Syyllisyys on elintärkeä tunne, mutta hallitsevana se vie ilon elämästä. Miksi kannamme läheisten onnea harteillamme?

Sain vuosia sitten puhelun, jonka muistan edelleen. Itkuinen ääni kertoi, että ystävämme oli ahdistunut. Oli ollut jo pitkään, mutta minä en ollut tiennyt.

Miten en huomannut mitään, soimasin itseäni. Miksi en ollut läsnä? Miksi en kysellyt vointia – soittanut sen sijaan, että vain ajattelin soittavani? Miksi suoritin omaa elämääni laput silmillä?

Ehkä siksi, että elin kiireistä, uutta elämänvaihetta. Olin joka ilta menossa, ja arkeni tuntui jännittävältä. Mieleeni ei tullut tarkkailla, miten ympärilläni voidaan.

Jälkikäteen tunsin järkyttävää syyllisyyttä. Vielä vuosien jälkeenkin mietin, miten olisin voinut tehdä läheiseni elämästä onnellisempaa.

Syyllisyys on todella yleinen tunne, sanoo sosiaalipsykologi ja moraalisten emootioiden tutkija Mia Silfver-Kuhalampi.

– Lähisuhteisiin liittyvä syyllisyys on tavallisin syyllisyyden muoto.

Syyllisyyttä tunnetaan niin perhesuhteissa, parisuhteissa kuin ystävyyssuhteissakin: riidoista, poissaolosta, oman ajan riittämättömyydestä. Kuten eräs nainen kertoo: ”Tunnen syyllisyyttä siitä, että en jaksa olla kärsivällinen mieheni kanssa. Hän on monesti väsyneenä tyly, ja välillä minulta menee tosi helposti pinna, vaikka voisin olla ymmärtäväinen ja antaa hänen palautua rauhassa. Ei kukaan jaksa aina huomioida kaikkia. Silloin olisi parempi olla pakottamatta, keskittyä vain omaan olemiseen eikä hakea toiselta mitään.”

– Useammin syyllisyys liittyy siihen, mitä on tehnyt, kuin siihen, mitä on jättänyt tekemättä, Silfver-Kuhalampi sanoo.

"Useammin syyllisyys liittyy siihen, mitä on tehnyt, kuin siihen, mitä on jättänyt tekemättä."

Syyllisyyttä ei kannata liikaa kauhistella, sillä se on yksi ihmisen perustunteista. Jos syyllisyyttä ei tuntisi lainkaan, toisten kanssa eläminen olisi vaikeaa.

– Olisimme petoja toisiamme kohtaan, sanoo perheterapeutti ja teologian dosentti Jouko Kiiski.

– Syyllisyys ei tunnu hyvältä, mutta se on tarpeellinen tunne ja hyvä olla olemassa, Silfver-Kuhalampi lisää.

Moraalin mittari

Syyllisyyttä voi tuntea missä tahansa läheisessä ihmissuhteessa. Yhden vanhemmat ikääntyvät – kannattaisi nähdä nyt, kun vielä elävät. Toisen sisarussuhteet ovat etäiset. Pitäisikö yrittää enemmän, kun kerran sukua ollaan? Kolmannen ystävällä on vaikeaa. Kuuluuko olkapääksi tarjoutua silloinkin, kun ei jaksaisi?

”En pidä juuri yhteyttä sisarusteni kanssa. Asumme eri puolella Suomea ja näemme harvoin. Tunnen syyllisyyttä, koska ajattelen, että vanhimpana yhteydenpito on eniten minun vastuullani. En tiedä, miten rakentaa suhdetta.”

”Minulla on usein syyllinen olo siitä, että en jaksa ymmärtää kaveriani, jolla on isoja henkisiä ongelmia. Hän on sairastanut niin kauan, että elämä on käpertynyt sairauden ympärille. Tuntuu, että pitäisi jaksaa ymmärtää ja tsempata paremmin, mutta en voi olla ajattelematta, että vaihda jo levyä. Totta kai hän sen tekisi, jos pystyisi.”

Syyllisyys perustuu mielikuvaan siitä, miten kuuluu käyttäytyä. Se iskee, jos rikkoo kirjoittamattomia sääntöjä, omia tai yhteisiä periaatteita.

Yksi kaikkien tuntemista periaatteista on, että läheisiin kuuluu pitää yhteyttä.

– Jos joku ihminen sitten jää unohduksiin, siitä tuntee syyllisyyttä. Se on ihan normaalia, Jouko Kiiski sanoo.

