Huomenta! Eipäs kun hyvää yötä! Kuva: Shutterstock
Huomenta! Eipäs kun hyvää yötä! Kuva: Shutterstock

Paras suihkussakäyntiaika jakaa mielipiteet.

Sekä ilta- että aamusuihkulla on vankka kannattajakuntansa.

Aamusuihkuttelijat paheksuvat iltapeseytyjiä siitä, että nämä tulevat nukutun yön jälkeen unenrähmäisenä töihin. Iltasuihkussa kävijät eivät voisi edes kuvitella menevänsä päivän aikana kertynyt lika ihollaan nukkumaan – tai kuivaavansa hiuksia jo valmiiksi kiireisinä aamuina.

Omasta suihkurytmistä kannattaakin pitää kiinni, sillä jos suosii tavallisesti aamusuihkuja, illalla suihkussa käyminen voi unitutkijan mukaan sotkea aivoja ja virkistää niin, ettei yöllä saa nukuttua kunnolla.

Toki monesti paras suihkuaika on vain mukavuuskysymys.

Kysyimme kummankin koulukunnan edustajilta perusteluita sille, miksi ilta on parempi kuin aamu tai toisin päin. Kumpaan joukkoon itse kuulut? Kerro mielipiteesi jutun alla olevassa kommenttikentässä!

Aamu on parempi!

Aamusuihku herättää – ja tukkakin näyttää paremmalta.

”Käyn suihkussa aamulla, koska inhoan sitä, miltä hiukseni näyttävät, jos pesen ne illalla. Vaikka kuinka föönaisin ne illalla, ne ovat aamulla ihan lytyssä ja oudon muotoiset. Ja puhumattakaan märillä hiuksilla nukkumisesta, silloin peilistä katsoo joku Frankenstein. Ja kai se tyynykin voi jotenkin homehtua, jos nukkuu märällä tukalla. Aamusuihku myös herättää tällaisen iltakukkujan tehokkaasti. Jos en käy aamulla suihkussa (mitä tapahtuu vain, jos pitää herätä tooodella varhain), olen varsinkin aamulla ihan sumussa. Varsinkin näin kesällä yön aikana myös hikoilee, joten tuntuisi ihan kummalta olla käymättä suihkussa.”

”Aamulla, jos on pakko valita vain toinen, koska muuten ei herää. Enkä todellakaan jaksa kuivata hiuksia iltasuihkun jälkeen. Märillä hiuksilla nukkumisen tuloksena ei ole seksikäs suoraan sängystä -look vaan ihan hirveä lättätukka.”

”Tyynykin voi kai homehtua, jos nukkuu märällä tukalla.”

Iltasuihku vie voiton!

Iltasuihkussa puhdistuu päivän pölyistä ja sänkykin pysyy puhtaana.

”Iltasuihku on niin paljon parempi! Ensinnäkin on kiva mennä puhtaana sänkyyn ja lakanat pysyy pidempään miellyttävinä. Toisekseen voi aamulla nukkua pidempään. Kolmannekseen ei tarvitse föönata, kun hiukset kuivuvat yön aikana. Säästyy siis aikaa ja sähköä. Aamusuihkut ovat myös sen takia huonompia, että kimppakämpissä ne tukkii vessan ajankohtana, jolloin muutkin haluaisivat käydä aamupisulla ja hammaspesulla.”

”Iltasuihku tietenkin! En tykkää mennä nukkumaan hikisenä. Haluan karistaa päivän liat pois. En halua tuoda likaa lakanoiden väliin. Lämmin iltasuihku myös rentouttaa kivasti sekä auttaa unensaamisessa. Se on eduksi myös aamukiireissä, kun ei tarvitse käydä enää aamulla suihkussa eikä föönätä hiuksia, jotka pesen illalla. Kun nukkuu nakuna, aamulla ei ole unenrähmäinen olo. Toista se on, jos päällä on hiostava satiinipyjama tai paksut pyjamavaatteet.”

”Kun nukkuu nakuna, aamulla ei ole unenrähmäinen olo.”

”Iltasuihku pesee (heh) aamusuihkun mennen tullen. On ihanaa painua petiin puhtoisena, ja lakanatkin pysyvät freeseinä pidempään, kun ei mene hikisenä sänkyyn. Aamulla ei kulu turhaa aikaa suihkutteluun, tukan kuivaamiseen ja vartalon rasvaamiseen. Jos kävisin aamulla suihkussa, olisin todennäköisesti aina töistä myöhässä.”

”Ehdottomasti iltasuihku. On inhottava mennä likaisena nukkumaan puhtaisiin lakanoihin. Aamulla voi suihkaista lisää, jos on ollut hikinen yö. Erityisesti siitepölyaikaan on pölyt pakko saada pois iholta ja hiuksista. Lisäksi aamulla pääsee nopeammin liikkeelle.”

Tilanteen mukaan!

Joskus päivän ohjelma tai muut ihmiset määrittävät sen, milloin on sopiva aika käydä suihkussa. Jotkut tietenkin peseytyvät myös useamman kerran päivässä, vaikka se saattaakin kuivattaa ihoa. Esimerkiksi treenin jälkeen ei tee mieli mennä hikisenä petiin.

”Riippuu aina tilanteesta. Jos on aikainen herätys, menen illalla, koska olen huono heräämään aikaisin ja haluan nukkua yleensä aina mahdollisimman pitkään. Jos taas kello soi myöhemmin, menen ehdottomasti aamulla, koska tällöin on freesimpi olo koko päivän. Tukka näyttää miljoona kertaa paremmalta, kun sen föönaa aamulla suihkun jälkeen. Jos pesen illalla tukan, tuntuu se usein jo vähän lähmäseltä seuraavana päivänä. Aamusuihku on siis parempi, mutta välillä yöunet vievät voiton!”

”En pysty lähtemään minnekään likaisena.”

”Menisin illalla, koska silloin ei ole kiire mihinkään ja kun menee puhtaana sänkyyn, lakanat säilyvät puhtaana pidempään ja on kiva nukkua puhtaissa lakanoissa, mutta mieheni käy suihkussa aamulla, niin tyydyn siihen. Aamusuihkussa on se kiva, että olo on puhtaampi töihin lähtiessä ja tukkakin yleensä paremmin, kun ei ole mennyt märillä hiuksilla nukkumaan.”

”Useimmiten käyn suihkussa sekä illalla että aamulla. Jos on aikainen lähtö, pesen hiukset jo illalla ja yritän tällä rutiinilla helpottaa helvetillisiä aamuja. Mutta vaikka olisin pessyt hiukset illalla, kastelen hiukset silti myös aamulla – muuten ne sojottavat minne sattuu. Aamusuihku on kuitenkin ehdottomasti iltasuihkua tärkeämpi. En pysty lähtemään minnekään likaisena.”

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Kysely

Kumpi on parempi?

Iltasuihku
Iltasuihku
69.4%
Aamusuihku
Aamusuihku
30.5%
Ääniä yhteensä: 649
Iltaiita

Käytkö suihkussa aamulla vai illalla? Tässä kummankin hyvät ja huonot puolet

Minun mielestäni iltasuihku on tärkeämpi, saa päivän aikana kertyneet hien ja pölyt pois. Ja ajatelkaapa esimerkiksi työmiehiä, jotka ovat koko päivän tehneet hikistä työtä. En haluaisi sellaista viereeni. Otan lämpimän suihkun, se myös rentouttaa. Aamulla pesen kriittisemmät paikat eli alapesun, kainalot, kasvot ja niskan kasvovedellä. Joskus kesähelteellä on pakko käydä raikkaassa aamusuihkussa, mutta hiukset pesen aina iltaisin. Aamulla ei ole aikaa väkertää kiharia hiuksia suoraksi.
Lue kommentti

Sometuksesta jumiutunut niska on hoidettavissa hyvän ergonomian ja täsmäjumpan avulla.

Puhelimella somettaminen ja viestien kirjoittaminen voi olla hauskaa, mutta ne ovat myös suorassa yhteydessä niska- ja selkäkipuihin. Helsingin Sanomat uutisoi ruotsalaistutkimuksesta, jossa seurattiin viiden vuoden ajan 7 000 nuorta aikuista. Yli 20 tekstiviestiä päivässä lähettäneet ilmoittivat useammin kärsivänsä niskan ja yläselän kivuista. 

Tutkimuksessa raportoitiin myös sormien tunnottomuudesta ja nipistelystä. Tutkijoiden mukaan kuusi tekstiviestiä päivässä näytti olevan raja, jonka jälkeen kipu- ja tunnottomuusoireet alkavat lisääntyä. Jos omaa viestittelyä alkaa laskea, huomaa, että kuusi tekstiviestiä tulee lähetettyä, noh, vähintään ennen lounasaikaa. 

Helsingin Sanomien jutussa haastateltu Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola arvioi, että vietämme älypuhelimen ääressä keskimäärin kahdesta neljään tuntia päivässä, eli hurjat 700–1400 tuntia vuodessa.

Voi toki miettiä, onko älypuhelimen ääressä tarpeellista viettää niin paljon aikaa, mutta joka tapauksessa älypuhelimen selausasentoon tulisi kiinnittää huomiota. Pää kumarassa selaaminen voi ajan mittaan aiheuttaa niskan välilevyn rappeutumista. Normaalissa asennossa pää painaa viisi kiloa, mutta kumarassa ryhdissä, 60 asteen kulmassa, niskalle kohdistuu painetta jopa 27 kilon edestä.

Someniskasta ei ole pakko kärsiä. Virkisterin fysioterapeutti Riikka Ilmivalta laati Me Naisille vinkit someniskan ehkäisyyn ja hoitoon.

Näin ehkäiset someniskan:

1. Tärkeintä someniskan ehkäisyssä on somen käytön vähentäminen. Jos vietät paljon aikaa älypuhelinta näppäillen, mieti, tarvitseeko sinun todella käyttää niin paljon aikaa somettamiseen.

2. Kiinnitä somettaessasi huomiota koko selkärangan oikeaan, luonnolliseen asentoon, jolloin pää pysyy automaattisesti rangan jatkeena. Älä nojaa kauheasti eteenpäin: jos ylävartalo on C-kirjaimen mallinen, pää roikkuu automaattisesti. Jos istut somettaessasi, nojaa selkänojaan.

3. Jatkuva käsien kannattelu somettaessa aiheuttaa särkyjä. Tue käsiä käsinojaan aina kun mahdollista. 

4. Näpyttele älypuhelinta molemmilla käsillä, ettei kroppa muutu toispuoleiseksi.

5. Aina ei tarvitse näpytellä. Käytä niin sanottua puhelimen virtuaalisihteeriä: monesti tekstiviestit voi kirjoittaa ja puhelut soittaa antaen puhelimelle äänikomentoja.

6. Jos sometat edelleen huonossa asennossa, pyydä vaikka läheistäsi ystävällisesti huomauttamaan asiasta. Voit myös hankkia työpisteen äärelle peilin, jos et muuten huomaa olevasi huonossa asennossa.

Iskikö someniska? Näin hoidat sen kuntoon:

1. Muista edelleen vähentää somen käyttöä. Mitä enemmän välttelet staattista paikallaan oloa, sen parempi. Aktiivinen elämäntapa pitää pois somen ääreltä.

2. Someniska johtuu staattisesta asennosta, joten käytä kroppaa monipuolisesti arjessa ja liikuntaharrastuksissa. Mikä tahansa liikunta hyötyliikunnasta lihaskuntoharjoitteluun edistää aineenvaihduntaa.

3. Rintarangan elastisuuden ylläpitäminen on tärkeää, sillä somettaminen ja näyttöpäätetyöskentely jäykistävät rintarankaa. Yläkroppaa voi virkistää keppijumpalla ja rintarangan kiertoliikkeillä.

4. Somettaminen tekee myös yläniskasta todella kireän. Yläniskaa voi mobilisoida vaikka automatkalla tai tuolilla istuessa: tee hyvin pieniä painalluksia takaraivolla selkänojaan, vuorotellen painaen ja rentouttaen niskaa. Liikeessä voi viedä leukaa hieman taakse ja alaspäin. 

Hei te tiimalasivartalosta unelmoivat, hyviä uutisia: pelkästään vatsan alueelta on mahdollista hoikistua!

Meille on vuosikausia hoettu, että laihtua ei voi vain tietystä kohdasta, vaan rasvaa palaa treenin ja ruokavalion ansiosta tasaisesti koko kehosta.

Nyt on selvitetty, että pitkään itsestäänselvänä pidetty sääntö ei olekaan koko totuus. Time-sivuston mukaan tutkimustieto osoittaa, että tietyistä kehonosista on helpompi karistaa rasvaa kuin toisista.

Yksi kyseistä kehonosista on vatsa. Vyötärönseudun lisäksi helpoiten palavaa rasvaa löytyy käsivarsista ja rinnan alueelta. Sen sijaan takapuolen ja reisien rasvaa on vaikeinta polttaa pois.

Tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset.

Virginian yliopiston lääketieteen professori Arthur Weltman kertoo tämän johtuvan siitä, että tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset. Siksi niistä on helpompaa tai vaikeampaa päästä eroon urheilun ja kevyen ruokavalion avulla.

– Vatsan alueen rasva on aineenvaihdunnallisesti yksi aktiivisimmista rasvoista, Weltman kertoo.

Urheilu aiheuttaa kehossa erilaisten hormonien erittymistä. Mitä rankempaa urheilu on, sitä enemmän hormoneja erittyy ja rasvaa palaa – ja erityisesti paikoissa, jotka ovat aineenvaihdunnaltaan aktiivisinta.

Lue lisää! 18 tapaa polttaa enemmän ja tehokkaammin rasvaa

Jos siis haluaa hoikistua erityisesti vatsan alueelta, mitä kannattaa tehdä? Tutkimuksen mukaan siinä missä esimerkiksi juoksu tai uinti auttavat polttamaan rasvaa koko kehosta, vastustreenit voivat polttaa rasvaa keskitetysti esimerkiksi vatsan alueelta, koska vatsarasvat reagoivat voimakkaammin urheiluun.

Toisen tutkimuksen mukaan vatsarasvan polttamisessa ovat tehokkaita myös niin sanotut HIIT-harjoitukset eli nopeatempoiset intervallitreenit. Treenin jälkeen aineenvaihdunta käy vilkkaana ja keho polttaa rasvaa muutaman tunnin ajan treenin jälkeenkin – erityisesti sieltä vatsan alueelta.

Satunnainen suuttuminen tekee enemmän hyvää kuin hallaa.

Tiskit ovat taas räjähtäneet keittiössä käsiin. Työkaveri sai verenpaineen nousemaan iltapäiväpalaverissa. Äh, suututtaa! Ja vähän myöhemmin lähinnä nolottaa, vaikka omaa ärsyyntymistä ei olisi tuonut millään lailla esille.

Suuttumista ja vihaisia tunteita ei kuitenkaan pidä yrittää estää tai hävetä. Time nimittäin kertoo, että satunnaiset vihaiset tunteet tekevät pitkällä aikavälillä elämästä onnellisempaa!

On välttämätöntä olla toisinaan vihainen, jotta voisi myös olla kaikkein onnellisimmillaan.

Uuden tutkimuksen mukaan on välttämätöntä olla toisinaan vihainen, jotta voisi myös olla kaikkein onnellisimmillaan. Tutkimuksessa selvisi, että ne ihmiset, jotka eivät juurikaan reagoineet esimerkiksi uutisiin onnettomuuksista, halusivat tuntea enemmän vihaa tai surua.

Lisäksi esimerkiksi eksiinsä rakastuneet toivoivat voivansa tuntea vähemmän positiivisia tunteita entistä kumppaniaan kohtaan.

Lue lisää! Tiesitkö? Vihan tunteesta on yllättävän paljon hyötyä

Johtava tutkija ja psykologian professori Maya Tamir toivoo, että tutkimus auttaisi arvioimaan uudelleen usein mahdottomia tavoitteita siitä, millaisia tunteita ihmiset haluaisivat tuntea. Läntisessä kulttuurissa paine voida hyvin ja tuntea jatkuvaa onnellisuutta voi olla vaikea selättää.

– Tutkimus osoittaa sen, että onnellisimpia ihmisiä ovat he, jotka tuntevat niitä tunteita joita he myös haluavat kokea. Jos siis ihmisen mielestä viha on tavoiteltavaa esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksia vastaan taistelemisen takia, on hän todennäköisesti onnellisempi tuntiessaan vihaa, Tamir selittää.

Purkamaton viha patoutuu sisälle ja muuttuu pahaksi oloksi.

Onnellisuutta on tietenkin hyvä havitella, mutta se ei tarkoita negatiivisten tunteiden tukahduttamista. On tärkeää hyväksyä erilaiset tunteet osaksi elämää aina vihaa ja surua myöten.

– Jos kokemansa tunteet toivottaa tervetulleeksi ja niille onnistuu löytämään tarkoituksen, on todennäköisesti myös onnellisempi, Tamir summaa.

Jos vihaa ei osaa tai uskalla ilmaista, voi se aiheuttaa myös ongelmia. Ylikiltteys voi pahimmillaan johtaa siihen, että purkamaton viha patoutuu sisälle ja muuttuu myöhemmin pahaksi oloksi. Silloin ihminen voi lamaantua ja masentua. Siksi vihaa kannattaa lähestyä rakentavana tunteena, joka kuuluu onnelliseen, monipuolisia tunteita sisältävään elämään.

Isot painot ja näyttävät lihakset eivät välttämättä merkitse kestävyyttä ja hyvää fyysistä kuntoa.

Jokainen on joskus törmännyt atleettiin, jonka lihakset suorastaan puskevat ulos vaatteista. Jo kaukaa näkee, että raskaat painot ovat osa hänen kuntosalitreenejään. Huh, on oltava erinomaisessa fyysisessä kunnossa saadakseen sellaiset lihakset, eikö?

Ei oikeastaan, sillä isot lihakset ja hyvä kunto ovat Helsingin Sanomien haastatteleman fysioterapeutin Georg Schleiferin mukaan kaksi eri asiaa. Vaikka lihaksia löytyisi kuinka paljon, fyysinen kunto voi silti olla pohjamudissa.

Kuntosalista innostunut harjoittelee usein ainoastaan lihasvoimaa.

Schleifer kertoo HS:lle, että kuntosalista innostunut harjoittelee usein ainoastaan lihasvoimaa. Ongelmaksi muodostuu se, että yksipuolinen treenaaminen aiheuttaa pitkällä aikavälillä lähinnä vaivoja kroppaan.

– Yksipuolinen harjoittelu johtaa ylikuormitus- ja rasitusvammoihin, lihasepätasapainoon ja psyykkiseen väsymiseen, Schleifer kertoo HS:lle.

Lue myös: Älä sorru näihin! Pt paljastaa naisten yleisimmät virheet kuntosalilla – ja miten ne voi korjata

Hyvä kunto koostuu lihaskunnosta, kestävyydestä, liikkuvuudesta ja koordinaatiosta. Eri liikuntamuodot tukevat toisiaan: esimerkiksi lenkkeily auttaa palautumaan kuntosalitreenistä.

Hyvä kunto tarkoittaakin ennen kaikkea hyvää toimintakykyä. Schleifer kertoo Helsingin Sanomien artikkelissa eräästä asiakkaastaan, jolta lihaksia löytyi kyllä huimasti, mutta liikkuvuus oli lähes olematonta.

”Kaveri ei saanut laitettua edes paitaa selän puolelta housunkaulukseen.”

– Hän oli jäykkä kuin rautakanki. Kaveri ei saanut laitettua edes paitaa selän puolelta housunkaulukseen, koska kädet eivät taipuneet taakse.

Lihaksien koko ei myöskään kerro suoraan siitä, kuinka voimakkaat treenatut lihakset ovat. Daily Mail -sivusto kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan kehonrakentajien lihassolut ovat usein kyllä isompia kuin kestävyysurheilijoiden, mutta heikompia.

Koko ei kerro lihaksen vahvuudesta.

Yleisesti ottaen lihas pystyy tuottamaan sitä enemmän voimaa, mitä isompi se on – mutta vain tiettyyn pisteeseen asti. Voima ei kasva samalla tavalla kuin lihaksen koko, ja siksi koko ei kerro lihaksien vahvuudesta.

Tutkimuksessa havaittiin, että erityisen vahvat lihakset löytyvät esimerkiksi pikajuoksijoilta. Lihaksien erityinen voimakkuus johtuu siitä, että pikajuoksijoiden lihaksien täytyy tuottaa voimaa huomattavasti nopeammin kuin esimerkiksi kehonrakentajien.

Älä anna siis isojen lihaksien hämätä – lihaskimpun voi voittaa mitä todennäköisemmin esimerkiksi porrasjuoksussa tai joogaliikkeissä!