Kuva Shutterstock

Sokerittomia herkkuja sekä käsivarsikompressioita. Lue, mitkä asiat ovat tänä syksynä urheilupiireissä supertrendikkäitä.

Muotitietoisimmat treenaavat nyt tehokkaasti henkilökohtaisen valmentajan avulla. Kroppaa verhoavat sähäkät bling-vetimet, ja kotona odottaa haudutettu luuydinkeitto. Listasimme 13 trendi-ilmiötä meiltä ja maailmalta.

1. Ikioma bootcamp

Bootcamp, puolitutun porukan puserrusleiri, on nyt se juttu. Kuka siis lähtisi viikonlopuksi Lappiin sporttaamaan? Vai hikoillaanko pidempään jossakin etelän lomakohteessa?

Kotikulmilla kaveriporukalla vedettävät ryhmäspurtit vievät nekin harrastuksen uudelle tasolle – yhteisölliseksi. Voit suunnitella facebook-kavereiden kanssa pienoisleiriä muistuttavan tempauksen, jossa myös tuntemattomat kohtaavat teitä yhdistävän lajin ympärillä. Kerätkää porukka ja suunnitelkaa vaikka leikkimielinen triathlon-päivä ikiomilla säännöillä!

Liikuntakeskukset järjestävät jo päivän tai parin yhteisponnistuksia, pian matkailukeskuksetkin mittatilaustyönä omiaan.

2. Yllättäviä jumppayhdistelmiä

Aivan kuten fuusiokeittiössä yhdistetään eri maiden ruokaperinteitä, liikuntakeskuksissa yhdistetään luovasti lajeja. Tunti voi koostua yhdistelmästä pilatesta, joogaa ja taijia tai muista lajeista, jotka ovat saaneet vaikutteita joogasta.

Syksyllä rentoudutaan mielikuvia herättelevän musiikin rytmissä ja tavoitellaan elastisuutta – mikä onkin tarpeen, kun on ensin kuritettu ruumista hiit-tunnilla.

Ihmiset ovat oppineet, että kovan treenin pitää melkeinpä nostaa viimeisin välipala kurkkuun. Vastapainoksi rääkille keskitytään nyt ohjattuun rentoutumiseen.

3. Kompressio myös käsivarsiin

Juoksijoilta tutut kompressiosäärystimet ovat yhä tutumpi näky myös salilla ja ryhmäliikunnassa. Vedämme päälle kompressiota hihoina, paitoina, housuina... Sporttaaja voi halutessaan vaikka verhoutua puristukseen. Lihaksia aktivoiva tuki auttaa monen mielestä jaksamaan ja nopeuttaa palautumista. Kompression sanotaan myös parantavan lihasten verenkiertoa ja hapetusta sekä vähentävän maitohappojen muodostumista.

4. Hikeä ja hiljaisuutta hotellissa

Haluaisitko huoneen, jossa on oma kuntopyörä tai juoksumatto? Käsipainot, peiliseinä ja treenivideoita? Lenkkarit ja juoksuasu sängyllä odottamassa? Tai joogamatto levitetty ja kookosvettä jääkaapissa? Onnistuu! Ainakin Westin-, Intercontinental- ja Hilton-hotelleissa ympäri maailman.

Hyvinvointihotellit ovat stressaantuneen työmatkalaisen ja sport­­ti­sen lomalaisen pelastus. Digital detox -hotellit taas tarjoavat takuuvarman nettipaaston sitä haluavalle. Voit jättää älylaitteesi aulaan ja nauttia hiljaisuudesta sekä hotellin tarjoamista meditaatiohetkistä.

5. Aktiivilomalle kasvamaan ihmisenä

Toisille lepoloma antaa voimia, mutta aktiivinen saa niitä elämyksistä, varsinkin sellaisista, jotka tuovat ruumiillista ja henkistä kestävyyttä. Hyvinvointilomailijoiden suosituimpia kohteita ovat Berliini, Lontoo ja New York, joista löytyy joogaintoilijoiden suosimia jivanmutka-joogakeskuksia. Jos haluat ihan konkreettisestikin kelluviin olotiloihin, lähde joogaristeilylle vaikkapa Turkin tai Kreikan vesille.

Pyöräilijät polkaisevat Italian Dolomiiteille, vaeltajat Lofooteille, missä voi myös surffata. Ja hei, kun olet tanssinut dancehallia Kingstonissa, olet trendien huipulla.

