkäisyn myötä hän vaipui kyljelleen lattiaan. Poskilihat läsähtivät muovimattoon kuin paisti leikkuulaudalle.

Juuri kun Ruusu aikoi vetää henkeä, miehen ehjä käsi yritti tarttua hänen jalkaansa. Hän potkaisi kättä ja pinkaisi pihalle. Metsänlaidassa jyrähti, ja samassa taivaalla jyrähti ukkonen. Luoti vingahti Ruusun korvan juuresta kuistin ikkunaan ja särki sen niin, että helähti. Vasta sitten välähti salama.

Ruusu oli vähällä kompastua portaiden juurella Eevertin elottomaan ruumiseen. Pukki makasi siinä velttona, rinta veressä. Ruusu pidensi askeltaan, jotta pääsi sen yli, pysyi kuin pysyikin pystyssä ja juoksi matalana piharakennuksen katveeseen. Miehenjärkäle rymisteli ulko-ovella, horjui rappuset alas ja kaatui Eevertti-vainaan päälle.

Ei ampunut kiväärimies tai -nainen omaansa. Neliskanttisen miehen tunnisti kyllä varjokuvanakin.

Ruusu jatkoi juoksuaan liiterin ovelle, avasi haan, riuhtaisi oven auki ja perässään kiinni, meni työkalukaapille, pujotti sormensa kaapin sivulta sen taakse ja sai sieltä näppeihinsä avaimen, jolla ovi aukesi. Otti ylähyllyltä Marcon nilkkakotelossa olleen lyhytpiippuisen Smith & Wesson -revolverin ja latasi panoskammion nopeasti täyteen. Seitsemän kolmeviisseiskan kutia.

Hän jäi seinustalle seisomaan ja tähtäämään ovea.

Ruusu hätkähti, kun ukkonen jylähti ja salama välähti. Aivan perätysten. Sitten tuli hetkeksi hiljaista.

Raskaat epätasaiset askeleet lähestyivät. Ohuen lautaseinän läpi hän kuuli neliskulmaisen miehen rahisevan hengityksen. Mies pysähtyi aivan hänen kohdalleen, noin metrin päähän ovesta. Oksanreiästä hän näki ulos ja erotti tumman neliskulmaisen siluetin, joka huojui raskaana vaaleampi talo taustallaan.

Seuraava ukkonen ja salama tulivat yhtä aikaa. Varjokuva liikahti, valtava nyrkki pamahti ulkoseinään juuri oksanreiän kohdalle ja lauta katkesi räsähtäen. Ruusu sai toisenkin silmäkulmansa mustaksi ja otsaansa ruhjeen, horjahti taaksepäin ja oikaisi itseään eteenpäin. Kaivinkoneen kauhaa muistuttava koura työntyi aukosta sisään, tarttui häntä kurkusta ja kuristi.

Hän käänsi revolverin seinää kohti ja puristi liipaisinta. Kerran, toisen, kolmannen. Seinään tuli reikiä, ote höltyi kurkulta. Hän otti nopean askeleen pois seinän luota, ja jättiläinen rojahti seinää vasten. Laudat murtuivat ryskyen.

Mies kaatui sisään. Samalla taivaalta kaatui kivikuorma ja rankkasade.

Mies ei enää yrittänyt nousta. Ruusu kumartui kokeilemaan pulssia eikä löytänyt sitä. Eevertin tappaja oli saanut saman kohtalon kuin pukkivanhus.

Vastakkaisella seinällä oli pieni yksiruutuinen ikkuna, josta näki navetan taakse. Ensimmäinen pamaus oli kuulunut sieltä. Seuraavalla salamanvälähdyksellä Ruusu näki, etteivät hänen aniittimiinansa olleet menneet aivan hukkaan. Ehkä kolmekymppisen lihaksikkaan kaverin ruumis oli lentänyt lammashaan aitaa vasten ja jäänyt siihen retkottamaan. Aidanseiväs oli lävistänyt hänet keskeltä.

