Luulitko, että itsetuntosi on hyvä tai huono? Oikeasti se voi olla erilainen eri tilanteissa. Koskaan ei ole liian myöhäistä parantaa sitä.

Muistatko tilanteen, jossa joku töksäytti sinulle pahasti?

Väsyneen riidan, jonka päätteeksi puoliso sanoi tökerösti. Liikuntatunnin, jolla joku supatti ilkeyksiä pukuhuoneessa. Lauantai-illan, jona tuntematon naureskeli vaatteille bussissa.

37-vuotias nainen muistaa vieläkin äitinsä sanat.

”Raskaana ollessani äitini tuli luoksemme viikonloppuvierailulle. Heti ulko-ovella hän kommentoi, että näytin isolta. Hänen työkaverinsa oli kuulemma ollut juuri raskaana ja ihan siro loppuun asti. Takaapäin ei edes huomannut koko mahaa”, hän kertoo.

”Mielestäni olin raskauskiloista huolimatta tosi kivan näköinen ja olin oikein odottanut, että äiti näkee mahani. Tuon kommentin jälkeen olo oli todella surkea, eikä sitä helpottanut se, että mieskin tuntui vierastavan kasvavaa mahaa.”

Muiden huolimattomat heitot syöpyvät mieleen, vaikka sanoja ei tarkoittaisi pahaa. Pahimmillaan ne jäävät kummittelemaan vuosiksi.

– Muiden kommentit voivat vaikuttaa itsetuntoon, varsinkin jos puolihuolimaton heitto on tullut silloin, kun itse on heikoilla, vahvistaa myötätuntokeskeiseen psykoterapiaan erikoistunut työterveyspsykologi Ronnie Grandell.

Geenit ja kehut rakentavat

Itsetunto ei tietenkään riipu vain muiden puheista. Sen rakentumiseen vaikuttavat esimerkiksi geeniperimä sekä kaikki elämän kokemukset ja tapahtumat.

– Lähtökohdissa on geneettisiä eroja. Joillakin ihmisillä on taipumusta nähdä asiat kielteisemmin. Tapa katsoa maailmaa voi vaikuttaa myös siihen, miten näkee itsensä, Grandell sanoo.

Aivot kehittyvät eniten lapsuudessa ja nuoruudessa, ja siksi itsetuntoa rakentavat erityisesti varhaiset kokemukset. Jos kasvaa ympäristössä, jossa kehutaan, itsetunto saa vahvemman pohjan kuin ympäristössä, jossa painostetaan ja kritisoidaan paljon.

Nykylapsia uskalletaan kehua ja kannustaa rohkeammin kuin muutama vuosikymmen sitten. Onko heillä siis parempi itsetunto kuin vanhemmillaan? Saattaa olla, psykologi vastaa.

– Kehuilla voi olla myönteinen vaikutus. Rehellisyys on tärkeää. Jos kokee, ettei pysty kehumaan lapsen tuottamaa lopputulosta, lasta voi silti kehua ja kannustaa, Grandell sanoo.

Lastenpsykologi Jari Sinkkonenkin on todennut, ettei itsetunto rakennu vain kehuista. Kannustuksen lisäksi on tärkeää, että lapsi oppii sietämään epäonnistumisia ja luottaa siihen, että rakkaus ei riipu hänen teoistaan.

Koko itsetuntoa lapsuus ei määrittele. Lähtökohtien tai kasvatuksen vangiksi ei tarvitse jäädä.

– On paljon ihmisiä, jotka ovat rakentaneet hyvän suhteen itseensä ja muihin ikävistä lähtökohdista huolimatta, Grandell muistuttaa.

Marttyyri ja puolustautuja

Jos itsetunto on vahva, ihminen tekee asioita, jotka ovat hänelle tärkeitä. Hän ei luovu rakkaista harrastuksistaan tai ihmisistään vain, koska ajattelee, että muiden menot ja huolet ovat häntä tärkeämpiä.

Vahvalla itsetunnolla varustettu pitää puolensa tiukassakin tilanteessa ja kykenee pohtimaan myös omia heikkouksiaan.

– Jos ei pysty ajattelemaan sitä, missä voisi parantaa, ei pysty kehittymään ihmisenä. Jos itsetunto on hyvä, ihmisen ei tarvitse olla hyökkäävä tai marttyyri, Grandell sanoo.

Heikon itsetunnon merkit ovat päinvastaisia. Silloin luopuu helposti itselleen tärkeistä asioista ja ajattelee, että muiden menot tai huolet ovat omia tärkeämpiä.

Huonosta itsetunnosta voi kertoa myös vaikeus pitää puoliaan tai ottaa vastaan palautetta.

– Voi olla niin iso uhka itselle, kun joku sanoo, että ei ole täydellinen, Grandell kuvailee.

– Mielellä on taipumusta vertailla itseä muihin.

Itsetunto voi siis kasvaa, jos pärjää työtehtävässä muita paremmin, tai laskea, jos suoriutuu jatkuvasti muita heikommin.

Jos kriittistä palautetta on vaikea ottaa vastaan tai palaute osuu arkaan paikkaan, huono itsetunto voi purkautua ilkeilynä muita kohtaan.

