Koko ikänsä liikuntaa kammonneesta sohvaperunasta tuli 39-vuotiaana intomielinen liikkuja. Se vaati ison kriisin, juoksutrikoot, hyvän kaverin, häpeän voittamista ja sometsemppausta. Jälkikäteen tosin tuntuu, että muutos tapahtui ihmeellisen helposti.

31. elokuuta 2015 laitoin Facebookiin kuvan saatesanoin:

Semmosta vaan, että piti hankkiutua kesälomalla kuntoon mutta kävin sit tänään ekan kerran vuoteen tai kahteen (ehkä kolmeen) ottamassa pari juoksuaskelta. Myös sillä tavalla merkittävä päivä, että ensimmäistä kertaa elämässäni menin julkiselle paikalle juoksutrikoissa. Niitä oli kyllä vaikea saada selfieen.

 

 

 

Tuolloin en vielä tiennyt, että siitä alkoi juoksupäiväkirjani. Niin kauan kuin muistan, minulla on ollut epäliikunnallisen ihmisen identiteetti. Lapsena vielä tanhusin, juoksentelin metsissä ja hypin järveen riemusta kiljuen. 80-lukulainen koululiikuntako teki ikiliikkujasta kömpelyksen?

Traumatisoiduinko siitä, etten koskaan oppinut kärrynpyörää tai lyömään pesäpalloa? Hiihtokisat nostattivat palan kurkkuun. Jossain vaiheessa päähäni iskostui, ettei minulla myöskään ole koordinaatiokykyä eikä rytmitajua. Aerobic ei siis tullut kuuloonkaan, vaikka kaikki jumppasivat Jane Fondan ja Anne Sällylän tahtiin.

Liikkumisesta katosi ilo, tilalle asettui häpeä. Liikunnasta tuli yksi iso epämukavuusalue, kunniankenttä, jolla näin itseni aina muita huonompana. Siksi satunnaiset lajikokeilut ovat tyssänneet ennen kuin ovat ehtineet kunnolla alkaa. Häpeä seurasi pururadallekin, vaikka olisin puuskuttanut siellä yksin. Epäliikunnallisen kuntolaji on kävely, koska siinä on vaikea mokata. Kiistelin ystävieni kanssa siitä, voiko kävelyä kutsua lenkkeilyksi – se kun kuulostaisi urheilullisemmalta, ja kukapa ei haluaisi vaikuttaa nykyään urheilulliselta.

Halusin kyllä ryhtyä liikunnalliseksi – raihnaisen vanhuuden pelossa, velttouteeni kyllästyneenä ja laiskuudestani syyllistyneenä. Mutta se olisi vaatinut liikunnan aloittamista, mikä tuntui jo ajatuksena vaivalloiselta. Siirsin kuntoprojektiani aina epämääräiseen tulevaisuuteen. Yksi takaraja ohittui viime kesänä. Vietin neljä viikkoa mökillä, jolta kuvittelin palaavani hyvinvoivana kaupunkiin. En palannut. En uskaltanut mennä lenkille, koska metsätiellä käyskenteli karhuemo ja pentunsa. Iskemätön kahvakuulakin jäi sateeseen laiturille.

 

 

Tärkeintä on liikkeellelähtö

Viime elokuun viimeisenä päivänä siis vedin vihdoin ylleni ensimmäistä kertaa elämässäni juoksutrikoot. Sellaiset varta vasten hommaan tarkoitetut pinkeät pöksyt. Tuntui ylväältä, sporttiselta.

Ulkona tuo olo karisi äkkiä. Trikoot rupesivat tuntumaan lähinnä noloilta. Hädin tuskin jaksoin puuskuttaa kilometrin, kun alkoi kyrsiäkin niin, että kävelin loppumatkan. Facebookissa sain kannustusta:

Onko olemassa ihmistyyppi, joka ei koskaan ikinä milloinkaan opi tykkäämään juoksemisesta?

Heti tuli monta ON!!!-vastausta.

Ilmoja en voinut syyttää. Syksy oli poikkeuksellisen lämmin, suorastaan veti ulos. Työntäviäkin tekijöitä oli. Elämäni oli ajautunut kriisiin, jonka syy tai seuraus oli ero pitkästä parisuhteesta. Tyhjä koti ei houkutellut jäämään sohvalle, vaikka lötköttely oli ennen ollut lempipuuhaani.

Entisessä elämässäni perustelin laiskat tv-illat sillä, että tarvitsin rentoutusta kiireisen työpäivän jälkeen. Olin usein väsynyt ja vetelä. Luulin, että halusin vain pötkötellä ja ladata akkuja. Niin kai kuvittelee, kun ei tiedä paremmasta. Sisäistin tutkimuksen, jonka mukaan on olemassa ihmistyyppi, joka ei saa liikunnasta mielihyvää. Kuuluin mielestäni ilmiselvästi tällaisiin endorfiinirajoitteisiin, joille kuntoilu on ikuisesti pakkopullaa.

