Dandoran terveyskeskus on auki yhdeksästä viiteen. Joskus vastaanotolle pääsee 30 minuutissa, joskus menee kaksi tuntia.

Miltä tuntuisi, jos raskauden ehkäisy pitäisi hoitaa salaa omalta mieheltä? Keniassa se voi olla naiselle ainoa mahdollisuus päättää itse tulevaisuudestaan.

Pienen, nuhjuisen huoneen keskellä on valkealla lakanalla päällystetty sänky. Sillä makaa pari-kolmekymppinen Nancy, käsi jännittyneillä kasvoillaan.

Hento tuulenvire käy sisään vaalean harsoverhon raosta, nurkassa on lavuaari, peili ja ämpäreitä. Terveyskeskuksen vastaanottohuoneeksi tämän tunnistaa vain metallikärrystä, jonka päällä lojuvat vihreä liina, sakset ja sideharsoa.

 


Klinikan työvälineet ovat yksinkertaiset.
Klinikan työvälineet ovat yksinkertaiset.

 

Kätilö Emmah Kariuki tunnustelee Nancyn käsivartta. Hän etsii sieltä ehkäisykapselia, joka vaihdetaan nyt uuteen.

– Laitan ensin puudutusainetta. Et tunne kipua, Emmah rauhoittelee.

Nancy makaa silmät kiinni ja irvistää, kun Emmah pistää. Käytävältä kuuluu lapsen huuto.

”Nyt voin nauttia seksistä ilman, että huoli raskaaksi tulemisesta pilaa sen.”

Nancy haluaa tällä kertaa viisivuotisen kapselin. Hän on menettänyt ainoan lapsensa ja haluaa toipua rauhassa.

– Nyt voin nauttia seksistä ilman, että huoli raskaaksi tulemisesta pilaa sen.

Mitä suomalaisnaisen elämä olisi ilman ehkäisyä? Sitä tulee harvoin ajatelleeksi, kun ehkäisykeinoja on käden ulottuvilla useita ja suurin huoli se, onko hormoniehkäisy hyvä vai paha asia. Täällä Kenian Nairobissa moni nainen ei ole koskaan edes kuullut ehkäisystä tai käyttää sitä salaa, koska miehet suhtautuvat siihen nihkeästi. Abortit ovat laittomia, mutta yleisiä.

Nancyn ehkäisykapseli on valmistettu Suomen Turussa, ja tänne Dandoran terveyskeskukseen sen on tuonut perhesuunnitteluhanke. Kansainvälinen hanke vie ehkäisyvälineitä ja -tietoutta kehitysmaiden naisille, ja sen missio on kapselia suurempi: parantaa naisten asemaa ja antaa heille mahdollisuus päättää tulevaisuudestaan itse.

 


Dandoran terveyskeskuksen yksi huone on varattu perhesuunnittelulle.
Dandoran terveyskeskuksen yksi huone on varattu perhesuunnittelulle.

 

Kapselin ansiosta Nancy saa päättää, milloin haluaa raskaaksi. Se ei ole itsestään selvää, sillä täällä ehkäisy on vielä tabu. Moni mies ei sitä halua, siitä ei puhuta.

Nancykin katsoo seinille, vastailee hiljaisella äänellä eikä halua esiintyä jutussa koko nimellään tai kasvoillaan.

Salaa tai ei ollenkaan

Kun puudutusaine on vaikuttanut, Emmah tekee Nancyn käsivarteen viillon. Nancy irvistää, vetää polvet koukkuun ja näyttää itkevän hetkenä minä hyvänsä. Pienen hakemisen jälkeen vanhan kapselin pää tulee esiin, ja Emmah vetää sen pois saksilla.

”Jos häntä ei satu, hän voi suositella tätä ystävälleenkin.”

Työvälineiden alkeellisuus puistattaa. Toimitusta on lähes brutaalia katsella, mutta Emmah kyselee koko ajan Nancyn vointia ja lupaa, että pian operaatio on ohi.

Ja onkin. Kohta vain laastari kertoo tehdystä toimenpiteestä.

– Olen ystävällinen, koska jos häntä ei satu, hän voi suositella tätä ystävälleenkin, Emmah sanoo.

Keniassa tieto ehkäisystä leviää usein nimenomaan naiselta toiselle. Valistustyötä tekevät myös koulutetut työntekijät, joiden joukossa on nykyään miehiäkin.

 

 

Tietoa tarvitaan erityisesti maaseudulla ja slummeissa. Alueelliset erot ovat Keniassa valtavat. Omakotitaloalueet, luksushotellit ja hökkelikylät seuraavat toisiaan. Modernit, kouluttautuneet kaupunkilaiset ymmärtävät ehkäisyn tärkeyden, mutta köyhimmillä alueilla naiset saattavat olla jatkuvasti raskaana.

Ehkäisyä käyttää noin 58 prosenttia naimisissa olevista kenialaisnaisista. Suosituin on kolmen kuukauden suojan antava ehkäisyruiske – se on helpoin ottaa salaa.

Pillereitä syö vain 13 prosenttia, kondomiin turvautuu 3 prosenttia naimisissa olevista naisista. Sen suurin ongelma on, että moni mies ei halua käyttää sitä.

Toiseksi yleisin ehkäisykeino on käsivarteen laitettava hormonikapseli. Perhesuunnitteluhankkeeseen se on valittu, koska se vaikuttaa pitkään eikä ehkäisyä tarvitse napsia päivittäin tai uusia parin kuukauden välein. Jos matka terveyskeskukseen on pitkä, moni nainen tekee mieluummin töitä kuin lähtee päiväksi klinikan jonoon.

”Jos mies saa tietää salailusta, se voi olla avioliiton loppu.”

Salailun helppouskin on syy, vaikka toiveena onkin, että asenteet saataisiin muuttumaan.

