Hoppu joka paikkaan, eihän tässä ole aikaa meditoida. Onpas! Jokainen voi löytää oman tapansa meditoida, vaikka kassajonossa. Näillä vinkeillä onnistut.

Parantaa keskittymiskykyä. Ehkäisee flunssaa. Vähentää stressiä. Auttaa unettomuuteen. Lievittää ahdistuneisuutta. Helpottaa kipuja.

Meditoinnin hyödyistä todistavat useat tieteelliset tutkimukset, mutta monille pelkkä ajatus paikallaan istumisesta ja pään tyhjentämisestä tuntuu mahdottomalta.

Hyviä uutisia kiireisille ja epäilijöille: meditoida voi monella tapaa. Tyylien joukosta levottominkin voi löytää oman tapansa tyynnyttää mieltä.

Melkein mikä tahansa puuha, jota teet rennon keskittyneesti sen sijaan, että vaivut kelailemaan samalla muuta, voi olla meditointia.

Terveysvaikutuksia ja mielenrauhaa voi kuitenkin saavuttaa vasta, kun läsnäolevaa tilaa harjoittelee.

Kolme minuuttia riittää

Länsimaiselle ihmiselle kenties helpoin meditaatiotekniikka on mindfulness-meditaatio, jossa harhailevista ajatuksista ja mieltä riepottelevista tunteista yritetään irtautua lempeästi ja hyväksyvästi. Käytännössä mindfulness-harjoituksia voi sujauttaa vaikkapa arkihommien keskelle suihkussa, tiskatessa tai jonottaessa kaupan kassalle.

–  Harjoituksilla aivoja opetetaan rentoutumaan. Kun harjoittelee säännöllisesti, rentoutunut tila on aina vaan helpompi saavuttaa, sanoo psykiatrian erikoislääkäri Marja Vihervaara.

Lootusasentoon tai mantroihin ei tarvitse taipua perinteisemmänkään tyylin meditaatiossa. Päätä ei tyhjennetä väkisin, vaan esimerkiksi helpot mielikuvatreenit auttavat keskittymään. Jos osaa laittaa silmät kiinni ja hengittää, voi oppia meditoimaan.

– Jos meditoimiseen ryhtyminen tuntuu hankalalta, auttaa, että ajattelee vain hiljentyvänsä hetkeksi. Kolmen minuutin pysähtyminen päivässä vie jo hyvin eteenpäin, kannustaa jooga- ja meditaatio-opettaja Eeva Ojalehto.

Jaahas, tällainen kahvikuppi

Ensimmäinen askel kohti mielen tyyntymistä on tiedostaa ajatusten liikkeet. Sitä ei tehdä kiinnittämällä huomiota ajatuksiin, vaan huomio viedään tietoisesti nykyhetkeen ihan arkisissakin puuhissa. Esimerkiksi näin: 

Suihkumeditaatio. Laita suihkussa silmät kiinni ja kuulostele, miltä veden tippuminen ja valuminen tuntuu kehossasi. Onko vesi liian kuumaa vai viileää, millaisella paineella se tulee? Kun annostelet sampoota, katsele ja tunnustele sitä kämmenissäsi. Hiero sampoo päähän korostetun hitaasti ja lempeästi ja tunnustele, miltä kosketus tuntuu päänahassa. 

Tiskausmeditaatio. Tee samaa tiskatessa tai astianpesukonetta täyttäessäsi. Katso ja tunnustele jokaista astiaa erikseen. Ai tuollaistakin likaa, tällainen kuppi? Tee homma hidastetusti, ilman arvostelua.  

Jonotusmeditaatio. Sen sijaan, että tuskastut edessäsi kuppaavaan hidastelijaan, syvähengitä ja käytä hetki meditointiin. Kuuntele hengitystäsi ja tunteitasi, jopa ärtymystä: missä ärtymys tuntuu, miltä se tuntuu?  

OOPS! Tuntuuko edelleen hankalalta?

Ei hätää, se on ihan tavallista. Harjoittelu kannattaa silti. Jo mieltä häiritsevien ajatusten huomaaminen on tiedostamista.

–Kun tajuaa niiden olevan vain ajatuksia eikä tosiasioita, oppii hiljalleen parempaa mielenhallintaa, lohduttaa Marja Vihervaara.

