Haistako vai eikö haista? Käteen hönkiminen ei välttämättä paljasta pahanhajuista hengitystä. Kuva: Colourbox

Toisen pahanhajuisen hengityksen tunnistaa helposti. Oma haju sen sijaan voi jäädä huomaamatta.

Pahanhajuinen hengitys on yllättävän vaikea tunnistaa – silloin kun kyse on omasta suusta.

Oman suun hajua on vaikea tunnistaa yksinkertaisesti siitä syystä, että tuoksuun tottuu. Samasta syystä esimerkiksi oman kodin ominaistuoksua ei haista, mutta kyläillessä sen erottaa aina.

Aivot tottuvat tuttuihin tuoksuihin, jotta erotamme uudet tuoksut herkemmin. Jos haistaisimme itsemme koko ajan, meidän olisi vaikea haistaa maailmaa ympärillämme.

Miten pahanhajuisen hengityksen tunnistaa?

Oman suun tuoksua voi yrittää selvittää muutamalla keinolla. Tietysti asiaa selviää helpoiten rohkeasti esimerkiksi ystävältä kysymällä. Jos asian haluaa selvittää hienovaraisemmin, kannattaa kokeilla seuraavia keinoja:

1. Nuolaise rannettasi

Pese ensin ranteesi puhtaaksi. Anna kuivua. Nuolaise rannettasi ja anna syljen kuivua 10 sekunnin ajan. Nuuhkaise rannetta. Jos nuolaistu kohta haisee pahalle, todennäköisesti niin tekee hengityksesi. Mikäli et haista mitään ikävää, hengityksesi tuskin tuoksahtaa vahvasti.

2. Raaputa kieltäsi

Käytä esimerkiksi lusikaa, vanupuikkoa, hammastikkua tai vaikka puhdasta sormea. Raaputa kielen takaosaa tai posken sisäpintaa. Anna raaputtamiseen käyttämäsi esineen kuivua minuutti ja haista esinettä. Hengityksesi todennäköisesti tuoksuu samalle kuin kohta, jolla raaputit kieltä/poskea.

Jos suussa maistuu pahalle tai tunkkaiselle, vaikuttaa se todennäköisesti myös hengityksen aromiin.

Mitä pahanhajuiselle hengitykselle voi tehdä?

Ensinnäkin kannattaa tarkastaa omat hammaspesurutiinit. Tuleeko hampaat pestyä huolellisesti ja kaksi kertaa päivässä? Myös hampaiden välit ja ientaskut olisi syytä puhdistaa huolella hammaslangalla tai pienellä hammasväliharjalla.

Jos syy epämiellyttäviin tuoksuihin ei löydy hammashygieniasta tai sen puutteesta, syy voi olla esimerkiksi liian vähäisessä vedenjuonnissa. Kuiva suu saattaa tuoksahtaa helpommin, sillä riittävä syljeneritys huuhtoo suuta jatkuvasti. Vettä siis kannattaa hörppiä pitkin päivää.

Tarkasta, ettei ikenissä, kurkussa tai kita- tai nielurisoissa muhi tulehdusta.

Mikäli pahanhajuinen hengitys vaivaa pidempään, kannattaa kääntyä hammaslääkärin tai lääkärin puoleen.

Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että liika proteiini saattaa olla terveysriski.

Proteiinista on vouhotettu viime vuosina, kun proteiinipitoiset ja niukasti hiilihydraatteja sisältävä ruokavaliot ovat olleet muodissa. Protsku hyvä, hiilari paha – näin on ainakin ajateltu.

Amsterdamin maksakongressissa esiteltiin kuitenkin tuore, vielä julkaisematon tutkimus, jonka tulokset osoittavat, että liika proteiinin nauttiminen voi olla myös haitaksi ja johtaa rasvamaksaan. Se on sairaus, jossa maksasolujen sisään kertyy runsaasti rasvaa. Seurauksena voi olla tyypin 2 diabeteksen puhkeaminen tai jopa syöpä. Tutkimuksesta kirjoittaa Time.

