Yksi, kaksi, kolme, neljä, viisi... Ja sitten oikeat keinot käyttöön! Kuva: Shutterstock

Uniongelmia on erilaisia siinä missä nukkujiakin: yksi ei saa unta, toinen heräilee yöllä, kolmas on aamulla väsynyt. Poimi täsmävinkit hyviin yöuniin.

Tuleeko uni puolessa tunnissa?

Joinakin aamuina sitä vain herää tyytyväisenä. Silmät aukeavat vaivatta ja olo tuntuu levänneeltä koko päivän. Tekee mieli hehkuttaa ihanaa fiilistä kaikille: nukuinpa hyvin!

– Tunne johtuu siitä, että on saanut riittävästi syvää unta, ei ole yön aikana heräillyt ja unen pituus on ollut riittävä, eli 7–8 tuntia, sanoo Turun yliopiston Unitutkimuskeskuksen unihoitaja Kati Lahtinen.

Vaikka hyvä uni on yksilöllinen juttu, sen voi määritellä. Teknisesti hyvä uni sisältää 4–5 unisykliä ja yksi sykli kaikkia erilaisia vaiheita: kevyttä unta, syvää unta ja REM-unta, jonka aikana nähdään unta. Hyvän unen merkki on myös se, että nukahtaa puolessa tunnissa ja vaikka havahtuisi yöllä, saa unta nopeasti uudelleen.

– Tärkeintä on, miten ihminen itse kokee unensa. Ei pystytä sanomaan, että 7,5 tuntia on kaikille hyvä, Lahtinen sanoo.

– Jos on virkeä päivällä, on todennäköisesti nukkunut hyvin, lisää Helsingin Uniklinikalla työskentelevä unihoitaja Anna-Mari Aronen.

Jokaisella on luontainen unentarpeensa. Jos nukkuu paljon yli tai alle sen, voi usein huonosti. Tavallisimmin uniaika on 7–8 tuntia, ja suurimmalle osalle 6–9 tuntia on passeli. Vain viisi prosenttia pärjää alle 6 tunnilla, ja toiset viisi prosenttia tarvitsee unta yli 9 tuntia yössä.

Ilokin voi aiheuttaa unettomuutta

Yksi ei nukahda vaikka mikä olisi, toinen havahtuu pitkin yötä. Joku on virkeä aina aamuviiden jälkeen, joku ei pääse ylös sängystä, vaikka olisi nukkunut koko yön.

Tyypillisin uniongelmien syy on stressi tai huoli.

– Joskus ihminen touhuaa tai urheilee koko ajan niin paljon, että kroppa menee ylivireystilaan, Anna-Mari Aronen sanoo.

– Mutta uniongelman voi laukaista mikä vain muutos, positiivinenkin. Jos ihminen esimerkiksi rakastuu, hän ei edes huomaa, ettei nuku.

Rakastuneena unentarve vähenee, koska keho on hormonimyrskyssä. Vereen erittyy esimerkiksi lisämunuaisista 40 prosenttia enemmän kortisolia kuin tavallisesti.

Huonounisuutta ei aina tiedosta

Jaahas, kello on kolme ja hereillä ollaan. Kuu tuijottaa, kello raksuttaa, vaan eipä nukuta enää tippaakaan.

Heräily on yhtä rasittavaa kuin vaikeus saada unta iltaisin. Havahtumista voi aiheuttaa esimerkiksi se, että elimistö käy päivällä kierroksilla. Toisilla heräilyyn on fyysisiä syitä, esimerkiksi hengityshäiriö, hampaiden narskuttelu tai levottomat jalat.

Joskus havahtumiset ovat niin lyhyitä, ettei niitä muista seuraavana aamuna. Ne huonontavat silti unen laatua.

– Pieniä havahtumisia ei yleensä tiedosta. Ne voivat kestää 3–10 sekuntia mutta rikkovat unen rakenteen, Kati Lahtinen sanoo.

Jos aamulla väsyttää, vaikka olisi nukkunut, syy voi olla syvän unen puutteessa. Esimerkiksi alkoholi huonontaa unen laatua.