 

 

Liikunnan aloittaminen on epäliikunnalliselle vaikeaa, koska mikään laji ei tunnu omalta vaan kaikki todella vierailta. Punttisalien ja ryhmäliikuntatuntien häpeäkynnys oli minulle liian korkea. Sen sijaan netissä on sellaisia houkuttelevia tarjouksia kuin Maailman helpoin juoksukoulu. Ne lupaavat, että kuukaudessa kenestä tahansa voi tulla juoksija.

Minun tarvitsi vain ottaa juoksuaskelia kävelyretkilläni. Eihän se heti hyvältä tuntunut.

28. syyskuuta merkitsin someen:

Mitenkä se olikaan, että koska juokseminen alkaa tuntua muultakin kuin pelkästään hirveeltä tai kamalalta? Siinä vaiheessa, kun ihan jokainen 5–105-vuotias ei enää hölkkää ohi? Vaikea uskoa, että ikinä.

Peilissä kivempi ihminen

Sitkeästi hölkkäkävelin läpi repaleisen lokakuun. Alkutahkoamisen jälkeen askel keveni ja puuskutus pieneni nopeasti. Ehkä siksi aloin ensimmäistä kertaa 39-vuotisen elämäni aikana koukuttua liikuntaan. Lenkin jälkeen pidin itsestäni ja punakasta peilikuvastani enemmän. Hymyilin useammin. Tunsin ääriviivani selvemmin. Tässä ei ole mitään erityistä: liikunta tutkitusti nostaa itsetuntoa ja kohentaa mielikuvaa omasta kehosta.

Hiljattain uutisoitiin tutkimuksesta, jonka mukaan liikunta ehkäisee masennusta ja lievittää sitä yhtä hyvin kuin lääkkeet. En kärsinyt masennuksesta, mutta alakuloani liikunta helpotti – niin, että jotkut ehkä jo epäilivät hehkutustani liioitteluksi. Kieltämättä saatan vaikuttaa uskoon tulleelta. Vannon riemun olevan aitoa.

 

 

 

Ihminen kuulemma tajuaa sisäsyntyisesti parhaansa, jos malttaa pysähtyä itsensä äärelle. Näin sanottiin mindfulness-oppaissa, joihin myös höyrähdin. Nyökyttelin teeseille: kyllä, haluan kohdella itseäni hyvin ja alan etsiä asioita, jotka tuottavat iloa. Vuosi sitten en olisi itsekään uskonut, ettei juoksulenkille lähteminen tunnukaan yhtään väkinäiseltä vaan sinne jopa hinkuu.

16. marraskuuta julistin vähän Facebookissakin:

Oon tänä syksynä oppinut juoksemaan! Tämä inspiraatioksi kaikille muille epäliikunnallisille pötköttelijöille: se on ihan mahdollista.

Kun on vauhtiin päästy…

Joulukuussa – kolme kuukautta sen jälkeen kun sonnustauduin ensi kertaa juoksutrikoisiin – tapahtui täydellinen hurahtaminen. Rohkenin lähteä juoksua harrastavan ystäväni peesiin. Mikä voittajafiilis, kun selvisin ensimmäisestä viiden kilometrin lenkistämme kunnialla!

 

 

Aloimme lenkkeillä kolmesti viikossa, viitisen kilometriä eli puolisen tuntia per laaki. Suuri kiitos kunnostani kuuluukin kirittäjälle: yksin annoin periksi helpommin, mutta kaverin kanssa en kehdannut käydä kävelemään.

Tapahtui kaikenlaista ennenkokematonta. Lakkasimme keksimästä tekosyitä: lähdimme sysipimeään tihkuun, vastatuuleen, räntäsateeseen ja vain tosi kovalla pakkasella juoksumatolle.

Mitä kurjempi keli, sitä isompi fiilis lenkin jälkeen. Maalissa heittelimme ylävitosia ja taputtelimme selkiämme. Oltiinpa taas reippaita! Hyvä me! Voi kuulostaa imelältä, mutta tällainen kehuminen on motivaation kannalta kuulemma tärkeää. Tuntuisi toimivan. Siksi ilakoin somessakin.

30. joulukuuta:

Kävin lenkillä, menin baariin, join yhden oluen, ajattelin sitä palautusjuomana, puhuin pääasiassa juoksemisesta, tulin kotiin, tekisi mieli lähteä lenkille. Apua.

Takapakkia, tietysti

Sitten kävi kuten innokkaalle aloittelijalle usein. Tuli takapakkia, kuten elämään ja juoksuun kuuluu.

23. tammikuuta:

Kuin olisi juossut polvia myöten tervassa lyijypainojen kanssa, vaikka keli oli kuin sulhanen. Vaikealta tuntuu nyt. Epäreilultakin.

Sääriä särki, vaikka hoidin niitä tutun pt:n ohjein kylmähautein ja hieromalla, venyttelin ja vedin magnesiumia.

