Kasvikset kuuluvat terveellisinä pidettyihin dieetteihin. Kuva: Shutterstock
Kasvikset kuuluvat terveellisinä pidettyihin dieetteihin. Kuva: Shutterstock

Amerikkalaisten ykkösdieetti on sama jo kuudetta vuotta putkeen.

Kappas, kalenteri näyttää, että on aika ottaa itseään niskasta kiinni ja panna elintapansa kuntoon. Uusi vuosi on hyvä aloittaa tarmolla.

Mutta mikä linja valita? Kitukuuri vai lempeä itsensä kuuntelu?

Jonkinlaista apua voi olla siitä, että U.S. News pani jälleen suosikkidieetit paremmuusjärjestykseen. Dieettien tehokkuutta arvioitiin asteikoilla 1–5 useassa eri kategoriassa, esimerkiksi sen suhteen, kuinka ne toimivat lyhyellä tai pidemmällä aikajänteellä, kuinka terveellisiä ne ovat ja kuinka helppoa niiden noudattaminen on. Tässä kärkidieetit.

1. DASH-dieetti

DASH tulee sanoista "Dietary Approaches to Stop Hypertension", millä tarkoitetaan dieettiä, jonka tarkoituksena on pitää verenpaine terveissä lukemissa. Dieetti on listauksen kärkisijalla jo kuudentena vuotena peräkkäin. DASH-ruokavalion kehutaan laskevan verenpainetaudista kärsivien systolista eli yläpainetta jopa 12 yksiköllä.

Korkean verenpaineen hoidossa suolan välttäminen on tärkeää, joten ruokavaliossa suositellaan rajaamaan natriumin saanti 2 300 milligrammaan per päivä. Esimerkiksi yhdessä pakastepitsaviipaleessa on 370–730 milligrammaa suolaa, kirjoittaa The Independent. Ruokavalio perustuu terveellisiin kasviksiin, hedelmiin ja täysjyväviljoihin ja terveellisyydessä se saa arvosanan 4,8 eli melkein täydet pisteet. Painonpudotuksessakin se on hyvää keskikastia.

Jaettu 2. sija: MIND- ja TLC-dieetit

Dieeteissä kirjainyhdistelmät ovat selvästi kuumaa kamaa. MIND-dieetin ideana on syödä ruokia, jotka pitävät huolta aivojen hyvinvoinnista ja pienentävät riskiä sairastua erityisesti Alzheimerin tautiin. Kirjainyhdistelmä tulee sanoista "Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay". Luvassa on siis välimerellistä aivoruokaa: kalaa, vihreitä lehtikasviksia, pähkinöitä, marjoja, täysjyväviljaa ja oliiviöljyä.

TLC-kirjaimet sen sijaan tulevat sanoista Therapeutic Lifestyle Changes, ja tämän dieetin ideana on rakastaa kehoaan ja pitää siitä hyvää huolta. Laihduttamisen sijaan keskitytään kolesteroliarvojen parantamiseen välttämällä tyydyttyneitä rasvahappoja eli maitoa ja lihatuotteita. Saattaa siinä sivussa pari kiloakin kadota.

Jaettu 4. sija

Neljännelle sijalle oli tunkua, ja sinne pääsivät kokonaisarvosanalla 3,9/5 välimerellinen dieetti, hedelmällisyysdieetti, Painonvartijat sekä The Mayo Clinic -dieetti.

Välimerellinen dieetti ja Painonvartijat ovat monelle tuttuja, mutta hedelmällisyysdieetin tarkoituksena on tietenkin optimoida raskaaksi tulemisen mahdollisuus, mutta ei muillekaan ole pahitteeksi syödä terveellisiä rasvoja, täysjyväviljoja ja kasviproteiinia. Terveellisiähän ne ovat.

Mayo Clinic -klinikan asiantuntijat puolestaan ovat kehitelleet dieetin, jonka tarkoituksena on pitkäkestoinen painonpudotus. Liikunta on merkittävässä osassa tätä dieettiä, josta voi lukea tarkemmin klinikan sivuilta.

Painonpudotukseen parhaat

U. S. Newsin sivustolta löytyy listaukset myös parhaiten esimerkiksi painonpudotukseen sopivista ruokavaliosta tai parhaista kasvispainotteisista dieeteistä. Koska laihdutus joulun porsastelujen jälkeen saattaa kuitenkin kiinnostaa, kerrottakoon, että painonpudottajalle parhaiden dieettien kärki on:

1. Viime vuoden lopulla pistelaskutapansa uudistanut Painonvartijat (yleiskategoriassa 4. sija)

2. Ateriankorvikkeisiin, kasviksiin ja liikuntaan perustuva HMR-ohjelma (yleiskategoriassa 18. sija)

3. Suosikkiohjelman jalanjäljissä laadittu, kirjaan ja nettiohjelmaan perustuva Suurin pudottaja -dieetti (yleiskategoriassa 11. sija)

Ruokaisa salaatti on erinomainen lounas tai päivällinen, kunhan sen kokoaa oikein.