Montakohan hyökkääjiä oli? Sade ropisi peltikattoon niin, ettei Ruusu enää kuulisi, vaikka pihaan marssisi kokonainen armeija. Rakeitako sieltä tuli? Ukkonen oli ainakin juuri kohdalla, salamat ja jyrähdykset seurasivat toisiaan yhtenä myräkkänä.

Miten Marco pärjäsi sisällä? Joko mies oli vuotanut kuiviin?

Ruusu työnsi päänsä ulos aukosta, jonka neliskulmainen miehenjärkäle oli jättänyt seinään. Ketään ei näkynyt missään. Metsänreunastakaan ei enää ammuttu. Kanat ja lampaat olivat vaienneet. Elmeri aloitti epävarman kiekaisun, mutta vaikeni kesken kaiken kuin olisi menettänyt lopunkin uskonsa.

Ruusu pyrähti pihan poikki kohti talon portaita. Rakeet takoivat päätä ja kasvoja ja kertyivät nurmikolle melkein kuin lumipeitteeksi.

Liian myöhään hän huomasi kahdet jäljet, jotka rikkoivat valkoista pintaa metsänreunan ja talon välillä. Hän pysähtyi ja oli jo aikeissa kääntyä takaisin, kun portaikon takaa syöksähti esiin pitkä vaalea maastopukuinen nuorimies, joka huitaisi häntä konepistoolin piipulla asekäden ranteeseen. Revolveri singahti parin metrin päähän heinikkoon. Kädestä meni tunto.

Saman portaikon takaa astui esiin vaalea maastopukuinen nainen. Sen kyllä tunnisti heti naiseksi, eikä se ollut mitenkään yrittänyt naamioitua. Korkokengät olivat vaihtuneet maihareihin. Olalla roikkui hihnasta kivääri ja kädessä oli pistooli, joka ei osoittanut erityisesti mihinkään.

– Mähän sanoin, että me tiedetään missä sä asut.

– Miten te pääsitte miinojen läpi? Ruusu kysyi.

– Tultiin kaikki samasta kohdasta. Ekalle kävi huonosti, mutta…

– Niin kävi toisellekin, Ruusu sanoi ja viittasi liiteriin kaatuneeseen miehenjärkäleeseen.

– Tilastotappioita, nainen kuittasi.

– Virpi, Marco sanoi kuistilta ja työnsi hirvikiväärin piipun esiin rikotusta ikkunasta.

Ruusulta oli jäänyt asekaapin ovi auki, kun oli ollut muita kiireitä. Salamojen valossa hän huomasi, että Marco oli sitonut hätäisesti olkapäähaavansa ja huojui uhkaavasti kiväärin takana. Kiväärin piippu souti ikkunassa edestakaisin ja heilui oikealta vasemmalle ja vasemmalta oikealle, osoitti milloin ketäkin.

– Vito, Virpi sanoi. Hän sanoi sen niin hiljaa, ettei se tainnut kuulua kuistille asti myrskyn pauhinan läpi. Väliä oli sentään muutama metri. Hän korotti ääntään: – Vito!

– Pudottakaa… aseet! Marco eli Vito havahtui komentamaan. Komentoa heikensi äänen särkyminen.

– Pudota ite, Virpi sanoi. – Ja anna fyrkat tänne, tai me ammutaan toi sun pimus.

– Mun nimeni on Ruusu, Ruusu sanoi. Pimuttelu otti aivoon.

– Sä oot pimu, jos mä niin sanon, Virpi sanoi.

– Ei mulla oo mitään fyrkkaa, Vito sanoi.

– Ei sillä oo, Ruusu säesti.

– No ammutaan sitten, Virpi sanoi ja suuntasi pistoolinsa Ruusua kohti.

– Ihan vapaasti, Vito lupasi. – Ette te sillä mitään rahaa saa, kun ei sitä ole. Ja sen jälkeen mä ammun teidät.

