Kansallisoopperan ensitanssija Linda Haakana, 30, menee harjoitusten jälkeen jääsaaviin reisiä tai rintakehää myöten helpottaakseen kipujaan. Kuvat: Jaakko Lukumaa ja Rami Marjamaa

Rakkaan lajin takia on seistävä jääsaavissa ja vähän oksennettavakin. Ballerina ja pikaluistelijat kertovat, mitä he ovat valmiita kärsimään lajinsa eteen.

”Ballerinat jonottavat jääpaljuun”

Linda Haakana, 30, ensitanssija Kansallisoopperassa. Asuu Helsingissä. Tanssii 38 tuntia viikossa.

Seitsentuntisen työpäivän jälkeen varpaani ovat niin kipeät, että ne on pakko jäädyttää. Kauden alussa voi riittää, että pitää jääpussia varpaiden päällä, mutta myöhemmin tulevat aina samat rasitusvammat. Tulehduskipulääkekuurin voin syödä vasta joululomalla.

Kauden aikana kipu kertoo, kuinka paljon voin vaatia keholtani. Esimerkiksi Joutsenlammessa on kohtaus, jossa tanssijat seisovat staattisesti minuutteja yhden jalan varpaiden varassa. Kun jalat kramppaavat pohkeesta alaspäin, pääsee monelta itku.

Harjoitusten jälkeen oopperan saunalla on tyttöjä rivissä jonottamassa jääpaljuun. Menen saaviin joko reisiä tai rintakehää myöten ja kaadan jäitä sammioon. Saunan kanssa siitä saa hyvän kylmä-kuumahoidon, joka panee veren ja nesteet kiertämään. Kylmä myös rauhoittaa kudoksia, poistaa kipua, elvyttää kramppeja ja nopeuttaa palautumista.

Joskus haen pukuhuoneen roskikseen jäitä käytävän jääpalakoneesta ja dippaan yhden jalan kerrallaan pönttöön. Käytän myös kylmäbuutsia, muovista sukkaa, joka täyttyy vedellä sekä terapiapalloa, pilatesrullaa ja piikkimattoa. Härpäkkeistä huolimatta fysioterapeutti auttaa minua pysymään työkuntoisena.

Rakastan 20-minuuttisia hyppysarjoja! Nehän ovat baletin liikekielessä suorastaan riehumista. Päärooleja tanssiessani olen tajunnut, etten voi ottaa jokaista askelta sataprosenttisesti, vaan on tärkeää jakaa rasitus koko illan kestävän esityksen ajaksi.

Olen lonkista jäykkä ja siksi inhosin jo lapsena jalannostoharjoituksia. Kun ne alkoivat, pyysin luvan lähteä salista vessaan – joka ikinen tunti! Olin jemmannut vessaan pussillisen irtokarkkeja, joita napsin toisten uurastaessa. Koska kroppani on vahva, selvisin pelkillä lihaskivuilla ja ilman jääpaljua 18-vuotiaaksi asti. Sitten molempien nilkkojen nivelsiteet katkesivat, nilkat löystyivät ja kivut pahenivat.

Lapsena näin teatterin kulisseissa vanhempien ballerinojen tuskaa. Tanssijat liitelivät verhoihin, irvistivät kivusta ja seuraavassa hetkessä loistivat taas lavalla. Minusta siinä on koko esiintymisen glamour.”

”Imitaatiotreenissä nivuset voivat venähtää”

Jenni Kukkonen, 26,  pikaluistelija. Saavuttanut SM-hopeaa 500 metrillä ja sprintissä 2014. Opiskelee kauppa­tieteen maisteriksi ja tekee toimistotöitä. Asuu Oulussa. Harjoittelee 10–30 tuntia viikossa.

"Imitaatioharjoitukset ovat luistelijoille tärkeitä, koska niiden avulla hiomme luisteluasentoa parhaaksi mahdolliseksi. Treenissä matkitaan luistelua ja yhtä harjoituksen muotoa sanotaan liukulaudaksi.

Harjoittelen liukulautaa luistelijoiden kopilla, joka on yksiön kokoinen tila. Se haisee muovimatolta ja starttipistoolin ruudilta ja on täynnä kuntopyöriä, luistimia, pokaaleita ja sekuntikelloja. Tunnelmaa luovat seinille ripustetut lehtileikkeet kisamenestyksistä.

Ensin vedän jalkaani lenkkarit ja niiden päälle muovipussin näköiset tossut. Sitten öljyän vanerilevyn liukkaaksi. Kyyristyn sen päälle luisteluasentoon ja otan liukuja sivulta sivulle puristaen jalka- ja pakara­lihaksilla samalla tavalla kuin luistelussa. Asentoa voi kokeilla menemällä kyykkyyn ja suoristamalla vuoronperään jalkoja sivuille. Se ei ole ihmiselle mitenkään luontaista. Pian jalkalihaksissa alkavatkin maitohapot tuntua, välillä myös selkä ja jalkapohjat kipeytyvät. Spurteissa nivuset ja lähentäjälihakset saattavat joskus krampata tai venähtää.

Puolituntinen liukulaudalla on tylsä! Eihän se ole luistelemista! Kun nuorempana näin kokeneita luistelijoita harjoittelemassa, ajattelin, että wau! Osaisinpa minäkin. Nyt tunnistan liukulaudan ansiosta virheellisen tekniikan – eivät ihailemani luistelijat niin hyviä tainneet ollakaan. Kun lautailun jälkeen saan oikeat luistimet jalkaan ja pääsen jäälle, liukuminen tuntuu ihanalta.

Osa harjoituksistani on fyysisesti niin raskaita, että saatan vähän oksentaa. Kovissa vedoissa pääsen kuitenkin koettelemaan myös kykyäni hallita ajatukset. Jos onnistun siinä, ehdin käydä muutaman sekunnin aikana monta ajatusta läpi, esimerkiksi sen, kuinka asetan askeleeni. Nyt hion pää edellä kaarteeseen menoa. Kilpailuissa voin sitten komentaa mieleni hiljaiseksi ja mennä flow’ssa.

Mitä nopeampi olen, sitä suurempaa onnistumisen iloa tunnen. Siksi en varsinaisesti inhoa edes liukulautaa. Lapsena laahustin jäällä nilkat linkussa. Nyt tavoitteeni on olla maailman huipulla.”

Lue myös:

Kansallisbaletin Kenneth Greve ballerina Maria Baranovasta: "Mikään hänessä ei ole tavanomaista"

Näin Elastinen treenaa: "Oksennan mieluummin kuin rikon selkäni"

Nyrkkeilijä Sonia Grönroosin pikadieetti: "Hikipuvussa paino putoaa kilon puolessa tunnissa"

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.