Kuva Getty Images

Mitä tapahtuisi, jos vain lopettaisit ulkomuotosi murehtimisen?

”Kehoni oli paljon pehmeämpi, kun tapasimme kultsini kanssa. Hän sanoi heti, että näkee sisälläni gasellin, joka on kerännyt rasvaa päälleen. Päätimme yhdessä, että kerätään rasvat pois, niin gaselli pääsee esiin.”

Moni hieraisi silmiään kahdesti, kun näki tämän joogayrittäjä Kylli Kukkin lausunnon Kotilääkäri-lehden (5/2016) haastattelussa.

Jutussa rakastunut Kylli Kukk kertoo, kuinka on tehnyt ruokavalioremontin ja muun muassa lopettanut kokonaan syömästä leipää, ”jota saattoi mennä kuusikin viipaletta päivässä”.

Kylli on yksi Suomen tunnetuimpia joogaohjaajia. Hänen tavaramerkkejään on ollut lempeyden, nauttimisen ja naisellisuuden korostaminen. Tunneillaan hän kehottaa kaikkia rakastamaan itseään ja kehoaan.

Kirjassaan Kyllin hyvä (2014) hän kertoi, kuinka opetteli hyväksymään vartalonsa, vaikka painoi kymmenen kiloa enemmän kuin kilpaurheiluvuosinaan – jotka sivuhuomautuksena sijoittuvat aikaan, jolloin Kylli oli alle 20-vuotias.

Miksi ihmeessä aikuisten naisten on niin kamalan hankalaa olla tyytyväisiä omaan vartaloonsa?

Mutta niin vain upea joogajumalatar itse tahtoo nyt laihduttaa kymmenen kiloa, ja vieläpä siksi, että mies on asiasta huomauttanut.

Miksi ihmeessä myös aikuisten naisten on niin kamalan hankalaa olla tyytyväisiä omaan vartaloonsa? On korkea aika miettiä, mistä tyytymättömyys johtuu ja yrittää korjata sitä jollakin muulla tavalla kuin ikuisella laihduttamisella.

50 vuotta laihdutusta

– Naisille on aika tyypillistä, että toisia kohtaan ollaan paljon lempeämpiä ja armollisempia kuin itseään kohtaan. Harvat arvioivat muiden vartaloita koko ajan kriittisesti, mutta omalla kohdalla tilanne on toinen, sanoo yliopistonlehtori Hannele Harjunen Jyväskylän yliopistosta.

Harjunen on väitellyt naisten lihavuudesta yhteiskunnallisena ilmiönä. Kerätessään materiaalia väitöskirjaansa vuosituhannen alussa hän tapasi ikääntyneitä naisia, jotka sanoivat laihduttaneensa 50 vuotta.

– He olivat täynnä itseinhoa vartaloaan kohtaan. Olemme tottuneet siihen, että se on tapa, jolla naisten pitää vartalostaan puhua.

Niinpä niin, kenellepä ei olisi tuttua se ikuinen laihduttamisesta jaarittelu, jota työpaikkojen lounas- ja kahvitauoilla harrastetaan.

– Osittain se on opittu small talkin tapa, jolla on vakava tausta. Sillä viestitään, että tiedetään oman ruumiin olevan epätäydellinen ja aikeena on koko ajan tehdä asialle jotain. Siinä voi olla mukana myös aitoa huolta siitä, että kelpaako, Harjunen sanoo.

”Kun haukkuu itseään, ei näyttäydy uhkana muille.”

Vartalonsa puutteita ja vikoja haukkumalla nainen tekee itsestään muiden naisten silmissä vaarattoman kilpakumppanin.

– Naisten ympärille on kulttuurissa rakennettu vahva kilpailuasetelma, joka liittyy ulkonäköön ja kilpailuun miesmarkkinoilla. Kun haukkuu itseään, ei näyttäydy uhkana muille.

Harjusen tutkimuksessa selvisi, että oman vartalon inhoaminen alkaa jo lapsena. Useimmat Harjusen haastattelemat naiset sanoivat oppineensa koulussa, että ovat lihavia eivätkä siksi kelvollisia. Esimerkkinä toimii usein myös oma äiti, joka on tyytymätön vartaloonsa. Vaikka äiti saattaisi luulla, ettei hän lapsen kuullen puhu laihduttamisesta, aikuisen on vaikeaa peittää omaa asennettaan lapselta.