Ruusu pelkäsi henkensä edestä. Päässä pyöri miljoona ajatusta yhtä aikaa, kaikki mahdolliset toimintamallit, mutta kaikki tuntuivat yhtä mahdottomilta.

Marco eli Vito oli sanonut, että hänet sai ampua ihan vapaasti. Rahat olivat sille tärkeämpiä kuin Ruusu.

Rakkaus oli kuollut. Kohta kuolisi Ruusukin.

– Mä näin, kun sä lähdit kymppitieltä rahakassin kanssa, Virpi sanoi.

– Toni vei ne massit, Vito valehteli.

– Mä kuulin, että Toni on kuollut.

– Sitä on liikkeellä, Ruusu sanoi. Hän olisi tietysti voinut luovuttaa rahat Virpille, mutta ei se heitä olisi pelastanut.

– Mä uhrasin sille kuprulle puolitoista vuotta, enkä mä saanut siitä latin latia, Virpi sanoi. – Mä en nyt hellitä ihan vähällä.

– Mutta kun… Vito ja Ruusu aloittivat yhtä aikaa.

– Ne jo puhuukin yhdessä, Virpi sanoi. – Vittu mikä lovistoori. Landeruusu ja divarirosvo.

– Helvetti! vaalean tyypin pinna petti. Se ampui sarjan kohti leimuavaa taivasta, ainakin kymmenkunta kutia. – Nyt lopetatte ton länkyttämisen tai mä tapan kaikki!

– Rauhotu nyt, Jere! Virpi huusi. – Sulla on kohta lipas tyhjä.

– Mä tapan! Tapan! Jere karjui ja kohotti taas konepistoolin piipun kohti taivasta.

Salama iski. Se osui koopeen piippuun ja kulki Jeren läpi maahan saakka. Jere sätki hetken rätisten pystyssä, kaatui sitten suorilta jaloilta. Ilmassa tuntui palaneen kankaan ja lihan käry.

Ruusu heittäytyi portaiden katveeseen pitkälleen. Hirvikivääri jyrähti ikkunassa. Salamat ja jyrähdykset seurasivat toisiaan, rakeet takoivat selkää. Kuului vielä pari laukausta, ainakin toinen pistoolista. Ruusu ryömi aivan kiinni kivijalkaan ja painautui mahdollisimman pieneksi portaikon sivuun.

Ukkonen alkoi pikkuhiljaa loitota. Rakeet muuttuivat vedeksi ja sade heikkeni. Hämärässä Ruusu kohotti varovasti päätään portaikon takaa.

Hirvikiväärin piippu sojotti yhä kuistin ikkunasta ulos, mutta se osoitti kohti taivasta. Heiluminen oli lakannut. Marco oli joko kuollut tai vain menettänyt tajunsa.

Virpi oli kadonnut. Oli varmaan ottanut jalat alleen, kun oli huomannut jääneensä yksin. Jereltä oli kärähtänyt iso osa vaatteita ja ihoa. Henkikin oli lähtenyt. Siitä Ruusu varmistui ensin.

Sitten hän haki revolverinsa vähän matkan päästä heinikosta ja kiipesi portaita ylos. Jaloista oli kadonnut kaikki voima. Hän pysähtyi tasanteelle hengähtämään, tarttui kiväärin piippuun ja veti aseen ikkuna-aukosta itselleen. Marco ei vastustellut.

Kun Ruusu avasi oven, hän säikähti. Marco makasi kynnyksen edessä verilammikossa. Otsaan oli ilmestynyt uusi haava, varmaankin Virpin pistoolin laukauksesta.

Marcon silmät olivat puoliksi auki.

– Kahden pyssyn Ruusu, Marco sanoi ja irvisti. Silmät muljahtivat kiinni.

Ruusu katsoi käsiinsä. Hänellä oli tosiaan kaksi asetta, kivääri ja revolveri. Hän laski ne kuistin lattialle ja lähti hakemaan sidetarpeita.