”Itsetuntoni voi hetkeksi horjua, jos huomaan olevani tilanteessa, jossa virheitä ja erilaisia ajatuksia pidetään huonommuuden merkkinä eikä luonnollisena juttuna. Yritän silloin aina muistaa, että muiden käytöksen ei tarvitse vaikuttaa omaan olooni. Ihmisten kyvyttömyys sietää erilaisuutta johtuu monesti siitä, että se osuu heissä itsessään johonkin arkaan paikkaan, muistuttaa jostakin, mistä he eivät itsessään välitä”, pohtii 31-vuotias nainen.

Vahva töissä, heikko ihmissuhteissa

Ehkä sinäkin ajattelet itsetunnosta mustavalkoisesti: se on joko hyvä tai huono.

Se ei oikeastaan pidä paikkaansa. Itsetunto voi olla hyvä yhdessä mutta huono toisessa tilanteessa.

”Huomaan, että itsetuntoni on heikko, kun pukeudun vaatteisiin, joissa kerään huomiota. Yhtäkkiä mietin, että mitähän muut ajattelevat”, sanoo 30-vuotias nainen.

Itsetunto voi siis vaihdella elämäntilanteen mukaan ja olla erilainen erilaisissa asioissa: hyvä töissä mutta huono parisuhteessa tai vahva parisuhteessa mutta heikko vanhempana.

– Aiemmat kokemukset vaikuttavat. Jos edelliset ihmissuhteet ovat menneet eri lailla kuin olisi toivonut, voi joutua ajatuskierteeseen, etten osaa tätä, Ronnie Grandell sanoo.

”Hylkäyskokemus saattaa murentaa itsetuntoa esimerkiksi uutta työpaikkaa hakiessa. Seuraavan työpaikan kohdalla ajattelen helposti, etten riitä, kun en aiemmillakaan kerroilla riittänyt. Kun syyn selvittää, asia ei jää kalvamaan”, sanoo 42-vuotias nainen.

Töissä itsetuntoa rakentavat pomo ja kollegat. 39-vuotias nainen ei unohda toisen ammattilaisen sanoja koskaan.

”Itsetuntoni on erilainen eri ihmisten kanssa. Erityisesti auktoriteettiasemassa olevat ihmiset, kuten opettajat ja pomot, ovat vaikuttaneet siihen herkästi omalla käytöksellään. Suuresti ihailemani ammattilainen kehui kerran luovuuttani, ja muistan sen aina. Sen jälkeen olen uskaltanut ajatella, että ehkä oikeasti olenkin luova”, hän kertoo.

Jos pomo muistaa kehua, kannustaa ja antaa rakentavaa palautetta, hänellä voi olla suuri vaikutus siihen, miten työntekijä uskoo kykyihinsä.

”Minulla oli kerran pomo, joka sanoi suoraan, että piti minua lahjakkaana tyyppinä. Hänen sanoillaan oli suuri vaikutus itsetuntooni työelämässä. Ennen pelkäsin vain, milloin joku huomaa, etten osaa yhtään mitään. Nykyään ajattelen, että olen hyvä työssäni. Uskon, että pärjään, vaikka ajat ovat epävarmat”, sanoo 28-vuotias nainen.

Läheinen on helppo latistaa

Puolison väsynyt töksäytys satuttaa enemmän kuin tuntemattoman törkeä puhe, sillä läheisten sanomisilla on isompi painoarvo.

Siksi läheisen itsetunto on erityisen helppo latistaa.

”Olin vähän päälle parikymppinen, kun vielä seurustelin ex-aviomieheni kanssa. Vietimme yhdessä viikonloput, sillä asuimme eri kaupungeissa. Hän soitteli kitaraa ja harrasti ohjelmointia,
mutta minulla ei tuolloin ollut suuria intohimon kohteita. Paitsi hän. Kerran mies sanoi, että voisin koettaa hankkia ’omia juttuja’. Tunsin, että olen todella epäkiinnostava ihminen. Mies sanoi olevansa kommentista pahoillaan. Silti asia jäi kaihertamaan pitkäksi aikaa”, kertoo 37-vuotias nainen.

Hiljaisuuskin voi jäädä vaivaamaan. Itsetunto voi rapistua kuin huomaamatta, jos kumppani ei koskaan kehu kauniiksi tai kerro rakastavansa.

Huolimattomista heitoista on parempi puhua heti kuin kesken riidan viiden vuoden kuluttua. Niiden vaikutusta voi koettaa minimoida kertomalla sanojalle, miltä hänen tölväisynsä tuntuu: hei, tuo sattui.

Jos sanoja pystyy ottamaan palautetta vastaan ja pyytämään anteeksi, paha olo voi häipyä.

Vielä ei ole myöhäistä

Lopuksi hyviin uutisiin: itsetuntoa ei ole koskaan liian myöhäistä parantaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksessa todettiin äskettäin, että itsetunto paranee 30–40 ikävuoteen asti. Nuorena itsetuntoa nostivat koulumenestys ja vanhempien
korkea sosioekonominen asema; vanhempien avioero taas heikensi tyttöjen itsetuntoa.

