Missä mättää, kun vaa’an näyttöön ilmestyy laihdutusyrityksistä huolimatta aina vain sama lukema? Syynä saattaa olla, ettet syökään liikaa vaan liian vähän.

Lähes jokainen laihduttaja lienee joskus kokenut saman: vaaka kieltäytyy itsepintaisesti näyttämästä pienempiä lukemia, vaikka yrittäisi syödä miten terveellisesti. Jos dieetti toisensa jälkeen tuntuu syövän ainoastaan voimavaroja, muttei kiloja, mieti konstit uusiksi. Kenties kalorien karsimisen sijaan kannattaakin syödä enemmän.

Miksi kaloreita karsimalla ei laihdu?

Liian raju kalorien karsiminen on perusmoka, johon moni laihduttaja sortuu. Keho ei tarvitse energiaa vain lenkillä tai hikijumpassa, vaan myös sohvalla loikoillessa tai elokuvaa katsoessa. Polttoainetta kuluu muun muassa siihen, että sydän lyö ja veri kiertää. Tätä kutsutaan elimistön perusaineenvaihdunnaksi.

Nelikymppisen, 60-kiloisen naisen perusaineenvaihduntaan hupenee noin 1300 kilokaloria vuorokaudessa. Loput jokapäiväisestä energiasta kuluu muuhun, siis ruuansulatukseen ja liikkumiseen. Jos syö vain 800 kilokalorin verran päivässä, ei perusaineenvaihdunta saa tarvitsemaansa polttoainetta. Samalla elimistö joutuu säästöliekille.

Miksi nälkäkuuri ei kannata?

Niukat riisikakkudieetit kannattaa jättää kokonaan väliin. Jos kroppa tottuu siihen, että se saa ravintoa vähemmän kuin perusaineenvaihdunta vaatii, se mukautuu niukkuuteen ja laskee energiankulutustaan. Samalla aineenvaihdunta hidastuu.

Aineenvaihdunnassa hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit pilkkoutuvat elimistön polttoaineeksi. Esi-isillemme säästöliekki oli hyödyllinen mekanismi, joka auttoi selviämään niukan kauden yli, mutta laihduttajalle siitä ei ole kuin harmia.

Jotta säästöliekiltä voisi välttyä, tulisi syödä vähintään 1500 kilokaloria päivässä.

Saako pikadieetillä nopeita tuloksia?

Viikossa ei ole realistista päästä rantakuntoon, eikä ihmedieettien lupaama pikainen painonpudotus ole kestävä ratkaisu. Mitä enemmän ja nopeammin laihdut, sitä suuremman säästöliekin kanssa elimistö joutuu kamppailemaan.

Säästöliekillä paino kyllä laskee, mutta ylimääräistä rasvakudosta ei katoa nimeksikään. Uudet lukemat vaa’assa johtuvat lähinnä siitä, että kehosta on poistunut nestettä ja lihakset ovat alkaneet huveta. Sitä paitsi kuka haluaa ajaa itsensä aliravitsemuksen partaalle?

Voiko karppauksesta olla apua?

Vähähiilihydraattinen ruokavalio houkuttelee monia – mutta mitä siitä pitää keho? Kun elimistö saa vähän hiilihydraatteja, se alkaa käyttää rasvaa tuottamalla ketoosiyhdisteitä ja poistamaan näin nälän tunnetta. Alkuvaiheen ketoosi on kuitenkin vain hetken huumaa. Pitkän aikavälin elintavat ratkaisevat sen, miltä vaa’an lukemat lopulta näyttävät.

Miten hiilihydraatteja sitten tulisi popsia? Mitä suuremmasta stressistä ja ylipainosta kärsit ja mitä vähemmän liikut, sitä huonommin elimistösi polttaa hiilihydraatteja. Tällaiselle henkilölle 20–30 prosenttia päivän energiasta on sopiva määrä, kun taas paljon liikkuvalle ja suhteellisen normaalipainoiselle 40–50 prosenttiakaan ei ole liikaa.