Selina tuli tavalliseen tapaansa puoli kahdeksan aikaan. Ruusu ei ollut nukkunut silmällistäkään. Helteestä huolimatta hänellä oli flanellipaita päällä, ettei tarvinnut selitellä kyynärpään sidettä.

– Taasko sä oot kävellyt kaapin oveen? Selina ihmetteli. – Onko sulla taas joku mies?

– Eevertti törmäili, särki liiterin seinänkin. Oli pakko lopettaa se.

Ruusulla oli toinenkin silmäkulma mustana, toinen alkoi jo kellertää. Otsassa oli punertava ruhje. Katkenneen laudan pää oli osunut siihen ja vasempaan silmäkulmaan. Kaulahuivilla hän oli peittänyt neliskanttisen miehenjärkäleen neliskanttiset sormenjäljet.

– Äitis vei kuulemma muksut Aulangolle.

– Parempi ettei niiden tarvinnut katella, kun mä ammuin ja nyljin ja paloittelin Eevertin.

Vuota oli paljun reunalla auringossa kuivumassa, pääkallo kiehui kattilassa hellalla. Lihat hän oli pannut pakkaseen. Vuohen lihassa oli pistävä maku, mutta sitä voisi käyttää pieninä annoksina lammaspaistin seassa, kun panisi tarpeeksi mausteita.

Selina tuli mukaan, kun Ruusu meni hakemaan munia kanalasta. Kennoon kertyi vain viisi munaa.

– Taisivat säikkyä ukkosta.

Tai räjähtelyä ja ammuskelua, Ruusu jatkoi ajatuksissaan. Selina ei ollut kysellyt paukkeesta, joten ilmeisesti kaikki oli mennyt ukkosen piikkiin.

Liiterin seinässä oli yhä reikä. Rankkasade oli huuhtonut verijäljet ulkoa, sisältä ne oli pitänyt kuurata juuriharjalla ja kloorilla. Ruumiit hän oli kärrännyt taas lietekaivoon. Siellä tulisi kohta ahdasta.

– Enhän mä voi sun ainoita munias ottaa, Selina sanoi.

– Ota pois vaan. Mulla on vielä jääkaapissa entisiä, enkä mä yksin paljon kuluta.

Selina otti ja lähti. Katsoi vielä mennessään ympärilleen kuin olisi epäillyt jotain.

Onneksi Ruusu oli tajunnut purkaa miinoituksen ennen kuin Selina tuli. Nyt voisi päästää Elmerin ja kanatkin vapaaksi saman tien eikä tarvitsisi pelätä, että ne räjähtelisivät. Vakuutus tuskin korvaisi vahinkoa.

Puhelin soi Ruusun taskussa. Äiti.

Äänessä oli kuitenkin Jalmari:

– Arvaa mitä?

– No mitä?

– Täällä on pikkunakkeja aamupalaksi!

– Oho, Ruusu sanoi. – Johan nyt.

Hän vaipui ulkorappusille istumaan. Kaikki voima pakeni hänestä, kun hän kuunteli miten muksut vuoron perään kertoivat kylpylän ja hotellielämän ihmeistä.

Rakkaus lapsiin lämmitti enemmän kuin aamuaurinko, vaikka sekin oli jo aika lämmin. Mitä hän olisi ilman mukuloita? Ei yhtään mitään. Elämä olisi turhaa.

Lopulta äiti otti puhelimen.

– Niinku kuuluu, täällä menee hienosti. Kohta lähdetään taas uimaan, vaikka mä varmaan muutun pian rusinaksi. Mites siellä?

– Ihan okei, Ruusu sanoi.

Hänen äänensävynsä ei tainnut olla kovin vakuuttava.

– Ihan okei? Mitä se tarkoittaa?

– En mä nyt ala sitä tässä puhelimessa selittää sen kummemmin.

– Ymmärrän, äiti sanoi siihen sävyyn. ettei taatusti ymmärtänyt. – Koettakaa pärjäillä.

– Ei sun mua tartte teititellä.

– Mitä? Joko se yks lähti?

– Eevertti lähti, joo.

