Valokuvaaja-ohjaaja Viivi Huuska on luonut musiikkivideoita muun muassa Cheekille ja veljelleen Cristal Snow'lle. Kuva: Sanoma arkisto / Juha Salminen

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Thessy Kouzoukas kertoo, että hänen vaihdevuotensa eli menopaussi on jo jouduttu käynnistämään.

Yrittäjä, lifestylebloggaaja Thessy Kouzoukas, 27, jakaa Instagram-tilillään yleensä muotikuvia. Tällä kertaa hän päätti julkaista yli 100 000 seuraajalleen jotain ihan muuta, erittäin henkilökohtaista:

– Tämä on järkyttävää. Tämä olen minä. Tämä on endometrioosi, hän kirjoittaa Instagramiin postaamansa kuvaparin yhteydessä.

 

This is quite shocking to people. This is me. This is endometriosis. I never intended to share these photos hence why I'm naked, but my god I can't believe the amount of DM's I've received from girls who have endo too and feel alone. The left is my stomach 3 weeks after a ruptured cyst (5 weeks ago). The right is me now, on a drug called "synarel" that has stopped all my hormones and sent me into menopause at the age of 27. My upcoming trip to Greece along with this drug is in hopes to get me prepped and in the best condition both physically and mentally for an operation I'm receiving in late August. Endo is no joke. I'll be operated on for 7+ hours and hospitalised for a week. Please, spread the word about endo. And If you know anyone with bad period pain PLEASE tell them to get checked for this. And to my girls with endo.. you're not alone ❤️

Henkilön Thessy Kouzoukas (@thessy.k) jakama julkaisu

Endometrioosista kärsivä Thessy kertoo voinnistaan Instagram-kuvaparissa.

”Tämä on järkyttävää. Tämä olen minä. Tämä on endometrioosi.”

Vasemmassa kuvassa näkyy pullistuma hänen vatsassaan. Kuva on otettu revenneen kystan jälkeen, hän kertoo.

Oikea kuva on otettu viisi viikkoa myöhemmin:

– Lääke on pysäyttänyt oman hormonituotantoni ja käynnistänyt vaihdevuodet 27-vuoden iässä.

Lue myös! Jutta, 40, kertoo, miten rankkaa elämä endometrioosin kanssa voi pahimmillaan olla: ”Mitkään kyyneleet eivät ole koskaan sattuneet niin paljon”

Kuvassaan Thessy kertoo myös matkustavansa pian Kreikkaan, jossa hän menee endometrioosihoitoihin. Operaatio kestää yli seitsemän tuntia. Sen jälkeen hän toivoo olevansa ”parhaassa kunnossaan sekä fyysisesti että henkisesti”. Hän on saanut kuvaansa tuhansia tykkäyksiä ja satoja kommentteja eri puolilta maailmaa samalla, kun hänen tarinansa on levinnyt internetissä ja sosiaalisen median kanavissa.

Australiassa asuva Thessy sanoo, ettei hän koskaan aikonut jakaa näitä kuviaan netissä, mutta halusi lopulta tehdä sen endometrioosi-tietoisuuden lisäämiseksi. Hän kannustaa ihmisiä puhumaan avoimemmin endometrioosista ja etsimään apua – varsinkin jos kärsii pahoista kuukautiskivuista.

Endometrioosi on sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Pesäkkeet aiheuttavat kroonisen tulehdusreaktion kudokseen. Sen syytä ei tunneta.

Suomessa endometrioosi on arviolta 10–15 prosentilla naisista, eli jopa noin 200 000 sairastaa sitä. Sairaus vaikuttaa usein vahvasti myös minäkuvaan, naiseuteen ja henkiseen jaksamiseen. Sen oireet ovat moninaiset, ja niihin voi kuulua esimerkiksi runsaat kuukautiset, vatsan turvotusta sekä selkäkipua.

