Anna on hoikka muttei harrasta liikuntaa. Nooralla taas on ylipainoa, mutta hän treenaa jopa kuudesti viikossa. Kumpi heistä on paremmassa kunnossa?

Jostain ilmestyy aina tekosyy. Työpäivän jälkeen väsyttää. Salille pitäisi raahautua bussilla. Olisi niin kivaa viettää puolison kanssa rauhallinen koti-ilta. 29-vuotias Anna Ikkala on niitä ihmisiä, jotka haluaisivat harrastaa liikuntaa, teoriassa. Käytännössä Anna ei liiku bussipysäkkiä pidemmälle.

– Rehellisesti sanottuna tiedän, että liikunta olisi terveellistä. Mutta motivaatio on hukassa. Minun ei tarvitse liikkua ainakaan siksi, että pelkäisin lihomista, Anna sanoo.

Niin, Anna ei harrasta liikuntaa, sillä hän on reilut 160 senttiä pitkä ja painaa alle 50 kiloa. Hoikkana pitävillä geeneillä voi olla sellainen sivuvaikutus, että itseään on vaikea tsempata jumppaamaan.

Mutta nyt Anna seisoo kuntosalin peilin edessä ja puristaa nyrkeissään viiden kilon käsipainoja. Ollaan keskellä helsinkiläisen kuntosalin iltakuuden ruuhkaa. Soutulaitteet hurisevat, painot kolahtelevat, askeleet läpsähtelevät juoksumattoihin. Alkamassa on dynaaminen nostotesti, jolla on tarkoitus selvittää, millaisessa kunnossa Annan käsivarret ovat.

Huonossa, hän väittää ennen kuin on tehnyt ainuttakaan liikettä.

Jumppapallokasan vieressä odotteleva Noora Lehtonen, 26, ei jännitä. Hän on kuntotestin toinen osallistuja ja Annan vastakohta.

Noora urheilee toisinaan jopa kuutena päivänä viikossa. Painoindeksitaulukoiden mukaan hänellä on kuitenkin parikymmentä kiloa ylipainoa, siitäkin huolimatta, että Noora syö personal trainerinsa oppien mukaisia kanasalaatteja.

"Olen joskus vaikeina hetkinä ajatellut, että miksi mä liikun, kun tästä ole mitään hyötyä."

– Olen joskus vaikeina hetkinä ajatellut, että miksi mä liikun, kun tästä ole mitään hyötyä. Sitten tajuan, että höhöhöpö, onhan siitä.

Himokuntoilun ja liikkumattomuuden vaikutukset selviävät pian, sillä Nooran personal trainer Reeta Nissinen on luvannut selvittää lihaskuntotestien ja Cooperin testin avulla, millaisessa fyysisessä kunnossa Noora ja Anna ovat.

Sitä on mahdotonta päätellä ulkoapäin. Maailmassa, jossa kohkataan hittidieeteistä ja katsotaan Rakas sinusta on tullut pullukka -nimisiä ohjelmia, on helppo jaella tuomioita ihmisen kunnosta ja terveydestä vaa’an lukemien perusteella.

Todellisuudessa paino ei välttämättä kerro kummastakaan mitään.

Laiha mutta lihava

Viime vuosina on alettu puhua laihoista läskeistä. Lääkäri, Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksikön tutkija Kirsi Pietiläinen kertoo, että arviolta jopa kymmenen prosenttia suomalaisista kärsii laihasta lihavuudesta. He näyttävät hoikilta, mutta heillä on samantyyppinen aineenvaihdunta kuin ylipainoisilla. Niin käy, kun tekee istumatyötä, viihtyy sohvalla eikä harrasta liikuntaa. Karkin ja valkoisen leivän syöminen pahentaa tilannetta.

Kun ihminen elää passiivisesti, lihakset eivät tee töitä eivätkä polta hiilihydraatteja. Käy niin, että verensokeri on syömisen jälkeen tavallista pidempään koholla.

– Insuliini varastoi glukoosin lihaksistoon. Jos lihaksia on vain vähän, insuliini jää verenkiertoon, kertoo ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.

Ihminen ei välttämättä huomaa olossaan vuosikymmeniin mitään erityistä. Liikkumattoman lihasmassa alkaa kuitenkin huveta vähitellen kolmenkympin jälkeen, ja rasva valloittaa pikkuhiljaa lihasten paikan. Viidenkympin kieppeillä saattaa käydä niin, että täysin normaalipainoiselta ihmiseltä paljastuu kakkostyypin diabetes. Lisäksi laiha lihavuus altistaa sydän- ja verisuonitaudeille.

"Yleensä kestää vuosikymmeniä, ennen kuin laiha sairastuu."

– Yleensä kestää vuosikymmeniä, ennen kuin laiha sairastuu. Geeniperimä voi kuitenkin nopeuttaa sairastumista kymmenellä vuodella. Riski on suurempi, jos on tikkujalkainen, mutta rasvaa on kertynyt vatsan sisään, Kirsi Pietiläinen kertoo.

Ja laiha lihavuus on vain yksi liikkumattomuuden sivuvaikutus. Liikunnasta lintsaava jättää hyödyntämättä ilmaisen lääkkeen, jolla voisi ehkäistä muun muassa osteoporoosia, dementiaa, rintasyöpää ja selkäkipuja.

Lihaa luiden päälle

Vuonna 2013 Anna Ikkala päätti, että liikunnasta lintsaaminen saa riittää. Hän oli kyllästynyt kuulemaan kavereiden päivittelyjä laihuudestaan.

– Mulla on tällaiset narukädet, ja tahdoin saada lihasta luiden päälle. Minusta on hyvännäköistä, että nainen on sopivasti treenattu ja lihakset tulevat vähän esille. Ei tarvitse näyttää fitnesskilpailijalta, mutta on kiva, että ihmisestä näkee terveellä tavalla, että hän tehnyt kehollaan jotakin. Ja totta kai ajattelin myös terveyttäni.

Anna alkoi käydä salilla kolme kertaa viikossa ja syödä treenaavan miehensä ohjeilla paljon proteiinia. Ensimmäistä kertaa elämässä Annan paino alkoi nousta. Hauikset erottuivat, ja hän jaksoi kyykätä 12 toiston sarjoja 45 kilon painoilla.

Vuodessa innostus lässähti. Salimatka alkoi tuntua vaivalloiselta, eikä painojakaan päässyt lisäämään yhtä usein kuin aluksi. Viimeinen tekosyy löytyi parin viikon Thaimaan-matkasta. Anna ja hänen miehensä loikoilivat rannalla, kävivät hieronnassa, ajoivat skootterilla ja joivat tuoretta kookosvettä. Ei tehnyt mieli urheilla.

Siihen lopahti Annan 29-vuotisen elämän ainoa vakavasti otettava liikuntaharrastus.

 

Anna arvostaa rauhallista vapaa-aikaa. On ihanaa köllötellä kotisohvalla työpäivän jälkeen.

 

Syitä ja tekosyitä

Tarina on tavallinen, kertoo liikuntapsykologian professori Taru Lintunen. Ei ole ihme, että kuntosalit kauppaavat vuoden jäsenyyksiä, sillä tutkimuksista tiedetään, että puolet ihmisistä lopettaa liikunnan harrastamisen puolessa vuodessa.