Ronnie Grandell muistuttaa, että itsetunto voi amuuttua läpi elämän.

– Ennen ajateltiin, että itsetuntoa nostamalla tulee onnelliseksi ja menestyneeksi. Nyt on huomattu, että hyvä itsetunto ei ole onnellisuuden syy vaan usein seurausta siitä, että elää arvojensa mukaisesti.

Jos haluat vahvistaa itsetuntoasi, tärkeintä on tehdä sinulle tärkeitä asioita. Ne unohtuvat helposti, kun päässä pyörivät kriittiset ajatukset: Ei tästä tule kuitenkaan mitään. En voi olla näin itsekäs. Muilla on jotakin tärkeämpää.

Omien ajatusten tarkastelukin auttaa.

– Huono itsetunto tarkoittaa yleensä sitä, että itsensä näkee synkässä valossa. Kun päässä pyörii kriittisiä ajatuksia, ajattelen helposti, että olen kamala, Grandell kuvailee.

Se ei tietenkään pidä paikkaansa. Muista synkällä hetkellä myös onnistumiset, pienet ja isommat. Eilinen lenkki, uusi työpaikka, kehut aamupalaverissa. Omia virheitä ja heikkouksia pitääkin tarkastella, mutta järjettömän ankaruuden sijaan kannattaa laittaa asiat mittakaavaan.

– Mieti, olenko ihmisenä hirveä vai olenko vain sanonut jotain ikävää. Itseen on niin helppo lyödä kokonaisvaltainen luuserileima yhden teon seurauksena.

Työterveyspsykologina työskentelevä Grandell on kirjoittanut kirjan itsemyötätunnosta. Karkeasti tiivistettynä se tarkoittaa kykyä kohdella itseään kuin hyvää ystävää.

Kun itsesyytökset seuraavan kerran jylläävät, Grandell kehottaa vaihtamaan näkökulmaa. Mitä sanoisit parhaalle ystävällesi, jos hän olisi samassa tilanteessa?

– Harva on muille yhtä tuomitseva kuin itselleen.

Samaa voisi soveltaa keneen tahansa ohikulkijaan. Jos muistamme ikävät tölväisyt, muistamme myös aamun, jona kaupan kassa kehui kampaustamme. Kenen itsetuntoa sinä voisit tänään parantaa?

Testaa itsetuntosi. Kumpia kohtia on enemmän?

Vahva itsetunto

Osaan myöntää, kun olen väärässä.

En luovu minulle tärkeistä menoista muiden huolien tai aikataulujen takia.

Pidän puoliani, kun minua kritisoidaan.

Uskon, että olen hyvä työssäni ja ansainnut paikkani.

Osaan laittaa virheeni mittakaavaan: ne ovat harvoin kovin vakavia.

Heikko itsetunto

Ajattelen usein, että muiden huolet ovat omiani tärkeämpiä.

Hermostun, jos minua arvostellaan.

Olen kiukutellut muille, kun heidän sanansa ovat osuneet arkaan paikkaan.

En uskalla hakea vaativia töitä, koska pelkään, etten kuitenkaan onnistu.

Kun mokaan, soimaan itseäni kamalaksi tyypiksi.

Kun hiuspohja pöllyää tai tukka makaa liiskana, pitää päänahkaa hoitaa oikeilla tuotteilla.

Pipokausi painaa pälle, mutta ennen kuin talven valkohiutaleita edes näkyy taivaalla, niitä alkaa kummasti leijailla olkapäille. Hilseen lisäksi monille aiheuttaa pulmia rasvoittuva päänahka, joka tekee hiuksista elottoman liuskan.

Pölytys kuriin

Kuiva hilse kertoo, ettei hiuspohja voi hyvin. Kutiseva ja pöllähtelevä päänahka on seurausta ihon liiasta kuivumisesta sekä hitaasti toimivista talirauhasista. Joskus kuiva hilse voi olla merkki atooppisesta ihottumasta. Ilmastointi, kuiva huoneilma, stressi tai tuuheuttavat muotoilutuotteet eivät itsessään aiheuta hilsettä mutta voivat pahentaa oireita.

Unique Haircare Omega 3 -hiusöljy kosteuttaa hiuspohjaa jojobaöljyn ja F-vitamiinin avulla. Ravitseva öljy hoitaa omega-3-rasvahappojem sekä rosmariinin avulla erinomaisesti, 17 €.

Hilsesampoot voivat vain pahentaa ongelmaa. Tärkeintä on kunnon kosteutus. Valitse hellävarainen sampoo, joka ei pese hiuspohjaa ja hiuksia natisevan puhtaiksi. Levitä kosteuttava hoitoaine tyveen saakka ja elvytä päänahan verenkiertoa hieromalla. Tehohoidot ja naamiot toimivat kuivina kausina samalla tavalla kuin huulirasva rohtuneilla huulilla.

Phytosquam Anti-Dandruff Moisturizing Shampoo on kuuriluontoinen shampoo kuivan ja herkän hiuspohjan hilseilyyn. Japaninpagodipuu-uute ehkäisee hilseen muodostumista ja rauhoittaa hiuspohjan tulehdusta, 21 €.