Proteiini saa olon tuntumaan kylläiseltä ja lisää aineenvaihdunnan energiankulutusta. Käytännössä dieetissä kuin dieetissä kannattaa siis jokaiseen ateriaan lisätä yksi proteiinintuoja, oli se sitten maitoa, lihaa, kanaa tai papuja.

Tepsiikö paastopäivä?

Kun laihdutus alkaa tympiä, tekisi mieli antaa sille vähän lisävauhtia pikku paastolla. Brittiläisen lääkärin ja tiedetoimittajan Michael Mosleyn kehittämä 5:2-paastodieetti lupaa tuloksia, kun syö viisi päivää normaalisti ja kahtena päivänä vain 500 kilokaloria. Elimistö ei Mosleyn mukaan mene säästöliekille, kun ei paastoa peräkkäisinä päivinä. Sen sijaan dieetti lupaa, että paastopäivinä aineenvaihdunta kiihtyy.

Todellisuudessa säästöliekki käynnistyy vuorokauden viiveellä. Jos paastopäivien 500 kilokaloria tulee täysjyvähiilihydraateista ja pienestä määrästä proteiineja, on mahdollista, että elimistö alkaa polttaa rasvaa. Monet laihduttajat tämänkaltainen kuuri saa kuitenkin vain ahmimaan.

Entä tankkaus?

Kuulostaako seuraava ajatus tutulta: kun kerran syödään, niin syödään kunnolla? Jotkut uskovat, että laihduttajaa vaanivaa säästöliekkiä pystyy torjumaan pitämällä välillä tankkauspäiviä. Niiden ajatellaan herättelevän aineenvaihduntaa. Totuus kuitenkin on, että säästöliekin kannalta herkkupäivän hyöty on olematon.

Jos sitä paitsi syö harvoin ja paljon kerrallaan, vaa’an lukemat voivat päinvastoin jämähtää paikoilleen. Jos elimistö saa vain yhden ison aterian päivässä, se ei uskalla luovuttaa rasvakudosta energiaksi, vaan yrittää säästää sen pahan päivän varalle.

Aineenvaihdunta korjaantuu, kun ryhtyy syömään säännöllisesti viisi kertaa päivässä riittävästi ja monipuolisesti.

Miten laihduttajan sitten tulisi syödä?

Vastaus on ikävä kyllä aika tylsä: Rasvakudos palaa tasaisimmin silloin, kun syö kerralla noin 400 kilokalorin aterian, joka sisältää lautasmallin mukaisesti hiilihydraatteja, rasvaa ja proteiinia.

Kaloreita pitäisi ajatella kokonaisuutena. Hiilihydraatti estää elimistön joutumisen säästöliekille, sillä sen avulla elimistö pitää yllä normaalia aineenvaihduntaa. Proteiinin ohella rasva ja kuidut taas pitävät kylläisenä.

Nälän tunnetta välttääkseen kannattaa syödä 3–4 tunnin välein. Syö kunnon aamupala ja huolehdi myös välipaloista ja nauti mielellään puolet päivän kaloreista kello neljään mennessä iltapäivällä. Ylensyömiseen sortuvat todennäköisesti ne, jotka ovat syöneet päivän aikana liian vähän.

Lisäpotkua poppakonsteista?

Epätoivon hetkelläkään ei kannata uskoa keskustelupalstojen eksoottisia laihdutusvinkkejä. Vihreässä teessä on kyllä yhdistettä, joka periaatteessa lisää aineenvaihdunnan energiankulutusta. Mutta jotta sillä olisi vaikutusta, teetä pitäisi lipittää 5–10 kupillista päivässä. Kaikkein tulisimmat chilit taas sisältävät energiankulutusta lisäävää kapsaisiinia – mutta kenen vatsa kestää kipakan chilin potkua ateriasta ja päivästä toiseen?

Nämä laihdutusvillitykset ovat jo historiaa

Jo muutama huonosti nukuttu yö lihottaa – lue miksi!