Mutta miksi? Jos kerran tiedämme, että liikkuminen on tärkeää, miksi siitä tekee mieli lintsata?

– Tieto ei yleensä riitä motivoimaan, Lintunen sanoo.

Liikunnan välttelyyn riittää syitä: On muitakin kiireitä. Liikkuminen on vaivalloista. Liikkumattomuuden uhat häämöttävät jossain kaukaisessa tulevaisuudessa.

Lintusen mukaan etenkään alle kolmekymppisiä on turha motivoida kansantaudeilla.

Mutta koska kaikki vanhenevat, kaikkien pitäisi myös liikkua. Lintusen mielestä tärkeintä olisikin unohtaa tehokkuus ja valita ensisijaisesti laji, josta tykkää – tai jota ainakin inhoaa vähiten. Sen ei tarvitse olla kaverin kanssa vedettyjä kävelylenkkejä kummempaa. Vaikka liikunnan ilo on paras motivaattori, siitäkään ei pidä tehdä kynnyskysymystä. Kaikki eivät välttämättä koskaan koe endorfiinielämyksiä.

"Kyllä liikuntaa voi inhota ja silti liikkua."

– Parasta tietysti on, jos liikkuu siksi, että itsestä on kivaa mennä juoksemaan ja pelaamaan kavereiden kanssa lentopalloa, mutta kyllä liikuntaa voi inhota ja silti liikkua.

Anna ei ole koskaan inhonnut liikuntaa, mutta viimeisen vuoden ajan Annan päivittäinen liikunta-annos on koostunut muutaman sadan metrin bussipysäkkimatkasta.

– Kun on töiden jälkeen väsynyt, on ihanaa, että saa vain olla. Tulevaisuutta ja vanhenemista ajatellen jossain vaiheessa on kuitenkin pakko alkaa liikkua, edes sen verran, että saisi pidettyä kuntoa yllä ja mieli hyötyisi, Anna sanoo.

Anna on ehtinyt huomata, että liikkumattomuus kostautuu. Hän oli saliaikoinaan pirteämpi, ja lisäksi lähihoitajan työssä tarvitsisi asiakkaita pukiessa ja pestessä voimaa.

Ja nyt sitä tarvittaisiin myös kuntosalin lattialla. Anna istuu jumppamatolle, koukistaa jalkansa ja vie kätensä niskan taakse.

– Än, yy, tee, nyt! personal trainer Reeta Nissinen huudahtaa.

Anna vääntäytyy istumaan ja kurkottaa kyynärpäitään kohti polvia. Kerran, toisen, kolmannen. Ilme muuttuu totisen keskittyneeksi.

– Ja aika! Reeta katkaisee vatsalihassarjan yhdeksännen istumaannousun jälkeen. Kriittiset 30 sekuntia ovat ohi, ja on Nooran vuoro asettautua matolle.

Tätä liikettä hän on toistanut ennenkin.

 

Noora hurahti salitreeneihin nelisen vuotta sitten.

 

Hyvinvointi edellä

Sopusuhtainen, terveen näköinen kroppa. Sellaisesta Noora Lehtonen, 26, alkoi haaveilla nelisen vuotta sitten. Avuksi tuli Nooran lauluyhtyekaveri Reeta Nissinen, joka sattui olemaan myös personal trainer.

Noora oli juossut monta vuotta omin päin, mutta nyt hänellä oli ensimmäistä kertaa oikea treeniohjelma.

– Ensin minulla oli hirveä alkuhuuma, ja kävin salilla koko ajan. Se oli paljon sitä, että halusin näyttää hyvältä.

Vähitellen Noora huomasi, ettei paino ruokavaliosta ja liikkumisesta huolimatta juuri pudonnut. Noora kävi jopa verikokeissa testauttamassa kilpirauhasarvonsa, mutta selitystä laiskaan aineenvaihduntaan ei löytynyt.

– Tein tuolloin lopputyötä, ja tulimme siihen tulokseen, että todennäköisesti paine oli saanut stressihormonien tuotannon nousuun.

Noora oli kuitenkin ehtinyt huomata jotain vaa’an lukemia tärkeämpää. Istumatyön aiheuttamat selkäkivut olivat hävinneet ja flunssat iskivät entistä harvemmin.

"Olen tajunnut, ettei kaikkien tarvitse näyttää fitnesstytöiltä."

– Nyt hyvinvointi on minulle ulkonäköä tärkeämpää. Olen tajunnut, ettei kaikkien tarvitse näyttää fitnesstytöiltä. Riittää, että minusta tuntuu hyvältä ja että tiedän tekeväni jotain kuntoni eteen.

Kaikkein tärkeintä Nooralle on se, miten liikunta vaikuttaa fiilikseen. Hän piristyy treenistä niin, että alkaa yhtäkkiä tiskata ja siivota, vaikka olisi vielä ennen salille lähtöä haaveillut päiväunista.

– Kun on niitä päiviä, joina kaikki ärsyttää, treenin jälkeen on kuin uusi ihminen. Lisäksi itsetunto nousee, kun ajaa itsensä piippuun ja huomaa, että pystyy nostamaan isompia painoja kuin edellisellä viikolla.

Noora suunnittelee viikon urheilut kalenterin kanssa. Jos treeniohjelmassa on raskas viikko, Noora käy salilla neljä kertaa ja juoksee lisäksi kaksi tai kolme lenkkiä. Silti hän ei ole mielestään joutunut luopumaan urheilun vuoksi juuri mistään, paitsi ehkä hieman siivoamisesta, jota hän muutenkin inhoaa. Jos salille menee suoraan töistä heti viiden kuuden maissa, ehtii nähdä vielä kavereitakin.

– Olen ihminen, jolla pitää olla koko ajan tekemistä. Jos vaihtoehto on, että katsoisin kotona telkkaria, menen salille.

Ja se näkyy. Noora kyykkää trikoissaan ylös alas kuin kone. Sormet ehtivät vain hipaista lattiaa, kun Noora jo singauttaa jalkansa suoriksi. Vierestä putkirullaa kurkotteleva kuntosaliasiakas luo Nooran tempoiluun hämmentyneitä vilkaisuja.

 


Reeta Nissinen testaa Annan ja Nooran reisilihasten kunnon.
Reeta Nissinen testaa Annan ja Nooran reisilihasten kunnon.

 

Kahdenkymmenen kyykyn jälkeen pikakiito hidastuu. Ollaan lähempänä normaalia pumppituntivauhtia.

– Hyvä Noora! Sä jaksat! Reeta kannustaa.

Noora jaksaa. Hän ehtii puolessa minuutissa kyykkyyn 29 kertaa.

Terve ja ylipainoinen

Kun Noora kävi taannoin verikokeissa, kävi ilmi, että hänen kolesteroliarvonsa olivat huippukunnossa. Silti ylipainoa pidetään lähes automaattisena terveysriskinä.

Asia ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen, kertoo Mikael Fogelholm. Pelkkä paino ei vielä kerro sitä, mistä kilot koostuvat ja millaisilla elämäntavoilla ne on hankittu.

Ihminen määritellään ylipainoiseksi, kun hänen painoindeksinsä oli yli 25. Ihmisellä, jonka painoindeksi on 26, voi kuitenkin olla terveempi kehonkoostumus kuin normaalipainoisella ihmisellä. Painoa olennaisempaa on nimittäin lihasten ja rasvan suhde.