– Karkas, vai?

– Ei kun piti lopettaa. Mutta älä sano muksuille vielä mitään.

Äiti lupasi olla sanomatta ja lopetti puhelun juuri, kun Ruusu tajusi, että olisi pitänyt toivottaa hauskaa päivää.

Hän jäi istumaan rappusille luuri kädessään. Aurinko lämmitti, väsymys painoi. Marcon kuorsaus kuului avoimesta kellarin ikkunasta.

Ei kai se vain ollut kuulunut äsken, kun Selina kävi?

Ruusu havahtui rappusilta auringosta, kun auto hurahti pihaan. Harmaa Ford Focus -farmari, lisävalot etumaskin ritilän alla. Poliisin siviiliauto.

Aurinko oli jo korkealla, päivä melkein puolessa. Marcon kuorsausta ei kuulunut kellarista. Ruusu tarkisti sen heti, kun auton moottorin oli sammunut.

Nikkilä nousi autosta, hitaasti ja rennosti mutta valppaana kuin villin lännen seriffi. Ruususta tuntui, että se näki yhdellä vilkaisulla kaiken, mitä pihassa ja talossa oli tapahtunut.

– Täällä se pandaneiti istuu, Nikkilä sanoi ja työnsi punakeltaisen havaijinpaitansa helmaa farkkujen alle. Se oli noussut sieltä ajaessa. – Naapuris oli huolissaan susta ja soitti mulle. Kerrohan nyt isukille…

Ruusu kuohahti.

– Et sä voi yhtäkkiä ruveta mun isäkseni! Mä oon kolkytkolmevuotias, ja mun isäni on kuollut. Mä löysin sen tuolta liiteristä kakskyt vuotta sitten, oli syyskuun alku ja mä olin tullut koulusta kotiin ja ihmettelin, missä isä on, kun auto oli pihassa. Aattelin sitten, että se oli varmaan lähtenyt polkupyörällä kirkolle hakemaan lisää olutta. Tai pimeen pullon, se kyllä ties mistä niitä sai. Menin sit liiteriin hakemaan puita hellaan, että saan keitettyä teevettä. Siellä se roikkui… Äiti tuli töistä vasta seuraavana aamuna. Kampaamosta.

Ruusu huomasi kyynelten virtaavan poskillaan. Ei hän niitä ollut tilannut, ne tulivat itsestään. Hyvä että tulivat. Nikkilä säikähti ja pysähtyi parin metrin päähän, katsoi siitä huolestuneen näköisenä.

– Mitä sä nyt tolleen? Hyvää mä tarkotin…

– Niin varmaan. Suksi nyt kuuseen siitä! Ei täällä oo mitään hätää.

– Onko varma?

Ruusun kävi melkein sääliksi miestä.

– Ihan varma. Jos tulee hätä, mä soitan sulle. Mä tiedän numeron.

– No hyvä, Nikkilä sanoi ja kääntyi takaisin kohti autoa. – Muistakin soittaa!

Mennessään Nikkilä rekisteröi katseellaan kaiken: reiän liiterin seinässä, yläkerran särkyneen ikkunan ja kuistin toisen särkyneen ikkunan, puuttuvan pukkivanhuksen. Ruusu melkein kuuli, miten rattaat raksuttivat vanhan rikostutkijan päässä.

Minkähänlaisen loppupäätelmän Nikkilän päätietokone tulostaisi?

Nikkilä avasi auton oven. Juuri kun se oli työntymässä ratin taakse, Ruusun puhelin soi taas.

Äiti.

– No mitä nyt taas? Ruusu kysyi.

– Älä nyt hermostu, äiti sanoi, – mutta Eevi on hävinnyt johonkin.

– Miten niin hävinnyt?

– Siten niin. Se katos pukuhuoneesta.

Nikkilä oli vetämässä auton ovea kiinni, mutta pysäytti oven ja jäi kuuntelemaan. Ruusu käänsi hänelle selkänsä ja nousi seisomaan. Hän yritti pitää äänensä rauhallisena, mutta luuria pitelevä vasen käsi vapisi niin, että hänen piti tukea sitä oikealla.

