Meikki- ja hiustaiteilija Mariela Sarkima laihdutti vuosia, kunnes teki pysyvän elämänmuutoksen. Hän ei arvannut, millaisia muistoja kuntoremontti nostaisi esiin. –Hyvä itsetuntoni olikin vain pintaa, Mariela sanoo.

Vuosi sitten Mariela Sarkima, 35, juhli ystävänsä häitä Tukholmassa. Kesäillan tunnelma oli kaunis ja intiimi. Mariela puhalteli saippuakuplia ilmapalloin koristellussa puutarhassa.

– Kaikki oli täydellistä, mutta jouduin tsemppaamaan. Tukka päähän, meikki naamaan, skumppaa ja happy face. Sisälläni jokin huusi, että ei näin, en pysty tähän enää.

Päällisin puolin kaikki oli hienosti. Mariela oli julkaissut juuri Hair Bible -kirjan ja tehnyt hiusvälinemalliston Cailapin kanssa. Hänestä oli tulossa alansa julkkis.

– Mutta en ole koskaan ollut niin onneton kuin silloin. Kun olen jälkikäteen kertonut kavereille, moni on sanonut, että eivät he tajunneet.

Mariela voi huonosti ja söi mitä ja milloin sattui. Liikuntaa hän harrasti käymällä satunnaisesti lenkillä tai tanssitunnilla. Selkää ja niskaa särki, painoindeksi näytti ylipainoa.

Mariela tiesi, että salitreeni saisi hänet jaksamaan paremmin, mutta rankan työpäivän jälkeen oli helpompi lähteä skumpalle.

– Saatoin juosta 15 kilometriä äidille ja isälle ja ajatella, että olen niin hyvä, että saan nyt syödä kokonaisen suklaakakun ja olla liikkumatta seuraavaan puoleen vuoteen. Olin koko ajan vähän vaivainen, mutta en silti kuunnellut sisäistä liikkujaani.

 

 

Ystävän häissä Tukholmassa. ”En aiemmin ymmärtänyt, että olen yksi kokonaisuus, symbioosi, jossa kaikki liikuttaa kaikkea. En voi tykätä ulkokuoresta ja vihata sisäpuolta”, Mariela sanoo.

Tiistai 1. heinäkuuta 2014 Päätavoite: olla onnellinen

Mulla on tästä ajanjaksosta hyvä kutina. On sellainen olo, että olen saanut vainun jostain mielenkiintoisesta, ja olen menossa vahvasti sitä kohti.

Mariela yritti elämänmuutosta ensimmäisen kerran vuonna 2009. Hän uskotteli itselleen, ettei kokenut kolmenkympin kriisiä, mutta alkoi voida huonosti kropassaan.

Mariela oli kokeillut kaikki pikadieetit ja mietti, mikä tällä kertaa auttaisi. Hän perusti anonyymin blogin, jossa avautuisi ylä- ja alamäistään.

– Ruudun toiselta puolelta tulikin tsemppiviestejä. Luulin tietysti, että olen maailman ainoa nainen, joka ei pysty pääsemään kiloistaan eroon, Mariela sanoo.

Puolessa vuodessa Mariela pudotti kymmenen kiloa ja alkoi siitä innostuneena tehdä pitkään puheissa ollutta Make Up Bible -kirjaa. Projekti oli yllättävän raskas, ja kilot tulivat korkojen kera takaisin.

– Kun pääsin asettamaani tavoitteeseen, olin sitä mieltä, että nyt olen valmis. Vanhat tavat olivat liian lähellä.

Työkiireet jatkuivat, ja kilot suhasivat pari vuotta edestakaisin. Syntyi Hair Bible, esikoistakin isompi urakka, ja Mariela väsyi entisestään. Julkaisun jälkeen Mariela ja kollega Hanna Ruusunen lähtivät 11 suuren kaupungin kiertueelle. He suunnittelivat syövänsä terveellisesti ja menevänsä salille jokaisessa kaupungissa.

– Se kosahti ensimmäiselle ABC:lle, Mariela muistaa.

– Ostimme sipsipussin, limua ja karkkia sillä verukkeella, että tämä kiertue on niin rankka, nyt nautitaan. Kuukauden jälkeen kiertuemekkojen vetskarit eivät meinanneet mennä kiinni.

Viime kesänä Mariela tajusi, että oli jojoillut painon kanssa 2000-luvun alusta lähtien. Enää kyse ei ollut laihtumisesta. Muutoksen pitäisi tapahtua päässä.

Mariela alkoi kirjoittaa päiväkirjaa ja miettiä, miksi projekteissa käy aina näin. Hän ymmärsi, ettei pääsisi eteenpäin hokemalla, että rakastan itseäni sitten, kun olen laihtunut.

– En kunnioittanut itseäni enkä uskonut itseeni. Kun aloitin laihduttamisen, taustaääni sanoi, ettet kuitenkaan onnistu. Niin kävikin. Ikään kuin kerjäsin sitä.

Mariela alkoi seistä joka aamu alasti peilin edessä ja hokea itselleen: olenpa kaunis. Hiljalleen hän alkoi myös uskoa sanojaan.

– Kyyneleet alkoivat valua, ja tajusin, että ihana tyyppi tuolla. Meillä ei ole mitään hätää.