Kutina kuriin

Kun päänahassa on isoina liuskoina lähtevää hilsettä, ja iho on kutiseva ja ärtynyt, on kyseessä rasvainen hilse. Se on yksi yleisimmistä hilsetyypeistä, joten keinoja sen taltuttamiseen onneksi löytyy.

Cutrinin BIO+ Clear Anti-Dandruff Peel Mask -naamio sopii myös terveen hiuspohjan kuorintaan kuolleen ihosolukon irrottamiseksi, 16 €.

Yleisin syy on taliköhnäihottuma eli seborrooinen ekseema, jonka aiheuttavat hiuspohjassa normaalistikin elävät rasvahiivat. Kun hiuspohjassa on paljon talia, eli likaa ja rasvaa, hiivasienten kiihtynyt aineenvaihdunta pääsee ärsyttämään ihoa ja aiheuttamaan hilsettä.

Sim Sensitive System 4 Shale Oil 4 sampoon liuskekivioljy tasapainottaa talineritystä ja rahoittaa hiuspohjaa, ja tuote on suunniteltu erityisesti rasvaisen hilseen ongelmiin, 17 €.

Tärkeintä on säännöllinen pesu. Rasvaiseen hilseeseen purevat hilsesampoot. Niitä voi käyttää joko päivittäin tai muutaman kerran viikossa normaalin sampoon rinnalla. Helpotusta saa myös lisäämällä hiuspohjaan hydrokortisonilinimenttiä tai glyserolia sisältävää käsihuuhdetta. Ihmekikka, mutta toimii!

Liiskaletti liehuvaksi

Pesuvälin pidentäminen ei saa rasvoittumista aisoihin, vaan hiukset ovat aina littanat ja elottomat. Miten ne pysyisivät kuohkeina edes päivän?

Jos käytät paljon muotoilutuotteita, pese hiuksesi syväpuhdistavalla sampoolla kerran viikossa. Redken Hair Cleansing Cream vapauttaa hiukset myös metalli- ja mineraalijäämistä hedelmähappojen avulla, 32 €.

Jopa joka kolmannella on rasvoittuva päänahka. Hiusten pesuvälin pidentäminen voi joskus vain pahentaa ongelmaa, sillä rasvaisessa hiuspohjassa viihtyvät myös erilaiset sienet ja hiivat.

Lushin Jumping Juniper -palasampoon nimeen vannovat monet rasvaisesta hiuspohjasta kärsivät. Laventelia ja katajaa sisältävä tuote jättää päänahan raikkaaksi, 14 €.

Oikea hoitokeino on säännöllinen pesu tuuheuttavalla tai rasvoittuvalle päänahalle tarkoitetulla sampoolla. Liian kuivattava sampoo saattaa vain lisätä talineritystä, sillä myös rasvaista ihoa täytyy kosteuttaa. Valitse ilmavaksi jättävä mutta hoitava hoitoaine ja levitä sitä sekä latvoihin että hiuspohjaan. Jätettävät hoitosuihkeet toimivat kevyempään kosteutukseen.

Unitutkija jakaa ihmiset neljään nukkujatyyppiin. Oletko leijona, delfiini, karhu vai susi?

Entäpä, oletko aamuvirkku vai yökukkuja?

Unitottumuksemme määrittävät meille jokaiselle oivallisimmat ajat herätä, syödä, liikkua ja nukkua. Näin uskoo brittiläinen unitutkija, lääkäri Michael Breus.

Breus pitää vastaanottoa Los Angelesissa ja on kirjoittanut useita kirjoja unihäiriöistä. 16 vuotta yksityisellä klinikallaan työskennellyt lääkäri huomasi ensimmäisinä vuosinaan, että hänen normaalit hoitokeinonsa eivät auttaneet unettomuudesta kärsiviin ihmisiin.

– Ymmärsin, että potilaani eivät kärsi unettomuudesta. He osoittautuivat yökukkujiksi. Ainakin jotkut heistä, Breus kertoo Independent-lehdelle.

Breusin mukaan yöukkujat voivat erinomaisesti viikonloppuisin ja lomalla. He menevät nukkumaan noin yhdeltä yöllä ja heräävät aamulla kello 8–9. Mutta kun arki taas koittaa, kukkujat tuntevat itsensä väsyneiksi.

– Huomasin, että heidän sisäinen kellonsa on häiriintynyt.

Tämä oivallus sai Breusin pohtimaan, onko olemassa muita nukkujatyyppejä, joiden sisäinen kello käy eri ajassa valtavirran kanssa. Uudessa kirjassaan The Power of When hän esittelee löydöksensä.

Hän päätyi neljään eri nukkujatyyppiin ja nimesi ne karhuihin, delfiineihin, leijoniin ja susiin. Vahvoja aamuvirkkuja ovat leijonat ja yökukkujia sudet; kumpaankin ryhmään kuuluu noin 15–20 prosenttia kaikista ihmisistä.  