7. helmikuuta:

Oon vähän googlannut ja sanoisin, että diagnoosi on ylikunto. Kaikki oireet täsmäävät.

Olin saanut juoksemisesta valtavasti iloa, mutta nyt kadotin myös unen ja ruokahalun. Lepopulssini huiteli, ja sydämeni tykytti. Eräänä yönä havahduin rintakipuun. Paitani oli kylmästä hiestä märkä.

Särkynyt sydän, lääkäri vahvisti diagnoosiksi. Stressaava elämänvaihe. Tohtori kehotti pitämään lepopäiviä palautumiseen mutta jatkamaan juoksemista. Sehän tekee hyvää mielelle, sydämelle ja aivoille. Jyväskylän yliopiston uuden tutkimuksen mukaan lenkkeily parantaa aivojen toimintaa muun muassa lisäämällä hermosolujen muodostumista hippokampuksessa, mikä edistää oppimista. Juoksuun liittyvät uutiset ovat alkaneet yllättäen innostaa.

 

 

 

23. helmikuuta:

Suurehkon takapakin jälkeen vaikuttaisi, että juoksu (ja sitä myöten koko elämä) kulkee taas ok. Onnellista.

Tuttu häpeä nousee

Juostuani ensimmäisen kymmenen kilometrin lenkkini, hymyilin – no, enemmänkin hihkuin – koko loppuillan. Samanlaista endorfiinieuforiaa ja ihanaa itsetyytyväisyyttä en muista kokeneeni koskaan.

Tietenkin juoksu on sillä tavalla ärsyttävä laji, että joinakin päivinä ei kuljekaan yhtään. Orastava penikkatauti pakottaa hierojalle, askel painaa tonnin ja koko touhu tuntuu tervanjuonnilta. Ylivoimaisesti enemmän on kuitenkin niitä päiviä, jolloin lenkiltä palaa tyytyväisempänä kuin sinne lähti ja tekee mieli tuulettaa itsensä voittaneena.

Seitsemässä kuukaudessa elämä voi näköjään muuttua koko lailla toiseksi, vaikka muutoksen pysyvyys on tietenkin vielä (vahvan) uskon varassa. Juoksun nostattama itsetunto madalsi myös kynnystä kuntosalille. Tai pakko. Tarvitsen nimittäin lihaksia, mikäli haluan jatkaa juoksu-uraani. Monet juoksijan rasitusvammat johtuvat huonosta lihaskunnosta, joten pestasin pt:n laatimaan saliohjelman. Nyt minulla on kerran viikossa jalkapäivä ja toisen kerran keskivartalopäivä. Kuulostaapa se sporttiselta!

Kun keski-iässä alkaa etsiä lihaksiaan, liikehdintää ei voi kuvailla erityisen sulavaksi. Vanha tuttu häpeä nosti päätään kyykkyjen ja lankutusten kanssa ährätessäni. Itsensä sättiminen ei kuitenkaan sovi uuteen ajatteluuni, joten: saan kyllä vielä vedettyä nuo hiton 75 vatsalihasliikettä!

 

 

 

Näyttää pahasti siltä, että epäliikunnallinen identiteettini uhkaa murentua. Tuttuni houkuttelemana aloitin joogankin, vaikka olin kuullut ohjaajan lykkäävän tuntien loppuun yllätyksenä noloja tanssinumeroita ja enkelikorttien voimalauseita. Nykyään siedän ”hörhöhommia” oikein hyvin, mutta kammoan yhä kaikkea koreografiaa vaativaa liikuntaa.

23. maaliskuuta:

Tein tänään ensimmäistä kertaa elämässäni kaksi asiaa. Heräsin kuudelta aamulenkille ja töiden jälkeen menin Kylli Kukkin hatha-joogaan, joka oli ihanan hörhöä, lopuksi vielä tiputanssi ja enkelikortti. Ihmeellisen onnellinen olo.

Uskomatonta kyllä, ei hävettänyt edes tiputanssissa. Paljon.

Katiharko

Näin muutuin sohvaperunasta himoliikkujaksi

Mielestäni erittäin hyvä kirjoitus ja kertookin hyvin siitä, minkälaista sen juoksun tai minkä tahansa muun liikunnan aloittaminen oikeasti on ihan kaikille. Tärkeintä mielestäni on pitää etenkin alkuun liikunta sopivan kevyenä, jotta sitä ensimmäistä romahdusta ei tulisi kovin nopeasti. Jos ylipainoa on paljon, niin järkevät laihdutus metodit käyttöön, jotta ylimääräinen lähtee nopeasti pois jarruttamasta.
Lue kommentti

Vedä pikahiki pintaan ja ehdit vielä sohvallekin löhöilemään.

Tarvitset nämä: yksi isompi kahvakuula (8–16 kg) ja kaksi samankokoista kahvakuulaa (6–12 kg) sekä step-lauta tai jokin muu taso, jolle hypätä.

