Lude eli lutikka eli seinälude (Cimex lectularius) on noin kahdeksan millimetriä pitkä ällötys. Kuva: Shutterstock
Lude eli lutikka eli seinälude (Cimex lectularius) on noin kahdeksan millimetriä pitkä ällötys. Kuva: Shutterstock

Luteet ovat ulkomaantuliaisista ärsyttävimpiä.

Luteista oli melkein päästy jo eroon, mutta viime vuosien aikana ne ovat päässeet jälleen lisääntymään – joidenkin arvioiden mukaan jopa räjähdysmäisesti. Yksi syy on matkustelu ulkomailla. Myös joidenkin luteiden vastustuskyky torjunta-aineita vastaan on parantunut.

Helsingin Sanomat kirjoitti viime keväänä, että seinälude on nykyään yleisin syy tuholaistorjuntaan useimmissa tuholaistorjuntayrityksissä. Ne ovat yleisempiä kuin sokeritoukat tai turkiskuoriaiset.

Suomessa luteet eivät levitä tauteja, mutta kerrostaloissa ne leviävät helposti muihinkin asuntoihin. Ongelma voi paisua isoksi, ja sen hoitaminen voi olla sekä kallista että erittäin vaikeaa.

Ludeasunnoista vain murto-osa päätyy ympäristökeskuksen tietoon – yksityiset tuholaistorjuntafirmat hoitavat vuosittain tuhansia tapauksia.

Lutikan saattaa bongata sytyttämällä valot keskellä yötä.

Näin tunnistat luteen:

► Luteet ovat ruskeita tai vaaleita, noin 8 millimetrin pituisia, leveitä ja litteitä ötököitä.

► Luteet imevät ihmisistä (tai lemmikkieläimistä) verta ravinnokseen öisin. Joillekin puremista aiheutuu kutisevia tai kirveleviä paukamia – samankaltaisia kuin hyttysenpistossa. Kutinaa ja paukamia voi hoitaa apteekista saatavilla kortisonivoiteilla ja antihistamiinitableteilla.

► Hitaasti ryömivät luteet lähtevät liikkeelle öisin, ja sen saattaa bongata sytyttämällä valot keskellä yötä.

► Päiväksi lutikka vetäytyy pimeisiin koloihin, esimerkiksi seinien halkeamiin ja huonekalujen uumeniin. Niiden piilopaikat paljastuvat usein tummista ulosteläiskistä, joita voi olla patjan alapuolella, huonekaluissa tai esimerkiksi seinätapetissa.

Luteiden välttäminen

Luteita löytyy useimmiten kodeista ja hotelleista. Joissakin suurkaupungeissa, esimerkiksi Yhdysvalloissa New Yorkissa, ne ovat oikea riesa. Netissä on sivustoja, joihin matkailijat voivat ilmoittaa havaintojaan ludehotelleista. Yhdysvaltoihin matkustavan kannattaa tarkistaa Bed Bug Registry -sivusto.

Esimerkiksi tuholaistorjuntaan erikoistuneen Inconse-yrityksen sivuilla on kattava lista ohjeista matkailijalle, joka haluaa välttää luteita.

Ennen matkaa: Vaatteet kannattaa pakata matkalaukkuun muovipusseihin.

Hotellihuoneessa: Erityisesti hotellihuoneen sänky ja sen alusta kannattaa tarkistaa huolella ennen laukkujen purkamista. Laukut kannattaa laittaa tarkistuksen ajaksi kylpyhuoneeseen.

Jos huoneesta löytyy merkkejä luteista, hotellilta voi vaatia huoneen vaihtoa. Health.com-sivusto suosittelee, että uusi huone olisi ainakin kahden kerroksen päässä ludehuoneesta.

Matkalaukkua varten mukaan voi ottaa suuren, suljettavan muovipussin, jossa laukkua säilyttää. Laukkua ei kannata säilyttää sängyssä, lattialla eikä sängyn alla.

Jos luteet huomaa vasta leviteltyään tavaroitaan ympäri hotellihuonetta, tavaroita pakatessa kannattaa ravistella ja tarkistaa vaatteet huolellisesti, ettei laukkuun päätyisi luteita – ne kun viihtyvät erityisen hyvin tekstiileissä. Täysin ei kuitenkaan voi varmistua siitä, ettei tavaroihin tai laukun uumeniin piiloutuneita luteita päätyisi matkaan.