– Jos mies saa tietää salailusta, se voi olla avioliiton loppu. Ehkäisyn pitäisi olla yhteinen päätös, mutta suurin osa miehistä ei halua edes puhua siitä, perhesuunnittelukampanjan parissa työskentelevä Helen Mwathi sanoo.

Nairobissa asuva Helen työskentelee lääkeyhtiö Bayerin Itä-Afrikan-viestinnässä ja on hyvä esimerkki Kenian modernista kaupunkilaisesta. Hän uskoo asiaansa ja puhuu naisten puolesta suoraan ja tunteella.

– Tämä on tärkeä hanke, koska nyt naiset voivat itse suunnitella, kuinka monta lasta he haluavat ja voivat kasvattaa. Se on ihmisoikeus.

Penkin ainoa isä

Nancyn huoneen ulkopuolella, terveyskeskuksen odotustilassa istuu joukko nuoria äitejä ja suurin silmin katsovia lapsia. Kaikkialla on pimeää ja vähän nuhjuista. Pitkät penkit reunustavat seiniä, pöydillä lojuu paperipinoja ja pahvilaatikoita. Vähäinen valo siivilöityy sisään metallikaltereiden takaa, ja kuuma ilma seisoo hämärissä käytävissä.

 


Perhesuunnitteluklinikalla voi nähdä nykyään miehiäkin. Keniassa lapset merkitsevät myös sosiaaliturvaa vanhempiensa vanhuuden varalle.
Perhesuunnitteluklinikalla voi nähdä nykyään miehiäkin. Keniassa lapset merkitsevät myös sosiaaliturvaa vanhempiensa vanhuuden varalle.

 

Yhdellä penkillä mies pitää lasta sylissään. Se on täällä harvinainen näky.

– Hän on tuonut naisen klinikalle. Sitä ei yleensä tapahdu, Helen Mwathi sanoo.

Dandoran terveyskeskus palvelee noin 51000:ta ihmistä. Kun naiset tuovat lapsensa lääkäriin, heille kerrotaan myös ehkäisystä.

– Ihmisillä täytyy olla tietoa. On paljon naisia, jotka eivät edes tiedä, mikä ehkäisy on, Helen kertoo.

”On paljon naisia, jotka eivät edes tiedä, mikä ehkäisy on.”

Suomalaisen silmin Dandoran lähiö näyttää slummilta. Kadunvarsille on kasautunut roskaa, autonraatoja ja mutaa. Aaltopeltihökkeleissä myydään mitä uskomattomimpia asioita: sänkyjä, sipsejä, käytettyjä vaatteita, vesimelonia ja elektroniikkaromua. Ilma tuoksuu trooppiselta lämmöltä ja nahkealehtisiltä kasveilta.

Vaikka rikollisuus, huumeet ja prostituutio ovat täällä isoja ongelmia, alue on parempi kuin monet.

– Tämähän on ihan keskiluokkaa, Helen sanoo.

Silti nuorilla ja köyhillä ei ole aina varaa ehkäisyyn. Kun rahaa on niukasti, ensin hankitaan ruokaa.

Uskonto ja oma heimo

Ehkäisyvalistusta jarruttaa moni muukin asia. Esimerkiksi uskonnot, heimojen vanhat perinteet, harhaluulot ja kulttuuri, jossa asioista päättävät enimmäkseen miehet. Naisen asema on yhä hankala. Epäkohdista tiedetään, mutta niihin puuttuminen on puolitiessä.

– On paljon naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, seksuaalista väärinkäyttöä ja vahingollisia perinteitä, kuten naisten ympärileikkaus, Pohjoismaisen Afrikka-instituutin tutkija Sirkku Hellsten sanoo.

”Sukupuolten tasa-arvo on saatu paperilla eteenpäin, mutta maaseudulla naiset ovat hyvin alistuneessa asemassa.”

– Keniassa on paljon vahvoja naisia, politiikassakin, mutta yhteiskuntaa hallitsevat miehet. Sukupuolten tasa-arvo on saatu paperilla eteenpäin, mutta maaseudulla naiset ovat hyvin alistuneessa asemassa. Esimerkiksi masai-heimot ovat täysin miesten hallitsemia.

Paikalliset ovat niin protestantteja, katolilaisia kuin muslimeja, ja lisäksi on erilaisia perinneuskontoja.

– Kaikissa uskonnoissa seksuaalisuus on aika tabu, eikä ehkäisyä kannateta. Jos yhteisö on vanhoillinen tai mies ei hyväksy, on vaikea hakea ehkäisyä. Joskus päättämässä saattaa olla koko suku, miehen äiti tai oma äiti.

 


Ehkäisykapselin teho kestää viisi vuotta. Kapselin voi poistaa aiemminkin.
Ehkäisykapselin teho kestää viisi vuotta. Kapselin voi poistaa aiemminkin.

 

Lapsissa on yhä turva

Ehkäisy ei houkuttele myöskään siksi, että perhe on kenialaisille valtavan tärkeä. Yhteisöä halutaan jatkaa, ja lapset huolehtivat vanhoista vanhemmistaan.

– Perheet, joilla ei ole lapsia, nähdään jotenkin vajavaisina, ja naiset, jotka eivät synnytä, alempiarvoisina naisina, Sirkku Hellsten sanoo.

– En ole tavannut yhtä ainutta kenialaista naista, joka ei olisi halunnut lasta. Kaupungeissa kaksi kolme lasta riittää hyvin, mutta maaseudulla naisetkin näkevät lapset vanhuuden turvana, työvoimana ja sijoituksena.

Kenialaisperheissä on keskimäärin 3,9 lasta, ja maaseudulla seitsenlapsisetkin perheet ovat tavallisia. Lapsia kuolee paljon, ja jatkuvat raskaudet rasittavat naisten terveyttä. Moni menehtyy synnytykseen tai laittomaan aborttiin.