– Yksittäisiä huonoja öitä tulee kaikille. Väsymys voi johtua siitäkin, jos on nukkunut sitä edellisenä yönä huonosti eikä ole saanut korvattua unta, Lahtinen sanoo.

Univaje nostaa verenpainetta

Vielä nykyäänkään ei tiedetä, mitä kaikkea unen aikana tapahtuu ja miksi. Paljon on silti jo tutkittu: on pystytty esimerkiksi todentamaan, että aamu- ja iltaunisuus on geneettistä.

Myös univajeen riskeistä puhutaan. Terveysjärjestö WHO:n tutkimuksessa todettiin taannoin, että pitkään jatkuva univaje altistaa sydänkohtauksille ja aivohalvauksille.

– Syynä on verenpaineen nousu. Verenpaineen pitäisi olla matalampi yöllä kuin päivällä, ja on huono juttu, jos se ei laske, Anna-Mari Aronen sanoo.

Lisäksi unettomuus laskee keskittymiskykyä ja mielialaa.

– Nyt tiedetään paljon siitä, mitä elämän kannalta tärkeitä asioita unen aikana tapahtuu, Kati Lahtinen sanoo.

Helsingin Sanomat uutisoi kesällä, ettei pitkään jatkunutta univelkaa edes voi kuitata.

– Kun valvoo yön tai kaksi, seuraavana yönä syvää unta on enemmän. Pitkäkestoinen univaje menee sen sijaan jo stressin puolelle, Lahtinen sanoo.

Liikaakin voi nukkua

Joskus ongelma on se, että nukkuu liikaa.

– Sekin aiheuttaa fyysisiä muutoksia ja sairastumisen riski kasvaa, Kati Lahtinen sanoo.

Jos vetää joka yö 10 tai 12 tunnin unet, tokkurainen olo on taattu.

– On ihan ok nukkua 15 tai 30 minuuttia yli oman tarpeensa, mutta jos nukkuu aina tunnin liikaa, se kostautuu tokkuraisena olona, heräilynä tai vaikeuksina nukahtaa, Anna-Mari Aronen lisää.

Jooga voi auttaa unettomuuteen

Nukahtaminen onnistuu paremmin, jos ihmisen sympaattinen hermosto rauhoittuu ja parasympaattinen toimii aktiivisemmin.

– Mutta se ei ole valokatkaisija, jonka voi vain laittaa päälle, Anna-Mari Aronen muistuttaa.

Parasympaattisen hermoston herättelyyn voi auttaa esimerkiksi jooga. Lempeä ja rauhallinen yin-jooga toimii dynaamista joogaa, kuten astangaa, paremmin, koska yksi yin-liike kestää minimissään kaksi minuuttia.

– Dynaaminen jooga vaikuttaa lihaksiin, yin sidekudoksiin, jänteisiin ja niveliin, minne kireydet kerääntyvät. Illalla ei kannata tehdä sykettä nostavaa joogaa, tai elimistö käy ennen nukkumaanmenoa ylikierroksilla, joogaohjaaja ja Merijoogan perustaja Johanna Pawli sanoo.

Pawli kouluttautui ennen joogauraansa kauppatieteiden maisteriksi, ja hänellä on omakohtaista kokemusta unettomuudesta ja stressistä.

– Elin 20 vuotta tosi hektistä bisneselämää ja poltin itseni loppuun. Minulla on ollut voimakas uupumus, josta toivuin pienin askelin joogan ja muun tuen, kuten läheisten ja työterveyshuollon, avulla.

Joogasta on eniten hyötyä, kun sitä tekee säännöllisesti, mutta sekin auttaa, jos tekee silloin tällöin hengitysharjoituksia.

– Hengityksellä on hirveän suuri merkitys. Kun unettomuudesta tulee peikko, hengitysharjoitukset voivat olla keino rauhoittua.

Joogaliikkeitä ja hengitysharjoituksia voi tehdä, vaikkei olisi eläessään kokeillut joogaa.

– Ei tarvita mitään ihmeellistä, vain jokin rauhallinen paikka kotona. Ei tarvitse olla joogamattoa. Tyyny tai lampaantalja riittää.