Näin elimistösi kertoo sinulle, että dieettisi on väärä

Asiantuntijana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Heli Kuusipalo. Lähteenä lisäksi Patrik Borgin kirja Vinha perä – laihdutuksen myytit ja faktat.

Aitajuoksija Noora Toivo: Huippu-urheilijan aineenvaihdunta seisahtui

Viime joulukuussa tamperelainen 400 metrin aitajuoksija ja bloggari Noora Toivo tuskaili painonsa kanssa. Hän oli palannut yleisurheilukentille neljän kuukauden treenitauon jälkeen, mutta oli tyytymätön ulkomuotoonsa. Painoa oli kertynyt lisää kymmenen kiloa.

”En ole tätä vuotta aikaisemmin painanut koskaan yli 65 kiloa. En koko elämäni aikana”, hän tilitti blogissaan. ”Minua hävettää. Näytän edelleen väärältä.”

Nooran vuosi oli alkanut vaikealla päätöksellä. Opiskelu, oma yritys ja urheilumaailma oli alkanut tuntua liian stressaavalta yhdistelmältä. Kun Noora ei enää päässyt aamuisin ylös sängystä, hän päätti jättää urheilun hetkeksi. Tauon jälkeen säännölliseen ruokailurytmiin pääsy oli hankalaa. Aineenvaihdunta tuntui seisahtuneen täysin.

– Söin vähän mitä ja milloin sattui. Menin usein nukkumaan nälkäisenä, Noora kertoo.

Kevään mittaan urheilija on yrittänyt ratkoa pulmaa ravintovalmentajansa kanssa, mutta yhtä syytä painon hitaaseen laskuun ei ole ollut helppo löytää.

– Aineenvaihduntani voi olla jumissa osaksi säästöliekin vuoksi, mutta ravintovalmentajani epäili myös D-vitamiinin puutetta ja kilpirauhasen vajaatoimintaa. Minulla on ollut ongelmia myös ravinteiden imeytymisessä.

Kilpirauhashormoni säätelee aineenvaihdunnan energiankulutusta, ja sen puute hidastaa aineenvaihduntaa. Verikokein testattava vajaatoiminta on melko yleinen etenkin naisilla.

Nyt Noora yrittää elvyttää aineenvaihduntaansa yksinkertaisella konstilla.

– Aion syödä säännöllisesti ja hoitaa unohtuneet välipalat kuntoon. Normaalisti minun ei ole tarvinnut miettiä ruokailua sen kummemmin. Syön kuusi päivää viikossa terveellisesti ja kerran viikossa pidän herkkupäivän, jolloin pistän elämän ranttaliksi. Ainakin minulla se on aiemmin toiminut loistavasti.

Herkuttelun vaikutukset eivät kumoudu sillä, että syö seuraavalla aterialla terveellisesti, muistuttaa personal trainer.

Kaikkea kohtuudella – teoriassa ihan hyvä neuvo. Ainakin se kuulostaa melko rennolta ja terveeltä tavalta suhtautua ruokaan.

Ja juuri siinä piilee sen sudenkuoppa, väittää personal trainer Jonathan Ross Greatistin jutussa.

Hänestä yksinkertainen ravitsemusneuvo ”kaikkea kohtuudella” ei toimi, koska useimmille kohtuus ei oikeasti tarkoita kohtuutta vaan yhtä palaveripullaa päivässä. Siis sitä, että maanantaina tulee ostettua irtokarkkeja elokuviin, tiistaina santsattua jälkiruokaa, keskiviikkona pidettyä pizzailta.

Jos syö muuten terveellisesti, päivittäinen herkku tuntuu helposti kohtuudelta.

– Jos syö epäterveellistä ruokaa joka päivä, se ei ole herkuttelua vaan tapa, Ross toteaa.

”Jos syö epäterveellistä ruokaa joka päivä, se ei ole herkuttelua vaan tapa.”

