Pastaa, leipää, riisiä tai perunaa kannattaa syödä treenipäivinä, jotta kroppa saa polttoainetta. Kuva: Colourbox
Pastaa, leipää, riisiä tai perunaa kannattaa syödä treenipäivinä, jotta kroppa saa polttoainetta. Kuva: Colourbox

Vuorosysteemissä hiilarit ja treeni kulkevat käsi kädessä.

Kanapasta. Sillä Suomen MM-jääkiekkojoukkueen hyökkääjä Jussi Jokinen on tankannut itsensä pelikuntoon jo vuosikaudet.

– Kauden jälkeen sitä ei ole hirveästi ikävä. Kesä-heinäkuussa ei hirveästi kanapastaa vedellä, kiekkoilija kertoi Ilta-Sanomille.

Myös Teemu Selänne on kertonut perinteekseen syödä pasta-annoksen ottelupäivinä.

– Pelipäivinä pitää saada tietysti runsaasti hiilihydraatteja. Olen syönyt jo 20 vuotta putkeen suunnilleen samanlaista pastaa pelipäivinä, jääkiekkolegenda kertoi Hansin matkassa -ruokaohjelmassa.

”Kesä-heinäkuussa ei hirveästi kanapastaa vedellä.”

Treenipastasta saattaa kuitenkin olla hyötyä muillekin kuin ammattiurheilijoille, personal trainer Jonny Rees väittää The Daily Mailin jutussa. Myös laihduttajat voivat hyötyä hiilihydraateista.

Vuorotellen hiilaria ja rasvaa

Sen sijaan, että laihdutuskuurilla ollessaan karsii hiilarit minimiin, Reesin mukaan kannattaa kokeilla vuorosysteemiä: treenipäivinä hiilihydraatit ovat ok, muina päivinä niiden saantia voi rajoittaa.

Asiantuntijan mukaan menetelmä auttaa polttamaan tehokkaammin rasvaa ja kasvattamaan lihasta. Lontoolaistreenari vertaa ihmiskehoa autoon.

– Jos olet ajamassa pitkän matkan Lontoosta Skotlantiin, haluat että tankki on täynnä.

– Sama pätee päivinä, jolloin urheilet – hiilihydraatit toimivat polttoaineena.

”Jos olet ajamassa pitkän matkan Lontoosta Skotlantiin, haluat että tankki on täynnä.”

Toisaalta kun auton jättää parkkiin, bensaa ei kulu. Lepopäivinä hiilareiden tarve ei siis ole niin suuri. Ylimääräiset hiilarit uhkaavat nimittäin varastoitua rasvaksi, jos elimistölle ei ole niille muuta käyttöä.

– Mutta kun elimistö tarvitsee hiilihydraatteja, ne varastoituvat lihaksiin, Jonny Rees selittää.

Muitakin etuja

Hän kehottaa syömään vähähiilihydraattisina päivinä hieman enemmän rasvaa, jotta elimistö saa energiaa.

Vuorosysteemissä on sekin etu, ettei laihdutuskuuri tunnu ihan niin ankealta ajatukselta, kun tietää voivansa syödä edes joinakin päivinä viipaleen pitsaa. Ruokavaliokin pysyy monipuolisempana, mikä saattaa edesauttaa dieetin onnistumista.

Vaikka usein sanotaan, että ruokavaliolla on painonpudotuksessa liikuntaa isompi merkitys, näiden kahden yhdistäminen todennäköisesti kannattaa. Tuoreessa rottatutkimuksessa havaittiin, että liikunta tehostaa aineenvaihduntaa ja vaikuttaa suolistobakteereihin. Samanlaisia vaikutuksia ei syntynyt pelkällä ruokavaliolla.

Jonny Reesin esittelemä vuorosysteemi saattaakin toimia nimenomaan siksi, että se kannustaa kiinnittämään huomiota sekä syömiseen että liikuntaan.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Ruokaisa salaatti on erinomainen lounas tai päivällinen, kunhan sen kokoaa oikein.

Salaatti on nappivalinta esimerkiksi lounaaksi – oikeastaan kelle tahansa. Hyvän, monipuolisen ja runsaan salaatin avulla jaksaa paahtaa töissä tai koulussa koko päivän, ja onhan se kermaperunoita ja lihapullia kevyempi vaihtoehto. Salaattireseptejä voi myös varioida loputtomiin.

Lue myös: Juhlava salaattibaari syntyy alle puolessa tunnissa: 3 herkullista reseptiä!

Joskus saattaa kuitenkin tuntua, ettei salaatti täytä millään tai nälkä yllättää liian nopeasti. Missä silloin mättää?

Health-sivusto kertoo, että hyvän salaatin koostamisessa kannattaa olla tarkkana. Kun nämä viisi virhettä korjaa ja salaatin kokoaa oikein, saa siitä kaikki hyödyt irti.