– Koska?

– Just äsken. Me oltiin uimassa koko aamupäivä. Mä pesin ensin Eevin ja se tuli yksin edeltä pukuhuoneeseen. Kun mä ja pojat tultiin, sitä ei enää näkynyt. Pukuhuone oli tyhjä, eikä tyttöä näy kahvilassa eikä pihallakaan.

– Sä… Sä päästit sen yksin pukuhuoneeseen! Ruusu huomasi huutavansa. – Oliko siellä silloin ketään?

– Joku tumma nainen… Se lupas kattoa Eeviä, se oli vasta tulossa uimaan.

Ei hitto! Ruusu näki silmissään Virpin, joka odotti Eeviä Aulangon kylpylän pukuhuoneessa musta peruukki päässään. Virpi oli tiennyt hänen osoitteensa. Tietysti konnat olivat tarkkailleet taloa ja seuranneet äitiä ja muksuja kylpylään. Kun Virpi oli täällä jäänyt tappiolle, se oli vaihtanut taktiikkaa ja iskenyt heikoimpaan kohtaan. Eeviin.

Kohta se soittaisi…

– Mitä nyt on tapahtunut? Nikkilä kysyi aivan portaiden vierestä. Se oli hiipinyt siihen puhelun aikana.

Ruusu hätkähti. Ei kai vain hän ollut ajatellut ääneen?

– Onko Nikkilä siellä? äiti kysyi luurista. – Anna puhelin sille, mä kerron kaiken. Eevi pitää löytää!

– Mä kerron, Ruusu sanoi. – Me tullaan kohta.

Hän katkaisi puhelun ja käännähti Nikkilään päin, alkoi heti sanella:

– Äiti ja muksut on Aulangolla, ja Eevi on hävinnyt kylpylän pukuhuoneesta. Mee sä edeltä, mä haen auton avaimet ja tuun perässä.

Nikkilä lähti heti autolleen. Ruusu meni sisään, lukitsi kellarin oven ja otti Transitin avaimen naulasta. Focus syöksähti koivikkokujalle kuin ammuttuna.

Marco pysyisi kellarissa toistaiseksi. Reisi ja olkapää tohjona siitä ei olisi murtamaan ovea. Otsahaava oli onneksi ollut vain raapaisu, luoti oli tullut alaviistosta ja pyyhkäissyt kalloa. Siihen oli riittänyt teippiside. Olkavarsi oli pitänyt lastoittaa ja sitoa ja panna kantositeeseen. Varmuuden vuoksi hän oli antanut kolme buranaa kerralla.

Ruusu meni pihalle, lukitsi ulko-oven ja nousi Transitiin. Käynnisti ja hyökkäsi Nikkilän perään.

Koko ajan Ruusu mietti, mitä kertoisi Nikkilälle. Niin vähän kuin mahdollista. Hän ei enää rakastanut Marcoa. Marco oli sanonut kavereilleen, että Ruusun sai ampua ihan vapaasti, häntä ei liikuttanut. Silti Ruusun ei tehnyt mieli ilmiantaa Marcoa. Hän menettäisi silloin rahat, ja ryöstäjän suojelemisesta hän voisi itsekin joutua linnaan ja menettää lapsensa.

Taposta puhumattakaan.

Mutta tärkeintä olisi nyt pelastaa Eevi. Pitäisi soittaa äidille ja neuvoa, mitä se sanoisi Nikkilälle.

Kaasutin temppuili. Transit rämisi hiekkatien kuopissa, tie pölisi edessä ja takana. Niin äkkiä aurinko oli kuivannut rankkasateen jäljet. Paikoitellen lätäköistä tosin roiskui vielä kuravesi.

Ruusu otti puhelimen käteensä ja haki nimiluettelosta Äitiä, kun luuri alkoi soida. Tuntematon numero.