Hän muistuttaa, että roskaruuan vaikutukset eivät kumoudu sillä, että syö terveellisesti seuraavalla aterialla.

Kun kiusauksia tulee vastaan kaikkialla, yhdestä kahvileivästä kieltäytyminen saa seuraavan tuntumaan kohtuudelta. Tämähän on päivän ainoa pulla!

– Nykyään on kaikenlaisia outoja tuotteita, jotka ovat ehkä syömäkelpoisia, mutta eivät ruokaa. Niissä on haitallisia kemikaaleja, sokeria ja rasvoja, jotka häiritsevät ihmisen fysiologiaa, Ross sanoo.

Lue myös: Helppo nyrkkisääntö: tämä on oikea annoskoko.

Pulla vai palkinto?

Käsitys kohtuudesta hämärtyy helposti myös silloin, kun ruokaan suhtautuu palkintona. Ross kertoo esimerkin tutusta tilanteesta. Kun on tehnyt jotain erityisen hyvin, herkuttelu tuntuu ansaitulta. Pulla on kuin palkinto siitä, miten hyvä ihminen on ollut.

Rossin mielestä tällainen ajattelu on vaarallista, koska käsitystä ihmisen hyvyydestä tai huonoudesta ei pitäisi rakentaa sen varaan, mitä hän syö.

– Se tuhoaa kyvyn suhtautua ruokaan terveellä tavalla, Ross toteaa.

– Jos syöt terveellistä ruokaa, olet terveempi, et hyvä tai huono ihminen.

Myös ravitsemusasiantuntija Patrik Borg on todennut, ettei ruokaan kannata suhtautua palkintona. Hänestä painonhallinta menee usein pieleen, jos ihminen ostaa itselleen luvan syödä – siis syö palkkioksi hyvästä treenistä tai jättää aterian väliin rangaistukseksi missatusta jumppatunnista.

– Ei ole loogista, että liikkuvana päivänä pitäisi syödä enemmän ja liikkumattomana vähemmän – nälkä ei yksinkertaisesti toimi niin, Borg on todennut Pöperöproffa-blogissaan.

Onko tässä hyvää vai pahaa rasvaa? Mitä väliä? Joskus ajatukset ruuan rasvakoostumuksesta kannattaa säästää vaikkapa seuraavaan lomaan.

Tutkimuksissa stressin on todettu haittaavan niin yöunia, keskittymiskykyä kuin treenaamista. Stressi hiipii usein salakavalasti sekä sekoittaa kehomme ja mielemme. Uuden tutkimuksen mukaan se kumoaa jopa hyvien rasvojen mahdolliset hyödyt.

– Stressi muuttaa tapaa, jolla kehomme käsittelee ruokaa, Ohion valtionyliopiston psykiatrian ja psykologian professori Janice Kiecolt-Glaser kertoo Huffington Postille.

Hänen johtamansa tutkimus selvitti, miten stressi vaikuttaa rasva-aineenvaihduntaamme.

Kun tutkimukseen osallistuneet naiset nauttivat stressaavan tilanteen jälkeen tuhdin aamiaisen, joka sisälsi hyviä rasvoja, heidän kehonsa poltti vähemmän kaloreita kuin normaalisti. Lisäksi heidän verestään löydettiin poikkeavia rasva-arvoja, ikään kuin he olisivat syöneet ateriallaan huonoja rasvoja.

Lue myös! Etkö tiedä, mistä stressisi johtuu? Todennäköisesti joistakin näistä arkisista asioista

Naisille tarjottavat aamiaiset sisälsivät noin 930 kaloria ja jokaisessa oli rasvaa 60 grammaa. Tämä vastaa melkein samankokoista ateriaa, joka syntyy Big Mac -hampurilaisesta ja keskikoon ranskalaisannoksesta.

