Moni vähäpuheinen, ujo kotihiiri häpeää itseään ihan turhaan. Introverttikin voi johtaa suuryritystä ja näytellä luonnerooleja.

Olet niin hiljainen, ettei sinusta tule ikinä mitään, totesi eräs äiti pienelle pojalleen.

Tiedän, miltä nuo sanat tuntuvat. Ajattelin itsekin vuosia olevani liian ujo, liian hiljainen, liian kaikkea. Viallinen tuppisuu, joka kieltäytyisi mielellään kaiken maailman kissanristiäiskutsuista, mutta ei tohdi sitä tehdä, koska pelkää muiden pitävän itseään epäsosiaalisena hylkiönä.

Yksi elämäni karmeimmista tilanteista syntyi, kun haastattelin karismaattista professoria koulutyötäni varten. Professoria, joka näkee päivittäin sanavalmiita neronalkuja ja sosiaalisia ihmelapsia. Paitsi nyt, kun tuolilla kökötin minä: umpiturpa, joka luki kysymykset suoraan paperista.

– Joko se oli viimeinen kysymys? Tänks, mutta nyt on mentävä, professori huikkasi lopuksi ja lähti pikaisesti.

Ensimmäinen huomio: professori ei vaivautunut edes kättelemään.

Päätelmä: hän hermostui minuun. Näytin varmasti siltä, ettei minua kiinnosta tippaakaan. En älynnyt esittää jatkokysymyksiäkään. Pilasin taas kaiken!

Moni käy saman ajatusrumban läpi päivittäin – juhlissa, työhaastatteluissa, kaupan kassalla. Mitä tuokin minusta ajattelee, kun olen näin syrjäänvetäytyvä?

Näissä ihmisissä ei ole mitään vikaa, vaan he ovat introvertteja eli sisäänpäin suuntautuneita: ihmisiä, jotka viihtyvät yksin, harkitsevat pitkään tekemisiään ja karttavat ristiriitoja. Se on temperamentin piirre, luonnollinen osa persoonaa.

Silti moni introvertti häpeilee itseään. Ilman hiljaisia kotoilijoita ja yksinäisiä susia ei kuitenkaan olisi suhteellisuusteoriaa eikä Harry Potteria. Niin Albert Einstein, J. K. Rowling kuin presidentti Barack Obamakin kertovat tuulettavansa päätään mieluiten yksin.

Ilman introvertteja ei ehkä olisi myöskään sitä parasta ystävää, joka mieluummin kuuntelee kuin puhuu, eikä läheskään niin montaa empaattista esimiestä.

Aliarvostetut herkkikset

Sisäänpäin suuntautunut ihminen juhlii mieluummin muutaman läheisen ystävän kanssa kuin isossa joukossa. Jos hän saisi valita aivan vapaasti, hän nyhjäisi ehkä kotisohvalla nenä kirjassa. Se ei tarkoita epäsosiaalisuutta: hän voi viihtyä muiden keskelläkin mutta haluaa sen jälkeen ladata akkuja omissa oloissaan.

Susan Cain väittää teoksessaan Hiljaiset: Introverttien manifesti, että vähäpuheisia on kolmasosa tai jopa puolet kaikista ihmisistä. Osa heistä on onnekkaasti ylpeitä luonteestaan, kuten oma taiteilijaystäväni. Hän teki maailmanympärimatkan yksin, hän voi odottaa viikon ennen kuin vastaa puheluun ja silloinkin tekstiviestillä, ja hän jää reilusti juhlista pois, koska ei viihdy niissä.

On myös niitä, jotka teeskentelevät ulospäin suuntautunutta eli ekstroverttia. Tällaisia ihmisiä Susan Cain nimittää kaappi-introverteiksi. Psykiatrian erikoislääkärin Juhani Mattilan mukaan heitä on paljon.

– Yhteiskuntamme suosii nopeita ratkaisuja ja kilpailunhalua – ominaisuuksia, joissa nopeat ja äänekkäät syövät hiljaiset harkitsijat. Ekstroverttien paapominen on kulttuurinen vääristymä. Introverteilla olisi paljon annettavaa joka alalla, Juhani Mattila toteaa.

Sisäänpäin kääntynyt on aisteiltaan herkkä, hyvä kuuntelija, harkitseva ja empaattinen, koska hänen kaikki energiansa ei kulu touhuamiseen. Hän inhoaa small talkia mutta osaa tarkkailla sisintään ja näkee yksityiskohtia, jotka eteenpäin viilettäviltä ekstroverteilta jäävät helposti huomaamatta.