Kroppainho rajoittaa

Tietysti omalle kropalleen saa tehdä, mitä tahtoo, sukupuolentutkija Harjunen muistuttaa. On vain hyvä erottaa, mitkä motiivit laihduttamiseen ajavat.

– Jos ajattelee, että on oma valintani, että täytyy laihduttaa kymmenen kiloa, on hyvä tarkastella, miten se oma, vapaa valinta on tehty. On nimittäin aika kiveen hakattu, miltä vallitsevien ihanteiden mukaisesti pitää näyttää.

Myös kiihkeä terveiden elämäntapojen ihannointi sekoittuu siihen, että on tärkeää ”näyttää” terveeltä – siis hoikalta, jolla on pyöreyttä ja lihaksia juuri niissä oikeissa paikoissa. Ulkonäön perusteella ei voi kuitenkaan päätellä, kuka on terveempi kuin toinen.

Kaikkein vakavimmin kroppainho vaikuttaa silloin, kun se alkaa rajoittaa elämää. Ja niin se usein tekee.

– Kroppainholla voi olla hurjat vaikutukset. Moni nainen ei esimerkiksi mene uimaan tai tanssimaan tai ei käy rannalla tai ulkona syömässä, vaikka haluaisikin. Koetaan, että oma ruumis on esteenä ja vain ”oikeanlaiset” ansaitsevat elää niin kuin haluavat.

Katse pois pyllystä

Kun puhutaan huolestuneeseen sävyyn laihduttamisesta, puhutaan teineistä ja nuorista – aikuisten naisten laihduttaminen ei perinteisesti ole huolettanut yhteiskunnallisena ilmiönä. Vielä vähemmän on tutkittu miesten laihduttamista ja ulkonäköongelmia, käytännössä ei ollenkaan.

Silti moni aikuinen nainen käytännössä laihduttaa tai yrittää laihduttaa koko elämänsä. Harjusen tutkimuksessa monet naiset sanoivat olevansa laihdutusongelmiensa kanssa yksin, kun ”oma mieskään ei tajua”, millainen ongelma tyytymättömyys omaa vartaloa kohtaan on.

– Laihduttaminen ei muutu vuosien tai kokemuksen myötä helpommaksi. Tutkimukset osoittavat, että kilot tulevat takaisin.

Siksi kannattaisi etsiä itsetyytyväisyyttä muualta. Kirjailija, yhteiskunnallinen vaikuttaja Rosa Meriläinen sanoi hiljattain Aamulehden haastattelussa, että maailmassa pitäisi antaa vähemmän tilaa ajatukselle, miltä näyttää muiden ihmisten silmissä. ”Naiset olisivat iloisempia, jos he muokkaisivat yhteiskuntaa eivätkä omaa persettään”, Meriläinen sanoi.

”Jos tyttöjen ja naisten ruumiillista itsetuntoa systemaattisesti tuettaisiin, naisilta vapautuisi hurja määrä energiaa.”

Meriläisen mukaan mieli muuttuu sitä paremmaksi, mitä vähemmän keskittyy ulkonäköönsä ja sen sijaan kiinnostuu itsensä ulkopuolella olevista asioista.

Harjunen on samoilla linjoilla.

– Jos tyttöjen ja naisten ruumiillista itsetuntoa systemaattisesti tuettaisiin, naisilta vapautuisi hurja määrä energiaa.

Elämme hyviäkin aikoja

Vaikka usein vaikuttaa siltä, että aikamme on yhä ankarampi ja ulkonäkökeskeisempi, ihan kaikki ei mene yksiselitteisesti vain ankeampaan suuntaan. 2000-luvun alussa lihavuudesta puhuttiin käytännössä vain lääketieteellisesti terveysongelmana, nykyään keskustelussa on paljon muitakin, kuten yhteiskunnallisia näkökulmia.

– Myös lihavien naisten näkyvyys on lisääntynyt. Luin juuri, että Melissa McCarthy on Hollywoodin kolmanneksi parhaiten palkattu naisnäyttelijä, Harjunen sanoo.

McCarthy on tuttu muun muassa tv-sarjasta Gilmoren tytöt sekä elokuvista Morsiusneidot (2011) ja Tammy (2014).

Harjunen toteaa huvittuneena, että kapitalismi, joka toisaalta ylläpitää naisten jatkuvaa tyytymättömyyttä itseensä kaupatakseen ongelmaan tuotteita, on myös auttanut asiaa. Esimerkiksi erikokoi­sille naisille on nykyään huomattavasti laajempi valikoima vaatteita.