  • 15 x etuheilautus kahvakuulalla
  • 10 x kulmasoutu kahvakuulalla
  • 15 x thruster kahvakuulalla
  • 10 x lattiapenkki kahvakuulalla
  • 15 x tasajalkahyppy step-laudalle
  • 10 x sivurutistukset lankussa

Tee kaikki sarjat peräkkäin ja tee niitä niin monta 20 minuutissa kuin ehdit. Pidä taukoja silloin, kun siltä tuntuu. Aloita mieluummin hitaammin kuin ihan täysillä, sillä 20 minuuttia on pitkä aika. Liikkeet kehittävät monipuolisesti sekä lihaskuntoa että aerobista kuntoa.

Vinkit antoi ja treenin laati fysioterapeutti ja personal trainer Jessica Reiman, Fressi Kamppi.

Hei sinä sohvalla pötköttelijä! Harkitsetko uuden harrastuksen aloittamista näin syksyn tullen? Ennen kuin teet ratkaisevan lajivalinnan, kannattaa tovi pohtia paitsi omaa luonnetta myös sitä, millaiseen heimoon haluat pyrkiä.

Uuden harrastuksen aloittaminen on tunnetusti sikamaisen vaikeaa, eivätkä totiset laji-intoilijat tee siitä yhtään helpompaa. Seuraavat persoonakuvaukset pohjautuvat vahvasti empiriaan.

Syvähaastattelimme eri lajien harrastajia ja pyysimme heitä paljastamaan todellisen luontonsa. Näin he kuvailevat itseään ja kaltaisiaan, kun ovat täysin rehellisiä.

Juoksija

Kuvittelee olevansa paitsi keskimääräistä sitkeämpi myös henkevämpi. Juoksu ei ole vain liikettä vaan pitkälti filosofiaa: mihin ollaan matkalla, juostaanko itseä pakoon vai vastaan. Pahimpia ovat keski-iän kynnyksellä hurahtaneet, joilla on käsittämätön tarve kertoa juoksuharrastuksestaan ihan jokaiselle kohtaamalleen tutulle ja tuntemattomalle. Julistaa kaikille elämänsä muuttuneen juoksun myötä.

Ja etteikö tsekkailisi muiden juoksijoiden tyylejä ja tekniikkavirheitä? Hah! Ei ikinä myöntäisi juoksevansa linjojensa takia, mutta lukee voitonriemuisena kalorinkulutuslistauksia, kuten kaikkia muitakin tutkimustuloksia juoksun ylivertaisuudesta. Pitää ultrajuoksijoita jumalina ja kävelijöitä (henkisinä) eläkeläisinä, vaikka vetelisi itsekin yli kuuden minuutin kilometriaikoja. (Selittää ne  peruskestävyyden kehittämisellä.)

36 liikuntalajia vertailussa: katso, miten tehokkaasti omasi polttaa kaloreita

Kävelijä (eli Pokémon Go -pelaaja)

Uskottelee sekä muille että itselleen kävelyn olevan ihan oikeaa urheilua. Ottaa pikasprinttejä, jos pelin tutkaan ilmaantuu harvinainen Pokémon, kuten Blastoise tai Charizard. Matkustaa jopa eri kaupunkiin pokémonien perässä. Saattaa kävellä päivän aikana kymmeniä kilometrejä, joten pitää itseään kestävänä ja lajilleen omistautuvana. Vertailee saavutuksiaan netissä tuntemattomien kesken. Alentuisi vaikka vesijuoksemaan, jos uimahallissa olisi pokémoneja ja sinne voisi ottaa kännykän vesitiiviissä pussissa.

Unohda juokseminen! 4 syytä, miksi kävely on ihan oikeaa urheilua

Elämä on ollut vesijuoksijalle ankara, mutta hän onkin juuri siksi jalostunut ihmisenä.

Vesijuoksija

Tietää, että muut dissaavat hän lajiaan, mutta ei välitä, koska on henkisesti vahva – eli vesijuoksee vain jonkin vammansa, kuten polvensa, vuoksi. Elämä on siis ollut hänelle ankara, mutta hän onkin juuri siksi jalostunut ihmisenä. Tuntee olevansa lajin naurettavan imagon yläpuolella, mutta haluaa kuitenkin ehdottomasti erottautua mummoista ja niistä rinnakkain matelijoista, joille vesijuoksu on pelkkä juoruilun oheistoiminto.

Siksi vesijuoksee ylitehokkaasti, tekee käsillään lennokkaita ääriliikkeitä ja hengittää vain oikealla, tehokkaalla hengitystekniikalla. Toivoo, ettei vesijuoksisi enää vuoden päästä, mutta iloitsee epäuskoisena, kun käsivarret ovat kiinteytyneet. Ei leuhki harrastuksellaan, paitsi silloin, kun haluaa esitellä kärsimystään. Välttää katsomasta viereisen altaan uimareita, koska tuntee pelkoa – syystäkin.