Mariela asetti itselleen päätavoitteen: olla onnellinen koko loppuelämän ajan. Konkreettisen painotavoitteen hän pilkkoi kolmeen etappiin: ensimmäinen oli normaalin rajoihin asettuva painoindeksi.

– Aiemmin minulla oli olo, että olen vankina kropassani. Kun katsoin peiliin, ajattelin, että tuo en ole minä. Se on valeasu, läskipuku, Mariela sanoo.

– Luulin, että minulla on hyvä itsetunto, mutta se oli vain pintaa. Ymmärsin, että minun pitää hyväksyä, että näytän nyt tältä. Olen onneton, mutta hyväksyn sen ja menen kohti parempaa.

 

 

Maanantai 21. heinäkuuta 2014 Liikkeelle pienin askelin

Monna on lupautunut auttamaan, että saan tehtyä liikunnasta tärkeän osan elämääni. Se on tämän hetken päätavoitteeni, vaikka tietenkin silmissä siintää myös kilojen karistaminen.

Konkreettisen kuntoremontin Mariela aloitti pienin askelin. Hän päätti kävellä aina portaita viidennen kerroksen kotiinsa, myönsi olevansa sokerikoukussa ja karsi ruokavaliostaan herkut ja alkoholin kuudeksi viikoksi kokonaan.

Ensiaskelten jälkeen Mariela otti yhteyttä personal trainer Monna Pursiaiseen. He alkoivat juosta portaita, tehdä kuperkeikkoja ja nostella kahvakuulia.

Lisäksi Mariela pyöräili, juoksi, joogasi ja löysi uudelleen nuoruudenrakkautensa tanssin. Hän alkoi tanssia jazzia, housea, afroa – ja tietysti balettia – olihan Marielan edesmennyt mummo entinen prima ballerina. Yhteensä Mariela liikkui viisi tuntia viikossa.

– Sanoin Monnalle, että haluan löytää taas liikunnan riemun.

Ensin Mariela ja Monna tapasivat kahdesti viikossa, nykyään kerta riittää. Heillä synkkaa hyvin, ja Monna saattaa kysyä tekstarilla ennen treenejä, mikä fiilis.

– Kerran olin tosi väsynyt, joten pidimme henkiset treenit. Kävimme kahvilla.

Mariela laittoi remonttiin paitsi liikuntatottumuksensa myös ruokavalionsa. Hän lisäsi lautaselleen kasviksia, vähensi leivän ja pastan määrää ja alkoi syödä joka aamu aamiaista.

– Kun sain sokeri- ja alkoholihuurun pois, tunnistin, milloin minulla on nälkä ja milloin olen väsynyt.

Lauantai 27. syyskuuta 2014 10 karkkipussia varastoon

Aikaa on kulunut riittävästi, ja uskoni on vahva. Tunnen ensimmäistä kertaa, että olen matkalla kohti pysyvää muutosta.

Aikaisemmilla laihdutuskerroillaan Mariela oli aina väsännyt liikuntalukujärjestyksen ja kilotaulukon ja päättänyt, että viikossa oli tiputettava tietty grammamäärä. Siitä huolimatta alku oli tahmea.

Nyt Marielasta tuntui, että hän todella halusi liikkua ja syödä hyvin.

– Olin niin euforiassa siitä, että ensimmäistä kertaa uskoin itseeni.

Mariela uskoo, ettei onnistunut aiemmin, koska lähti laihdutusprojektiin aina väärin perustein.

– Sanoin, että tämä on elämäntaparemontti, mutta oikeasti odotin vain, että pääsen maaliin ja voin taas syödä runebergintorttua. Kun vuosi sitten aloitin, minulla oli tosi vahva tunne, että nyt onnistun.

Kuuden viikon herkkulakko oli tarpeellinen alkusysäys, mutta sen jälkeen Mariela luopui nollatoleranssista.

– Kun asiasta tulee kielletty, siitä tulee ihan helvetin houkutteleva. Ei ole mikään vitsi, että saatoin ennen syödä koko kakun.

Nyt Mariela saattaa juoda skumppaa saunoessaan mökillä mutta tunnistaa, milloin herkkuhimo ei ole enää hallinnassa.Marielan heikkous ovat salmiakin makuiset Bilar-karkit, joita ei Suomesta saa.

– Olen sopinut itseni kanssa, että silloin, kun löydän niitä, saan syödä. Kesällä löysin niitä huoltsikalta Ruotsista. Ostin 10 pussia varastoon.

Maanantai 29. joulukuuta 2014 Ei koskaan valmista

Nyt tuntuu kuin tuo kolmisen viikkoa jatkunut yhtäjaksoinen hyvänolon tunne olisi loppunut viime yönä kuin seinään. Loppuiko mun kantoraketista polttoaine?

Elämäntaparemontin vaikein vaihe oli syksyllä, kun Mariela ajautui työsumaan: hän pyöritti 150 neliön messuosastoa I love me -messuilla ja veti Gloria Fashion Show’n ja Elle Style Awardsin meikkitiimejä. Säännöllinen ruokavalio lipsui, ja välillä oli pakko napata sämpylä, koska muuta ei ollut tarjolla.

Kun työputki oli ohi, Mariela kieltäytyi hetkeksi jokaisesta projektista. Edelliset kuusi vuotta nurkan takana oli aina odottanut seuraava.

