copy

Näyttelijä Anu Sinisalosta tuli äiti jo 18-vuotiaana.

Anu Sinisalosta tuli äiti jo 18-vuotiaana. Näyttelijäksi hän kouluttautui perhe-elämän pyörteissä.

Näyttelijä Anu Sinisalo, 43, viettää hyvin ansaittua prinsessapäivää. Kansikuvatytölle loihditaan laineet hiuksiin, keitetään kahvit, tarjotaan suklaapullaa ja asetetaan lampaantalja takamuksen alle.

– Joku lakkaa mun kynsiä, ihanaa, Anu huokaa istuessaan meikkaajan hoivissa valkoisessa kylpytakissa, lämpörullat hiuksissaan.

Uravalinnastaan huolimatta Anu ei ole tottunut valokeilaan jokapäiväisessä arjessaan. Työn ulkopuolella hän viettää yksinkertaista, välillä jopa askeettista elämää.

– Olen koko ikäni ollut pikemminkin tarkkailijana kuin keskipisteenä.

Raskaana rakkaudesta

Vaikka näyttelijän työ on hetkittäin punaisella matolla paistattelua, Anu Sinisalo ei voi sanoa eläneensä helppoa elämää. Tie näyttelijäksi on kulkenut muita kuin tavanomaisia reittejä. Anu ei kuulunut niihin, jotka hakivat Teatterikorkeakouluun valkoinen lakki kourassaan.

– Kun muut kirjoittivat, minä olin raskaana. Minulla oli pyhä aikomus päästä ylioppilaaksi, mutta elämä vei.

Anu sai poikansa Aleksin jo 18-vuotiaana. Kyseessä ei ollut vahinkoraskaus, sillä Anu seurusteli tuolloin vakavasti itseään vanhemman miehen kanssa. Suhde loppui, kun Anu oli parikymppinen. Enempää näyttelijä ei halua aiheesta puhua, sillä se koskettaa yhä monia ihmisiä.

– Aleksin isä kuoli muutama vuosi sitten.

Ensimmäisen eronsa jälkeen Anu oli monta vuotta yksinhuoltajana. Vastuuta oli kannettava sekä omasta että pojan elämästä. Ennen näyttelijäksi ryhtymistään nuori äiti teki sekalaisia töitä vaatekaupassa, puhelinkeskuksessa ja myyntialalla. Toisinaan tahti oli niin tiukka, ettei hän ehtinyt pysähtyä ja miettiä omia tunteitaan.

– Elämä on vienyt välillä aika lujastikin, se ei ole ollut todellakaan mitään ruusuilla tanssimista. Sitä on vaan selvitty, vaikka läpi harmaan kiven.

Teiniäiti lähtee teatteriin

 Anu ei osaa sanoa yhtä syytä, miksi hän hakeutui näyttelijän ammattiin. Hän uskoo, että elämän vaikeat kokemukset ovat johdattaneet hänet nykyiseen työhönsä.

– Paljon puhutaan siitä, että itseään ei pitäisi terapioida näyttämöllä. Uskon kuitenkin, että taustalla on jokin kipu tai tuska, jota tehdään näkyväksi näyttelemisen kautta. Toivon, että pystyisin välittämään ihmisille tunteita tai tunnelmia, jotta he saisivat oivalluksia itsestään.

Anu pääsi ensimmäisellä yrittämällä Teatterikorkeakouluun. Pääsykokeisiin häntä preppasi näyttelijä Mikko Rasila, joka on tv-katsojille tuttu muun muassa Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomaristosta.

Tulokset Anu kävi lukemassa tuolloin kuusivuotiaan poikansa kanssa koulun ovesta.

– Se oli huikea hetki. Minulla ei ollut mitään teatterikokemusta. Menin vain kokeisiin ja katsoin, mitä tapahtuu.

Anun poika Aleksi on nykyään 25-vuotias ja työskentelee musiikkialalla. Vanhemmuus on saanut vuosien varrella uusia tasoja, kun aikuisesta Aleksista on kasvanut hyvä keskustelukumppani.

– Olen hänestä tavattoman ylpeä. Hän on hienointa, mitä olen elämässäni saanut aikaan. Olemme hyviä ystäviä. Kaikista maailman ihmisistä poikani tuntee mut parhaiten: hän on kaveri, jolle voin soittaa kaikista asioista.

Mummoksi vai morsiameksi?

Vaikka Anu on nykyään vapaa menemään omia menojaan, hän ei vieläkään lentele baarikärpäsenä ympäri yökerhoja. Hän viihtyy mainiosti helsinkiläisessä 50-luvun kerrostaloasunnossaan, jossa on ”lautalattiat ja ihanat leveät ikkunalaudat”. Koti on turvapaikka, jossa voi kerätä voimia tulevien päivien parrasvaloihin.

Anu ei ole vielä löytänyt rinnalleen uutta elämänkumppania. Taannoin hän seurusteli ”suht pitkänkin tovin”, mutta suhde kaatui huonosti yhteen sopiviin aikatauluihin. Anu sanoo olevansa sen ikäinen, ettei hän haaveile enää jälkikasvusta. Pikemminkin näyttelijä odottelee lapsenlapsia: sitä, että häntä kutsuttaisiin mummoksi. Asiasta on jo vinkattu Aleksi-pojalle.

Alttarille Anu voisi nykyään jopa kuvitella itsensä, vaikka hän on aina vastustanut avioliittoa. Hän kokee jo olleensa naimisissa, vaikka liittoa ei sinetöitykään papin aamenella.

– Jos kaksi ihmistä löytää toisensa, sitoumus tehdään sielussa ja sydämessä, ei paperilla.

Anu Sinisalo

– Helsingissä 1966 syntynyt näyttelijä.

– ?25-vuotiaan Aleksi-pojan äiti, asuu Helsingissä koiransa kanssa.

– ?Näytellyt tv-sarjoissa Jumalten kaikki oikut, Salatut elämät, Uudisraivaaja sekä Samppanjaa ja vaahtokarkkeja. Teatterirooleja muun muassa Svenska Teaternissa ja Komediateatteri Arenassa.

– Ehdolla Venla-palkinnon saajaksi MTV3:n draamasarjasta Helppo elämä, joka jatkuu maaliskuussa.

Kommentit

Tähdellä merkityt ovat pakollisia kenttiä

Me Naisten uusimmat jutut