– Monesta sisäänpäin kääntyneestä tulisi loistava pomo. Kun ymmärtää omia tunteitaan ja malttaa kuunnella, ymmärtää alaisiaankin. Mitä kaikkea saataisiinkaan, jos pysähdyttäisiin useammin kuuntelemaan, mitä introverteilla on sanottavana, eikä pidettäisi heitä pelkkinä jarruina. Vaikkapa pörssimaailmassa, jossa tehdään miljardien eurojen päätöksiä sekuntiaikataululla, Juhani Mattila huokaa.

Mikään temperamentin piirre ei ole itsessään hyvä tai huono. Ja tuskin kukaan on puhdas kaakattaja tai tuppisuu: useimmat asettuvat jonnekin välimaastoon.

Miksi yhdestä sitten tulee yksineläjä ja toisesta seurapiirihai? Selityksiä on etsitty aivoista. On havaittu, että voimakkaat ärsykkeet, kuten rockkonsertti, lisäävät sisäänpäin suuntautuneella dopamiini-hormonin tuotantoa enemmän kuin niillä, jotka ovat luonnostaan seuranhaluisia. Hormoni saa verenpaineen nousemaan ja olon hermostuneeksi. Siksi introvertti on juhlien jälkeen rättiväsynyt.

Juhani Mattila tyrmää ajatuksen, että hormoneista voisi suoraan päätellä mitään: dopamiinin määräkin vaihtelee vuorokaudenajan mukaan. Luonne on monimutkainen sekoitus perimää ja ympäristöä.

– Esimerkiksi koulukiusaaminen voi muokata ihmistä sisäänpäin suuntautuneeksi.

Alussa mainitusta pojasta, jota oma äiti syytti hiljaiseksi, tuli muuten isona hotellinjohtaja.

Näkymätön Ninni esiin

Reipastuisit vähän! Pois huoneestasi kyhjöttämästä! Tuttuja lauseita monen hiljaisen lapsuudesta. 

– On äitejä ja isiä, jotka tulevat psykiatrin vastaanotolle, koska lapsi ujostelee vieraille puhumista tai leikkii aina yksin. Usein syrjäänvetäytyvän lapsen vanhempi syyllistää itseään siitä, että on kasvattanut lapsensa väärin, Juhani Mattila toteaa.

Vanhempien huoli on ymmärrettävä: miten hiljainen pohdiskelija pärjää maailmassa, jossa hallitsevat suulaat tehopakkaukset?

Kukaan ei synny Näkymättömäksi Ninniksi eikä Pikku Myyksi. Temperamentti ei ole kohtalo vaan taipumus, johon voi vaikuttaa. Rohkeutta voi harjoitella hakeutumalla ryhmäkeskusteluihin tai esittäytymällä tuntemattomalle. Mutta vain, jos oikeasti kärsii hiljaisuudestaan.

Teeskentelyyn ei kannata ryhtyä silloinkaan. Juhani Mattilan kirjassa Uupunut nainen esiintyy herkkä ja hiljainen nainen, joka tapaa työssään kymmeniä ihmisiä päivittäin. Hän haluaisi olla enemmän yksin mutta ei jätä työpaikkaansa. Sen sijaan hän valitsee huonon selviytymiskeinon: kovettaa itsensä ja kehittää ulospäin suuntautuneen ammattiroolin. Hän jaksaa parikymmentä vuotta, mutta päälle nelikymppisenä hän palaa loppuun.

– Ulkoinen paine on väärä motiivi muuttua. Silloin toimii herkästi omaa luonnettaan vastaan, mistä seuraa pahimmillaan mielenterveysongelmia. Introverteilla on muutenkin taipumusta masennukseen ja murehtimiseen. Yksin viihtyvä tarvitsee paljon omaa aikaa, ja muiden on syytä kunnioittaa sitä.

Lukulampun alla parrasvaloissa

Psykologien vitsi: Introvertti meni ammatinvalintatestiin. Häntä kehotettiin ryhtymään näyttelijäksi.

– On virhe ajatella, että pitää välttää tiettyä ammattia, koska on vääränlainen ihminen siihen. Sisäänpäin kääntynyt voi hyvin nauttia avokonttorista ja ihmisvilinästä. Hän tarvitsee vain aikaa palautua, Juhani Mattila muistuttaa.

