Tutkijat ovat taas löytäneet yhden loistavan syyn vihreiden ruokien lisäämiseen lautasella.

Kaikkihan sen tietävät, että vihannesten ja hedelmien syöminen tekee terveeksi. Uuden tutkimuksen mukaan ne lisäävät myös onnellisuutta, kertoo Medical Daily.

Australialais-brittiläinen tutkimus vahvistaa, että hedelmien ja vihannesten kulutuksella on suora, positiivinen vaikutus mielialaan.

Tutkimukseen osallistui yli 12 000 satunnaisesti valittua henkilöä Australiassa. Heidän ruokailujaan ja mielialojaan seurattiin kuuden vuoden ajan.

Lue myös: 28 vinkkiä kauppaan – näin valitset täydelliset hedelmät ja vihannekset

Kahdeksan annosta päivässä

Koehenkilöt kirjasivat ylös hedelmien ja vihannesten kulutuksensa sekä yleisen tyytyväisyytensä päiväkirjaan.

Muutos oli hurja: kun ihmiset muuttivat syömistapojaan ja ottivat vihannekset sekä hedelmät päivittäiseen ruokavalioonsa, heidän tyytyväisyytensä elämään kasvoi vastaavalla tavalla kuin tilanteessa, jossa työtön saa töitä. Nämä koehenkilöt söivät kahdeksan hedelmä- ja kasvisannosta päivässä.

– Lisääntynyt hedelmien ja vihannesten kulutus lisäsi onnellisuutta, elämäntyytyväisyyttä ja hyvinvointia. Yhtä suuri psykologinen hyöty on sillä, että siirrytään työttömyydestä työllisyyteen, tutkijat kirjoittavat loppulausunnossaan.

Tutkimus esiteltiin American Journal of Public Health -julkaisussa.

Vaikutuksia kahdessa vuodessa

Tutkijat eivät ole täysin varmoja siitä, miksi hedelmiä ja vihanneksia syövät ihmiset ovat onnellisempia. Yksi mahdollinen syy on niiden sisältämissä antioksidanteissa.

Varmaa on kuitenkin se, että onnellisuus kasvoi huomattavasti vihreitä ruokia nauttimalla.

Syötkö väärää vihreää? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen paljastaa hyödyttömimmät vihannekset

– Hedelmien ja vihannesten syöminen tehostaa onnellisuuttamme nopeammin kuin se parantaa terveyttämme, tutkimuksen vetäjä, professori Andrew Oswald sanoo Medical Dailyssä.

Vihannesten ja hedelmien fyysiset terveysvaikutukset, kuten syövän estäminen, voivat ilmaantua vasta kymmenien vuosien kuluessa. Sen sijaan psykologiset vaikutukset olivat havaittavissa jo kaksi vuotta sen jälkeen, kun ihminen oli lisännyt hedelmien ja vihannesten syömistä.

Tutkijat uskovat, että nämä nopeat vaikutukset ovat eduksi, kun ihmisiä kannustetaan terveellisempiin vaihtoehtoihin.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Kysely

Syötkö hedelmiä ja vihanneksia joka päivä?

Kyllä
Kyllä
86.4%
En
En
13.5%
Ääniä yhteensä: 317
typeryyden huippu..

Hedelmillä ja vihanneksilla yllättävä vaikutus hyvinvointiin – kuin työtön saisi töitä

Kaikille työttömille jaksamista varmaan kuulevat näitä typeriä kommentteja päivittäin työtä hakeva ei varmaan kettuilua kaipaa..edes juorulehden toimittajlta...huhu .paskan jauhamista heitä kohtaan riittää menne tullen!Sivusta kun seuraa erään yt.takia työnsä menettäneen epätoivoista työn hakemista ällöttää tuo kommentti!
Lue kommentti

Uuden tutkimuksen mukaan suklaanhimosta kuukautisten alla voikin syyttää yhteiskuntaa eikä biologiaa.

Iskeekö sinullekin hirveä suklaanhimo, kun se aika kuukaudesta lähestyy? Et ole ainoa, sillä jopa puolet amerikkalaisnaisista kokee samoin, kertoo uusi tutkimus.

Tutkijat ovat olettaneet, että hormonaaliset vaihtelut tai ravitsemukselliset puutteet voisivat olla syynä tähän. Uusi tutkimus kuitenkin viittaa siihen, että kuukautisiin liittyvää suklaanhimoa säätelevät ennemmin kulttuuriset normit kuin kehon toiminnot, Health.com kirjoittaa.

Tutkimuksessa verrattiin 275 naisen kyselyvastauksia suklaanhimosta, kulttuurista ja kuukautisia edeltävistä oireista (PMS). Naiset opiskelivat Albanyn yliopistossa New Yorkissa. Tutkittavat olivat kotoisin yli 25 eri maasta ja tulivat erilaisista taustoista. Tutkijat halusivat mukaan myös osallistujia, 1) jotka olivat syntyneet Yhdysvaltojen ulkopuolella, 2) joiden vanhemmat olivat syntyneet Yhdysvaltojen ulkopuolella, 3) jotka olivat asuneet muissa maissa tai 4) puhuivat varttuessaan pääosin muuta kieltä kuin englantia.