Uimari

Ja nyt ei siis TODELLAKAAN puhuta leppoisista sunnuntaiuimareista vaan meistä nopeiden ratojen kuntouimareista, oman elämänsä triathlonisteista. Sellaiseksi tulee viimeistään, kun laittaa teknisten speedojen lisäksi uimahatun ja kilpalasit päähänsä. Uintimatkan pituus ja huippuunsa hiottu tekniikka ratkaisevat.

Sitä ei ikinä kehdata sanoa ääneen, mutta uimahallien nopeilla radoilla uidaan aina ja koko ajan kilpaa muiden kanssauimareiden kanssa. Sininen syvyys vaivuttaa yksinäiseen, lähes meditatiiviseen tilaan, jossa jokainen radalle eksynyt hidastelija saa raivon valtaan: miten toi edes kehtaa tulla tänne? Vesijuoksijat ja hitaiden ratojen uiskentelijat ovat lajina yhtä kaukana nopeista uimareista kuin aurinko maasta. Ja kyllä: myös uinti voi olla välineurheilua. Katsokaa vaikka näiden uimareiden ranteita. Pahempia välineurheilijoita ovat kenties vain golfaajat, skimbaajat, purjehtijat ja pyöräilijät.

Pyöräilijäkin pitää kävelijöitä tylsinä tyyppeinä, vaikka salaa hieman kadehtii heidän elämäniloaan.

Pyöräilijä

Polkee usein pakoon alakuloaan. Pyörän selässä tuntee elävänsä – vapaasti, vaarallisesti ja kuolemaa uhmaten. On siistiä viilettää jyrkkää alamäkeä renkaat väpättäen! Siinä ymmärtää oman kuolevaisuutensa, ja pyörän selässä kaikki paska myös unohtuu nopeammin kuin kävellen. Tuulenvire ja vauhti vievät murheet mukanaan.

Pyöräilijälle kävely on tuskastuttavan hidasta tarpomista, eikä siinä voisi tehdä samalla tavalla spontaaneja mielenmuutoksia kuin pyörällä. Lähikauppaankin menisi pyörällä, mutta harvemmin jaksaa lukkorumbaa. Pyöräilijä pitää juoksijan tavoin kävelijöitä tylsinä tyyppeinä, vaikka salaa hieman kadehtii heidän elämäniloaan ja kärsivällisyyttään – miten he sietävät sitä, että mitään ei tapahdu. (Ilmeisesti huonosti, kun ovat alkaneet pelata Pokémonia.)

Hipsteripyöräilijät on erotettava tavissotkijoista, joille pyöräily on ainoastaan tapa siirtyä paikasta A paikkaan B, sekä niistä ohjusmaisista trikookiitäjistä, jotka eivät harrasta itseironiaa. Totisempia tyyppejä tapaa vain kuntosaleilla.

Spinningin harrastaja

Käy koko ajan kierroksilla, aina monta rautaa tulessa. Käy tyhjentämässä spinningissä päänsä ja samalla lisäämässä kierroksiaan. Menee tunnin jälkeen innokkaana kotiin ja tarttuu keskenjääneisiin asioihin, koska on saanut niin paljon virtaa tunnilta eikä malta olla ikinä paikallaan. Todellinen spinnaaja ei suostu laittamaan klossejaan jalkaan puolen tunnin vuoksi. Spinning-maraton, vähintään 2,5 tunnin veivaus, on suoritus, jota tosiharrastaja kaipaa vähintään kerran viikossa.

 

Arvoasteikon huipulla on treeni, joka aiheuttaa ontumista ja oksentelua.

 

Kuntosalitreenaaja

Kertoo pakkomielteisesti, paljonko nousee penkistä – eikä jää taatusti kenellekään epäselväksi, jos tänään nousi enemmän kuin viime viikolla. Olettaa, että kaikki tietävät, mikä on esimerkiksi mave. Moikkaa kantasalin vakinaamoja lyhyellä, terävällä nyökkäyksellä. Pitää itseään huippukuntoisena teräsnaisena – usein unohtuu kuitenkin reisienloitontajaan lukemaan aikakauslehteä.

Huumaantuu edistyksestään niin, että alkaa välittömästi harkita personal trainer -opintoja. Pitää kuntosalilla käymistä ainoana oikeana tapana liikkua (ryhmäliikunnassa on liian pienet painot, joten se on turhaa, juoksu ja kävely eivät kasvata lihaksia, joten ovat turhia, ja kaikki muu on niin turhaa, ettei viitsi edes mainita). Arvottaa lajeja ja treenejä sen mukaan, kuinka paha olo niistä tulee. Arvoasteikon huipulla on treeni, joka aiheuttaa ontumista ja oksentelua.