Tosin Lappikin on huudossa. Siellä on kovia leirejä hard core -treenaajille.

6. Vetimet kuin Voguesta

Nahkapaloja mustissa juoksutrikoissa, glitteriä treenipaidassa, hupparin kukkaprintit kuin suoraan catwalkilta. Katu-uskottavuus ja bling-bling näkyvät treenivaatteiden kuoseissa. Näissä ihanuuksissa ei näyttäydytä ainoastaan treenisalilla, vaan niissä saa temmeltää niin työpaikalla kuin vapaalla. Iltamenoja unohtamatta!
Tukholmassa joka toinen nainen astelee värikkäissä lenkkareissa, treenitrikoissa ja nahkatakissa. Trendikästä ja kätevää. Voit kurvata kaupungilta suoraan salille, vaihtaa treenivaatteita ja jatkaa iltaa ulkona.

7. Luuydinkeitto – uusin villitys

Ainakin Australiassa viimeisiin villityksiin kuuluu luuydinkeitto. Keiton väitetään parantavan ruuansulatusta ja vastustuskykyä, tekevän hyvää luustolle ja iholle sekä sisältävän runsaasti mineraaleja. Trendikeitto ei ole kiireisen kokkaajan herkku. Luita on keiteltävä kaikessa rauhassa, kanan luita vähintään kuusi tuntia, naudan luita jopa kolme päivää.

8. Lakkakääpä haastaa pakurin

Terveyshifistelijöiden syksyn suosikkijuoma on lakkakääpä. Pakurikäävän tapaan se on sieni, jota voi kerätä metsästä tai ostaa jauheena kaupasta. Sientä viljellään, mutta sitä kasvaa myös lehtipuissa, etenkin tervalepän kannoissa ja kaatuneissa rungoissa. Sisältää hyviä steroleita, polysakkareita, vitamiineja ja aminohappoja.

9. Ruususuola vs. pöytäsuola

Koska voi ja sokeri ovat jo saaneet loanheitossa osansa, seuraavaksi voidaan paheksua kolmatta suomalaissyntiä, pöytäsuolaa. Ravitsemustieteilijät jaksavat puhua tavallisen jodioidun suolan puolesta. (Hei, jodia täytyy saada!) Mutta ruusu- ja vuorisuolalla vasta äänekäs kannattajakuntansa onkin. (Meidän suola se vasta terveellistä onkin, ja maukasta!) Kumpi ja kumpi tappelivat, mutta pahis tuli molemmista.

10. Bodyherkkua sokerittomasti

Jenkit ovat aina rakastaneet peanut butteriaan, mutta meillä innostus on vasta nousussa. Ja nyt maapähkinävoita saa sokerittomana. Kaloreita rasvassa toki on, noin 600 kcal/100 g, mutta saliharjoittelijathan eivät rasvaa pelkää, vaan sokeria. Maapähkinävoi onkin saamassa maineen raudannostajien herkkuna. Sillä herkutellaan ”huoletta” parina päivänä viikossa pari ruokalusikallista kerrallaan.

11. Mielen Pt:t

”Mistä saat hyvää oloa ja onnistumisen kokemuksia? Mitä teet mieluiten?”

Näitä personal trainerit kysyvät asiakkailtaan. He näet opiskelevat nyt mentaalivalmennusta.

Asiakkaalle se tarkoittaa hyviä uutisia. Saat halutessasi tuttuun tapaan saliohjelman ja neuvot sen toteuttamiseen, mutta tulosten tuijottamisen sijaan valmentajasi pyrkii vaikuttamaan ajatteluusi. Pt haluaa auttaa muuttamaan kehitystäsi jarruttavia negatiivisia ajattelumalleja. Pysyviä tuloksia kun ei saavuteta rankalla treenikuurilla vaan muuttamalla omia ajatuksia ja asenteita – sekä ottamalla itse vastuu omasta.

13. Paleota joka tyyliin

Kaikenlainen luolailu lisää suosiotaan. Yksi uusista paleokeittokirjoista on tanskalaisen huippukokin ja intohimoisen crossfit -harrastajan Thomas Rode Andersenin Paleokeittokirja – kivikauden ruokaa modernilla otteella (Atena). Viimeistään nyt on osattava luetella, mitä luolaihminen syö (luomulihaa, kalaa, munia, vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä ja pähkinöitä) ja mitä ei (vilja- ja maitotuotteita, perunoita, puhdistettua sokeria, prosessoituja rasvoja, eineksiä). Kun ruoka on sulanut, ei muuta kuin luolatyyliin liikkumaan. Ryömimis- ja kierittelytunteja suunnitellaan  arvatenkin jo liikuntakeskusten seuraaviin tuntikalentereihin.

