Oma onni, hyvinvointi ja henkisyys kiinnostavat nyt enemmän kuin koskaan. Mili Kaikkonen tietää, millaista on, kun hyvinvoinnista tulee pakkoa ja suorittamista.

Vajaat kymmenen vuotta sitten henkisen kasvun ohjaaja Mili Kaikkonen heräsi joka aamu viideltä meditoimaan ja laulamaan mantraa. Illalliskutsuille hän pakkasi omat eväät: pöydässä kun tuskin olisi mitään, mikä sopisi hiivadieetillä olevalle vegaanille.

Sosiaalinen elämä kärsi, mutta Mili tunsi koko maailmaa rakastavaa henkisyyttä, joka sai lakaisemaan ongelmat maton alle. Ystävät yrittivät puhua, mutta Milin oli vaikeaa ottaa palautetta vastaan.

– Olin niin ylemmyydentunnossani. Ajattelin, että te ärsyynnytte tästä vain, koska teillä nuo asiat ovat vielä kesken ja minä olen jo perillä, Mili sanoo nyt ja nauraa.

– Miten me voisimme olla ihmisinä toisiamme pidemmällä? Ja kuka sen määrittää? Mistä minä voin tietää, onko Alepan kassa paljon pidemmällä kuin minä?

Mili havahtui todellisuuteen pikkuhiljaa, kun hän oivalsi, ettei voinut hyvin. Hän uskoi asiaansa, mutta oli ahdistunut ja stressaantui helposti. Lisäksi hän ajautui jatkuvasti onnettomuuksiin: Ensin meni polvi, sitten nivelsiteet nilkasta. Lopulta Mili kaatui niin, että kylkiluut murtuivat.

– En ole onnettomuusherkkä ihminen. Luulen, että yritin kertoa itselleni, että herää nyt, syö suklaalevy, Mili sanoo.

– Tajusin, että olin joissain asioissa laittanut pään pensaaseen. Olin esimerkiksi kuvitellut, että motiivini jatkaa kuormittavassa päivätyössä oli toimeentulo. Kun uskalsin katsoa totuutta silmiin, huomasin, että oikeasti olin kiinnittynyt työn tuomaan statukseen. Oli suuri helpotus myöntää, että olen vain ihminen.

Kun hyvinvoinnin suorittaminen jäi, ihmissuhteet paranivat. Mili oli kiireettömämpää ja iloisempaa seuraa ja avoimempi puhumaan vaikeistakin asioista.

– Olen tunnettu ronskista huumorintajustani, ja löysin sen uudelleen. Aloin voida paremmin myös fyysisesti. Esimerkiksi syömisestä tuli suorittamisen sijaan nautinto. Aloin elää elämääni sen sijaan, että keskittyisin siihen, mikä on sallittua ja mikä ei.

Uusi uskonto

Henkinen hyvinvointi kiinnostaa. Jokaisella on vapaus pohtia ja kyseenalaistaa maailmankuvaansa, mutta maallistuneina aikoina yhä harvempi etsii turvaa uskonnosta. Vuonna 2014 kirkon jäsenmäärä laski enemmän kuin koskaan aiemmin. Kirkosta erosi 78 300 ihmistä, ja kirkkoon kastettuja oli 2 500 vähemmän kuin kuolleita. Ehkä henkisyyteen hurahtaminen on uusi uskonto.

Mitä enemmän henkinen hyvinvointi on esillä, sitä enemmän ihmiset siitä kiinnostuvat. Hihhuleiden hommaksi leimaaminen on vähentynyt, ja itsensä kehittämisestä on tullut muodikasta.

Mili uskoo, että henkisyyteen hurahdetaan usein kahdesta syystä: joko silloin, kun kriisi iskee vasten kasvoja, tai silloin, kun näkee toisen tekevän jotain, mikä inspiroi.

Yhteiskunnan epävarmuuskin työntää pohtimaan itseä ja omaa hyvinvointia. Terapian arvo ei laske, vaikka lama syvenisi.

– Jos sijoittaa omaan henkisyyteensä ja ottaa selvää, kuka on, sitä sijoitusta ei voi kukaan ottaa pois. Epävarmoina aikoina ihmiset tukeutuvat näkymättömään, joka on olemassa, vaikka olosuhteet muuttuisivat.

Miliä henkisyys on kiinnostanut pikkutytöstä asti. Tiukka suoritusvaihe kesti kuitenkin vain puoli vuotta. Mili uskoo, että se oli ennen kaikkea todellisuuspakoa.

– Sen sijaan, että olisin kohdannut sen, kuka oikeasti olen, loin harhatodellisuuden, joka oli mielestäni kivempi kuin se, mikä oli oikeasti totta.

Nykyään Mili suhtautuu varauksella ympäripyöreisiin lausahduksiin karmasta eikä halua luennoida asioista, joita ei itse toteuta. Myös halu mystifioida henkisyyttä ja korostaa omaa erityisyyttä on kadonnut.