Kun liikkuu, lihakset kasvavat ja osallistuvat aktiivisesti energiankulutukseen. Silloin aineenvaihdunta toimii niin kuin luonto on suunnitellut.

– Liikkuvilla on parempi hyvän ja huonon kolesterolin suhde kuin liikkumattomilla, eikä verensokeri jää heillä samalla tavalla koholle syömisen jälkeen, Fogelholm kertoo.

Lihaskuntoharjoittelu on paras tapa kasvattaa lihasmassaa, mutta pitkälle pääsee myös kestävyysliikunnalla.

Lihaskuntoharjoittelu on paras tapa kasvattaa lihasmassaa, mutta pitkälle pääsee myös kestävyysliikunnalla. Kaikki liikunta aktivoi lihasten aineenvaihduntaa, ja monet aerobisetkin lajit kehittävät voimaa. Fogelholmin mukaan hyviä koko kehoa kuormittavia lajeja ovat esimerkiksi uinti ja hiihto. Myös maastopyöräily ja juoksu rasittavat lihaksia melko monipuolisesti.

Olennaista on myös se, mihin rasva kertyy. Normaalipainoisella liikkumattomalla saattaa olla enemmän haitallista vatsarasvaa kuin urheilullisella ylipainoisella. Syynä on se, että liikunta saa kehon erittämään hormoneita, jotka vapauttavat vatsarasvaa lihasten energianlähteeksi. Passiivisen ihmisen rasva kertyy sisäelinten ympärille, jossa se häiritsee muun muassa maksan toimintaa.

Siksi Fogelholmin mielestä lievästi ylipainoisen kannattaa panna energia painon kyttäämisen sijaan siihen, että harrastaa liikuntaa ja syö suhteellisen terveellisesti.

Kun liikkuu, painonhallintakin helpottuu. Liikunta on yksistään huono laihdutuskeino, mutta se ehkäisee lisäkilojen kertymistä. Sen lisäksi, että rehkiminen polttaa kaloreita, kasvanut lihasmassa saa kropan kuluttamaan toimistotuolissakin enemmän energiaa.

Kohti kunnon elämää

– Te jaksatte! Enää muutama minuutti!

Personal trainer Reeta Nissinen seisoo kahden juoksumaton välissä ja hihkuu kannustuksia. Kasvoilta paistaa aito kisajännitys. Annan ja Nooran tossut kumahtelevat juoksumattojen pintaan.

Reeta tökkii vuoroin Annan, vuoroin Nooran juoksumaton nappuloita, ja vauhti kiihtyy. Naisten kasvot punehtuvat, ja laitteiden hurinaan sekoittuu tervehenkinen puuskutus.

Ja stop! Cooperin testin kaksitoista pitkää minuuttia ovat täyttyneet. Noora ja Anna huohottavat, mutta kasvoille on levinnyt helpottuneen onnellinen hymy. Hyvinhän se meni.

 

Nooran ja Annan kuntotestin loppuhuipennus. Cooperin testi on klassikko.

 

On aika julistaa tulokset.

Himokuntoilija Nooran käsilihakset ovat niin timmissä kunnossa, että tulos ylittää kirkkaasti erinomaisen rajan. Reisien ja vatsalihasten kunto osoittautuu hyväksi.

Annan käsipainotestin tulos on heikko, ja vatsalihaksetkin ovat vain välttävässä kunnossa. Kyykkytesti yllättää iloisesti: Annan reisien kunto on hyvä.

Mutta suurin yllätys on Cooperin testi. Käy ilmi, että naiset ovat juosseet lähes saman matkan: Noora 1 970 metriä, Anna 1 910. Testin mukaan naisten aerobinen kunto on keskitasoa. Anna ei olekaan niin huonossa kunnossa kuin on väittänyt.

Mutta miten se on mahdollista?

Anna alkaa pohdiskella arkeaan. Toisinaan hän joutuu kyllä juoksemaan bussipysäkille, mutta matkaa on vain muutama sata metriä. Se ei vielä selitä kaikkea.

– Joudun minä tietysti töissä kävelemään, Anna pohdiskelee.

Käy ilmi, että oikeastaan hän kävelee joka päivä, vähän väliä. Lähihoitajan töissä Anna ravaa palveluasunnosta toiseen.

Sairausriskin pienentämiseksi ei tarvitse pystyä alexanderstubbmaisiin suorituksiin.

Ja se on ihan oikeaa liikuntaa. Sairausriskin pienentämiseksi ei tarvitse pystyä alexanderstubbmaisiin suorituksiin. Liikuntasuosituksissa puhutaan nimittäin reippaasta liikunnasta, siis esimerkiksi reippaasta kävelystä. Sitä pitäisi harrastaa vähintään puolisen tuntia joka päivä, mutta aineenvaihdunta ei kysele, onko suoritus hoidettu työpaikalla vai tekninen urheilupaita päällä pururadalla.

Annalla menee muutenkin paremmin kuin testeistä voisi päätellä. Hän saa osan salilintsaamisestaan anteeksi myös siksi, että hän syö terveellisesti. Hän on niitä terveysruokaintoilijoita, jotka syövät raakaa valkosipulia antioksidantit mielessään.

– Jos ei pidä liikunnasta, kannattaa satsata ruokavalioon. Silloin tosin saa tiukasti kompensoida muita elämäntapojaan, Mikael Fogelholm sanoo.

Koska harvan itsekuri riittää tiukkuuteen, Fogelholm kehottaa mieluummin elämään tasaisen terveellisesti: nukkumaan riittävästi, välttämään tuntikausien istumista, kävelemään portaat, syömään suunnilleen ravitsemussuositusten mukaan ja välttämään alkoholia ja tupakkaa – sekä harrastamaan monipuolisesti ja säännöllisesti liikuntaa.

Anna täyttäisi vaatimukset, jos hän harrastaisi vielä jotakin lihaksia rasittavaa. Ja pian hän harrastaakin: joululahjapaketista paljastui kahvakuula. Lisäksi Anna on juuri muuttanut miehensä kanssa asuntoon, joka on kävelyetäisyydellä kuntokeskuksesta.

Anna täyttää tänä vuonna 30, eikä hän aio ryhtyä tyypiksi, jonka lihakset ja voimat vain hupenevat. Ehkä hänkin pääsee pian sanomaan samat sanat kuin Noora:

– En usko, että lopetan ikinä liikkumista.

 

Saatat olla laiha lihava, jos...

...laistat liikuntasuosituksista. Niiden mukaan ihmisen pitäisi harrastaa joka viikko vähintään 2,5 tuntia reippaaseen kävelyyn verrattavaa liikuntaa tai tunti ja vartti hengästyttävää liikuntaa. Lisäksi viikkoon pitäisi mahtua kaksi lihaksia tai liikehallintaa kehittävää harjoitusta.

...istut suurimman osan päivästä.

...syöt paljon huonoja hiilihydraatteja, kuten sokeria ja valkoisia jauhoja.

...peilistä näkee, ettei sinulla ole lihaksia.

...sinulla on rasvaa erityisesti vyötäröllä.

Unitutkija jakaa ihmiset neljään nukkujatyyppiin. Oletko leijona, delfiini, karhu vai susi?