”En ole tavannut yhtä ainutta kenialaista naista, joka ei olisi halunnut lasta.”

Sirkku Hellsten uskoo, että kansainvälisistä perhesuunnittelukampanjoista on hyötyä, jos ne suunnitellaan paikallisten ehdoilla. Eli mietitään, mikä toimii juuri tässä kulttuurissa ja yhteisössä parhaiten.

– Kun projektit tulevat ulkopuolelta, paikalliset ajattelevat, että ne tuovat länsimaisia arvoja. Ajatellaan, että länsimaalaiset eivät arvosta perhettä ja pyrkivät rajoittamaan erityisesti afrikkalaista väestönkasvua.

Nuoret toivot

Mombasan maaseudulla Kilifissä ilmassa leijuu vahva savun ja palaneen puun tuoksu. Pöly lentää tieltä kasvoille, kun ohi vilahtavat pienet savimajakylät ja kilometrikaupalla peltoa.

Pyykkinarut on pingotettu palmujen väliin, heinikossa torkkuu yksinäinen aasi. Naiset kuokkivat pelloilla tai kantavat päänsä päällä polttopuita, vettä ja koreja. Miehet paistattelevat päivää palmujen varjossa.

Ehkäisyneuvontaa tarvitaan eniten täällä – kaukana modernisti ajattelevista kaupunkilaisista. Teoriassa seksivalistusta pitäisi olla jo koulussa, mutta käytännössä monet opettajat ovat edelleen konservatiivisia. Kilifin maakunnassa joka viides teinityttö tulee raskaaksi ja jättää siksi koulun kesken. Moni heistä tekee häpeän takia laittoman abortin. Nuorimmat raskaaksi tulleet ovat olleet 9-vuotiaita.

Iloisensininen Kilifin terveysasema on pieni. Sisällä vain vaatimaton sermi erottaa potilassängyn ja toimiston puisen vastaanottopöydän. Lapset kurkkivat huoneeseen revenneiden moskiittoverkkojen välistä.

 


”Ehkäisy antaa aikaa miettiä ja hyvän tulevaisuuden perheelle. Se on auttanut monia täällä”, Emily sanoo.
”Ehkäisy antaa aikaa miettiä ja hyvän tulevaisuuden perheelle. Se on auttanut monia täällä”, Emily sanoo.

 

Sängyllä makaa Emily Kadzo, 21. Lääkäri on juuri asentanut hänen käsivarteensa ehkäisykapselin.

– Sattui vähän, mutta nyt olen ok, Emily hymähtää.

Emily kuuli ehkäisystä sairaalassa synnyttäessään ensimmäisen lapsensa kolme vuotta sitten. Hän on itse kuusilapsisesta perheestä mutta selvästi osa muutoksen sukupolvea. Hän ei arastele puhua ehkäisystä, haluaa suunnitella lapsilukunsa ja on uskaltanut kertoa kapselista sekä miehelleen että äidilleen.

– Kun sain tietoa ehkäisystä, menin kotiin ja kerroin miehelleni. Hän sanoi, että tämä olisi hyväksi perheellemme. Kaikki miehet eivät ole samanlaisia.

”Nykyään moni nainen käyttää ehkäisyä. Muuten voi saada lapsen joka vuosi.”

Emily uskoo, että ehkäisy auttaa naisia, ja on puhunut siitä ystävilleen.

– Nykyään moni nainen käyttää ehkäisyä. Muuten voi saada lapsen joka vuosi. Ei saa hyvää koulutusta ja on edelleen kotona, jopa kadulla.

– Ehkäisy antaa minulle mahdollisuuden etsiä töitä ja pojalleni mahdollisuuden mennä kouluun. Jos työtä ei ole, elämä täällä on kovaa.

Jos rahaa olisi, Emily haluaisi opiskella kampaajaksi. Nyt perheeseen kuuluu aviomies ja 3-vuotias poika, tulevaisuudessa ehkä kaksi muutakin lasta.

– Kolme lasta on tarpeeksi. Kun olisi vielä kaksi tyttöä, olisi täydellistä.

Raha pyörittää muutosta

Vaikka moni nainen joutuu vielä salaamaan ehkäisyn puolisoltaan, tulevaisuus on toinen. Välillä Kilifin ehkäisyklinikalle tulee jo naisia miehensä lähettäminä.

Rutiköyhällä maaseudulla ehkäisyn käyttöä puoltaa ennen kaikkea raha: kun lapsia on vähemmän, he saavat paremman elämän ja koulutuksen.

– Ennen tehtiin paljon lapsia, koska iso osa heistä kuoli. Se on muuttunut, mutta jotkin yhteisöt eivät ole muuttuneet, Helen Mwathi sanoo.

Aviopari Robert Mwarome ja Elizabeth Juma ovat kuulleet ehkäisystä juuri täältä. Pariskunnalla on kolme 2–7-vuotiasta lasta, ja joskus voisi hankkia lisääkin, muttei vielä hetkeen.

Robert uskoo, että ehkäisystä hyötyy koko perhe.

– Se on tuonut elämänhallintaa ja aikaa etsiä työtä.

Ehkäisykapselin hankkiminen oli alun perin hänen ideansa. Elizabeth nyökkää vieressä – päätös oli hyvä.

Robert on kymmenlapsisesta perheestä, mutta haluaa ajatella kolmen lapsensa parasta. Jos lapsia ei synny joka vuosi, heidät on ehkä varaa laittaa kouluun.

 


”Ehkäisy antaa mahdollisuuden saada lapset kouluun”, Elizabeth ja Robert sanovat.
”Ehkäisy antaa mahdollisuuden saada lapset kouluun”, Elizabeth ja Robert sanovat.

