Purkkitonnikala. Se on halpaa ja helppoa ruokaa, mutta siinäkin on riskinsä. Kuva: Colourbox
Purkkitonnikala. Se on halpaa ja helppoa ruokaa, mutta siinäkin on riskinsä. Kuva: Colourbox

Tiesitkö, että jopa terveysruuan maineessa olevat pähkinät ja siemenet ovat vaarallisia, jos niitä napostelee liikaa?

Pähkinät, pinaatti ja tonnikala. Nämä ovat helppoja ja terveellisiä ruokia. Mutta niissä voi piillä jopa myrkytysvaara.

Vaarallisia ruuat ovat vain silloin, kun niiden annoskoot ovat suuria, huomauttaa ravitsemusterapeutti Anette Palssa.

–  Periaatteessa lähes mikä tahansa ruoka on ihmiselle haitallista, jos sitä syö liikaa ja yksipuolisesti. Vesi ja sokerikin ovat tällaisia ruokia, Palssa sanoo.

Pyysimme Palssaa kommentoimaan tavallisiin elintarvikkeisiin liittyviä turvallisuusmyyttejä.

Ravitsemusterapeutti Anette Palssan mukaan avainsanat kaikessa syömiseen liittyvässä ovat kohtuus ja monipuolisuus. Kuva: Sanoma-arkisto
Ravitsemusterapeutti Anette Palssan mukaan avainsanat kaikessa syömiseen liittyvässä ovat kohtuus ja monipuolisuus. Kuva: Sanoma-arkisto

1. Parapähkinät

Parapähkinät ovat ylivoimainen seleenin lähde, jota muun muassa kilpirauhaspotilaat hyödyntävät innokkaasti.

Ravitsemusneuvottelukunnan seleenisuositus on naisille 50 mikrogrammaa (ug) vuorokaudessa ja miehille 60 ug. Turvallisen saannin ylärajana pidetään 300 mikrogrammaa vuorokaudessa. Sadassa grammassa parapähkinöitä on seleeniä jo 1 900 ug, joten tämän herkkupähkinän kanssa kannattaa olla varovainen.

– En ole törmännyt parapähkinöiden aiheuttamiin myrkytystapauksiin, mutta teoriassa ne kai ovat mahdollisia, eikä pähkinöitä kannata syödä paljon. Muutama parapähkinä riittää hyvin päiväannokseksi, Palssa sanoo.

”Muutama parapähkinä riittää hyvin päivässä.”

2. Pellavansiemenet

– Pellavansiemenissä ja -rouheissa on paljon hyvää, mutta näitä pitää syödä varoen, Palssa jatkaa.

Kuidun saanti on turvattu kahden pellavasiemenruokalusikallisen päiväannoksella. Mahdollisen korkean kadmiumpitoisuuden vuoksi niitä ei suositella esimerkiksi raskaana oleville tai imettäjille eikä lapsille. Kadmium on raskasmetalli.

3. Muut pähkinät ja siemenet

Moni rouskuttaa pähkinöitä ja lisää siemeniä ruokiinsa. Anette Palssa huomauttaa, että näissäkin terveysruuissa kannattaa muistaa kohtuus ja tarkastella mahdollisia home-esiintymiä. Pari kourallista pähkinöitä on tarpeeksi yhtenä päivänä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on antanut esimerkiksi chia-siementen saantisuositukseksi 15 grammaa päivässä.

– Pähkinät on syytä syödä tuoreina. Ne eivät ole mitään ikuisuusruokaa. Rasvaiset pähkinät härskiintyvät helposti. Jos niissä näkyy hometta tai ne maistuvat homeisilta, jättäisin ne syömättä. 

Kurpitsansiemenet ja palkokasveihin kuuluvat maapähkinät ovat edullista ruokaa, mutta niitäkään ei kannata popsia liikaa. Kuva: Shutterstock
Kurpitsansiemenet ja palkokasveihin kuuluvat maapähkinät ovat edullista ruokaa, mutta niitäkään ei kannata popsia liikaa. Kuva: Shutterstock

Suosittelemme! 8 terveysruokaa, jotka kannattaa jättää ostamatta

4. Pinaatti ja punajuuri

Pinaatti ja punajuuri sisältävät luonnollista nitraattia. Etenkin pikkulapsilla nitraatti voi häiritä hapen kuljetusta elimistössä.

– Pinaattia ei suositella alle 1-vuotiaille lapsille, mutta tuskin kukaan aikuisista syö pinaattia niin paljon, että se aiheuttaisi ongelmia.