Tutkimusaamupalat oli tehty eri tavoin: osa sai aterian, jonka valmistamiseen oli käytetty palmuöljyä. Toiset taas nauttivat aamupalan, jossa oli auringonkukkaöljyä. Palmuöljyssä on paljon tyydyttyneitä rasvahappoja, ja auringonkukkaöljyssä on puolestaan varsin runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Hyvien rasvojen terveyshyödyt jäivät tutkijoiden mukaan naisilta kokonaan kokematta, kun he kokivat stressiä aamiaista edeltävänä päivänä.  Heidän verikokeidensa tulokset näyttivät tuolloin yhtä huonoilta kuin verrokkiryhmän tulokset.

Tutkimus julkaistiin Molecular Psychiatry -tiedelehdessä. Sen tulokset vahvistavat paljon tutkitun käsityksen laihduttamisesta: stressillä on iso osa painonhallinnassa. Se voi pilata laihduttajan terveellisten ruokavalintojen vaikutukset.

– Stressi vaikeuttaa laihtumista, sanoo Kiecolt-Glaser.

”Stressi vaikeuttaa laihtumista.”

Runsaskalorinen ja -rasvainen ruokavaliokin aiheuttaa paljon ikäviä asioita, kuten ylipainoa ja syöpiä. Erityisen pahasta se on stressin aikana. Elimistö kuluttaa silloin vähemmän kaloreita monesta syystä, tutkimus osoittaa.

– Syömme liian helppoa ruokaa, nukumme huonosti ja olemme nälkäisempiä seuraavana päivänä. Ja kun stressaamme, liikumme todennäköisesti vähemmän kuin muulloin.

Tutkimuksen tulokset on kuitenkin syytä pitää mielessä seuraavan kerran, kun valitset ruokiasi ja koet olevasi pahasti stressaantunut. Hyviä rasvoja vai pahoja rasvoja? Kannattaako rasvakoostumuksella stressata kuormittunutta mieltä yhtään enempää? Rasvojen laadulla saattaakin olla vaikutusta loppupeleissä vain silloin, kun sinulla on tarpeeksi rento olotila.

Tiesitko? Kolme syytä, miksi stressi lihottaa – ”taustalla pitkiä, hermostuneita työpäiviä”

Painoa voi hallita muutenkin kuin kyttäämällä kaloreita ja laskemalla liikuntasuorituksia.

Jokainen laihduttaja tietää, kuinka vaikeaa on saada kiloja tippumaan – ja kuinka paljon vaikeampaa on pysyä uudessa painossa.

Yksi kulmakivistä on näläntunne. Se on kehomme keino kertoa, että nyt täytyisi saada ruokaa, eikä sitä tunnetta voi huijata kovin helposti – ainakaan kestävillä keinoilla.

Kukaan ei halua olla jatkuvasti nälässä eikä myöskään syödä liikaa – mihin pitkitetty nälkä helposti johtaa.  Listasimme kahdeksan turvallista nälänhallintavinkkiä, joilla on syvällisiä ja pitkäaikaisia vaikutuksia.

1. Lisää rasvaa

Jos nälkä piinaa, et ehkä saa tarpeeksi hyviä rasvoja. Ravitsemusterapeutti Cynthia Sass kertoo, rasva pitää näläntunteen poissa pidempään. Cooking Light -julkaisussa Sass kehottaa syömään enemmän terveellistä rasvaa, joka lisää vatsaan täydempää tunnetta. Hyviä rasvan lähteitä ovat muun muassa avokado ja siemenet. Rasvaisilla ruuilla on myös muita hyviä vaikutuksia: ne muun muassa vaikuttavat aivojemme terveyteen ja älykkyyteemme. Lue lisää älyruuista täällä.

Rasvoja lisätessä täytyy kuitenkin muistaa, että mikään ruoka- tai ravintoaine ei tehoa yksinään nälkään. Aterioita pitää ajatella kokonaisuuksina ja säilyttää tasapaino.

2. Hidasta ruokailutahtia

Oletko ajatellut koskaan, miten nopeasti haukkaat ruokasi?

Cynthia Sassin mukaan hitaampi ruokailu auttaa etenkin laihduttajaa. Huolellinen ruuan pureskelu on hyödyllinen keino muillekin opittavaksi.