Hollantilaistutkimuksessa  analysoitiin 3 400 ihmisen terveys- ja ruokavaliotietoja. Tutkittavista 70 prosenttia oli luokiteltu ylipainoisiksi painoindeksinsä perusteella. He olivat keskimäärin 71-vuotiaita, ja 35 prosentilla oli todettu rasvamaksa, jonka syy ei ollut alkoholin runsas käyttö.

Tutkijat havaitsivat, että ne, jotka saivat eniten kaloreita proteiineista, sairastuivat 37 prosenttia todennäköisemmin rasvamaksaan verrattuna niihin, joilla oli sama painoindeksi, mutta jotka söivät vähiten proteiineja. Siitä tutkijat päättelivät, että liika proteiini saattaa olla riski etenkin iäkkäille ja ylipainoisille.

Liika proteiini saattaa olla riski etenkin iäkkäille ja ylipainoisille.

Varsinkin eläinperäinen proteiini osoittautui haitalliseksi. Jo aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että eläinproteiinin ja prosessoidun ruuan syöminen saattaa vaikuttaa sokeriaineenvaihduntaan ja elimistön happotasapainoon. Sillä saattaa olla vaikutusta myös maksan terveyteen, tutkija Louise Alferink Rotterdamin Erasmus Medical Centrestä sanoo Timen mukaan. Myös prosessoidun lihan sisältämät aineet saattavat olla yksi vaikuttava tekijä.

Timen jutussa muistetutetaankin, että lihakset kasvavat ihan yhtä hyvin kasviproteiineilla kuin eläinproteiineillakin. Liika proteiini myös lihottaa ihan samalla lailla kuin muukin ylimääräinen ravinto ja saattaa rasittaa munuaisia.

Lue myös: Proteiinia ei voi saada liikaa? Väärin!

Sen sijaan runsasta sokerin syömistä ei tutkimuksessa pystytty yhdistämään rasvamaksaan. Tutkijoiden mukaan tuloksiin pitää kuitenkin suhtautua varauksella, sillä osa mukaan lasketusta sokerista oli todennäköisesti peräisin hedelmistä ja kasviksista, joilla on hyviä terveysvaikutuksia sisältämästään sokerista huolimatta. Myöskään rasvan tai syötyjen kuitujen määrällä ei ollut vaikutusta sairauden esiintymiseen.

Sillä on todellakin väliä, mitä suuhunsa laittaa, sanoo asiantuntija.

Aurinko paistaa! Keväällä tekee mieli laittaa keho ja ulkokuori kuntoon. Pelkkä kuntoilu ja kasvonaamio eivät kuitenkaan riitä, jos ravintotottumukset eivät ole kohdallaan. Funktionaaliseen lääketieteeseen erikoistunut ravintovalmentaja, tietokirjailija Annika Havaste antaa ravintoneuvot seitsemään yleiseen terveysongelmaan. 

1. Suolisto-oireet 
Suolisto-oireet, kuten ummetus tai turvotus, voivat johtua bakteerikannan häiriintymisestä, jota aiheuttavat esimerkiksi antibioottikuurit, lääkkeet, kemikaalit ja stressi. 

– Suolisto on terveyden, hyvän ihon ja kiiltävien hiusten pohja, sanoo Annika Havaste. 

Hänen mukaansa suolisto-oireisen kannattaa välttää sokeria, vehnää, maitotuotteita ja soijaa. Avuksi kannattaa ottaa luonnon omat tehoaineet. 

– Palkokasvit, cashew- ja pistaasipähkinät, maa-artisokka, voikukan lehdet, parsa, sipulikasvit ja valkosipuli ovat prebiootteja, paljon kuitua sisältäviä ruoka-aineita, täsmentää Havaste. 

– Maitohappokäytetyt ruoat, kuten esimerkiksi hapankaali, ovat myös hyviä suolistobakteeristolle, Havaste neuvoo.