Lue lisää oireista! Kuukautiset yhtä tuskaa, yhdyntä sattuu, vatsa vaivaa? 14 kysymystä kivuliaasta endometrioosista

hoikan tytön äiti

Bloggaajan kuvapari leviää somessa: paljastaa, mitä endometrioosi tekee 27-vuotiaan keholle

Tietyn ruumiinrakenteen omaavilla ihmisillä näkyy luonnostaan luita ihon läpi. Törkeää haukkua hoikkaa kaunista nuorta naista joka elää terveellisesti ylläpitääkseen terveyttään typerällä syytöksellä vakavasta sairaudesta. Häpeäisit kommentoija, ja seuraavalla kerralla keskity siihen mistä juttu kertoo ja kommentoi sitä jos koet että on tarve kommentoida. Nyt menit pahasti sivuun tärkeästä aiheesta mistä kyseinen nainen rohkeasti avautui.
Lue kommentti

Harhailevat ajatukset ja haaveilu voivat olla luovuutesi ilmentymiä.

Luovilla ihmisillä on löydetty useita yhteisiä tunnuspiirteitä – myös sellaisia, joilla he erottuvat muusta väestä.

Luovuus ilmenee kaikkein selvimmin uranvalinnassa ja harrastuksissa. Hiljattain tutkijat australialaisessa National Universityssä huomasivat, että arkkitehdit, kuvanveistäjät ja taiteilijat hahmottavat tilaa eri tavoin kuin muut. He havaitsivat maalareiden pyrkivän jatkuvasti liikkumaan kaksiulotteisen ja kolmiulotteisen muodon välillä, kun taas arkkitehdit hahmottivat tilan erilaisten rajojen mukaan. 

Lue myös: Nämä lapsuuden harrastukset tekevät sinusta luovan ja menestyvän

Tunnetko ajattelevasi toisin kuin muut ihmiset ympärilläsi? Ehkä olet luova ihminen: Huffington postin mukaan he ajattelevat ja toimivat omalla tavallaan. Luovat ei ole tarkasti rajattu ihmistyyppi, mutta tietyt piirteet yhdistävät heitä – tunnistatko itsesi joukosta?

1. Tarkkailet ympäristöäsi

Luovat ihmiset näkevät mahdollisuuksia kaikkialla, joten he tarkkailevat jatkuvasti ympäristöään. Luova ihminen on utelias ja kiinnostunut muiden ihmisten puuhasteluista.

2. Haaveilet

Parhaat ajatukset ja uudet ideat syntyvät harhailevista ajatuksista. Vaikka haaveilu voi vaikuttaa kevyeltä ajatuksenvirralta, tutkimusten mukaan aivot ovat voimakkaasti aktivoituneina haaveilun aikana.

Lue myös: Parhaat ideat syntyvät tutkitusti suihkussa

3. Teet töitä sinulle sopivina tunteina

Monet taiteilijat ovat kertoneet tekevänsä parhaiten töitä joko aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Luovat ihmiset löytävät itselleen sopivimman ajan työskennellä ja suunnittelevat päivänsä sen mukaan – kellonajasta viis.

4. Luot itsellesi omaa aikaa

Luovat ihmiset osaavat olla yksin. Yksinäisyys on usein avain luovaan työhön, sillä yksin ollessa mieli saa vaeltaa vapaasti.

Lue myös: 10 syytä, miksi sinunkin pitäisi viettää enemmän aikaa yksin

5. Haalit uusia kokemuksia

Luova ihminen rakastaa uusia kokemuksia, tunteita ja mielentiloja, joten hän asettaa itsensä myös mukavuusalueensa ulkopuolelle. Avoimuus kaikkea kohtaan on luovuuden tunnuspiirre.

6. Seuraat intohimoasi

Olet luonnostaan motivoitunut, etkä työskentele vain rahan tai tunnustuksen vuoksi. Luova ihminen uskaltaa seurata haaveitaan ja tehdä työtä, josta on aidosti kiinnostunut.

Lue myös: Ahdistaako intohimoton asenne työhön?

7. Menetät ajantajun

Luova ihminen pääsee työskennellessään niin kutsutuun flow-tilaan, eli henkiseen tilaan, jossa henkilö ylittää tietoisen ajattelun saavuttaen hyvän keskittymiskyvyn ja rauhallisuuden. Flow on äärimmäisen luova tila, jossa henkilö on immuuni sisäisille ja ulkoisille häiriöille ja paineille.

8. Epäonnistumiset kuuluvat elämään

Kestävyys on edellytys luovalle menestykselle. Luovaa työtä ei syyttä kutsuta epäonnistumisen prosessiksi, sillä epäonnistumiset ovat olennainen osa luovaa elämää. Uskallat ottaa riskejä, etkä kavahda yksittäisiä epäonnistumisia.