 

Wasi Ngumbao ja Rehema Katana ovat olleet naimisissa 20 vuotta. Vanhin viidestä lapsesta on 17-vuotias, nuorin viisi.

Rehemalla on ollut ehkäisykapseli jo neljä vuotta. Kun se vanhenee, hän aikoo laittaa heti uuden. Lapsia on jo riittävästi.

– Ehkäisy on tärkeää, koska nyt lapset voivat hyvin, Rehema sanoo.

– Ja rahaa on enemmän, Wasi lisää.

”Ehkäisy on tärkeää, koska nyt lapset voivat hyvin.”

Kolme lapsista käy jo yläastetta, ja nyt kaksi muutakin saadaan ehkä kouluun.

– Elämä täällä on taloudellisesti rankkaa, ja siksi emme halua enempää lapsia. Voin huolehtia tästä perheestä, mutta en isommasta, Wasi sanoo.

– Olemme onnellisia näistä viidestä.

Kenian maaseudulla uskotaan muutokseen, ja se on jo alkanut. Ehkäisyä käyttävien naisten määrä on kasvanut, kampanjat ympärileikkausta vastaan tuottavat hiljalleen tulosta ja hiv-tartuntojen määrä on lähtenyt laskuun. Myös miesten asenne muuttuu hiljalleen.

Sirkku Hellsten uskoo, että toivoa on.

– Kenialaiset ovat suhteellisen avoimia mieleltään. He ottavat vastaan ideoita ja näkevät, miksi kannattaa käyttää ehkäisyä.

Kilifissä toivon voi lähes tuntea. Miehet osallistuvat, naiset puhuvat, sairaanhoitajien äänestä kuuluu usko.

 

Tästä on kyse

Kansainvälisen perhesuunnitteluhankkeen takana ovat esimerkiksi Ruotsin ja Yhdysvaltain hallitukset, Bill ja Melinda Gates Foundation, Clinton Health Access -järjestö ja lääkeyritys Bayer.

Hankkeen ehkäisykapselit valmistetaan ja kehitetään Bayerin tuotantolaitoksessa Turussa.

Hankkeen rahoittajat ostavat ehkäisykapselin Bayerilta noin puolella sen normaalihinnasta, ja naisille se on ilmainen.

Neljä vuotta käynnissä ollut hanke jatkuu ainakin vuoteen 2018 asti.

”Kohtuus kaikessa” on edelleen pätevä sääntö syömisessä, sanoo suomalaispsykologi.

Kohtuullinen syöminen – mitä se oikein on? Moni kokee säännön vaikeaksi, jotkut jopa tylsäksi tai käyttökelvottomaksi.

Psykologi Katarina Meskanen kertoo olevansa kohtuusyömisen suuri kannattaja. Hänen mielestään kohtuudella voi nautiskella periaatteessa kaikkea, herkkujakin.

Meskanen työskentelee psykologina HYKS:in syömishäiriöyksikössä ja on yksi Irti ahminnasta -kirjan kirjoittajista. Hänen mielestään ei ole mitään järkeä kieltää itseltään jyrkästi mitään – sillä kehittää helposti itselleen epäterveen ja mustavalkoisen suhtautumisen ruokaan.

– Kohtuullisuus on veteen piirretty viiva. Sille ei liene mitään yleispätevää määritelmää, joten voi olla hankala tietää, milloin mennään kohtuullisuuden yli.

Meskanen suostui kuitenkin listaamaan merkkejä, joista jokainen voi tunnistaa kohtuullisen syömisen:

1. Kohtuullisuuteen ei kuulu liian tiukka kurinalaisuus. Mustavalkoisuus ruokavaliossa ja erilaiset dieetit vain saavat syömisen karkaamaan jossain vaiheessa käsistä.

Lue myös! Oletko nautiskelija vai kontrolloija? Psykologi kertoo, mikä on paras tapa herkutella

2. Älä rajaa liian jyrkästi, mitkä ovat sallittuja ruoka-aineita. Erilaisia ruokia pitää saada nauttia tunnontuskitta, jottei ruokavaliosta tule liian suppea.

”Kun oma ruokasuhde on kunnossa, kohtuullisuus toimii.”

3. Kun oma ruokasuhde on kunnossa, kohtuullisuus toimii. Silloin ruokaa ei tarvitse tankata kuin pula-ajan lapsi ruotsinlaivan buffetissa. Jos kohtuullisuus ei toimi, omassa ruokasuhteessa saattaa olla jotain pielessä.

4. Tunnistatko tilanteet, joissa menetät syömisen hallinnan? Kun oppii tunnistamaan sellaiset hetket, voi jatkossa toimia toisin, jotta syöminen pysyy kohtuudessa.

5. Pystytkö lopettamaan syömisen halutessasi? Kohtuullista syömistä on myös se, ettei syö enemmän kuin oli tarkoitus.

6. Ja jos joskus herkutteleekin liikaa, kohtuusyöjä palaa taas normaaliin seuraavalla aterialla.

7. Ruoka ei saa aiheuttaa pahaa mieltä tai syyllisyyttä. Kohtuullista syömistä ei seuraa huono omatunto, itsesyytökset, pettymys tai syyllisyys.

”Kohtuullista syömistä ei seuraa huono omatunto, itsesyytökset, pettymys tai syyllisyys.”

8. Kohtuullisuuteen kuuluu myös se, ettei ruokaa tarvitse ansaita, eikä se ole palkinto. Ruoka ja syöminen saavat toki edelleen olla nautintoja elämässä, mutta eivät ainoita.

9. Armollisuus, sallivuus, joustavuus ja mutkattomuus ovat hyviä tavoitteita syömisessä.

10. Kohtuullinen syöminen on ennen kaikkea sitä, että ei kiellä itseltään mitään. Se ei silti tarkoita, että herkkuja ahmitaan kaksin käsin.