Entäpä, oletko aamuvirkku vai yökukkuja?

Unitottumuksemme määrittävät meille jokaiselle oivallisimmat ajat herätä, syödä, liikkua ja nukkua. Näin uskoo brittiläinen unitutkija, lääkäri Michael Breus.

Breus pitää vastaanottoa Los Angelesissa ja on kirjoittanut useita kirjoja unihäiriöistä. 16 vuotta yksityisellä klinikallaan työskennellyt lääkäri huomasi ensimmäisinä vuosinaan, että hänen normaalit hoitokeinonsa eivät auttaneet unettomuudesta kärsiviin ihmisiin.

– Ymmärsin, että potilaani eivät kärsi unettomuudesta. He osoittautuivat yökukkujiksi. Ainakin jotkut heistä, Breus kertoo Independent-lehdelle.

Breusin mukaan yöukkujat voivat erinomaisesti viikonloppuisin ja lomalla. He menevät nukkumaan noin yhdeltä yöllä ja heräävät aamulla kello 8–9. Mutta kun arki taas koittaa, kukkujat tuntevat itsensä väsyneiksi.

– Huomasin, että heidän sisäinen kellonsa on häiriintynyt.

Tämä oivallus sai Breusin pohtimaan, onko olemassa muita nukkujatyyppejä, joiden sisäinen kello käy eri ajassa valtavirran kanssa. Uudessa kirjassaan The Power of When hän esittelee löydöksensä.

Hän päätyi neljään eri nukkujatyyppiin ja nimesi ne karhuihin, delfiineihin, leijoniin ja susiin. Vahvoja aamuvirkkuja ovat leijonat ja yökukkujia sudet; kumpaankin ryhmään kuuluu noin 15–20 prosenttia kaikista ihmisistä.  

Joka kymmenes on Breusin mukaan delfiini, joka nukkuu kevyesti ja saattaa heräillä monta kertaa yössä. Hekin ovat melkoisen aamuvirkkuja. Lääkäri määritteli nukkujatyypeille muitakin ominaisuuksia. Delfiiniryhmässä on muun muassa paljon perfektionisteja, joiden aineenvaihdunta toimii hyvin. He ovat varuillaan ihmissuhteissaan eivätkä harrasta riitelemisestä.

Lue myös! Tämän vuoksi säpsähdät hereille, kun olet nukahtamassa

Tyypillisin nukkujatyyppi on karhu. Heitä on noin puolet väestöstä, Breus sanoo. He nukkuvat yleensä hyvin ja sikeästi, mielellään vähintään kahdeksan tuntia joka yö. ”Karhut” ovat kuuluisia ruokahalustaan ja ystävällisyydestään.

Ihmisten unitottumusten ja niihin liittyvien persoonallisuuksien kartoittamisen lisäksi Breus suosittelee jokaiselle nukkujatyypille tietynlaista vuorokausirytmiä. Kun ihminen on löytänyt luonnollisen rytminsä, hänen väsymyksensä vähenee ja tuotteliaisuus lisääntyy kuin itsestään – onpa hän sitten täydellinen aamuihminen tai loistava iltaseuralainen.

Selvitä nukkujatyyppisi ja ideaali päivärytmi

Oman nukkujatyyppisi voit selvittää Breusin testillä täällä, tai ehkä tunnistat sen jo lukemalla eri nukkujatyyppien ideaalit päivärytmit. Oletko pitkään aamulla unenpöpperössä vai alatko heti hommiin? Kaipaatko raskasta aamupalaa vai syötkö mieluummin välipaloja iltapäivällä?

Breus on listannut kunkin tyypin parhaat ajat myös liikunnalle, työnteolle ja seksille.

Katso, miten sinun kannattaisi järjestää päiväsi ja rutiinit sen mukaan, oletko leijona, karhu, delfiini vai susi.  

Unettomalle! Nolla tuntia unta viime yönä? Näin selviät päivästä

Aktiivinen leijona menee ajoissa nukkumaan. Kuva: Shutterstock
Aktiivinen leijona menee ajoissa nukkumaan. Kuva: Shutterstock

Leijonan ihannepäivä

05.30–06.00 Herätys ja toimintaa! Leijonat ovat täydessä terässä heti herättyään. Heille sopii varhainen aamupala, joka täyttää mahan. Harva leijona on ylipainoinen, sillä he syövät terveellisesti.

06.00–07.30 Leijonat ovat heitä, jotka hyötyvät eniten aamuseksistä. He ovat usein iltaunisia ja päivät venyvät helposti töissä, koska moni leijonista ylenee toimitusjohtajaksi tai muihin korkeisiin tehtäviin. Virkeä leijona nauttii varhaisista lemmenleikeistä ja saa niistä puhtia päivään.

07.30–10.00 Varhaiset herätykset saavat leijonat kaipaamaan pientä välipalaa jo silloin, kun muut syövät vasta aamiaistaan. Tämä on leijonien huippuaikaa, joka kannattaa käyttää ajattelutyöhön.

Suosittelemme! 5 minuuttia riittää – piristä ilmettä pikakasvohoidolla

12.00–13.00 Nauti päivänvalosta ja lounaasta – mutta älä hiilareista! Ne tekevät iltapäivällä uneliaan olon.

13.00–17.00 Tässä vaiheessa päivää on luonnollista, että leijona alkaa hieman nuutua. Uusien ideoiden ja kaiken vapaan luomisen paras hetki on nyt!

17.00–18.00 Lähde liikkumaan! Vaikka leijonat ovatkin aamuvirkkuja, varhainen liikuntahetki on hyvä siirtää illansuuhun – eli sinne, missä energiaa tarvitaan eniten.

18.00–19.30 Illallisaika! Kenties nyt maistuisi yksi drinkki, kuten unitutkija suosittelee?

19.30–22.00 Leijonat kömpisivät mieluiten jo sänkyyn ja vetäisivät peiton päällensä. Mutta jos he ovat noudattaneet unitutkijan ohjeita, he ovat nyt poikkeuksellisesti pirteitä ja ehtivät vielä sosiaalisille riennoilleen. 

22.30–01.30 Levollinen uni alkaa maistua tässä vaiheessa, mikäli leijonat ovat ylittäneet itsensä ja malttaneet kokeilla uutta päivärytmiään.

Delfiini ei hellitä ja on melkein kuin puoliksi hereillä koko ajan. Kuva: Shutterstock
Delfiini ei hellitä ja on melkein kuin puoliksi hereillä koko ajan. Kuva: Shutterstock

Delfiinin ihannepäivä

06.30–07.30 Tyypillinen delfiini on hereillä, mutta hän on liian väsynyt noustakseen ylös ja liian virkeä jäädäkseen sänkyyn. Silloin olisi paras nousta ylös ja harrastaa jotain liikuntaa.

07.30–09.00 Delfiineille sopii proteiinipitoinen aamupala. Hiilarit eivät sovi delfiinien aamuun, sillä ne tekevät ihmistyypin hitaaksi ja uneliaaksi.

09.00–12.00 Delfiinit ovat yleensä tässä kohti päivää niin sumussa, että kuppi kahvia saattaisi olla hyväksi. Jos aikatauluun kuuluu töitä, ne kannattaa tehdä omassa rauhassa. Tiimitöistä delfiinityypit eivät pidä muutenkaan, eivätkä varsinkaan tässä kohti päivää.