Syyllisyys ei ole sama asia kuin häpeä tai velvollisuudentunto: syyllisyyttä tunnetaan teoista, häpeää siitä, millaisia olemme ihmisinä.

– Toisin kuin velvollisuudentunteeseen, syyllisyydentunteeseen liittyy halu korjata asioita, Silfver-Kuhalampi sanoo.

Syyllisyyttä tuntevaa vaivaa usein riittämättömyyden tunne: on työ, lapset, parisuhde ja iäkkäät vanhemmat. Mitä jos en jaksakaan kaikkea?

Samalla tulee miettineeksi sitä, millainen ihminen haluaisi olla. Ehkä se, joka kutsuu yksinäisen ystävän joulunviettoon ja tapaa sairaita vanhempiaan joka viikonloppu? Todellisuudessa se voi käydä raskaaksi.

– Syyllisyys on viesti siitä, ettei ole tehnyt omien moraalistandardien mukaan oikein, Silfver-Kuhalampi kiteyttää.

”Tunnen syyllisyyttä, etten ole läheinen isäni kanssa. Eikö tyttären kuuluisi olla kiinnostunut isästään? Haluta nähdä? Hermoja kiristää jo, jos isän kanssa pitää puhua puhelimessa. Olen monestakin asiasta katkera isälleni, ja joudun tasapainoilemaan katkeruuden ja syyllisyyden välimaastossa.”

Jos läheisten näkemisestä tulee velvollisuus, perimmäinen syy yhteydenpitoon unohtuu. Syyllisyyttä voi lieventää pohtimalla, miksi rakkaat oikeastaan ovat elämässä. Eikö yhteydenpidon pitäisi lähteä syyllisyyden sijaan halusta viettää aikaa toisen kanssa?

– Jos syyllisyys saa aikaan sen, että menee tapaamaan läheistään, se ei ole huono asia, Silfver-Kuhalampi muistuttaa.

Kuin kahle jalassa

Jos syyllisyyden tunne tulee ja menee eikä vaikeuta elämää, se ei yleensä ole ongelma. Jos syyllisyys taas on jatkuvaa eikä sille ole selvää syytä, se kuormittaa ja vie iloa elämästä.

Huolestuttava merkki on, jos syyllisyys aiheuttaa esimerkiksi stressiä tai masennusta.

– Liiallista syyllisyys on, kun se alkaa kahlita ja rajoittaa elämää ja tulee mieleen ensimmäisenä aamulla ja viimeisenä illalla, Jouko Kiiski sanoo.

"Liiallista syyllisyys on, kun se alkaa kahlita ja rajoittaa elämää ja tulee mieleen ensimmäisenä aamulla ja viimeisenä illalla."

Liiallinen syyllisyys vie voimia ja tekee apaattiseksi. Fyysisiäkin oireita voi olla: rinnasta puristaa tai tuntuu kuin vetäisi perässään kivirekeä.

Syntipukin roolin saattaa saada tahtomattaankin. Esimerkiksi avioerotilanteessa omaa syyllisyyttä on usein tapana minimoida ja kumppanin syyllisyyttä maksimoida. Omaa syyllisyyttä ikään kuin siirretään toisen kannettavaksi.

– Se on defenssi. Syyllisyys on aika raskas ja kuormittava tunne. Kuka sitä nyt haluaa kokea? Kiiski sanoo.

Syntipukin rooliin saattaa joutua muissakin läheisissä ihmissuhteissa. Pahimmillaan roolin vangiksi jäävä voi kuormittua pahasti.

Jotkut ovat herkempiä syyllistymään kuin toiset. Jos on muutenkin tunnollinen huolehtija, kantaa helposti huolta muiden onnesta.

– On myös jossain määrin synnynnäinen ominaisuus, kuinka negatiivisia tunteita on taipumus kokea. On vähän epäreiluakin, että jotkut vain syntyvät onnellisempina, Mia Silfver-Kuhalampi sanoo.

”Halusin yhtenä vuonna viettää joulun ystäväporukassa enkä vanhempieni luona. Kaipasin vaihtelua. Kaverijoulu oli mahtava ja ikimuistoinen, mutta tunsin syyllisyyttä , että ’hylkäsin’ vanhempani tärkeimpänä perhejuhlana. Ehkä olen perinyt taipumuksen äidiltäni, hänkin on kova syyllistymään.”

Tunteen vanki

Syyllisyydestä vapautuminen on hankalaa, koska syyllisyys on tunne – ja kuka nyt tunteilleen paljonkaan mahtaa.

– Tunnemme syyllisyyttä, vaikka joku sanoisi, ettei kannattaisi, Jouko Kiiski sanoo.

On ihan tervettä syyllistyä, jos ei ole ollut läsnä silloin, kun olisi voinut. Jos on oikeasti loukannut läheistä tai laiminlyönyt tärkeää ihmissuhdetta, on parasta myöntää virheensä ja koettaa korjata tilanne.

Joskus syyllisyys iskee vasta läheisen kuoleman jälkeen: miksen tehnyt jotain, kun olisin vielä voinut? Tunteesta pääsee vain antamalla itselleen anteeksi.

– Täytyy ajatella, ettei tee muissa ihmissuhteissa samaa uudestaan, Silfver-Kuhalampi sanoo.

Vaikka syyllisyyteen olisi syytä, omaa elämäntilannettaan ei saa unohtaa. On turha potea syyllisyyttä tilanteista, joissa ei olisi ollut voimia toimia toisin.

Ulkopuolisille läheisille puhuminen voi helpottaa oloa.

– Yleensä syyllisyyden kokemus helpottaa, kun sitä pystyy käsittelemään, Kiiski sanoo.

Ulkopuolinen näkee usein helpommin, milloin syyllisyys ei enää tunnu kohtuulliselta ja aiheuttaa liikaa stressiä. Jos ei huolehdi itsestään, ei jaksa huolehtia muistakaan.

"Eikö ihmisyyteen kuulu myös se, että ymmärrämme oman rajallisuutemme?"

– Kaikki me teemme virheitä. Ja eikö ihmisyyteen kuulu myös se, että ymmärrämme oman rajallisuutemme? Kiiski sanoo.

Itse pääsin syyllisyydestä ajattelemalla, että menneille en voi mitään, mutta tulevalle paljonkin. Olen soittanut, tavannut ja viestinyt useammin. Ja antanut vähän armoa itselleni.

Vastuu toisen onnellisuudesta kun ei lopulta kuulu kellekään muulle.

– Kukaan ei voi olla täysin vastuussa toisen elämästä, Silfver-Kuhalampi sanoo.

Lue myös:

Syyllisyys, paras ystäväsi

Loppuu se piehtarointi! Ohjeet väärästä syyllisyydestä vapautumiseen

Irti äidin vallasta – näin parannat äitisuhdettasi

Nurkantakalainen

Miksi podemme turhaa syyllisyyttä?

Artikkelissa käsitellään vain "minun" syyllisyyttäni. Eikö olisi hyvä käsitellä myös koko Suomen kansan syyllisyyttä? Suomen kansa on "kuuluisa" siitä, että se aina ja joka paikassa tuntee ja näköjään haluaa tuntea syyllisyyttä. Mikä maa ruoskii itseään samalla lailla kuin suomalaiset? Ei mikään. Mikä maa kuvittelee olevansa syyllinen viime sotiin? Miksi todellinen syyllinen, Neuvostoliitto ja Stalin, unohdetaan täysin? Voisi sanoa, että suomalaiset ovat omalla tavallaan syyllisiä hulluja...
Lue kommentti
Musta lammas

Miksi podemme turhaa syyllisyyttä?

Itse kärsin syyllisyydestä ja häpeästä koko lapsuus- ja nuoruusikäni. Joskus ihmettelin teininä, miksi elän syyllisyyden vallassa. Kärsin syyllisyydestä silloinkin, kun siihen ei ollut mitään syytä. Tämä loppui aikuisena, kun aloin pohtia lapsuuttani. Äitini hallitsi martyyriudella ja isääni pelkäsin aina hänen arvaamattomuutensa takia. Meillä ei saanut olla tunteita, minua vähäteltiin ja naureskeltiin vieraille sekä vertailtiin isosiskooni. Edes onnistumisista ei saanut iloita. Meille lapsille...
Lue kommentti

Vedä pikahiki pintaan ja ehdit vielä sohvallekin löhöilemään.

Tarvitset nämä: yksi isompi kahvakuula (8–16 kg) ja kaksi samankokoista kahvakuulaa (6–12 kg) sekä step-lauta tai jokin muu taso, jolle hypätä.

  • 15 x etuheilautus kahvakuulalla
  • 10 x kulmasoutu kahvakuulalla
  • 15 x thruster kahvakuulalla
  • 10 x lattiapenkki kahvakuulalla
  • 15 x tasajalkahyppy step-laudalle
  • 10 x sivurutistukset lankussa

Tee kaikki sarjat peräkkäin ja tee niitä niin monta 20 minuutissa kuin ehdit. Pidä taukoja silloin, kun siltä tuntuu. Aloita mieluummin hitaammin kuin ihan täysillä, sillä 20 minuuttia on pitkä aika. Liikkeet kehittävät monipuolisesti sekä lihaskuntoa että aerobista kuntoa.

Vinkit antoi ja treenin laati fysioterapeutti ja personal trainer Jessica Reiman, Fressi Kamppi.

Kun hiuspohja pöllyää tai tukka makaa liiskana, pitää päänahkaa hoitaa oikeilla tuotteilla.

Pipokausi painaa pälle, mutta ennen kuin talven valkohiutaleita edes näkyy taivaalla, niitä alkaa kummasti leijailla olkapäille. Hilseen lisäksi monille aiheuttaa pulmia rasvoittuva päänahka, joka tekee hiuksista elottoman liuskan.

Pölytys kuriin

Kuiva hilse kertoo, ettei hiuspohja voi hyvin. Kutiseva ja pöllähtelevä päänahka on seurausta ihon liiasta kuivumisesta sekä hitaasti toimivista talirauhasista. Joskus kuiva hilse voi olla merkki atooppisesta ihottumasta. Ilmastointi, kuiva huoneilma, stressi tai tuuheuttavat muotoilutuotteet eivät itsessään aiheuta hilsettä mutta voivat pahentaa oireita.

Unique Haircare Omega 3 -hiusöljy kosteuttaa hiuspohjaa jojobaöljyn ja F-vitamiinin avulla. Ravitseva öljy hoitaa omega-3-rasvahappojem sekä rosmariinin avulla erinomaisesti, 17 €.

Hilsesampoot voivat vain pahentaa ongelmaa. Tärkeintä on kunnon kosteutus. Valitse hellävarainen sampoo, joka ei pese hiuspohjaa ja hiuksia natisevan puhtaiksi. Levitä kosteuttava hoitoaine tyveen saakka ja elvytä päänahan verenkiertoa hieromalla. Tehohoidot ja naamiot toimivat kuivina kausina samalla tavalla kuin huulirasva rohtuneilla huulilla.

Phytosquam Anti-Dandruff Moisturizing Shampoo on kuuriluontoinen shampoo kuivan ja herkän hiuspohjan hilseilyyn. Japaninpagodipuu-uute ehkäisee hilseen muodostumista ja rauhoittaa hiuspohjan tulehdusta, 21 €.

Kutina kuriin

Kun päänahassa on isoina liuskoina lähtevää hilsettä, ja iho on kutiseva ja ärtynyt, on kyseessä rasvainen hilse. Se on yksi yleisimmistä hilsetyypeistä, joten keinoja sen taltuttamiseen onneksi löytyy.

Cutrinin BIO+ Clear Anti-Dandruff Peel Mask -naamio sopii myös terveen hiuspohjan kuorintaan kuolleen ihosolukon irrottamiseksi, 16 €.

Yleisin syy on taliköhnäihottuma eli seborrooinen ekseema, jonka aiheuttavat hiuspohjassa normaalistikin elävät rasvahiivat. Kun hiuspohjassa on paljon talia, eli likaa ja rasvaa, hiivasienten kiihtynyt aineenvaihdunta pääsee ärsyttämään ihoa ja aiheuttamaan hilsettä.

Sim Sensitive System 4 Shale Oil 4 sampoon liuskekivioljy tasapainottaa talineritystä ja rahoittaa hiuspohjaa, ja tuote on suunniteltu erityisesti rasvaisen hilseen ongelmiin, 17 €.

Tärkeintä on säännöllinen pesu. Rasvaiseen hilseeseen purevat hilsesampoot. Niitä voi käyttää joko päivittäin tai muutaman kerran viikossa normaalin sampoon rinnalla. Helpotusta saa myös lisäämällä hiuspohjaan hydrokortisonilinimenttiä tai glyserolia sisältävää käsihuuhdetta. Ihmekikka, mutta toimii!

Liiskaletti liehuvaksi

Pesuvälin pidentäminen ei saa rasvoittumista aisoihin, vaan hiukset ovat aina littanat ja elottomat. Miten ne pysyisivät kuohkeina edes päivän?

Jos käytät paljon muotoilutuotteita, pese hiuksesi syväpuhdistavalla sampoolla kerran viikossa. Redken Hair Cleansing Cream vapauttaa hiukset myös metalli- ja mineraalijäämistä hedelmähappojen avulla, 32 €.

Jopa joka kolmannella on rasvoittuva päänahka. Hiusten pesuvälin pidentäminen voi joskus vain pahentaa ongelmaa, sillä rasvaisessa hiuspohjassa viihtyvät myös erilaiset sienet ja hiivat.

Lushin Jumping Juniper -palasampoon nimeen vannovat monet rasvaisesta hiuspohjasta kärsivät. Laventelia ja katajaa sisältävä tuote jättää päänahan raikkaaksi, 14 €.

Oikea hoitokeino on säännöllinen pesu tuuheuttavalla tai rasvoittuvalle päänahalle tarkoitetulla sampoolla. Liian kuivattava sampoo saattaa vain lisätä talineritystä, sillä myös rasvaista ihoa täytyy kosteuttaa. Valitse ilmavaksi jättävä mutta hoitava hoitoaine ja levitä sitä sekä latvoihin että hiuspohjaan. Jätettävät hoitosuihkeet toimivat kevyempään kosteutukseen.

Unitutkija jakaa ihmiset neljään nukkujatyyppiin. Oletko leijona, delfiini, karhu vai susi?

Entäpä, oletko aamuvirkku vai yökukkuja?

Unitottumuksemme määrittävät meille jokaiselle oivallisimmat ajat herätä, syödä, liikkua ja nukkua. Näin uskoo brittiläinen unitutkija, lääkäri Michael Breus.

Breus pitää vastaanottoa Los Angelesissa ja on kirjoittanut useita kirjoja unihäiriöistä. 16 vuotta yksityisellä klinikallaan työskennellyt lääkäri huomasi ensimmäisinä vuosinaan, että hänen normaalit hoitokeinonsa eivät auttaneet unettomuudesta kärsiviin ihmisiin.

– Ymmärsin, että potilaani eivät kärsi unettomuudesta. He osoittautuivat yökukkujiksi. Ainakin jotkut heistä, Breus kertoo Independent-lehdelle.

Breusin mukaan yöukkujat voivat erinomaisesti viikonloppuisin ja lomalla. He menevät nukkumaan noin yhdeltä yöllä ja heräävät aamulla kello 8–9. Mutta kun arki taas koittaa, kukkujat tuntevat itsensä väsyneiksi.

– Huomasin, että heidän sisäinen kellonsa on häiriintynyt.

Tämä oivallus sai Breusin pohtimaan, onko olemassa muita nukkujatyyppejä, joiden sisäinen kello käy eri ajassa valtavirran kanssa. Uudessa kirjassaan The Power of When hän esittelee löydöksensä.

Hän päätyi neljään eri nukkujatyyppiin ja nimesi ne karhuihin, delfiineihin, leijoniin ja susiin. Vahvoja aamuvirkkuja ovat leijonat ja yökukkujia sudet; kumpaankin ryhmään kuuluu noin 15–20 prosenttia kaikista ihmisistä.  

Joka kymmenes on Breusin mukaan delfiini, joka nukkuu kevyesti ja saattaa heräillä monta kertaa yössä. Hekin ovat melkoisen aamuvirkkuja. Lääkäri määritteli nukkujatyypeille muitakin ominaisuuksia. Delfiiniryhmässä on muun muassa paljon perfektionisteja, joiden aineenvaihdunta toimii hyvin. He ovat varuillaan ihmissuhteissaan eivätkä harrasta riitelemisestä.

Lue myös! Tämän vuoksi säpsähdät hereille, kun olet nukahtamassa

Tyypillisin nukkujatyyppi on karhu. Heitä on noin puolet väestöstä, Breus sanoo. He nukkuvat yleensä hyvin ja sikeästi, mielellään vähintään kahdeksan tuntia joka yö. ”Karhut” ovat kuuluisia ruokahalustaan ja ystävällisyydestään.

Ihmisten unitottumusten ja niihin liittyvien persoonallisuuksien kartoittamisen lisäksi Breus suosittelee jokaiselle nukkujatyypille tietynlaista vuorokausirytmiä. Kun ihminen on löytänyt luonnollisen rytminsä, hänen väsymyksensä vähenee ja tuotteliaisuus lisääntyy kuin itsestään – onpa hän sitten täydellinen aamuihminen tai loistava iltaseuralainen.

Selvitä nukkujatyyppisi ja ideaali päivärytmi

Oman nukkujatyyppisi voit selvittää Breusin testillä täällä, tai ehkä tunnistat sen jo lukemalla eri nukkujatyyppien ideaalit päivärytmit. Oletko pitkään aamulla unenpöpperössä vai alatko heti hommiin? Kaipaatko raskasta aamupalaa vai syötkö mieluummin välipaloja iltapäivällä?

Breus on listannut kunkin tyypin parhaat ajat myös liikunnalle, työnteolle ja seksille.

Katso, miten sinun kannattaisi järjestää päiväsi ja rutiinit sen mukaan, oletko leijona, karhu, delfiini vai susi.  

Unettomalle! Nolla tuntia unta viime yönä? Näin selviät päivästä

Aktiivinen leijona menee ajoissa nukkumaan. Kuva: Shutterstock
Aktiivinen leijona menee ajoissa nukkumaan. Kuva: Shutterstock

Leijonan ihannepäivä

05.30–06.00 Herätys ja toimintaa! Leijonat ovat täydessä terässä heti herättyään. Heille sopii varhainen aamupala, joka täyttää mahan. Harva leijona on ylipainoinen, sillä he syövät terveellisesti.

06.00–07.30 Leijonat ovat heitä, jotka hyötyvät eniten aamuseksistä. He ovat usein iltaunisia ja päivät venyvät helposti töissä, koska moni leijonista ylenee toimitusjohtajaksi tai muihin korkeisiin tehtäviin. Virkeä leijona nauttii varhaisista lemmenleikeistä ja saa niistä puhtia päivään.

07.30–10.00 Varhaiset herätykset saavat leijonat kaipaamaan pientä välipalaa jo silloin, kun muut syövät vasta aamiaistaan. Tämä on leijonien huippuaikaa, joka kannattaa käyttää ajattelutyöhön.

Suosittelemme! 5 minuuttia riittää – piristä ilmettä pikakasvohoidolla

12.00–13.00 Nauti päivänvalosta ja lounaasta – mutta älä hiilareista! Ne tekevät iltapäivällä uneliaan olon.

13.00–17.00 Tässä vaiheessa päivää on luonnollista, että leijona alkaa hieman nuutua. Uusien ideoiden ja kaiken vapaan luomisen paras hetki on nyt!

17.00–18.00 Lähde liikkumaan! Vaikka leijonat ovatkin aamuvirkkuja, varhainen liikuntahetki on hyvä siirtää illansuuhun – eli sinne, missä energiaa tarvitaan eniten.

18.00–19.30 Illallisaika! Kenties nyt maistuisi yksi drinkki, kuten unitutkija suosittelee?

19.30–22.00 Leijonat kömpisivät mieluiten jo sänkyyn ja vetäisivät peiton päällensä. Mutta jos he ovat noudattaneet unitutkijan ohjeita, he ovat nyt poikkeuksellisesti pirteitä ja ehtivät vielä sosiaalisille riennoilleen. 

22.30–01.30 Levollinen uni alkaa maistua tässä vaiheessa, mikäli leijonat ovat ylittäneet itsensä ja malttaneet kokeilla uutta päivärytmiään.

Delfiini ei hellitä ja on melkein kuin puoliksi hereillä koko ajan. Kuva: Shutterstock
Delfiini ei hellitä ja on melkein kuin puoliksi hereillä koko ajan. Kuva: Shutterstock

Delfiinin ihannepäivä

06.30–07.30 Tyypillinen delfiini on hereillä, mutta hän on liian väsynyt noustakseen ylös ja liian virkeä jäädäkseen sänkyyn. Silloin olisi paras nousta ylös ja harrastaa jotain liikuntaa.

07.30–09.00 Delfiineille sopii proteiinipitoinen aamupala. Hiilarit eivät sovi delfiinien aamuun, sillä ne tekevät ihmistyypin hitaaksi ja uneliaaksi.

09.00–12.00 Delfiinit ovat yleensä tässä kohti päivää niin sumussa, että kuppi kahvia saattaisi olla hyväksi. Jos aikatauluun kuuluu töitä, ne kannattaa tehdä omassa rauhassa. Tiimitöistä delfiinityypit eivät pidä muutenkaan, eivätkä varsinkaan tässä kohti päivää.

12.00–13.00 Delfiineillä on paha tapa unohtaa lounas. Terveellinen ateria keskipäivän tienoolla auttaa pysymään hereillä ja ajatukset tasapainossa.

13.00–16.00 Tämä on delfiinien suosikkiaikaa päiväunille, mutta Breusin mukaan päikkäreitä parempaa toimintaa olisi kävelylle lähteminen.

16.00–18.00 Pitääkö sinun tehdä jotain aivotyötä? Illansuu on valppaille delfiineille parasta aikaa projektien ja raporttien valmisteluun.

18.00–19.00 Hyperaktiivisten delfiinien mieli muuttuu iltaa kohti entistä levottomammaksi. Ennen ruokailua heille suositellaan puolentunnin hiljaista hetkeä, esimerkiksi meditoiden.

19.00–20.00 Hiilihydraattia sisältävä illallinen rauhoittaa virkeää delfiiniä. Katso siis, että lautasellasi on perunaa, pastaa tai muuta hiilaria.

20.00–20.30 Seksiä, kiitos!

20.30–23.30 Kierroksilla käyvät delfiinit eivät hyödy sängyssä pyöriskelystä. Ennen nukkumaan menoa heidän on syytä katsoa televisiota tai nauttia lasi viiniä – mutta viimeinen huikka kannattaa ottaa ennen kello 21.

23.30 Nukkumaan! Delfiinit pärjäävät usein kuuden tunnin yöunilla. Jos et saa unta tässä vaiheessa, kokeile erilaisia nukahtamiskeinoja.

Suosittelemme! Eikö uni tule? 14 + 8 vinkkiä, jotka auttavat

Talviunillehan tästä joutaisi. Kuva: Shutterstock
Talviunillehan tästä joutaisi. Kuva: Shutterstock

Karhun ihannepäivä

07.00–07.30 Painatko sinäkin usein torkkunappulaa? Tyypillinen karhu torkuttaa ainakin kahdesti, vaikka enemmän hyötyä olisi kävelylle lähtemisestä tai pikaseksistä.

07.30–09.00 Karhut rakastavat ruokaa ja he nauttivat välipaloja aina, kun vain voivat. Proteiinit kuuluvat ihanneaamupalaan, mutta hiilihydraatit ja kahvi eivät.

09.00–10.00 Auringonvalo määrää pitkälti karhujen vireystilaa. He voivat olla pitkään aamulla unenpöpperöisiä. Pieni kävely luonnonvalossa viimeistään tässä kohti aamua auttaa herättämään karhun hitaalla käyvät aivot.

Mielenkiintoista! Kuluuko aamu pökkyrässä? Oletkin ehkä unihumalassa

10.00–12.00 Nyt on kahvikupin ja tärkeiden töiden aika. Ennen keskipäivää karhujen älykkyys on huipussaan; nyt kannattaa tehdä alta pois vaativimmat hommat.

12.00–13.00 Lounastauolla karhu hyötyy eniten puolen tunnin kävelystä ennen ruokailua. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa, joka on monesti karhuilla jumissa.

13.00–15.00 Väsyttääkö? Iltapäiväkooman saa kuriin meditoimalla tai tosi pienillä päiväunilla – ei suklaapatukalla.

15.00–18.00 Myöhäinen iltapäivä sopii sosiaalisiin tapaamisiin ja esiintymisiin. Minivälipala eli noin 250 kalorin ateria pitää aivot skarppina.

18.00–19.00 Liikuntaa!

19.00–20.30 Yleensä karhut kaipaavat illallista jo kuuden aikoihin, mutta tunnin siirto voi auttaa myöhäisen illan mielitekojen vastustamisessa. Ruokaileminen kolme tuntia ennen nukkumaan menemistä sopii karhuille.

20.30–22.00 Kuuma kylpy ja kirja tai kevyt jutustelu rytmittävät kohti yöunia.

22.00–23.00 Sulje puhelimet ja hae nautintoa seksistä!

23.00 Hyvää yötä!

Tekisikö sinunkin mieli käpertyä tällä tavoin vasta aamuyöstä? Kuva: Shutterstock
Tekisikö sinunkin mieli käpertyä tällä tavoin vasta aamuyöstä? Kuva: Shutterstock

Suden ihannepäivä

07.00–07.30 Susityypit eivät mielellään heräisi ennen aamuyhdeksää. Herätys kello 7 vaatii kaksi kelloa ja noin puolen tunnin tuumaustauon.

07.30–08.30 Kahvi ei pelasta aamu-unista, mutta kunnon aamiainen sopii herättäjäksi.

08.30–11.00 Suuntaa ulos kävelylle, ja aivosumu on pois kello 10 mennessä. Lemmenleikit piristäisivät myös suden aamua – mutta ethän nukahda uudelleen?

11.00–13.00 Hienoa, jos olet pystynyt olemaan erossa kofeiinista tähän saakka. Pidä kahvihetki näihin aikoihin päivästä!

13.00–14.00 Päivä alkaa hiljalleen valjeta ja harmaus häipyä. Lounas ystävien kanssa sopisi hyvin tähän väliin.

14.00–16.00 Kahden tunnin kuluttua lounaasta suden energiapiikki on korkeimmillaan. Työpäivä alkaa oikeastaan vasta nyt.

16.00–18.00 Delfiinit, karhut ja leijonat ovat tällä hetkellä äärettömän väsyneitä, mutta susijengi saa paljon aikaan. Nyt on hyvä hetki vakuuttaa pomo tai tehdä kotitöitä.

18.00–20.00 Koska iltalataus on niin suuri, susi hyötyy myöhäisestä jumpasta.

Lue myös! Iltakävely auttaa nukahtamaan – tässä syy

20.00–21.00 Kenellepä ruoka ei maistuisi jo? Käy siis illallisen kimppuun.

21.00–23.00 Paras hetki päivästä on käsillä: miksi et käyttäisi sitä petipuuhiin? Sudet ovat riskinottajia ja seksuaalisesti aktiivisia tyyppejä, joille seksi sopii niin aamulla kuin illalla.

23.00–00.00 Laske kierroksia lisää! Sulje turhaan valvottavat ruudut, ota rennosti ja käy vaikkapa kuumassa suihkussa.

00.00–00.30 Pari viikon sitoutuminen uuteen aikatauluun pitäisi tuoda unen viimeistään puolenyön jälkeen.

Lähteet myös: Daily Mail ja The Telegraph

Oletko nukkujatyypiltäsi karhu, delfiini, susi vai leijona?

Raskaustesti voi näyttää plussaa jo päiviä ennen kuin kuukautisten olisi pitänyt alkaa. Silti kannattaa odottaa.

Moni haluaa tietää mahdollisimman nopeasti, onko raskaana – on kyse sitten toivotusta lapsesta tai pelätystä raskaudesta. Markkinoilla on raskaustestejä, jotka lupaavat kertoa tuloksen jo päiviä ennen kuin kuukautisten pitäisi alkaa. 

Testiä ei kuitenkaan pitäisi tehdä ennen kuin kuukautiset ovat myöhässä. Näin sanoo yhdysvaltalaisen Brighamin naistensairaalan gynekologian johtava lääkäri ja Harvardin lääketieteellisen apulaisprofessori Daniela Anne Carusi Glamourin jutussa.

Carusi selittää, että terveen naisen raskaus keskeytyy aivan alkuvaiheessa eli kahden viikon sisällä hedelmöittymisestä 25 prosentin todennäköisyydellä. Jos taas odottaa, kunnes yhdet kuukautiset ovat jääneet välistä, keskenmenon todennäköisyys on enää 15 prosenttia. Terveyskirjaston artikkeli kertoo, että arvioiden mukaan jopa puolet hedelmöityksistä päättyy erittäin varhaiseen keskenmenoon.

”Silloin hedelmöitynyt munasolu on kiinnittynyt kohtuun ja muodostanut sen verran istukkasolukkoa, että raskaustesti on positiivinen. Vuoto kuitenkin alkaa muutaman päivän myöhässä, mahdollisesti tavallista runsaampana”, artikkelissa kirjoitetaan.

On tavallista tulla raskaaksi ja menettää lapsi ennen kuin yhdetkään kuukautiset jäävät tulematta.

Carusin mukaan on tavallista tulla raskaaksi ja menettää lapsi ennen kuin yhdetkään kuukautiset jäävät tulematta. Ja jos asiaa ei edes ehdi huomata, sillä ei ole väliä. Jos taas toivoo kovasti tulevansa raskaaksi ja saa jatkuvasti tietää keskeytymisistä, voi se tuntua musertavalta.

Naiset luulevat usein turhaan, että heissä on jotain vialla, kun näin käy, Carusi kertoo. Sen sijaan varhaisessa vaiheessa keskeytynyt raskaus on oikeastaan myönteinen merkki: se kertoo, että raskaus on mahdollinen.

Jotkut saattavat tehdä testin, jos edessä on tapahtuma, jossa aikoo nauttia alkoholia. Se on turhaa, sanoo Carusi. Hänen mukaansa ei ole tieteellisiä todisteita siitä, että elintapojen muuttaminen paria päivää ennen poisjääneitä kuukautisia olisi tehokkaampaa kuin niiden jälkeen.

Entä jos kuukautiset ovat epäsäännölliset?

Entä jos kuukautiset ovat todella epäsäännölliset, kuten aikuisillakin naisilla toisinaan on? Väestöliitto kehottaa siinä tapauksessa tekemään testin 3–4 viikon kuluttua suojaamattomasta seksistä.

Poikkeuksiakin on. Terveysasemalla raskaustesti otetaan yleensä verestä, josta sen voi nähdä aikaisemmin kuin virtsasta. Tämä on tarpeen varsinkin silloin, jos on syytä epäillä kohdunulkoista raskautta äkillisten alavatsakipujen vuoksi.