Iih, kutittaa! Ensimmäisenä kannattaa tarkistaa alushousuvalinta. Kuva: Shutterstock
Iih, kutittaa! Ensimmäisenä kannattaa tarkistaa alushousuvalinta. Kuva: Shutterstock

Alapäävaivoihin löytyy usein yksinkertainen selitys. Se saattaa olla vaikkapa jokin näistä.

Kutina, kirvely, runsaalta tuntuva vuoto ja alapään ärsytys eivät aina johdu sukupuolitaudeista tai mistään vakavammista ongelmista. Usein on hyvä käydä lääkärillä, mutta pienempiä vaivoja voi koettaa hoitaa myös itse. Syyt voivat nimittäin olla hyvinkin yksinkertaisia ja ongelmat helposti korjattavissa.

Prevention-sivusto haastatteli alapääasioihin erikoistunutta dermatologia Libby Edwardsia sekä gynekologian asiantuntijaa Cynthia Rasmussenia, jotka kertoivat yleisimmät syyt vaivoihin, joista moni nainen kärsii. Hyvä uutinen on, että ongelmat saattavat ratketa pelkästään pesuainetta vaihtamalla!

1. Putsaatko liian perusteellisesti?

Alapää on siitä hieno värkki, että se puhdistaa itse itsensä. Liiallinen peseminen voi suistaa emättimen luonnollisen tasapainon raiteiltaan, minkä seurauksena voi olla kutinaa, kirvelyä tai ikävää hajua. Riittää, että puhdistat paikat suihkussa ainoastaan ulkoisilta alueilta joko pelkällä vedellä tai intiimialueen pesuun tarkoitetulla tuotteella, jonka pH on korkeintaan 5,5.

2. Käytätkö liian tymäköitä aineita?

Hajusteet, säilöntäaineet ynnä muut kemikaalit ovat alapäälle enemmän haitaksi kuin hyödyksi. Alapään iho on ohut ja herkkä, joten se ei siedä ylimääräistä rasitusta. Muista myös tarkistaa pyykinpesuaineittesi pakkausmerkinnät. Vaihda aineet tarvittaessa allergikoille kehitettyihin tuotteisiin, joiden ei pitäisi ärsyttää ihoa.

3. Unohtuiko kosteutus?

Levität kasvoillesi voidetta päivittäin, jotta iho pysyisi kunnossa. Sama logiikka pätee myös alapäähän. Tavallista vartalovoidetta ei kuitenkaan kannata käyttää herkillä alueilla, sillä ne sisältävät usein hajusteita ja muita ärsytystä aiheuttavia aineita. Kokeile hajusteetonta, alkoholitonta ja säilytysaineetonta vaseliinia.

4. Teitkö väärän liukuvoidevalinnan?

Myös liukuvoide voi olla syyllinen inhottaviin tuntemuksiin alapäässä, sillä monissa tuotteissa on sinänsä kivoja tuoksu- tai makuaineita. Ne saattavat kuitenkin ärsyttää. Myös voiteet, joiden luvataan lisäävän nautinnollista kihelmöintiä tai lämpöä kannattaa kiertää kaukaa. Liukuvoidetta ei kuitenkaan kannata hylätä kokonaan, sillä se tekee yhdynnästä usein miellyttävämpää. Suosi tuoksuttomia ja lisäaineettomia vaihtoehtoja – tarkista esimerkiksi lähiapteekkisi valikoima! 

5. Käytätkö hormoniehkäisyä?

Jotkut hormonaaliset ehkäisyvalmisteet kuivattavat ja ohentavat emättimen limakalvoja, mikä tekee yhdynnästä epämiellyttävää ja kivuliasta. Jos epäilet syyksi ehkäisymenetelmääsi, keskustele lääkärin kanssa eri vaihtoehdoista.

6. Ovatko alusvaatteesi keinokuitua?

Mummoalkkarit ovat muotia, ja se on hyväksi myös alapäälle. Puuvillaiset ja tarpeeksi väljät alusvaatteet antavat paikkojen hengittää. Ne eivät myöskään hankaa, kuten keinokuituiset pitsialushousut saattavat tehdä.

7. Ajeletko karvojasi?

Höyläsi voi olla melkoinen bakteeripesäke, etenkin jos säilytät sitä lämpimässä, kosteassa suihkussa. Pieni haavauma voi aiheuttaa tulehduksen. Myös karvojen ajelussa käytettävät geelit ja vaahdot voivat ärsyttää, joten vähintä mitä voit tehdä, on vaihtaa hajustamattomaan tuotteeseen. Myös karvanpoistogeelit sisältävät usein tuhdin annoksen kemikaaleja, ja vahauskin saattaa ärsyttää ihoa. Mutta hei, onneksi puska on pop (ainakin joidenkin mielestä).