Katso tästä Johannan vinkit videolta.

Puhdas tila on paras

Kuulostaa mahdottomalta, mutta toimii: nukkuminen on helpompaa, jos nukahtaa ja nousee aina suunnilleen samaan aikaan, viikonloppuisinkin tunnin säteellä arkirytmistä.

Makuuhuone on hyvä rauhoittaa iltaisin kaikelta touhulta.

– Usein ihmiset nukkuvat parhaiten meluttomassa, pimeässä, raikkaassa ja puhtaassa tilassa, Anna-Mari Aronen sanoo.

Unen laatua voivat heikentää esimerkiksi puhelimen sinivalo, edestakaisin ravaavat lemmikit tai jatkuva sähköpostin räpläys.

– Makuuhuoneessa ei tarvitse olla muuta kuin sänky. Sinne pitää olla miellyttävä mennä. Olen täällä turvassa, täällä on hyvä olla, Kati Lahtinen sanoo.

Melatoniini, ihmelääke?

Melatoniinia, elimistön omaa unihormonia, saa nykyään ilman reseptiä luontaistuotekaupoista ja apteekeista. Kannattaako sitä huoletta kokeilla?

– Melatoniinin eritystä voi tukea lisillä. Niiden pitkäaikaisia vaikutuksia ei kuitenkaan tunneta, Kati Lahtinen sanoo.

Hän uskoo, että joskus melatoniinin hetkellinen käyttö on ok. Jos unettomuutta on jatkunut pari kolme viikkoa, ihminen on niin väsynyt, että uusien elämäntapojen opettelu ja esimerkiksi rytmin korjaaminen voi olla vaikeaa.

– Kun nukkuu muutaman yön kunnolla, on taas voimia tehdä jotain uniongelmille.

Melatoniini saattaa auttaa myös aikaerorasituksesta kärsiviä, joiden voi olla vaikeaa palautua normaaliin rytmiin.

– Mutta jos on nukkunut muutaman yön huonosti, suosittelen kokeilemaan ensin muita keinoja. Harvoin pilleristä löytyy ratkaisu.

Älypuhelin kainalossa saa nukkua

Myönnä pois: sinunkin rakkain petikaverisi on tyynyllä nukkuva älypuhelin. Ihan kiva, mutta mitä jos se säteilee?

Ei syytä huoleen, sanoo Säteilyturvakeskuksen erikoistutkija Sami Kännälä.

– Puhelin altistaa radiotaajuiselle säteilylle lähinnä silloin, kun siihen puhutaan. Muissa käyttötilanteissa altistuminen on selvästi pienempää.

Kännälän mukaan puhelin on unen aikana valmiustilassa ja lähettää radioaaltoja vain harvoin.

– Esimerkiksi silloin, kun sähköpostin tai sosiaalisen median sovellusten sisältöä päivitetään. Tämän tasoisella altistumisella ei ole nykytiedon mukaan haitallisia terveysvaikutuksia.

Rennoksi pitää oppia jo päivällä

Jokainen unettomuudesta kärsivä tietää, ettei vaivaan ole ihmelääkettä. Jos joku käskee laskemaan lampaita tai juomaan lasin maitoa, alkaa lähinnä ärsyttää.

Iltaisin tärkeintä on rauhoittuminen, mutta se on usein helpommin sanottu kuin tehty. Herkkäunisten kannattaakin harjoitella rentoutumista jo päivällä: sulkea työn lomassa silmät hetkeksi tai tehdä jokin mukava asia. Unettomalla hetkellä on usein jo myöhäistä relata.

– Aika usein uneton kärsii siitä, ettei saa kierroksia laskettua. Työn, vapaa-ajan ja kodin raja on häilyvä, ja työ on aina mielessä. Nukkuminen ei onnistu, jos jatkaa yölläkin samalla tahdilla, Kati Lahtinen sanoo.

Unettomuus on luonnollista kriiseissä ja muutoksissa, mutta jos se jatkuu kriisin jälkeenkin, kannattaa pysähtyä.