Ensin Ruusu hätkähti. Miten Toni voi vielä soittaa, vaikka makasi ruumiskylmiössä? Vai joko se oli tuhkattu? Toivottavasti.

Sitten hän tajusi: soittaja oli tietysti Virpi.

Niin oli.

– Mitä kuuluu? Virpi kysyi hyväntuulisella äänellä.

– Miksen mä tappanut sua? Ruusu kysyi.

– Jos mä muistan oikein, mulla oli ase ja sulla ei ollut. Miten sä olisit voinut tappaa mut?

– Paljain käsin. Mä voin vieläkin tehdä sen.

– Mutta kuka sitten pitäis huolta pikku Eevistä?

– Eevi, Eevi sanoi taustalta. Kuulosti ihan hyväntuuliselta.

Ruusulle tuli äkkiä kylmä, vaikka aurinko paistoi yhä ja Transitin koppi oli kuuma. Hänen tyttönsä oli Virpin armoilla.

– Saatanan kusipäänarttu, hän sanoi luuriin.

– No mutta, Virpi sanoi nauruaan pidätellen. – Sähän käyt kuumana. Varo ettei skidi saa huonoja vaikutteita.

– Mitä sä haluut?

– Mä haluun rahat, mutta sullahan niitä ei ole.

– Ei niin. Eikä Eevillä kiristäminen tehoo Marcoon… tarkotan Vitoon. Sä näit, minkä verran se välittää musta.

Virpi nauroi ilotonta naurua.

– Ihan vapaasti, se sanoi. Totuuden hetki. Tommosta se on aina miesten kanssa. Ne tykkää susta niin kauan kuin susta on niille hyötyä. Sitten ne voi vaihtaa sut toiseen. Niin Anderskin teki.

– Kukas se on? Ruusu kysyi. Ei häntä oikeasti kiinnostanut, mutta hän halusi voittaa aikaa. Piti keksiä, miten Eevin voisi pelastaa.

Jatkis päivittyy joka lauantai.
Lue lisää:
Edellinen osa.

Jenkkihuivi, bandana ja paisley – klassikkohuiville löytyy monta nimeä.

Paisley-kuvioitu puuvillahuivi, tuttavallisemmin jenkkihuivi, on trenditietoisen asustevalinta juuri nyt. Kaulan korostaminen on ollut muutenkin pinnalla pukeutumisessa, esimerkiksi chokereiden ja kapeiden pitkien huivien muodossa.

Huivin voi sitoa hiuksiin tai ranteeseen, mutta tällä hetkellä tyylikkäintä on kietaista se kaulalle. Sido rennosti kolmioksi tai sirosti rusetille, kuten Kendall Jenner teki.

 

A photo posted by Kendall Jenner (@kendalljenner) on

Varma valinta on yhdistää huivi muuten hyvin simppeliin asuun, Kendallin tyyliin esimerkiksi olkapäät paljastavaan klassiseen bardot-paitaan. Bandana tuo tyyliin boheemia särmää. Kokeile yhdessä punattujen huulien ja rennon nutturan kanssa.

 

 

A photo posted by Kendall Jenner (@kendalljenner) on

Monilta löytyy jenkkihuivi kotoa kaapin perältä. Jos ei, niin netistä huivin saa omakseen 3,5 euron hintaan. Hinta ei päätä huimaa, joten värejä voi valita vaikka useamman erilaisen.

Jos haet klassisempaa lookia, silkkihuivi on aivan yhtä tyylikäs valinta. Mallia näyttää brasilialainen muotibloggaaja Helena Bordon.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Choker-kaulakoru kipuaa takaisin kaulalle. Valitsetko mustan pannan, ruusukkeen vai kimallusta?

Kaulapantaa muistuttavat choker-kaulakorut ovat olleet muodissa useilla eri vuosisadoilla, aina Marie Antoinetten ajoista 1990-luvulle. Nykynaiselle ensimmäisenä mieleen tulevat ysäritrendin muovista punotut pannat.

