Janni Hussi on laittanut myös läheistensä ruokavaliot uusiksi. Avomiehellä, NHL-kiekkoilija Lauri Korpikoskella ei ole mitään asiaa keittiöön. Kuva: Juha Salminen

Stressi vei Janni Hussilta hetkeksi ruokahalun, mutta nyt hän jo haaveilee itse metsästämästään riistaruuasta.

Kun fitnessurheilija Janni Hussi, 23, laittaa ruokaa pariksi päiväksi kerrallaan, ei pelata ihan pienten määrien kanssa. Kahden urheilijan perheessä se tarkoittaa noin 2,5 kiloa broilerin fileitä, viittä puntillista parsakaalia, paketillista riisiä ja pellillistä uunijuureksia sekä ”jäätävän isoa” kulhollista salaattia.

Toinen kanan ja parsakaalin popsija on Jannin NHL:ssa jääkiekkoileva poikaystävä Lauri Korpikoski. Hänellä ei ole asiaa kauhan varteen, sillä Janni ei hyväksy keittiöönsä tunkeilijoita.

– Jos Lauri yrittää tulla keit­tiöön minun kokatessa, niin ajan hänet heti muualle, Janni kertoo.

Normaalisti ruoka maistuu Jannille, mutta kesällä stressi vei häneltä ruokahalun ja nälän tunteen. Urheilija joutuikin katsomaan ruoka-ajat kellosta ja syömään,  vaikka ei olisi maistunut.

Stressi alkoi painaa viime keväänä, kun Janni oli pudottanut 11 kiloa tiukalla dieetillä SM-kisoja varten. Kesällä kisojen jälkeen hän söi kaksi viikkoa normaalisti, kunnes oli ryhdyttävä seuraavalle kisadieetille.

Toisesta kotikaupungistaan Phoenixista Suomeen kesäksi lentänyt Janni yritti treenata, tehdä mallin töitä, tavata läheisiään sekä kuvata itseään Tavallista elämää -tosi-tv-sarjaa varten. Avomiehensä kanssa hän oli sopinut, että kesä olisi parin yhteistä aikaa, koska talvisin Lauri on usein pelireissuilla. Mutta vähällä ruualla sitkuttelevalta dieettaajalta loppui energia.

– Yritin repiä aikaa parisuhteelle, mutta tekemistä oli liikaa. Paloin loppuun.

Janni päätti jättää kisadieetin kesken ja kisat väliin. Löysääminen auttoi, ja ruokahalu sekä into kokata ovat palanneet.

Aina Janni ei ole viihtynyt keittiössä. Vielä pari vuotta sitten hän eli lähestulkoon maitorahkalla. Muiden fitnessmimmien blogeissa alkoi kuitenkin vilistä mielenkiintoista tietoa ruokailusta.

– Aloin apinoida heidän reseptejään. Kun onnistuin, innostuin ruuanlaitosta tosissani.

Janni on vaikuttanut myös läheistensä ruokailutottumuksiin. Vanhempien kotona Kouvolassa on siirrytty eineksistä omatekoiseen puhtaaseen ruokaan.

– Äiti on entistä pirteämpi ja toistakymmentä kiloa kevyempi, Janni sanoo.

Mummolle hän on luvannut opettaa proteiiniletun valmistuksen, ja suostuttelun jälkeen Lauri on vaihtanut ottelupäivien kermaisen kanapastan gluteenittomaan ja maitotuotteita karttavaan ruokavalioon.
Jopa rahkapurkki on Jannille enää vain kiireisen päivän hätäratkaisu.

– Tajusin, että maitotuotteet keräävät nestettä elimistöön, joten korvasin rahkat munilla, kanalla ja kalalla. Paino humpsahti heti 1,5 kiloa alaspäin. Laurinkin kroppa muuttui ihan eri näköiseksi.

Janni ja Lauri hellittävät viikonloppuisin. Karkit ovat pannassa, mutta 20 euron säkillisen suklaa- ja maustekuorrutettuja pähkinöitä pari tuhoaa nopeasti. Jenkeistä on löytynyt uusi herkku, kurpitsa.

Toiveissa on saada lautaselle lähi- ja luomuruokaa. Janni haaveilee, että voisi olla mahdollisimman omavarainen. Ensihätään pari on suorittanut metsästyskortit. Aiemmin Janni on ampunut ilmakiväärillä tölkkejä takapihalla ja savikiekkoja skeet-radalla. Enää puuttuu vain aseenkantolupa. Sitten tähtäimessä ovat linnut. Urheilijaparillamme on uusi yhteinen harrastus.