– Aikaisemmin ajatukseni henkisyydestä olivat teoreettisempia ja korkealentoisempia. Saatoin omaksua ajatuksia miettimättä, mitä ne tarkoittavat käytännössä. Kuten monella, minullakin oli kirjoista ja luennoilta tulleita ajatuksia siitä, millainen minun pitäisi olla ollakseni henkisesti puhdas.

Nyt Mili on suuri inhimillisyyden puolestapuhuja. Tuoreessa kirjassaan Mili pohtii henkisen kasvun tavoitehakuisuutta. Vaiheessa-kirjan Mili kirjoitti, koska tunsi, että hänen lukemistaan kirjoista ja käymistään kursseista puuttui jotain.

– Niissä puhutaan siitä, millaiseksi voi tulla, millainen pitäisi olla ja miten tullaan onnelliseksi. Ei puhuta tarpeeksi siitä, että olemme kuitenkin ihmisiä. Tavoittelemme kuvaa täydellisestä ihmisestä, eikä sellaista ole olemassakaan.

 

 

Ei, ei ja ei

Hyvinvoinnin suorittamisessa on monta ongelmaa. Esimerkiksi se, että pudotus on kova, kun tajuaa, ettei pystykään kaikkeen. Joskus onnellisuuden tavoittelu on itsessään este onnelle. Kun yksi tavoite on saavutettu, tilalle on tullut kymmenen uutta.

Henkisyyteen hurahtanut saattaa myös etääntyä itsestään ja ongelmistaan tai tuntea ylemmyydentuntoa.

– Henkisellä sektorilla näkyy paljon itsensä korottamista: minä tiedän, miten teidän kaikkien tulisi elää ja haluan kertoa sen kaikille. Puhutaan rakkaudesta ja anteeksiannosta ja itse saadaan raivarit, kun joku kiilaa kassajonossa, Mili sanoo.

Hänestä vikaan mennään juuri silloin, kun negatiivisten tunteiden olemassaolo kielletään. Paskoja päiviä on joskus jokaisella. Kyse on siitä, miten niihin suhtautuu.

– Esimerkiksi surua saa tuntea. Ei sitä tarvitse korvata jollain positiivisella ajatuksella, Mili sanoo.

– Kun yritämme kieltää jotain asiaa, se alkaa tihkua läpi ihmissuhteissa ja siinä, miten puhumme ja kohtelemme itseämme. Saatamme esimerkiksi syyttää toista siitä, mikä on itse asiassa oma ongelmamme.

Ehkä negatiivisten tunteiden kieltäminen on some-ajan imagonkiillotusta, ehkä nyky-yhteiskunnan kuva. Elämme aikaa, jona on oltava koko ajan hyödyllinen. On joko jatkuvasti kehitettävä itseään tai sitten on downshiftattava.

Kriisiaikana kukaan ei tietenkään ole yhtä tehokas kuin tavallisesti, ja siksi olisi helpompaa, jos haastavia aikoja ei olisi ollenkaan.

– Yhteiskunnassamme tärkeintä on se, että ollaan tehokkaita ja tuottavia koko ajan. Kaikkeen on kaava, mutta eihän ihmiselämän asioita voi hallita. Ei ole kaavaa siihen, kuinka nopeasti surusta toipuu, Mili sanoo.

– Minulla on myös asiakkaita, jotka kysyvät, onko heissä jotain vikaa, kun he ovat tosi tyytyväisiä työhönsä eivätkä halua edetä urallaan. Olenko alisuoriutuja, kun olen tyytyväinen tähän?

Tunteita ei siis pitäisi sysätä pois, mutta mitä niille sitten pitäisi tehdä? Milin mielestä ajatusten kanssa pitäisi pystyä elämään ilman, että ne hallitsevat kaikkea. Hyväksymiseen saattaa auttaa yhtä lailla ruuanlaitto kuin terapia.

– Mikä vain, mikä saa ymmärtämään, että kaikki on ihan hyvin.

Ajatusten hyväksyminen ei tarkoita, että niissä pitäisi velloa. Loputtomiin vatvotuista ikuisuushuolista on hyväkin päästä eroon. Tärkeintä on, ettei pään sisältöä ala luokitella hyväksi tai huonoksi.

– Olemme itse päättäneet, että suru on paha tai pelko on paha. Eiväthän ne ole pahoja. Se, mitä me niillä teemme, on asia erikseen.

Spirulinaöverit

Hyvinvoinnin tavoittelu saattaa lipsahtaa suorittamiseksi niin joogatunnilla, ruokaostoksilla kuin henkisen kasvun kurssilla. Ruokavalio- ja liikuntatrendit vaihtuvat nykyään tiheään: Karppaus tuli ja meni, nyt kohistaan paleoruokavaliosta. Crossfithuuma on vaihtunut juoksukuumeeseen ja fitnessvillitykseen. Henkisellä saralla on kohkattu niin positiivisen ajattelun voimasta kuin mindfulnessista ja läsnäolosta.