Joka kymmenes on Breusin mukaan delfiini, joka nukkuu kevyesti ja saattaa heräillä monta kertaa yössä. Hekin ovat melkoisen aamuvirkkuja. Lääkäri määritteli nukkujatyypeille muitakin ominaisuuksia. Delfiiniryhmässä on muun muassa paljon perfektionisteja, joiden aineenvaihdunta toimii hyvin. He ovat varuillaan ihmissuhteissaan eivätkä harrasta riitelemisestä.

Lue myös! Tämän vuoksi säpsähdät hereille, kun olet nukahtamassa

Tyypillisin nukkujatyyppi on karhu. Heitä on noin puolet väestöstä, Breus sanoo. He nukkuvat yleensä hyvin ja sikeästi, mielellään vähintään kahdeksan tuntia joka yö. ”Karhut” ovat kuuluisia ruokahalustaan ja ystävällisyydestään.

Ihmisten unitottumusten ja niihin liittyvien persoonallisuuksien kartoittamisen lisäksi Breus suosittelee jokaiselle nukkujatyypille tietynlaista vuorokausirytmiä. Kun ihminen on löytänyt luonnollisen rytminsä, hänen väsymyksensä vähenee ja tuotteliaisuus lisääntyy kuin itsestään – onpa hän sitten täydellinen aamuihminen tai loistava iltaseuralainen.

Selvitä nukkujatyyppisi ja ideaali päivärytmi

Oman nukkujatyyppisi voit selvittää Breusin testillä täällä, tai ehkä tunnistat sen jo lukemalla eri nukkujatyyppien ideaalit päivärytmit. Oletko pitkään aamulla unenpöpperössä vai alatko heti hommiin? Kaipaatko raskasta aamupalaa vai syötkö mieluummin välipaloja iltapäivällä?

Breus on listannut kunkin tyypin parhaat ajat myös liikunnalle, työnteolle ja seksille.

Katso, miten sinun kannattaisi järjestää päiväsi ja rutiinit sen mukaan, oletko leijona, karhu, delfiini vai susi.  

Unettomalle! Nolla tuntia unta viime yönä? Näin selviät päivästä

Aktiivinen leijona menee ajoissa nukkumaan. Kuva: Shutterstock
Aktiivinen leijona menee ajoissa nukkumaan. Kuva: Shutterstock

Leijonan ihannepäivä

05.30–06.00 Herätys ja toimintaa! Leijonat ovat täydessä terässä heti herättyään. Heille sopii varhainen aamupala, joka täyttää mahan. Harva leijona on ylipainoinen, sillä he syövät terveellisesti.

06.00–07.30 Leijonat ovat heitä, jotka hyötyvät eniten aamuseksistä. He ovat usein iltaunisia ja päivät venyvät helposti töissä, koska moni leijonista ylenee toimitusjohtajaksi tai muihin korkeisiin tehtäviin. Virkeä leijona nauttii varhaisista lemmenleikeistä ja saa niistä puhtia päivään.

07.30–10.00 Varhaiset herätykset saavat leijonat kaipaamaan pientä välipalaa jo silloin, kun muut syövät vasta aamiaistaan. Tämä on leijonien huippuaikaa, joka kannattaa käyttää ajattelutyöhön.

Suosittelemme! 5 minuuttia riittää – piristä ilmettä pikakasvohoidolla

12.00–13.00 Nauti päivänvalosta ja lounaasta – mutta älä hiilareista! Ne tekevät iltapäivällä uneliaan olon.

13.00–17.00 Tässä vaiheessa päivää on luonnollista, että leijona alkaa hieman nuutua. Uusien ideoiden ja kaiken vapaan luomisen paras hetki on nyt!

17.00–18.00 Lähde liikkumaan! Vaikka leijonat ovatkin aamuvirkkuja, varhainen liikuntahetki on hyvä siirtää illansuuhun – eli sinne, missä energiaa tarvitaan eniten.

18.00–19.30 Illallisaika! Kenties nyt maistuisi yksi drinkki, kuten unitutkija suosittelee?

19.30–22.00 Leijonat kömpisivät mieluiten jo sänkyyn ja vetäisivät peiton päällensä. Mutta jos he ovat noudattaneet unitutkijan ohjeita, he ovat nyt poikkeuksellisesti pirteitä ja ehtivät vielä sosiaalisille riennoilleen. 

22.30–01.30 Levollinen uni alkaa maistua tässä vaiheessa, mikäli leijonat ovat ylittäneet itsensä ja malttaneet kokeilla uutta päivärytmiään.

Delfiini ei hellitä ja on melkein kuin puoliksi hereillä koko ajan. Kuva: Shutterstock
Delfiini ei hellitä ja on melkein kuin puoliksi hereillä koko ajan. Kuva: Shutterstock

Delfiinin ihannepäivä

06.30–07.30 Tyypillinen delfiini on hereillä, mutta hän on liian väsynyt noustakseen ylös ja liian virkeä jäädäkseen sänkyyn. Silloin olisi paras nousta ylös ja harrastaa jotain liikuntaa.