Pahimpia ovat crossfit-harrastajat. He eivät todellakaan kuntoile, he urheilevat. Toistavat ”kipu on kaveri tiellä parempaan elämään sekä pohje-, reisi- ja peppulihaksiin” -mottoaan yhtä väsymättömästi kuin kaikkea muutakin elämässään. Syöminen ei ole ruokailua saati nautintoa vaan pakollinen proteiini. Heidän takiaan moni tavis ei uskalla ikinä ylittää kuntosalin kynnystä, ainoastaan balettisalissa tuntisi olonsa vieläkin epämukavammaksi.   

Aikuisballerina

Vaikka peilin eteen trikoissa asteleminen vaatii tiettyä pokkaa, aikuisballerinan sisällä asuu tietty estyneisyys yhdistettynä auktoriteettiuskoon. Aikuisballerina on ehkä harhautunut välillä osallistumaan aikuisten nykytanssityöpajaan, jossa piti kieriä lattialla, keksiä omia koreografioita – ja mikä pahinta: tehdä kontakti-improvisaatiota vieraiden ihmisten kanssa. Herraisä, ei enää koskaan! Balettitunnilla tarvitsee tehdä vain juuri niin kuin opettaja sanoo, eikä mikään ole sen rentouttavampaa.

Se, että nelikymppisenä nilkka taipuu luonnottomaan asentoon tai jalka nousee yli 90 asteeseen, tuo aikuisballerinalle sisäistä tyydytystä, jopa kuplivaa riemua, jota ulkopuolisen voi olla vaikea ymmärtää – saati havaita.

Aikuisbaletti sopii tyypille, joka ei halua koskaan saavuttaa täydellisyyttä, vaan pikkuisen piiskata itseään omalla huonoudellaan. Aina voi tehdä jotain paremmin. Salaa voi kuitenkin olla vähän ylpeä siitä, jos jalka nousee korkeammalle kuin vieruskaverilla. Ei kuitenkaan niin korkealle kuin tankotanssijalla, johon aikuisballerina ei oikein osaa suhtautua, mutta kukapa osaisi.

Tankotanssija on tarkka siitä, että hänen lajinsa on urheilua eikä erotiikkaa, myös sellainen tankotanssi, jossa pidetään platform-korkkareita.

Tankotanssija

Palovammojen ja mustelmien peittämä lihaksikas henkilö. Tarkka siitä, että tankotanssi on urheilua eikä erotiikkaa, myös sellainen tankotanssi, jossa pidetään platform-korkkareita. Jakaa somessa videoita, joissa ähisee olohuoneen nurkkaan tavarakasojen keskelle laittamallaan tangolla pää alaspäin ja palovammaiset, talvikalpeat sisäreidet vilkkuen. Oona Kivelän takia kaikkia haluaisivat olla tankotanssijoita, mutta useimmat päätyvät ilmajoogaan.

Tankotanssija Oona Kivelän käsivarsitreeni – katso liikkeet videolta ja tee perässä!

Akrojoogi

Sirkushippi, jonka treenaamisesta puolet on nurmikolla makoilua ja Youtube-videoiden katselua. Villiintyy seisomaan käsillään aina tilaisuuden tullen. Haaveilee kaukomaiden lämmöstä ja siellä otetuista kauniista Insta-kuvista, mutta todellisuudessa harrastaa ankeissa tatamipäällysteisissä maanalaisissa halleissa silloin, kun judokoilta jää tilaa. Treenailee, jamittelee ja hengailee, mutta ei kykene säännölliseen harjoitteluun.

Mikä näistä tyypeistä ärsyttää sinua eniten?

Hyppynarulla hyppiminen kuluttaa tunnissa yli 1000 kaloria, hathajoogassa niitä kuluu 230.

Stressi saa kyytiä, aivot terästyvät, uni maistuu, masennus kaikkoaa, syöpä voi pysyä loitolla.

Liikunnan harrastamiseen on kymmeniä hyviä syitä. Eri lajit vaikuttavat terveyteen kuitenkin hieman eri lailla – ja eri lajien välillä on paljon eroja siinä, kuinka paljon kaloreita palaa.  

Voittoa tavoittelematon sairaala ja lääketieteellinen tutkimusyksikkö Mayo Clinic vertaili yli 35 lajia ja tutki, kuinka paljon noin 90-kiloiselta ihmiseltä palaa eri lajeissa keskimäärin kaloreita tunnissa. Listauksen on julkaissut Yhdysvaltain terveysvirasto (National Institutes of Health), ja siitä on kertonut muun muassa Independent-lehti.

Lehdessä muistutetaan toki siitä, että tulokset ovat keskiarvoja, ja kaloreiden palamiseen vaikuttavat muutkin asiat kuin paino. Listalla on myös monia pallopelejä, joiden harrastajia on Suomessa vähän.