Jokaisella on oikeus vain olla ja levätä, Lahtinen muistuttaa.

– Nykyaikana ajatellaan helposti, että uni on pakollinen paha, jonka aikana aika menee hukkaan. Pitää hoitaa vielä yksi juttu, ajatellaan, ja siitä tulee helposti tapa. Unta ei arvosteta tarpeeksi.

Lue lisää:

Vaivaako unettomuus? Levätä voi muutenkin kuin nukkumalla

Apua unettomuuteen – 12 vinkkiä

Laura, 23: ”Olin varma, että kuolen unettomuuteen”

Yöriihi

Valvottaako vai väsyttääkö? 10 täsmäratkaisua uniongelmiin

Koko yön kestävät yhtäkestoiset yöunet ovat vasta vain muutaman sukupolven takainen asia, eivät ihmisen luonnollinen tapa nukkua. Yhtenäisiä yöunia on tietääkseni nukuttu säännöllisesti käytännössä vasta teollisen ajan tultua ja käytännön pakon myötä. Ihmiselle ei itseasiassa taida edes olla luontaista nukkua yhteen menoon useita tunteja, vaan kesken unien herääminen on fysiologisesti täysin normaalia. Korjatkaa, kiitos, jos olen väärässä. Keskellä yötä puuhastelu ja vaikka yökylässä käynti oli...
Lue kommentti

Katarina Meskanen haastaa kaikki kokeilemaan kaksi viikkoa joustavaa syömistä, jossa saa herkutella, eikä ruokaa tarvitse ansaita.

Amerikkalaisvalmentaja, personal trainer Jonathan Ross väittää, että kohtuullisuus on sudenkuoppa, joka ajaa ihmiset holtittomaan herkutteluun.

Syömishäiriöihin erikoistunut suomalaisasiantuntija puolestaan Katarina Meskanen tyrmää Rossin väitteen.

HYKS:in psykologina työskentelevä Meskanen uskoo, että turhan jyrkät säännöt saavat pahempaa jälkeä aikaan kuin kohtuudella nautittu ruoka. Hänen mielestään kohtuudella voi nautiskella kaikkea – herkkujakin. Mustavalkoinen kurinalaisuus altistaa puolestaan siihen, että syöminen karkaa jossain vaiheessa käsistä, Meskanen sanoo.

Lue myös! Kävikö sinullekin pikku snäksidentti? Näin estät sen ensi kerralla

– Mitä enemmän tarkkailee ja rajoittaa omaa ruokavaliotaan, sitä todennäköisemmin ampuu jossain vaiheessa yli ja ajautuu ahmimaan kaikenlaista itseltään kieltämäänsä ruokaa.

Meskasen mukaan arjessa tärkeintä on tasapainoinen ja riittävä syöminen – ei ruokailujen kontrollointi. Kun alkaa syödä säännöllisesti, monipuolisesti ja ravitsevasti, kiusaus aterioiden korvaamiseen herkuilla pienenee, mielihalut laantuvat ja napostelemisen tarve laantuu, hän sanoo.

– Parasta olisi opetella armollinen suhtautumistapa herkkuihin: ne eivät missään nimessä ole kiellettyjä, mutta niiden osuutta päivittäisestä ravinnosta kannattaa pohtia.

”Miksi tekee mieli herkutella?”

Psykologin mielestä ei ole yleispätevää määritelmää sille, mikä on kohtuullista syömistä, puhumattakaan kohtuullisesta herkuttelusta. Asiaan liittyy niin monta tekijää, kuten elämäntilanne, oma aineenvaihdunta ja ruokavalio. Loppupeleissä kohtuullisuus on jokaisen itsensä määriteltävissä.

– Paino on huono mittari, sillä se vaihtelee luonnollisesti muutamia kiloja – parempi mittari ovat esimerkiksi omat vaatteet. Jos tuntuu, että vaatteet alkavat kiristää, voi kysyä itseltään, onko herkuttelu pysynyt kohtuudessa. Sanoisin silti, että jos on pakko herkutella koko suklaalevy ja pari muutakin herkkua samalla kerralla, ei puhuta enää kohtuullisesta herkuttelusta.