Lähteet: American College of Sports Medicine -selvitys, new-nutrition.com, foodnavigator-usa.com, restaurant.org. Asiantuntijoina:  Personal trainer ja life coach Heidi Hallila, Fressi Kamppi, Helsinki. Luennoitsija Jaakko Halmetoja. Tuotepäällikkö Inka Hase Elixia Salmisaari, Helsinki. Joogaopettaja Satu Tuomela. Saunajoogakouluttaja Tiina Vainio.

Lue myös: Testasimme syksyn uutuustreenit

Supertehokas crossfit-treeni – katso video!

Lyhytkin treeni tepsii, kunhan sen tekee täysillä.

Sanotaan, ettei rasvaa voi polttaa paikallisesti sieltä, missä se eniten vaivaa, vaan kilot karisevat kropasta tasaisesti. (Naiset kyllä tietävät, mikä kohta pienenee aina ensin.)

Kyproslaisen Nikosian yliopiston tutkimuksen mukaan yksi treeni kuitenkin tepsii vatsarasvaan muita tehokkaammin: HIIT-harjoittelu. 

Tutkimukseen osallistui 39 ihmistä, jotka sitoutuivat kuntoilemaan neljä kertaa viikossa kahdeksan viikon ajan. Osa treenasi perinteiseen tapaan kuntosalilla, kun taas osa sekoitti harjoitteluunsa myös korkean intensiteetin HIIT-intervallitreenejä.

HIIT panee aineenvaihdunnan liikkeelle pitkäksi aikaa.

HIIT-treenareiden ryhmässä paino putosi ja vyötärö kapeni enemmän. Myös heidän hapenottokykynsä koheni enemmän kuin verrokkiryhmällä, minkä pitäisi esimerkiksi pienentää sydänsairauksien riskiä. Vyötärönympärys puolestaan kertoo viskeraalisen eli sisäelinten ympärille kertyneen rasvan määrästä. Vyötärörasvaa pidetään vaarallisena, koska se lisää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.

Tutkimus on samassa linjassa kuin aiemmat tutkimustulokset, joiden mukaan HIIT kohottaa kuntoa nopeammin kuin perinteinen liikunta ja panee aineenvaihdunnan liikkeelle pitkäksi aikaa. Lyhytkin HIIT-treeni voi kuluttaa kaloreita pitkän kävelylenkin verran, ja lisäksi hormoniryöppy saattaa hillitä ruokahalua.

Tuloksia saadakseen pitää treenata lyhyitä pätkiä, mutta todella kovalla teholla – tasatahtiseen hölkkälenkkiin voi esimerkiksi yhdistää useampia pyrähdyksiä, joiden aikana juoksee niin kovaa kuin kintuista lähtee.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Tiesitkö jo, mitä loistavia vaikutuksia liikunnalla on aivojesi toimintoihin?

Painojen nostaminen kasvattaa hauista. Jooga venyttää. Jokainen meistä tietää, mitä liikkuminen tekee kehollemme.

Mutta eri lajit vahvistavat ja muokkaavat myös aivojamme. Liikunta voi tehdä muun muassa rentoutuneeksi tai poistaa herkutteluun johtavat mieliteot – ja kaikki tämä hyvä käynnistyy aivoissa.

Tutkijoiden mukaan intervallitreenit, aerobinen liikunta, voimaharjoittelu ja jooga vaikuttavat eri tavoin ja eri alueilla aivoissamme. Conscious life -lehden artikkelia mukaillen listasimme neljän erityyppisen lajin aivohyödyt.

1. Kovat intervallitreenit

  • Vaikutus aivoissa: hypotalamus.
  • Hyöty: vaikuttaa näläntunteen ja kylläisyyden säätelemiseen.

Yksi suosituimmista kuntoilutrendeistä on viime vuosina ollut kova intervallitreeni, HIIT. Se tulee sanoista high intensity interval training ja tarkoittaa nopeatempoista intervalliharjoittelua. Treeni tehdään erittäin tehokkaasti ja lyhyessä ajassa. Silti aineenvaihdunnan sanotaan käyvän vilkkaana ja elimistön polttavan rasvaa monen tunnin ajan sen jälkeen.