– Päätin, että tämän vuoden tärkein projekti olen minä. Se on vaatinut nöyrtymistä. Olen joutunut alleviivaamaan sitä, ettei työ määrittele minua.

Vaikeinta on ollut tajuta, ettei elämänmuutos ole projekti, joka on joskus valmis.

– Voin bodata itseni kuntoon, mutta en voi jäädä siihen tekemättä mitään.

Kun Mariela aloitti muutoksen, hän ei tajunnut, kuinka syviin vesiin se hänet veisi. Hän on joutunut kohtaamaan lapsuudenmuistojaan ja miettimään, mistä ylensyöminen on johtunut.

– Mietin, miksi en usko itseeni ja ajattelen, että en riitä. Minulla pienestä asti ollut olo, että olen keskinkertainen enkä kuulu joukkoon. Vetäydyin nuorena mielelläni omaan maailmaani.

Mariela tajusi palkinneensa itsensä lapsuudesta lähtien syömisellä. Herkuttelu oli Marielan omaa aikaa, josta hän rankaisi itseään syömällä lisää.

– En kokenut itseäni kylläiseksi ennen kuin olin syönyt itseni huonovointiseksi.

Neljännellä luokalla Mariela säästi perheen etelänmatkaa varten kolikoita laivalta tuotuun Kiss-Kiss-peltipurkkiin. Purkki oli piripinnassa ja Mariela ylpeä itsestään.

Sitten hän alkoi ottaa joitakin markkoja mukaan aamuisin lähtiessään kouluun. Kotimatkalla hän osti kioskilta kaksi Raider-suklaapatukkaa, tumman suklaan ja tavallisen. Kotipihalla hän istui viltille, katseli metsää ja söi molemmat.

– Tein sitä joka päivä, kunnes tajusin, että purkin pohja näkyi. Olin syönyt kaikki kesälomarahani. Se oli ensimmäinen syömäkieroumani, Mariela sanoo.

– Lähdin laihduttamaan, mutta en muista, koska olisin itkenyt niin paljon kuin tämän vuoden aikana.

 

 

Tiistai 17. maaliskuuta 2015 Hitaasti ja terveellisesti

Ihaninta on se, että tunnen muutoksen olevan pysyvä. Paluuta entiseen ei enää ole.

Elämäntaparemonttiin ryhtyessään Mariela kävi läpi koko vaatekaappinsa. Hän mittasi housunympäryksiä ja teki kolme tavoitevaatelaatikkoa. Yhdessä niistä olivat vuonna 2000 ostetut J.Lo-farkut.

– Ostin ne rahattomana opiskelijana Stockmannin kortin luotolla. Käytin niitä kerran tai kaksi. Nyt haukoin happea, kun seisoin niissä.

Vaikka minäkuvan korjaaminen oli Marielalle tärkeintä, hän halusi myös laihtua. Sitä ei aina katsottu hyvällä.

– Tosi moni on sanonut, että ethän sinä edes ollut ylipainoinen. Olin. Mutta eihän se näkynyt. Olen ollut muoti- ja kauneusalalla 15 vuotta ja osannut aina pukeutua. Se on ollut myös tekosyyni. Jos laitan tämän mallisen paidan, kilot eivät näy.

Moni piti Marielan elämänmuutosta ohimenevänä dieettinä. Joko se sinun kuurisi on loppu, joku kysyi. Ei sitten yhtään enempää, nyt alkavat jo luut näkyä, sanoi toinen.

– Olen yrittänyt sanoa, että teen tämän terveellisesti ja hitaasti. On tosi tärkeää, että näytän nuorille tytöille esimerkkiä.

Nyt Marielan paino on pudonnut 12 kiloa ja liikkumisesta tullut elämäntapa. Suurin muutos on tapahtunut silti päässä.

– Tajusin, että onnettomuuteni ei johtunut kiloista vaan jostain syvemmältä. Jos en olisi selvittänyt ensin sitä, olisin voinut päästä kymmenestä kilosta, mutta ne olisivat tulleet takaisin, Mariela sanoo.

– Olen viidennestä luokasta lähtien ajatellut painoani joka päivä. Se on aika kauheaa. Se tila vapautui päästäni jo sillä hetkellä, kun päätin, että olen ihan hyvä nyt, mutta menen silti eteenpäin.

Kun Mariela katsoo nyt kuvia viime kesältä, kurkkua alkaa kuristaa.

– Kuulostaa hippijutulta, mutta minulla on uudestisyntynyt olo. Tiedän, etten enää palaa entiseen.

Kursivoidut lainaukset ovat Marielan Laihisraivarit-blogista.

”Kohtuus kaikessa” on edelleen pätevä sääntö syömisessä, sanoo suomalaispsykologi.

Kohtuullinen syöminen – mitä se oikein on? Moni kokee säännön vaikeaksi, jotkut jopa tylsäksi tai käyttökelvottomaksi.

Psykologi Katarina Meskanen kertoo olevansa kohtuusyömisen suuri kannattaja. Hänen mielestään kohtuudella voi nautiskella periaatteessa kaikkea, herkkujakin.