Kun ruuan pureskelee suussa ensin huolella, jää elimistölle enemmän aikaa rekisteröidä suupalan merkitys. Aivoilla menee 15–30 minuuttia, ennen kuin ne rekisteröivät kylläisyyden tunteen.

3. Pienennä suupalasia

Lähtökohtana hitaaseen syömiseen on paitsi oma asenne myös pienet annokset. Eikä nyt puhuta annosten pienentämisestä, vaan niiden palastelusta: ravitsemusterapeutti Cynthia Sass kertoo, että esimerkiksi leivänkin voi viipaloida moneen osaan.

Ja miksi palasteleminen on tärkeää? Arizonan yliopiston tutkimuksen mukaan pienten ruokapalojen popsiminen täyttää paremmin ja saa syömään vähemmän kuin iso ruoka-annos, jossa on sama määrä kaloreita ja joka syödään kerralla.

Lue myös! Aina nälkä ei ole nälkää, vaan se saattaa olla signaali liian vähäisestä juomisesta tai jopa unen puutteesta + 8 muuta syytä

4. Mausteita mukaan

Maustekaapin sisältö voi auttaa painonpudotuksessa, vinkkaa Cynthia Sass. Mausteet sekä yrtit parantavat ruuan makua, mutta ne saattavat vaikuttaa myös aineenvaihduntaamme ja kiihdyttää sitä.

Lisäksi säännöllisesti mausteita käyttävät tuntevat itsensä harvemmin nälkäiseksi sekä heillä on vähemmän mielihaluja rasvaisia ja makeita ruokia kohtaan, kertoo Purduen yliopiston tutkimus vuodelta 2011.

Mausteinen ruoka auttaa laihduttajaa. Kuva: Shutterstock
Mausteinen ruoka auttaa laihduttajaa. Kuva: Shutterstock

5. Unohda kalorilukemat

Jokaisen keho reagoi syötyihin kaloreihin eri tavoin. Kaloreiden eri lähteetkin vaikuttavat: on ihan eri asia, saatko kalorisi suklaapatukasta vai pihvistä.

Siksi pakkomielteinen kaloreiden laskeminen kannattaisi lopettaa. Lihavuuden tutkimiseen erikoistunut lääkäri David Ludwig kertoo Shape-lehdessä, että laihduttajan pitäisi keskittyä oikean ruuan syömiseen. Hän uskoo itse hiilihydraattien karsimiseen. Eri ruokavalioita tutkimalla Ludwig on selvittänyt, että vähemmän hiilareita syöneet polttivat jopa yli 300 kaloria enemmän päivässä kuin he, jotka pihistelivät rasvan määrässä. Hänen mielestään paras on runsaasti proteiinia sisältävä ruokavalio, johon yhdistetään hyviä rasvoja ja hiilihydraatteja oikeista lähteistä – kuten hedelmistä ja vihanneksista. Silloin ei tarvita kalorien ynnäämistä eikä laihduttajan tarvitse stressata painonsa putoamisesta.

Suosittelemme! Näin Patrik Borg perustelee, että laihduttaa voi muutenkin kuin laskemalla kaloreita

6. Lähde kävelylle

Tuntuuko sinustakin, että liikunta lisää ruokahaluasi? Jos se vaivaa sinua paljon, unohda viimeistään nyt kovatempoiset treenit. Sass suosittelee kävelemistä.

Kävely on todistetusti yhtä tehokasta kuin esimerkiksi juoksu – ja mikä parasta, sillä on suotuisat vaikutukset ruokailutottumuksiimme. Kävelyn aikana mieli piristyy ja aivot saavat muuta ajateltavaa. Pitkän juoksulenkin tai rankan kuntosalitreenin jälkeen nälkä voi jyllätä niin, että moni saattaa syödä yli energiantarpeensa. Kevyemmän lenkin jälkeen ei tee yhtä todennäköisesti mieli ahmia ruokaa yli tarpeidensa.