 

Sinkkuna eläminen ei tarkoita sitä, että olisi jotenkin yksinäinen tai masentunut – päinvastoin.

Nautitko yksinolosta? Rakastatko jopa sitä? Saatat valita hiljaisen koti-illan viikonlopun rientojen sijaan? Teet mielekkääksi kokemiasi asioita mielellään itseksesi? Olet sinkku etkä aktiivisesti kaipaa kumppania rinnallesi?

Jostain syystä yksinään viihtyviin ihmisiin liitetään usein negatiivisia mielikuvia: he taitavat olla yksinäisiä, onnettomia, epäsosiaalisia, kenties jopa ihmisvihaajia.

Ei pidä paikkaansa! Yksinolon rakastamiselle on lukemattomia hyviä syitä. Psychology Today muistuttaa, että yksinoloa ei pidä sekoittaa yksinäisyyteen. Näillä kahdella on eroa kuin yöllä ja päivällä. Yksin olemisesta pitävät ovat rentoutuneita, kun he saavat viettää aikaa vain itsensä kanssa. Myöskään sinkkuna eläminen ei automaattisesti tarkoita yksinäisyyttä: toiset valitsevat itse sinkkuuden ja vapauden, ja pitävät päätöstään toimivana.

Lue myös: Yksinäisyyden tunteesta voi olla myös hyötyä

Tutkimuksen mukaan yksin viihtyvillä on elämässään ainakin neljä asiaa erityisen hyvin:

1. He ovat avoimia ja tunnollisia.

Kireys, ailahtelevuus ja turha murehtiminen eivät useimmiten kuulu yksin ja sinkkuna viihtyvien luonteenpiirteisiin. Itse asiassa he ovat usein avoimia ja tunnollisia. Lisäksi sinkkuudesta nauttivat ovat usein hyvinkin ulospäinsuuntautuneita – he antavat arvoa läheisille ihmissuhteille ja pitävät pariutuneita paremmin huolta suhteistaan esimerkiksi ystäviin, sisaruksiin ja vanhempiin.

2. He eivät murru eron hetkellä.

Kun sinkkuna eläminen ei pelota, parisuhteesta eroaminen ei välttämättä ole niin kova paikka. Tällaiset ihmiset eivät ole erityisen herkkiä tullessaan torjutuiksi eivätkä myöskään loukkaannu kovin helposti. Kun hyvin itsensä kanssa viihtyvät ovat romanttisessa parisuhteessa, heidän itsetuntonsa ei ole riippuvainen siitä, miten parisuhde etenee ja muuttuu.

3. He eivät tunne itseään helposti masentuneeksi.

Yksin oleminen on tärkeä taito, jota voi harjoitella, ja jonka sinkkuna viihtyvät osaavat hyvin. Jos yksinolo voimaannuttaa ja tekee onnelliseksi, ei kovin herkästi myöskään tunne oloaan masentuneeksi.

Lue myös: 9 vinkkiä, joiden avulla opit nauttimaan omasta seurastasi enemmän

4. He ajattelevat itsensä parasta.

Omaa seuraansa arvostavat pitävät itsestään mitä todennäköisimmin hyvää huolta. Jos esimerkiksi parisuhde ei tunnu itselle hyvältä ja toimivalta, he lopettavat huonon suhteen nopeammin kuin he, jotka pelkäävät sinkkuutta. Lisäksi sinkkuna viihtyvillä on enemmän standardeja mitä tulee parisuhteeseen: esimerkiksi pikadeiteillä he antavat numeronsa vain harvoille valituille. Ihan kenen tahansa kanssa he eivät siis hyppää parisuhteeseen, koska yksinkin on mukavaa.

Miksi päivitellä ikääntymistä, kun siitä voi saada irti niin paljon hyvää?

Ikäkriiseilyyn ei kannata taantua, vaikka työpaikka täyttyisikin nuorista kesätyöntekijöistä. 50 vuotta täyttäessä elämässä on ehtinyt kokea niin paljon, että maailman näkee uusin silmin. The Telegraph kokosi julkkisnaisten parhaat sitaatit koskien tuota merkkipaalua. Lukema voi jännittää, mutta se on ihan kaikilla meillä edessä jossain vaiheessa.