Salaatti on nappivalinta esimerkiksi lounaaksi – oikeastaan kelle tahansa. Hyvän, monipuolisen ja runsaan salaatin avulla jaksaa paahtaa töissä tai koulussa koko päivän, ja onhan se kermaperunoita ja lihapullia kevyempi vaihtoehto. Salaattireseptejä voi myös varioida loputtomiin.

Lue myös: Juhlava salaattibaari syntyy alle puolessa tunnissa: 3 herkullista reseptiä!

Joskus saattaa kuitenkin tuntua, ettei salaatti täytä millään tai nälkä yllättää liian nopeasti. Missä silloin mättää?

Health-sivusto kertoo, että hyvän salaatin koostamisessa kannattaa olla tarkkana. Kun nämä viisi virhettä korjaa ja salaatin kokoaa oikein, saa siitä kaikki hyödyt irti.

  1. Liikaa tai liian vähän proteiinia. Esimerkiksi kana, juustot ja kananmuna ovat hyviä valintoja proteiinin lähteiksi salaattiin, mutta jos niitä kaikkia lisää samaan annokseen, saattaa proteiineja kertyä turhan paljon. Samaan aikaan pelkkien kasvisten latominen lautaselle jättää herkästi nälkäiseksi. Salaatissa riittää noin desilitra linssejä, papuja, lihaa tai kalaa, jotta proteiinia saa ruuasta riittävästi.
  2. Kasvisvalikoima ei ole tarpeeksi monipuolinen. Salaattia, kanaa, ehkä kirsikkatomaatteja, ja siinä se. Kasvikset jäävät helposti turhan yksipuolisiksi salaatissa. Mitä enemmän erilaisia vihanneksia, sen parempi: kokeile vaikkapa kesäkurpitsaa, sipulia, porkkanaraastetta tai salaattisekoituksia.
  3. Liikaa tai liian vähän rasvoja. Rasvoja ei kannata pelätä, vaan esimerkiksi oliiviöljystä, balsamicosta ja mausteista saa erinomaisen korvikkeen salaatinkastikkeelle. Hyviä rasvoja salaattiin saa myös muutamasta avokadoviipaleesta tai kourallisesta pähkinöitä. Rajansa kuitenkin kaikella: kuten lihankin kanssa, maltti on valttia rasvoissa, ja eri rasvan lähteitä kannattaa jakaa eri päiville.
  4. Hiilarien unohtaminen. Kun salaattiin lisää täysjyvää, saa ruuasta sopivasti energiaa myös hiilihydraattien muodossa. Esimerkiksi kvinoa tai paahdetut perunat salaatissa tekevät olosta kylläisemmän ruokailun päätteeksi.
  5. Liian vähän mausteita. Ei ole mitään kamalampaa kuin tylsä ja mauton salaatti, jota joutuu lähes väkipakolla syömään. Yrteillä tai esimerkiksi maustesekoituksilla voi saada ihmeitä aikaan, ja samoista aineksista tehty salaatti voi maistua eri päivinä hyvinkin erilaiselta mausteita varioimalla.

Jos sokerin lisäämisestä kahviin haluaa luopua, kannattaa se tehdä kertaheitolla tai mindfulnessin avulla.

Suomalaiset ovat tunnetusti kahvin suurkuluttajia, ja erilaisia kahvinjuojia on lukemattomia. Moni nauttii juomansa mustana, jolloin kahvissa on myös vähiten kaloreita, mutta toisille kahvi ei ihan sellaisenaan maistu. Kun sokerin tai maidon lisäämiseen tottuu, tavasta on vaikea päästä eroon.

Varsinkin sokerin lisääminen kasvattaa kahvin kalorien määrää huomattavasti, ja moni toivoisikin voivansa juoda kahvinsa makeuttamattomana. Psychology Today -sivusto kertoo uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan sokerista pääsee parhaiten eroon mindfulnessin avulla sen sijaan, että vähentäisi sokerin käyttöä hiljalleen.