– Eikä enää ajatella, ettei lihava ihminen olisi kiinnostunut itsensä hoitamisesta tai ulkonäöstä.

Lue lisää: Eroon vartaloinhosta - Näin treenaat pääsi hyväksymään vartalosi

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Saksalaistutkijoiden mukaan vehnän proteiini saattaa laukaista ja pahentaa monia autoimmuunisairauksia.

Nivelreuma, astma ja tulehdukselliset suolistosairaudet ovat kaikki autoimmuunisairauksia, joissa vehnällä voi uuden tutkimuksen mukaan olla merkittävä rooli.

Johannes Gutenbergin yliopiston tutkimuksen mukaan tietyt vehnän proteiinit saattavat laukaista ja entisestään pahentaa erilaisia kehon tulehduksia. Ne voivat kehittää ihmisillä myös nykyisellään gluteeniyliherkkyydeksi määriteltyä tilaa.

Tutkimuksen mukaan nämä amylaasi-trypsiini-inihibiittorit (ati) voivat aiheuttaa immuunireaktion elimistössä. Keho voi reagoida vehnän ati-proteiineihin, vaikka ihmisellä ei olisikaan todettu keliakiaa tai vilja-allergiaa. Löydökset esiteltiin alan konferenssissa Wienissä.

Saksalaistutkimuksen johtaja, professori Detlef Schuppan työryhmineen tarkasteli ati-proteiinien vaikutuksia myös suoliston ulkopuolella, ja löysi niitä runsaasti.

Vehnän proteiineista ati-laatua on vain pieni osa, noin neljä prosenttia. Tutkimuksessa päätellään, että ati-proteiinit vaikuttavat kuitenkin merkittävästi muun muassa imusolmukkeiden, pernan ja aivojen toimintaan sekä aiheuttavat tulehduksia. Ne saattavat pahentaa esimerkiksi nivelreumaa, astmaa, rasvamaksaa ja ärtyvän suolen oireyhtymää. Kliiniset tutkimukset jatkuvat, ja niiden avulla yritetään selvittää tarkemmin ati-proteiinien roolia vaikeissa kroonisissa sairauksissa.

”Toivomme, että tutkimuksen myötä voimme alkaa suositella ati-proteiineista vapaata ruokavaliota vakavista immunologisista sairauksista kärsiville ihmisille.”

– Toivomme, että tutkimuksen myötä voimme alkaa suositella ati-proteiineista vapaata ruokavaliota vakavista immunologisista sairauksista kärsiville ihmisille, sanoo Schuppan tiedotteessa.

Ihottumaa ja vatsanväänteitä

Tutkimuksen mukaan vehnän ati-proteiinit voivat myös auttaa kehittämään ja pahentamaan gluteeniherkkyytenä tunnettua tilaa. Sitä on monta eri laatua, kuten myös gluteiiniherkkyyden oireita.

Monilla gluteeniherkkyys oirehtii tyypillisesti vatsavaivoina tai iho-ongelmina. Samat oireet voivat vaivata niin ikään keliaakikkoja ja vehnäherkkyydestä kärsiviä.

Schuppan toivookin, että tutkimuksen avulla gluteeniherkkyydelle voidaan antaa tarkempi määritelmä. 

Lue myös! Suomalaiset asiantuntijat: keliakia ei ole ainoa syy välttää gluteenia

Saatko oireita vehnästä?

Hollywood-tähti Amanda Seyfried puhuu avoimesti mielenterveysongelmistaan, ja se on mahtava juttu.

Näyttelijä Amanda Seyfried, 30, kertoo tuoreessa haastattelussa Allurelle, että on syönyt pakko-oireisen häiriönsä eli OCD:n vuoksi 19-vuotiaasta asti mielialalääkkeitä.

Ulostulo on kaikkea muuta kuin yhdentekevä. On tärkeää, että yhä useampi julkkis Girls-tähti Lena Dunhamista suomalaisräppäri Cheekiin puhuu avoimesti mielenterveydestään ja sen hoidosta, kuten lääkityksestä.

Tähtien puheet muistuttavat, että mielenterveyden ongelmat ovat tavallisia ja että kuka tahansa voi kärsiä niistä.

Työpaikalla yleensä kerrotaan, jos joku on vatsataudissa tai flunssassa. Jos käsi kipsataan, yksi ja toinen kirjoittaa siitä somepäivityksen. Kun työkaveri taas jää pitkälle sairaslomalle eikä kukaan kerro syytä, moni veikkaa mielessään, että kyse on uupumuksesta tai masennuksesta. Mutta ei sitä sanota ääneen.