Milistä suorittaminen on myös inhimillistä, varsinkin alkuhuumassa.

– Olen itsekin ollut sellainen, etten omasta mielestäni pelännyt mitään, olin täynnä rakkautta ja antanut kaiken anteeksi. Eihän se ole totta, Mili sanoo.

– Sen sijaan, että kohdattaisiin asia, joka olisi hyvä työstää, laitetaan sen päälle laastari. Luetaan kirja hyväksymisestä ja anteeksiannosta ja aletaan elää sen mukaan, vaikka asiat ovat saattaneet jäädä käsittelemättä.

Ei ole yksinkertaista vastausta, milloin menee överiksi. Joillekin ihmisille rutiinit sopivat, eikä heistä ole katastrofi, jos meditaatio jää tekemättä tai viherpirtelö juomatta. Jos ajattelee, että jooga, ruokavalio, henkisyys tai jokin muu elämäntapa tulee olemaan elämässä aina, ei haittaa, jos välillä tulee lipsahduksia.

Suorittamista hyvän olon tavoittelusta tulee, jos syyllisyys alkaa kaihertaa, kun aamulla väsyttää ja meditaatioharjoitus jää väliin. Milin mielestä on hyvä miettiä, tekeekö jokin asia iloiseksi vai teenkö sitä vain, koska on pakko.

– Jos harjoitus alkaa rajoittaa elämän elämistä, huolestun. Nukuin tänään enkä jaksanutkaan tehdä vihermehua tai meditoida tuntia. Elämä on se tärkein juttu, ei se, että kaivetaan omaa napaa koko ajan.

 

Lue lisää:

Tieteellisesti todistettu: näin tulet onnellisemmaksi

Kiinnostaako meditaatio? Näillä vinkeillä pääset alkuun

Sisäinen zen löytyy piirtämällä

 

 

Mili Kaikkonen

Asuu Helsingissä, syntynyt 1976.

Intuitiivinen konsultti, henkisen kasvun ohjaaja, kirjoittaja ja luennoitsija.

Esikoiskirja Vaiheessa (Basam Books) ilmestyi huhtikuussa.

”Kohtuus kaikessa” on edelleen pätevä sääntö syömisessä, sanoo suomalaispsykologi.

Kohtuullinen syöminen – mitä se oikein on? Moni kokee säännön vaikeaksi, jotkut jopa tylsäksi tai käyttökelvottomaksi.

Psykologi Katarina Meskanen kertoo olevansa kohtuusyömisen suuri kannattaja. Hänen mielestään kohtuudella voi nautiskella periaatteessa kaikkea, herkkujakin.

Meskanen työskentelee psykologina HYKS:in syömishäiriöyksikössä ja on yksi Irti ahminnasta -kirjan kirjoittajista. Hänen mielestään ei ole mitään järkeä kieltää itseltään jyrkästi mitään – sillä kehittää helposti itselleen epäterveen ja mustavalkoisen suhtautumisen ruokaan.

– Kohtuullisuus on veteen piirretty viiva. Sille ei liene mitään yleispätevää määritelmää, joten voi olla hankala tietää, milloin mennään kohtuullisuuden yli.

Meskanen suostui kuitenkin listaamaan merkkejä, joista jokainen voi tunnistaa kohtuullisen syömisen:

1. Kohtuullisuuteen ei kuulu liian tiukka kurinalaisuus. Mustavalkoisuus ruokavaliossa ja erilaiset dieetit vain saavat syömisen karkaamaan jossain vaiheessa käsistä.

Lue myös! Oletko nautiskelija vai kontrolloija? Psykologi kertoo, mikä on paras tapa herkutella

2. Älä rajaa liian jyrkästi, mitkä ovat sallittuja ruoka-aineita. Erilaisia ruokia pitää saada nauttia tunnontuskitta, jottei ruokavaliosta tule liian suppea.

”Kun oma ruokasuhde on kunnossa, kohtuullisuus toimii.”

3. Kun oma ruokasuhde on kunnossa, kohtuullisuus toimii. Silloin ruokaa ei tarvitse tankata kuin pula-ajan lapsi ruotsinlaivan buffetissa. Jos kohtuullisuus ei toimi, omassa ruokasuhteessa saattaa olla jotain pielessä.

4. Tunnistatko tilanteet, joissa menetät syömisen hallinnan? Kun oppii tunnistamaan sellaiset hetket, voi jatkossa toimia toisin, jotta syöminen pysyy kohtuudessa.