Tällä treenillä voi olla ylimääräinen etukin: se auttaa taistelemaan näläntunnetta ja mielitekoja vastaan, kertoo Conscious life.

Länsi-Australian yliopiston tutkija-professori Kym Guelfi selvitti asiaa tutkimuksessaan, johon osallistui ylipainoisia miehiä.
Korkean intensiteetin treenien jälkeen miehet söivät vähemmän kuin niinä päivinä, jolloin he lepäsivät tai harrastivat kevyempää liikuntaa. Yksi selitys tälle on se, että liikunta vähentää greliinin määrää elimistössä. Se on hormoni, joka lisää näläntunnetta sekä ruokahalua, ja sitä säätelee osittain aivojen hypotalamus.

Lue myös! 4 hormonia, jotka säätelevät painoasi – ja keinot vaikuttaa niihin

2. Voimaharjoittelu

  • Vaikutus aivoissa: otsalohkon etuosat ja kuorikerros.
  • Hyöty: auttaa kehittämään muun muassa analyyttista ajattelua, ongelmien ratkaisukykyä ja multitasking-taitoja.

Liikkuminen ei ole hyväksi vain ikääntyvien muistille: nuorena aloitettu liikuntaharrastus, etenkin lihaskuntoharjoittelu, suojaa muistia vanhanakin ja auttaa ongelmanratkaisutilanteissa. Lihaskuntotreenit vaikuttavat suoraan otsalohkoon, joka on olennainen osa aivoissamme muun muassa ongelmanratkaisulle ja tarkkaavaisuudelle.

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan voimatreeneistä hyötyvä eniten he, jotka ovat harrastaneet liikuntaa teini-iässä: ikääntyminen vaikutti heidän muistiinsa ja älyllisiin toimintoihinsa vähemmän kuin liikkumattomien muistiin.

Etenkin, jos haluat keskittyä tenttiin tai muuhun vaikeaan tehtävään, on hyvä käydä treenaamassa etukäteen kuntosalilla.

Suosittelemme: Kyllä, se voi onnistua! Näin saat raahauduttua salille

3. Aerobinen liikunta

  • Vaikutus aivoissa: hippokampus.
  • Hyöty: parantaa muistia ja kognitiivisia toimintoja.

Aivojen hippokampukseen on yhdistetty monia sairauksia epilepsiasta Alzheimeriin. Tämä aivojen osa auttaa muun muassa liikkumaan paikasta toiseen eksymättä.

Monissa tutkimuksissa on vahvistettu, että aerobinen liikunta, kuten juoksu ja pyöräily, voivat pitää loitolla Alzheimerin taudin ja dementian.

Brittiläisen Kolumbian yliopiston dementiatutkija Teresa Liu-Ambrose vertasi aerobisen liikunnan ja voimaharjoittelun vaikutuksia naisjoukolla, joilla oli huomattu lievää kognitiivista heikentymistä. Tutkimuksessa yksi ryhmä nosti kaksi kertaa viikossa painoja, kun taas toinen ryhmä kävi saman ajan kävelemässä rivalla vauhdilla. Kuuden kuukauden päästä kummankin ryhmän edustajat olivat saaneet hyötyjä treeneistään – mutta eri tavoin.

Aerobista treeniä vetäneet huomasivat kehitystä kielellisessä muistissaan. Punttiryhmä puolestaan pärjäsi paremmin testeissä, jossa koetuksella oli näönvarainen muisti.

Unohda juokseminen! Näiden syiden vuoksi kävely on ihan oikeaa urheilua

Varsinkin keski-ikäisille ja sitä vanhemmille suositellaan kuitenkin molempien liikuntalajien eli esimerkiksi kuntosalin ja kävelyn yhdistämistä viikko-ohjelmassaan. Monipuolisella treenillä on paras vaikutus muistiin.

4. Jooga

  • Vaikutus aivoissa: otsalohko, aivosaareke ja mantelitumake.
  • Hyöty: auttaa pelon ja ahdistuksen hallinnassa, opettaa myös ajatusten ja tunteiden ymmärtämistä sekä yhdistämistä.

Viime vuosina on saatu paljon tutkimusnäyttöä siitä, miten jooga lievittää stressiä ja kehittää aivojen toimintoja. Mantelitumaketta kutsutaan aivojen hälytyskeskukseksi. Se liitetäänkin usein pelkotiloihin – joita joogalla voi lieventää.  Jooga rentouttaa mielen ja tasapainottaa aivojärjestelmää jopa niin, että sen avulla muun muassa seksiin voi saada lisänautintoa.