Sellainen nähtiin esimerkiksi Melissa Joan Hartilla Sabrina, teininoita -sarjassa.

Kuva: MV-photos
Kuva: MV-photos

Kaulakorua eivät ottaneet omakseen vain teinit. Chokereita nähtiin punaisen maton tähtien lisäksi myös kuninkaallisilla. Timanteista koottu smaragdi-choker oli prinsessa Dianan luottokoru. Diana oli yksi 90-luvun seuratuimmista tyyli-ikoneista.

Kuva: MV-photos
Kuva: MV-photos

Kaulapanta vuosimallia 2016

Nyt chokerit ovat palanneet trenditietoisten kaulaan. Esimerkiksi laulaja Ariana Granden koru on kauniin yksinkertainen.

 

A photo posted by Ariana Grande (@arianagrande) on

Yhtä lailla trendikäs on Rihannan tyyli kerrostaa useita kaulakoruja chokerin kaveriksi.

 

A photo posted by badgalriri (@badgalriri) on

Valitse mieleisesi

Choker on siis ajankohtainen asuste, josta valikoimaa piisaa: yksinkertaisia, koristeellisia, boheemeja ja rajuja. Mikä sopisi parhaiten sinun tyyliisi?

 

 Simppeliä mustaa kaulakorua löytyy kahdessa eri leveydessä, kaksoispakkaus 17,95€, Zalando.
Simppeliä mustaa kaulakorua löytyy kahdessa eri leveydessä, kaksoispakkaus 17,95€, Zalando.

Vähän kuin olisi liperit ja ruusuke samassa korussa, 9,95€, Gina Tricot.
Vähän kuin olisi liperit ja ruusuke samassa korussa, 9,95€, Gina Tricot.

Hopeinen ketju on siro vaihtoehto, 6.99€, H&M.
Hopeinen ketju on siro vaihtoehto, 6.99€, H&M.

 

Choker henkii gootti-viboja, 12,95€, Gina Tricot.
Choker henkii gootti-viboja, 12,95€, Gina Tricot.
Prinsessa Dianan tyyliä havitteleva valitsee koristeellisen chokerin, 14,99€., H&M
Prinsessa Dianan tyyliä havitteleva valitsee koristeellisen chokerin, 14,99€., H&M

Vyö, joka onkin kaulakoru, 9,99€, Zara.
Vyö, joka onkin kaulakoru, 9,99€, Zara.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Albiinokrokotiilin nahkaa, timantteja ja valkokultaa. Niistä on tehty kenties maailman harvinaisin ja halutuin laukku, Hermèsin Nile Crocodile Birkin Bag.

Ranskalainen luksuslaukkujen valmistaja Hermès on myynyt huutokaupassa toiseksi kalleimman valmistamansa laukun, uutisoi muun muassa Daily Mail. Harvinaisesta vaaleasta Niilin-krokotiilin nahasta valmistettu laukku myytiin 185 000 dollarilla Beverly Hillsissä, Los Angelesissa.

Huutokaupan pitäjä Kathleen Guzman kertoi Hermèsin kasvattavan krokotiilejä omalla farmillaan, jotta krokotiilien nahkaan saadaan oikenalainen, vaalea sävy.

– Kuitenkin näin vaalea, albiinonahkainen krokotiili on hyvin harvinainen.

Albiinokrokotiilin nahkan lisäksi laukun hintaa nostavat myös 18-karaatin valkokullasta tehty lukko sekä 240 timanttia.

Hermèsin laukkuja on aikaisemminkin kaupattu pilviä hipovin hinnoin. Nile Crocodile Birkiniäkin kalliimmalla myyty veska oli vuonna 2011 huutokaupattu timanteilla koristeltu Birkin, josta maksettiin noin 203 000 dollaria eli melkein 167 000 euroa.

Lue lisää:

Osaatko lausua muotimerkkien nimet oikein?

Ensi syksyn hittituote sopii rikkaille – yli tuhannen euron avaimenperä