5. Pystytkö lopettamaan syömisen halutessasi? Kohtuullista syömistä on myös se, ettei syö enemmän kuin oli tarkoitus.

6. Ja jos joskus herkutteleekin liikaa, kohtuusyöjä palaa taas normaaliin seuraavalla aterialla.

7. Ruoka ei saa aiheuttaa pahaa mieltä tai syyllisyyttä. Kohtuullista syömistä ei seuraa huono omatunto, itsesyytökset, pettymys tai syyllisyys.

”Kohtuullista syömistä ei seuraa huono omatunto, itsesyytökset, pettymys tai syyllisyys.”

8. Kohtuullisuuteen kuuluu myös se, ettei ruokaa tarvitse ansaita, eikä se ole palkinto. Ruoka ja syöminen saavat toki edelleen olla nautintoja elämässä, mutta eivät ainoita.

9. Armollisuus, sallivuus, joustavuus ja mutkattomuus ovat hyviä tavoitteita syömisessä.

10. Kohtuullinen syöminen on ennen kaikkea sitä, että ei kiellä itseltään mitään. Se ei silti tarkoita, että herkkuja ahmitaan kaksin käsin.

Kun hiuspohja pöllyää tai tukka makaa liiskana, pitää päänahkaa hoitaa oikeilla tuotteilla.

Pipokausi painaa pälle, mutta ennen kuin talven valkohiutaleita edes näkyy taivaalla, niitä alkaa kummasti leijailla olkapäille. Hilseen lisäksi monille aiheuttaa pulmia rasvoittuva päänahka, joka tekee hiuksista elottoman liuskan.

Pölytys kuriin

Kuiva hilse kertoo, ettei hiuspohja voi hyvin. Kutiseva ja pöllähtelevä päänahka on seurausta ihon liiasta kuivumisesta sekä hitaasti toimivista talirauhasista. Joskus kuiva hilse voi olla merkki atooppisesta ihottumasta. Ilmastointi, kuiva huoneilma, stressi tai tuuheuttavat muotoilutuotteet eivät itsessään aiheuta hilsettä mutta voivat pahentaa oireita.

Unique Haircare Omega 3 -hiusöljy kosteuttaa hiuspohjaa jojobaöljyn ja F-vitamiinin avulla. Ravitseva öljy hoitaa omega-3-rasvahappojem sekä rosmariinin avulla erinomaisesti, 17 €.

Hilsesampoot voivat vain pahentaa ongelmaa. Tärkeintä on kunnon kosteutus. Valitse hellävarainen sampoo, joka ei pese hiuspohjaa ja hiuksia natisevan puhtaiksi. Levitä kosteuttava hoitoaine tyveen saakka ja elvytä päänahan verenkiertoa hieromalla. Tehohoidot ja naamiot toimivat kuivina kausina samalla tavalla kuin huulirasva rohtuneilla huulilla.

Phytosquam Anti-Dandruff Moisturizing Shampoo on kuuriluontoinen shampoo kuivan ja herkän hiuspohjan hilseilyyn. Japaninpagodipuu-uute ehkäisee hilseen muodostumista ja rauhoittaa hiuspohjan tulehdusta, 21 €.

Kutina kuriin

Kun päänahassa on isoina liuskoina lähtevää hilsettä, ja iho on kutiseva ja ärtynyt, on kyseessä rasvainen hilse. Se on yksi yleisimmistä hilsetyypeistä, joten keinoja sen taltuttamiseen onneksi löytyy.

Cutrinin BIO+ Clear Anti-Dandruff Peel Mask -naamio sopii myös terveen hiuspohjan kuorintaan kuolleen ihosolukon irrottamiseksi, 16 €.

Yleisin syy on taliköhnäihottuma eli seborrooinen ekseema, jonka aiheuttavat hiuspohjassa normaalistikin elävät rasvahiivat. Kun hiuspohjassa on paljon talia, eli likaa ja rasvaa, hiivasienten kiihtynyt aineenvaihdunta pääsee ärsyttämään ihoa ja aiheuttamaan hilsettä.

Sim Sensitive System 4 Shale Oil 4 sampoon liuskekivioljy tasapainottaa talineritystä ja rahoittaa hiuspohjaa, ja tuote on suunniteltu erityisesti rasvaisen hilseen ongelmiin, 17 €.

Tärkeintä on säännöllinen pesu. Rasvaiseen hilseeseen purevat hilsesampoot. Niitä voi käyttää joko päivittäin tai muutaman kerran viikossa normaalin sampoon rinnalla. Helpotusta saa myös lisäämällä hiuspohjaan hydrokortisonilinimenttiä tai glyserolia sisältävää käsihuuhdetta. Ihmekikka, mutta toimii!

Liiskaletti liehuvaksi

Pesuvälin pidentäminen ei saa rasvoittumista aisoihin, vaan hiukset ovat aina littanat ja elottomat. Miten ne pysyisivät kuohkeina edes päivän?