”Jos on pakko herkutella koko suklaalevy ja pari muutakin herkkua samalla kerralla, ei puhuta enää kohtuullisesta herkuttelusta.”

Jonathan Rossin mukaan jokapäiväinen roskaruoka ei ole herkuttelua, vaan opittu tapa. Hänen mielestään epäterveellisen herkun vaikutukset eivät kumoudu sillä, että syö terveellisesti seuraavalla aterialla. Mitä mieltä asiasta on suomaispsykologi?

Meskanen antaa synninpäästön päivittäiselle herkuttelulle, mutta samalla myös hän kyseenalaistaa tavan: miksi pitää herkutella joka päivä?

– Paljastava kysymys on usein se, että miksi tarvitsen tätä herkkua juuri nyt? Jos iltapäivisin tekee mieli aina pullaa kahvin seuraksi tai joka kerta töistä tullessa mutustaa suklaapatukkaa, voi olla aiheellista pohtia, onko syönyt päivän aikana tarpeeksi. Tai, kaipaako oikeastaan vain helpotusta väsymykseen? Vai onko siitä tullut vain tapa, jota noudattaa paremman puutteessa?

Monet ihmiset ovat tottuneet antamaan itsellensä ”luvan herkutella”. Ruoka toimii ikään kuin palkintona hyvin tehdystä työstä, lohdukkeina huonosta päivästä tai piristeenä matalapaineeseen. Meskanen muistuttaa, että tämän kaltainen ansaintalogiikka menee aina metsään. Ruoan palkintoarvosta tulisi aktiivisesti pyristellä pois, hän sanoo.

"Paljastava kysymys on usein se, että miksi tarvitsen tätä herkkua juuri nyt?"

– Ruoka on huono apu varsinaisiin ongelmiin, ja nautintonakin se on vain väliaikainen. Palkintoruoka on tyypillisesti sellaista ruokaa, joka muuten ei ole sallittu. On aika nurinkurista kieltää itseltään jatkuvasti jotain, johon sitten liittää voimakkaan positiivisia asioita – jolloin se himottaa vieläkin voimakkaammin.

”Kuka tahansa ahmii joskus liikaa”

Meskanen myöntää, että nykyään on melko mahdotonta ylläpitää mutkatonta ruokasuhdetta, kun joka paikasta tulvii ristiriitaisia viestejä.

– Verrattuna entisaikojen peltotyöläisiin, meillä on myös mahdollisuus keskittyä liiaksikin omiin syömisiin. Siinä missä ennen syötiin elääkseen, nykyisin tuntuu, että eletään syödäkseen.

– Ruoka ei ole enää pitkään aikaan ollut vain ruokaa, vaan siihen liittyy isoja asioita ja assosiaatioita. Terveellisesti syömällä tavoitellaan laajempaa hyvinvointia. Nykyisin erilaiset dieetit ja erikoisruokavaliot ovat kovin suosittuja ja tuntuu siltä, että on enempi normi kuin poikkeus noudattaa jotain kuuria tai ruokavaliota.

Fitnessbuumi on tuonut oman lisänsä ruokavalion tarkkailemiseen ja superkurinalaiseen syömiseen, Meskanen myöntää.

– Huolestuttavaa on, että jo ihan ala-asteikäiset tytöt tarkkailevat painoaan, puhuvat rasvaprosenteista ja kieltäytyvät herkuista. Joka kymmenes tyttö kärsii syömishäiriön oireista nuoruusiän aikana.

Varsinaista syömishäiriötä arvioidaan sairastavan Suomessa muutamia prosentteja väestöstä. Monesti syömishäiriö, etenkin ahmintahäiriö, jää kuitenkin tunnistamatta, Meskanen kertoo. Hän on ollut itse mukana kirjoittamassa muun muassa aihetta käsittelevää Irti ahminnasta -kirjaa.

– Kuka tahansa ahmii joskus liikaa ruokaa, mutta jos se alkaa toistua, herää kysymys, onko ahmiminen ongelma. Vastaavasti, jos ei voi syödä ruokaa syyllistymättä tai herkutella ahdistumatta, voi kysyä: ovatko syömiseen liittyvät ajatukset ihan reilassa?