”Tutkimusten mukaan purkkitonnikalan päivittäinen syönti voi olla ongelma.”

5. Säilyketonnikala

– Tonnikalapurkki viikossa ei ole vaaraksi, mutta joidenkin tutkimusten mukaan sen päivittäinen syönti voi olla ongelma, kertoo Anette Palssa.

Alumiinipurkista voi avaamisen jälkeen irrota terveydelle vaarallisia yhdisteitä. Siksi tonnikalan lisäksi muutkin purkkiruuat ovat Palssan mukaan huonoja vaihtoehtoja jokapäiväiseen käyttöön. Tonnikalan voi korvata muilla kaloilla, ja esimerkiksi säilykevihannekset tuoreilla vihanneksilla.

Lue myös! Säilyketonnikala – epäeettistä vai ei? Asiantuntija vastaa

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Kysely

Mikä on tärkein ostokriteeri ruuallesi?

Kotimaisuus
Kotimaisuus
30.2%
Maukkaus
Maukkaus
28.8%
Edullisuus
Edullisuus
25.1%
Turvallisuus
Turvallisuus
15.7%
Ääniä yhteensä: 624
Lakoista voi valmistaa myös helposti hilloa. Kuva: Sanoma-arkisto / Anna Huovinen

Hilla, lakka ja suomuurain – rakkaalla marjalla on monta nimeä. Listasimme syyt, miksi soiden helmiä kannattaa ehdottomasti syödä.

1. Ne ovat pullollaan hyviä ravintoaineita

Lakka sisältää runsaasti esimerkiksi C-vitamiinia ja kuitua. Erityisesti C-vitamiinin lähteenä lakka on verraton.

2. Ne tekevät hyvää hipiälle

Hillan siemenet ovat täynnä öljyä, joka sisältää äärimmäisen terveellisiä monityydyttymättömiä rasvahappoja. Lakan siemenöljyn on huomattu tekevät iholle varsin hyvää. Siksi sitä käytetään yleisesti myös kosmetiikkatuotteissa.

3. Ne taistelevat bakteereja vastaan

Lakka sisältää ellagihappoa, jonka arvellaan olevan hyödyksi suoliston bakteeritoiminnalle. Hallauutteeksikin kutsuttu happo hillitsee huonojen bakteerien kuten salmonellan kasvua suolistossa.

4. Ne voivat tuoda helpotusta vaikealle vatsalle

Lakkoja on käytetty vuosisatojen ajan hoitona esimerkiksi ripuliin, ummetukseen ja turvotukseen. Niiden sisältämä kuitu auttaa pitämään ruuansulatuksen kunnossa.

5. Ne hellivät sydäntä ja verisuonia

Hillat sisältävät paljon rautaa ja muita terveydelle tärkeitä mineraaleja. Lisäksi niissä on paljon hyviä rasvahappoja. Nämä ainekset tekevät hyvää verenkierrolle ja sydämelle.

6. Ne saattavat ehkäistä syöpää

Lakan vaikutusta ihmisen syöpäsoluihin on testattu Suomessa. Tulokset ovat erittäin lupaavia. Kun ihmisen paksusuolisyöpäsoluja käsiteltiin taannoisissa tutkimuksissa lakkauutteella, syöpäsolujen liikkuminen hidastui.

7. Ne ovat käsittämättömän herkullisia!

Mikäs sen parempi syy syödä enemmän lakkoja. Lakat toimivat mainiosti sellaisenaan tai esimerkiksi jogurtin kera. Jos haluat sujauttaa soiden helmen jälkiruokaan, kokeile Kalle Palanderin suosimaa vaniljapannacottaa lakkasorberilla tai rukiista kääretorttua.

Kallis viini maistuu pääasiallisesti aina hyvältä, koska aivot reagoivat voimakkaasti tietoon viinin hinnasta.

Jos kaksi lasillista viiniä laittaisi vierekkäin, kumpi maistuisi sinusta paremmalta? Todennäköisesti se, jonka tiedät olevan kalliimpaa.

Time-sivusto kertoo, että hypoteesin on todistanut myös saksalaisen Bonnin yliopiston tutkimus, jonka mukaan kyse on tavallaan lumevaikutuksesta: jos viinin kerrotaan olevan halpaa tai kallista, mielipide maun miellyttävyydestä muuttuu myös.

Tutkimuksessa 30 ihmiselle annettiin useita viinimaistiaisia, ja jokaisen kohdalla viinin kerrottiin olevan joko kolmen, kuuden tai 18 euron arvoisesta pullosta. Todellisuudessa viini oli jokaisella kerralla tismalleen samaa, 12 euron arvoista juomaa.