07.30–09.00 Delfiineille sopii proteiinipitoinen aamupala. Hiilarit eivät sovi delfiinien aamuun, sillä ne tekevät ihmistyypin hitaaksi ja uneliaaksi.

09.00–12.00 Delfiinit ovat yleensä tässä kohti päivää niin sumussa, että kuppi kahvia saattaisi olla hyväksi. Jos aikatauluun kuuluu töitä, ne kannattaa tehdä omassa rauhassa. Tiimitöistä delfiinityypit eivät pidä muutenkaan, eivätkä varsinkaan tässä kohti päivää.

12.00–13.00 Delfiineillä on paha tapa unohtaa lounas. Terveellinen ateria keskipäivän tienoolla auttaa pysymään hereillä ja ajatukset tasapainossa.

13.00–16.00 Tämä on delfiinien suosikkiaikaa päiväunille, mutta Breusin mukaan päikkäreitä parempaa toimintaa olisi kävelylle lähteminen.

16.00–18.00 Pitääkö sinun tehdä jotain aivotyötä? Illansuu on valppaille delfiineille parasta aikaa projektien ja raporttien valmisteluun.

18.00–19.00 Hyperaktiivisten delfiinien mieli muuttuu iltaa kohti entistä levottomammaksi. Ennen ruokailua heille suositellaan puolentunnin hiljaista hetkeä, esimerkiksi meditoiden.

19.00–20.00 Hiilihydraattia sisältävä illallinen rauhoittaa virkeää delfiiniä. Katso siis, että lautasellasi on perunaa, pastaa tai muuta hiilaria.

20.00–20.30 Seksiä, kiitos!

20.30–23.30 Kierroksilla käyvät delfiinit eivät hyödy sängyssä pyöriskelystä. Ennen nukkumaan menoa heidän on syytä katsoa televisiota tai nauttia lasi viiniä – mutta viimeinen huikka kannattaa ottaa ennen kello 21.

23.30 Nukkumaan! Delfiinit pärjäävät usein kuuden tunnin yöunilla. Jos et saa unta tässä vaiheessa, kokeile erilaisia nukahtamiskeinoja.

Suosittelemme! Eikö uni tule? 14 + 8 vinkkiä, jotka auttavat

Talviunillehan tästä joutaisi. Kuva: Shutterstock
Talviunillehan tästä joutaisi. Kuva: Shutterstock

Karhun ihannepäivä

07.00–07.30 Painatko sinäkin usein torkkunappulaa? Tyypillinen karhu torkuttaa ainakin kahdesti, vaikka enemmän hyötyä olisi kävelylle lähtemisestä tai pikaseksistä.

07.30–09.00 Karhut rakastavat ruokaa ja he nauttivat välipaloja aina, kun vain voivat. Proteiinit kuuluvat ihanneaamupalaan, mutta hiilihydraatit ja kahvi eivät.

09.00–10.00 Auringonvalo määrää pitkälti karhujen vireystilaa. He voivat olla pitkään aamulla unenpöpperöisiä. Pieni kävely luonnonvalossa viimeistään tässä kohti aamua auttaa herättämään karhun hitaalla käyvät aivot.

Mielenkiintoista! Kuluuko aamu pökkyrässä? Oletkin ehkä unihumalassa

10.00–12.00 Nyt on kahvikupin ja tärkeiden töiden aika. Ennen keskipäivää karhujen älykkyys on huipussaan; nyt kannattaa tehdä alta pois vaativimmat hommat.

12.00–13.00 Lounastauolla karhu hyötyy eniten puolen tunnin kävelystä ennen ruokailua. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa, joka on monesti karhuilla jumissa.

13.00–15.00 Väsyttääkö? Iltapäiväkooman saa kuriin meditoimalla tai tosi pienillä päiväunilla – ei suklaapatukalla.

15.00–18.00 Myöhäinen iltapäivä sopii sosiaalisiin tapaamisiin ja esiintymisiin. Minivälipala eli noin 250 kalorin ateria pitää aivot skarppina.

18.00–19.00 Liikuntaa!

19.00–20.30 Yleensä karhut kaipaavat illallista jo kuuden aikoihin, mutta tunnin siirto voi auttaa myöhäisen illan mielitekojen vastustamisessa. Ruokaileminen kolme tuntia ennen nukkumaan menemistä sopii karhuille.

20.30–22.00 Kuuma kylpy ja kirja tai kevyt jutustelu rytmittävät kohti yöunia.

22.00–23.00 Sulje puhelimet ja hae nautintoa seksistä!

23.00 Hyvää yötä!

Tekisikö sinunkin mieli käpertyä tällä tavoin vasta aamuyöstä? Kuva: Shutterstock
Tekisikö sinunkin mieli käpertyä tällä tavoin vasta aamuyöstä? Kuva: Shutterstock

Suden ihannepäivä

07.00–07.30 Susityypit eivät mielellään heräisi ennen aamuyhdeksää. Herätys kello 7 vaatii kaksi kelloa ja noin puolen tunnin tuumaustauon.

07.30–08.30 Kahvi ei pelasta aamu-unista, mutta kunnon aamiainen sopii herättäjäksi.