1. Hyppynarulla hyppiminen ja kova juoksu (jos juoksuvauhti on 13 km tunnissa): 1074 kaloria/tunti

Lue myös: Hyppistreeni tehoaa! Näin pääset helposti alkuun

3. Taekwondo: 937 kaloria/tunti

4. Reipas uinti: 892 kaloria/tunti

Lue myös: 5 askelta paremmaksi uimariksi

5. Porrasjuoksu: 819 kaloria/tunti

6. Juoksu (jos vauhti on 8 km tunnissa): 755 kaloria/tunti

Lue myös: Näin muutuin 39-vuotiaana sohvaperunasta himoliikkujaksi

Kuukaudessa juoksukuntoon – treeniohjelma vitosen naisille

7. Koripallo (yksi peli), tennis, lippupallo: 728 kaloria/tunti

10. Rullaluistelu: 683 kaloria/tunti

11. Nopeatemponen aerobic: 664 kaloria/tunti

12. Retkeily, luistelu ja racketball (squashkentällä pelattava pallopeli: 637 kaloria/tunti

15. Maastohiihto: 619 kaloria/tunti

16. Vesihiihto, patikointi/vaellus, soutulaitteella soutu: 546 kaloria/tunti

19. Uiminen tai temmeltäminen altaassa: 528 kaloria/tunti

Lue myös: 20 helppoa, hauskaa ja tehokasta treeniä

20. Vesijumppa: 501 kaloria/tunti

21. Aerobic, juoksumatolla juoksu, painonnosto, baseball/softball: 455 kaloria/tunti

25. Laskettelu, reipas kävely ja golf (jos kantaa itse oman bägin): 391 kaloria/tunti

Lue myös: 7 syytä valita kävely juoksun sijaan

28. Lentopallo, voimajooga ja rauhallinen pyöräily: 364 kaloria/tunti

31. Melonta: 319 kaloria/tunti

32. Keilaus, kilpatanssi ja taiji: 255 kaloria/tunti

35. Rauhallinen kävely: 255 kaloria/tunti

36. Hathajooga: 228 kaloria/tunti

Kaloreiden polttaminen on toki hyvä syy harrastaa liikuntaa, mutta keksimme aikaisemmin myös 13 muuta, joista yksikään ei liity laihduttamiseen. Lue liikunnan terveysvaikutuksista lisää täältä.

Lenkkipoluilta ja kuntosaleilta haetaan ennen kaikkea itsevarmuutta, omaa aikaa ja hyvää fiilistä.

Me Naisten liikuntakyselyn tulokset kertovat, että naiset treenaavaat ennen kaikkea oman kehonsa hyvinvoinnin takia. 81 prosenttia vastaajista perustelee urheilevansa siksi, että keho pysyisi toimintakykyisenä.

Liikunnasta haettiin myös lisää jaksamista arkeen. Lisäksi liikkuminen nähtiin keinona pitää pääkoppa kasassa.

– On virkeämpi ja itsevarmempi olo. Tuntuu kivalta, kun lihasten voima kasvaa ja jaksaa kantaa vaikka kauppakasseja paremmin, 28-vuotias nainen perustelee.

– Niska-hartiakipuni ovat vähentyneet. Lisäksi voin luottaa, että lihakseni pitävät kropan kasassa. Aiemmin pelkäsin taittavani nilkkani tai muljauttavani polveni liikunnan tiimellyksessä, 35-vuotias nainen miettii.

Vastaajista 53 prosenttia iloitsi samanaikaisesti liikunnan positiivisista vaikutuksista painonpudotukseen ja ulkonäköön.

– Luulin olevani normaalivartaloinen, mutta lomamatkalla otetusta kuvasta tajusin olevani muodoton kasa. Siitä lähti innostus ulkonäön ja yleisen olotilan kohentamiseen. Painoa on tippunut 20 kiloa. Valokuvissa en enää pakene ihmisten taakse, 33-vuotias nainen kertoo.

Nainen urheilee yksin

Yli puolet (53 %) Me Naisten kyselyyn vastanneista treenaa mieluiten itsekseen.

– Yksin olen vastuussa vain omista aikatauluistani. Minua myös nolottaisi liikkua kaverin kanssa. He ovat hoikkia ja notkeita, minä en, 33-vuotias vastaaja toteaa.

Kaverin kanssa liikuntaa harrastaa 21 prosenttia, puoliso liittyi treeniseuraksi 12 prosentilla vastaajista. Parhaaksi puoleksi puolison kanssa urheilussa koettiin yhteinen aika ja tekeminen.

– Mieheni on päättäväisempi kuin minä. On hyvä, että hän raahaa minut salille vaikka väkisin, 28-vuotias nainen tietää.

Personal traineria vastaajista käytti vain yksi prosentti.

– Palkkasin personal trainerin, koska muuten liikunnasta ei tule mitään. En ole katunut, eräs vastaaja huomauttaa.

Urheillessa hävettää

Suurin osa (71 %) kyselyyn vastanneista ei ollut kokenut häpeää liikkuessaan. Niille, joita liikunta hävetti (29 %), kokemus oli kuitenkin voimakas.

Moni häpeilevistä vastaajista tunsi olevansa liian pyöreä liikkumaan. Itseä kuvailtiin muun muassa sanoilla peruspullukka, pullero ja läski. Muiden timmit vartalot aiheuttivat paineita.