Suurin osa arvosteli viinin paremman makuiseksi jos heille kerrottiin, että se on kallista.

Suurin osa testihenkilöistä arvioi viinin paremman makuiseksi, jos heille kerrottiin, että maistiainen on peräisin kalliista viinipullosta.

Lue myös: Mitä lempiviinisi kertoo sinusta?

Mutta mistä reaktio johtuu, ja miksi mielikuva viinin arvokkuudesta tekee siitä paremman makuista? Uudessa tutkimuksessa selvisi, että tietyistä aivojen alueista tulee muita aktiivisempia, kun ihminen saa tietoonsa viinin hinnan ennen maistamista.

Esimerkiksi se aivojen osa, joka yhdistelee uutta informaatiota aiempiin tietoihin ja muistoihin, reagoi siihen, kuinka paljon viinin kerrotaan maksavan. Tieto saattaa muuttua aivoissamme ajatukseksi siitä, että viinin täytyy hintansa mukaisesti olla hyvänmakuista, koska uskomme näin aiempien tietojemme ja muistojemme perusteella.

Hinnan tietäminen voi huijata aivoja tekemään korkeampia odotuksia viinistä.

Myös aivojen aivojen palkitsemis- ja motivaatiojärjestelmä aktivoitui testien aikana. Kun nämä aivojen osat käyvät kierroksilla normaalia enemmän samaan aikaan, hinnan tietäminen voi huijata aivoja tekemään korkeampia odotuksia viinistä sekä tuntemaan enemmän mielihyvää sen juomisesta.

Kyse siis ei ole vain halusta uskoa siihen, että kallis viini on automaattisesti hyvää, vaan aivot todella luulevat saavansa hyvää viiniä.

Tieto siitä, että viini on kallista, saa aikaa erityistä onnellisuuden tunnetta.

Sillä, kannattaako viinejä maistella tietämättä niiden hintaa, on kuitenkin kaksi puolta. Toisaalta kaikkein paras tapa muodostaa aito mielipide viinistä – tai mistä tahansa juotavasta tai syötävästä – on maistaa sitä tietämättä hintaa. Silloin aivot eivät tee mielipidettä häiritseviä oletuksia.

Samaan aikaan tieto siitä, että viini on kallista, saa aikaa erityistä onnellisuuden tunnetta, koska mielihyvää tuottava osa aktivoituu. Aivot siis saavat lähes väistämättä aikaan reaktion siitä, että kallis viini maistuu paremmalta. Silloin saa melko varmasti vastinetta rahoilleen!

Ruokaisa salaatti on erinomainen lounas tai päivällinen, kunhan sen kokoaa oikein.

Salaatti on nappivalinta esimerkiksi lounaaksi – oikeastaan kelle tahansa. Hyvän, monipuolisen ja runsaan salaatin avulla jaksaa paahtaa töissä tai koulussa koko päivän, ja onhan se kermaperunoita ja lihapullia kevyempi vaihtoehto. Salaattireseptejä voi myös varioida loputtomiin.

Lue myös: Juhlava salaattibaari syntyy alle puolessa tunnissa: 3 herkullista reseptiä!

Joskus saattaa kuitenkin tuntua, ettei salaatti täytä millään tai nälkä yllättää liian nopeasti. Missä silloin mättää?

Health-sivusto kertoo, että hyvän salaatin koostamisessa kannattaa olla tarkkana. Kun nämä viisi virhettä korjaa ja salaatin kokoaa oikein, saa siitä kaikki hyödyt irti.

  1. Liikaa tai liian vähän proteiinia. Esimerkiksi kana, juustot ja kananmuna ovat hyviä valintoja proteiinin lähteiksi salaattiin, mutta jos niitä kaikkia lisää samaan annokseen, saattaa proteiineja kertyä turhan paljon. Samaan aikaan pelkkien kasvisten latominen lautaselle jättää herkästi nälkäiseksi. Salaatissa riittää noin desilitra linssejä, papuja, lihaa tai kalaa, jotta proteiinia saa ruuasta riittävästi.
  2. Kasvisvalikoima ei ole tarpeeksi monipuolinen. Salaattia, kanaa, ehkä kirsikkatomaatteja, ja siinä se. Kasvikset jäävät helposti turhan yksipuolisiksi salaatissa. Mitä enemmän erilaisia vihanneksia, sen parempi: kokeile vaikkapa kesäkurpitsaa, sipulia, porkkanaraastetta tai salaattisekoituksia.
  3. Liikaa tai liian vähän rasvoja. Rasvoja ei kannata pelätä, vaan esimerkiksi oliiviöljystä, balsamicosta ja mausteista saa erinomaisen korvikkeen salaatinkastikkeelle. Hyviä rasvoja salaattiin saa myös muutamasta avokadoviipaleesta tai kourallisesta pähkinöitä. Rajansa kuitenkin kaikella: kuten lihankin kanssa, maltti on valttia rasvoissa, ja eri rasvan lähteitä kannattaa jakaa eri päiville.
  4. Hiilarien unohtaminen. Kun salaattiin lisää täysjyvää, saa ruuasta sopivasti energiaa myös hiilihydraattien muodossa. Esimerkiksi kvinoa tai paahdetut perunat salaatissa tekevät olosta kylläisemmän ruokailun päätteeksi.
  5. Liian vähän mausteita. Ei ole mitään kamalampaa kuin tylsä ja mauton salaatti, jota joutuu lähes väkipakolla syömään. Yrteillä tai esimerkiksi maustesekoituksilla voi saada ihmeitä aikaan, ja samoista aineksista tehty salaatti voi maistua eri päivinä hyvinkin erilaiselta mausteita varioimalla.

Jos sokerin lisäämisestä kahviin haluaa luopua, kannattaa se tehdä kertaheitolla tai mindfulnessin avulla.

Suomalaiset ovat tunnetusti kahvin suurkuluttajia, ja erilaisia kahvinjuojia on lukemattomia. Moni nauttii juomansa mustana, jolloin kahvissa on myös vähiten kaloreita, mutta toisille kahvi ei ihan sellaisenaan maistu. Kun sokerin tai maidon lisäämiseen tottuu, tavasta on vaikea päästä eroon.

Varsinkin sokerin lisääminen kasvattaa kahvin kalorien määrää huomattavasti, ja moni toivoisikin voivansa juoda kahvinsa makeuttamattomana. Psychology Today -sivusto kertoo uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan sokerista pääsee parhaiten eroon mindfulnessin avulla sen sijaan, että vähentäisi sokerin käyttöä hiljalleen.

Lue myös: Kaikki osaavat meditoida! 4 toimivaa tapaa sinulle, jolta se ei muka luonnistu

Tutkimuksessa tarkkailtiin kolmea ryhmää, joiden jäsenet käyttivät sokeria kahvissaan. Yksi ryhmä lakkasi käyttämästä sokeria kertaheitolla, toinen ryhmä vähensi sokeria hiukan joka toinen päivä ja kolmas ryhmä käytti apunaan mindfulnessia.

Kaikkein parhaimmat tulokset tulivat yllättäen kolmannesta ryhmästä. Ryhmän jäsenet joivat kahvinsa ilman sokeria, mutta kiinnittivät juomaan samalla enemmän huomiota. He muun muassa tarkkailivat kahvin höyryämistä, haistelivat kahvia, pohtivat suutuntumaa ja makua juomisen aikana sekä kiinnittivät huomiota tunteisiin, joita heille syntyi kahvin juomisen aikana.

He, jotka vähensivät sokeria pikkuhiljaa, pitivät kahvinsa mausta koko ajan vähemmän.

Mindfulnessin lisäksi sokerin jättäminen kertaheitolla toimi suhteellisen hyvin sokerittomaan kahviin tottumisessa. Puolestaan he, jotka vähensivät sokeria pikkuhiljaa, pitivät kahvinsa mausta koko ajan vähemmän.

Jos siis sokerista haluaa eroon, ei kannata totutella sokerittoman kahvin makuun vähitellen. Parasta on aistia sokeritonta kahvia mahdollisimman, sekä kiinnittää huomiota niihin asioihin, jotka miellyttävät eniten.

Cerazette

Haluatko oppia juomaan kahvisi sokerittomana? Tutkimus: ei kannata vähentää makeutta pikkuhiljaa

Cerazette kaufen -Tabletten enthalten den Wirkstoff Desogestrel, der ein synthetisches Gestagen ist, ähnlich den natürlichen Gestagenen, die vom Körper produziert werden. cerazette markenpillen Desogestrel wirkt als Verhütungsmittel vor allem durch die Verhinderung der Freisetzung eines Eies aus dem Eierstock (Eisprung). Es wirkt auch durch die Erhöhung der Dicke des natürlichen Schleims am Hals der Gebärmutter, so dass es schwieriger für Spermien aus der Vagina in die Gebärmutter zu überqueren...
Lue kommentti