Ihminen ei välttämättä huomaa sitä, että juo aivan liian vähän.

Päätä särkee? Juo vettä. Nälkäkin kiusaa? Juo vettä. Väsyttääkö? Jospa lasillinen kraanavettä piristäisi. Tuo vanhin voitehista.

Sisäinen voitelu onkin tärkeää, jotta elimistö pysyy iskussa.

Jatkuva nestevaje voi jopa johtaa siihen, että koko ajan on pientä flunssaa. Healthline-sivuston mukaan elimistön kudokset tarvitsevat vettä toimiakseen kunnolla, ja jos ne eivät sitä saa, solut jäävät vaille tärkeitä ravintoaineita. Nenän, suun ja kurkun kuivuminen saattaa edesauttaa sairastumista.

Vedenjuonti kannattaa toki monesta muustakin syystä kuin niistä ilmiselvimmistä. Villeimmät uskaltavat jopa väittää, että vettä juomalla seksielämäkin paranee. Selityksen sille löydät tästä jutusta.

Mutta entä jos ei vain ole jano? Bustle-sivusto listasi hieman tavallisesta poikkeavia merkkejä, jotka saattavat kertoa nestehukasta.

1. Treeni ei hikoiluta

Kun treeni nostaa kehon lämpötilaa, hikeä alkaa erittyä. Sen tarkoitus on pitää sisäelinten lämpötila normaalina. Hikoilu saattaa kuitenkin lakata, jos elimistö on kuivunut liikaa.

Lämmönsäätelyjärjestelmä ei toimi, jos kehossa ei ole tarpeeksi nestettä, mikä voi johtaa elimistön ylikuumenemiseen. Terveydestään kannattaa siis huolestua, jos paita ei kastu kovassakaan treenissä.

2. Rasvoittuvakin iho kuivahtaa

Muutokset ihossa voivat kertoa siitä, että jokin asia on vialla. Jos rasvoittuva iho muuttuu paikoitellen kuivaksi, syy voi löytyä liian vähäisestä veden juomisesta. Ihotyyppi siis tuskin on muuttunut yllättäen toiseksi, vaan kyse on nestehukasta.

3. Hengitys löyhkää

Everyday Health -sivuston mukaan sylkemme sisältää antibakteerisia aineita, mutta nestehukasta kärsivälläpä sylkeä ei eritykään normaaliin malliin. Seuraus haisee, kenties pitkällekin.

4. Jatkuva nälkä

Tuntuuko, ettet tule kylläiseksi mistään määrästä ruokaa? Health-sivuston haastatteleman ravitsemusasiantuntijan Alissa Rumseyn mukaan lievä nestehukka sekoitetaan usein nälkään. Keho siis tarvitseekin lasillisen tai pari vettä. Janon sammuttaminen todennäköisesti hävittää myös nälän.

5. Lihot, vaikka olet laihdutuskuurilla

Moni laihduttaja sen jo tietääkin, mutta riittävä nesteytys on olennainen osa onnistunutta dieettiä. Nestevaje hidastaa aineenvaihduntaa, joten liian vähäisellä juomisella rasvakaan ei pala kunnolla ja vaa'an viisari saattaa pompsahtaa jopa isompiin lukemiin.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Kysely

Juotko mielestäsi riittävästi vettä?

En
En
63.4%
Kyllä
Kyllä
36.5%
Ääniä yhteensä: 4686
Vierailija

5 outoa merkkiä, jotka paljastavat nestehukan

Dihydrogen monoxide kirjoitti: Eikös joku amerikkalainen proffa sanonu, että ihmisen pitäisi juoda vain jos on jano... Tais sekin sammakkoa lähteä viimeiseinä siitä kuivasta suusta kosteammille paikoille. Ja vedessähän on DHMO:ta, joka vaikuttaa ihmisen elimistöön peruuttamattomasti. Toivottavasti tämä DHMO oli nyt vaan aivopieru. Dihydrogen Monoxide eli yhtäkuin H2O, on siis veden kemiallinen kaava. Vesimolekyyli koostuu kahdesta vetyatomista sekä yhdestä happiatomista. Eiköhän tosta DHMO:sta...
Lue kommentti

Torkuttaminen tuntuu useimpina aamuina täysin välttämättömältä, mutta tavasta on enimmäkseen vain haittaa.

Herätyskello soi, mutta ääni saa lähinnä kääntämään kylkeä. Vielä viisi minuuttia… eikun sittenkin vielä kolme… Monet laittavat lukemattomia herätyksiä päälle vain sen takia, että ylös nouseminen tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta. Toiset torkuttavat, koska se on niin ihanaa ja lohduttavaa.

– Myönnetään. Minä torkutan. Siitäkin huolimatta, että tiedän hyvin, ettei niin kannattaisi tehdä. Olen monet kerrat lukenut, kuinka torkuttaminen tekee tokkuraiseksi, pilaa unirytmin ja muutenkin asiantuntijoiden mukaan vaikuttaisi tuhoavan elämän. Mutta minkäs teet, kun torkuttaminen on niin ihanaa, kertoo Milla, 25.

”Torkutan ihan puhtaasti siksi, että se on niin pirun nautinnollista.”

Hän torkuttaa puhtaasti nautinnollisista syistä.

– Herään usein arkiaamuina puoli tuntia tavallista aiemmin, jotta voin torkuttaa kunnolla. Torkuttaminen on ihanaa tietenkin siksi, että on aamulla mainiota herätä tietoon, että voi nukkua vielä vähän pidempään. Lisäksi lyhyiden torkahdusten välillä voi parhaimmillaan nähdä suloisia unia.