Treenaa mieltä

Kun on päässyt jyvälle tietoisuustaidoista, on aika kokeilla vähän pidempiä meditaatioharjoituksia. Laita kännykän kello soimaan esimerkiksi kolmen minuutin päähän ja kokeile näitä kahta mielitreeniä:

Se helpompi versio: Ota hyvä asento tuolilla. Pidä jalkapohjat tukevasti maassa. Ojenna selkäranka ja pidä kädet rentoina. Voit myös istua lattialla tyynyn päällä, seistä tai maata selälläsi, mikä vain on sinulle mukavin asento. Hengitä vapaasti. Tunne, miten vatsa laajenee ja vetäytyy hengityksen tahdissa.

Kiinnitä huomiota taukoon ulos- ja sisäänhengityksen välissä: voit ajatella, että se on salainen portti rauhan tilaan. Palauta huomio takaisin hengitykseen aina, kun ajatus karkaa.

Lisää haastetta: Tee sama harjoitus kuin edellä, mutta laske numeroita yhdestä kymmeneen niin, että sisäänhengitys on yksi, uloshengitys kaksi, sisäänhengitys kolme ja niin edellen. Kun pääset kymmeneen, aloita laskeminen alusta, tai jos huomaat laskeneesi kuuteentoista, aloita laskeminen alusta.

Oops! Ajattelitko silti työasioita tai kauppalistaa?

– Voi olla, että niin käy sata kertaa yhden lyhyenkin harjoituksen aikana. Meni treeni miten tahansa, se on silti hyvästä. Jos muut jutut alkavat pyöriä mielessä, palauta huomio lempeästi ja päättäväisesti hengityksen tarkkailuun, Ojalehto vinkkaa.

Joko nukut paremmin?

Meditoida voi monesta syystä. Yksi haluaa rentoutua, toinen hakee henkistä ulottuvuutta elämään.

Tutkimusten mukaan kahdeksan viikon päivittäinen meditaatioharjoittelu muuttaa aivojen rakennetta, ja esimerkiksi myötätuntoon liittyvien aivoalueiden koko voi kasvaa. Moni pidempään säännöllisesti meditoinut kertoo, että elämä muuttuu jollain tapaa: stressaavissa tilanteissa on rauhallisempi, on luovempi ja huomaa nauttivansa enemmän pienistä asioista.

Arkiset läsnäoloharjoitukset eivät yksin riitä aivojen muokkaamiseen, vaan sitä varten täytyy hiljentyä vain olemaan hieman pidemmäksi aikaa. Voit aloittaa muutamasta minuutista per päivä.

–  Jo muutaman harjoituksen jälkeen voi tulla hyvä, rauhallinen olo. Myös unenlaatu paranee, Ojalehto kertoo.

Kun kolmen minuutin harjoitus sujuu, voit venyttää sitä niin pitkäksi aikaa kuin hyvältä tuntuu.

Oops! Entä jos tuloksia ei näykään?

Ohjatuilta tunneilta voi olla helpompi löytää itselle sopiva tyyli. Meditaatiota voi harjoitella hyvinvointikeskuksissa, liikuntaopistoissa sekä kansalais- ja työväenopistoissa tai netin välityksellä. Yoogaia-sivustolla voi osallistua live-tunneille ja tutustua vaikkapa meditaatiotunteihin Saksassa. Youtubesta löytyy harjoituksia hakusanoilla kehomeditaatio tai mindfulness-harjoitus. Jos uskonnollinen lähestymistapa ei säikäytä, buddhalaiset ryhmät ja jopa evankelis-luterilainen kirkko järjestävät ilmaisia meditaatiotunteja.

Jos olet lukutoukkatyyppiä, uppoudu aihepiirin kirjoihin, joita löytyy hyllykilometreittäin. Tutustu vaikkapa Jon Kabat-Zinnin kirjoihin tai Russ Harrisin kirjaan Onnellisuusansa.

Näin opin meditoimaan

Mieli rauhoittui ja päänsärky väheni

”Halusin oppia olemaan paremmin läsnä ja nauttimaan hetkestä, joten menin
mindfulness-kurssille. Jäin koukkuun. Meditoinnista tuli hyvä olo, mieli rauhoittui ja ahdistavat ajatukset vähenivät.

Nykyään pyrin meditoimaan päivittäin. Järjestän itselleni rauhallista omaa aikaa ja teen meditointiharjoituksia Youtubesta löytyvien äänitteiden avulla. Joskus kuuntelen niitä autossa tai kuulokkeilla odottaessani lasta harrastuksesta. Teen myös läsnäoloharjoituksia arkisissa tilanteissa, esimerkiksi hampaita pestessäni.

Välillä mieli on levoton eivätkä harjoitukset suju, kuten haluaisin. Silloin yritän vain hyväksyä asian. Keskittyminen on kursseilla yleensä sujuvampaa. Harjoittelun ansiosta osaan kuunnella itseäni paremmin. Meditointi on myös tuonut helpotusta päänsärkyihin.”

Päivi, 36

 

Pää tyhjenee, kun oikein raivoaa

“Olen yrittänyt meditoida samaan tapaan kuin joskus joogatunneilla tehtiin, mutta selkäni kipeytyy paikallaan istumisesta. Myös hengitykseen keskittyminen on vaikeaa.

Tutuistuin hiljattain dynaamiseen meditaatioon, jossa tehdään kaikkea muuta kuin ollaan paikallaan: ravistellaan kehoa, huudetaan, raivotaan ja hakataan tyynyjä, kurotetaan ylöspäin kuin lapsi, joka pyytää syliin, ja tanssitaan. Kun harjoituksiin heittäytyy täysillä, pää tyhjenee täysin muusta. Olen käynyt ohjatussa ryhmässä muutaman kerran. Jälkeenpäin aukeaa todella päräyttäviä tunteita.

Minulle meditaatiota on myös luonnossa oleminen. Helpoiten pään saa tyhjennettyä, kun keskittyy vain kävelemiseen, luonnon väreihin ja ääniin.”

Mirva, 34

Katarina Meskanen haastaa kaikki kokeilemaan kaksi viikkoa joustavaa syömistä, jossa saa herkutella, eikä ruokaa tarvitse ansaita.

Amerikkalaisvalmentaja, personal trainer Jonathan Ross väittää, että kohtuullisuus on sudenkuoppa, joka ajaa ihmiset holtittomaan herkutteluun.

Syömishäiriöihin erikoistunut suomalaisasiantuntija puolestaan Katarina Meskanen tyrmää Rossin väitteen.

HYKS:in psykologina työskentelevä Meskanen uskoo, että turhan jyrkät säännöt saavat pahempaa jälkeä aikaan kuin kohtuudella nautittu ruoka. Hänen mielestään kohtuudella voi nautiskella kaikkea – herkkujakin. Mustavalkoinen kurinalaisuus altistaa puolestaan siihen, että syöminen karkaa jossain vaiheessa käsistä, Meskanen sanoo.

Lue myös! Kävikö sinullekin pikku snäksidentti? Näin estät sen ensi kerralla

– Mitä enemmän tarkkailee ja rajoittaa omaa ruokavaliotaan, sitä todennäköisemmin ampuu jossain vaiheessa yli ja ajautuu ahmimaan kaikenlaista itseltään kieltämäänsä ruokaa.

Meskasen mukaan arjessa tärkeintä on tasapainoinen ja riittävä syöminen – ei ruokailujen kontrollointi. Kun alkaa syödä säännöllisesti, monipuolisesti ja ravitsevasti, kiusaus aterioiden korvaamiseen herkuilla pienenee, mielihalut laantuvat ja napostelemisen tarve laantuu, hän sanoo.

– Parasta olisi opetella armollinen suhtautumistapa herkkuihin: ne eivät missään nimessä ole kiellettyjä, mutta niiden osuutta päivittäisestä ravinnosta kannattaa pohtia.

”Miksi tekee mieli herkutella?”

Psykologin mielestä ei ole yleispätevää määritelmää sille, mikä on kohtuullista syömistä, puhumattakaan kohtuullisesta herkuttelusta. Asiaan liittyy niin monta tekijää, kuten elämäntilanne, oma aineenvaihdunta ja ruokavalio. Loppupeleissä kohtuullisuus on jokaisen itsensä määriteltävissä.

– Paino on huono mittari, sillä se vaihtelee luonnollisesti muutamia kiloja – parempi mittari ovat esimerkiksi omat vaatteet. Jos tuntuu, että vaatteet alkavat kiristää, voi kysyä itseltään, onko herkuttelu pysynyt kohtuudessa. Sanoisin silti, että jos on pakko herkutella koko suklaalevy ja pari muutakin herkkua samalla kerralla, ei puhuta enää kohtuullisesta herkuttelusta.

”Jos on pakko herkutella koko suklaalevy ja pari muutakin herkkua samalla kerralla, ei puhuta enää kohtuullisesta herkuttelusta.”

Jonathan Rossin mukaan jokapäiväinen roskaruoka ei ole herkuttelua, vaan opittu tapa. Hänen mielestään epäterveellisen herkun vaikutukset eivät kumoudu sillä, että syö terveellisesti seuraavalla aterialla. Mitä mieltä asiasta on suomaispsykologi?

Meskanen antaa synninpäästön päivittäiselle herkuttelulle, mutta samalla myös hän kyseenalaistaa tavan: miksi pitää herkutella joka päivä?

– Paljastava kysymys on usein se, että miksi tarvitsen tätä herkkua juuri nyt? Jos iltapäivisin tekee mieli aina pullaa kahvin seuraksi tai joka kerta töistä tullessa mutustaa suklaapatukkaa, voi olla aiheellista pohtia, onko syönyt päivän aikana tarpeeksi. Tai, kaipaako oikeastaan vain helpotusta väsymykseen? Vai onko siitä tullut vain tapa, jota noudattaa paremman puutteessa?

Monet ihmiset ovat tottuneet antamaan itsellensä ”luvan herkutella”. Ruoka toimii ikään kuin palkintona hyvin tehdystä työstä, lohdukkeina huonosta päivästä tai piristeenä matalapaineeseen. Meskanen muistuttaa, että tämän kaltainen ansaintalogiikka menee aina metsään. Ruoan palkintoarvosta tulisi aktiivisesti pyristellä pois, hän sanoo.

"Paljastava kysymys on usein se, että miksi tarvitsen tätä herkkua juuri nyt?"

– Ruoka on huono apu varsinaisiin ongelmiin, ja nautintonakin se on vain väliaikainen. Palkintoruoka on tyypillisesti sellaista ruokaa, joka muuten ei ole sallittu. On aika nurinkurista kieltää itseltään jatkuvasti jotain, johon sitten liittää voimakkaan positiivisia asioita – jolloin se himottaa vieläkin voimakkaammin.

”Kuka tahansa ahmii joskus liikaa”

Meskanen myöntää, että nykyään on melko mahdotonta ylläpitää mutkatonta ruokasuhdetta, kun joka paikasta tulvii ristiriitaisia viestejä.

– Verrattuna entisaikojen peltotyöläisiin, meillä on myös mahdollisuus keskittyä liiaksikin omiin syömisiin. Siinä missä ennen syötiin elääkseen, nykyisin tuntuu, että eletään syödäkseen.

– Ruoka ei ole enää pitkään aikaan ollut vain ruokaa, vaan siihen liittyy isoja asioita ja assosiaatioita. Terveellisesti syömällä tavoitellaan laajempaa hyvinvointia. Nykyisin erilaiset dieetit ja erikoisruokavaliot ovat kovin suosittuja ja tuntuu siltä, että on enempi normi kuin poikkeus noudattaa jotain kuuria tai ruokavaliota.

Fitnessbuumi on tuonut oman lisänsä ruokavalion tarkkailemiseen ja superkurinalaiseen syömiseen, Meskanen myöntää.

– Huolestuttavaa on, että jo ihan ala-asteikäiset tytöt tarkkailevat painoaan, puhuvat rasvaprosenteista ja kieltäytyvät herkuista. Joka kymmenes tyttö kärsii syömishäiriön oireista nuoruusiän aikana.

Varsinaista syömishäiriötä arvioidaan sairastavan Suomessa muutamia prosentteja väestöstä. Monesti syömishäiriö, etenkin ahmintahäiriö, jää kuitenkin tunnistamatta, Meskanen kertoo. Hän on ollut itse mukana kirjoittamassa muun muassa aihetta käsittelevää Irti ahminnasta -kirjaa.

– Kuka tahansa ahmii joskus liikaa ruokaa, mutta jos se alkaa toistua, herää kysymys, onko ahmiminen ongelma. Vastaavasti, jos ei voi syödä ruokaa syyllistymättä tai herkutella ahdistumatta, voi kysyä: ovatko syömiseen liittyvät ajatukset ihan reilassa?

2 viikon haaste:

”Ruokaa ei tarvitse ansaita, ja herkutellakin saa kohtuudella.”

”Haluaisin haastaa kaikkia kokeilemaan kahden viikon ajan säännöllistä, monipuolista ja joustavaa syömistä. Sellaista syömistä, jossa jokaisen suupalan ja aterian kohdalla ei tarvitse käydä pitkällistä syyllistävää, syyttelevää keskustelua itsensä kanssa.

Syö 3–4 tunnin välein monipuolista, ravitsevaa ruokaa. Päivä alkaa aamupalalla, ja seuraavaksi tulevat lounas, välipala, päivällinen sekä iltapala.

Kannattaa kokeilla, miltä tuntuisi sellainen syöminen, jossa ei tarvitsisi elää jatkuvassa kurissa ja nuhteessa, ei tarvitsisi syyllistyä jokaisesta suupalasta eikä varsinkaan tarvitsisi antaa syömisille ja ruoalle leijonanosaa omasta arjestaan. Ehkä ruoka palautuisi silloin omalle paikalleen, kehon polttoaineeksi ja mukavaksi nautinnoksi muiden joukossa.”

Suosittelemme! 18 syytä, miksi terveellinen syöminen kannattaa (ja ei – nämä eivät liity laihduttamiseen)

Terve suhtautuminen ruokaan – millaista se on?

  1. Syöminen ja syödyt määrät pysyvät hanskassa ilman tuhraa kontrollointia.
  2. Halutessaan voi syödä lähes kaikkea eikä tarvitse kieltäytyä mistään sellaisesta, mitä oikeasti haluaisi.
  3. Ruoka on kehon polttoainetta – mutta se saa olla myös nautinto, kunhan se ei ole ainoa nautinto eikä toimi palkintona.
  4. Terve suhtautuminen ruokaan näkyy ennen kaikkea järkevänä syömisenä, säännöllisenä ateriarytminä, joustavuutena ruokavalinnoissa, armollisuutena ja sallivuutena itseään kohtaan.
  5. Terve ruokasuhde on niin mutkaton, että sen äärelle ei välttämättä tule edes pysähtyneeksi – siinä missä sairas syömisajattelu värittää elämän lähestulkoon kaikkia valintoja kauppalistasta ravintolaillallisiin ja työpaikan kahvihetkiin.
  6. Ruokasuhde on terve, kun syömisestä ei seuraa suurta syyllisyyttä, siihen ei liity pettymystä, tunnontuskia eikä se aiheuta pahaa mieltä.

Lähde: HYKS:in syömishäiriöyksikön psykologi Katarina Meskanen

Kieltäydytkö vai syötkö herkkuja kohtuudella?

Saksalaistutkijoiden mukaan vehnän proteiini saattaa laukaista ja pahentaa monia autoimmuunisairauksia.

Nivelreuma, astma ja tulehdukselliset suolistosairaudet ovat kaikki autoimmuunisairauksia, joissa vehnällä voi uuden tutkimuksen mukaan olla merkittävä rooli.

Johannes Gutenbergin yliopiston tutkimuksen mukaan tietyt vehnän proteiinit saattavat laukaista ja entisestään pahentaa erilaisia kehon tulehduksia. Ne voivat kehittää ihmisillä myös nykyisellään gluteeniyliherkkyydeksi määriteltyä tilaa.

Tutkimuksen mukaan nämä amylaasi-trypsiini-inihibiittorit (ati) voivat aiheuttaa immuunireaktion elimistössä. Keho voi reagoida vehnän ati-proteiineihin, vaikka ihmisellä ei olisikaan todettu keliakiaa tai vilja-allergiaa. Löydökset esiteltiin alan konferenssissa Wienissä.

Saksalaistutkimuksen johtaja, professori Detlef Schuppan työryhmineen tarkasteli ati-proteiinien vaikutuksia myös suoliston ulkopuolella, ja löysi niitä runsaasti.

Vehnän proteiineista ati-laatua on vain pieni osa, noin neljä prosenttia. Tutkimuksessa päätellään, että ati-proteiinit vaikuttavat kuitenkin merkittävästi muun muassa imusolmukkeiden, pernan ja aivojen toimintaan sekä aiheuttavat tulehduksia. Ne saattavat pahentaa esimerkiksi nivelreumaa, astmaa, rasvamaksaa ja ärtyvän suolen oireyhtymää. Kliiniset tutkimukset jatkuvat, ja niiden avulla yritetään selvittää tarkemmin ati-proteiinien roolia vaikeissa kroonisissa sairauksissa.

”Toivomme, että tutkimuksen myötä voimme alkaa suositella ati-proteiineista vapaata ruokavaliota vakavista immunologisista sairauksista kärsiville ihmisille.”

– Toivomme, että tutkimuksen myötä voimme alkaa suositella ati-proteiineista vapaata ruokavaliota vakavista immunologisista sairauksista kärsiville ihmisille, sanoo Schuppan tiedotteessa.

Ihottumaa ja vatsanväänteitä

Tutkimuksen mukaan vehnän ati-proteiinit voivat myös auttaa kehittämään ja pahentamaan gluteeniherkkyytenä tunnettua tilaa. Sitä on monta eri laatua, kuten myös gluteiiniherkkyyden oireita.

Monilla gluteeniherkkyys oirehtii tyypillisesti vatsavaivoina tai iho-ongelmina. Samat oireet voivat vaivata niin ikään keliaakikkoja ja vehnäherkkyydestä kärsiviä.

Schuppan toivookin, että tutkimuksen avulla gluteeniherkkyydelle voidaan antaa tarkempi määritelmä. 

Lue myös! Suomalaiset asiantuntijat: keliakia ei ole ainoa syy välttää gluteenia

Saatko oireita vehnästä?

Hollywood-tähti Amanda Seyfried puhuu avoimesti mielenterveysongelmistaan, ja se on mahtava juttu.

Näyttelijä Amanda Seyfried, 30, kertoo tuoreessa haastattelussa Allurelle, että on syönyt pakko-oireisen häiriönsä eli OCD:n vuoksi 19-vuotiaasta asti mielialalääkkeitä.

Ulostulo on kaikkea muuta kuin yhdentekevä. On tärkeää, että yhä useampi julkkis Girls-tähti Lena Dunhamista suomalaisräppäri Cheekiin puhuu avoimesti mielenterveydestään ja sen hoidosta, kuten lääkityksestä.

Tähtien puheet muistuttavat, että mielenterveyden ongelmat ovat tavallisia ja että kuka tahansa voi kärsiä niistä.

Työpaikalla yleensä kerrotaan, jos joku on vatsataudissa tai flunssassa. Jos käsi kipsataan, yksi ja toinen kirjoittaa siitä somepäivityksen. Kun työkaveri taas jää pitkälle sairaslomalle eikä kukaan kerro syytä, moni veikkaa mielessään, että kyse on uupumuksesta tai masennuksesta. Mutta ei sitä sanota ääneen.

Ei kaikkien pidä päivittää mielenterveydestään Facebookissa. Jokainen voi tietenkin päättää itse, mistä avautuu. Tärkeintä on, ettei mielen sairauksia tarvitsisi hävetä – emmehän häpeä murtunutta rannetta tai influenssaakaan.

Kun ongelmista vaietaan julkisuudessa, yhä useampi vaikenee niistä myös läheisilleen. Vaikka usein puhuminen ja muut ihmiset auttavat voimaan paremmin. Psykologi Anna Salmi perustelee Väestöliiton blogissa, miksi.

”Pieni lapsi, joka on pois tolaltaan, tarvitsee vanhemman joka ymmärtää lapsen kokemusta. Vanhempi myötäelää ja vakuuttaa, että kipu ei kestä ikuisesti. Aikuiset eivät ole sen kummempia. Myös aikuinen tarvitsee toisen ihmisen, joka uskoo siihen, että kaikki muuttuu paremmaksi”, Salmi kirjoittaa.

Keskustelu auttaa myös ottamaan haltuun omia tunteita ja itselle tapahtuneita asioita.

Jokainen menee lääkäriin, kun polvi menee sijoiltaan. Miksei silloin, kun mieli murtuu?

Jokainen meistä menee lääkäriin, jos polvi menee sijoiltaan tai viisaudenhammas tulehtuu. Harmillisen usein ihminen ei kuitenkaan hae apua, kun mieli murtuu.

Kaikissa sairauksissa tilanne on usein helpompi korjata, mitä nopeammin kääntyy asiantuntijan tai edes läheisen puoleen. Amanda Seyfried uskoo, että mielenterveysongelmiin liittyvä häpeä estää monia hakemasta apua.

– Ihmiset luokittelevat mielenterveyden sairaudet erikseen, mutta mielestäni ne eivät eroa muista sairauksista. Ne pitäisi ottaa yhtä vakavasti kuin mikä tahansa muu. Mielenterveysongelmat eivät näy päällepäin, ei ole pattia tai kystaa. Mutta sairaus on olemassa. Miksi sinun täytyy todistaa se? Jos voit hoitaa sen, voit hoitaa sen, näyttelijä sanoo.

Toivottavasti jaottelu on jonain päivänä historiaa, koska siitä ei ole mitään hyötyä.

Mahtavaa! Vihdoin on selvitetty se tarpeellinen tieto, kuinka paljon kahdeksan tunnin istumisen jälkeen pitää liikkua pysyäkseen terveenä.

Kärsitkö sinäkin työ- tai opiskelupäivistä, jotka ovat pelkkää istumista aamusta iltaan? Ja kuten jo tiedämme, istumisesta on tutkimusten mukaan monia vaaroja terveydelle.

Synkimmissä tutkimustuloksissa on todettu, että istuminen tappaa eikä mikään liikunta poista terveyshaittoja kokonaan. Jos ihminen istuu joka päivä yli seitsemän tuntia, lisää se huomattavasti ennenaikaisen kuoleman riskiä. Suositusten mukainen liikuntakaan ei vähennä tätä uhkaa, tutkimukset sanovat.

Nyt uusimmassa selvityksessä kerrotaan kuitenkin hyviä uutisia: tietyllä määrällä liikuntaa voi kumota istumisen haitat, kertoo Popsugar-julkaisu.

Lue myös! Istuminen tappaa – kolme helppoa keinoa huijata itsesi liikkeelle

Liikunnan tarve riippuu siitä, kuinka paljon ihminen istuu. The Lancetissa julkaistu tutkimus kertoo, että kahdeksan tuntia päivittäin istuvien ihmisten pitäisi liikkua vähintään tunti päivässä.

Tunnin liikuntajaksoa ei tarvitse suorittaa putkeen. Sen ei tarvitse myöskään olla hikiliikuntaa. Tutkijat huomasivat, että tunnin voi käyttää pätkissä pitkin päivää ja liikunta voi olla vaikkapa ihan tavallista kävelyä.

Jos istut kuusi tuntia päivässä, puoli tuntia riittää päivittäiseksi liikunta-annokseksi.

Mukana tutkimuksessa oli yhteensä yli miljoonan ihmisen tiedot ympäri maailmaa, kuten Euroopasta, Australiasta ja Yhdysvalloista. Pääosin tutkittavat olivat yli 45-vuotiaita. Kansainvälinen tutkijaryhmä käytti myös tietoja kuudestatoista aiemmasta tutkimuksesta.

Suosittelemme! Viikko istumista – teetkö sinäkin itsesi sairaaksi?

Uuden tutkimuksen liikuntasuositukset ovat korkeampia kuin edelliset, kirjoittaa Popsugar, mutta ne saattavat olla paremmin saavutettavissa, koska liikkumisen voi jakaa koko päivän ajaksi. Tarpeen saa täytettyä puoliksi sillä, että tekee pienen kymmenen minuutin kävelyn lounaalla sekä ennen ja jälkeen työpäivän.

Kuinka monta tuntia sinä istut päivittäin?