2 viikon haaste:

”Ruokaa ei tarvitse ansaita, ja herkutellakin saa kohtuudella.”

”Haluaisin haastaa kaikkia kokeilemaan kahden viikon ajan säännöllistä, monipuolista ja joustavaa syömistä. Sellaista syömistä, jossa jokaisen suupalan ja aterian kohdalla ei tarvitse käydä pitkällistä syyllistävää, syyttelevää keskustelua itsensä kanssa.

Syö 3–4 tunnin välein monipuolista, ravitsevaa ruokaa. Päivä alkaa aamupalalla, ja seuraavaksi tulevat lounas, välipala, päivällinen sekä iltapala.

Kannattaa kokeilla, miltä tuntuisi sellainen syöminen, jossa ei tarvitsisi elää jatkuvassa kurissa ja nuhteessa, ei tarvitsisi syyllistyä jokaisesta suupalasta eikä varsinkaan tarvitsisi antaa syömisille ja ruoalle leijonanosaa omasta arjestaan. Ehkä ruoka palautuisi silloin omalle paikalleen, kehon polttoaineeksi ja mukavaksi nautinnoksi muiden joukossa.”

Suosittelemme! 18 syytä, miksi terveellinen syöminen kannattaa (ja ei – nämä eivät liity laihduttamiseen)

Terve suhtautuminen ruokaan – millaista se on?

  1. Syöminen ja syödyt määrät pysyvät hanskassa ilman tuhraa kontrollointia.
  2. Halutessaan voi syödä lähes kaikkea eikä tarvitse kieltäytyä mistään sellaisesta, mitä oikeasti haluaisi.
  3. Ruoka on kehon polttoainetta – mutta se saa olla myös nautinto, kunhan se ei ole ainoa nautinto eikä toimi palkintona.
  4. Terve suhtautuminen ruokaan näkyy ennen kaikkea järkevänä syömisenä, säännöllisenä ateriarytminä, joustavuutena ruokavalinnoissa, armollisuutena ja sallivuutena itseään kohtaan.
  5. Terve ruokasuhde on niin mutkaton, että sen äärelle ei välttämättä tule edes pysähtyneeksi – siinä missä sairas syömisajattelu värittää elämän lähestulkoon kaikkia valintoja kauppalistasta ravintolaillallisiin ja työpaikan kahvihetkiin.
  6. Ruokasuhde on terve, kun syömisestä ei seuraa suurta syyllisyyttä, siihen ei liity pettymystä, tunnontuskia eikä se aiheuta pahaa mieltä.

Lähde: HYKS:in syömishäiriöyksikön psykologi Katarina Meskanen

Kieltäydytkö vai syötkö herkkuja kohtuudella?

Saksalaistutkijoiden mukaan vehnän proteiini saattaa laukaista ja pahentaa monia autoimmuunisairauksia.

Nivelreuma, astma ja tulehdukselliset suolistosairaudet ovat kaikki autoimmuunisairauksia, joissa vehnällä voi uuden tutkimuksen mukaan olla merkittävä rooli.

Johannes Gutenbergin yliopiston tutkimuksen mukaan tietyt vehnän proteiinit saattavat laukaista ja entisestään pahentaa erilaisia kehon tulehduksia. Ne voivat kehittää ihmisillä myös nykyisellään gluteeniyliherkkyydeksi määriteltyä tilaa.

Tutkimuksen mukaan nämä amylaasi-trypsiini-inihibiittorit (ati) voivat aiheuttaa immuunireaktion elimistössä. Keho voi reagoida vehnän ati-proteiineihin, vaikka ihmisellä ei olisikaan todettu keliakiaa tai vilja-allergiaa. Löydökset esiteltiin alan konferenssissa Wienissä.

Saksalaistutkimuksen johtaja, professori Detlef Schuppan työryhmineen tarkasteli ati-proteiinien vaikutuksia myös suoliston ulkopuolella, ja löysi niitä runsaasti.