Ei kaikkien pidä päivittää mielenterveydestään Facebookissa. Jokainen voi tietenkin päättää itse, mistä avautuu. Tärkeintä on, ettei mielen sairauksia tarvitsisi hävetä – emmehän häpeä murtunutta rannetta tai influenssaakaan.

Kun ongelmista vaietaan julkisuudessa, yhä useampi vaikenee niistä myös läheisilleen. Vaikka usein puhuminen ja muut ihmiset auttavat voimaan paremmin. Psykologi Anna Salmi perustelee Väestöliiton blogissa, miksi.

”Pieni lapsi, joka on pois tolaltaan, tarvitsee vanhemman joka ymmärtää lapsen kokemusta. Vanhempi myötäelää ja vakuuttaa, että kipu ei kestä ikuisesti. Aikuiset eivät ole sen kummempia. Myös aikuinen tarvitsee toisen ihmisen, joka uskoo siihen, että kaikki muuttuu paremmaksi”, Salmi kirjoittaa.

Keskustelu auttaa myös ottamaan haltuun omia tunteita ja itselle tapahtuneita asioita.

Jokainen menee lääkäriin, kun polvi menee sijoiltaan. Miksei silloin, kun mieli murtuu?

Jokainen meistä menee lääkäriin, jos polvi menee sijoiltaan tai viisaudenhammas tulehtuu. Harmillisen usein ihminen ei kuitenkaan hae apua, kun mieli murtuu.

Kaikissa sairauksissa tilanne on usein helpompi korjata, mitä nopeammin kääntyy asiantuntijan tai edes läheisen puoleen. Amanda Seyfried uskoo, että mielenterveysongelmiin liittyvä häpeä estää monia hakemasta apua.

– Ihmiset luokittelevat mielenterveyden sairaudet erikseen, mutta mielestäni ne eivät eroa muista sairauksista. Ne pitäisi ottaa yhtä vakavasti kuin mikä tahansa muu. Mielenterveysongelmat eivät näy päällepäin, ei ole pattia tai kystaa. Mutta sairaus on olemassa. Miksi sinun täytyy todistaa se? Jos voit hoitaa sen, voit hoitaa sen, näyttelijä sanoo.

Toivottavasti jaottelu on jonain päivänä historiaa, koska siitä ei ole mitään hyötyä.

Mahtavaa! Vihdoin on selvitetty se tarpeellinen tieto, kuinka paljon kahdeksan tunnin istumisen jälkeen pitää liikkua pysyäkseen terveenä.

Kärsitkö sinäkin työ- tai opiskelupäivistä, jotka ovat pelkkää istumista aamusta iltaan? Ja kuten jo tiedämme, istumisesta on tutkimusten mukaan monia vaaroja terveydelle.

Synkimmissä tutkimustuloksissa on todettu, että istuminen tappaa eikä mikään liikunta poista terveyshaittoja kokonaan. Jos ihminen istuu joka päivä yli seitsemän tuntia, lisää se huomattavasti ennenaikaisen kuoleman riskiä. Suositusten mukainen liikuntakaan ei vähennä tätä uhkaa, tutkimukset sanovat.

Nyt uusimmassa selvityksessä kerrotaan kuitenkin hyviä uutisia: tietyllä määrällä liikuntaa voi kumota istumisen haitat, kertoo Popsugar-julkaisu.

Lue myös! Istuminen tappaa – kolme helppoa keinoa huijata itsesi liikkeelle

Liikunnan tarve riippuu siitä, kuinka paljon ihminen istuu. The Lancetissa julkaistu tutkimus kertoo, että kahdeksan tuntia päivittäin istuvien ihmisten pitäisi liikkua vähintään tunti päivässä.

Tunnin liikuntajaksoa ei tarvitse suorittaa putkeen. Sen ei tarvitse myöskään olla hikiliikuntaa. Tutkijat huomasivat, että tunnin voi käyttää pätkissä pitkin päivää ja liikunta voi olla vaikkapa ihan tavallista kävelyä.

Jos istut kuusi tuntia päivässä, puoli tuntia riittää päivittäiseksi liikunta-annokseksi.

Mukana tutkimuksessa oli yhteensä yli miljoonan ihmisen tiedot ympäri maailmaa, kuten Euroopasta, Australiasta ja Yhdysvalloista. Pääosin tutkittavat olivat yli 45-vuotiaita. Kansainvälinen tutkijaryhmä käytti myös tietoja kuudestatoista aiemmasta tutkimuksesta.