08.30–11.00 Suuntaa ulos kävelylle, ja aivosumu on pois kello 10 mennessä. Lemmenleikit piristäisivät myös suden aamua – mutta ethän nukahda uudelleen?

11.00–13.00 Hienoa, jos olet pystynyt olemaan erossa kofeiinista tähän saakka. Pidä kahvihetki näihin aikoihin päivästä!

13.00–14.00 Päivä alkaa hiljalleen valjeta ja harmaus häipyä. Lounas ystävien kanssa sopisi hyvin tähän väliin.

14.00–16.00 Kahden tunnin kuluttua lounaasta suden energiapiikki on korkeimmillaan. Työpäivä alkaa oikeastaan vasta nyt.

16.00–18.00 Delfiinit, karhut ja leijonat ovat tällä hetkellä äärettömän väsyneitä, mutta susijengi saa paljon aikaan. Nyt on hyvä hetki vakuuttaa pomo tai tehdä kotitöitä.

18.00–20.00 Koska iltalataus on niin suuri, susi hyötyy myöhäisestä jumpasta.

Lue myös! Iltakävely auttaa nukahtamaan – tässä syy

20.00–21.00 Kenellepä ruoka ei maistuisi jo? Käy siis illallisen kimppuun.

21.00–23.00 Paras hetki päivästä on käsillä: miksi et käyttäisi sitä petipuuhiin? Sudet ovat riskinottajia ja seksuaalisesti aktiivisia tyyppejä, joille seksi sopii niin aamulla kuin illalla.

23.00–00.00 Laske kierroksia lisää! Sulje turhaan valvottavat ruudut, ota rennosti ja käy vaikkapa kuumassa suihkussa.

00.00–00.30 Pari viikon sitoutuminen uuteen aikatauluun pitäisi tuoda unen viimeistään puolenyön jälkeen.

Lähteet myös: Daily Mail ja The Telegraph

Oletko nukkujatyypiltäsi karhu, delfiini, susi vai leijona?

Raskaustesti voi näyttää plussaa jo päiviä ennen kuin kuukautisten olisi pitänyt alkaa. Silti kannattaa odottaa.

Moni haluaa tietää mahdollisimman nopeasti, onko raskaana – on kyse sitten toivotusta lapsesta tai pelätystä raskaudesta. Markkinoilla on raskaustestejä, jotka lupaavat kertoa tuloksen jo päiviä ennen kuin kuukautisten pitäisi alkaa. 

Testiä ei kuitenkaan pitäisi tehdä ennen kuin kuukautiset ovat myöhässä. Näin sanoo yhdysvaltalaisen Brighamin naistensairaalan gynekologian johtava lääkäri ja Harvardin lääketieteellisen apulaisprofessori Daniela Anne Carusi Glamourin jutussa.

Carusi selittää, että terveen naisen raskaus keskeytyy aivan alkuvaiheessa eli kahden viikon sisällä hedelmöittymisestä 25 prosentin todennäköisyydellä. Jos taas odottaa, kunnes yhdet kuukautiset ovat jääneet välistä, keskenmenon todennäköisyys on enää 15 prosenttia. Terveyskirjaston artikkeli kertoo, että arvioiden mukaan jopa puolet hedelmöityksistä päättyy erittäin varhaiseen keskenmenoon.

”Silloin hedelmöitynyt munasolu on kiinnittynyt kohtuun ja muodostanut sen verran istukkasolukkoa, että raskaustesti on positiivinen. Vuoto kuitenkin alkaa muutaman päivän myöhässä, mahdollisesti tavallista runsaampana”, artikkelissa kirjoitetaan.

On tavallista tulla raskaaksi ja menettää lapsi ennen kuin yhdetkään kuukautiset jäävät tulematta.

Carusin mukaan on tavallista tulla raskaaksi ja menettää lapsi ennen kuin yhdetkään kuukautiset jäävät tulematta. Ja jos asiaa ei edes ehdi huomata, sillä ei ole väliä. Jos taas toivoo kovasti tulevansa raskaaksi ja saa jatkuvasti tietää keskeytymisistä, voi se tuntua musertavalta.

Naiset luulevat usein turhaan, että heissä on jotain vialla, kun näin käy, Carusi kertoo. Sen sijaan varhaisessa vaiheessa keskeytynyt raskaus on oikeastaan myönteinen merkki: se kertoo, että raskaus on mahdollinen.

Jotkut saattavat tehdä testin, jos edessä on tapahtuma, jossa aikoo nauttia alkoholia. Se on turhaa, sanoo Carusi. Hänen mukaansa ei ole tieteellisiä todisteita siitä, että elintapojen muuttaminen paria päivää ennen poisjääneitä kuukautisia olisi tehokkaampaa kuin niiden jälkeen.

Entä jos kuukautiset ovat epäsäännölliset?

Entä jos kuukautiset ovat todella epäsäännölliset, kuten aikuisillakin naisilla toisinaan on? Väestöliitto kehottaa siinä tapauksessa tekemään testin 3–4 viikon kuluttua suojaamattomasta seksistä.