Jos käytät paljon muotoilutuotteita, pese hiuksesi syväpuhdistavalla sampoolla kerran viikossa. Redken Hair Cleansing Cream vapauttaa hiukset myös metalli- ja mineraalijäämistä hedelmähappojen avulla, 32 €.

Jopa joka kolmannella on rasvoittuva päänahka. Hiusten pesuvälin pidentäminen voi joskus vain pahentaa ongelmaa, sillä rasvaisessa hiuspohjassa viihtyvät myös erilaiset sienet ja hiivat.

Lushin Jumping Juniper -palasampoon nimeen vannovat monet rasvaisesta hiuspohjasta kärsivät. Laventelia ja katajaa sisältävä tuote jättää päänahan raikkaaksi, 14 €.

Oikea hoitokeino on säännöllinen pesu tuuheuttavalla tai rasvoittuvalle päänahalle tarkoitetulla sampoolla. Liian kuivattava sampoo saattaa vain lisätä talineritystä, sillä myös rasvaista ihoa täytyy kosteuttaa. Valitse ilmavaksi jättävä mutta hoitava hoitoaine ja levitä sitä sekä latvoihin että hiuspohjaan. Jätettävät hoitosuihkeet toimivat kevyempään kosteutukseen.

Raaviskelija

Lumikone vai liiskaletti? Helli päänahka kuntoon

Tulipa oikein roppakaupalla kalliita tuotteita. Itselläni oli epätoivon partaalle vieviä kuivan hiuspohjan ongelmia. Ensin luulin, että minulla on hilsettä ja käytin kaikki mahdolliset apteekin ja muiden kauppojen hilseshampoot. Eikä mitään apua niistä. Sitten luulin että minulla on täitä, koska hiuspohjaa kutisi vietävästi koko ajan. Ja niin ryntäsin ostamaan täishampoita. Ei ollut täitä. Rahaa paloi, eikä mistään ollut apua. Lopulta sain vihjeen Sebamed-shampoosta. Ja XZ Niittyvilla-...
Lue kommentti

Unitutkija jakaa ihmiset neljään nukkujatyyppiin. Oletko leijona, delfiini, karhu vai susi?

Entäpä, oletko aamuvirkku vai yökukkuja?

Unitottumuksemme määrittävät meille jokaiselle oivallisimmat ajat herätä, syödä, liikkua ja nukkua. Näin uskoo brittiläinen unitutkija, lääkäri Michael Breus.

Breus pitää vastaanottoa Los Angelesissa ja on kirjoittanut useita kirjoja unihäiriöistä. 16 vuotta yksityisellä klinikallaan työskennellyt lääkäri huomasi ensimmäisinä vuosinaan, että hänen normaalit hoitokeinonsa eivät auttaneet unettomuudesta kärsiviin ihmisiin.

– Ymmärsin, että potilaani eivät kärsi unettomuudesta. He osoittautuivat yökukkujiksi. Ainakin jotkut heistä, Breus kertoo Independent-lehdelle.

Breusin mukaan yöukkujat voivat erinomaisesti viikonloppuisin ja lomalla. He menevät nukkumaan noin yhdeltä yöllä ja heräävät aamulla kello 8–9. Mutta kun arki taas koittaa, kukkujat tuntevat itsensä väsyneiksi.

– Huomasin, että heidän sisäinen kellonsa on häiriintynyt.

Tämä oivallus sai Breusin pohtimaan, onko olemassa muita nukkujatyyppejä, joiden sisäinen kello käy eri ajassa valtavirran kanssa. Uudessa kirjassaan The Power of When hän esittelee löydöksensä.

Hän päätyi neljään eri nukkujatyyppiin ja nimesi ne karhuihin, delfiineihin, leijoniin ja susiin. Vahvoja aamuvirkkuja ovat leijonat ja yökukkujia sudet; kumpaankin ryhmään kuuluu noin 15–20 prosenttia kaikista ihmisistä.  

Joka kymmenes on Breusin mukaan delfiini, joka nukkuu kevyesti ja saattaa heräillä monta kertaa yössä. Hekin ovat melkoisen aamuvirkkuja. Lääkäri määritteli nukkujatyypeille muitakin ominaisuuksia. Delfiiniryhmässä on muun muassa paljon perfektionisteja, joiden aineenvaihdunta toimii hyvin. He ovat varuillaan ihmissuhteissaan eivätkä harrasta riitelemisestä.

Lue myös! Tämän vuoksi säpsähdät hereille, kun olet nukahtamassa

Tyypillisin nukkujatyyppi on karhu. Heitä on noin puolet väestöstä, Breus sanoo. He nukkuvat yleensä hyvin ja sikeästi, mielellään vähintään kahdeksan tuntia joka yö. ”Karhut” ovat kuuluisia ruokahalustaan ja ystävällisyydestään.