Lue myös: Kaikki osaavat meditoida! 4 toimivaa tapaa sinulle, jolta se ei muka luonnistu

Tutkimuksessa tarkkailtiin kolmea ryhmää, joiden jäsenet käyttivät sokeria kahvissaan. Yksi ryhmä lakkasi käyttämästä sokeria kertaheitolla, toinen ryhmä vähensi sokeria hiukan joka toinen päivä ja kolmas ryhmä käytti apunaan mindfulnessia.

Kaikkein parhaimmat tulokset tulivat yllättäen kolmannesta ryhmästä. Ryhmän jäsenet joivat kahvinsa ilman sokeria, mutta kiinnittivät juomaan samalla enemmän huomiota. He muun muassa tarkkailivat kahvin höyryämistä, haistelivat kahvia, pohtivat suutuntumaa ja makua juomisen aikana sekä kiinnittivät huomiota tunteisiin, joita heille syntyi kahvin juomisen aikana.

He, jotka vähensivät sokeria pikkuhiljaa, pitivät kahvinsa mausta koko ajan vähemmän.

Mindfulnessin lisäksi sokerin jättäminen kertaheitolla toimi suhteellisen hyvin sokerittomaan kahviin tottumisessa. Puolestaan he, jotka vähensivät sokeria pikkuhiljaa, pitivät kahvinsa mausta koko ajan vähemmän.

Jos siis sokerista haluaa eroon, ei kannata totutella sokerittoman kahvin makuun vähitellen. Parasta on aistia sokeritonta kahvia mahdollisimman, sekä kiinnittää huomiota niihin asioihin, jotka miellyttävät eniten.

Cerazette

Haluatko oppia juomaan kahvisi sokerittomana? Tutkimus: ei kannata vähentää makeutta pikkuhiljaa

Cerazette kaufen -Tabletten enthalten den Wirkstoff Desogestrel, der ein synthetisches Gestagen ist, ähnlich den natürlichen Gestagenen, die vom Körper produziert werden. cerazette markenpillen Desogestrel wirkt als Verhütungsmittel vor allem durch die Verhinderung der Freisetzung eines Eies aus dem Eierstock (Eisprung). Es wirkt auch durch die Erhöhung der Dicke des natürlichen Schleims am Hals der Gebärmutter, so dass es schwieriger für Spermien aus der Vagina in die Gebärmutter zu überqueren...
Lue kommentti
Kurkuman värittämä Paneer-juustoateria syntyi Mandi Kaurin keittiössä. Kuva: Milka Alanen

Millaista on arki, jossa eletään 3 000 vuotta vanhan ayurveda-perinteen mukaan? Vantaalaisten Mandi Kaurin ja Pardaman Sharman perheessä ei aina vältytä erilaisten kehotyyppien yhteentörmäyksiltä.

Vantaalaisen kerrostalokeittiön hellalla porisee hiljalleen aamupuuro. Mandi Kaur, 33, nostaa lautasille annokset, kaksi isoa ja yhden pienemmän.

Siihen aamiaisen yksinkertaisuus jääkin.

Oman puuronsa päälle Mandi lisää pakastettuja mustikoita, erilaisia pähkinöitä ja hunajaa. Hänen miehensä, 36-vuotias Pardaman Sharma lusikoi oman annoksensa sekaan rusinoita, auringonkukansiemeniä ja kirkastettua voita eli gheetä. Samat lisukkeet saa kuusivuotias Yuvi.

Perheessä uskotaan, että vääränlaiset ruoka-aineet saattavat pahimmillaan suistaa koko kehon epätasapainoon.

Mandin ja Pardamanin kotona ei ole yhdentekevää, mitä kukin suuhunsa laittaa. Perheessä uskotaan, että vääränlaiset ruoka-aineet saattavat nimittäin pahimmillaan suistaa koko kehon epätasapainoon.

– Appelsiinimehun tai chilin tarjoaminen Yuville on kuin heittäisi bensaa liekkeihin, Mandi ja Pardaman kertovat.

Jotta voisi ymmärtää, miksi ruokaan kiinnitetään Mandin ja Pardamanin kotona niin paljon huomiota, täytyy tuntea ayurvedaa, vuosituhansia vanhaa intialaista ”elämäntiedettä”. Sen perustana on ajatus, että ihmisten väliset erot – fyysiset ja psyykkiset – selittyvät sillä, mikä dosha eli kehotyyppi on kussakin ihmisessä vallitsevin: aikaansaava vata, päättäväinen pitta vai rauhallinen kapha.

Vielä 14 vuotta sitten ayurveda oli Suomessa hippien hommaa.

Mandin ja Pardamanin perheessä ruokaa kokataan kahdelle tuliselle pitta-miehelle ja Mandille, viileämmälle vatalle. Mutta oikeasti ayurvedan mukaan elämisessä on kyse paljon muustakin kuin ruuasta.