Lisäravinteina voi käyttää esimerkiksi kalaöljyä, kurkumiinia, E-vitamiinia, helokkiöljyä sekä L-glutamiinia ja A-vitamiinia kuuriluontoisesti. Kuitulisäksi sopii hyvin hellävarainen psyllium-kuitu, pellavarouhe, liotetut chia-sienenet ja akaasiakuitu.

2. Iho-ongelmat
Jos kärsit aknesta tai atooppisesta ihosta, voi elimistössäsi olla matala-asteinen tulehdustila. Suoliston kunto heijastuu ihoon.

Hyvän ihon ja kiiltävien hiusten esitaistelijoita ovat vihreät kasvikset, pähkinät, siemenet, marjat, tyrniöljy sekä kylmäpuristettu oliiviöljy ja hampunsiemenöljy, joita molempia voi ottaa ruokalusikallisen päivässä.  

Lisäravinteina voivat auttaa pii, A-vitamiini ja kurkumiini. 

3. Väsymys 
Väsyneenä ja stressaantuneena ihminen haluaa makeaa, ja siksi moni sortuu helposti karkkiin, pullaan ja muihin lohturuokiin. Se aiheuttaa verensokerin nousua, ja stressihormonitasot voivat nousta.  Kahvin sijaan kannattaa juoda vihreää teetä, jossa on samanaikaisesti piristävää ja rauhoittavaa L- teaniinia. Myös lakritsinjuuritee voi vähentää stressihormonin tuotantoa. 

Väsymyksen syynä voi olla magnesiumin, D-vitamiinin, raudan tai B12-vitamiinin puute. Jos väsymys johtuu stressistä, lisäravinteina voi käyttää myös B5-vitamiinia eli pantoteenihappoa, kalaöljyä ja ashwagandhaa. 

4. Päänsärky
Päänsäryn ja migreenin taustalla voi olla viljan gluteeni tai histamiinipitoiset ruoka-aineet, kuten esimerkiksi liha- ja kalasäilykkeet, viinit ja jotkut juustot, kertoo Havaste. Myös verensokerin heittely voi aiheuttaa päänsärkyä tai migreeniä. Tämän vuoksi kannattaa välttää nopeita hiilihydraatteja kuten sokereita, pastaa, perunaa ja vaaleaa leipää.

– Migreenistä kärsivällä voi olla myös magnesiumin puute, kertoo Havaste. 

5. Hiivatulehdus
Jos kärsii emättimen toistuvista hiivatulehduksista, kannatta pudottaa sokeri- ja hiivapitoiset ruoka-aineet pois ruokavaliosta. Tällöin välteltävien listalla ovat viini, siideri, olut, leipä ja alkoholi ylipäänsä. Havaste neuvoo lisäämään ruokavalioon kuitupitoisia ja maitohappokäytettyjä ruokia.

6. Nivelkivut
Nivelongelmaisten on tärkeää hoitaa suolisto kuntoon, sillä joskus nivelkipujen taustalla voi olla vuotava suoli, eli matala-asteinen suolistotulehdus. Sipulikasvit, persilja ja rucola, siemenistä kurpitsan- ja pellavansiemen ja mausteista inkivääri ja kurkuma voivat helpottaa tällaisia nivelongelmia. Sinänsä terveelliset koiso- ja palkokasvit kannattaa jättää joksikin aikaa pois ja palauttaa ruokavalioon vasta kipujen rauhoituttua. 

7. Rasittunut maksa
Suoliston lisäksi myös maksa vaikuttaa merkittävästi ihmisen kokonaisterveyteen. Maksa rasittuu liiasta sokerin ja hedelmäsokerin nauttimisesta sekä suoliston bakteerikannan epätasapainosta. Maksan kuormittuessa koko keho kuormittuu, kun myrkylliset aineet eivät poistu tehokkaasti. Onkin tärkeä hoitaa suolistoa ja syödä maksan puhdistumista tukevia ruoka-aineita kuten esimerkiksi kaalia, sitruunaa, omenaa ja valkosipulia. Myös C-vitamiinia voi nauttia kuuriluontoisesti nostamalla hetkellisesti päiväannostusta reippaasti, kertoo hyvinvointivalmentaja.
 

Naisen sukuelimet ja erityisesti klitoris ovat herättäneet hämmennystä tutkijamiekkosissa antiikin ajoista saakka.

Rakkaalla lapsella on aina monta nimeä – naisen alapäällekin niitä on jaettu vaikka kuinka.

Me Naisten suuressa vaginasanaäänestyksessä huomasimme, että naisen alapäätä kutsutaan varsin vaihtelevin lempinimin. Lukijamme kertoivat nimittävänsä ”alatuuhostaan” esimerkiksi mesimäeksi, sovintolompsaksi, alapöllöksi ja rönttöseksi.

Lue myös: Sovintolompsa ja pimpanssi haastavat tupsuluikkarin ja alatuuhosen – lukijat kertovat suosikkinimensä naisen alapäälle

Lääketieteen historiassa myös asiantuntijat ovat nimittäneet naisen sukuelimiä vaihtelevin nimityksin. (Ja näillä asiantuntijoilla tarkoitetaan historiassa tietenkin miehiä.) Samalla heillä ei ole ollut oikeastaan mitään hajua siitä, mitä naisen alapäässä tapahtuu.

Kirjailija, kirurgian ja lääketieteen tohtori Ervo Vesterinen kertoo uutuuskirjassaan Naisen ruumiin historia, millaisia käsityksiä miehillä on ollut naisten ”herkästä paikasta”, eli sukuelimistä ja klitoriksesta.

Jos on liian kylmä, penis jää kasvamatta

Antiikin kuuluisin lääkäri Klaudios Galenos ajatteli, että naisen sukuelimet olisivat periaatteessa voineet kehittyä miehen sukuelimiksi. Galenoksen mukaan naisen sukuelimet jäävät kuitenkin keskenkasvuisiksi, koska sikiö ei saa tarpeeksi lämpöä. Hän vertasi aikanaan prosessia siihen, kuinka maamyyrän silmät jäävät kehittymättä, koska maan alla elävän otuksen silmät eivät altistu valolle.

Mikä ihmeen pärrä? No tietenkin kusetinta vailla oleva siitinkalu!

1800-luvulle tultaessa kiinnostun naisen alapään tieteellisestä tutkimuksesta syveni. Esimerkiksi Edvard Winter kuvaili klitoriksen ja häpyhuulten aluetta vuonna 1860 näin:

”Pärrä on pieni hellä-tuntoinen näppylä luoman ylä-nurkassa, ja miltei peitetty vesi-huulien sipaleilla. Pärrä vastaa miehen siitin-kalua, on ainoastaan pienempi ja kusetinta vailla. Samoin kuin siitin paisuu myös pärrä parittelemisen hetkenä ja tulee samalla kovemmaksi.”

Ervo Vesterinen selventää, että Winter tarkoitti pärrällä siis klitoriksen huippua. Vaikka Winterin ymmärrys naisen alapäästä alkoi olla jo hieman tarkempi, häneltä jäi jotain oleellista havaitsematta: naisen koko klitoris paisuu kiihotuksen aikana. Lisäksi klitoris on kooltaan pelkää huippuaan huomattavasti suurempi.

Parin sentin pötkylä

Vielä 1900-luvun puolivälissäkin lääketieteilijöiden tiedot naisen alapäästä olivat puutteelliset. Vuonna 1954 Alfred C. Kinseyn työryhmineen totesi, että klitoris on tuuman mittainen. Myös vuonna 1965 julkaistu Naisen kotilääkäri -kirja väitti, että klitoris on vain 3 senttimetriä pitkään. Tieteilijöiden mukaan klitoriksen pienen koon takia oli mahdotonta määrittää, missä kohdassa sen tuntoherkät paikat sijaitsevat.

Millainen klitoris on oikeasti?

Nykyisen näkemyksen mukaan naisen klitoris tarkoittaa kahta paisuvaiskudoksesta koostuvaa, emättimen sivuja ympäröivää vartta. Kumpikin niistä on 7–10 senttimetriä pitkä. Kiihottumisen aikana klitoriksen paisuvaiskudos täyttyy kauttaaltaan ja kovettuu.

Naisen seksuaalisutta on pidetty historiassa toisinaan jopa ihan olemattomana asiana ja kiihottumistakin suunnilleen mahdottomana. Todellisuus on toinen. Klitoris on äärimmäisen herkkä elin. Nykyisen näkemyksen mukaan sitä pidetään jopa herkempänä kuin penistä.

Kaikilla ei ole seksuaaliterveys edelleenkään ihan hanskassa. Lue lisää aiheesta: Klitoris on pieni ja muita yleisiä väärinkäsityksiä seksistä – päivitä tietosi!

Miksi yksi lasi skumppaa saa toiset punoittamaan paloautona, kun toiset hehkuvat silloin parhaimmillaan?

Kuulutko heihin, joita skumppalasi pukee sekä sisäisesti että ulkoisesti? Heihin, joilla ensimmäinen alkoholiannos maistuu parhaimmalta ja tuo mukavan rennon olon?

Vai kärsitkö sinäkin viinapunoituksesta – tuosta alkoholin nauttimisen aikaan päälle leimahtavasta ahdistavasta ilmiöstä?

Alkoholin nauttiminen turvottaa lähes aina kasvoja sekä laajentaa niiden verisuonia, mutta punertaville viinakasvoille on oikeasti monta eri syytä. Viinapunakoitumisen lopullista syytä voi olla vaikea selvittää ja tekijöitä erottaa toisistaan. Kasvojen punoitus humalassa voi kertoa esimerkiksi jostain alla listatuista kolmesta asiasta – tai ihan vain siitä, että tunnelma kohoaa ja on lämmin olo. Jos suvussa on sydänperäisiä sairauksia, kannattaa kuitenkin olla tarkkana: punoittavat kasvot voivat olla myös merkki alttiudesta sairauteen.
Lue lisää: Onko sinullakin viininaama? Näin alkoholinkäyttö voi näkyä kasvoistasi

  1. Geenivirhe
    Tutkitusti alkoholi punakoittaa eniten aasialaisten kasvoja – geenimuunnoksen vuoksi. Esimerkiksi japanilaiset ja vietnamilaiset alkavat helottaa jo yhden tai kahden oluen jälkeen, kirjoittaa VN Express. Punakoituminen johtuu siitä, että alkoholin palamisesta syntyvä asetaldehydi hajoaa hitaammin niiden ihmisten kehossa, joilla on kyseinen geenivirhe.
    Telegiz-sivusto uutisoi, että geenimuutoksen aiheuttamasta viinapunoituksesta kärsii jopa 500 miljoonaa ihmistä.
  2. Yliherkkyys
    VN Espressin mukaan alkoholin aiheuttamaa äkillistä punoitusta (flush-reaktio) kutsutaan myös ”aasialaiseksi hehkuksi” tai ”tomaattinaamaksi”. Mutta viinapunoitusta löytyy muiltakin kansoilta; silloin syynä on useimmiten alkoholiallergia tai -yliherkkyys, joita synnyttävät monet eri tekijät. Punakoitumisen lisäksi alkoholi voi aiheuttaa yliherkille muun muassa pääkipua ja hengenahdistusta.
    – Ei pystytä testeillä tunnistamaan, onko oireiden aiheuttaja etikkahappo, histamiini vai sulfiitit. Mekanismia ei tunneta, Terveystalon allergologian erikoislääkäri Péter Csonka sanoi Me Naisten haastattelussa.
    Lue lisää: Saatko viinistä nuhan tai päänsäryn? Asiantuntija kertoo syyt
  3. Verenpaine
    Telegiz kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan erityisesti miehillä punertava väri voi olla yhteydessä korkeaan verenpaineeseen. Jos miehen kasvot menevät punaiseksi alkoholin juomisen aikana, on hänellä myös isompi riski saada aivoinfarkti tai muu sydänperäinen sairaus, jos allergiaa ei ole todettu.