12.00–13.00 Delfiineillä on paha tapa unohtaa lounas. Terveellinen ateria keskipäivän tienoolla auttaa pysymään hereillä ja ajatukset tasapainossa.

13.00–16.00 Tämä on delfiinien suosikkiaikaa päiväunille, mutta Breusin mukaan päikkäreitä parempaa toimintaa olisi kävelylle lähteminen.

16.00–18.00 Pitääkö sinun tehdä jotain aivotyötä? Illansuu on valppaille delfiineille parasta aikaa projektien ja raporttien valmisteluun.

18.00–19.00 Hyperaktiivisten delfiinien mieli muuttuu iltaa kohti entistä levottomammaksi. Ennen ruokailua heille suositellaan puolentunnin hiljaista hetkeä, esimerkiksi meditoiden.

19.00–20.00 Hiilihydraattia sisältävä illallinen rauhoittaa virkeää delfiiniä. Katso siis, että lautasellasi on perunaa, pastaa tai muuta hiilaria.

20.00–20.30 Seksiä, kiitos!

20.30–23.30 Kierroksilla käyvät delfiinit eivät hyödy sängyssä pyöriskelystä. Ennen nukkumaan menoa heidän on syytä katsoa televisiota tai nauttia lasi viiniä – mutta viimeinen huikka kannattaa ottaa ennen kello 21.

23.30 Nukkumaan! Delfiinit pärjäävät usein kuuden tunnin yöunilla. Jos et saa unta tässä vaiheessa, kokeile erilaisia nukahtamiskeinoja.

Suosittelemme! Eikö uni tule? 14 + 8 vinkkiä, jotka auttavat

Talviunillehan tästä joutaisi. Kuva: Shutterstock
Talviunillehan tästä joutaisi. Kuva: Shutterstock

Karhun ihannepäivä

07.00–07.30 Painatko sinäkin usein torkkunappulaa? Tyypillinen karhu torkuttaa ainakin kahdesti, vaikka enemmän hyötyä olisi kävelylle lähtemisestä tai pikaseksistä.

07.30–09.00 Karhut rakastavat ruokaa ja he nauttivat välipaloja aina, kun vain voivat. Proteiinit kuuluvat ihanneaamupalaan, mutta hiilihydraatit ja kahvi eivät.

09.00–10.00 Auringonvalo määrää pitkälti karhujen vireystilaa. He voivat olla pitkään aamulla unenpöpperöisiä. Pieni kävely luonnonvalossa viimeistään tässä kohti aamua auttaa herättämään karhun hitaalla käyvät aivot.

Mielenkiintoista! Kuluuko aamu pökkyrässä? Oletkin ehkä unihumalassa

10.00–12.00 Nyt on kahvikupin ja tärkeiden töiden aika. Ennen keskipäivää karhujen älykkyys on huipussaan; nyt kannattaa tehdä alta pois vaativimmat hommat.

12.00–13.00 Lounastauolla karhu hyötyy eniten puolen tunnin kävelystä ennen ruokailua. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa, joka on monesti karhuilla jumissa.

13.00–15.00 Väsyttääkö? Iltapäiväkooman saa kuriin meditoimalla tai tosi pienillä päiväunilla – ei suklaapatukalla.

15.00–18.00 Myöhäinen iltapäivä sopii sosiaalisiin tapaamisiin ja esiintymisiin. Minivälipala eli noin 250 kalorin ateria pitää aivot skarppina.

18.00–19.00 Liikuntaa!

19.00–20.30 Yleensä karhut kaipaavat illallista jo kuuden aikoihin, mutta tunnin siirto voi auttaa myöhäisen illan mielitekojen vastustamisessa. Ruokaileminen kolme tuntia ennen nukkumaan menemistä sopii karhuille.

20.30–22.00 Kuuma kylpy ja kirja tai kevyt jutustelu rytmittävät kohti yöunia.

22.00–23.00 Sulje puhelimet ja hae nautintoa seksistä!

23.00 Hyvää yötä!

Tekisikö sinunkin mieli käpertyä tällä tavoin vasta aamuyöstä? Kuva: Shutterstock
Tekisikö sinunkin mieli käpertyä tällä tavoin vasta aamuyöstä? Kuva: Shutterstock

Suden ihannepäivä

07.00–07.30 Susityypit eivät mielellään heräisi ennen aamuyhdeksää. Herätys kello 7 vaatii kaksi kelloa ja noin puolen tunnin tuumaustauon.

07.30–08.30 Kahvi ei pelasta aamu-unista, mutta kunnon aamiainen sopii herättäjäksi.

08.30–11.00 Suuntaa ulos kävelylle, ja aivosumu on pois kello 10 mennessä. Lemmenleikit piristäisivät myös suden aamua – mutta ethän nukahda uudelleen?

11.00–13.00 Hienoa, jos olet pystynyt olemaan erossa kofeiinista tähän saakka. Pidä kahvihetki näihin aikoihin päivästä!

13.00–14.00 Päivä alkaa hiljalleen valjeta ja harmaus häipyä. Lounas ystävien kanssa sopisi hyvin tähän väliin.

14.00–16.00 Kahden tunnin kuluttua lounaasta suden energiapiikki on korkeimmillaan. Työpäivä alkaa oikeastaan vasta nyt.

16.00–18.00 Delfiinit, karhut ja leijonat ovat tällä hetkellä äärettömän väsyneitä, mutta susijengi saa paljon aikaan. Nyt on hyvä hetki vakuuttaa pomo tai tehdä kotitöitä.

18.00–20.00 Koska iltalataus on niin suuri, susi hyötyy myöhäisestä jumpasta.

Lue myös! Iltakävely auttaa nukahtamaan – tässä syy

20.00–21.00 Kenellepä ruoka ei maistuisi jo? Käy siis illallisen kimppuun.

21.00–23.00 Paras hetki päivästä on käsillä: miksi et käyttäisi sitä petipuuhiin? Sudet ovat riskinottajia ja seksuaalisesti aktiivisia tyyppejä, joille seksi sopii niin aamulla kuin illalla.

23.00–00.00 Laske kierroksia lisää! Sulje turhaan valvottavat ruudut, ota rennosti ja käy vaikkapa kuumassa suihkussa.

00.00–00.30 Pari viikon sitoutuminen uuteen aikatauluun pitäisi tuoda unen viimeistään puolenyön jälkeen.

Lähteet myös: Daily Mail ja The Telegraph

Oletko nukkujatyypiltäsi karhu, delfiini, susi vai leijona?

Raskaustesti voi näyttää plussaa jo päiviä ennen kuin kuukautisten olisi pitänyt alkaa. Silti kannattaa odottaa.

Moni haluaa tietää mahdollisimman nopeasti, onko raskaana – on kyse sitten toivotusta lapsesta tai pelätystä raskaudesta. Markkinoilla on raskaustestejä, jotka lupaavat kertoa tuloksen jo päiviä ennen kuin kuukautisten pitäisi alkaa. 

Testiä ei kuitenkaan pitäisi tehdä ennen kuin kuukautiset ovat myöhässä. Näin sanoo yhdysvaltalaisen Brighamin naistensairaalan gynekologian johtava lääkäri ja Harvardin lääketieteellisen apulaisprofessori Daniela Anne Carusi Glamourin jutussa.