Meskanen työskentelee psykologina HYKS:in syömishäiriöyksikössä ja on yksi Irti ahminnasta -kirjan kirjoittajista. Hänen mielestään ei ole mitään järkeä kieltää itseltään jyrkästi mitään – sillä kehittää helposti itselleen epäterveen ja mustavalkoisen suhtautumisen ruokaan.

– Kohtuullisuus on veteen piirretty viiva. Sille ei liene mitään yleispätevää määritelmää, joten voi olla hankala tietää, milloin mennään kohtuullisuuden yli.

Meskanen suostui kuitenkin listaamaan merkkejä, joista jokainen voi tunnistaa kohtuullisen syömisen:

  • 1. Kohtuullisuuteen ei kuulu liian tiukka kurinalaisuus. Mustavalkoisuus ruokavaliossa ja erilaiset dieetit vain saavat syömisen karkaamaan jossain vaiheessa käsistä.

Lue myös! Oletko nautiskelija vai kontrolloija? Psykologi kertoo, mikä on paras tapa herkutella

  • 2. Älä rajaa liian jyrkästi, mitkä ovat sallittuja ruoka-aineita. Erilaisia ruokia pitää saada nauttia tunnontuskitta, jottei ruokavaliosta tule liian suppea.

”Kun oma ruokasuhde on kunnossa, kohtuullisuus toimii.”

  • 3. Kun oma ruokasuhde on kunnossa, kohtuullisuus toimii. Silloin ruokaa ei tarvitse tankata kuin pula-ajan lapsi ruotsinlaivan buffetissa. Jos kohtuullisuus ei toimi, omassa ruokasuhteessa saattaa olla jotain pielessä.

  • 4. Tunnistatko tilanteet, joissa menetät syömisen hallinnan? Kun oppii tunnistamaan sellaiset hetket, voi jatkossa toimia toisin, jotta syöminen pysyy kohtuudessa.

  • 5. Pystytkö lopettamaan syömisen halutessasi? Kohtuullista syömistä on myös se, ettei syö enemmän kuin oli tarkoitus.

  • 6. Ja jos joskus herkutteleekin liikaa, kohtuusyöjä palaa taas normaaliin seuraavalla aterialla.

  • 7. Ruoka ei saa aiheuttaa pahaa mieltä tai syyllisyyttä. Kohtuullista syömistä ei seuraa huono omatunto, itsesyytökset, pettymys tai syyllisyys.

”Kohtuullista syömistä ei seuraa huono omatunto, itsesyytökset, pettymys tai syyllisyys.”

  • 8. Kohtuullisuuteen kuuluu myös se, ettei ruokaa tarvitse ansaita, eikä se ole palkinto. Ruoka ja syöminen saavat toki edelleen olla nautintoja elämässä, mutta eivät ainoita.

  • 9. Armollisuus, sallivuus, joustavuus ja mutkattomuus ovat hyviä tavoitteita syömisessä.

  • 10. Kohtuullinen syöminen on ennen kaikkea sitä, että ei kiellä itseltään mitään. Se ei silti tarkoita, että herkkuja ahmitaan kaksin käsin.

Kun hiuspohja pöllyää tai tukka makaa liiskana, pitää päänahkaa hoitaa oikeilla tuotteilla.

Pipokausi painaa pälle, mutta ennen kuin talven valkohiutaleita edes näkyy taivaalla, niitä alkaa kummasti leijailla olkapäille. Hilseen lisäksi monille aiheuttaa pulmia rasvoittuva päänahka, joka tekee hiuksista elottoman liuskan.

Pölytys kuriin

Kuiva hilse kertoo, ettei hiuspohja voi hyvin. Kutiseva ja pöllähtelevä päänahka on seurausta ihon liiasta kuivumisesta sekä hitaasti toimivista talirauhasista. Joskus kuiva hilse voi olla merkki atooppisesta ihottumasta. Ilmastointi, kuiva huoneilma, stressi tai tuuheuttavat muotoilutuotteet eivät itsessään aiheuta hilsettä mutta voivat pahentaa oireita.

Unique Haircare Omega 3 -hiusöljy kosteuttaa hiuspohjaa jojobaöljyn ja F-vitamiinin avulla. Ravitseva öljy hoitaa omega-3-rasvahappojem sekä rosmariinin avulla erinomaisesti, 17 €.

Hilsesampoot voivat vain pahentaa ongelmaa. Tärkeintä on kunnon kosteutus. Valitse hellävarainen sampoo, joka ei pese hiuspohjaa ja hiuksia natisevan puhtaiksi. Levitä kosteuttava hoitoaine tyveen saakka ja elvytä päänahan verenkiertoa hieromalla. Tehohoidot ja naamiot toimivat kuivina kausina samalla tavalla kuin huulirasva rohtuneilla huulilla.

Phytosquam Anti-Dandruff Moisturizing Shampoo on kuuriluontoinen shampoo kuivan ja herkän hiuspohjan hilseilyyn. Japaninpagodipuu-uute ehkäisee hilseen muodostumista ja rauhoittaa hiuspohjan tulehdusta, 21 €.

Kutina kuriin

Kun päänahassa on isoina liuskoina lähtevää hilsettä, ja iho on kutiseva ja ärtynyt, on kyseessä rasvainen hilse. Se on yksi yleisimmistä hilsetyypeistä, joten keinoja sen taltuttamiseen onneksi löytyy.

