Ihan naatti. Onneksi nukkumista voi treenata, aivan kuten urheiluakin. Kuva: Shutterstock
Ihan naatti. Onneksi nukkumista voi treenata, aivan kuten urheiluakin. Kuva: Shutterstock

Kukutko loman jäljiltä illat ja haukottelet päivät? Näillä vinkeillä saat unirytmisi taas kohdalleen. 

Monet lomaltapalaajat tuskailevat nyt saman kysymyksen kanssa: miten saisi unirytmin taas kohdilleen. Iltaisin ei nukuta millään ja aamuisin väsyttää tuhottomasti.

Ihanteellisinta olisi, ettei nukkumaanmenoaika karkaisi lomallakaan. Tähän pystyy kuitenkin vain harva, tietää unilääketieteeseen erikoistunut dosentti Henri Tuomilehto.

– Käytännön kokemus on, että vaikka kuinka suunniteltaisiin, niin viimeisenä lomapäivänä ihmiset ovat että hups, mitäs nyt. Loma-aikaan on paljon ulkoisia tekijöitä jotka vaikuttavan nukkumaanmenoajan siirtymiseen. Matkustellaan ja käydään tuttavilla kyläilemässä. Erityisesti luonnostaan iltavirkkujen nukahtaminen viivästyy.

”Tunnin muutos unirytmeissä ei paljoa hetkauta, mutta kaksi tuntia voi jo vaikuttaa jaksamiseen.”

Kahden tunnin raja

Tuomilehto johtaa Kuopiossa, Tampereella ja pian myös Helsingissä toimivia Oivauni-uniklinikoita. Hänen mukaansa apua haetaan usein pitkittyneiden uniongelmien seurauksena. Unen laatuun ja määrään voi vaikuttaa itsekin paljon.

Ongelmallista on, että viikonloppuisin korvataan arjen vähäistä ja epäsäännöllistä nukkumista. Jos onnistuu nukkumaan maanantaista perjantaihin tasaisesti ja riittävästi, voi viikonloppuisin elää vähän pellossa eikä sunnuntaina ole ihan pulassa. 

– Tunnin muutos unirytmeissä ei paljoa hetkauta, mutta kaksi tuntia voi jo vaikuttaa jaksamiseen.

Ei edelliset yöt, vaan kuukaudet

Unirytmin palautumiseen vaikuttaa eniten se, miten on aikaisemmin tottunut nukkumaan. Jos on ennen lomaa huolehtinut nukkumisestaan, niin rytmi löytyy parissa päivässä. Muuten tähän voi mennä useita viikkoja, ja lomalta saatu energia tuhrautuu unirytmin kanssa tappelemiseen.

–  Kahta edellistä yötä enemmän ihmiseen vaikuttaa se, miten hän on nukkunut edelliset kaksi kuukautta. Jos edessä on jokin jännittävä työtapahtuma tai esitys, parit huonot unet eivät kamelin selkää katkaise. Tilanne vie mennessään ja tehtävästä kyllä suoriutuu, Tuomilehto vakuuttaa.

Vietä ihana ilta

Iltakymmeneltä ei kannata pestä pyykkiä tai hoitaa muita ikävältä tuntuvia askareita.

– Nukahtamisen mahdollistaa rento olo. Siksi hyvän unen salaisuus on mukava ilta.

”Unipainetta, iltaa kohden lisääntyvää fysiologista tarvetta nukahtamiseen, voi joko käyttää hyödykseen, tai sitten sen voi ohittaa.”

Tuomilehto neuvoo etsimään niitä keinoja, joista saa hyvää fiilistä ja olotilaa. Jokaisen ei tarvitse sulkea sähkölaiteitta ja hiljentyä meditoimaan. Joitakin rentouttaa lukeminen, toisia venyttely ja kolmatta telkkarin katsominen. Sekin on Tuomilehdon mukaan ihan sallittua.

– Jotkut pystyvät rentoutumaan hyvin televisiota katsellessa, mikä sitten auttaa nukahtamista. Illan rauhoittumista ei voi suorittaa väkisin jollain tietyllä tavalla.