Suosittelemme! Viikko istumista – teetkö sinäkin itsesi sairaaksi?

Uuden tutkimuksen liikuntasuositukset ovat korkeampia kuin edelliset, kirjoittaa Popsugar, mutta ne saattavat olla paremmin saavutettavissa, koska liikkumisen voi jakaa koko päivän ajaksi. Tarpeen saa täytettyä puoliksi sillä, että tekee pienen kymmenen minuutin kävelyn lounaalla sekä ennen ja jälkeen työpäivän.

Kuinka monta tuntia sinä istut päivittäin?

Väsyttää, ei innosta  ja makeaakin tekee mieli jatkuvasti. Jopa 85 prosenttia kärsii kaamosoireista. Onneksi oireita voi lievittää.

Teimme pikagallupin ja kysyimme ihmisiltä, miten he yrittävät helpottaa mielialanlaskua. Kerro sinäkin meille parhaat vinkkisi jutun lopussa olevassa lomakkeessa, niin teemme niistä jutun.

1. Katson Netflixistä sarjoja, jotka oli joskus tosi tärkeitä. Musasta ja kaikesta tulee ihanan lämmin ja nostalginen olo.
2. Ajattelen etelänmatkaa, jolle en kuitenkaan pääse, mutta katson Instagram-kuvia ja kavereiden somepäivityksiä. Mietin, että ensi vuonna minäkin, vaikka tiedän, etten kummiskaan.
3. Yritän saada edes vähän päivänvaloa. Kiireisinäkin työpäivinä yritän käydä viiden minuutin kävelyllä ulkona.
4. Räväytän kaikki valot päälle heti aamusta.
5. Eniten minua auttaa se, että pistää kissan pöydälle. Eli menen sinne pimeään, mieluiten liikkumaan niin että tulee hiki. Sitten kun endorfiinit kohisevat päähän, se pimeä ei tunnukaan niin pahalle. Aivot osaa yhdistää sen pimeän johonkin mukavaan tunteeseen, joka liittyy pimeään.
6. Olen käyttänyt kymmenen vuotta kirkasvalolamppua. Aloitan sen käytön joka vuosi yhä aiemmin. Tänä vuonna jo syyskuun lopussa virittelin valoni ja yritän ehtiä päivittäin olla sen valossa vähintään 15 minuuttia heti aamusta. Käytän myös niitä korvakirkasvaloja, vaikka niiden hyödyistä ollaan montaa mieltä. Mutta minulle ne auttavat.
7. Vihreä tee on loistava piriste. Jos juon aitoa japanilaista matchateetä, niin se myös saa kierrokseni laskemaan – mutta samalla tuntuu, että saan hirveästi energiaa ja aistini terästäytyvät kummasti. Maidon kanssa se on makea herkku itsessään.
8. Teen valokuvakirjan viime kesän kuvista.
9. Juon skumppaa, kun siihen on vähänkin syytä tai joskus ilman syytäkin.
10. Vältän ihmisiä, jotka valittavat kaamoksesta, koska heidän kanssaan on pakko ajatella kaamosta.
11. Raakasuklaa on hyvää ja lisäksi se piristää ja on ravintoarvoiltaan parempaa kuin tavallinen maitosuklaa. Sitä vaan ei kärsi syödä illalla edes palaakaan, jos haluaa pitää yöunensa – ainakaan jos on kofeiiniherkkä.
12. Yritän arjesssa tehdä pieniä luksusjuttuja, kuten pitää piknikin olohuoneen lattialla ja juoda kivennäisvettä samppanjalaseista.
13. Aamiaistreffit ennen työpäivää ovat parhaita. Yritän muutenkin sopia mahdollisimman paljon treffejä kavereiden kanssa. Näyttelyt, leffat, lautapeli-illat, nyyttärit ja yhteiset kokkailut piristävät.
14. Varaan matkan jonnekin lämpimään ja odotan sitä.
15. Annan itselleni luvan olla vähän alakuloinen. Kohtaan kaamoksen ja lähden ulos pimeään kävelylle. Kaupungissa voi katsella valoisia ikkunoita ja lähiössä pihoille ilmestyviä jouluvaloja. Lenkin jälkeen onkin jo parempi mieli, ja voi juoda punkkua kynttilänvalossa ja katsoa Vain elämäätä.
16. Teen asioita, joista pidän. Jos en ehdi ohjatuille tunneille, teen päivittäiset joogaliikkeet ja meditoin kotona.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.