Cutrinin BIO+ Clear Anti-Dandruff Peel Mask -naamio sopii myös terveen hiuspohjan kuorintaan kuolleen ihosolukon irrottamiseksi, 16 €.

Yleisin syy on taliköhnäihottuma eli seborrooinen ekseema, jonka aiheuttavat hiuspohjassa normaalistikin elävät rasvahiivat. Kun hiuspohjassa on paljon talia, eli likaa ja rasvaa, hiivasienten kiihtynyt aineenvaihdunta pääsee ärsyttämään ihoa ja aiheuttamaan hilsettä.

Sim Sensitive System 4 Shale Oil 4 sampoon liuskekivioljy tasapainottaa talineritystä ja rahoittaa hiuspohjaa, ja tuote on suunniteltu erityisesti rasvaisen hilseen ongelmiin, 17 €.

Tärkeintä on säännöllinen pesu. Rasvaiseen hilseeseen purevat hilsesampoot. Niitä voi käyttää joko päivittäin tai muutaman kerran viikossa normaalin sampoon rinnalla. Helpotusta saa myös lisäämällä hiuspohjaan hydrokortisonilinimenttiä tai glyserolia sisältävää käsihuuhdetta. Ihmekikka, mutta toimii!

Liiskaletti liehuvaksi

Pesuvälin pidentäminen ei saa rasvoittumista aisoihin, vaan hiukset ovat aina littanat ja elottomat. Miten ne pysyisivät kuohkeina edes päivän?

Jos käytät paljon muotoilutuotteita, pese hiuksesi syväpuhdistavalla sampoolla kerran viikossa. Redken Hair Cleansing Cream vapauttaa hiukset myös metalli- ja mineraalijäämistä hedelmähappojen avulla, 32 €.

Jopa joka kolmannella on rasvoittuva päänahka. Hiusten pesuvälin pidentäminen voi joskus vain pahentaa ongelmaa, sillä rasvaisessa hiuspohjassa viihtyvät myös erilaiset sienet ja hiivat.

Lushin Jumping Juniper -palasampoon nimeen vannovat monet rasvaisesta hiuspohjasta kärsivät. Laventelia ja katajaa sisältävä tuote jättää päänahan raikkaaksi, 14 €.

Oikea hoitokeino on säännöllinen pesu tuuheuttavalla tai rasvoittuvalle päänahalle tarkoitetulla sampoolla. Liian kuivattava sampoo saattaa vain lisätä talineritystä, sillä myös rasvaista ihoa täytyy kosteuttaa. Valitse ilmavaksi jättävä mutta hoitava hoitoaine ja levitä sitä sekä latvoihin että hiuspohjaan. Jätettävät hoitosuihkeet toimivat kevyempään kosteutukseen.

Raaviskelija

Lumikone vai liiskaletti? Helli päänahka kuntoon

Tulipa oikein roppakaupalla kalliita tuotteita. Itselläni oli epätoivon partaalle vieviä kuivan hiuspohjan ongelmia. Ensin luulin, että minulla on hilsettä ja käytin kaikki mahdolliset apteekin ja muiden kauppojen hilseshampoot. Eikä mitään apua niistä. Sitten luulin että minulla on täitä, koska hiuspohjaa kutisi vietävästi koko ajan. Ja niin ryntäsin ostamaan täishampoita. Ei ollut täitä. Rahaa paloi, eikä mistään ollut apua. Lopulta sain vihjeen Sebamed-shampoosta. Ja XZ Niittyvilla-...
Lue kommentti

Unitutkija jakaa ihmiset neljään nukkujatyyppiin. Oletko leijona, delfiini, karhu vai susi?

Entäpä, oletko aamuvirkku vai yökukkuja?

Unitottumuksemme määrittävät meille jokaiselle oivallisimmat ajat herätä, syödä, liikkua ja nukkua. Näin uskoo brittiläinen unitutkija, lääkäri Michael Breus.

Breus pitää vastaanottoa Los Angelesissa ja on kirjoittanut useita kirjoja unihäiriöistä. 16 vuotta yksityisellä klinikallaan työskennellyt lääkäri huomasi ensimmäisinä vuosinaan, että hänen normaalit hoitokeinonsa eivät auttaneet unettomuudesta kärsiviin ihmisiin.

– Ymmärsin, että potilaani eivät kärsi unettomuudesta. He osoittautuivat yökukkujiksi. Ainakin jotkut heistä, Breus kertoo Independent-lehdelle.

Breusin mukaan yöukkujat voivat erinomaisesti viikonloppuisin ja lomalla. He menevät nukkumaan noin yhdeltä yöllä ja heräävät aamulla kello 8–9. Mutta kun arki taas koittaa, kukkujat tuntevat itsensä väsyneiksi.

– Huomasin, että heidän sisäinen kellonsa on häiriintynyt.

Tämä oivallus sai Breusin pohtimaan, onko olemassa muita nukkujatyyppejä, joiden sisäinen kello käy eri ajassa valtavirran kanssa. Uudessa kirjassaan The Power of When hän esittelee löydöksensä.