  1. Liikaa tai liian vähän proteiinia. Esimerkiksi kana, juustot ja kananmuna ovat hyviä valintoja proteiinin lähteiksi salaattiin, mutta jos niitä kaikkia lisää samaan annokseen, saattaa proteiineja kertyä turhan paljon. Samaan aikaan pelkkien kasvisten latominen lautaselle jättää herkästi nälkäiseksi. Salaatissa riittää noin desilitra linssejä, papuja, lihaa tai kalaa, jotta proteiinia saa ruuasta riittävästi.
  2. Kasvisvalikoima ei ole tarpeeksi monipuolinen. Salaattia, kanaa, ehkä kirsikkatomaatteja, ja siinä se. Kasvikset jäävät helposti turhan yksipuolisiksi salaatissa. Mitä enemmän erilaisia vihanneksia, sen parempi: kokeile vaikkapa kesäkurpitsaa, sipulia, porkkanaraastetta tai salaattisekoituksia.
  3. Liikaa tai liian vähän rasvoja. Rasvoja ei kannata pelätä, vaan esimerkiksi oliiviöljystä, balsamicosta ja mausteista saa erinomaisen korvikkeen salaatinkastikkeelle. Hyviä rasvoja salaattiin saa myös muutamasta avokadoviipaleesta tai kourallisesta pähkinöitä. Rajansa kuitenkin kaikella: kuten lihankin kanssa, maltti on valttia rasvoissa, ja eri rasvan lähteitä kannattaa jakaa eri päiville.
  4. Hiilarien unohtaminen. Kun salaattiin lisää täysjyvää, saa ruuasta sopivasti energiaa myös hiilihydraattien muodossa. Esimerkiksi kvinoa tai paahdetut perunat salaatissa tekevät olosta kylläisemmän ruokailun päätteeksi.
  5. Liian vähän mausteita. Ei ole mitään kamalampaa kuin tylsä ja mauton salaatti, jota joutuu lähes väkipakolla syömään. Yrteillä tai esimerkiksi maustesekoituksilla voi saada ihmeitä aikaan, ja samoista aineksista tehty salaatti voi maistua eri päivinä hyvinkin erilaiselta mausteita varioimalla.

Jos sokerin lisäämisestä kahviin haluaa luopua, kannattaa se tehdä kertaheitolla tai mindfulnessin avulla.

Suomalaiset ovat tunnetusti kahvin suurkuluttajia, ja erilaisia kahvinjuojia on lukemattomia. Moni nauttii juomansa mustana, jolloin kahvissa on myös vähiten kaloreita, mutta toisille kahvi ei ihan sellaisenaan maistu. Kun sokerin tai maidon lisäämiseen tottuu, tavasta on vaikea päästä eroon.

Varsinkin sokerin lisääminen kasvattaa kahvin kalorien määrää huomattavasti, ja moni toivoisikin voivansa juoda kahvinsa makeuttamattomana. Psychology Today -sivusto kertoo uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan sokerista pääsee parhaiten eroon mindfulnessin avulla sen sijaan, että vähentäisi sokerin käyttöä hiljalleen.

Lue myös: Kaikki osaavat meditoida! 4 toimivaa tapaa sinulle, jolta se ei muka luonnistu

Tutkimuksessa tarkkailtiin kolmea ryhmää, joiden jäsenet käyttivät sokeria kahvissaan. Yksi ryhmä lakkasi käyttämästä sokeria kertaheitolla, toinen ryhmä vähensi sokeria hiukan joka toinen päivä ja kolmas ryhmä käytti apunaan mindfulnessia.

Kaikkein parhaimmat tulokset tulivat yllättäen kolmannesta ryhmästä. Ryhmän jäsenet joivat kahvinsa ilman sokeria, mutta kiinnittivät juomaan samalla enemmän huomiota. He muun muassa tarkkailivat kahvin höyryämistä, haistelivat kahvia, pohtivat suutuntumaa ja makua juomisen aikana sekä kiinnittivät huomiota tunteisiin, joita heille syntyi kahvin juomisen aikana.

He, jotka vähensivät sokeria pikkuhiljaa, pitivät kahvinsa mausta koko ajan vähemmän.

Mindfulnessin lisäksi sokerin jättäminen kertaheitolla toimi suhteellisen hyvin sokerittomaan kahviin tottumisessa. Puolestaan he, jotka vähensivät sokeria pikkuhiljaa, pitivät kahvinsa mausta koko ajan vähemmän.

Jos siis sokerista haluaa eroon, ei kannata totutella sokerittoman kahvin makuun vähitellen. Parasta on aistia sokeritonta kahvia mahdollisimman, sekä kiinnittää huomiota niihin asioihin, jotka miellyttävät eniten.

Cerazette

Haluatko oppia juomaan kahvisi sokerittomana? Tutkimus: ei kannata vähentää makeutta pikkuhiljaa

Cerazette kaufen -Tabletten enthalten den Wirkstoff Desogestrel, der ein synthetisches Gestagen ist, ähnlich den natürlichen Gestagenen, die vom Körper produziert werden. cerazette markenpillen Desogestrel wirkt als Verhütungsmittel vor allem durch die Verhinderung der Freisetzung eines Eies aus dem Eierstock (Eisprung). Es wirkt auch durch die Erhöhung der Dicke des natürlichen Schleims am Hals der Gebärmutter, so dass es schwieriger für Spermien aus der Vagina in die Gebärmutter zu überqueren...
Lue kommentti