Kun hiuspohja pöllyää tai tukka makaa liiskana, pitää päänahkaa hoitaa oikeilla tuotteilla.

Pipokausi painaa pälle, mutta ennen kuin talven valkohiutaleita edes näkyy taivaalla, niitä alkaa kummasti leijailla olkapäille. Hilseen lisäksi monille aiheuttaa pulmia rasvoittuva päänahka, joka tekee hiuksista elottoman liuskan.

Pölytys kuriin

Kuiva hilse kertoo, ettei hiuspohja voi hyvin. Kutiseva ja pöllähtelevä päänahka on seurausta ihon liiasta kuivumisesta sekä hitaasti toimivista talirauhasista. Joskus kuiva hilse voi olla merkki atooppisesta ihottumasta. Ilmastointi, kuiva huoneilma, stressi tai tuuheuttavat muotoilutuotteet eivät itsessään aiheuta hilsettä mutta voivat pahentaa oireita.

Unique Haircare Omega 3 -hiusöljy kosteuttaa hiuspohjaa jojobaöljyn ja F-vitamiinin avulla. Ravitseva öljy hoitaa omega-3-rasvahappojem sekä rosmariinin avulla erinomaisesti, 17 €.

Hilsesampoot voivat vain pahentaa ongelmaa. Tärkeintä on kunnon kosteutus. Valitse hellävarainen sampoo, joka ei pese hiuspohjaa ja hiuksia natisevan puhtaiksi. Levitä kosteuttava hoitoaine tyveen saakka ja elvytä päänahan verenkiertoa hieromalla. Tehohoidot ja naamiot toimivat kuivina kausina samalla tavalla kuin huulirasva rohtuneilla huulilla.

Phytosquam Anti-Dandruff Moisturizing Shampoo on kuuriluontoinen shampoo kuivan ja herkän hiuspohjan hilseilyyn. Japaninpagodipuu-uute ehkäisee hilseen muodostumista ja rauhoittaa hiuspohjan tulehdusta, 21 €.

Kutina kuriin

Kun päänahassa on isoina liuskoina lähtevää hilsettä, ja iho on kutiseva ja ärtynyt, on kyseessä rasvainen hilse. Se on yksi yleisimmistä hilsetyypeistä, joten keinoja sen taltuttamiseen onneksi löytyy.

Cutrinin BIO+ Clear Anti-Dandruff Peel Mask -naamio sopii myös terveen hiuspohjan kuorintaan kuolleen ihosolukon irrottamiseksi, 16 €.

Yleisin syy on taliköhnäihottuma eli seborrooinen ekseema, jonka aiheuttavat hiuspohjassa normaalistikin elävät rasvahiivat. Kun hiuspohjassa on paljon talia, eli likaa ja rasvaa, hiivasienten kiihtynyt aineenvaihdunta pääsee ärsyttämään ihoa ja aiheuttamaan hilsettä.

Sim Sensitive System 4 Shale Oil 4 sampoon liuskekivioljy tasapainottaa talineritystä ja rahoittaa hiuspohjaa, ja tuote on suunniteltu erityisesti rasvaisen hilseen ongelmiin, 17 €.

Tärkeintä on säännöllinen pesu. Rasvaiseen hilseeseen purevat hilsesampoot. Niitä voi käyttää joko päivittäin tai muutaman kerran viikossa normaalin sampoon rinnalla. Helpotusta saa myös lisäämällä hiuspohjaan hydrokortisonilinimenttiä tai glyserolia sisältävää käsihuuhdetta. Ihmekikka, mutta toimii!

Liiskaletti liehuvaksi

Pesuvälin pidentäminen ei saa rasvoittumista aisoihin, vaan hiukset ovat aina littanat ja elottomat. Miten ne pysyisivät kuohkeina edes päivän?

Jos käytät paljon muotoilutuotteita, pese hiuksesi syväpuhdistavalla sampoolla kerran viikossa. Redken Hair Cleansing Cream vapauttaa hiukset myös metalli- ja mineraalijäämistä hedelmähappojen avulla, 32 €.

Jopa joka kolmannella on rasvoittuva päänahka. Hiusten pesuvälin pidentäminen voi joskus vain pahentaa ongelmaa, sillä rasvaisessa hiuspohjassa viihtyvät myös erilaiset sienet ja hiivat.

Lushin Jumping Juniper -palasampoon nimeen vannovat monet rasvaisesta hiuspohjasta kärsivät. Laventelia ja katajaa sisältävä tuote jättää päänahan raikkaaksi, 14 €.

Oikea hoitokeino on säännöllinen pesu tuuheuttavalla tai rasvoittuvalle päänahalle tarkoitetulla sampoolla. Liian kuivattava sampoo saattaa vain lisätä talineritystä, sillä myös rasvaista ihoa täytyy kosteuttaa. Valitse ilmavaksi jättävä mutta hoitava hoitoaine ja levitä sitä sekä latvoihin että hiuspohjaan. Jätettävät hoitosuihkeet toimivat kevyempään kosteutukseen.

Raaviskelija

Lumikone vai liiskaletti? Helli päänahka kuntoon

Tulipa oikein roppakaupalla kalliita tuotteita. Itselläni oli epätoivon partaalle vieviä kuivan hiuspohjan ongelmia. Ensin luulin, että minulla on hilsettä ja käytin kaikki mahdolliset apteekin ja muiden kauppojen hilseshampoot. Eikä mitään apua niistä. Sitten luulin että minulla on täitä, koska hiuspohjaa kutisi vietävästi koko ajan. Ja niin ryntäsin ostamaan täishampoita. Ei ollut täitä. Rahaa paloi, eikä mistään ollut apua. Lopulta sain vihjeen Sebamed-shampoosta. Ja XZ Niittyvilla-...
Lue kommentti

Unitutkija jakaa ihmiset neljään nukkujatyyppiin. Oletko leijona, delfiini, karhu vai susi?