Tässä kahdeksan asiaa, jotka tekevät viisikymppisyydestä ihan mahtavaa:

1. Viisikymppisiä voi hyvin ajatella ansiona. Vaikka nuoruusvuosia välillä vähän kaipaisikin – se on täysin normaalia. Nicole Kidmankin on sanonut, että se tuntuu ikään kuin saavutukselta. ”Silti yritän käyttäytyä kuin huoleton 21-vuotias.”

2. Elämää ei tarvitse ottaa niin kovin tosissaan. Sitä paitsi vanhempana rennosti ottaminen voi onnistuakin helpommin. Ikää voi lähestyä huumorin kautta. Näin on tehnyt ainakin Joan Rovers: ”50-vuotiaalta näyttäminen on mahtavaa… jos on 60-vuotias.”

3. Pyöreitä vuosia täyttäminen on kuin aloittaisi uuden luvun elämässään. Näin ajattelee myös Agatha Christie, joka on kertomansa mukaan nauttinut suuresti toisesta kukoistuksesta. ”Yhtäkkiä sitä huomaa 50-vuotiaana, että kokonaan uusi maailma on avautunut edessä.”

4. Iän mukana kertyy elämänviisautta. Samalla oppii olemaan armollisempi itselleen. Jos parikymppisenä pohtii jatkuvasti ulkonäköään ja mokiaan, vanhempana osaa kenties keskittyä olennaisimpiin asioihin.

Näyttelijä Sadie Frost on kuvaillut, että 50 vuotta täyttäminen on vaikeaa ja elämää määrittävää aikaa. Silloin täytyy mietiskellä ja hyväksyä tiettyjä asioita. ”Ei voi jatkuvasti muistella menneitä ja miettiä, että tein tuollaisen virheen, miksi avioliittoni ei toiminut tai olisikohan minun pitänyt ottaa se työpaikka vastaan?”

5. Vuosien varrella oppii tuntemaan itsensä aina vain paremmin. Vasta jälkikäteen usein tajuaa, kuinka paljon hienoja ja opettavaisia kokemuksia on elämässään käynyt läpi. Malli Elle Macpherson on muotoillut tunteensa viisikymppisyydestä näin: ”Olen hyvin varma itsestäni – olen vahva, iloinen ja motivoitunut. Toivottavasti olen onnistunut hankkimaan jonkin verran viisautta vuosien varrella.”

”Tietenkään rintani eivät koskaan tule olemaan yhtä terhakkaat kuin 18-vuotiaana.”

6. Viisikymppisenä osaa vihdoinkin kunnolla rakastaa ja kunnioittaa itseään. Aiemmin siihen ei usein mukamas ole ollut aikaa tai syytä. Ulkonäkökin muuttuu, eikä peilistä katso sama nainen kuin vuosikymmeniä sitten, mutta muut asiat ovat usein huomattavasti paremmin.

Myös tv-persoona Kate Garraway nauttii mieluummin ikääntymisestä kuin voivottelee menneitä: ”Tietenkään rintani eivät koskaan tule olemaan yhtä terhakkaat kuin 18-vuotiaana, mutta muut asiat ovat paremmin. Viisikymppisenä alkaa uusi aikakausi. Ajattelemme aina, että naiset ovat näkymättömiä keski-iässä siitä huolimatta, että olemme silloin kaikkialla. Ajatus johtuu siitä, että emme silloin juhlista itseämme.”

7. Ikääntyessä oppii arvostamaan tavallisia asioita. Näin uskoo myös J. K. Rowling, joka haluaa juhlistaa eloa ja sen hyviä puolia ihan vaan sen takia, että saa elää: ”Täytyy juhlia jokaista vuotta, jonka viettää täällä terveenä. Mikä on vaihtoehto ikääntymiselle? Häipyä täältä – mutta minä pysyn mieluummin paikalla.”

8. Kun elämää on jo vuosikymmeniä takana, sitä oppii myös rakastamaan ihan uusilla tavoilla. 50-vuotiaana kenties jo tietää, mikä tekee omasta elämästä onnellista ja toimivaa. Se voi olla mitä vain, vaikkapa pelkkä sanakin, kuten malli Liz Hurleylla: ”Rakastan elämääni, rakastan muutosta ja rakastan uusia kokemuksia. On vapauttavaa sanoa ‘kyllä’, se on lempisanani.”