Näin naiset vastasivat

Tutkimuksen merkittävä löydös oli se, että harva Yhdysvaltojen ulkopuolella syntynyt nainen uskoi kuukautiskiertonsa vaikuttavan suklaanhimoon, kun taas amerikkalaissyntyisillä tutkittavilla asia oli päinvastoin.

41 prosenttia amerikkalaissyntyisistä naisista, jotka kasvoivat puhuen toista kieltä, ja 33 prosenttia Yhdysvalloissa syntyneistä, englantia puhuvista naisista ilmoittivat, että he olivat kokeneet suklaanhimoa tiettyyn aikaan kuukautiskiertoaan. Vain 17 prosenttia muissa maissa syntyneistä naisista raportoi samaa.

Himot yleisiä Pohjois-Amerikassa

Tutkimuksessa psykologian apuprofessorina toiminut Julia Hormes sanoi, että himot tai ainakin niiden tietyt elementit saattavat olla ominaisia vain pohjoisamerikkalaisille.

Tämä ei ole ensimmäinen tutkimus, joka viittaa siihen, että PMS-oireisiin kuuluvat ruokahimot ovat tietynlaisen elämäntyylin ja kulttuurin tuotetta. Aikaisempi tutkimus on osoittanut, että vain 28 prosenttia espanjalaisista naisista himoitsee suklaata kuukautisten alla. Vain kuusi prosenttia egyptiläisistä naisista puolestaan kaipaa suklaata ylipäätään.

Hormesin mukaan kaikkissa kielissä  ei edes ole olemassa himo-sanaa.

Tutkimustulosten perusteella suklaanhimot ovat naisten päässä – eivätkä ne ole millään tavalla sidonnaisia kehon biologisiin toimintoihin, Hormes sanoo.

Vuonna 2014 Hormesin tutkimus osoitti, että myös raskaudenaikaiset himot ovat pitkälti kulttuurillinen juttu.

Himoan kelvollista suomen kieltä

Himoatko sinäkin suklaata ennen kuukautisia? Perustelu ”hormoneista se vain johtuu” onkin valetta

Himoatko on samanlaista pissiskieltä kuin edukas. Sellaiset toimittajat, joita on koulussa kiinnostanut enemmän meiccaus, seuccaus, oman perseen tutkiminen peilistä ja selfieiden julkaiseminen siitä eli omasta fiksuimmasta kohdastaan (siis perseestä), voivat kirjoittaa "minä himoan suklaata" sen sijaan että käyttäisivät suomen kieltä persun sijaan ja kirjoittaisivat "minä himoitsen suklaata". Jos "toimittaja" kirjoittaa "himoan", hän todellisuudessa himoitsee ja edustaa älyllistä laiskuutta jos...
Lue kommentti
Lakoista voi valmistaa myös helposti hilloa. Kuva: Sanoma-arkisto / Anna Huovinen

Hilla, lakka ja suomuurain – rakkaalla marjalla on monta nimeä. Listasimme syyt, miksi soiden helmiä kannattaa ehdottomasti syödä.

1. Ne ovat pullollaan hyviä ravintoaineita

Lakka sisältää runsaasti esimerkiksi C-vitamiinia ja kuitua. Erityisesti C-vitamiinin lähteenä lakka on verraton.

2. Ne tekevät hyvää hipiälle

Hillan siemenet ovat täynnä öljyä, joka sisältää äärimmäisen terveellisiä monityydyttymättömiä rasvahappoja. Lakan siemenöljyn on huomattu tekevät iholle varsin hyvää. Siksi sitä käytetään yleisesti myös kosmetiikkatuotteissa.

3. Ne taistelevat bakteereja vastaan

Lakka sisältää ellagihappoa, jonka arvellaan olevan hyödyksi suoliston bakteeritoiminnalle. Hallauutteeksikin kutsuttu happo hillitsee huonojen bakteerien kuten salmonellan kasvua suolistossa.

4. Ne voivat tuoda helpotusta vaikealle vatsalle

Lakkoja on käytetty vuosisatojen ajan hoitona esimerkiksi ripuliin, ummetukseen ja turvotukseen. Niiden sisältämä kuitu auttaa pitämään ruuansulatuksen kunnossa.

5. Ne hellivät sydäntä ja verisuonia

Hillat sisältävät paljon rautaa ja muita terveydelle tärkeitä mineraaleja. Lisäksi niissä on paljon hyviä rasvahappoja. Nämä ainekset tekevät hyvää verenkierrolle ja sydämelle.

6. Ne saattavat ehkäistä syöpää

Lakan vaikutusta ihmisen syöpäsoluihin on testattu Suomessa. Tulokset ovat erittäin lupaavia. Kun ihmisen paksusuolisyöpäsoluja käsiteltiin taannoisissa tutkimuksissa lakkauutteella, syöpäsolujen liikkuminen hidastui.

7. Ne ovat käsittämättömän herkullisia!

Mikäs sen parempi syy syödä enemmän lakkoja. Lakat toimivat mainiosti sellaisenaan tai esimerkiksi jogurtin kera. Jos haluat sujauttaa soiden helmen jälkiruokaan, kokeile Kalle Palanderin suosimaa vaniljapannacottaa lakkasorberilla tai rukiista kääretorttua.