Vehnän proteiineista ati-laatua on vain pieni osa, noin neljä prosenttia. Tutkimuksessa päätellään, että ati-proteiinit vaikuttavat kuitenkin merkittävästi muun muassa imusolmukkeiden, pernan ja aivojen toimintaan sekä aiheuttavat tulehduksia. Ne saattavat pahentaa esimerkiksi nivelreumaa, astmaa, rasvamaksaa ja ärtyvän suolen oireyhtymää. Kliiniset tutkimukset jatkuvat, ja niiden avulla yritetään selvittää tarkemmin ati-proteiinien roolia vaikeissa kroonisissa sairauksissa.

”Toivomme, että tutkimuksen myötä voimme alkaa suositella ati-proteiineista vapaata ruokavaliota vakavista immunologisista sairauksista kärsiville ihmisille.”

– Toivomme, että tutkimuksen myötä voimme alkaa suositella ati-proteiineista vapaata ruokavaliota vakavista immunologisista sairauksista kärsiville ihmisille, sanoo Schuppan tiedotteessa.

Ihottumaa ja vatsanväänteitä

Tutkimuksen mukaan vehnän ati-proteiinit voivat myös auttaa kehittämään ja pahentamaan gluteeniherkkyytenä tunnettua tilaa. Sitä on monta eri laatua, kuten myös gluteiiniherkkyyden oireita.

Monilla gluteeniherkkyys oirehtii tyypillisesti vatsavaivoina tai iho-ongelmina. Samat oireet voivat vaivata niin ikään keliaakikkoja ja vehnäherkkyydestä kärsiviä.

Schuppan toivookin, että tutkimuksen avulla gluteeniherkkyydelle voidaan antaa tarkempi määritelmä. 

Lue myös! Suomalaiset asiantuntijat: keliakia ei ole ainoa syy välttää gluteenia

Saatko oireita vehnästä?

Hollywood-tähti Amanda Seyfried puhuu avoimesti mielenterveysongelmistaan, ja se on mahtava juttu.

Näyttelijä Amanda Seyfried, 30, kertoo tuoreessa haastattelussa Allurelle, että on syönyt pakko-oireisen häiriönsä eli OCD:n vuoksi 19-vuotiaasta asti mielialalääkkeitä.

Ulostulo on kaikkea muuta kuin yhdentekevä. On tärkeää, että yhä useampi julkkis Girls-tähti Lena Dunhamista suomalaisräppäri Cheekiin puhuu avoimesti mielenterveydestään ja sen hoidosta, kuten lääkityksestä.

Tähtien puheet muistuttavat, että mielenterveyden ongelmat ovat tavallisia ja että kuka tahansa voi kärsiä niistä.

Työpaikalla yleensä kerrotaan, jos joku on vatsataudissa tai flunssassa. Jos käsi kipsataan, yksi ja toinen kirjoittaa siitä somepäivityksen. Kun työkaveri taas jää pitkälle sairaslomalle eikä kukaan kerro syytä, moni veikkaa mielessään, että kyse on uupumuksesta tai masennuksesta. Mutta ei sitä sanota ääneen.

Ei kaikkien pidä päivittää mielenterveydestään Facebookissa. Jokainen voi tietenkin päättää itse, mistä avautuu. Tärkeintä on, ettei mielen sairauksia tarvitsisi hävetä – emmehän häpeä murtunutta rannetta tai influenssaakaan.

Kun ongelmista vaietaan julkisuudessa, yhä useampi vaikenee niistä myös läheisilleen. Vaikka usein puhuminen ja muut ihmiset auttavat voimaan paremmin. Psykologi Anna Salmi perustelee Väestöliiton blogissa, miksi.

”Pieni lapsi, joka on pois tolaltaan, tarvitsee vanhemman joka ymmärtää lapsen kokemusta. Vanhempi myötäelää ja vakuuttaa, että kipu ei kestä ikuisesti. Aikuiset eivät ole sen kummempia. Myös aikuinen tarvitsee toisen ihmisen, joka uskoo siihen, että kaikki muuttuu paremmaksi”, Salmi kirjoittaa.