Ja kun perheessä on erilaisia doshia, yhteentörmäyksiltä on mahdotonta välttyä.

Epäilyttävää puuhaa

Vielä 14 vuotta sitten ayurveda oli Suomessa hippien hommaa – moni ei ollut kuullut edes koko sanaa. Kovin kaukaista se oli myös 19-vuotiaalle Mandille, joka asui Keravalla perheensä kanssa, opiskeli Helsingin kauppakorkeakoulussa ja vietti tavallista suomalaisen nuoren naisen elämää.

Vaikka Mandin perhe oli muuttanut Suomeen jo 10 vuotta aikaisemmin isän työn vuoksi, synnyinseudulla Intian Punjabissa vierailtiin säännöllisesti. Erään tällaisen visiitin aikana tapasivat ja rakastuivat Mandi ja Pardamankin, nuori opiskelija ja kolmannen polven ayurveda-lääkäri. He avioituivat 2005 ja päättivät asettua Suomeen asumaan.

Yhteisen kodin Mandi ja Pardaman perustivat Vantaan Tikkurilaan. Pardamanin haaveena oli perustaa sinne oma ayurveda-alan yritys, mutta unelma törmäsi alussa realiteetteihin: vain harva Suomessa tuntui olevan kiinnostunut vanhoista intialaisista opeista.

Myös Mandista ajatus intialaisten perinteiden mukaan elämisestä tuntui vaikealta.

– Kun tapasin Pardamanin, suhtauduin skeptisesti koko touhuun. Jos oli päänsärkyä, otin Buranaa. En miettinyt, johtuuko päänsärky unenpuutteesta, ruokavaliosta vai jostain muusta, hän kertoo.

Yliopisto-opintojen jälkeen Mandi ryhtyi tekemään uraa asiantuntijana konsulttiyrityksessä. Samaan aikaan Pardaman työskenteli joogaopettajana, mutta suunnitteli jatkuvasti oman klinikan perustamista.

Työ rytmitti elämää, ja tahti oli kovaa.

– Söin ulkona, shoppailin ja lounaaksi hain lennosta salaatteja tai smoothieita. Koko ajan oli kiire, Mandi muistaa.

Muutaman vuoden sisällä tapahtui kuitenkin kaksi asiaa, jotka muuttivat Mandin ajatusmaailman. Ensin toteutui Pardamanin haave, kun 2008 hän vihdoin avasi ayurveda-klinikkansa Suryan. Sitten Mandi huomasi olevansa raskaana. Perheen esikoispoika Yuvi syntyi kesällä 2011.

"Mietin, että tällaistako tämä sitten on."

Elämänmuutosten myötä paineet kasautuivat.

– Yuvi sairasteli jatkuvasti, ja Pardamanin yritys oli kasvuvaiheessa. Tuntui, että olin koko ajan väärässä paikassa. Töissä oli surkea olo siitä, etten ollut tarpeeksi lapsen kanssa, ja kotona tunsin huonoa omatuntoa siitä, että työt odottivat. Mietin, että tällaistako tämä sitten on, Mandi kertoo.

Hieman ennen Yuvin kolmevuotissyntymäpäivää Mandi teki ratkaisun ja siirtyi hoitamaan Suryan markkinointia ja kehittämistä kotoa käsin. Samaan aikaan hän ryhtyi noudattamaan Pardamanin esimerkistä ayurvedan periaatteita.

Muutos toi kaivattua selkeyttä elämänrytmeihin ja antoi selityksen erilaisille fyysisille oireille sekä parin temperamenttieroille.

– Ensimmäinen muutos oli, että vatsani alkoi toimia. Lisäksi keskittymiskykyni parani, ja energiaa riitti tasaisesti koko päivälle. Opin myös ymmärtämään paremmin omaa käyttäytymistäni.

Tässä perheessä kaikki ovat kasvissyöjiä. Kuusivuotias Yuvi ei kavahda tulisiakaan makuja. Kuva: Milka Alanen
Tässä perheessä kaikki ovat kasvissyöjiä. Kuusivuotias Yuvi ei kavahda tulisiakaan makuja. Kuva: Milka Alanen

Kaksi temperamenttia vastakkain

Mitä ayurvedan periaatteiden mukaan eläminen käytännössä tarkoittaa? Näkyvimmin se vaikuttaa Mandin ja Pardamanin perheessä ruoka-ainevalintoihin, kuten joka-aamuiseen kaurapuuron erilaisiin lisukkeisiin, mutta yhtä lailla myös siihen, mitä kodin ulkopuolella syödään.