Vähäpuheinen voi siis olla terapeutti, sijoittaja – tai vaikkapa näyttelijä, jos hän niin tahtoo.

– On ennemmin sääntö kuin poikkeus, että lahjakkaat näyttelijät ovat introvertteja ja vieläpä ujoja sellaisia.

Juristina työskentelevä, itsekin hiljainen Susan Cain toteaa, että jokainen voi loistaa omissa parrasvaloissaan. Jollekin se on spottivalo Broadwaylla, toiselle lukulampun loiste.

Pitäisi siis arvostaa sitä, millainen on. Mutta harva kehittää matemaattista yhtälöä tai jumalaista nocturnea vaikka lukittautuisi loppuelämäkseen yksiöön. Entä jos ei pysty yksinkertaisesti näkemään tuppisuisuudessaan mitään hyvää?

– Pitää hyväksyä oma persoonansa ja löytää itselleen sopiva ilmaisukeino. Siihen voi auttaa vaikkapa se, että pitää päiväkirjaa ja pohtii rauhassa, mikä on juuri minulle ominaista. Olenko hiljaa, koska minua jännittää niin paljon, vai nautinko vain muiden kuuntelemisesta, Juhani Mattila kertoo.

Siitä syntyy paradoksi: introvertti tarkkailee omaa sisintään, mutta toisaalta hän on myös altis muiden vaikutukselle. Ristipaineessa pitäisi tietää, mitä itse haluaa. Onneksi voi harjoitella. Siinä introvertti on usein luonnostaan hyvä.

Fiasko voi olla onnistuminen

Kun on kulunut pari päivää fiaskostani, professorin haastattelusta, kaverini kysäisee yllättäen, minäkö proffaa jututin. Kyllä, kiitos vain muistutuksesta. Kuinka niin?

Kaverini oli istunut professorin luennolla, jossa tämä oli keskeyttänyt puheensa ja kertonut:

– Minua on haastateltu lukemattomia kertoja. Mutta toissa päivänä tapasin harvinaisen ihmisen. Kerrankin minua haastatteli joku, joka oikeasti kuunteli, mitä sanoin.

”Kohtuus kaikessa” on edelleen pätevä sääntö syömisessä, sanoo suomalaispsykologi.

Kohtuullinen syöminen – mitä se oikein on? Moni kokee säännön vaikeaksi, jotkut jopa tylsäksi tai käyttökelvottomaksi.

Psykologi Katarina Meskanen kertoo olevansa kohtuusyömisen suuri kannattaja. Hänen mielestään kohtuudella voi nautiskella periaatteessa kaikkea, herkkujakin.

Meskanen työskentelee psykologina HYKS:in syömishäiriöyksikössä ja on yksi Irti ahminnasta -kirjan kirjoittajista. Hänen mielestään ei ole mitään järkeä kieltää itseltään jyrkästi mitään – sillä kehittää helposti itselleen epäterveen ja mustavalkoisen suhtautumisen ruokaan.

– Kohtuullisuus on veteen piirretty viiva. Sille ei liene mitään yleispätevää määritelmää, joten voi olla hankala tietää, milloin mennään kohtuullisuuden yli.

Meskanen suostui kuitenkin listaamaan merkkejä, joista jokainen voi tunnistaa kohtuullisen syömisen:

1. Kohtuullisuuteen ei kuulu liian tiukka kurinalaisuus. Mustavalkoisuus ruokavaliossa ja erilaiset dieetit vain saavat syömisen karkaamaan jossain vaiheessa käsistä.

Lue myös! Oletko nautiskelija vai kontrolloija? Psykologi kertoo, mikä on paras tapa herkutella

2. Älä rajaa liian jyrkästi, mitkä ovat sallittuja ruoka-aineita. Erilaisia ruokia pitää saada nauttia tunnontuskitta, jottei ruokavaliosta tule liian suppea.

”Kun oma ruokasuhde on kunnossa, kohtuullisuus toimii.”

3. Kun oma ruokasuhde on kunnossa, kohtuullisuus toimii. Silloin ruokaa ei tarvitse tankata kuin pula-ajan lapsi ruotsinlaivan buffetissa. Jos kohtuullisuus ei toimi, omassa ruokasuhteessa saattaa olla jotain pielessä.

4. Tunnistatko tilanteet, joissa menetät syömisen hallinnan? Kun oppii tunnistamaan sellaiset hetket, voi jatkossa toimia toisin, jotta syöminen pysyy kohtuudessa.