Ihmisten unitottumusten ja niihin liittyvien persoonallisuuksien kartoittamisen lisäksi Breus suosittelee jokaiselle nukkujatyypille tietynlaista vuorokausirytmiä. Kun ihminen on löytänyt luonnollisen rytminsä, hänen väsymyksensä vähenee ja tuotteliaisuus lisääntyy kuin itsestään – onpa hän sitten täydellinen aamuihminen tai loistava iltaseuralainen.

Selvitä nukkujatyyppisi ja ideaali päivärytmi

Oman nukkujatyyppisi voit selvittää Breusin testillä täällä, tai ehkä tunnistat sen jo lukemalla eri nukkujatyyppien ideaalit päivärytmit. Oletko pitkään aamulla unenpöpperössä vai alatko heti hommiin? Kaipaatko raskasta aamupalaa vai syötkö mieluummin välipaloja iltapäivällä?

Breus on listannut kunkin tyypin parhaat ajat myös liikunnalle, työnteolle ja seksille.

Katso, miten sinun kannattaisi järjestää päiväsi ja rutiinit sen mukaan, oletko leijona, karhu, delfiini vai susi.  

Unettomalle! Nolla tuntia unta viime yönä? Näin selviät päivästä

Aktiivinen leijona menee ajoissa nukkumaan. Kuva: Shutterstock
Aktiivinen leijona menee ajoissa nukkumaan. Kuva: Shutterstock

Leijonan ihannepäivä

05.30–06.00 Herätys ja toimintaa! Leijonat ovat täydessä terässä heti herättyään. Heille sopii varhainen aamupala, joka täyttää mahan. Harva leijona on ylipainoinen, sillä he syövät terveellisesti.

06.00–07.30 Leijonat ovat heitä, jotka hyötyvät eniten aamuseksistä. He ovat usein iltaunisia ja päivät venyvät helposti töissä, koska moni leijonista ylenee toimitusjohtajaksi tai muihin korkeisiin tehtäviin. Virkeä leijona nauttii varhaisista lemmenleikeistä ja saa niistä puhtia päivään.

07.30–10.00 Varhaiset herätykset saavat leijonat kaipaamaan pientä välipalaa jo silloin, kun muut syövät vasta aamiaistaan. Tämä on leijonien huippuaikaa, joka kannattaa käyttää ajattelutyöhön.

Suosittelemme! 5 minuuttia riittää – piristä ilmettä pikakasvohoidolla

12.00–13.00 Nauti päivänvalosta ja lounaasta – mutta älä hiilareista! Ne tekevät iltapäivällä uneliaan olon.

13.00–17.00 Tässä vaiheessa päivää on luonnollista, että leijona alkaa hieman nuutua. Uusien ideoiden ja kaiken vapaan luomisen paras hetki on nyt!

17.00–18.00 Lähde liikkumaan! Vaikka leijonat ovatkin aamuvirkkuja, varhainen liikuntahetki on hyvä siirtää illansuuhun – eli sinne, missä energiaa tarvitaan eniten.

18.00–19.30 Illallisaika! Kenties nyt maistuisi yksi drinkki, kuten unitutkija suosittelee?

19.30–22.00 Leijonat kömpisivät mieluiten jo sänkyyn ja vetäisivät peiton päällensä. Mutta jos he ovat noudattaneet unitutkijan ohjeita, he ovat nyt poikkeuksellisesti pirteitä ja ehtivät vielä sosiaalisille riennoilleen. 

22.30–01.30 Levollinen uni alkaa maistua tässä vaiheessa, mikäli leijonat ovat ylittäneet itsensä ja malttaneet kokeilla uutta päivärytmiään.

Delfiini ei hellitä ja on melkein kuin puoliksi hereillä koko ajan. Kuva: Shutterstock
Delfiini ei hellitä ja on melkein kuin puoliksi hereillä koko ajan. Kuva: Shutterstock

Delfiinin ihannepäivä

06.30–07.30 Tyypillinen delfiini on hereillä, mutta hän on liian väsynyt noustakseen ylös ja liian virkeä jäädäkseen sänkyyn. Silloin olisi paras nousta ylös ja harrastaa jotain liikuntaa.

07.30–09.00 Delfiineille sopii proteiinipitoinen aamupala. Hiilarit eivät sovi delfiinien aamuun, sillä ne tekevät ihmistyypin hitaaksi ja uneliaaksi.

09.00–12.00 Delfiinit ovat yleensä tässä kohti päivää niin sumussa, että kuppi kahvia saattaisi olla hyväksi. Jos aikatauluun kuuluu töitä, ne kannattaa tehdä omassa rauhassa. Tiimitöistä delfiinityypit eivät pidä muutenkaan, eivätkä varsinkaan tässä kohti päivää.

12.00–13.00 Delfiineillä on paha tapa unohtaa lounas. Terveellinen ateria keskipäivän tienoolla auttaa pysymään hereillä ja ajatukset tasapainossa.