Innostu! 7 syytä valita kävely juoksun sijaan

7. Naura usein

Oletko tunnistanut tavallisen arkipäiväsi stressaavimmat hetket? Moni elää ne työpaikalla tai koulussa, mutta myös siirtymiset niihin ovat raskaita.

Jos stressihormoni kortisolia on liikaa, se on pahaksi koko keholle. Se paitsi lisää ruokahalua myös viestittää elimistölle, että nyt on aika varastoida rasvaa pahan päivän varalle.

Jos työmatkasi kestää kauan ja ehdit, kuuntele suosikkimusiikkiasi tai katso hauska sketsi puhelimellasi. Tee näin myös keskellä työpäivää, jos tilanne alkaa ahdistaa liikaa. Stressitasosi laskevat tutkitusti, kun naurat, etkä sorru enää niin helposti työpaikan herkkuihin tai illalla kotona napostelemaan.

Tiesitkö? Nämä ovat 4 hormonia, jotka säätelevät painoasi – ja keinot vaikuttaa niihin

8. Sammuta ärsykkeet

Vaikka musiikin kuunteleminen tai television katseleminen on viihdyttävää puuhaa, niitä ei ole hyvä yhdistää ruokailuhetkeen.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan ihminen syö tavallista enemmän sellaisessa tilanteessa, jossa soitetaan musiikkia. Tutkimuksen tekijä, lääkäri Ryan Elder selittää tulosta sillä, että syömme helposti enemmän silloin, kun emme keskity syömiseen. Kun kuulemme oman syömisemme äänet, syömme vähemmän kuin meluisassa ympäristössä.

Tunnista 7 eri nälkää – näin laihdut tietoisen syömisen menetelmällä

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Helsingin Sanomien haastatteleman ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholmin mukaan aamiaisen hyötyjä on liioiteltu.

Vuosikaudet on toitotettu, että aamiainen on päivän tärkein ateria, mutta entäs jos ei olekaan?

Tutkimustiedon valossa ei välttämättä haittaakaan, jos sinnittelee lounasaikaan asti pelkästään pannullisella mustaa kahvia.

– Tiede ei tue väitteitä aamiaisen hyödyistä tai sen laiminlyönnin haitoista, Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa.

Aamiaisen syömiseen kannustetaan sillä, että varhain nautittu ateria käynnistää aineenvaihdunnan ja auttaa hallitsemaan päivän muiden aterioiden annoskokoja. Monelle on myös uskoteltu, että aamiaisen väliin jättäminen kostautuu myöhemmin päivällä ylimääräisinä kaloreina.

Päivän kalorisaalis ratkaisee

Bathin yliopiston tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, etteivät aamupalan skippaajat ylensyöneet lounaalla. Sen sijaan ne, jotka söivät aamiaisen, saivat päivän aterioistaan yhteensä enemmän energiaa kuin aamupalaton ryhmä.

Yleensä aamiaisella syödään noin viidennes päivän energiantarpeesta, joten aamiaisen jättäminen väliin saattaa joillekin olla hyvä keino pienentää päivän kalorisaalista – liiallinen energiansaanti kun johtaa lihomiseen.

Toisaalta jos aamulla on nälkä tai tietää vatsan alkavan kurnia jo kauan ennen lounasaikaa, ei aamiainen välttämättä ole haitaksi.

– Jos alkaa hirveästi tehdä mieli suklaapatukkaa aamupäivällä, kannattaa harkita paluuta aamiaisiin, Fogelholm neuvoo Helsingin Sanomien artikkelissa.

Hänen mukaansa hyviä aamiaistarpeita ovat kasvikset, marjat, hedelmät sekä täysjyväviljat.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Syötkö aamupalan?

Kyllä, joka päivä.
Kyllä, joka päivä.
68.8%
Silloin tällöin.
Silloin tällöin.
19.6%
En koskaan.
En koskaan.
11.6%
Ääniä yhteensä: 500