Keskustelu auttaa myös ottamaan haltuun omia tunteita ja itselle tapahtuneita asioita.

Jokainen menee lääkäriin, kun polvi menee sijoiltaan. Miksei silloin, kun mieli murtuu?

Jokainen meistä menee lääkäriin, jos polvi menee sijoiltaan tai viisaudenhammas tulehtuu. Harmillisen usein ihminen ei kuitenkaan hae apua, kun mieli murtuu.

Kaikissa sairauksissa tilanne on usein helpompi korjata, mitä nopeammin kääntyy asiantuntijan tai edes läheisen puoleen. Amanda Seyfried uskoo, että mielenterveysongelmiin liittyvä häpeä estää monia hakemasta apua.

– Ihmiset luokittelevat mielenterveyden sairaudet erikseen, mutta mielestäni ne eivät eroa muista sairauksista. Ne pitäisi ottaa yhtä vakavasti kuin mikä tahansa muu. Mielenterveysongelmat eivät näy päällepäin, ei ole pattia tai kystaa. Mutta sairaus on olemassa. Miksi sinun täytyy todistaa se? Jos voit hoitaa sen, voit hoitaa sen, näyttelijä sanoo.

Toivottavasti jaottelu on jonain päivänä historiaa, koska siitä ei ole mitään hyötyä.

Mahtavaa! Vihdoin on selvitetty se tarpeellinen tieto, kuinka paljon kahdeksan tunnin istumisen jälkeen pitää liikkua pysyäkseen terveenä.

Kärsitkö sinäkin työ- tai opiskelupäivistä, jotka ovat pelkkää istumista aamusta iltaan? Ja kuten jo tiedämme, istumisesta on tutkimusten mukaan monia vaaroja terveydelle.

Synkimmissä tutkimustuloksissa on todettu, että istuminen tappaa eikä mikään liikunta poista terveyshaittoja kokonaan. Jos ihminen istuu joka päivä yli seitsemän tuntia, lisää se huomattavasti ennenaikaisen kuoleman riskiä. Suositusten mukainen liikuntakaan ei vähennä tätä uhkaa, tutkimukset sanovat.

Nyt uusimmassa selvityksessä kerrotaan kuitenkin hyviä uutisia: tietyllä määrällä liikuntaa voi kumota istumisen haitat, kertoo Popsugar-julkaisu.

Lue myös! Istuminen tappaa – kolme helppoa keinoa huijata itsesi liikkeelle

Liikunnan tarve riippuu siitä, kuinka paljon ihminen istuu. The Lancetissa julkaistu tutkimus kertoo, että kahdeksan tuntia päivittäin istuvien ihmisten pitäisi liikkua vähintään tunti päivässä.

Tunnin liikuntajaksoa ei tarvitse suorittaa putkeen. Sen ei tarvitse myöskään olla hikiliikuntaa. Tutkijat huomasivat, että tunnin voi käyttää pätkissä pitkin päivää ja liikunta voi olla vaikkapa ihan tavallista kävelyä.

Jos istut kuusi tuntia päivässä, puoli tuntia riittää päivittäiseksi liikunta-annokseksi.

Mukana tutkimuksessa oli yhteensä yli miljoonan ihmisen tiedot ympäri maailmaa, kuten Euroopasta, Australiasta ja Yhdysvalloista. Pääosin tutkittavat olivat yli 45-vuotiaita. Kansainvälinen tutkijaryhmä käytti myös tietoja kuudestatoista aiemmasta tutkimuksesta.

Suosittelemme! Viikko istumista – teetkö sinäkin itsesi sairaaksi?

Uuden tutkimuksen liikuntasuositukset ovat korkeampia kuin edelliset, kirjoittaa Popsugar, mutta ne saattavat olla paremmin saavutettavissa, koska liikkumisen voi jakaa koko päivän ajaksi. Tarpeen saa täytettyä puoliksi sillä, että tekee pienen kymmenen minuutin kävelyn lounaalla sekä ennen ja jälkeen työpäivän.

Kuinka monta tuntia sinä istut päivittäin?