Jannin ruokapäiväkirja

Maanantai
06     vettä
07     juoksulenkki, 8 km
08     kalsium-, C- ja D-vitamiinitabletit sekä vihreä kahvipapukapseli, kaurapuuroa, soijalesitiiniä, mustikkaa, kananmuna ja kahvia
13     kanasalaattia ja vettä
15     omena, kahvia ja vettä
16     riisikakkua, mantelitahnaa, banaania ja vettä
17     spinning-ohjaus, 45 min
19     kanasalaattia, maustettu sokeriton maitorahka, cashewpähkinöitä

Tiistai
07     vettä
08     kalsium-, C- ja D-vitamiinitabletit sekä vihreä kahvipapukapseli, kaurapuuroa, soijalesitiiniä, mustikkaa, kananmuna ja kahvia
09     jalkatreeni punttisalilla, 1,5 t
12     riisikakkua, mantelitahnaa, omena, yhden munan ja kolmen valkuaisen munakas, cashewpähkinöitä ja vettä
15     maustettu sokeriton rahka, cashewpähkinöitä, kahvia ja vettä
18     savulohisalaattia, kahvia ja vettä
21     savulohisalaattia ja vettä
22     omena ja vettä

Keskiviikko
07     kalsium-, C- ja D-vitamiinitabletit sekä vihreä kahvipapukapseli, kaurapuuroa, soijalesitiiniä, mustikkaa, kananmuna ja kahvia
11     kanasalaattia ja vettä
14     maustettu sokeroimaton maitorahka
17     omenaa, kahvia ja vettä
20     salaatti, jossa on normaalia enemmän kanaa, riisikakku ja mantelivoita, vettä

Torstai
08     kalsium-, C- ja D-vitamiinitabletit sekä vihreä kahvipapukapseli, kaurapuuroa, soijalesitiiniä, mustikkaa, kananmuna ja kahvia
09     olkapää- ja vatsatreeni salilla sekä HIIT-juoksua matolla, reilu 1 t
12     kanasalaattia, riisikakkua ja vettä
13    manteleita ja vettä
16     kanasalaattia ja vettä
17     kanasalaattia ja vettä
21     yhden munan ja kahden valkuaisen munakas sekä vettä

Perjantai
05     vettä
06     kalsium-, C- ja D-vitamiinitabletit sekä vihreä kahvipapukapseli, kaurapuuroa, soijalesitiiniä, mustikkaa, kananmuna ja kahvia
09     kahvia ja hiilihapotettua vettä
10     omenaa ja hiilihapotettua vettä
12     lohisalaattia, omenaa ja vettä
14     raakasuklaakakkua ja kahvia
Lihashuoltoa
17     porkkanoita
18     seitiä ja keitettyjä kasviksia, salaattia ja vettä
21     yhden munan ja neljän valkuaisen munakas, cashewpähkinöitä ja vettä

Lauantai
05     vettä
06     kalsium-, C- ja D-vitamiinitabletit sekä vihreä kahvipapukapseli, kaurapuuroa, soijalesitiiniä, mustikkaa, kananmuna ja kahvia
10     omenaa
12     nieriää, salaattia, hedelmäsalaattia, kahvia ja vettä
17     omenaa
18     kanaa, kasviksia, salaattia ja vettä
20     yhden munan ja kolmen valkuaisen munakas ja vettä

Sunnuntai
07     vettä
08     kalsium-, C- ja D-vitamiinitabletit sekä vihreä kahvipapukapseli, kaurapuuroa, soijalesitiiniä, mustikkaa, kananmuna ja kahvia
12     kanasalaattia, kahvia ja vettä
15     lohikeittoa, salaattia ja vettä
17     hunajakuorrutettuja manteleita, cashewpähkinöitä, luomulakritsaa, kuivattuja hedelmiä ja vettä
20     yhden munan ja kolmen valkuaisen munakas sekä vettä

Lue myös:

Janni Hussi: "Kuvittelin, etten koskaan pompi miehen mukaan"

Janni Hussi: "Peppu on paras puoleni"

Janni Hussi paljastaa treeniruokavalionsa

Fitnessmalli Janni Hussin pepputreeni – katso liikkeet videolla!

JANNI HUSSI

23, fitnessurheilija ja -malli.
Asuu Turussa ja Phoenixissa avopuolisonsa, NHL-kiekkoilija Lauri Korpikosken ja Harri-koiran kanssa.
Saavuttanut nuorten SM-hopeaa bikinifitneksessä vuonna 2014 ja pronssia Classic-kisoissa fitneksessä 2013.

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.