Poikkeuksiakin on. Terveysasemalla raskaustesti otetaan yleensä verestä, josta sen voi nähdä aikaisemmin kuin virtsasta. Tämä on tarpeen varsinkin silloin, jos on syytä epäillä kohdunulkoista raskautta äkillisten alavatsakipujen vuoksi.

Keinomakeutettu virvoitusjuoma ei välttämättä ole mikään terveysvalinta.

Moni juo keinomakeutettuja juomia, koska haluaa huolehtia terveydestään ja karistaa kiloja. Sokeri on tietenkin epäterveellistä, mutta tutkimusten perusteella kaloriton kevytlimsakaan ei vaikuta järin terveelliseltä.

Yli kaksi lasillista limua päivässä voi peräti tuplata kakkostyypin diabeteksen riskin – myös silloin, kun kyse on keinomakeutetusta kevytlimsasta, selviää ruotsalaisen Karoliinisen instituutin uudesta tutkimuksesta. Tulokset julkaistiin European Journal of Endocrinology -tiedelehdessä, ja monet ulkomaiset mediat, kuten brittilehti Telegraph, uutisoivat tuloksista.

Yksi annos oli kooltaan kaksi desilitraa, eli noin lasillisen verran. Riski kasvoi, mitä enemmän limua joi. Kahden lasillisen tai vielä pienemmän päivittäisen annoksen juomisella ei ollut yhteyttä diabetekseen.

Limsojen juominen kulki käsi kädessä huonojen elintapojen kanssa.

Tutkimuksessa analysoitiin ruotsalaisia: noin 1 100 kakkostyypin diabetesta sairastavaa, noin 350 ykköstyypin diabetesta sairastavaa ja noin 1 400 henkilöä, jolla ei ole todettu diabetesta. Tutkittavat raportoivat ruokavaliostaan vuoden ajan. Tutkijat huomioivat myös tutkittavien perimätekijät, painoindeksin ja muut elämäntavat.

Hieman alle kaksi kolmasosaa tutkituista joi sokerilla tai makeutusaineilla makeutettuja juomia. Tutkijat panivat merkille, että virvoitusjuomien kuluttaminen kulki käsi kädessä huonojen elintapojen, kuten vähäisen liikunnan, tupakoinnin sekä sokeristen ruokien ja prosessoitujen lihatuotteiden syömisen kanssa.

Ruotsalaistutkijoiden mukaan makeutusaineet voivat vääristää näläntunnetta, mikä saa syömään enemmän ja himoitsemaan makeaa. Makeutusaineet voivat myös vaikuttaa suoliston mikrobeihin niin, että elimistö sietää glukoosia entistä huonommin. Molemmat vaikutukset altistavat diabetekselle.

Syy vai seuraus?

Tutkimuksen perusteella ei voi suoraan päätellä, että diabetesriskin kasvaminen johtuu light-limuista. Voi esimerkiksi olla, että kevytlimuja juoneet elivät muutenkin epäterveellisesti. Tutkijat pyrkivät ottamaan elintavat huomioon, mutta se voi olla käytännössä hankalaa.

Saattaa myös olla, että osa kevytjuomia nauttivista tutkittavista on ennen niihin siirtymistä juonut pitkään sokerisia virvoitusjuomia.

Britannian julkisen terveydenhuollon NHS:n artikkelissa ruotsalaistutkimuksesta muistutetaan myös, että diabetes lisää janon tunnetta. Voi siis olla, että diabetekseen sairastuneet juovat ylipäätään enemmän kuin muut ja siksi myös isompia määriä virvoitusjuomia. Näin ollen limun juominen voisi olla diabeteksen seuraus eikä aiheuttaja.

Kakkostyypin diabetes puhkeaa tyypillisesti yli 40-vuotiaana.

Kakkostyypin diabetesta voi ehkäistä elintavoilla: syömällä terveellisesti, harrastamalla liikuntaa, lopettamalla tupakoinnin ja pudottamalla painoa, jos on ylipainoinen.

Kakkostyypin diabetes puhkeaa tyypillisesti yli 40-vuotiaana, joskin se voi alkaa myös nuorempana. Diabetesliiton mukaan Suomessa on noin 300 000 ihmistä, jotka sairastavat diagnosoidusti kakkostyypin diabetesta, ja noin 150 000 ihmistä, jotka sairastavat sitä tietämättään.

Kevytjuomia on kritisoitu ennenkin

Sokeristen ja keinomakeutettujen limsojen on todettu aiheuttavan kakkostyypin diabetesta jo aiemmissa tutkimuksissa.

Keinomakeutetuista virvoitusjuomista on löytynyt myös muita epäterveellisiä puolia aiemmissa tutkimuksissa. Niiden on esimerkiksi todettu vaarantavan sydämen terveydenlihottavan ja lisäävän makeanhimoa.

Viime talvena ilmestyneen Yalen yliopiston tutkimuksen mukaan keinomakeutetut tuotteet ovat kehno tapa laihduttaa, koska ne eivät tyydytä herkkuhimoa. Vaikutus johtuu siitä, että aivot himoitsevan makean lisäksi energiaa, jota kalorittomassa kevyttuotteessa ei ole.