Hän päätyi neljään eri nukkujatyyppiin ja nimesi ne karhuihin, delfiineihin, leijoniin ja susiin. Vahvoja aamuvirkkuja ovat leijonat ja yökukkujia sudet; kumpaankin ryhmään kuuluu noin 15–20 prosenttia kaikista ihmisistä.  

Joka kymmenes on Breusin mukaan delfiini, joka nukkuu kevyesti ja saattaa heräillä monta kertaa yössä. Hekin ovat melkoisen aamuvirkkuja. Lääkäri määritteli nukkujatyypeille muitakin ominaisuuksia. Delfiiniryhmässä on muun muassa paljon perfektionisteja, joiden aineenvaihdunta toimii hyvin. He ovat varuillaan ihmissuhteissaan eivätkä harrasta riitelemisestä.

Lue myös! Tämän vuoksi säpsähdät hereille, kun olet nukahtamassa

Tyypillisin nukkujatyyppi on karhu. Heitä on noin puolet väestöstä, Breus sanoo. He nukkuvat yleensä hyvin ja sikeästi, mielellään vähintään kahdeksan tuntia joka yö. ”Karhut” ovat kuuluisia ruokahalustaan ja ystävällisyydestään.

Ihmisten unitottumusten ja niihin liittyvien persoonallisuuksien kartoittamisen lisäksi Breus suosittelee jokaiselle nukkujatyypille tietynlaista vuorokausirytmiä. Kun ihminen on löytänyt luonnollisen rytminsä, hänen väsymyksensä vähenee ja tuotteliaisuus lisääntyy kuin itsestään – onpa hän sitten täydellinen aamuihminen tai loistava iltaseuralainen.

Selvitä nukkujatyyppisi ja ideaali päivärytmi

Oman nukkujatyyppisi voit selvittää Breusin testillä täällä, tai ehkä tunnistat sen jo lukemalla eri nukkujatyyppien ideaalit päivärytmit. Oletko pitkään aamulla unenpöpperössä vai alatko heti hommiin? Kaipaatko raskasta aamupalaa vai syötkö mieluummin välipaloja iltapäivällä?

Breus on listannut kunkin tyypin parhaat ajat myös liikunnalle, työnteolle ja seksille.

Katso, miten sinun kannattaisi järjestää päiväsi ja rutiinit sen mukaan, oletko leijona, karhu, delfiini vai susi.  

Unettomalle! Nolla tuntia unta viime yönä? Näin selviät päivästä

Aktiivinen leijona menee ajoissa nukkumaan. Kuva: Shutterstock
Aktiivinen leijona menee ajoissa nukkumaan. Kuva: Shutterstock

Leijonan ihannepäivä

05.30–06.00 Herätys ja toimintaa! Leijonat ovat täydessä terässä heti herättyään. Heille sopii varhainen aamupala, joka täyttää mahan. Harva leijona on ylipainoinen, sillä he syövät terveellisesti.

06.00–07.30 Leijonat ovat heitä, jotka hyötyvät eniten aamuseksistä. He ovat usein iltaunisia ja päivät venyvät helposti töissä, koska moni leijonista ylenee toimitusjohtajaksi tai muihin korkeisiin tehtäviin. Virkeä leijona nauttii varhaisista lemmenleikeistä ja saa niistä puhtia päivään.

07.30–10.00 Varhaiset herätykset saavat leijonat kaipaamaan pientä välipalaa jo silloin, kun muut syövät vasta aamiaistaan. Tämä on leijonien huippuaikaa, joka kannattaa käyttää ajattelutyöhön.

Suosittelemme! 5 minuuttia riittää – piristä ilmettä pikakasvohoidolla

12.00–13.00 Nauti päivänvalosta ja lounaasta – mutta älä hiilareista! Ne tekevät iltapäivällä uneliaan olon.

13.00–17.00 Tässä vaiheessa päivää on luonnollista, että leijona alkaa hieman nuutua. Uusien ideoiden ja kaiken vapaan luomisen paras hetki on nyt!

17.00–18.00 Lähde liikkumaan! Vaikka leijonat ovatkin aamuvirkkuja, varhainen liikuntahetki on hyvä siirtää illansuuhun – eli sinne, missä energiaa tarvitaan eniten.

18.00–19.30 Illallisaika! Kenties nyt maistuisi yksi drinkki, kuten unitutkija suosittelee?

19.30–22.00 Leijonat kömpisivät mieluiten jo sänkyyn ja vetäisivät peiton päällensä. Mutta jos he ovat noudattaneet unitutkijan ohjeita, he ovat nyt poikkeuksellisesti pirteitä ja ehtivät vielä sosiaalisille riennoilleen. 

22.30–01.30 Levollinen uni alkaa maistua tässä vaiheessa, mikäli leijonat ovat ylittäneet itsensä ja malttaneet kokeilla uutta päivärytmiään.

Delfiini ei hellitä ja on melkein kuin puoliksi hereillä koko ajan. Kuva: Shutterstock
Delfiini ei hellitä ja on melkein kuin puoliksi hereillä koko ajan. Kuva: Shutterstock

Delfiinin ihannepäivä

06.30–07.30 Tyypillinen delfiini on hereillä, mutta hän on liian väsynyt noustakseen ylös ja liian virkeä jäädäkseen sänkyyn. Silloin olisi paras nousta ylös ja harrastaa jotain liikuntaa.