Jos perhe tilaa ravintolassa sushia, inkiväärit ja wasabit päätyvät Mandin, perheen vatan, lautaselle. Mandille ruokailu onkin helpointa. Hänen kehotyypilleen tärkeintä on, että ateria on tukeva ja lämmin. Yksittäisten ruoka-aineiden kanssa ei tarvitse olla yhtä tarkkana kuin perheen herkkävatsaisten pitta-miesten. Heidän pasta-annoksessaan ei esimerkiksi saa olla tomaattikastiketta tai chiliä, vaan mieluummin kermaa ja mustapippuria.

Pasta, jossa on paahdettua bataattia, oliiviöljyä, parsaa, mozzarellaa sekä mustapippuria, sopii taas kaikille.

Perheen miehille liian pitkiksi venyneet ruokavälit ovat pienimuotoinen katastrofi.

Mandi pystyy olemaan syömättä pitkäänkin. Kun hän oikein innostuu jostakin, ruoka saattaa unohtua kokonaan. Perheen miehille liian pitkiksi venyneet ruokavälit on pienimuotoinen katastrofi.

– Kun minulla ja Yuvilla nälkä yllättää emmekä saa heti syötävää, meistä tulee todella kiukkuisia ja väsyneitä. Matkoilla meillä on varmuuden vuoksi aina eväät mukana, Pardaman kertoo.

Pitta-miehenä hän pysyy muutenkin mielellään tutuissa kaavoissa.

– Jos menemme ulos syömään, Pardaman haluaa aina samaan paikkaan ja tilaa samaa ruokaa. Vatana minä taas olen äärettömän utelias ja haluan kokeilla uusia asioita, Mandi kertoo.

Herkän vatsan lisäksi pitta-ihmiset ovat muutenkin taipuvaisia herkkyyteen: uni on helposti levotonta, ja tunnetilat sekä aistit voimakkaita.

Poika Yuvi on vahva pitta, jolla on toisinaan vaikeuksia pysyä paikoillaan.

Toisinaan siitä on hyötyäkin.

– Olimme Mandin vanhempien luona kylässä, ja sanoin moneen otteeseen, että nyt jossain haisee. Mandi ei haistanut mitään. Lopulta selvisi, että alakerrassa oli kärähtänyt televisio, Pardaman muistelee.

Isänsä tavoin kuusivuotias Yuvi on vahva pitta, jolla on toisinaan vaikeuksia pysyä paikoillaan. Siihenkin on haettu apua ayurvedasta: vanhemmat ovat antaneet eloisalle lapselleen vauvasta saakka päivittäisen kookosöljyhieronnan. Se rauhoittaa ja rentouttaa vilkkaan mielen ja parantaa unta.

Myös Yuvin ruokavaliota kontrolloidaan tarkasti: happamia hedelmiä ja vihanneksia sekä vahvoja mausteita vältetään, sillä niiden uskotaan voimistavan tulielementtiä, joka on pitta-henkilöllä muutenkin hallitseva.

– Yuvin herkän ihon takia synteettiset vaatteet korvataan luonnonmateriaaleilla, vanhemmat kertovat.

Apua keholle ja mielelle

Joka arkiaamu Pardaman saapuu kotoaan Vantaalta tänne Helsingin Arkadiankadulla sijatsevalle Surya-klinikalleen. Tasan kello kymmenen hän avaa oven ja ottaa vastaan ensimmäisen asiakkaansa, niin tänäänkin. Pieneen vastaanottohuoneeseen saapuu nelikymppinen nainen, jota Pardaman tervehtii rauhallisesti.

Istutaan alas. Nainen ojentaa vasemman ranteensa, ja Pardaman kuuntelee naisen pulssin. Sitten hän katsoo potilaansa kieltä, silmiä ja ihoa.

Pardaman auttaa potilastaan tunnistamaan kehotyypin lisäksi luonteen vahvuudet ja heikkoudet.

Tutkimuksen jälkeen Pardaman kertoo analyysinsä: sen, mitä kehotyyppiä nainen edustaa ja sen, miksi nainen ei siedä vahvoja parfyymejä, miksi hän haluaa vaihtaa tiukat farkut kotona välittömästi verkkareihin tai miksi vatsaa turvottaa. Hän kertoo, miksi nainen kärsii tietyistä vaivoista ja miksi hänen mielialansa ovat kuin vuoristorata, miksi potilas kimpaantuu pienistä ja miksei yöllä tule uni.

Vastaanoton aikana Pardaman auttaa potilastaan tunnistamaan kehotyypin lisäksi luonteen vahvuudet ja heikkoudet ja rakentaa potilaalle sopivan ruokaympyrän, päivärytmin ja antaa neuvot oikeanlaiseen liikuntaan.