Television katseleminen ja lukeminen ovat passiivista tekemistä. Somettaminen, pelaaminen ja viestittely sen sijaan aktiivista, ja niitä Tuomilehto kehottaa välttämään iltamyöhään. Unispesialistin mielestä kännykän interaktiivisesta toiminnasta on enemmän haittaa kuin itse valosta.

Paljon puhutun sinisen valon vaikutus on Tuomilehdon mukaan vain murto-osa siitä, miten älypuhelimet vaikeuttavat nukahtamista. Tärkeintä on mennä nukkumaan silloin, kun unipaine, eli väsymys, tuntuu kehossa.

Älä anna unijunan mennä ohi

Jos väsymys iskee kesken leffan katsomisen, kannattaa näyttö sulkea ja painua pehkuihin. Jos uni pääsee karkaamaan, menee helposti puolitoista tuntia ennen kuin unihiekkaa kertyy silmiin uudestaan.

– Fysiologian määräämä Ihmisen unisykli on tutkitusti 90 minuuttia. Unipainetta, iltaa kohden lisääntyvää fysiologista tarvetta nukahtamiseen, voi joko käyttää hyödykseen tai sitten sen voi ohittaa. Toinen tapa lässäyttää unipaine on nukkua illalla pitkät päikkärit.

Moni ei mene nukkumaan vaikka väsyttäisi, koska ei yksinkertaisesti malta. Pienten lasten vanhemmat haluavat esimerkiksi viettää laatuaikaa keskenään. Sitten aamulla tiuskitaan väsyneinä. Varsinaista laatuaikaa, ihmettelee Tuomilehto.

Eikä sängyssä vietetty aika ole sama asia kuin nukuttu aika.

– Ihminen menee nukkumaan ja katsoo kellosta että ehtii nukkua 7 tuntia. Tästä ajasta voi ottaa suoraan 30 minuutta tai jopa tunnin pois, ennen kuin saadaan todellinen uniaika.

Muistilista parempaan nukahtamiseen

  1. Kun illalla alkaa väsyttää ja silmät eivät meinaa pysyä auki, kömmi suosiolla heti sänkyyn
  2. Huolehdi että nukut arkena kunnolla ja riittävästi. Silloin selviät esimerkiksi viikonloppujen vaihtelevasta unimäärästä ilman ongelmia.
  3. Keksi itsellesi mieleistä ja rauhoittavaa iltapuuhaa. Telkkari, meditaatio tai mikä tahansa sinulle parhaiten sopiikaan.
  4. Ennen nukkumaanmenoa vältä ikävältä tuntuvia askareita ja interaktiivista tekemistä, kuten pelejä ja viestittelyä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Sometuksesta jumiutunut niska on hoidettavissa hyvän ergonomian ja täsmäjumpan avulla.

Puhelimella somettaminen ja viestien kirjoittaminen voi olla hauskaa, mutta ne ovat myös suorassa yhteydessä niska- ja selkäkipuihin. Helsingin Sanomat uutisoi ruotsalaistutkimuksesta, jossa seurattiin viiden vuoden ajan 7 000 nuorta aikuista. Yli 20 tekstiviestiä päivässä lähettäneet ilmoittivat useammin kärsivänsä niskan ja yläselän kivuista. 

Tutkimuksessa raportoitiin myös sormien tunnottomuudesta ja nipistelystä. Tutkijoiden mukaan kuusi tekstiviestiä päivässä näytti olevan raja, jonka jälkeen kipu- ja tunnottomuusoireet alkavat lisääntyä. Jos omaa viestittelyä alkaa laskea, huomaa, että kuusi tekstiviestiä tulee lähetettyä, noh, vähintään ennen lounasaikaa. 

Helsingin Sanomien jutussa haastateltu Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola arvioi, että vietämme älypuhelimen ääressä keskimäärin kahdesta neljään tuntia päivässä, eli hurjat 700–1400 tuntia vuodessa.

Voi toki miettiä, onko älypuhelimen ääressä tarpeellista viettää niin paljon aikaa, mutta joka tapauksessa älypuhelimen selausasentoon tulisi kiinnittää huomiota. Pää kumarassa selaaminen voi ajan mittaan aiheuttaa niskan välilevyn rappeutumista. Normaalissa asennossa pää painaa viisi kiloa, mutta kumarassa ryhdissä, 60 asteen kulmassa, niskalle kohdistuu painetta jopa 27 kilon edestä.