5. Pystytkö lopettamaan syömisen halutessasi? Kohtuullista syömistä on myös se, ettei syö enemmän kuin oli tarkoitus.

6. Ja jos joskus herkutteleekin liikaa, kohtuusyöjä palaa taas normaaliin seuraavalla aterialla.

7. Ruoka ei saa aiheuttaa pahaa mieltä tai syyllisyyttä. Kohtuullista syömistä ei seuraa huono omatunto, itsesyytökset, pettymys tai syyllisyys.

”Kohtuullista syömistä ei seuraa huono omatunto, itsesyytökset, pettymys tai syyllisyys.”

8. Kohtuullisuuteen kuuluu myös se, ettei ruokaa tarvitse ansaita, eikä se ole palkinto. Ruoka ja syöminen saavat toki edelleen olla nautintoja elämässä, mutta eivät ainoita.

9. Armollisuus, sallivuus, joustavuus ja mutkattomuus ovat hyviä tavoitteita syömisessä.

10. Kohtuullinen syöminen on ennen kaikkea sitä, että ei kiellä itseltään mitään. Se ei silti tarkoita, että herkkuja ahmitaan kaksin käsin.

Vedä pikahiki pintaan ja ehdit vielä sohvallekin löhöilemään.

Tarvitset nämä: yksi isompi kahvakuula (8–16 kg) ja kaksi samankokoista kahvakuulaa (6–12 kg) sekä step-lauta tai jokin muu taso, jolle hypätä.

  • 15 x etuheilautus kahvakuulalla
  • 10 x kulmasoutu kahvakuulalla
  • 15 x thruster kahvakuulalla
  • 10 x lattiapenkki kahvakuulalla
  • 15 x tasajalkahyppy step-laudalle
  • 10 x sivurutistukset lankussa

Tee kaikki sarjat peräkkäin ja tee niitä niin monta 20 minuutissa kuin ehdit. Pidä taukoja silloin, kun siltä tuntuu. Aloita mieluummin hitaammin kuin ihan täysillä, sillä 20 minuuttia on pitkä aika. Liikkeet kehittävät monipuolisesti sekä lihaskuntoa että aerobista kuntoa.

Vinkit antoi ja treenin laati fysioterapeutti ja personal trainer Jessica Reiman, Fressi Kamppi.

Kun hiuspohja pöllyää tai tukka makaa liiskana, pitää päänahkaa hoitaa oikeilla tuotteilla.

Pipokausi painaa pälle, mutta ennen kuin talven valkohiutaleita edes näkyy taivaalla, niitä alkaa kummasti leijailla olkapäille. Hilseen lisäksi monille aiheuttaa pulmia rasvoittuva päänahka, joka tekee hiuksista elottoman liuskan.

Pölytys kuriin

Kuiva hilse kertoo, ettei hiuspohja voi hyvin. Kutiseva ja pöllähtelevä päänahka on seurausta ihon liiasta kuivumisesta sekä hitaasti toimivista talirauhasista. Joskus kuiva hilse voi olla merkki atooppisesta ihottumasta. Ilmastointi, kuiva huoneilma, stressi tai tuuheuttavat muotoilutuotteet eivät itsessään aiheuta hilsettä mutta voivat pahentaa oireita.

Unique Haircare Omega 3 -hiusöljy kosteuttaa hiuspohjaa jojobaöljyn ja F-vitamiinin avulla. Ravitseva öljy hoitaa omega-3-rasvahappojem sekä rosmariinin avulla erinomaisesti, 17 €.

Hilsesampoot voivat vain pahentaa ongelmaa. Tärkeintä on kunnon kosteutus. Valitse hellävarainen sampoo, joka ei pese hiuspohjaa ja hiuksia natisevan puhtaiksi. Levitä kosteuttava hoitoaine tyveen saakka ja elvytä päänahan verenkiertoa hieromalla. Tehohoidot ja naamiot toimivat kuivina kausina samalla tavalla kuin huulirasva rohtuneilla huulilla.

Phytosquam Anti-Dandruff Moisturizing Shampoo on kuuriluontoinen shampoo kuivan ja herkän hiuspohjan hilseilyyn. Japaninpagodipuu-uute ehkäisee hilseen muodostumista ja rauhoittaa hiuspohjan tulehdusta, 21 €.

Kutina kuriin

Kun päänahassa on isoina liuskoina lähtevää hilsettä, ja iho on kutiseva ja ärtynyt, on kyseessä rasvainen hilse. Se on yksi yleisimmistä hilsetyypeistä, joten keinoja sen taltuttamiseen onneksi löytyy.