Carusi selittää, että terveen naisen raskaus keskeytyy aivan alkuvaiheessa eli kahden viikon sisällä hedelmöittymisestä 25 prosentin todennäköisyydellä. Jos taas odottaa, kunnes yhdet kuukautiset ovat jääneet välistä, keskenmenon todennäköisyys on enää 15 prosenttia. Terveyskirjaston artikkeli kertoo, että arvioiden mukaan jopa puolet hedelmöityksistä päättyy erittäin varhaiseen keskenmenoon.

”Silloin hedelmöitynyt munasolu on kiinnittynyt kohtuun ja muodostanut sen verran istukkasolukkoa, että raskaustesti on positiivinen. Vuoto kuitenkin alkaa muutaman päivän myöhässä, mahdollisesti tavallista runsaampana”, artikkelissa kirjoitetaan.

On tavallista tulla raskaaksi ja menettää lapsi ennen kuin yhdetkään kuukautiset jäävät tulematta.

Carusin mukaan on tavallista tulla raskaaksi ja menettää lapsi ennen kuin yhdetkään kuukautiset jäävät tulematta. Ja jos asiaa ei edes ehdi huomata, sillä ei ole väliä. Jos taas toivoo kovasti tulevansa raskaaksi ja saa jatkuvasti tietää keskeytymisistä, voi se tuntua musertavalta.

Naiset luulevat usein turhaan, että heissä on jotain vialla, kun näin käy, Carusi kertoo. Sen sijaan varhaisessa vaiheessa keskeytynyt raskaus on oikeastaan myönteinen merkki: se kertoo, että raskaus on mahdollinen.

Jotkut saattavat tehdä testin, jos edessä on tapahtuma, jossa aikoo nauttia alkoholia. Se on turhaa, sanoo Carusi. Hänen mukaansa ei ole tieteellisiä todisteita siitä, että elintapojen muuttaminen paria päivää ennen poisjääneitä kuukautisia olisi tehokkaampaa kuin niiden jälkeen.

Entä jos kuukautiset ovat epäsäännölliset?

Entä jos kuukautiset ovat todella epäsäännölliset, kuten aikuisillakin naisilla toisinaan on? Väestöliitto kehottaa siinä tapauksessa tekemään testin 3–4 viikon kuluttua suojaamattomasta seksistä.

Poikkeuksiakin on. Terveysasemalla raskaustesti otetaan yleensä verestä, josta sen voi nähdä aikaisemmin kuin virtsasta. Tämä on tarpeen varsinkin silloin, jos on syytä epäillä kohdunulkoista raskautta äkillisten alavatsakipujen vuoksi.

Gynekologit ovat huolissaan naisille markkinoiduista laserhoidoista, joiden väitetään auttavan lukuisiin vaivoihin.

Suomessa on muutaman vuoden ajan ollut tarjolla emättimen kiristyshoitoja, joita tehdään laserilla. Toimenpiteessä emättimeen viedään laservaloa johtava sauva, jonka avulla kudosta valotetaan, ja se lämpenee noin 60 asteeseen. Hoito kestää 20–40 minuuttia kertaa kohden.

Suomen Gynekologiyhdistys otti hiljattain kantaa näihin emättimen nuorennushoitoinakin tunnettuihin toimenpiteisiin. Yhdistyksen lausunnon mukaan laseriin tai lämpöön ja mikroaaltoihin perustuvien hoitojen hyödyllisyydestä ei ole tieteellistä näyttöä.

– Lausunto tehtiin, koska erilaiset kaupalliset tahot ovat alkaneet markkinoida aggressiivisesti erilaisia lämpö- ja laserlaitteita. Potilaan on hyvin vaikea tietää, mikä teho laitteilla on, dosentti Tomi Mikkola, HYKS Naistenklinikan urogynekologian osastonylilääkäri kertoo.

Iän tai synnytysten myötä löystyneitä paikkoja kiristellään ainakin Cityklinikan Helsingin ja Turun toimipisteissä sekä raumalaisessa Tohtoripalvelussa. Kaikissa paikoissa laserhoitoja tekee sama mies, gynekologi Lasarus Mitrofanoff.

”Hoidon antaminen perustuu ei-lääketieteelliseen näyttöön.”

Cityklinikan verkkosivujen mukaan kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että laserilla tehty emättimen kiristys on ”tehokas, potilaalle hyvin helppo ja täysin turvallinen hoitomenetelmä”. Hoitoja klinikalla tekevä Lasarus Mitrofanoff kuitenkin myöntää, että kiristyshoito ei perustu lääketieteelliseen tutkimukseen.

– Kiristyshoitoa ei ole lääketieteellisesti tutkittu ollenkaan, mutta lääkärit ovat tutkineet, että emätin kiristyy jo ensimmäisen hoidon jälkeen. Hoidon antaminen perustuu ei-lääketieteelliseen, kokemusperäiseen näyttöön, Mitrofanoff sanoo.

Koska kunnollinen tutkimustieto emättimen kiristyshoidoista puuttuu, Mitrofanoff kertoo tukeutuvansa laitteita valmistavan yrityksen antamiin tietoihin.

– Toivon, että asiaa innostuttaisiin tutkimaan yliopistotasolla Suomessa. Jos joku nuori tutkija tekisi aiheesta väitöskirjan ja osoittaisi, ettei hoidoista olekaan hyötyä, sittenhän asia olisi selvitetty, hän miettii. 

Eettisiä ongelmia

Cityklinikan verkkosivuilla kehutaan, että 95 prosenttia laserilla hoidetuista potilaista on ollut tyytyväisiä. Korkean prosenttiluvun takana on laitevalmistajaan sidoksissa oleva taho, jonka tekemässä tutkimuksessa on ollut mukana vain 21 naista. 

– Lumevaikutus on aika iso tämäntyyppisissä hoidoissa, Mikkola sanoo.

– Jos joku haluaa uskoa, että laser- tai lämpöhoito nuorentaa emätintä ja haluaa siihen rahansa laittaa, se on jokaisen oma asia, kunhan tietää, ettei hoito ole tutkitusti tehokasta. Lumehoidon antaminen potilaalle, joka luottaa saavansa tehokasta hoitoa, taas on eettisesti hyvin tuomittavaa.

Vielä nuorennus- ja kiristyshoitoja tuomittavampana Mikkola pitää sairauksien hoitamista laserilla ja lämpöhoidoilla. Emättimen kiristäminen ei nimittäin ole ainoa toimenpide, johon Suomessa käytetään laseria. Mitrofanoffin mukaan laserista olisi apua ponnistusvirtsankarkailuun, vaihdevuosien jälkeiseen emättimen kuivuuteen ja kohdun laskeuman oireisiin.

Näihin vaivoihin on olemassa myös tieteellisesti tehokkaiksi todistettuja hoitoja. Virtsankarkailuun auttavat esimerkiksi fysioterapia ja leikkaus, joskus myös painon pudottaminen. Laskeumia taas hoidetaan yleensä leikkauksilla, sekä yksityisessä että julkisessa terveydenhuollossa. 

– On eettisesti arveluttavaa uskotella, että laserhoidoilla saa saman hyödyn kuin leikkauksella. Pahimmillaan potilas maksaa sekä lumehoidosta että myöhemmin oikeasta hoidosta, Mikkola sanoo. 