Juuri tällainen, 30–55-vuotias korkeasti koulutettu nainen, on Pardamanin tavallinen asiakas täällä Suomessa. Intiassa ayurvedasta haetaan apua kroonisiin ja vakaviin fyysisiin sairauksiin, mutta Suomessa asiakkaiden ongelmat ovat enemmän mielen päällä.

Usein potilasta vaivaa yleinen tyytymättömyys. On kaikkea, mutta silti on huono olla.

– Aiemmin apua haettiin yksittäisiin fyysisiin ongelmiin, nyt halutaan muuttaa koko elämäntapaa. Tullaan sanomaan, että minulla on kaikkea, mutta jotain puuttuu, Pardaman kertoo.

"Yksi pariskunta sanoi, että jos he eivät olisi käyneet konsultaatiossa, heille olisi tullut avioero."

Myös suolisto-ongelmat ovat yleisiä, niiden takia vastaanotolle saapuu noin kolmasosa asiakkaista. Tähystyksessä tai muissa tutkimuksissa ei välttämättä ole näkynyt mitään, mutta asiakkaalla saattaa silti olla epämääräisiä kipuja ja oireita jatkuvasti.

Vastaanotolla käy myös pariskuntia.

– Yksi pariskunta sanoi, että jos he eivät olisi käyneet konsultaatiossa, heille olisi tullut avioero.

Riidat ja kriittisyys toista kohtaan olivat vähentyneet, kun he olivat oppineet ymmärtämään sekä omaa että toisen käytöstä, luonnetta sekä tapaa reagoida.

Sekä Pardaman että Mandi ovat syntyneet Intian Punjabissa. Kuva: Milka Alanen
Sekä Pardaman että Mandi ovat syntyneet Intian Punjabissa. Kuva: Milka Alanen

Ymmärrystä parisuhteeseen

Kello 18 Pardamanin työpäivä Arkadiankadun klinikalla on vihdoin ohi. Kotona Tikkurilassa Mandi alkaa valmistella perheen illallista.

"Olemme päätyneet siihen, että kaikki tärkeät keskustelut käydään puolitiessä keskipäivällä."

Keittiönpöydän ääressä Pardaman ja Mandi pyrkivät elämään niin kuin opettavat, myös omassa parisuhteessaan. Ayurvedan ansiosta he esimerkiksi ymmärtävät paremmin toistensa erilaisia luonteenpiirteitä. Kuten sitä, että vata-ihmisenä Mandi tarvitsee unta enemmän kuin Pardaman ja pystyy keskittymään asioihin parhaiten iltaisin.

– Aamulla minulle ei kannata puhua mitään, kun taas Pardamanille aamu on parasta aikaa keskittyä ja ratkoa ongelmia. Olemme päätyneet siihen, että kaikki tärkeät keskustelut käydään puolitiessä keskipäivällä, Mandi kertoo.

– Kun tuntee toisen kehotyypin, ymmärtää toista paremmin. Mandi on hidas aamulla, mutta se on hänen luonteensa. Eikä hoputtaminen auta yhtään, Pardaman jatkaa.

Vatana Mandi toisaalta innostuu helposti, ja luovalla naisella saattaa olla samaan aikaan kymmenen ideaa. Jos joku ideoista ei toimi, hän siirtyy seuraavaan. Ongelmana saattaa olla se, että asioita ei saa vietyä loppuun saakka.

Pardaman toimii tunteella, Mandi järjellä.

Välillä Pardaman kehottaa vaimoaan hengittelemään ja miettimään asiaa hetken.

– Toisaalta vahvuuteni vatana on se, että pystyn katsomaan asioita eri näkökulmista. Pardaman taas keskittyy yhteen päämäärään kerrallaan, Mandi pohtii.

Pardaman toimii tunteella, Mandi järjellä. Kun Surya-yritys perustettiin, Pardaman teki päätöksistä sydämen asioita, Mandi taas laskelmia siitä, menisivätkö kaikki säästöt yritykseen.

– Sanoin Mandille, että anna minun yrittää. Minun pitää kuunnella tässä sydäntäni.

Joskus kun pitta on epätasapainossa, Pardaman tunnistaa itsessään huolehtijan. Hän analysoi asioita ja kritisoi itseään liikaakin.

Herkullisen näköinen paneer-curry sopii perheen kaikille doshille.

– Suunnittelen asioita paljon etukäteen. Huolehdin pienistä jutuista ja saatan sortua Yuvin kanssa vaikka leikkipuistossa ylivarovaisuuteen. Mandi taas on rennompi ja spontaanimpi.

