Jos paasto tuntuu liian rajulta, detox-kuurilla säästyt nälältä.
Jos paasto tuntuu liian rajulta, detox-kuurilla säästyt nälältä.

Jättivätkö jouluherkut ähkyn ja turvotuksen? Kevennä oloa detox-kuurilla.

Mikä ihmeen detox?

Detox eli detoksifikaatio tarkoittaa kehon luonnollista puhdistumista vieras- ja haitta-aineista. Detox-kuurit perustuvat ajatukseen, että elimistöön päätyneiden vieras- ja haitta-aineiden poistumista kehosta voi ­nopeuttaa, jos noudattaa sopivaa ruoka­valiota.

Puhtaita raaka-aineita suositaan detoxin aikana. Kuurin aikana vältellään erityisesti ­nikotiinia, alkoholia, kofeiinia, kemikaaleja, sokeria sekä stressiä. Detoxin tarkoituksena on palauttaa elimistölle sen luonnollinen toimintakyky, jolloin keho kestää taas paremmin arjen rasitusta.

Detoxin tehoa lisää kevyt liikunta, kuivaharjaus ja saunominen. Hyviä lajeja ovat etenkin jooga, kävely ja uinti. Detox-­kuurien tehoa ei ole todistettu tieteellisesti – mutta mitä sen on väliä, kun kevyen lenkin jälkeen pääsee höyryävän porkkanakeiton ääreen.

1–21 päivää. Detox-kuuri voi kestää yhdestä päivästä kolmeen viikkoon. Keston päätät sinä. Juo jokaisena päivänä yksi viher­smoothie ja päivän mittaan vähintään 1,5 litraa vettä. Pyri pitämään ilta- ja aamupalojen välissä 12 tunnin tauko. Minipaaston sanotaan lisäävän ­detoxin vaikutusta.

Lähteet mm: Hanna Skyttä: Detox (Gummerus 2013)


Hirssi-taatelituorepuuro

2 annosta
Valmistusaika: 5 minuuttia + liotusaika yön yli

1 dl hirssisuurimoita
3–4  kuivattua kivetöntä taatelia
½ dl cashewpähkinöitä
liotusvesi + 2 ½–3 dl vettäruususuolaa ja kaneliataatelinpaloja

1. Huuhtele hirssi. Pane suurimot, taatelit sekä cashewpähkinät kylmään veteen ja anna liota yön yli viileässä. 

2. Kumoa liotusvesi pois. Pane suurimot, taatelit ja cashewpähkinät moni­toimikoneen kulhoon ja surauta tasaiseksi. Lisää vettä koneen käydessä sen verran, että puuro on sopivan paksua. Mausta ruususuolalla ja kanelilla. Ripottele lopuksi pinnalle pilkottuja taatelinpaloja.

Porkkana-inkiväärikeitto

4–5 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia

900 g porkkanaa
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
½ tl karria
6–7 dl vettä
2 dl kookosmaitoa ruususuolaa ja mustapippuria maun mukaan

1. Kuori porkkanat ja pilko paloiksi. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota kattilassa öljyssä porkkana­palat, sipuli- ja valkosipulisilppu, inkivääriraaste ja karri.

2. Lisää vesi.

3. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen noin 30 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat pehmenneet. Lisää kookosmaito. Soseuta keitto sauvasekoittimella.

4. Lisää makusi mukaan suolaa ja rouhittua mustapippuria.

Mustikka-lehtikaalismoothie

1 annos
Valmistusaika: 5–7 minuuttia

1 lehtikaalinlehti
½ isosta banaanista
1 dl pakastemustikoita
½ dl mantelimaitoa
noin ½ dl tuorepuristettua omenamehua

1. Huuhdo lehtikaalinlehti ja poista siitä kova keskiruoti. Pane lehti pieneen kattilaan, jossa on pohjalla hieman vettä. Kuumenna kannen alla noin minuutin ajan, niin että lehti hieman pehmenee. ­Paloittele banaani ja sulata mustikat. Valuta lehtikaalinlehti. Pane lehti monitoimi­koneen kulhoon banaanin, mustikoiden ja manteli­maidon kanssa.

2. Surauta seos tasaiseksi. Ohenna smoothie haluamasi paksuiseksi omenamehulla. Nauti heti.

Avokadokastike ja vegetikut

2 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

1 keskikokoinen ­avokado
⅓ pienestä kurkusta
1 sitruunan mehu
1 valkosipulin kynsi
ripaus cayenne­pippuria
ruususuolaa ja rouhittua mustapippuria
Lisäksi:
kuorittua porkkanaa kurkkua varsiselleriä ja retiisiä ­tikuiksi tai paloiksi leikattuina

1. Kuori avokado ja poista siemen, paloittele hedelmäliha. Kuori kurkku ja poista siemenet. Kuori valkosipulinkynsi ja murskaa se. Pane monitoimikoneen kulhoon avokado, kurkku ja loput ainekset.

2. Surauta seos tasaiseksi tahnaksi ja tarjoa vihannesten kanssa dippikastikkeena.

Grillattu chililohi, miso-tahinikastike ja paahdetut kasvikset

2 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia

250 g nahallista lohifileetä
½ tl kuivattua chiliä tai
½ punainen tuore chili
1 rkl öljyä
ruususuolaa
mustapippuria
paahdetut kasvikset:
½ pieni bataatti
1 makea pieni sipuli
pala parsakaalia
pala punakaalia
1 rkl öljyä
1 tlk (400 g) kikherneitä (säilyke)
1 sitruunan mehu
maun mukaan ruususuolaa
tahinikastike:
4 rkl tahinia
½ dl vettä
1 rkl misotahnaa
1 murskattu valkosipulinkynsi
1 tl sitruunamehua

1. Silppua tuore chili ja sekoita se öljyn kanssa yhteen.

2. Leikkaa lohi kahteen osaan. Leikkaa pois rasva ja nypi ruodot. Pane uunivuokaan nahkapuoli alaspäin ja sipaise pintaan chili­öljyä.

3. Mausta ruususuolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Paista ­uunissa 200 asteessa kypsäksi, palojen koosta riippuen noin 15–20 minuuttia. Pidä lämpimänä folion alla tarjoiluun saakka.

4. Kalojen kypsyessä kuori ja pilko bataatti sekä sipuli, paloittele parsa- ja punakaali. Pane kasvikset vuokaan ja valuta päälle öljy.

5. Pane vuoka uuniin ja paista keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes bataatti­palat ovat pehmenneet. Ota vuoka uunista, lisää päälle valutetut kikherneet ja mausta pirskottelemalla pintaan sitruunamehua
sekä suolaa. Jatka kypsentämistä noin 10 minuuttia.

6. Kasvisten kypsyessä valmista kastike. Sekoita kaikki kastikkeen aineet kulhossa tasaiseksi seokseksi. Jos kastike on liian paksua, lisää vettä.

7. Nauti chililohi kasvisten ja ­tahinikastikkeen kanssa.

Lehtikaali, vehnänoras, pinaatti ja muut vihreät kasvikset pursuavat terveellistä lehtivihreää. Lehti­vihreän sanotaan edistävän aineenvaihduntaa, tasapainottavan ­kehon pH-tasapainoa ja lisäävän hapenottokykyä. Vaivattomin tapa nauttia päivittäinen klorofylli­annos on ihana, marjainen vihersmoothie.

Voimaa vihereästä

Lehtikaali, vehnänoras, pinaatti ja muut vihreät kasvikset pursuavat terveellistä lehtivihreää. Lehti­vihreän sanotaan edistävän aineenvaihduntaa, tasapainottavan ­kehon pH-tasapainoa ja lisäävän hapenottokykyä. Vaivattomin tapa nauttia päivittäinen klorofylli­annos on ihana, marjainen vihersmoothie.