13.00–16.00 Tämä on delfiinien suosikkiaikaa päiväunille, mutta Breusin mukaan päikkäreitä parempaa toimintaa olisi kävelylle lähteminen.

16.00–18.00 Pitääkö sinun tehdä jotain aivotyötä? Illansuu on valppaille delfiineille parasta aikaa projektien ja raporttien valmisteluun.

18.00–19.00 Hyperaktiivisten delfiinien mieli muuttuu iltaa kohti entistä levottomammaksi. Ennen ruokailua heille suositellaan puolentunnin hiljaista hetkeä, esimerkiksi meditoiden.

19.00–20.00 Hiilihydraattia sisältävä illallinen rauhoittaa virkeää delfiiniä. Katso siis, että lautasellasi on perunaa, pastaa tai muuta hiilaria.

20.00–20.30 Seksiä, kiitos!

20.30–23.30 Kierroksilla käyvät delfiinit eivät hyödy sängyssä pyöriskelystä. Ennen nukkumaan menoa heidän on syytä katsoa televisiota tai nauttia lasi viiniä – mutta viimeinen huikka kannattaa ottaa ennen kello 21.

23.30 Nukkumaan! Delfiinit pärjäävät usein kuuden tunnin yöunilla. Jos et saa unta tässä vaiheessa, kokeile erilaisia nukahtamiskeinoja.

Suosittelemme! Eikö uni tule? 14 + 8 vinkkiä, jotka auttavat

Talviunillehan tästä joutaisi. Kuva: Shutterstock
Talviunillehan tästä joutaisi. Kuva: Shutterstock

Karhun ihannepäivä

07.00–07.30 Painatko sinäkin usein torkkunappulaa? Tyypillinen karhu torkuttaa ainakin kahdesti, vaikka enemmän hyötyä olisi kävelylle lähtemisestä tai pikaseksistä.

07.30–09.00 Karhut rakastavat ruokaa ja he nauttivat välipaloja aina, kun vain voivat. Proteiinit kuuluvat ihanneaamupalaan, mutta hiilihydraatit ja kahvi eivät.

09.00–10.00 Auringonvalo määrää pitkälti karhujen vireystilaa. He voivat olla pitkään aamulla unenpöpperöisiä. Pieni kävely luonnonvalossa viimeistään tässä kohti aamua auttaa herättämään karhun hitaalla käyvät aivot.

Mielenkiintoista! Kuluuko aamu pökkyrässä? Oletkin ehkä unihumalassa

10.00–12.00 Nyt on kahvikupin ja tärkeiden töiden aika. Ennen keskipäivää karhujen älykkyys on huipussaan; nyt kannattaa tehdä alta pois vaativimmat hommat.

12.00–13.00 Lounastauolla karhu hyötyy eniten puolen tunnin kävelystä ennen ruokailua. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa, joka on monesti karhuilla jumissa.

13.00–15.00 Väsyttääkö? Iltapäiväkooman saa kuriin meditoimalla tai tosi pienillä päiväunilla – ei suklaapatukalla.

15.00–18.00 Myöhäinen iltapäivä sopii sosiaalisiin tapaamisiin ja esiintymisiin. Minivälipala eli noin 250 kalorin ateria pitää aivot skarppina.

18.00–19.00 Liikuntaa!

19.00–20.30 Yleensä karhut kaipaavat illallista jo kuuden aikoihin, mutta tunnin siirto voi auttaa myöhäisen illan mielitekojen vastustamisessa. Ruokaileminen kolme tuntia ennen nukkumaan menemistä sopii karhuille.

20.30–22.00 Kuuma kylpy ja kirja tai kevyt jutustelu rytmittävät kohti yöunia.

22.00–23.00 Sulje puhelimet ja hae nautintoa seksistä!

23.00 Hyvää yötä!

Tekisikö sinunkin mieli käpertyä tällä tavoin vasta aamuyöstä? Kuva: Shutterstock
Tekisikö sinunkin mieli käpertyä tällä tavoin vasta aamuyöstä? Kuva: Shutterstock

Suden ihannepäivä

07.00–07.30 Susityypit eivät mielellään heräisi ennen aamuyhdeksää. Herätys kello 7 vaatii kaksi kelloa ja noin puolen tunnin tuumaustauon.

07.30–08.30 Kahvi ei pelasta aamu-unista, mutta kunnon aamiainen sopii herättäjäksi.

08.30–11.00 Suuntaa ulos kävelylle, ja aivosumu on pois kello 10 mennessä. Lemmenleikit piristäisivät myös suden aamua – mutta ethän nukahda uudelleen?

11.00–13.00 Hienoa, jos olet pystynyt olemaan erossa kofeiinista tähän saakka. Pidä kahvihetki näihin aikoihin päivästä!

13.00–14.00 Päivä alkaa hiljalleen valjeta ja harmaus häipyä. Lounas ystävien kanssa sopisi hyvin tähän väliin.

