Vilma asuu nykyään Englannin Nantwichissa yhdessä poikaystävänsä kanssa. Kuvat: Mikko Hannula

Terveellinen ruoka on Vilma Peltoselle tärkeintä kauneudenhoidossa. Hyvinvointibloggaaja ja malli luottaa erityisesti öljyihin ja raakaherkkuihin.

Suosittu hyvinvointibloggaaja Vilma Peltonen ihon- ja hyvinvointi on aina lähtenyt ravinnosta. Hän syö vain mahdollisimman puhdasta, yksinkertaista ruokaa. Näin Vilma kertoo kauneudenhoidostaan Kauneus ja minä -sarjassa: 

"Terveellinen ruokavalio on minulle ihonhoidoista tärkein. Kun suolisto voi hyvin, iho, kynnet ja hiukset hehkuvat. Join nuorena paljon kevytlimsoja, mikä näkyi heti pöhötyksenä kasvoissa. Kun karsin vielä maitotuotteet, turvotus katosi lopullisesti. Syön 95 prosenttia ajasta gluteenitonta, maidotonta ja sokeritonta ruokaa. Eineksiä ei kuitenkaan koskaan löydy lautaseltani, koska haluan syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa. Totta kai myös herkuttelen. Rakastan raakaherkkuja, mutta Italiassa syön aina jäätelöä ja tiramisua."

Vilma esittelee blogissaan usein lempireseptejään. Tässä yksi lemppareista: gluteenittomat proteiinipannarit.
Vilma esittelee blogissaan usein lempireseptejään. Tässä yksi lemppareista: gluteenittomat proteiinipannarit.

"Käytän ihonhoidossa vain luonnonkosmetiikkaa. Deodorantti on kuitenkin poikkeus. Treenaan päivittäin enkä halua vahingossakaan haista hielle. Vähemmän on joskus enemmän. Uskon, ettei ihoa kannata hoitaa liikaa, jotta sen oma ph-tasapaino säilyy. Panostan mielelläni hyviin tuotteisiin. Usein ajatellaan, että luonnonkosmetiikka on kallista, mutta onhan normikosmetiikassakin luksusvoiteita. Luonnonkosmetiikkaa on nykyään saatavilla kaikissa hintaryhmissä. Saan myös paljon tuotteita testiin. Siksi en ole niin merkkiuskovainen."

Kurkistus Vilman meikkipussukkaan.
Kurkistus Vilman meikkipussukkaan.

Meikki

"Yläasteella olin kokeilunhaluinen meikkaaja. Testasin sinistä ripsiväriä, harjoittelin luomivärillä erilaisia levitystekniikoita ja tein hääkampauksia muistuttavia hiusviritelmiä. Kauneusihanteeni muuttui, kun aloitin mallintyöt 15-vuotiaana. Asuin Seinäjoella ja kuljin lähes viikoittain Helsinkiin. Ensimmäinen näytökseni oli Redkenin hiusnäytös, ja ensimmäiset kuvaukseni tein Prisman katalogiin. Totuin meikittömään ulkonäkööni ja annoin omien piirteitteni tulla esiin.

Meikkaan päivittäin. En koskaan lähde kotoa katsomatta peiliin, koska huoliteltu ulkonäkö ja hyvä ensivaikutelma ovat minulle tärkeitä. En kuitenkaan halua käyttää meikkaamiseen liikaa aikaa. Jos pitää valita joko aamutreenit tai meikki, lähden ehdottomasti lenkille. Arkena meikkaan vartissa, mutta juhlameikkiin panostan mielelläni. Joskus laitan juhliin myös irtoripsitupsuja.

"Huoliteltu ulkonäkö ja hyvä ensivaikutelma ovat minulle tärkeitä."

Ammattimeikkaajat ovat antaneet minulle loistavia vinkkejä urani aikani. Ilman heitä en olisi kokeillut värikkäitä huulipunia. Minulla on viirusilmät, joten en käytä sisärajauksia. Nenän varjostaminen kapeammaksi on sekin ammattilaiselta opittu kikka."

Hiukset

"Värjäsin pari vuotta sitten oman sävyni takaisin. Minulla oli kahdeksan vuotta lähes musta tukka. Vaalea on ehdottomasti luonnollisempi ja sopii mallintöihinkin paremmin.

Olen laiska pesemään hiuksiani, mikä on kauneudenhoitoni kompastuskivi. Siksi pidän hiuksiani usein tiukalla ponnarilla. Onneksi se sopii minulle, koska muuten olisin pulassa. Tärkein hiustuotteeni on lakka, jolla viimeistelen tyylin. En ole sen suhteen nirso – markettituotteet kelpaavat mainiosti.

Haluaisin kasvattaa oikein pitkät hiukset, mutta työni kannalta on tärkeintä, että hiukset ovat hyväkuntoiset. Siksi leikkaan latvoja säännöllisesti."

Tyyli

"Vietin vuoden matkalaukkuelämää kaukosuhteen ja töiden vuoksi. Sinä aikana kaikki turha tavara karsiutui. En kiinny vaatteisiin ja tiedän pärjääväni hyvin vähällä. Jos en bloggaisi, ostaisin varmasti vielä vähemmän vaatteita. On vapauttavaa, kun ei ole tavaroiden taakkaa.

Kolmasosa vaatekaappini sisällöstä on treenivaatteita, useimmiten lemppariani Adidasta. Mietin enemmän, mitä puen salille, kuin tavalliseen arkeen. Pidän yksivärisistä treenivaatteista ja varsinkin paidoissa suosin kirkkaita värejä. Valitsen vaatteet materiaalin ja istuvuuden mukaan.

"New Yorkissa voi iskeä shoppaushuuma."

Arkena luottovaatteeni on mukava mekko. Matkoilla arvostan sen käytännöllisyyttä: mekko menee pieneen tilaan ja muuntuu helposti juhlavaksi asusteilla. Parhaat mekot löydän Cosista, H&M:ltä, Urban Outfittersista ja Zarasta. Ne ovat muutenkin suosikkiliikkeitäni, lisäksi katsastan usein & Other Storiesin ja Topshopin valikoimat. Tosin useimmiten kaupunkilomilla en käy yhdessäkään vaatekaupassa vaan keskityn ruokaa ja kirjoja myyviin liikkeisiin. Ainoastaan New Yorkissa voi iskeä shoppaushuuma."

Vilman blogi: Vilmap.com

VILMAN TOP 3 ASUSTEET

1 & Other Storiesin sininen iso huivi Ostin viime syksynä Kööpenhaminasta, ja huivista tuli heti lempparini. Sininen on lempivärini pukeutumisessa.

2 Chlóen laukku Ensimmäinen merkki-laukkuni. Ostopäätös oli hyvin nopea, laukku vain istui ihan täydellisesti käteeni ja fiilikseeni.

3 Daniel Wellingtonin kellot Ranteessani on aina koruja tai kello, ja tämä merkki on suosikkini.

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.