Entäpä, oletko aamuvirkku vai yökukkuja?

Unitottumuksemme määrittävät meille jokaiselle oivallisimmat ajat herätä, syödä, liikkua ja nukkua. Näin uskoo brittiläinen unitutkija, lääkäri Michael Breus.

Breus pitää vastaanottoa Los Angelesissa ja on kirjoittanut useita kirjoja unihäiriöistä. 16 vuotta yksityisellä klinikallaan työskennellyt lääkäri huomasi ensimmäisinä vuosinaan, että hänen normaalit hoitokeinonsa eivät auttaneet unettomuudesta kärsiviin ihmisiin.

– Ymmärsin, että potilaani eivät kärsi unettomuudesta. He osoittautuivat yökukkujiksi. Ainakin jotkut heistä, Breus kertoo Independent-lehdelle.

Breusin mukaan yöukkujat voivat erinomaisesti viikonloppuisin ja lomalla. He menevät nukkumaan noin yhdeltä yöllä ja heräävät aamulla kello 8–9. Mutta kun arki taas koittaa, kukkujat tuntevat itsensä väsyneiksi.

– Huomasin, että heidän sisäinen kellonsa on häiriintynyt.

Tämä oivallus sai Breusin pohtimaan, onko olemassa muita nukkujatyyppejä, joiden sisäinen kello käy eri ajassa valtavirran kanssa. Uudessa kirjassaan The Power of When hän esittelee löydöksensä.

Hän päätyi neljään eri nukkujatyyppiin ja nimesi ne karhuihin, delfiineihin, leijoniin ja susiin. Vahvoja aamuvirkkuja ovat leijonat ja yökukkujia sudet; kumpaankin ryhmään kuuluu noin 15–20 prosenttia kaikista ihmisistä.  

Joka kymmenes on Breusin mukaan delfiini, joka nukkuu kevyesti ja saattaa heräillä monta kertaa yössä. Hekin ovat melkoisen aamuvirkkuja. Lääkäri määritteli nukkujatyypeille muitakin ominaisuuksia. Delfiiniryhmässä on muun muassa paljon perfektionisteja, joiden aineenvaihdunta toimii hyvin. He ovat varuillaan ihmissuhteissaan eivätkä harrasta riitelemisestä.

Lue myös! Tämän vuoksi säpsähdät hereille, kun olet nukahtamassa

Tyypillisin nukkujatyyppi on karhu. Heitä on noin puolet väestöstä, Breus sanoo. He nukkuvat yleensä hyvin ja sikeästi, mielellään vähintään kahdeksan tuntia joka yö. ”Karhut” ovat kuuluisia ruokahalustaan ja ystävällisyydestään.

Ihmisten unitottumusten ja niihin liittyvien persoonallisuuksien kartoittamisen lisäksi Breus suosittelee jokaiselle nukkujatyypille tietynlaista vuorokausirytmiä. Kun ihminen on löytänyt luonnollisen rytminsä, hänen väsymyksensä vähenee ja tuotteliaisuus lisääntyy kuin itsestään – onpa hän sitten täydellinen aamuihminen tai loistava iltaseuralainen.

Selvitä nukkujatyyppisi ja ideaali päivärytmi

Oman nukkujatyyppisi voit selvittää Breusin testillä täällä, tai ehkä tunnistat sen jo lukemalla eri nukkujatyyppien ideaalit päivärytmit. Oletko pitkään aamulla unenpöpperössä vai alatko heti hommiin? Kaipaatko raskasta aamupalaa vai syötkö mieluummin välipaloja iltapäivällä?

Breus on listannut kunkin tyypin parhaat ajat myös liikunnalle, työnteolle ja seksille.

Katso, miten sinun kannattaisi järjestää päiväsi ja rutiinit sen mukaan, oletko leijona, karhu, delfiini vai susi.  

Unettomalle! Nolla tuntia unta viime yönä? Näin selviät päivästä

Aktiivinen leijona menee ajoissa nukkumaan. Kuva: Shutterstock
Aktiivinen leijona menee ajoissa nukkumaan. Kuva: Shutterstock

Leijonan ihannepäivä

05.30–06.00 Herätys ja toimintaa! Leijonat ovat täydessä terässä heti herättyään. Heille sopii varhainen aamupala, joka täyttää mahan. Harva leijona on ylipainoinen, sillä he syövät terveellisesti.

06.00–07.30 Leijonat ovat heitä, jotka hyötyvät eniten aamuseksistä. He ovat usein iltaunisia ja päivät venyvät helposti töissä, koska moni leijonista ylenee toimitusjohtajaksi tai muihin korkeisiin tehtäviin. Virkeä leijona nauttii varhaisista lemmenleikeistä ja saa niistä puhtia päivään.

07.30–10.00 Varhaiset herätykset saavat leijonat kaipaamaan pientä välipalaa jo silloin, kun muut syövät vasta aamiaistaan. Tämä on leijonien huippuaikaa, joka kannattaa käyttää ajattelutyöhön.

Suosittelemme! 5 minuuttia riittää – piristä ilmettä pikakasvohoidolla

12.00–13.00 Nauti päivänvalosta ja lounaasta – mutta älä hiilareista! Ne tekevät iltapäivällä uneliaan olon.

13.00–17.00 Tässä vaiheessa päivää on luonnollista, että leijona alkaa hieman nuutua. Uusien ideoiden ja kaiken vapaan luomisen paras hetki on nyt!

17.00–18.00 Lähde liikkumaan! Vaikka leijonat ovatkin aamuvirkkuja, varhainen liikuntahetki on hyvä siirtää illansuuhun – eli sinne, missä energiaa tarvitaan eniten.