– Jo lapsena päähäni on iskostettu, että olen huono ja lihava. Salilla lähden pois laitteista, jos joku sporttisempi näyttää olevan tulossa. Jopa työmatkapyöräillessä kuvittelen, että ihmiset ajattelevat: ”katsos vain, läski pyörän päällä”, eräs vastaaja miettii.

– Jumpassa tuntuu välillä, että olen se isoin ja kömpelöin. Nolottaa pomppia eri tahdissa kuin muut, 38-vuotias nainen paljastaa.

Toisaalta myös himoliikkujat tunnustivat kokevansa liikunnasta suorituspaineita.

– Minua pidetään sporttisempana kuin olen. Olen juossut maratoneja, mutten jaksa lankuttaa puolta minuuttia pidempään, useita kertoja viikossa liikuntaa harrastava nainen sanoo.

Treeni jää väliin väsymyksen takia

Väsymys, kiire ja kipu kehossa olivat suurimmat syyt jättää treenit väliin. Se aiheutti osalle vastaajista huonoa omaatuntoa, syyllisyyttä ja apeutta. Toisille ei.

– En pode treenitauoista morkkista, koska elämässä täytyy tehdä asioita, joista itse nauttii. Joskus tekee enemmän mieli lähteä leffaan rakkaan kanssa, 27-vuotias nainen sanoo.

Myös kuukautiset, mukavuudenhalu, pimeys ja oman elämän kriisit mainittiin syiksi skipata treenipäivä.

– Olen ollut aina satunnaistreenari, lukuisista yrityksistä huolimatta liikunta ei ole jäänyt elämäntavaksi. Mutta yritän niin monta kertaa, että jää, 33-vuotias nainen uhoaa.

Osa vastaajista hoiti liikunnan alta pois heti aamusta.

– Tykkään heti herättyäni lähteä salille. Sen jälkeen on hyvä fiilis, kun päivän liikunta on suoritettu, 28-vuotias nainen neuvoo.

Koululiikunnasta jäi traumat

Hiihtäminen on kyselyymme vastanneiden naisten koululiikuntatraumoista pahin. Urheiluinnostus kärsi, koska nuorista tytöistä haluttiin treenata hiihtämisen maailmanmestareita.

– Hiihtäminen jäisellä ladulla lipsuvilla suksilla aiheutti sen, että vasta yli kolmekymppisenä sain sukset jalkaan uudestaan, 48-vuotias nainen muistelee.

Moni muistaa olleensa kouluaikoina huono tai kömpelö liikkuja ja tunteneensa siksi ulkopuolisuutta. Se on heijastunut liikuntatottumuksiin aikuiseksi asti.

– Minut valittiin aina viimeisenä joukkuelajeihin. Sain myös huonoja numeroita todistukseen, vaikka tykkäsin voimistelusta ja olin nopea juoksemaan, eräs nainen kertoo.

– En pysynyt muiden perässä ja tunsin tekeväni asiat väärin. Luokkakavereiden kommentit pahensivat tilannetta. Nykyään olen ylpeä, että olen kaikesta huolimatta saanut itse aikaan muutoksen kehossani, 29-vuotias nainen iloitsee.

Uuden lajin aloittaminen on vaikeaa

60 prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei innostu helposti uusista liikuntalajeista.

– Liikkuminen on kausittaista. Työstressi, raskaudet ja pienet lapset vähentävät liikkumista. Syksyllä aloitan yleensä lenkkeilyn aina uudestaan, nainen, 39, summaa.

Vanhakin koira voi kuitenkin oppia uusia temppuja, kun motivaatio on kohdillaan. Toinen löytää sen yksinpuurtamisesta, toinen joukkuelajeista.

– Hankin salikortin ja löysin lajeja, joissa ei kilpailla. Koin vihdoin liikunnan ilon ja sen tuoman hyvän fiiliksen. Aloin nauttia liikkumisesta. Ei tarvitse vertailla keneenkään, saa keskittyä vain omaan tekemiseen ja tunteeseen, 26-vuotias nainen kertoo.

Liikunta nostaa elämänlaatua

Lähes jokainen vastaaja (97 %) oli tätä mieltä. Liikunta antoi onnistumisen elämyksiä, vahvisti itsetuntoa ja paransi sekä mieltä että kroppaa.

– Työuupumuksen jälkeen aloin liikkua ja urheilla enemmän jo ihan henkisen terveyden vuoksi, taltuttaakseni masennusta. Liike on lääke, ja se on ollut parasta parantumisprosessissa, nainen, 44, sanoo.

Pienten lasten äidit kertoivat käyttävänsä liikuntaa tapana ottaa omaa aikaa. Liikunta antoi myös pitkää pinnaa.

– Stressi on vähentynyt, elämänlaatu parantunut. Olen paljon onnellisempi ja tyytyväisempi nyt, kun liikun, 40-vuotias nainen iloitsee.