Cutrinin BIO+ Clear Anti-Dandruff Peel Mask -naamio sopii myös terveen hiuspohjan kuorintaan kuolleen ihosolukon irrottamiseksi, 16 €.

Yleisin syy on taliköhnäihottuma eli seborrooinen ekseema, jonka aiheuttavat hiuspohjassa normaalistikin elävät rasvahiivat. Kun hiuspohjassa on paljon talia, eli likaa ja rasvaa, hiivasienten kiihtynyt aineenvaihdunta pääsee ärsyttämään ihoa ja aiheuttamaan hilsettä.

Sim Sensitive System 4 Shale Oil 4 sampoon liuskekivioljy tasapainottaa talineritystä ja rahoittaa hiuspohjaa, ja tuote on suunniteltu erityisesti rasvaisen hilseen ongelmiin, 17 €.

Tärkeintä on säännöllinen pesu. Rasvaiseen hilseeseen purevat hilsesampoot. Niitä voi käyttää joko päivittäin tai muutaman kerran viikossa normaalin sampoon rinnalla. Helpotusta saa myös lisäämällä hiuspohjaan hydrokortisonilinimenttiä tai glyserolia sisältävää käsihuuhdetta. Ihmekikka, mutta toimii!

Liiskaletti liehuvaksi

Pesuvälin pidentäminen ei saa rasvoittumista aisoihin, vaan hiukset ovat aina littanat ja elottomat. Miten ne pysyisivät kuohkeina edes päivän?

Jos käytät paljon muotoilutuotteita, pese hiuksesi syväpuhdistavalla sampoolla kerran viikossa. Redken Hair Cleansing Cream vapauttaa hiukset myös metalli- ja mineraalijäämistä hedelmähappojen avulla, 32 €.

Jopa joka kolmannella on rasvoittuva päänahka. Hiusten pesuvälin pidentäminen voi joskus vain pahentaa ongelmaa, sillä rasvaisessa hiuspohjassa viihtyvät myös erilaiset sienet ja hiivat.

Lushin Jumping Juniper -palasampoon nimeen vannovat monet rasvaisesta hiuspohjasta kärsivät. Laventelia ja katajaa sisältävä tuote jättää päänahan raikkaaksi, 14 €.

Oikea hoitokeino on säännöllinen pesu tuuheuttavalla tai rasvoittuvalle päänahalle tarkoitetulla sampoolla. Liian kuivattava sampoo saattaa vain lisätä talineritystä, sillä myös rasvaista ihoa täytyy kosteuttaa. Valitse ilmavaksi jättävä mutta hoitava hoitoaine ja levitä sitä sekä latvoihin että hiuspohjaan. Jätettävät hoitosuihkeet toimivat kevyempään kosteutukseen.

Raaviskelija

Lumikone vai liiskaletti? Helli päänahka kuntoon

Tulipa oikein roppakaupalla kalliita tuotteita. Itselläni oli epätoivon partaalle vieviä kuivan hiuspohjan ongelmia. Ensin luulin, että minulla on hilsettä ja käytin kaikki mahdolliset apteekin ja muiden kauppojen hilseshampoot. Eikä mitään apua niistä. Sitten luulin että minulla on täitä, koska hiuspohjaa kutisi vietävästi koko ajan. Ja niin ryntäsin ostamaan täishampoita. Ei ollut täitä. Rahaa paloi, eikä mistään ollut apua. Lopulta sain vihjeen Sebamed-shampoosta. Ja XZ Niittyvilla-...
Lue kommentti

Unitutkija jakaa ihmiset neljään nukkujatyyppiin. Oletko leijona, delfiini, karhu vai susi?

Entäpä, oletko aamuvirkku vai yökukkuja?

Unitottumuksemme määrittävät meille jokaiselle oivallisimmat ajat herätä, syödä, liikkua ja nukkua. Näin uskoo brittiläinen unitutkija, lääkäri Michael Breus.

Breus pitää vastaanottoa Los Angelesissa ja on kirjoittanut useita kirjoja unihäiriöistä. 16 vuotta yksityisellä klinikallaan työskennellyt lääkäri huomasi ensimmäisinä vuosinaan, että hänen normaalit hoitokeinonsa eivät auttaneet unettomuudesta kärsiviin ihmisiin.

– Ymmärsin, että potilaani eivät kärsi unettomuudesta. He osoittautuivat yökukkujiksi. Ainakin jotkut heistä, Breus kertoo Independent-lehdelle.

Breusin mukaan yöukkujat voivat erinomaisesti viikonloppuisin ja lomalla. He menevät nukkumaan noin yhdeltä yöllä ja heräävät aamulla kello 8–9. Mutta kun arki taas koittaa, kukkujat tuntevat itsensä väsyneiksi.

– Huomasin, että heidän sisäinen kellonsa on häiriintynyt.

Tämä oivallus sai Breusin pohtimaan, onko olemassa muita nukkujatyyppejä, joiden sisäinen kello käy eri ajassa valtavirran kanssa. Uudessa kirjassaan The Power of When hän esittelee löydöksensä.

Hän päätyi neljään eri nukkujatyyppiin ja nimesi ne karhuihin, delfiineihin, leijoniin ja susiin. Vahvoja aamuvirkkuja ovat leijonat ja yökukkujia sudet; kumpaankin ryhmään kuuluu noin 15–20 prosenttia kaikista ihmisistä.  

Joka kymmenes on Breusin mukaan delfiini, joka nukkuu kevyesti ja saattaa heräillä monta kertaa yössä. Hekin ovat melkoisen aamuvirkkuja. Lääkäri määritteli nukkujatyypeille muitakin ominaisuuksia. Delfiiniryhmässä on muun muassa paljon perfektionisteja, joiden aineenvaihdunta toimii hyvin. He ovat varuillaan ihmissuhteissaan eivätkä harrasta riitelemisestä.

Lue myös! Tämän vuoksi säpsähdät hereille, kun olet nukahtamassa

Tyypillisin nukkujatyyppi on karhu. Heitä on noin puolet väestöstä, Breus sanoo. He nukkuvat yleensä hyvin ja sikeästi, mielellään vähintään kahdeksan tuntia joka yö. ”Karhut” ovat kuuluisia ruokahalustaan ja ystävällisyydestään.

Ihmisten unitottumusten ja niihin liittyvien persoonallisuuksien kartoittamisen lisäksi Breus suosittelee jokaiselle nukkujatyypille tietynlaista vuorokausirytmiä. Kun ihminen on löytänyt luonnollisen rytminsä, hänen väsymyksensä vähenee ja tuotteliaisuus lisääntyy kuin itsestään – onpa hän sitten täydellinen aamuihminen tai loistava iltaseuralainen.

Selvitä nukkujatyyppisi ja ideaali päivärytmi

Oman nukkujatyyppisi voit selvittää Breusin testillä täällä, tai ehkä tunnistat sen jo lukemalla eri nukkujatyyppien ideaalit päivärytmit. Oletko pitkään aamulla unenpöpperössä vai alatko heti hommiin? Kaipaatko raskasta aamupalaa vai syötkö mieluummin välipaloja iltapäivällä?

Breus on listannut kunkin tyypin parhaat ajat myös liikunnalle, työnteolle ja seksille.

Katso, miten sinun kannattaisi järjestää päiväsi ja rutiinit sen mukaan, oletko leijona, karhu, delfiini vai susi.  

Unettomalle! Nolla tuntia unta viime yönä? Näin selviät päivästä

Aktiivinen leijona menee ajoissa nukkumaan. Kuva: Shutterstock
Aktiivinen leijona menee ajoissa nukkumaan. Kuva: Shutterstock

Leijonan ihannepäivä

05.30–06.00 Herätys ja toimintaa! Leijonat ovat täydessä terässä heti herättyään. Heille sopii varhainen aamupala, joka täyttää mahan. Harva leijona on ylipainoinen, sillä he syövät terveellisesti.

06.00–07.30 Leijonat ovat heitä, jotka hyötyvät eniten aamuseksistä. He ovat usein iltaunisia ja päivät venyvät helposti töissä, koska moni leijonista ylenee toimitusjohtajaksi tai muihin korkeisiin tehtäviin. Virkeä leijona nauttii varhaisista lemmenleikeistä ja saa niistä puhtia päivään.

07.30–10.00 Varhaiset herätykset saavat leijonat kaipaamaan pientä välipalaa jo silloin, kun muut syövät vasta aamiaistaan. Tämä on leijonien huippuaikaa, joka kannattaa käyttää ajattelutyöhön.

Suosittelemme! 5 minuuttia riittää – piristä ilmettä pikakasvohoidolla

12.00–13.00 Nauti päivänvalosta ja lounaasta – mutta älä hiilareista! Ne tekevät iltapäivällä uneliaan olon.

13.00–17.00 Tässä vaiheessa päivää on luonnollista, että leijona alkaa hieman nuutua. Uusien ideoiden ja kaiken vapaan luomisen paras hetki on nyt!

17.00–18.00 Lähde liikkumaan! Vaikka leijonat ovatkin aamuvirkkuja, varhainen liikuntahetki on hyvä siirtää illansuuhun – eli sinne, missä energiaa tarvitaan eniten.

18.00–19.30 Illallisaika! Kenties nyt maistuisi yksi drinkki, kuten unitutkija suosittelee?

19.30–22.00 Leijonat kömpisivät mieluiten jo sänkyyn ja vetäisivät peiton päällensä. Mutta jos he ovat noudattaneet unitutkijan ohjeita, he ovat nyt poikkeuksellisesti pirteitä ja ehtivät vielä sosiaalisille riennoilleen. 

22.30–01.30 Levollinen uni alkaa maistua tässä vaiheessa, mikäli leijonat ovat ylittäneet itsensä ja malttaneet kokeilla uutta päivärytmiään.

Delfiini ei hellitä ja on melkein kuin puoliksi hereillä koko ajan. Kuva: Shutterstock
Delfiini ei hellitä ja on melkein kuin puoliksi hereillä koko ajan. Kuva: Shutterstock

Delfiinin ihannepäivä

06.30–07.30 Tyypillinen delfiini on hereillä, mutta hän on liian väsynyt noustakseen ylös ja liian virkeä jäädäkseen sänkyyn. Silloin olisi paras nousta ylös ja harrastaa jotain liikuntaa.

07.30–09.00 Delfiineille sopii proteiinipitoinen aamupala. Hiilarit eivät sovi delfiinien aamuun, sillä ne tekevät ihmistyypin hitaaksi ja uneliaaksi.

09.00–12.00 Delfiinit ovat yleensä tässä kohti päivää niin sumussa, että kuppi kahvia saattaisi olla hyväksi. Jos aikatauluun kuuluu töitä, ne kannattaa tehdä omassa rauhassa. Tiimitöistä delfiinityypit eivät pidä muutenkaan, eivätkä varsinkaan tässä kohti päivää.

12.00–13.00 Delfiineillä on paha tapa unohtaa lounas. Terveellinen ateria keskipäivän tienoolla auttaa pysymään hereillä ja ajatukset tasapainossa.

13.00–16.00 Tämä on delfiinien suosikkiaikaa päiväunille, mutta Breusin mukaan päikkäreitä parempaa toimintaa olisi kävelylle lähteminen.

16.00–18.00 Pitääkö sinun tehdä jotain aivotyötä? Illansuu on valppaille delfiineille parasta aikaa projektien ja raporttien valmisteluun.

18.00–19.00 Hyperaktiivisten delfiinien mieli muuttuu iltaa kohti entistä levottomammaksi. Ennen ruokailua heille suositellaan puolentunnin hiljaista hetkeä, esimerkiksi meditoiden.

19.00–20.00 Hiilihydraattia sisältävä illallinen rauhoittaa virkeää delfiiniä. Katso siis, että lautasellasi on perunaa, pastaa tai muuta hiilaria.

20.00–20.30 Seksiä, kiitos!

20.30–23.30 Kierroksilla käyvät delfiinit eivät hyödy sängyssä pyöriskelystä. Ennen nukkumaan menoa heidän on syytä katsoa televisiota tai nauttia lasi viiniä – mutta viimeinen huikka kannattaa ottaa ennen kello 21.

23.30 Nukkumaan! Delfiinit pärjäävät usein kuuden tunnin yöunilla. Jos et saa unta tässä vaiheessa, kokeile erilaisia nukahtamiskeinoja.

Suosittelemme! Eikö uni tule? 14 + 8 vinkkiä, jotka auttavat

Talviunillehan tästä joutaisi. Kuva: Shutterstock
Talviunillehan tästä joutaisi. Kuva: Shutterstock

Karhun ihannepäivä

07.00–07.30 Painatko sinäkin usein torkkunappulaa? Tyypillinen karhu torkuttaa ainakin kahdesti, vaikka enemmän hyötyä olisi kävelylle lähtemisestä tai pikaseksistä.