Ayurvedinen konsultaatio alkaa pulssin kuuntelemisella. Kuva: Milka Alanen
Ayurvedinen konsultaatio alkaa pulssin kuuntelemisella. Kuva: Milka Alanen

Kerro, keho, kerro

Tasan seitsemältä illalla kolmella lautasella höyryää vihdoin herkullisen näköistä paneer-currya, joka sopii perheen kaikille doshille.

Mandi ei voisi kuvitella elämäänsä ilman ayurvedaa.

Enää Mandi ei voisi kuvitella elämäänsä ilman ayurvedaa, vaikka se merkitseekin jatkuvaa kurinalaisuutta sekä pientä luovimista ja suunnittelemista arjessa. Paras palkinto vaivannäöstä fyysinen hyvinvointi.

– Ymmärrän paremmin omaa käyttäytymistäni ja oikkuja. Mitä enemmän tutustuin ayurvedaan, sitä loogisemmalta kaikki lopulta tuntui, Mandi sanoo.

– Omaa kehoa kannattaa kuunnella. Sillä on usein oikeaa asiaa.

Maustekaapista löytyy garam masalaa, kurkumaa, kuminaa, korianteria, chiliä, suolaa ja pippuria. Kuva: Milka Alanen
Maustekaapista löytyy garam masalaa, kurkumaa, kuminaa, korianteria, chiliä, suolaa ja pippuria. Kuva: Milka Alanen

Intialainen, 3000 vuotta vanha terveyssuuntaus, “elämäntiede”, jossa kehon ja mielen tasapainoa haetaan ruokavaliolla ja elämäntavoilla.

Ayurvedassa ihmiset jaetaan kolmeen erilaiseen pääkehotyyppiin, jotka määrittävät fyysiset ja psykologiset ominaispiirteet.

Vata-ihminen on luonteeltaan nopea, energinen ja luova. Ruumiinrakenne on kapea, ja ruokahalu usein epäsäännöllinen. Vatat kärsivät tyypillisesti nivelkivuista ja ummetuksesta. Vata sopeutuu muutoksiin ja on tyypillisesti multitaskaaja. Säännölliset ruoka-ajat ja uni rauhoittavat ylivilkkaan vatan.

Pitta-ihminen on luoteeltaan päämäärätietoinen ja voimakas. Vartalo on keskikokoinen ja sopusuhtainen. Ihottumat ja närästys ovat pittalle tyypillisiä. Pittalla on selkeät tavoitteet: hän on luontainen johtaja. Kun pittaa on kehossa liikaa, ihminen voi olla äkkipikainen ja stressata, vaikka kaikki olisi hyvin.

Kapha-ihminen on luonteeltaan rauhallinen, rakastava ja kärsivällinen. Hän nauttii rutiineista yli kaiken. Kehotyypeistä kapha on isokokoisin: paino nousee helposti, ja laihduttaminen on vaikeaa. Kapha voi kärsiä astmasta, allergioista sekä sydänsairauksista – siksi liikunta on hänelle tärkeää.

Lanteille kertyneisiin grilliruokiin ja terassidrinkkeihin tartutaan nyt lempeästi. Olo kevenee ja turvotus katoaa jo parissa viikossa raikkaalla ruokavaliolla ja arkiliikunnalla.

Huh, nyt turvottaa. Montakohan jätskiä on tullut syötyä? Loman jälkeen tekee mieli palata ruotuun, raikastaa ruokavaliota ja saada liikunnasta energiaa. Eikä haittaa, jos siinä sivussa putoaisi muutama ylimääräinen kilo.

Jotta muutaman kilon pudotus onnistuisi pysyvästi, keventäjän kannattaa panostaa säännölliseen arkirytmiin.

– Jos lomalla on ottanut monta viikkoa iisisti, rutiinit ovat ykkösjuttu, sanoo personal trainer Päivi Pelkonen.

Pöhöttynyt olo karisee jo parissa viikossa syömällä ravintorikkaasti 4–6 kertaa päivässä, harrastamalla arkiliikuntaa, palautumalla hyvillä yöunilla ja pitämällä viikossa pari lepopäivää.

"Tauon jälkeen ei pidä odottaa itseltään samoja suorituksia kuin ennen lomaa."

Pelkonen painottaa, että lomalta palaavan on olennaista olla itselleen lempeä. Pysyviä tuloksia ei koskaan saavuteta kuukauden raivokkaalla kuntokuurilla. Hikoilun pariin pitää palata himmaillen, vaikka loikoilun jälkeen tekisikin mieli ravata jumpissa päivittäin.