Matkan jälkeen: Matkalaukun voi lämpökäsitellä saunassa aina kotiin tultuaan.

 

Luteiden piilopaikat paljastuvat usein tummista ulosteläiskistä.

 

Matkatavarat on hyvä viedä saunaan vähintään 55 asteen lämpöön, jossa kaikki luteen kehitysasteet kuolevat kymmenessä tunnissa. Laita matkalaukku ylimmälle lauteelle. Pidä se ensin suljettuna ja avaa muutaman tunnin jälkeen. Vaatteista luteet kuolevat pesukoneessa 60 asteen ohjelmassa.

Luteiden hävittäminen

– Olen ollut 25 vuotta tekemisissä tuhoeläinten kanssa, ja lude on ylivoimaisesti hankalin tapaus. Torakatkin tuntuvat kesyiltä lutikan rinnalla, tuholaistorjuntaan erikoistuneen Rentokill Oy:n tekninen päällikkö Jouni Siltala kertoi toissa vuonna Ylen haastattelussa.

Lutikalle riittää millinkin rako. Se saattaa selvitä jopa kuukausia ilman ravintoa. Siksi luteita hävittämään kannattaa palkata ammattilainen, joka antaa ohjeet esivalmisteluun ja myrkyttää tilat. Tuholaistorjunta-sanalla hakemalla netistä löytyy useita alan yrityksiä, joilta voi pyytää tarjouksen.

Lude saattaa selvitä jopa kuukausia ilman ravintoa.

Jos luteita havaitsee, olennaista on toimia nopeasti, ettei ongelma pääse laajenemaan. Omin avuin niitä ei saa hävitettyä. Taloyhtiössä on hyvä ottaa ensin yhteyttä isännöitsijään, jotta ludeongelman laajuus saadaan selvitettyä ja tuholaiset tapettua kerralla kaikista asunnoista, joissa niitä saattaa olla. Vuokralaisen kannattaa olla ensimmäiseksi yhteydessä vuokranantajaan.

Vaihtoehtoinen hävityskeino on Aalto-yliopistossa opiskelevan Martim Goisin kehittämä lämpökäsittelymenetelmä. Sen etuna on, että luteet kuolevat myös huonekaluista ja patjoista, joten omaisuutta ei tarvitse hävittää luteiden vuoksi. Menetelmästä kertoi esimerkiksi Länsiväylä pari vuotta sitten.

Lähteet: Hyönteismaailma, Terveyskirjasto, Yle, Helsingin Sanomat

Sometuksesta jumiutunut niska on hoidettavissa hyvän ergonomian ja täsmäjumpan avulla.

Puhelimella somettaminen ja viestien kirjoittaminen voi olla hauskaa, mutta ne ovat myös suorassa yhteydessä niska- ja selkäkipuihin. Helsingin Sanomat uutisoi ruotsalaistutkimuksesta, jossa seurattiin viiden vuoden ajan 7 000 nuorta aikuista. Yli 20 tekstiviestiä päivässä lähettäneet ilmoittivat useammin kärsivänsä niskan ja yläselän kivuista. 

Tutkimuksessa raportoitiin myös sormien tunnottomuudesta ja nipistelystä. Tutkijoiden mukaan kuusi tekstiviestiä päivässä näytti olevan raja, jonka jälkeen kipu- ja tunnottomuusoireet alkavat lisääntyä. Jos omaa viestittelyä alkaa laskea, huomaa, että kuusi tekstiviestiä tulee lähetettyä, noh, vähintään ennen lounasaikaa. 

Helsingin Sanomien jutussa haastateltu Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola arvioi, että vietämme älypuhelimen ääressä keskimäärin kahdesta neljään tuntia päivässä, eli hurjat 700–1400 tuntia vuodessa.

Voi toki miettiä, onko älypuhelimen ääressä tarpeellista viettää niin paljon aikaa, mutta joka tapauksessa älypuhelimen selausasentoon tulisi kiinnittää huomiota. Pää kumarassa selaaminen voi ajan mittaan aiheuttaa niskan välilevyn rappeutumista. Normaalissa asennossa pää painaa viisi kiloa, mutta kumarassa ryhdissä, 60 asteen kulmassa, niskalle kohdistuu painetta jopa 27 kilon edestä.

Someniskasta ei ole pakko kärsiä. Virkisterin fysioterapeutti Riikka Ilmivalta laati Me Naisille vinkit someniskan ehkäisyyn ja hoitoon.

Näin ehkäiset someniskan:

1. Tärkeintä someniskan ehkäisyssä on somen käytön vähentäminen. Jos vietät paljon aikaa älypuhelinta näppäillen, mieti, tarvitseeko sinun todella käyttää niin paljon aikaa somettamiseen.

2. Kiinnitä somettaessasi huomiota koko selkärangan oikeaan, luonnolliseen asentoon, jolloin pää pysyy automaattisesti rangan jatkeena. Älä nojaa kauheasti eteenpäin: jos ylävartalo on C-kirjaimen mallinen, pää roikkuu automaattisesti. Jos istut somettaessasi, nojaa selkänojaan.

3. Jatkuva käsien kannattelu somettaessa aiheuttaa särkyjä. Tue käsiä käsinojaan aina kun mahdollista. 

4. Näpyttele älypuhelinta molemmilla käsillä, ettei kroppa muutu toispuoleiseksi.

5. Aina ei tarvitse näpytellä. Käytä niin sanottua puhelimen virtuaalisihteeriä: monesti tekstiviestit voi kirjoittaa ja puhelut soittaa antaen puhelimelle äänikomentoja.

6. Jos sometat edelleen huonossa asennossa, pyydä vaikka läheistäsi ystävällisesti huomauttamaan asiasta. Voit myös hankkia työpisteen äärelle peilin, jos et muuten huomaa olevasi huonossa asennossa.

Iskikö someniska? Näin hoidat sen kuntoon:

1. Muista edelleen vähentää somen käyttöä. Mitä enemmän välttelet staattista paikallaan oloa, sen parempi. Aktiivinen elämäntapa pitää pois somen ääreltä.

2. Someniska johtuu staattisesta asennosta, joten käytä kroppaa monipuolisesti arjessa ja liikuntaharrastuksissa. Mikä tahansa liikunta hyötyliikunnasta lihaskuntoharjoitteluun edistää aineenvaihduntaa.

3. Rintarangan elastisuuden ylläpitäminen on tärkeää, sillä somettaminen ja näyttöpäätetyöskentely jäykistävät rintarankaa. Yläkroppaa voi virkistää keppijumpalla ja rintarangan kiertoliikkeillä.

4. Somettaminen tekee myös yläniskasta todella kireän. Yläniskaa voi mobilisoida vaikka automatkalla tai tuolilla istuessa: tee hyvin pieniä painalluksia takaraivolla selkänojaan, vuorotellen painaen ja rentouttaen niskaa. Liikeessä voi viedä leukaa hieman taakse ja alaspäin. 

Hei te tiimalasivartalosta unelmoivat, hyviä uutisia: pelkästään vatsan alueelta on mahdollista hoikistua!

Meille on vuosikausia hoettu, että laihtua ei voi vain tietystä kohdasta, vaan rasvaa palaa treenin ja ruokavalion ansiosta tasaisesti koko kehosta.

Nyt on selvitetty, että pitkään itsestäänselvänä pidetty sääntö ei olekaan koko totuus. Time-sivuston mukaan tutkimustieto osoittaa, että tietyistä kehonosista on helpompi karistaa rasvaa kuin toisista.

Yksi kyseistä kehonosista on vatsa. Vyötärönseudun lisäksi helpoiten palavaa rasvaa löytyy käsivarsista ja rinnan alueelta. Sen sijaan takapuolen ja reisien rasvaa on vaikeinta polttaa pois.

Tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset.

Virginian yliopiston lääketieteen professori Arthur Weltman kertoo tämän johtuvan siitä, että tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset. Siksi niistä on helpompaa tai vaikeampaa päästä eroon urheilun ja kevyen ruokavalion avulla.

– Vatsan alueen rasva on aineenvaihdunnallisesti yksi aktiivisimmista rasvoista, Weltman kertoo.