Someniskasta ei ole pakko kärsiä. Virkisterin fysioterapeutti Riikka Ilmivalta laati Me Naisille vinkit someniskan ehkäisyyn ja hoitoon.

Näin ehkäiset someniskan:

1. Tärkeintä someniskan ehkäisyssä on somen käytön vähentäminen. Jos vietät paljon aikaa älypuhelinta näppäillen, mieti, tarvitseeko sinun todella käyttää niin paljon aikaa somettamiseen.

2. Kiinnitä somettaessasi huomiota koko selkärangan oikeaan, luonnolliseen asentoon, jolloin pää pysyy automaattisesti rangan jatkeena. Älä nojaa kauheasti eteenpäin: jos ylävartalo on C-kirjaimen mallinen, pää roikkuu automaattisesti. Jos istut somettaessasi, nojaa selkänojaan.

3. Jatkuva käsien kannattelu somettaessa aiheuttaa särkyjä. Tue käsiä käsinojaan aina kun mahdollista. 

4. Näpyttele älypuhelinta molemmilla käsillä, ettei kroppa muutu toispuoleiseksi.

5. Aina ei tarvitse näpytellä. Käytä niin sanottua puhelimen virtuaalisihteeriä: monesti tekstiviestit voi kirjoittaa ja puhelut soittaa antaen puhelimelle äänikomentoja.

6. Jos sometat edelleen huonossa asennossa, pyydä vaikka läheistäsi ystävällisesti huomauttamaan asiasta. Voit myös hankkia työpisteen äärelle peilin, jos et muuten huomaa olevasi huonossa asennossa.

Iskikö someniska? Näin hoidat sen kuntoon:

1. Muista edelleen vähentää somen käyttöä. Mitä enemmän välttelet staattista paikallaan oloa, sen parempi. Aktiivinen elämäntapa pitää pois somen ääreltä.

2. Someniska johtuu staattisesta asennosta, joten käytä kroppaa monipuolisesti arjessa ja liikuntaharrastuksissa. Mikä tahansa liikunta hyötyliikunnasta lihaskuntoharjoitteluun edistää aineenvaihduntaa.

3. Rintarangan elastisuuden ylläpitäminen on tärkeää, sillä somettaminen ja näyttöpäätetyöskentely jäykistävät rintarankaa. Yläkroppaa voi virkistää keppijumpalla ja rintarangan kiertoliikkeillä.

4. Somettaminen tekee myös yläniskasta todella kireän. Yläniskaa voi mobilisoida vaikka automatkalla tai tuolilla istuessa: tee hyvin pieniä painalluksia takaraivolla selkänojaan, vuorotellen painaen ja rentouttaen niskaa. Liikeessä voi viedä leukaa hieman taakse ja alaspäin. 

Hei te tiimalasivartalosta unelmoivat, hyviä uutisia: pelkästään vatsan alueelta on mahdollista hoikistua!

Meille on vuosikausia hoettu, että laihtua ei voi vain tietystä kohdasta, vaan rasvaa palaa treenin ja ruokavalion ansiosta tasaisesti koko kehosta.

Nyt on selvitetty, että pitkään itsestäänselvänä pidetty sääntö ei olekaan koko totuus. Time-sivuston mukaan tutkimustieto osoittaa, että tietyistä kehonosista on helpompi karistaa rasvaa kuin toisista.

Yksi kyseistä kehonosista on vatsa. Vyötärönseudun lisäksi helpoiten palavaa rasvaa löytyy käsivarsista ja rinnan alueelta. Sen sijaan takapuolen ja reisien rasvaa on vaikeinta polttaa pois.

Tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset.

Virginian yliopiston lääketieteen professori Arthur Weltman kertoo tämän johtuvan siitä, että tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset. Siksi niistä on helpompaa tai vaikeampaa päästä eroon urheilun ja kevyen ruokavalion avulla.

– Vatsan alueen rasva on aineenvaihdunnallisesti yksi aktiivisimmista rasvoista, Weltman kertoo.