Vaikka torkuttamisesta voisikin aamutuimaan saada hetkeksi lohtua, se ei pidemmän päälle ole hyvä keino pidentää unen määrää. Vaikka unien venyttämisen voisi kuvitella auttavan väsymykseen, ovat torkutuksen vaikutukset todellisuudessa päinvastaiset.

Lue myös: Teitkö sinäkin taas nämä virheet? 5 asiaa, joita ei kannata himoita heti aamusta, jos haluaa olla virkeä

Huffpost-sivuston mukaan sekä unen kesto että laatu vaikuttavat siihen, kuinka virkeältä olo tuntuu päivällä. Torkuttaminen voi aiheuttaa kehnon olon johtuen niin sanotusta heräämisen hitaudesta. Se aiheuttaa uneliaisuutta, ärtyneisyyttä ja sekavaa oloa.

Kun torkuttaa, alkaa joka herätyskellon pirinän jälkeen uusi unisykli, joka keskeytyy toistuvasti.

Heräämisen vaikeus johtuu siitä, että torkutusuni on paljon huonolaatuisempaa kuin tavallinen uni. Torkuttaessa jokaisen herätyskellon pirinän jälkeen alkaa uusi unisykli. Toistuvien herätyksien takia unisykli ei pääse loppuun asti, vaan keskeytyy toistuvasti. Kaikkein virkeimmillään ihminen on herätessään unikierroksen päätteeksi.

Miten torkutuksesta voi sitten päästä eroon? Kokosimme siihen viisi vinkkiä.

1. Laita herätyskello niin kauas, ettet yllä siihen sängystä käsin 

Kun herätyskello on esimerkiksi huoneen toisella puolella pöydällä tai lattialla, on pakko nousta ylös sammuttamaan se. Mitä kauemmas herätyskellon vie, sen parempi: silloin myös sänky jää kauas taakse ja houkutus palata vällyjen väliin ei ole niin paha. Siinähän sitä on jo pystyssä, joten samalla vauhdilla voi jatkaa keittiöön aamupalalle.

2. Aseta herätyskello soimaan mahdollisimman myöhään

Herätyskelloa ei kannata laittaa soimaan liian aikaisin, muuten jättää itselleen turhaan torkutusvaraa. Optimaalisinta on asettaa herätys ajankohtaan, jolloin on pakko viimeistään nousta ylös. Kyseinen aika on monille kutakuinkin sama joka aamu. Pitkällä aikavälillä keho tottuu heräämään aina tiettyyn aikaan ja oppii päättämään unisyklin herätyskellon soimiseen. Ihminen herää kaikkein virkeimmillään, kun herätys ei keskeytä unisykliä.

3. Mieti, mitä oikeasti haluat ehtiä tehdä aamulla 

Aika moni vannoo esimerkiksi käyvänsä suihkussa, föönaavansa hiukset sekä meikkaavansa ajatuksella. Kun herätyskello soi, sitä päätyy kuitenkin usein kääntämään kylkeä ja toteamaan, että kyllä ne ripsarit ehtii bussissakin taiteilla. Ole rehellinen itsellesi äläkä varaa sitä turhaa varttia hiusten kihartamiselle, jota et kuitenkaan tule tekemään. Kannattaa mieluummin nukkua keskeytyksettä 15 minuuttia kauemmin.

4. Tee itsellesi ihana aamiainen valmiiksi tai sovi aamupalavuoroista esimerkiksi kumppanin kanssa

Jos herätessä tietää, että jääkaapissa odottaa herkullinen marjatuorepuuro tai smoothie, nousemiseen saa ihan uudenlaista motivaatiota. Jos taas kumppani on tehnyt ruisleivät valmiiksi, ei edes kehtaa jäädä sänkyyn köllimään.

5. Ajasta kahvinkeitin

Monissa kahvinkeittimissä on ajastinvaihtoehto, jota kannattaa hyödyntää. Ajasta kahvi porisemaan samaan aikaan, kun herätyskellosi soi. Kahvin herkullinen tuoksu ja tieto siitä, ettei tarvitse kuin kaataa juomaa mukiin ilman keittämisen vaivaa, saavat heräämisen tuntumaan helpommalta.

Unitutkija Henri Tuomilehdon mukaan raskas ateria pitäisi ajoittaa iltaan, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Unitutkija Henri Tuomilehto kritisoi Helsingin Sanomien jutussa sitä, että suomalaiset syövät väärän määrän ruokaa väärään aikaan. Raskaasti syöminen lounaalla laskee vireystasoa.

Sen sijaan päivän pääateria tulisi syödä vasta myöhään, esimerkiksi kahdeksan aikaan illalla.

Nukkumiseemme vaikuttaa unitutkijan mukaan nimittäin kaksi asiaa: vuorokausirytmi – eli se, mihin aikaan on valoisaa ja pimeää – ja unipaine. Unipaine tarkoittaa ihmisen tarvetta nukahtaa, kehon sisäistä vaatimusta levosta.

– Unipaineeseen voi vaikuttaa syömällä. Jos syö päivällisen kahdeksalta illalla, vireystila laskee ja unipaine kasvaa, jolloin nukahtaminen kello 22–23 maissa on helpompaa, Tuomilehto kertoo HS:lle.

Kysely

Monelta syöt päivällisen?