14.00–16.00 Kahden tunnin kuluttua lounaasta suden energiapiikki on korkeimmillaan. Työpäivä alkaa oikeastaan vasta nyt.

16.00–18.00 Delfiinit, karhut ja leijonat ovat tällä hetkellä äärettömän väsyneitä, mutta susijengi saa paljon aikaan. Nyt on hyvä hetki vakuuttaa pomo tai tehdä kotitöitä.

18.00–20.00 Koska iltalataus on niin suuri, susi hyötyy myöhäisestä jumpasta.

Lue myös! Iltakävely auttaa nukahtamaan – tässä syy

20.00–21.00 Kenellepä ruoka ei maistuisi jo? Käy siis illallisen kimppuun.

21.00–23.00 Paras hetki päivästä on käsillä: miksi et käyttäisi sitä petipuuhiin? Sudet ovat riskinottajia ja seksuaalisesti aktiivisia tyyppejä, joille seksi sopii niin aamulla kuin illalla.

23.00–00.00 Laske kierroksia lisää! Sulje turhaan valvottavat ruudut, ota rennosti ja käy vaikkapa kuumassa suihkussa.

00.00–00.30 Pari viikon sitoutuminen uuteen aikatauluun pitäisi tuoda unen viimeistään puolenyön jälkeen.

Lähteet myös: Daily Mail ja The Telegraph

Oletko nukkujatyypiltäsi karhu, delfiini, susi vai leijona?

Raskaustesti voi näyttää plussaa jo päiviä ennen kuin kuukautisten olisi pitänyt alkaa. Silti kannattaa odottaa.

Moni haluaa tietää mahdollisimman nopeasti, onko raskaana – on kyse sitten toivotusta lapsesta tai pelätystä raskaudesta. Markkinoilla on raskaustestejä, jotka lupaavat kertoa tuloksen jo päiviä ennen kuin kuukautisten pitäisi alkaa. 

Testiä ei kuitenkaan pitäisi tehdä ennen kuin kuukautiset ovat myöhässä. Näin sanoo yhdysvaltalaisen Brighamin naistensairaalan gynekologian johtava lääkäri ja Harvardin lääketieteellisen apulaisprofessori Daniela Anne Carusi Glamourin jutussa.

Carusi selittää, että terveen naisen raskaus keskeytyy aivan alkuvaiheessa eli kahden viikon sisällä hedelmöittymisestä 25 prosentin todennäköisyydellä. Jos taas odottaa, kunnes yhdet kuukautiset ovat jääneet välistä, keskenmenon todennäköisyys on enää 15 prosenttia. Terveyskirjaston artikkeli kertoo, että arvioiden mukaan jopa puolet hedelmöityksistä päättyy erittäin varhaiseen keskenmenoon.

”Silloin hedelmöitynyt munasolu on kiinnittynyt kohtuun ja muodostanut sen verran istukkasolukkoa, että raskaustesti on positiivinen. Vuoto kuitenkin alkaa muutaman päivän myöhässä, mahdollisesti tavallista runsaampana”, artikkelissa kirjoitetaan.

On tavallista tulla raskaaksi ja menettää lapsi ennen kuin yhdetkään kuukautiset jäävät tulematta.

Carusin mukaan on tavallista tulla raskaaksi ja menettää lapsi ennen kuin yhdetkään kuukautiset jäävät tulematta. Ja jos asiaa ei edes ehdi huomata, sillä ei ole väliä. Jos taas toivoo kovasti tulevansa raskaaksi ja saa jatkuvasti tietää keskeytymisistä, voi se tuntua musertavalta.

Naiset luulevat usein turhaan, että heissä on jotain vialla, kun näin käy, Carusi kertoo. Sen sijaan varhaisessa vaiheessa keskeytynyt raskaus on oikeastaan myönteinen merkki: se kertoo, että raskaus on mahdollinen.

Jotkut saattavat tehdä testin, jos edessä on tapahtuma, jossa aikoo nauttia alkoholia. Se on turhaa, sanoo Carusi. Hänen mukaansa ei ole tieteellisiä todisteita siitä, että elintapojen muuttaminen paria päivää ennen poisjääneitä kuukautisia olisi tehokkaampaa kuin niiden jälkeen.

Entä jos kuukautiset ovat epäsäännölliset?

Entä jos kuukautiset ovat todella epäsäännölliset, kuten aikuisillakin naisilla toisinaan on? Väestöliitto kehottaa siinä tapauksessa tekemään testin 3–4 viikon kuluttua suojaamattomasta seksistä.

Poikkeuksiakin on. Terveysasemalla raskaustesti otetaan yleensä verestä, josta sen voi nähdä aikaisemmin kuin virtsasta. Tämä on tarpeen varsinkin silloin, jos on syytä epäillä kohdunulkoista raskautta äkillisten alavatsakipujen vuoksi.