18.00–19.30 Illallisaika! Kenties nyt maistuisi yksi drinkki, kuten unitutkija suosittelee?

19.30–22.00 Leijonat kömpisivät mieluiten jo sänkyyn ja vetäisivät peiton päällensä. Mutta jos he ovat noudattaneet unitutkijan ohjeita, he ovat nyt poikkeuksellisesti pirteitä ja ehtivät vielä sosiaalisille riennoilleen. 

22.30–01.30 Levollinen uni alkaa maistua tässä vaiheessa, mikäli leijonat ovat ylittäneet itsensä ja malttaneet kokeilla uutta päivärytmiään.

Delfiini ei hellitä ja on melkein kuin puoliksi hereillä koko ajan. Kuva: Shutterstock
Delfiini ei hellitä ja on melkein kuin puoliksi hereillä koko ajan. Kuva: Shutterstock

Delfiinin ihannepäivä

06.30–07.30 Tyypillinen delfiini on hereillä, mutta hän on liian väsynyt noustakseen ylös ja liian virkeä jäädäkseen sänkyyn. Silloin olisi paras nousta ylös ja harrastaa jotain liikuntaa.

07.30–09.00 Delfiineille sopii proteiinipitoinen aamupala. Hiilarit eivät sovi delfiinien aamuun, sillä ne tekevät ihmistyypin hitaaksi ja uneliaaksi.

09.00–12.00 Delfiinit ovat yleensä tässä kohti päivää niin sumussa, että kuppi kahvia saattaisi olla hyväksi. Jos aikatauluun kuuluu töitä, ne kannattaa tehdä omassa rauhassa. Tiimitöistä delfiinityypit eivät pidä muutenkaan, eivätkä varsinkaan tässä kohti päivää.

12.00–13.00 Delfiineillä on paha tapa unohtaa lounas. Terveellinen ateria keskipäivän tienoolla auttaa pysymään hereillä ja ajatukset tasapainossa.

13.00–16.00 Tämä on delfiinien suosikkiaikaa päiväunille, mutta Breusin mukaan päikkäreitä parempaa toimintaa olisi kävelylle lähteminen.

16.00–18.00 Pitääkö sinun tehdä jotain aivotyötä? Illansuu on valppaille delfiineille parasta aikaa projektien ja raporttien valmisteluun.

18.00–19.00 Hyperaktiivisten delfiinien mieli muuttuu iltaa kohti entistä levottomammaksi. Ennen ruokailua heille suositellaan puolentunnin hiljaista hetkeä, esimerkiksi meditoiden.

19.00–20.00 Hiilihydraattia sisältävä illallinen rauhoittaa virkeää delfiiniä. Katso siis, että lautasellasi on perunaa, pastaa tai muuta hiilaria.

20.00–20.30 Seksiä, kiitos!

20.30–23.30 Kierroksilla käyvät delfiinit eivät hyödy sängyssä pyöriskelystä. Ennen nukkumaan menoa heidän on syytä katsoa televisiota tai nauttia lasi viiniä – mutta viimeinen huikka kannattaa ottaa ennen kello 21.

23.30 Nukkumaan! Delfiinit pärjäävät usein kuuden tunnin yöunilla. Jos et saa unta tässä vaiheessa, kokeile erilaisia nukahtamiskeinoja.

Suosittelemme! Eikö uni tule? 14 + 8 vinkkiä, jotka auttavat

Talviunillehan tästä joutaisi. Kuva: Shutterstock
Talviunillehan tästä joutaisi. Kuva: Shutterstock

Karhun ihannepäivä

07.00–07.30 Painatko sinäkin usein torkkunappulaa? Tyypillinen karhu torkuttaa ainakin kahdesti, vaikka enemmän hyötyä olisi kävelylle lähtemisestä tai pikaseksistä.

07.30–09.00 Karhut rakastavat ruokaa ja he nauttivat välipaloja aina, kun vain voivat. Proteiinit kuuluvat ihanneaamupalaan, mutta hiilihydraatit ja kahvi eivät.

09.00–10.00 Auringonvalo määrää pitkälti karhujen vireystilaa. He voivat olla pitkään aamulla unenpöpperöisiä. Pieni kävely luonnonvalossa viimeistään tässä kohti aamua auttaa herättämään karhun hitaalla käyvät aivot.

Mielenkiintoista! Kuluuko aamu pökkyrässä? Oletkin ehkä unihumalassa

10.00–12.00 Nyt on kahvikupin ja tärkeiden töiden aika. Ennen keskipäivää karhujen älykkyys on huipussaan; nyt kannattaa tehdä alta pois vaativimmat hommat.

12.00–13.00 Lounastauolla karhu hyötyy eniten puolen tunnin kävelystä ennen ruokailua. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa, joka on monesti karhuilla jumissa.

13.00–15.00 Väsyttääkö? Iltapäiväkooman saa kuriin meditoimalla tai tosi pienillä päiväunilla – ei suklaapatukalla.

15.00–18.00 Myöhäinen iltapäivä sopii sosiaalisiin tapaamisiin ja esiintymisiin. Minivälipala eli noin 250 kalorin ateria pitää aivot skarppina.

18.00–19.00 Liikuntaa!

19.00–20.30 Yleensä karhut kaipaavat illallista jo kuuden aikoihin, mutta tunnin siirto voi auttaa myöhäisen illan mielitekojen vastustamisessa. Ruokaileminen kolme tuntia ennen nukkumaan menemistä sopii karhuille.

20.30–22.00 Kuuma kylpy ja kirja tai kevyt jutustelu rytmittävät kohti yöunia.

22.00–23.00 Sulje puhelimet ja hae nautintoa seksistä!