– Tauon jälkeen ei pidä odottaa itseltään samoja suorituksia kuin ennen lomaa. Muuten voi sairastua, ylirasittua ja herännyt motivaatio voikin kadota. Arkinen hyötyliikunta on kaikkein tärkeintä, Pelkonen ohjeistaa.

Liikuntaakin tärkeämpää on tehdä vähitellen pieniä muutoksia ruokavalioon. Sen vaikutus painonpudotuksessa on jopa 80 prosenttia.

Terveelliseen arkiruokavalioon on helppo palata simppelin viikko-ohjelman avulla. Ravintovalmentaja Vilma Kohosen suunnittelemassa ohjelmassa jutun lopussa ei lasketa kaloreita.

70-kiloinen tarvitsee vuorokaudessa noin 70 grammaa proteiinia.

Kasvikset

Syö reilusti vihanneksia, juureksia, palkokasveja, marjoja ja hedelmiä.
Kuusi kourallista kasviksia päivässä on hyvä määrä, täytä lounaalla ja päivällisellä vähintään puolet lautasesta eri kasviksilla.

Proteiini

Proteiini tekee helpommin kylläiseksi kuin hiilihydraatit ja rasva.
Lisäksi lihakset tarvitsevat proteiinia kehittyäkseen ja palautuakseen.
Proteiinien liiallinen tankkaaminen ei hyödytä laihduttajaa: perusliikkuja tarvitsee proteiinia vuorokaudessa gramman painokiloa kohden.

Esimerkiksi 70-kiloinen tarvitsee vuorokaudessa noin 70 grammaa proteiinia, joka kannattaa nauttia pitkin päivää. Esimerkiksi kämmenellisessä lihaa on noin 40 grammaa proteiinia.

Kuidut

Hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja ja kuituja saa tummasta pastasta, riisistä, tummasta leivästä, marjoista ja hedelmistä. Ne pitävät kylläisenä pidempään kuin nopeat hiilarit.

Marjat

Syö päivittäin kaksi–kolme kourallista marjoja pakasteena tai tuoreena.
Marjat uppoavat helposti smoothieihin sekä puuroihin, ja niitä voi ripotella jogurtin päälle.
Marjoissa on kehoa puhdistavia ja puolustavia antioksidantteja, vitamiineja ja kuituja.

Pähkinät ja siemenet

Lisää smoothieen ja puuroon tai nappaa pussillinen proteiinipitoista välipalaa laukkuun.
Pähkinöissä ja siemenissä on keventäjälle erityisen hyvin sopivia hyviä rasvoja.

Hyviä rasvoja

Nivelet, hermot, muisti ja näkö tarvitsevat pehmeitä rasvoja, mutta ne kiihdyttävät myös rasvanpolttoa. Pehmeitä rasvoja on esimerkiksi avokadossa, oliiviöljyssä, pähkinöissä ja lohessa. Jos epäröit hyvien rasvojen saantiasi, lorauta salaattiin tai lämpimään ruokaan 1–2 teelusikallista oliiviöljyä.

Kun pidät kiinni proteiinirikkaista välipaloista, ei tee mieli herkutella illalla. Kuva: Sanoma arkisto
Kun pidät kiinni proteiinirikkaista välipaloista, ei tee mieli herkutella illalla. Kuva: Sanoma arkisto

Vältä näitä

Nopeat hiilarit

Vältä nopeita höttöhiilareita kuten herkkuja, vaaleaa leipää, pastaa, valkaistua riisiä ja makeutettuja jogurtteja. Niistä saat vain energiapiikin, mutta et pidempään kestävää kylläistä oloa.

Paistetut ruuat

Karta ylimääräistä rasvaa ja opettele höyryttämään! Se säilyttää ruuan vitamiinit, värin ja rakenteen. Kasvikset voi höyryttää vaikka näin: Lisää kattilan pohjalle 4–5 cm vettä. Aseta ritilä kattilaan ja lado ritilälle kasviksia kypsymisjärjestyksessä. Höyryttäminen on fiksumpaa kuin keittäminen, koska ravintoaineet eivät huuhtoudu keitinveteen.

Sokeri ja lisätty sokeri

Sokeri ja sokeroidut tuotteet lihottavat, eivätkä pidä nälkää poissa hetkeä pidempään. Sokeria on helppoa karsia pelkän näön varassa: kieltäydy limsoista, mehuista, leivoksista ja karkeista sekä vilkaise einesten ainesosaluetteloita.
Esimerkiksi maustetuissa jogurteissa, kuivatuissa hedelmissä ja ketsupissa on paljon lisättyä sokeria.

Viikon ruokalista: