Ostatko tavaroita, joilla haluat piristää oloasi? Kuva: Colourbox
Ostatko tavaroita, joilla haluat piristää oloasi? Kuva: Colourbox

Tutkimus kertoo, että materialistisia arvoja kannattavat ihmiset yrittävät usein automaattisesti ratkaista ongelmiaan väärällä tavalla.

Harrastatko sinäkin lohtushoppailua?

Kun ostosvimma iskee seuraavan kerran, kannattaa miettiä hetki ennen kaupoille ryntäämistä. Kielteisten tunteiden turruttaminen ostoksilla voi nimittäin tehdä asiat vain entistä pahemmaksi. Tämä selviää tutkimuksesta, jonka tuloksista kertoo Psyblog.

Professori Aric Rindfleisch veti tutkimusta, joka tarkasteli israelilaisten kykyä selviytyä terroristihyökkäyksistä.

Rindfleisch on tutkinut materialismin vaikutuksia yli 20 vuotta. Hän uskoo, että materialismi on opittu arvo, jolla on vain kielteisiä vaikutuksia ihmisen hyvinvoinnille.

Tunne on vain lyhytaikainen eikä oikeasti auta tilannetta.

Materiaan viehättyneet ihmiset juoksevat usein kauppoihin, kun he kohtaavat ikäviä asioita. Joistakin saattaa tuntua helpottavalta, kun mieleen tulee muuta ajateltavaa ja kaupoista tarttuu mukaan uusia, piristäviä juttuja. Mutta tämä tunne on vain lyhytaikainen eikä oikeasti auta tilannetta, tutkijat sanovat.

– Materialistiset ihmiset kestävät pahoja tapahtumia materialististen keinojen avulla, Rindfleisch selvittää.

He kärsivät Rindfleischin mukaan silti pahemmasta ahdingosta ja kompensoivat sitä todennäköisemmin pakonomaisella sekä impulsiivisella ostokäyttäytymisellä.

Lue myös: Tältä näyttää todellisen minimalistin koti – vaatekaappi mahtuu muovipussiin

Tutkijat huomasivat, että ostovimman rinnalla materialistiset ihmiset kokevat enemmän myös jälkitraumaattista stressiä, kun terrori-isku kohdistuu Israeliin.

– Ihmiset etsivät usein lohtua ostoksista stressaavina aikoina. Me tarvitsemme jonkin kulttuurisidonnaisen selviytymiskeinon, sillä tutkimus viittaa, että ostosterapialla on todella lyhytaikainen vaikutus. Se on katoavaista.

”Ihmiset etsivät usein lohtua ostoksista stressaavina aikoina.”

Rinnakkaistutkimus selvitti yhdysvaltalaisten kuolemanpelkoa. Heillä, joita kuolema ahdisti enemmän, oli samankaltaisia tunteita ja tapoja kuin Israelissa terroristihyökkäyksiä kokeneilla ihmisillä. Rindfleischin johtopäätökset eivät anna armoa materialisteille.

– Jos olet materiaan kiinnittynyt yksilö, ja elämä vie yhtäkkiä väärään suuntaan, takaiskusta toipuminen on sinulle kovempaa kuin jollekin toiselle, joka on vähemmän materialistinen.

Journal Social Influence -julkaisussa esitelty toinen, uusi tutkimus kertoo yllättävän piirteen luksuskauppoihin viehättyneistä shoppailijoista.

Tutkijoiden mukaan ylellisyystuotteita ostavat ihmiset ovat ilkeitä toisille ihmisille. Materialistinen käyttäytyminen voi siis pahimmillaan kertoa paitsi ahdingosta, myös epäitsekkyydestä ja auttamishalun puutteesta.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Kysely

Harrastatko lohtushoppailua?

Kyllä
Kyllä
63.8%
En
En
36.1%
Ääniä yhteensä: 47

Joka viides suomalaisnainen kärsii D-vitamiinin puutoksesta.

Sori vaan, mutta kesä on nyt virallisesti ohi: on koittanut aika ottaa D-vitamiinilisä käyttöön. Vaikka ylenmääräinen vitamiinien nappailu on asiantuntijoiden mukaan tarpeetonta tai jopa vaarallista, D-vitamiinia suositellaan edelleen ihan jokaiselle suomalaiselle. Sitä pitäisi syödä lokakuun alusta maaliskuun loppuun. 

Saattaa kesän jälkeen kestää hetken, ennen kuin D-vitamiinilisän ottaminen muodostuu taas tavaksi, joten harjoitukset voi hyvin aloittaa jo syyskuun lopulla. 

Määrästä kiistellään, tarpeellisuudesta ei

Vaikka D-vitamiinin tarpeellisuudesta vallitsee tieteentekijöiden kesken vakaa yhteisymmärrys, viime vuosina sopivasta D-vitamiinin määrästä on käyty vilkasta keskustelua. Eviran virallinen suositus on, että vitamiinia napataan 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

D-vitamiinin syöminen kannattaa, vaikka iäkkyys ja osteoporoosi tuntuisivat kaukaisilta asioilta.

Terveyskirjaston mukaan 10 mikrogramman päivittäinen annos ei kuitenkaan riitä esimerkiksi vähentämään osteoporoosin vaaraa iäkkäillä, eikä 10 mikrogramman annoksen ylittämisellä ole huomattu olevan sivuvaikutuksia. D-vitamiinia uskaltaa virallistenkin suositusten mukaan syödä jopa 100 mikrogrammaa vuorokaudessa. 