”Pahimmillaan potilas maksaa sekä lumehoidosta että oikeasta hoidosta.”

Lääkärinä gynekologin täytyy ensin ehdottaa potilaille hoitoja, jotka on todistettu tehokkaiksi. Osa potilaista ei kuitenkaan halua leikkaukseen, jos tarjolla on muitakin vaihtoehtoja – vaikka niiden tehoa ei olisikaan todistettu. Mitrofanoffin mukaan 80–90 prosentilla emättimen kiristykseen tulevista naisista on todellisuudessa kohdun laskeuma, joka haittaa elämää ja arkea muutenkin kuin seksin aikana. Osaa näistä laskeumapotilaista hoidetaan silti laserilla.

– Suurin osa heistä ohjataan laskeumaleikkaukseen julkiseen sairaalaan, pieni osa haluaa leikkauksen yksityisesti ja ehkä yhdestä viiteen prosentin kohdalla päädytään kokeilemaan laserhoitoa, koska asiakas ei leikkaukseen halua, Mitrofanoff toteaa.

Hän kertoo käyvänsä potilaiden kanssa ensin läpi muut hoitomuodot. 

– Vasta jos muut hoidot eivät sovellu tai asiakas ei vaikka halua leikkaukseen, niin tietysti annetaan laserhoito, Mitrofanoff vastaa.

Tomi Mikkolan mukaan laserhoidot eivät yleensä ole vaarallisia mutta eivät myöskään tehoa laskeumaan tai virtsankarkailuun.

– On järjetöntä puolustella hoitoja sillä, ettei niissä ole komplikaatioita, jos niissä ei ole hyötyjäkään. Saman lämpövaikutuksen saa menemällä lämpimään kylpyyn istumaan, se vain maksaa vähemmän. 

”Saman vaikutuksen saa menemällä lämpimään kylpyyn istumaan.”

Laserhoitoja on Suomessa annettu vasta parin vuoden ajan. Mitrofanoff arvioi tekevänsä 10–20 hoitoa vuodessa.

– Laserin vaikutuksen kesto on noin vuodesta puoleentoista vuoteen, ja sen jälkeen täytyy miettiä, mitä nyt tehdään. Minun historiani näiden hoitojen kanssa on niin lyhyt, ettei yksikään nainen, jolle hoitoa on annettu, ole vielä tullut kontrolliin, Mitrofanoff kertoo. 

Hänen mukaansa laserhoitoa puoltavia tutkimuksia on julkaistu lehdissä, jotka eivät ole sidoksissa laitevalmistajaan. Tomi Mikkolan mukaan ne tutkimukset eivät ole riittävän luotettavia.

– Potilasmäärät ovat kymmenissä ja seuranta-ajat lyhyitä, puhumattakaan siitä, että tutkimuksissa ei tehty ole vertailua tehokkaisiin hoitoihin, hän perustelee.

Kasvava ala

Lasarus Mitrofanoff esittelee itsensä esteettiseksi gynekologiksi, ja hänellä on gynekologin koulutus. Työssään hän tekee muitakin intiimialueen hoitoja, kuten täyttää ja leikkaa ulompia häpyhuulia sekä pienentää ja suurentaa häpykumpuja – mihin suuntaan asiakkaat milloinkin haluavat alapäätään muotoilla. 

Laserhoitoja hän kertoo pitäneensä ensin huuhaana, mutta alkaneensa sitten uskoa niihin.

– Kun maailma on mennyt sellaiseksi kuin on, tämä on todennäköisesti kasvava ala, Mitrofanoff sanoo.

Samaa pelkää Suomen Gynekologiyhdistys. 

– Meistä on väärin, että potilas menee hyvässä uskossa hoitoihin ja maksaa niistä eikä saa muuta kuin lämmintä sauvaa, Tomi Mikkola toteaa.

"Kun maailma on mennyt sellaiseksi kuin on, tämä on todennäköisesti kasvava ala."

Mikkola on erityisen huolissaan siitä, että monilla esteettisen kirurgian lääkäreiksi itseään kutsuvilla ei ole gynekologista koulutusta. Koulutusta tarvitaan diagnoosien tekemiseen, mikä on Mikkolan mukaan kaiken hoidon perusta.

– Sekä naisten virtsankarkailua että laskeumia on hyvin erilaisia, ja niitä myös hoidetaan eri tavoilla. Ajatus siitä, että kaikkiin näihin olisi yksi ja sama tehokas hoito, on järjetön. 

Uusien hoitomuotojen kehittämistä Gynekologiyhdistys ei Mikkolan mukaan vastusta. Mikkola kertoo nähneensä gynekologien kongresseissa ulkomailla laitevalmistajia esittelemässä erilaisia laser- ja lämpöhoitolaitteita.

– Osalla näistä hoidoista voi olla tehoa tulevaisuudessa. Mutta asia ei voi mennä niin päin, että ensin markkinoidaan ja sitten tutkitaan.

Katarina Meskanen haastaa kaikki kokeilemaan kaksi viikkoa joustavaa syömistä, jossa saa herkutella, eikä ruokaa tarvitse ansaita.

Amerikkalaisvalmentaja, personal trainer Jonathan Ross väittää, että kohtuullisuus on sudenkuoppa, joka ajaa ihmiset holtittomaan herkutteluun.

Syömishäiriöihin erikoistunut suomalaisasiantuntija puolestaan Katarina Meskanen tyrmää Rossin väitteen.

HYKS:in psykologina työskentelevä Meskanen uskoo, että turhan jyrkät säännöt saavat pahempaa jälkeä aikaan kuin kohtuudella nautittu ruoka. Hänen mielestään kohtuudella voi nautiskella kaikkea – herkkujakin. Mustavalkoinen kurinalaisuus altistaa puolestaan siihen, että syöminen karkaa jossain vaiheessa käsistä, Meskanen sanoo.

Lue myös! Kävikö sinullekin pikku snäksidentti? Näin estät sen ensi kerralla

– Mitä enemmän tarkkailee ja rajoittaa omaa ruokavaliotaan, sitä todennäköisemmin ampuu jossain vaiheessa yli ja ajautuu ahmimaan kaikenlaista itseltään kieltämäänsä ruokaa.

Meskasen mukaan arjessa tärkeintä on tasapainoinen ja riittävä syöminen – ei ruokailujen kontrollointi. Kun alkaa syödä säännöllisesti, monipuolisesti ja ravitsevasti, kiusaus aterioiden korvaamiseen herkuilla pienenee, mielihalut laantuvat ja napostelemisen tarve laantuu, hän sanoo.

– Parasta olisi opetella armollinen suhtautumistapa herkkuihin: ne eivät missään nimessä ole kiellettyjä, mutta niiden osuutta päivittäisestä ravinnosta kannattaa pohtia.

”Miksi tekee mieli herkutella?”

Psykologin mielestä ei ole yleispätevää määritelmää sille, mikä on kohtuullista syömistä, puhumattakaan kohtuullisesta herkuttelusta. Asiaan liittyy niin monta tekijää, kuten elämäntilanne, oma aineenvaihdunta ja ruokavalio. Loppupeleissä kohtuullisuus on jokaisen itsensä määriteltävissä.