Suomalainen unitutkija Olli Polo väittää Helsingin Sanomissa, että pitkäaikainen väsymys on jo epidemia.

Unitutkija, fysiologian dosentti Olli Polo on tutkinut ja hoitanut uransa viimeiset kymmenen vuotta kroonista väsymysoireyhtymää. Hänen mielestään väsymyksestä on syntynyt jo yhteiskunnallinen epidemia, joka näkyy erityisesti lapsissa ja nuorissa.

– Koskaan aiemmin urallani en muista, että olisin joutunut kirjoittamaan näin paljon lausuntoja lapsille ja nuorille, että heillä on niin vaikea-asteinen väsymys, että se haittaa aivotoimintaa ja sen takia tarvitaan lyhennettyä koulupäivää tai kotiopetusta, Polo kertoo Helsingin Sanomille.

Polo sanoo, että pitkäaikainen ja toimintakykyä heikentävä väsymys alkaa olla kansansairauden luokkaa.

– Noin kolmasosa väestöstä kärsii siitä. Kroonista väsymysoireyhtymää Suomessa sairastaa ainakin 50 000 ihmistä, mutta sekin on vain jäävuoren huippu.

”Kroonista väsymysoireyhtymää Suomessa sairastaa ainakin 50 000 ihmistä, mutta sekin on vain jäävuoren huippu.”

HS:n mukaan Polo on hoitanut väsymysoireyhtymäpotilaita klinikallaan kokeellisin hoitomenetelmin, jotka ovat synnyttäneet muissa lääkäreissä vastustusta ja johtaneet Valviran varoitukseen. Unitutkijan itsensä mielestä väsymystä ei haluta myöntää kansanterveydellisenä ilmiönä, koska sen pelätään lisäävän terveydenhuollon kustannuksia.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa?

Krooninen väsymysoireyhtymä on tila, jossa keskeisenä oireena on yli kuusi kuukautta jatkunut väsymys ja potilaan toimintakyky on merkittävästi heikentynyt, kertoo Duodecim.

Ennen kuin kirjoitat hakukenttään ”krooninen väsymysoireyhtymä”, kannattaa pysähtyä ja miettiä!

Krooninen väsymysoireyhtymä ei ole todellakaan ainoa asia, joka aiheuttaa väsymyksen tunnetta. Voimattomuutta saattaa aiheuttaa esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta, raudan puute tai stressaava elämäntilanne.

Linkin korjaus 21.24: Duodecim-linkki on vaihdettu uudempaan artikkeliin.

Markus Jansson

Unitutkija väsymysepidemiasta HS:lle: ”Kroonista väsymysoireyhtymää Suomessa sairastaa ainakin 50 000 ihmistä”

Teillä on VANHA JA VÄÄRÄ LINKKI DUODECIMIN JUTTUUN!!! Uusi artikkeli Kroonisesta väsymysoireyhtymästä on tämä: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01194 Kyse on somaattisesta, neuroimmunologisesta dysautomiaa aiheuttavast aineenvaihduntasairaudesta, jonka uusi nimi on Systeeminen Rasitusintoleranssisairaus (SEID). Sillä ei ole mitään tekemistä minkään "väsymyksen" kanssa, älkää käyttäkö tuota harhaanjohtavaa ja vähättelevää termiä! Tukiryhmä FB:ssä https://www...
Lue kommentti

Neurologin mukaan päänsärkydiagnoosia ei pidä tehdä hartiakipujen perusteella. 

Lähes jokainen meistä kokee joskus päänsärkyä. Vanne kiristää päätä, silmän takana juilii ja särky jyskyttää ohimolla. Päänsäryn oireet ovat moninaiset, mutta niin ovat syntysyytkin. Terveyskirjaston mukaan päänsärky voi johtua esimerkiksi lihaksista, aivokalvoista, poskionteloista, verisuonista tai hampaista.

Osa päänsärkyä kokevista kärsii itse asiassa migreenistä. Päänsärkyjä on tunnistettu yli 200 erilaista, mutta migreeni on yleisin lääkärin apua vaativista päänsäryistä.

Neurologi Markku Nissilän erityisalaa ovat migreeni ja muut päänsäryt. Hänen mukaansa migreenidiagnooseja annetaan Suomessa kitsaasti, vaikka migreeni ei suinkaan ole harvinainen. Yli 90 prosenttia päänsäryn takia lääkäriin hakeutuneista kärsii migreenistä.