Urheilu aiheuttaa kehossa erilaisten hormonien erittymistä. Mitä rankempaa urheilu on, sitä enemmän hormoneja erittyy ja rasvaa palaa – ja erityisesti paikoissa, jotka ovat aineenvaihdunnaltaan aktiivisinta.

Lue lisää! 18 tapaa polttaa enemmän ja tehokkaammin rasvaa

Jos siis haluaa hoikistua erityisesti vatsan alueelta, mitä kannattaa tehdä? Tutkimuksen mukaan siinä missä esimerkiksi juoksu tai uinti auttavat polttamaan rasvaa koko kehosta, vastustreenit voivat polttaa rasvaa keskitetysti esimerkiksi vatsan alueelta, koska vatsarasvat reagoivat voimakkaammin urheiluun.

Toisen tutkimuksen mukaan vatsarasvan polttamisessa ovat tehokkaita myös niin sanotut HIIT-harjoitukset eli nopeatempoiset intervallitreenit. Treenin jälkeen aineenvaihdunta käy vilkkaana ja keho polttaa rasvaa muutaman tunnin ajan treenin jälkeenkin – erityisesti sieltä vatsan alueelta.

Lybia

Nyt se on todistettu: painoa voi pudottaa pelkästään vatsasta

Mutta oletteko kokeilleet jutussa mainittuja treenejä? Punttia ja hiittiä? Itse olen ja siksi allekirjoitan jutun väitteen. Olen kokenut sen että kyseisiä treenimuotoja ruokavalioon yhdistämällä saa vyötärön pienenemään pikavauhtia. Tosin tiimalasivartaloa ei voi saada jollei ole sellainen luonnostaan. Mutta lähemmäs toki voi päästä.
Lue kommentti

Satunnainen suuttuminen tekee enemmän hyvää kuin hallaa.

Tiskit ovat taas räjähtäneet keittiössä käsiin. Työkaveri sai verenpaineen nousemaan iltapäiväpalaverissa. Äh, suututtaa! Ja vähän myöhemmin lähinnä nolottaa, vaikka omaa ärsyyntymistä ei olisi tuonut millään lailla esille.

Suuttumista ja vihaisia tunteita ei kuitenkaan pidä yrittää estää tai hävetä. Time nimittäin kertoo, että satunnaiset vihaiset tunteet tekevät pitkällä aikavälillä elämästä onnellisempaa!

On välttämätöntä olla toisinaan vihainen, jotta voisi myös olla kaikkein onnellisimmillaan.

Uuden tutkimuksen mukaan on välttämätöntä olla toisinaan vihainen, jotta voisi myös olla kaikkein onnellisimmillaan. Tutkimuksessa selvisi, että ne ihmiset, jotka eivät juurikaan reagoineet esimerkiksi uutisiin onnettomuuksista, halusivat tuntea enemmän vihaa tai surua.

Lisäksi esimerkiksi eksiinsä rakastuneet toivoivat voivansa tuntea vähemmän positiivisia tunteita entistä kumppaniaan kohtaan.

Lue lisää! Tiesitkö? Vihan tunteesta on yllättävän paljon hyötyä

Johtava tutkija ja psykologian professori Maya Tamir toivoo, että tutkimus auttaisi arvioimaan uudelleen usein mahdottomia tavoitteita siitä, millaisia tunteita ihmiset haluaisivat tuntea. Läntisessä kulttuurissa paine voida hyvin ja tuntea jatkuvaa onnellisuutta voi olla vaikea selättää.

– Tutkimus osoittaa sen, että onnellisimpia ihmisiä ovat he, jotka tuntevat niitä tunteita joita he myös haluavat kokea. Jos siis ihmisen mielestä viha on tavoiteltavaa esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksia vastaan taistelemisen takia, on hän todennäköisesti onnellisempi tuntiessaan vihaa, Tamir selittää.

Purkamaton viha patoutuu sisälle ja muuttuu pahaksi oloksi.

Onnellisuutta on tietenkin hyvä havitella, mutta se ei tarkoita negatiivisten tunteiden tukahduttamista. On tärkeää hyväksyä erilaiset tunteet osaksi elämää aina vihaa ja surua myöten.