– Paino on huono mittari, sillä se vaihtelee luonnollisesti muutamia kiloja – parempi mittari ovat esimerkiksi omat vaatteet. Jos tuntuu, että vaatteet alkavat kiristää, voi kysyä itseltään, onko herkuttelu pysynyt kohtuudessa. Sanoisin silti, että jos on pakko herkutella koko suklaalevy ja pari muutakin herkkua samalla kerralla, ei puhuta enää kohtuullisesta herkuttelusta.

”Jos on pakko herkutella koko suklaalevy ja pari muutakin herkkua samalla kerralla, ei puhuta enää kohtuullisesta herkuttelusta.”

Jonathan Rossin mukaan jokapäiväinen roskaruoka ei ole herkuttelua, vaan opittu tapa. Hänen mielestään epäterveellisen herkun vaikutukset eivät kumoudu sillä, että syö terveellisesti seuraavalla aterialla. Mitä mieltä asiasta on suomaispsykologi?

Meskanen antaa synninpäästön päivittäiselle herkuttelulle, mutta samalla myös hän kyseenalaistaa tavan: miksi pitää herkutella joka päivä?

– Paljastava kysymys on usein se, että miksi tarvitsen tätä herkkua juuri nyt? Jos iltapäivisin tekee mieli aina pullaa kahvin seuraksi tai joka kerta töistä tullessa mutustaa suklaapatukkaa, voi olla aiheellista pohtia, onko syönyt päivän aikana tarpeeksi. Tai, kaipaako oikeastaan vain helpotusta väsymykseen? Vai onko siitä tullut vain tapa, jota noudattaa paremman puutteessa?

Monet ihmiset ovat tottuneet antamaan itsellensä ”luvan herkutella”. Ruoka toimii ikään kuin palkintona hyvin tehdystä työstä, lohdukkeina huonosta päivästä tai piristeenä matalapaineeseen. Meskanen muistuttaa, että tämän kaltainen ansaintalogiikka menee aina metsään. Ruoan palkintoarvosta tulisi aktiivisesti pyristellä pois, hän sanoo.

"Paljastava kysymys on usein se, että miksi tarvitsen tätä herkkua juuri nyt?"

– Ruoka on huono apu varsinaisiin ongelmiin, ja nautintonakin se on vain väliaikainen. Palkintoruoka on tyypillisesti sellaista ruokaa, joka muuten ei ole sallittu. On aika nurinkurista kieltää itseltään jatkuvasti jotain, johon sitten liittää voimakkaan positiivisia asioita – jolloin se himottaa vieläkin voimakkaammin.

”Kuka tahansa ahmii joskus liikaa”

Meskanen myöntää, että nykyään on melko mahdotonta ylläpitää mutkatonta ruokasuhdetta, kun joka paikasta tulvii ristiriitaisia viestejä.

– Verrattuna entisaikojen peltotyöläisiin, meillä on myös mahdollisuus keskittyä liiaksikin omiin syömisiin. Siinä missä ennen syötiin elääkseen, nykyisin tuntuu, että eletään syödäkseen.

– Ruoka ei ole enää pitkään aikaan ollut vain ruokaa, vaan siihen liittyy isoja asioita ja assosiaatioita. Terveellisesti syömällä tavoitellaan laajempaa hyvinvointia. Nykyisin erilaiset dieetit ja erikoisruokavaliot ovat kovin suosittuja ja tuntuu siltä, että on enempi normi kuin poikkeus noudattaa jotain kuuria tai ruokavaliota.

Fitnessbuumi on tuonut oman lisänsä ruokavalion tarkkailemiseen ja superkurinalaiseen syömiseen, Meskanen myöntää.

– Huolestuttavaa on, että jo ihan ala-asteikäiset tytöt tarkkailevat painoaan, puhuvat rasvaprosenteista ja kieltäytyvät herkuista. Joka kymmenes tyttö kärsii syömishäiriön oireista nuoruusiän aikana.

Varsinaista syömishäiriötä arvioidaan sairastavan Suomessa muutamia prosentteja väestöstä. Monesti syömishäiriö, etenkin ahmintahäiriö, jää kuitenkin tunnistamatta, Meskanen kertoo. Hän on ollut itse mukana kirjoittamassa muun muassa aihetta käsittelevää Irti ahminnasta -kirjaa.

– Kuka tahansa ahmii joskus liikaa ruokaa, mutta jos se alkaa toistua, herää kysymys, onko ahmiminen ongelma. Vastaavasti, jos ei voi syödä ruokaa syyllistymättä tai herkutella ahdistumatta, voi kysyä: ovatko syömiseen liittyvät ajatukset ihan reilassa?

2 viikon haaste:

”Ruokaa ei tarvitse ansaita, ja herkutellakin saa kohtuudella.”

”Haluaisin haastaa kaikkia kokeilemaan kahden viikon ajan säännöllistä, monipuolista ja joustavaa syömistä. Sellaista syömistä, jossa jokaisen suupalan ja aterian kohdalla ei tarvitse käydä pitkällistä syyllistävää, syyttelevää keskustelua itsensä kanssa.

Syö 3–4 tunnin välein monipuolista, ravitsevaa ruokaa. Päivä alkaa aamupalalla, ja seuraavaksi tulevat lounas, välipala, päivällinen sekä iltapala.

Kannattaa kokeilla, miltä tuntuisi sellainen syöminen, jossa ei tarvitsisi elää jatkuvassa kurissa ja nuhteessa, ei tarvitsisi syyllistyä jokaisesta suupalasta eikä varsinkaan tarvitsisi antaa syömisille ja ruoalle leijonanosaa omasta arjestaan. Ehkä ruoka palautuisi silloin omalle paikalleen, kehon polttoaineeksi ja mukavaksi nautinnoksi muiden joukossa.”

Suosittelemme! 18 syytä, miksi terveellinen syöminen kannattaa (ja ei – nämä eivät liity laihduttamiseen)

Terve suhtautuminen ruokaan – millaista se on?

  1. Syöminen ja syödyt määrät pysyvät hanskassa ilman tuhraa kontrollointia.
  2. Halutessaan voi syödä lähes kaikkea eikä tarvitse kieltäytyä mistään sellaisesta, mitä oikeasti haluaisi.
  3. Ruoka on kehon polttoainetta – mutta se saa olla myös nautinto, kunhan se ei ole ainoa nautinto eikä toimi palkintona.
  4. Terve suhtautuminen ruokaan näkyy ennen kaikkea järkevänä syömisenä, säännöllisenä ateriarytminä, joustavuutena ruokavalinnoissa, armollisuutena ja sallivuutena itseään kohtaan.
  5. Terve ruokasuhde on niin mutkaton, että sen äärelle ei välttämättä tule edes pysähtyneeksi – siinä missä sairas syömisajattelu värittää elämän lähestulkoon kaikkia valintoja kauppalistasta ravintolaillallisiin ja työpaikan kahvihetkiin.
  6. Ruokasuhde on terve, kun syömisestä ei seuraa suurta syyllisyyttä, siihen ei liity pettymystä, tunnontuskia eikä se aiheuta pahaa mieltä.

Lähde: HYKS:in syömishäiriöyksikön psykologi Katarina Meskanen

Kieltäydytkö vai syötkö herkkuja kohtuudella?