23.00 Hyvää yötä!

Tekisikö sinunkin mieli käpertyä tällä tavoin vasta aamuyöstä? Kuva: Shutterstock
Tekisikö sinunkin mieli käpertyä tällä tavoin vasta aamuyöstä? Kuva: Shutterstock

Suden ihannepäivä

07.00–07.30 Susityypit eivät mielellään heräisi ennen aamuyhdeksää. Herätys kello 7 vaatii kaksi kelloa ja noin puolen tunnin tuumaustauon.

07.30–08.30 Kahvi ei pelasta aamu-unista, mutta kunnon aamiainen sopii herättäjäksi.

08.30–11.00 Suuntaa ulos kävelylle, ja aivosumu on pois kello 10 mennessä. Lemmenleikit piristäisivät myös suden aamua – mutta ethän nukahda uudelleen?

11.00–13.00 Hienoa, jos olet pystynyt olemaan erossa kofeiinista tähän saakka. Pidä kahvihetki näihin aikoihin päivästä!

13.00–14.00 Päivä alkaa hiljalleen valjeta ja harmaus häipyä. Lounas ystävien kanssa sopisi hyvin tähän väliin.

14.00–16.00 Kahden tunnin kuluttua lounaasta suden energiapiikki on korkeimmillaan. Työpäivä alkaa oikeastaan vasta nyt.

16.00–18.00 Delfiinit, karhut ja leijonat ovat tällä hetkellä äärettömän väsyneitä, mutta susijengi saa paljon aikaan. Nyt on hyvä hetki vakuuttaa pomo tai tehdä kotitöitä.

18.00–20.00 Koska iltalataus on niin suuri, susi hyötyy myöhäisestä jumpasta.

Lue myös! Iltakävely auttaa nukahtamaan – tässä syy

20.00–21.00 Kenellepä ruoka ei maistuisi jo? Käy siis illallisen kimppuun.

21.00–23.00 Paras hetki päivästä on käsillä: miksi et käyttäisi sitä petipuuhiin? Sudet ovat riskinottajia ja seksuaalisesti aktiivisia tyyppejä, joille seksi sopii niin aamulla kuin illalla.

23.00–00.00 Laske kierroksia lisää! Sulje turhaan valvottavat ruudut, ota rennosti ja käy vaikkapa kuumassa suihkussa.

00.00–00.30 Pari viikon sitoutuminen uuteen aikatauluun pitäisi tuoda unen viimeistään puolenyön jälkeen.

Lähteet myös: Daily Mail ja The Telegraph

Oletko nukkujatyypiltäsi karhu, delfiini, susi vai leijona?

Raskaustesti voi näyttää plussaa jo päiviä ennen kuin kuukautisten olisi pitänyt alkaa. Silti kannattaa odottaa.

Moni haluaa tietää mahdollisimman nopeasti, onko raskaana – on kyse sitten toivotusta lapsesta tai pelätystä raskaudesta. Markkinoilla on raskaustestejä, jotka lupaavat kertoa tuloksen jo päiviä ennen kuin kuukautisten pitäisi alkaa. 

Testiä ei kuitenkaan pitäisi tehdä ennen kuin kuukautiset ovat myöhässä. Näin sanoo yhdysvaltalaisen Brighamin naistensairaalan gynekologian johtava lääkäri ja Harvardin lääketieteellisen apulaisprofessori Daniela Anne Carusi Glamourin jutussa.

Carusi selittää, että terveen naisen raskaus keskeytyy aivan alkuvaiheessa eli kahden viikon sisällä hedelmöittymisestä 25 prosentin todennäköisyydellä. Jos taas odottaa, kunnes yhdet kuukautiset ovat jääneet välistä, keskenmenon todennäköisyys on enää 15 prosenttia. Terveyskirjaston artikkeli kertoo, että arvioiden mukaan jopa puolet hedelmöityksistä päättyy erittäin varhaiseen keskenmenoon.

”Silloin hedelmöitynyt munasolu on kiinnittynyt kohtuun ja muodostanut sen verran istukkasolukkoa, että raskaustesti on positiivinen. Vuoto kuitenkin alkaa muutaman päivän myöhässä, mahdollisesti tavallista runsaampana”, artikkelissa kirjoitetaan.

On tavallista tulla raskaaksi ja menettää lapsi ennen kuin yhdetkään kuukautiset jäävät tulematta.

Carusin mukaan on tavallista tulla raskaaksi ja menettää lapsi ennen kuin yhdetkään kuukautiset jäävät tulematta. Ja jos asiaa ei edes ehdi huomata, sillä ei ole väliä. Jos taas toivoo kovasti tulevansa raskaaksi ja saa jatkuvasti tietää keskeytymisistä, voi se tuntua musertavalta.

Naiset luulevat usein turhaan, että heissä on jotain vialla, kun näin käy, Carusi kertoo. Sen sijaan varhaisessa vaiheessa keskeytynyt raskaus on oikeastaan myönteinen merkki: se kertoo, että raskaus on mahdollinen.

Jotkut saattavat tehdä testin, jos edessä on tapahtuma, jossa aikoo nauttia alkoholia. Se on turhaa, sanoo Carusi. Hänen mukaansa ei ole tieteellisiä todisteita siitä, että elintapojen muuttaminen paria päivää ennen poisjääneitä kuukautisia olisi tehokkaampaa kuin niiden jälkeen.

Entä jos kuukautiset ovat epäsäännölliset?

Entä jos kuukautiset ovat todella epäsäännölliset, kuten aikuisillakin naisilla toisinaan on? Väestöliitto kehottaa siinä tapauksessa tekemään testin 3–4 viikon kuluttua suojaamattomasta seksistä.

Poikkeuksiakin on. Terveysasemalla raskaustesti otetaan yleensä verestä, josta sen voi nähdä aikaisemmin kuin virtsasta. Tämä on tarpeen varsinkin silloin, jos on syytä epäillä kohdunulkoista raskautta äkillisten alavatsakipujen vuoksi.