07.30–09.00 Delfiineille sopii proteiinipitoinen aamupala. Hiilarit eivät sovi delfiinien aamuun, sillä ne tekevät ihmistyypin hitaaksi ja uneliaaksi.

09.00–12.00 Delfiinit ovat yleensä tässä kohti päivää niin sumussa, että kuppi kahvia saattaisi olla hyväksi. Jos aikatauluun kuuluu töitä, ne kannattaa tehdä omassa rauhassa. Tiimitöistä delfiinityypit eivät pidä muutenkaan, eivätkä varsinkaan tässä kohti päivää.

12.00–13.00 Delfiineillä on paha tapa unohtaa lounas. Terveellinen ateria keskipäivän tienoolla auttaa pysymään hereillä ja ajatukset tasapainossa.

13.00–16.00 Tämä on delfiinien suosikkiaikaa päiväunille, mutta Breusin mukaan päikkäreitä parempaa toimintaa olisi kävelylle lähteminen.

16.00–18.00 Pitääkö sinun tehdä jotain aivotyötä? Illansuu on valppaille delfiineille parasta aikaa projektien ja raporttien valmisteluun.

18.00–19.00 Hyperaktiivisten delfiinien mieli muuttuu iltaa kohti entistä levottomammaksi. Ennen ruokailua heille suositellaan puolentunnin hiljaista hetkeä, esimerkiksi meditoiden.

19.00–20.00 Hiilihydraattia sisältävä illallinen rauhoittaa virkeää delfiiniä. Katso siis, että lautasellasi on perunaa, pastaa tai muuta hiilaria.

20.00–20.30 Seksiä, kiitos!

20.30–23.30 Kierroksilla käyvät delfiinit eivät hyödy sängyssä pyöriskelystä. Ennen nukkumaan menoa heidän on syytä katsoa televisiota tai nauttia lasi viiniä – mutta viimeinen huikka kannattaa ottaa ennen kello 21.

23.30 Nukkumaan! Delfiinit pärjäävät usein kuuden tunnin yöunilla. Jos et saa unta tässä vaiheessa, kokeile erilaisia nukahtamiskeinoja.

Suosittelemme! Eikö uni tule? 14 + 8 vinkkiä, jotka auttavat

Talviunillehan tästä joutaisi. Kuva: Shutterstock
Talviunillehan tästä joutaisi. Kuva: Shutterstock

Karhun ihannepäivä

07.00–07.30 Painatko sinäkin usein torkkunappulaa? Tyypillinen karhu torkuttaa ainakin kahdesti, vaikka enemmän hyötyä olisi kävelylle lähtemisestä tai pikaseksistä.

07.30–09.00 Karhut rakastavat ruokaa ja he nauttivat välipaloja aina, kun vain voivat. Proteiinit kuuluvat ihanneaamupalaan, mutta hiilihydraatit ja kahvi eivät.

09.00–10.00 Auringonvalo määrää pitkälti karhujen vireystilaa. He voivat olla pitkään aamulla unenpöpperöisiä. Pieni kävely luonnonvalossa viimeistään tässä kohti aamua auttaa herättämään karhun hitaalla käyvät aivot.

Mielenkiintoista! Kuluuko aamu pökkyrässä? Oletkin ehkä unihumalassa

10.00–12.00 Nyt on kahvikupin ja tärkeiden töiden aika. Ennen keskipäivää karhujen älykkyys on huipussaan; nyt kannattaa tehdä alta pois vaativimmat hommat.

12.00–13.00 Lounastauolla karhu hyötyy eniten puolen tunnin kävelystä ennen ruokailua. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa, joka on monesti karhuilla jumissa.

13.00–15.00 Väsyttääkö? Iltapäiväkooman saa kuriin meditoimalla tai tosi pienillä päiväunilla – ei suklaapatukalla.

15.00–18.00 Myöhäinen iltapäivä sopii sosiaalisiin tapaamisiin ja esiintymisiin. Minivälipala eli noin 250 kalorin ateria pitää aivot skarppina.

18.00–19.00 Liikuntaa!

19.00–20.30 Yleensä karhut kaipaavat illallista jo kuuden aikoihin, mutta tunnin siirto voi auttaa myöhäisen illan mielitekojen vastustamisessa. Ruokaileminen kolme tuntia ennen nukkumaan menemistä sopii karhuille.

20.30–22.00 Kuuma kylpy ja kirja tai kevyt jutustelu rytmittävät kohti yöunia.

22.00–23.00 Sulje puhelimet ja hae nautintoa seksistä!

23.00 Hyvää yötä!

Tekisikö sinunkin mieli käpertyä tällä tavoin vasta aamuyöstä? Kuva: Shutterstock
Tekisikö sinunkin mieli käpertyä tällä tavoin vasta aamuyöstä? Kuva: Shutterstock

Suden ihannepäivä

07.00–07.30 Susityypit eivät mielellään heräisi ennen aamuyhdeksää. Herätys kello 7 vaatii kaksi kelloa ja noin puolen tunnin tuumaustauon.

07.30–08.30 Kahvi ei pelasta aamu-unista, mutta kunnon aamiainen sopii herättäjäksi.

08.30–11.00 Suuntaa ulos kävelylle, ja aivosumu on pois kello 10 mennessä. Lemmenleikit piristäisivät myös suden aamua – mutta ethän nukahda uudelleen?