Lue myös! Joogaajilla on parempi seksielämä – 3 syytä, miksi

Uuden tutkimuksen mukaan jooga päihittää ennen kaikkea muistitehtävät ja -jumpat. Joogaavien koehenkilöiden työmuisti parani huomattavasti. Lisäksi he Tunsivat vähemmän masennusta ja ahdistusta tutkimuksen lopussa.

”Jos et ole liikunnallisesti aktiivinen, tee jotain sellaista, mistä nautit.”

Jos jooga tai HIIT-treeni tekevät olosi edelleen epävarmaksi etkä tiedä, mitä liikuntaa kannattaisi harrastaa, Liu-Ambrosella on ehdotus:

– Jos et ole liikunnallisesti aktiivinen, tee jotain sellaista, mistä nautit.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ei muuta kuin kuulaa heiluttamaan!

Kahvakuulia löytyy nykyään lähes jokaiselta kuntosalilta ja aika monesta eteisestä. Se ei ole ihme, sillä kuulailu on loistotapa saada voimaa, lihaskestävyyttä ja hapenottokykyä.

Personal trainer ja liikunnanohjaaja Rachel Nicks kertoo Details-lehden videolla, että kahvakuulalla treenaaminen myös tekee hyvää seksielämälle. Vaikutus johtuu siitä, että se kehittää liikkuvuutta ja kestävyyttä. Lisäksi voimaharjoittelu nostaa kehon testosteronipitoisuutta, mikä kasvattaa seksihaluja.

Esimerkiksi lajin klassikkoliike kahvakuulaheilautus ajaa asian. Katso videolta, miltä se näyttää:

Tästä jutustamme löydät lisää ohjeita kahvakuulaheilautuksen tekniikkaan.

Paras tapa aloittaa kahvakuulatreeni on käydä ensiksi muutamalla ohjatulla tunnilla, jotta oppii oikeaoppisen tekniikan ammattilaisen avustuksella.

Kokeile näitä kahvakuulatreenejä

Kuuden liikkeen tehotreeni kahvakuulalla

Treenaa timmit käsivarret – neljä teholiikettä

Ryhti kuntoon – selkä- ja rintatreeni kahdella kahvakuulalla

Neljän helpon liikkeen pakaratreeni

Pakaratreeni: yhden jalan maastaveto kahvakuulalla

Vai sittenkin joogaan?

Eikö kahvakuulailu vain ole juttusi? Myös jooga parantaa tutkitusti seksielämää, koska joogaharjoitukset esimerkiksi vahvistavat lantio- ja vatsalihaksia. Varsinkin lantionpohjalihasten treenaaminen auttaa saamaan parempia orgasmeja.

Ja vielä hyviä uutisia muillekin liikkujille: kaikenlainen liikunta tekee hyvää seksielämälle. Vaikutus perustuu muun muassa siihen, että liikunta kohentaa mielialaa, itsetuntoa ja oman kehon tuntemusta.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Tänä syksynä aerobicataan tai kiipeillään kuin alkuihminen.

Kikkailut sikseen, nyt kuntokeskuksissa palataan perinteisten lajien pariin.

Ysärimuuveja kaipaava kaivaa esiin säärystimet ja suuntaa aerobic-tunnille, jossa pääsee hiomaan mamboa ja grapevinea. Fressin Retro-tunnilla käännökset tulevat selkäytimestä ja syke nousee. Tunnin jälkeen muistaa, mikä aerobicissa aikoinaan viehätti: koreografiaan keskittyminen on kuin mindfullnesia. Takaisin 90-luvulle pääsee myös Unisportin ja Elixian Dance aerobic -tunneilla.

Toisen tyyppistä liikkumista voi kokeilla Elixian Move!-tunneilla, joissa hypitään ja edetään osittain käsien varassa – kuin alkuihmiset konsanaan. Tunnit kehittävät erityisesti voimaa ja ketteryyttä. Vai kokeilisitko parkouria?

Homma ei ole todellakaan vain lapsille, vaan kursseja järjestetään myös aikuisille. Parkourissa edetään mahdollisimman tehokkaasti, hyppien ja kiipeillen ympäristön muotoja hyödyntäen. Täydellistä kehonhallintatreeniä siis.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.