07.30–09.00 Karhut rakastavat ruokaa ja he nauttivat välipaloja aina, kun vain voivat. Proteiinit kuuluvat ihanneaamupalaan, mutta hiilihydraatit ja kahvi eivät.

09.00–10.00 Auringonvalo määrää pitkälti karhujen vireystilaa. He voivat olla pitkään aamulla unenpöpperöisiä. Pieni kävely luonnonvalossa viimeistään tässä kohti aamua auttaa herättämään karhun hitaalla käyvät aivot.

Mielenkiintoista! Kuluuko aamu pökkyrässä? Oletkin ehkä unihumalassa

10.00–12.00 Nyt on kahvikupin ja tärkeiden töiden aika. Ennen keskipäivää karhujen älykkyys on huipussaan; nyt kannattaa tehdä alta pois vaativimmat hommat.

12.00–13.00 Lounastauolla karhu hyötyy eniten puolen tunnin kävelystä ennen ruokailua. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa, joka on monesti karhuilla jumissa.

13.00–15.00 Väsyttääkö? Iltapäiväkooman saa kuriin meditoimalla tai tosi pienillä päiväunilla – ei suklaapatukalla.

15.00–18.00 Myöhäinen iltapäivä sopii sosiaalisiin tapaamisiin ja esiintymisiin. Minivälipala eli noin 250 kalorin ateria pitää aivot skarppina.

18.00–19.00 Liikuntaa!

19.00–20.30 Yleensä karhut kaipaavat illallista jo kuuden aikoihin, mutta tunnin siirto voi auttaa myöhäisen illan mielitekojen vastustamisessa. Ruokaileminen kolme tuntia ennen nukkumaan menemistä sopii karhuille.

20.30–22.00 Kuuma kylpy ja kirja tai kevyt jutustelu rytmittävät kohti yöunia.

22.00–23.00 Sulje puhelimet ja hae nautintoa seksistä!

23.00 Hyvää yötä!

Tekisikö sinunkin mieli käpertyä tällä tavoin vasta aamuyöstä? Kuva: Shutterstock
Tekisikö sinunkin mieli käpertyä tällä tavoin vasta aamuyöstä? Kuva: Shutterstock

Suden ihannepäivä

07.00–07.30 Susityypit eivät mielellään heräisi ennen aamuyhdeksää. Herätys kello 7 vaatii kaksi kelloa ja noin puolen tunnin tuumaustauon.

07.30–08.30 Kahvi ei pelasta aamu-unista, mutta kunnon aamiainen sopii herättäjäksi.

08.30–11.00 Suuntaa ulos kävelylle, ja aivosumu on pois kello 10 mennessä. Lemmenleikit piristäisivät myös suden aamua – mutta ethän nukahda uudelleen?

11.00–13.00 Hienoa, jos olet pystynyt olemaan erossa kofeiinista tähän saakka. Pidä kahvihetki näihin aikoihin päivästä!

13.00–14.00 Päivä alkaa hiljalleen valjeta ja harmaus häipyä. Lounas ystävien kanssa sopisi hyvin tähän väliin.

14.00–16.00 Kahden tunnin kuluttua lounaasta suden energiapiikki on korkeimmillaan. Työpäivä alkaa oikeastaan vasta nyt.

16.00–18.00 Delfiinit, karhut ja leijonat ovat tällä hetkellä äärettömän väsyneitä, mutta susijengi saa paljon aikaan. Nyt on hyvä hetki vakuuttaa pomo tai tehdä kotitöitä.

18.00–20.00 Koska iltalataus on niin suuri, susi hyötyy myöhäisestä jumpasta.

Lue myös! Iltakävely auttaa nukahtamaan – tässä syy

20.00–21.00 Kenellepä ruoka ei maistuisi jo? Käy siis illallisen kimppuun.

21.00–23.00 Paras hetki päivästä on käsillä: miksi et käyttäisi sitä petipuuhiin? Sudet ovat riskinottajia ja seksuaalisesti aktiivisia tyyppejä, joille seksi sopii niin aamulla kuin illalla.

23.00–00.00 Laske kierroksia lisää! Sulje turhaan valvottavat ruudut, ota rennosti ja käy vaikkapa kuumassa suihkussa.

00.00–00.30 Pari viikon sitoutuminen uuteen aikatauluun pitäisi tuoda unen viimeistään puolenyön jälkeen.

Lähteet myös: Daily Mail ja The Telegraph

Oletko nukkujatyypiltäsi karhu, delfiini, susi vai leijona?