– Kun päänsärkyä diagnosoidaan, ajatellaan usein, että ensin pitää miettiä kaikki muut vaihtoehdot, ja migreeni on viimeinen diagnoosi, johon päädytään, Nissilä sanoo.

Neurologi vastaa kuuteen kysymykseen

1. Mistä erottaa migreenin ja muun päänsäryn?

– Jos päänsärky on sellaista, että sen takia tulee sairauspoissaoloja tai joutuu perumaan sosiaalisia menoja, ensimmäisen ajatuksen pitäisi olla, että kyseessä on migreeni.

– Seuraavat oireet liittyvät vain migreeniin: pahoinvointi ja oksentelu, säryn tuntuminen sykkeen mukana ja säryn paheneminen arkiaskareista, kuten portaiden nousemisesta. Pahoinvoinnin sijasta tai lisäksi migreeniin voi liittyä valo- ja ääniherkkyyttä. Sykkeen mukana tuntuva ja oksentelua aiheuttava päänsärky on migreeniä, vaikka särky olisi lievääkin.

”On yksi suomalaisen terveydenhuollon suurimmista virheistä, kun kuvitellaan, että hartiaseudun vaivat ovat selitys päänsärylle.”

– Muista päänsäryistä hyvin yleinen on tensio- eli jännityspäänsärky. Sen tunnusmerkki on lievä särky, joka ei estä tekemästä asioita.

2. Hartiat ovat ihan jumissa. Johtuukohan päänsärkyni vain siitä?

– Ei. On yksi suomalaisen terveydenhuollon suurimmista virheistä, kun kuvitellaan, että hartiaseudun vaivat ovat selitys päänsärylle. Muualla maailmassa ei ajatella näin.  

– Jos päänsärystä tehdään diagnoosi sillä perusteella, että niska-hartiaseudun lihakset aristavat, tuloksena on yleensä väärä diagnoosi. Migreenistä kärsivillä on kyllä muita useammin hartiavaivoja ja migreenikohtaus voi tuntua myös niskassa sekä hartioiden yläosassa, mutta se ei tarkoita, että migreeni johtuisi jumiutuneista hartioista.

3. Kuinka yleinen migreeni on?

– Noin joka kymmenes on saanut viimeisen vuoden aikana migreenikohtauksen. Jossakin vaiheessa elämäänsä migreenistä kärsii joka kolmas nainen ja 17 prosenttia miehistä.

– Migreenikohtaukset ovat sairautta, mutta migreeni on myös ominaisuus, johon liittyy se, että säätelyhermosto reagoi herkemmin kuin muilla. Siksi migreeni-ihmisillä on muita useammin kylmät kädet ja jalat, ärtynyt paksusuoli ja matala verenpaine.

”On legendaa, että migreeni loppuisi aina viisikymppisenä.”

4. Miksi naisilla esiintyy enemmän migreeniä kuin miehillä?

– Naisilla ja miehillä on yhtä paljon migreenille altistavia geenejä, mutta naisilla murrosiässä alkava hormonikierto on niin voimakas ärsyke, että naisilla esiintyy tuplasti enemmän migreeniä kuin miehillä. Hormoneiden takia migreeni tulee esiin niilläkin naisilla, joilla geneettinen kuorma on aika pieni.

5. Seuraavatko migreenikohtaukset loppuelämän, jos niitä kerran alkaa saada?

– Saattavat seurata. Migreeniä voidaan kuitenkin hoitaa sekä ennaltaehkäisevillä että kohtauslääkkeillä. Täsmälääkkeet migreeniin tulivat markkinoille 1990-luvun alussa, ja sen jälkeen ei ole tapahtunut oikein mitään – kunnes ensi vuonna markkinoille tulevat ensimmäiset biologiset migreeninestolääkkeet. Niitä pistetään suoneen kerran kuukaudessa. Kokeissa havaittiin, että neljännes koehenkilöistä pääsi migreenistä kokonaan eroon biologisilla lääkkeillä.

– On ihan legendaa, että migreeni loppuisi aina viisikymppisenä. Vaihdevuosien kohdalla migreeni loppuu joillakin, mutta joillakin se pahenee.

6. Voiko migreeniä helpottaa muuten kuin lääkkeillä?

– Joillekin voi riittää kylmällä hautominen ja joillekin, varsinkin lapsille, toimii nukahtaminen. Aikuinen voi tarvita lääkkeen ja nukahtamisen, jotta kohtaus menee ohi.