Urheilu aiheuttaa kehossa erilaisten hormonien erittymistä. Mitä rankempaa urheilu on, sitä enemmän hormoneja erittyy ja rasvaa palaa – ja erityisesti paikoissa, jotka ovat aineenvaihdunnaltaan aktiivisinta.

Lue lisää! 18 tapaa polttaa enemmän ja tehokkaammin rasvaa

Jos siis haluaa hoikistua erityisesti vatsan alueelta, mitä kannattaa tehdä? Tutkimuksen mukaan siinä missä esimerkiksi juoksu tai uinti auttavat polttamaan rasvaa koko kehosta, vastustreenit voivat polttaa rasvaa keskitetysti esimerkiksi vatsan alueelta, koska vatsarasvat reagoivat voimakkaammin urheiluun.

Toisen tutkimuksen mukaan vatsarasvan polttamisessa ovat tehokkaita myös niin sanotut HIIT-harjoitukset eli nopeatempoiset intervallitreenit. Treenin jälkeen aineenvaihdunta käy vilkkaana ja keho polttaa rasvaa muutaman tunnin ajan treenin jälkeenkin – erityisesti sieltä vatsan alueelta.

Entinen jojoilija

Nyt se on todistettu: painoa voi pudottaa pelkästään vatsasta

Hei 'oikku', tässä toinen. Samaa kummastelin. Mutta tässä sen näkee, että meitä on yhtä moneksi kuin on näitä nettiin pykättyjä erilaisia 'tutkimuksiakin'. Ja myös ne allit, olisikin kuten tässä kirjoitelmassa mainitaan. Parinkymmenen kilon pudotuksen jälkeen voi todeta, että kyllä lähtee, mutta ei välttämättä juuri ensin ja eniten sieltä mistä itse haluaisi. Tsemppiä kaikille.
Lue kommentti

Satunnainen suuttuminen tekee enemmän hyvää kuin hallaa.

Tiskit ovat taas räjähtäneet keittiössä käsiin. Työkaveri sai verenpaineen nousemaan iltapäiväpalaverissa. Äh, suututtaa! Ja vähän myöhemmin lähinnä nolottaa, vaikka omaa ärsyyntymistä ei olisi tuonut millään lailla esille.

Suuttumista ja vihaisia tunteita ei kuitenkaan pidä yrittää estää tai hävetä. Time nimittäin kertoo, että satunnaiset vihaiset tunteet tekevät pitkällä aikavälillä elämästä onnellisempaa!

On välttämätöntä olla toisinaan vihainen, jotta voisi myös olla kaikkein onnellisimmillaan.

Uuden tutkimuksen mukaan on välttämätöntä olla toisinaan vihainen, jotta voisi myös olla kaikkein onnellisimmillaan. Tutkimuksessa selvisi, että ne ihmiset, jotka eivät juurikaan reagoineet esimerkiksi uutisiin onnettomuuksista, halusivat tuntea enemmän vihaa tai surua.

Lisäksi esimerkiksi eksiinsä rakastuneet toivoivat voivansa tuntea vähemmän positiivisia tunteita entistä kumppaniaan kohtaan.

Lue lisää! Tiesitkö? Vihan tunteesta on yllättävän paljon hyötyä

Johtava tutkija ja psykologian professori Maya Tamir toivoo, että tutkimus auttaisi arvioimaan uudelleen usein mahdottomia tavoitteita siitä, millaisia tunteita ihmiset haluaisivat tuntea. Läntisessä kulttuurissa paine voida hyvin ja tuntea jatkuvaa onnellisuutta voi olla vaikea selättää.

– Tutkimus osoittaa sen, että onnellisimpia ihmisiä ovat he, jotka tuntevat niitä tunteita joita he myös haluavat kokea. Jos siis ihmisen mielestä viha on tavoiteltavaa esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksia vastaan taistelemisen takia, on hän todennäköisesti onnellisempi tuntiessaan vihaa, Tamir selittää.

Purkamaton viha patoutuu sisälle ja muuttuu pahaksi oloksi.

Onnellisuutta on tietenkin hyvä havitella, mutta se ei tarkoita negatiivisten tunteiden tukahduttamista. On tärkeää hyväksyä erilaiset tunteet osaksi elämää aina vihaa ja surua myöten.