– Jos kokemansa tunteet toivottaa tervetulleeksi ja niille onnistuu löytämään tarkoituksen, on todennäköisesti myös onnellisempi, Tamir summaa.

Jos vihaa ei osaa tai uskalla ilmaista, voi se aiheuttaa myös ongelmia. Ylikiltteys voi pahimmillaan johtaa siihen, että purkamaton viha patoutuu sisälle ja muuttuu myöhemmin pahaksi oloksi. Silloin ihminen voi lamaantua ja masentua. Siksi vihaa kannattaa lähestyä rakentavana tunteena, joka kuuluu onnelliseen, monipuolisia tunteita sisältävään elämään.

Isot painot ja näyttävät lihakset eivät välttämättä merkitse kestävyyttä ja hyvää fyysistä kuntoa.

Jokainen on joskus törmännyt atleettiin, jonka lihakset suorastaan puskevat ulos vaatteista. Jo kaukaa näkee, että raskaat painot ovat osa hänen kuntosalitreenejään. Huh, on oltava erinomaisessa fyysisessä kunnossa saadakseen sellaiset lihakset, eikö?

Ei oikeastaan, sillä isot lihakset ja hyvä kunto ovat Helsingin Sanomien haastatteleman fysioterapeutin Georg Schleiferin mukaan kaksi eri asiaa. Vaikka lihaksia löytyisi kuinka paljon, fyysinen kunto voi silti olla pohjamudissa.

Kuntosalista innostunut harjoittelee usein ainoastaan lihasvoimaa.

Schleifer kertoo HS:lle, että kuntosalista innostunut harjoittelee usein ainoastaan lihasvoimaa. Ongelmaksi muodostuu se, että yksipuolinen treenaaminen aiheuttaa pitkällä aikavälillä lähinnä vaivoja kroppaan.

– Yksipuolinen harjoittelu johtaa ylikuormitus- ja rasitusvammoihin, lihasepätasapainoon ja psyykkiseen väsymiseen, Schleifer kertoo HS:lle.

Lue myös: Älä sorru näihin! Pt paljastaa naisten yleisimmät virheet kuntosalilla – ja miten ne voi korjata

Hyvä kunto koostuu lihaskunnosta, kestävyydestä, liikkuvuudesta ja koordinaatiosta. Eri liikuntamuodot tukevat toisiaan: esimerkiksi lenkkeily auttaa palautumaan kuntosalitreenistä.

Hyvä kunto tarkoittaakin ennen kaikkea hyvää toimintakykyä. Schleifer kertoo Helsingin Sanomien artikkelissa eräästä asiakkaastaan, jolta lihaksia löytyi kyllä huimasti, mutta liikkuvuus oli lähes olematonta.

”Kaveri ei saanut laitettua edes paitaa selän puolelta housunkaulukseen.”

– Hän oli jäykkä kuin rautakanki. Kaveri ei saanut laitettua edes paitaa selän puolelta housunkaulukseen, koska kädet eivät taipuneet taakse.

Lihaksien koko ei myöskään kerro suoraan siitä, kuinka voimakkaat treenatut lihakset ovat. Daily Mail -sivusto kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan kehonrakentajien lihassolut ovat usein kyllä isompia kuin kestävyysurheilijoiden, mutta heikompia.

Koko ei kerro lihaksen vahvuudesta.

Yleisesti ottaen lihas pystyy tuottamaan sitä enemmän voimaa, mitä isompi se on – mutta vain tiettyyn pisteeseen asti. Voima ei kasva samalla tavalla kuin lihaksen koko, ja siksi koko ei kerro lihaksien vahvuudesta.

Tutkimuksessa havaittiin, että erityisen vahvat lihakset löytyvät esimerkiksi pikajuoksijoilta. Lihaksien erityinen voimakkuus johtuu siitä, että pikajuoksijoiden lihaksien täytyy tuottaa voimaa huomattavasti nopeammin kuin esimerkiksi kehonrakentajien.

Älä anna siis isojen lihaksien hämätä – lihaskimpun voi voittaa mitä todennäköisemmin esimerkiksi porrasjuoksussa tai joogaliikkeissä!