D-vitamiinin syöminen kannattaa, vaikka iäkkyys ja osteoporoosi tuntuisivat kaukaisilta asioilta. D-vitamiinin on todettu vaikuttavan muun muassa diabetekseen, syöpään, vastustuskykyyn, MS-tautiin ja väsymykseen. Eikä sen osteoporoosinkaan niin kaukaiselta pitäisi tuntua: erittäin monella suomalaisella on kohonnut osteoporoosin riski, ja yksi syy siihen on juuri D-vitamiinilisän unohtaminen.

Ainakin joka viides kärsii puutoksesta

Suomalaisten D-vitamiinin saanti on 2000-luvulla kohentunut, mutta viimeisimmässä suomalaistutkimuksessa joka viides nainen ja joka neljäs mies kärsi D-vitamiinin puutteesta. 

syökää deetä

On vain yksi ravintolisä, jota kaikkien suomalaisten kannattaa syödä – nyt sitä pitäisi taas muistaa ottaa

Nämä suomen suositukset on epätoivoinen yritys pitää suomalaiset sairaina, ja syömässä sairauksiin tuputettuja lääkkeitä. Omalta kohdaltani olen saanut 200 mikrogramman päiväannoksella oman tasoni vasta Kanadan suositusten alarajalle. Ja olen huomannut, että kaikki hämmästelevät, miksi minulla ei ole mitään säännöllistä lääkitystä tai muuta vaivaa ikäisekseni.
Lue kommentti
Vierailija

On vain yksi ravintolisä, jota kaikkien suomalaisten kannattaa syödä – nyt sitä pitäisi taas muistaa ottaa

Tutkimusten mukaan kukaan normaalia kotiruokaa syövä suomalainen ei tarvitse mitään muita lisäravinteita kuin D-vitamiinia. Ainoan poikkeuksen tekevät sairaus tai allergia tai vanhuus, jolloin täysipainoista ruokaa ei yksinkertaisesti tule syötyä tai sitä ei saa riittävästi. Lisäravinteiden tekijöille on toki tuottoisampaa myydä lisäravinteita mahdollisimman paljon käyttämällä tunteisiin ja järkeenkin vetoavia argumentteja, joilla ei kuitenkaan ole minkäänlaista tieteellistä todistuspohjaa...
Lue kommentti

Asiantuntijan mukaan vatsan turvotus poistuu usein ihan itsestään.

Pierettääkö sinua jatkuvasti? Turpoaako mahasi helposti ison lounaan jälkeen?

Ennen kuin diagnosoit itsellesi keliakian ja alat vimmaisesti etsiä Googlesta muita vastauksia vatsavaivoihisi, rauhoitu hetkeksi.

Syypää mahavaivoihin ei välttämättä ole yhdessäkään yliherkkyydessä tai sairaudessa. Usein turvottelu on merkki pelkästään siitä, että mahasi toimii normaalisti.

”Vatsan kivuton turpoaminen ja pierut ovat ikäviä, mutta ne kuuluvat normaaliin ruuansulatukseen.”

Näin sanoo ainakin Helsingin Sanomien haastattelema ravitsemusterapeutti Leena Putkonen. Hän kertoo HS:n haastattelussa, että suurin osa vatsavaivoista on osa normaalia vatsan toimintaa.

– Tämän takia neuvon ihmisille, ettei ihan kaikessa kannata kuunnella kehoa. Vatsan kivuton turpoaminen ja pierut ovat ikäviä, mutta ne kuuluvat normaaliin ruuansulatukseen, Putkonen kertoo.

Myös Me Naisten taannoin haastattelema sisätautien erikoislääkäri Joni Suomi toteaa samaa.

– Turvotus on jännä vaiva. Vatsa turpoaa ruokailun takia ihan normaaleista syistä: ruuansulatus käynnistyy, vatsan suola- ja nestetasapaino muuttuu, paksusuoli tuottaa kaasuja. Turvotus saattaa olla myös oire ärtyvästä suolesta, mutta aina sille ei löydy selkeää syytä. Yleensä turvotus poistuu itsestään ja kuuluu siis hyvälaatuisiin toiminnallisiin vatsavaivoihin, hän kertoi.

Kakalle ja pierukävelylenkille mars!

Leena Putkosen mukaan yksi suurimmista syistä ruuansulatusvaivoihin on kakan ja ilmavaivojen pidätteleminen. Moni ujostelee vessassa käyntiä esimerkiksi toimistoympäristössä hajuhaittojen takia.

Putkonen kehottaa käymään kakalla aina silloin, kun siltä tuntuu.

Putkosen mukaan pidättely ei kuitenkaan kannata. Usein maha oireilee nimittäin ihan sen takia, ettei suoli pääse tyhjentymään normaalisti.

Siksi Putkonen kehottaa käymään kakalla aina silloin, kun siltä tuntuu. Myös kevyt pierukävelylenkki esimerkiksi lounaan jälkeen on hänen mielestään toimiva apu vatsavaivoihin. 

– Näillä pikkukeinoilla saa selätettyä ison osan vatsavaivoista, Putkonen toteaa HS:lle.

Milloin vaivojen takia kannattaa mennä lääkäriin?

Vaikka usein turvotus ja ilmavaivat ovat ihan vaaraton vaiva, joskus niiden takia on syytä suunnata ammattilaisen pakeille. Joni Suomen mukaan vatsavaivojen takia kannattaa mennä lääkäriin, jos…

  1. …on kovia, äkillisiä kipuja.
  2. …vatsavaivojen luonne muuttuu äkillisesti.
  3. …ulosteessa on verta.
  4. …uloste on mustaa.
  5. …vatsan toiminta muuttuu, esimerkiksi tulee kova ripuli tai ummetus.
  6. …oireisiin liittyy kuumetta.