11.00–13.00 Hienoa, jos olet pystynyt olemaan erossa kofeiinista tähän saakka. Pidä kahvihetki näihin aikoihin päivästä!

13.00–14.00 Päivä alkaa hiljalleen valjeta ja harmaus häipyä. Lounas ystävien kanssa sopisi hyvin tähän väliin.

14.00–16.00 Kahden tunnin kuluttua lounaasta suden energiapiikki on korkeimmillaan. Työpäivä alkaa oikeastaan vasta nyt.

16.00–18.00 Delfiinit, karhut ja leijonat ovat tällä hetkellä äärettömän väsyneitä, mutta susijengi saa paljon aikaan. Nyt on hyvä hetki vakuuttaa pomo tai tehdä kotitöitä.

18.00–20.00 Koska iltalataus on niin suuri, susi hyötyy myöhäisestä jumpasta.

Lue myös! Iltakävely auttaa nukahtamaan – tässä syy

20.00–21.00 Kenellepä ruoka ei maistuisi jo? Käy siis illallisen kimppuun.

21.00–23.00 Paras hetki päivästä on käsillä: miksi et käyttäisi sitä petipuuhiin? Sudet ovat riskinottajia ja seksuaalisesti aktiivisia tyyppejä, joille seksi sopii niin aamulla kuin illalla.

23.00–00.00 Laske kierroksia lisää! Sulje turhaan valvottavat ruudut, ota rennosti ja käy vaikkapa kuumassa suihkussa.

00.00–00.30 Pari viikon sitoutuminen uuteen aikatauluun pitäisi tuoda unen viimeistään puolenyön jälkeen.

Lähteet myös: Daily Mail ja The Telegraph

Oletko nukkujatyypiltäsi karhu, delfiini, susi vai leijona?

Raskaustesti voi näyttää plussaa jo päiviä ennen kuin kuukautisten olisi pitänyt alkaa. Silti kannattaa odottaa.

Moni haluaa tietää mahdollisimman nopeasti, onko raskaana – on kyse sitten toivotusta lapsesta tai pelätystä raskaudesta. Markkinoilla on raskaustestejä, jotka lupaavat kertoa tuloksen jo päiviä ennen kuin kuukautisten pitäisi alkaa. 

Testiä ei kuitenkaan pitäisi tehdä ennen kuin kuukautiset ovat myöhässä. Näin sanoo yhdysvaltalaisen Brighamin naistensairaalan gynekologian johtava lääkäri ja Harvardin lääketieteellisen apulaisprofessori Daniela Anne Carusi Glamourin jutussa.

Carusi selittää, että terveen naisen raskaus keskeytyy aivan alkuvaiheessa eli kahden viikon sisällä hedelmöittymisestä 25 prosentin todennäköisyydellä. Jos taas odottaa, kunnes yhdet kuukautiset ovat jääneet välistä, keskenmenon todennäköisyys on enää 15 prosenttia. Terveyskirjaston artikkeli kertoo, että arvioiden mukaan jopa puolet hedelmöityksistä päättyy erittäin varhaiseen keskenmenoon.

”Silloin hedelmöitynyt munasolu on kiinnittynyt kohtuun ja muodostanut sen verran istukkasolukkoa, että raskaustesti on positiivinen. Vuoto kuitenkin alkaa muutaman päivän myöhässä, mahdollisesti tavallista runsaampana”, artikkelissa kirjoitetaan.

On tavallista tulla raskaaksi ja menettää lapsi ennen kuin yhdetkään kuukautiset jäävät tulematta.

Carusin mukaan on tavallista tulla raskaaksi ja menettää lapsi ennen kuin yhdetkään kuukautiset jäävät tulematta. Ja jos asiaa ei edes ehdi huomata, sillä ei ole väliä. Jos taas toivoo kovasti tulevansa raskaaksi ja saa jatkuvasti tietää keskeytymisistä, voi se tuntua musertavalta.

Naiset luulevat usein turhaan, että heissä on jotain vialla, kun näin käy, Carusi kertoo. Sen sijaan varhaisessa vaiheessa keskeytynyt raskaus on oikeastaan myönteinen merkki: se kertoo, että raskaus on mahdollinen.

Jotkut saattavat tehdä testin, jos edessä on tapahtuma, jossa aikoo nauttia alkoholia. Se on turhaa, sanoo Carusi. Hänen mukaansa ei ole tieteellisiä todisteita siitä, että elintapojen muuttaminen paria päivää ennen poisjääneitä kuukautisia olisi tehokkaampaa kuin niiden jälkeen.

Entä jos kuukautiset ovat epäsäännölliset?

Entä jos kuukautiset ovat todella epäsäännölliset, kuten aikuisillakin naisilla toisinaan on? Väestöliitto kehottaa siinä tapauksessa tekemään testin 3–4 viikon kuluttua suojaamattomasta seksistä.

Poikkeuksiakin on. Terveysasemalla raskaustesti otetaan yleensä verestä, josta sen voi nähdä aikaisemmin kuin virtsasta. Tämä on tarpeen varsinkin silloin, jos on syytä epäillä kohdunulkoista raskautta äkillisten alavatsakipujen vuoksi.