– Jos kokemansa tunteet toivottaa tervetulleeksi ja niille onnistuu löytämään tarkoituksen, on todennäköisesti myös onnellisempi, Tamir summaa.

Jos vihaa ei osaa tai uskalla ilmaista, voi se aiheuttaa myös ongelmia. Ylikiltteys voi pahimmillaan johtaa siihen, että purkamaton viha patoutuu sisälle ja muuttuu myöhemmin pahaksi oloksi. Silloin ihminen voi lamaantua ja masentua. Siksi vihaa kannattaa lähestyä rakentavana tunteena, joka kuuluu onnelliseen, monipuolisia tunteita sisältävään elämään.

Isot painot ja näyttävät lihakset eivät välttämättä merkitse kestävyyttä ja hyvää fyysistä kuntoa.

Jokainen on joskus törmännyt atleettiin, jonka lihakset suorastaan puskevat ulos vaatteista. Jo kaukaa näkee, että raskaat painot ovat osa hänen kuntosalitreenejään. Huh, on oltava erinomaisessa fyysisessä kunnossa saadakseen sellaiset lihakset, eikö?

Ei oikeastaan, sillä isot lihakset ja hyvä kunto ovat Helsingin Sanomien haastatteleman fysioterapeutin Georg Schleiferin mukaan kaksi eri asiaa. Vaikka lihaksia löytyisi kuinka paljon, fyysinen kunto voi silti olla pohjamudissa.

Kuntosalista innostunut harjoittelee usein ainoastaan lihasvoimaa.

Schleifer kertoo HS:lle, että kuntosalista innostunut harjoittelee usein ainoastaan lihasvoimaa. Ongelmaksi muodostuu se, että yksipuolinen treenaaminen aiheuttaa pitkällä aikavälillä lähinnä vaivoja kroppaan.

– Yksipuolinen harjoittelu johtaa ylikuormitus- ja rasitusvammoihin, lihasepätasapainoon ja psyykkiseen väsymiseen, Schleifer kertoo HS:lle.

Lue myös: Älä sorru näihin! Pt paljastaa naisten yleisimmät virheet kuntosalilla – ja miten ne voi korjata

Hyvä kunto koostuu lihaskunnosta, kestävyydestä, liikkuvuudesta ja koordinaatiosta. Eri liikuntamuodot tukevat toisiaan: esimerkiksi lenkkeily auttaa palautumaan kuntosalitreenistä.

Hyvä kunto tarkoittaakin ennen kaikkea hyvää toimintakykyä. Schleifer kertoo Helsingin Sanomien artikkelissa eräästä asiakkaastaan, jolta lihaksia löytyi kyllä huimasti, mutta liikkuvuus oli lähes olematonta.

”Kaveri ei saanut laitettua edes paitaa selän puolelta housunkaulukseen.”

– Hän oli jäykkä kuin rautakanki. Kaveri ei saanut laitettua edes paitaa selän puolelta housunkaulukseen, koska kädet eivät taipuneet taakse.

Lihaksien koko ei myöskään kerro suoraan siitä, kuinka voimakkaat treenatut lihakset ovat. Daily Mail -sivusto kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan kehonrakentajien lihassolut ovat usein kyllä isompia kuin kestävyysurheilijoiden, mutta heikompia.

Koko ei kerro lihaksen vahvuudesta.

Yleisesti ottaen lihas pystyy tuottamaan sitä enemmän voimaa, mitä isompi se on – mutta vain tiettyyn pisteeseen asti. Voima ei kasva samalla tavalla kuin lihaksen koko, ja siksi koko ei kerro lihaksien vahvuudesta.

Tutkimuksessa havaittiin, että erityisen vahvat lihakset löytyvät esimerkiksi pikajuoksijoilta. Lihaksien erityinen voimakkuus johtuu siitä, että pikajuoksijoiden lihaksien täytyy tuottaa voimaa huomattavasti nopeammin kuin esimerkiksi kehonrakentajien.

Älä anna siis isojen lihaksien hämätä – lihaskimpun voi voittaa mitä todennäköisemmin esimerkiksi porrasjuoksussa tai joogaliikkeissä!