Brittitutkijoiden mukaan kirjastossa käynti on yksi asioista, jotka lisäävät eniten ihmisten onnellisuutta. Kuva: Shutterstock
Brittitutkijoiden mukaan kirjastossa käynti on yksi asioista, jotka lisäävät eniten ihmisten onnellisuutta. Kuva: Shutterstock

Painaako mieltä? Kokosimme tieteellisesti todistettuja keinoja saada parempi fiilis.

1. Auta muita

Tutkimusten mukaan yksi tehokkaimpia tapoja olla onnellinen on tehdä hyvää muille. Yllättävää kyllä, muiden auttaminen parantaa oloa jopa tehokkaammin kuin itsensä hemmottelu. Pienetkin hyvät teot vähentävät sosiaalista ahdistusta, laskevat verenpainetta ja nostavat itsetuntoa.

Voisitko vaikka alkaa tehdä vapaaehtoistyötä jonkin tärkeänä pitämäsi asian hyväksi? Tai kysy naapurin mummolta, tarvitseeko hän apua kauppareissulle. Auttaminen voi tarkoittaa myös pieniä arkisia asioita kuten työkaverin kehuminen tai kumppanille tehty aamupala.

Lue myös: 10 suloista tapaa tehdä toisen päivästä parempi

2. Ikuista kivat hetket

Valokuvaaminen ei välttämättä tarkoita, ettei keskity hetkeen – päinvastoin. Kuvan ottaminen saa nauttimaan mukavista asioista enemmän, selvisi tänä vuonna ilmestynessä tutkimuksessa. Jopa kuvan ottamisen suunnitteleminen lisäsi tutkittavien iloa.

3. Painu metsään

Metsään uppoutuminen on uusi hyvinvointitrendi. Ei ehkä mitään uutta suomalaisille, mutta hyvä muistutus siitä, kuinka terapeuttinen paikka metsä voi olla. Tutkimusten mukaan metsässä vietetty aika muun muassa vähentää stressiä, parantaa työmuistia ja saa ihmisen tuntemaan olevansa enemmän elossa. 

4. Siivoa vähemmän

Ruotsalainen mikrobiologian professori Agnes Wold sanoi hiljattain Expressen-lehdessä, että ihmiset stressaavat siivoamisesta turhaan. Hänen mukaansa pöly on vaaratonta.

”On todella omituista, että ihmiset omistautuvat tällaiselle hölynpölylle.”

– Kaikki valittavat ajanpuutetta. Siksi on todella omituista, että ihmiset omistautuvat tällaiselle hölynpölylle, professori sanoi.

Selvä pyy! Maailmassa todella on monia kiinnostavampia ja rentouttavampia asioita kuin siivoaminen.

Okei, jos kuulut siihen harvinaiseen ihmisryhmään, joka oikeasti nauttii siivouksesta, niin anna toki palaa.

5. Anna meditaatiolle mahdollisuus

Uusia tutkimustuloksia meditaation hyödyistä pulpahtelee sellaista tahtia, että niitä on mahdotonta kiistää. Meditaatio lievittää stressiä, lisää onnellisuutta, parantaa vastustuskykyä ja vähentää kipua. Jo pari rauhallista hengitystä auttavat rentouttamaan kehon ja mielen.

Lue myös: Ahdistaako kiire? Rauhoitu meditaatiolla näillä helpoilla vinkeillä

6. Popsi kasviksia

Joo joo, kaikki tietävät, että vihannesten ja hedelmien syöminen on terveellistä. Se kuitenkin lisää myös onnellisuutta, kertoo viime kesänä ilmestynyt tutkimus. Kasvikset kohentavat mielialaa jopa enemmän kuin terveyttä.

7. Ole yksin

Mitä jos alkaisit varata kalenterista joka viikko omaa aikaa, jolloin menisit treffeille itsesi kanssa? Vapaaehtoinen yksinolo tekee monin tavoin hyvää mielenterveydelle. Se auttaa irtautumaan arjen paineista ja rentouttaa. Yksin viihtyvät arvostavat sisäistä rauhaa, luovuutta, itsenäisyyttä, rohkeutta ja vapautta tehdä omia valintojaan. Yksin olemalla voi kehittää näitä ominaisuuksia itsessään.

8. Lorvi rauhassa

Kun ei häärää koko ajan ympäriinsä, on helpompi keskittyä hetkeen. Se tekee hyvää mielenterveydelle. Vetelehtiminen ruokkii luovuutta, ja aivot tarvitsevat hengähdystaukoja. Jatkuva höösääminen ei usein edes ole kovin tehokasta. Itse asiassa se voi olla myös keino paeta epämiellyttäviä tunteita ja ajatuksia.

Lähde hortoilemaan ilman päämäärää, tuijota ulos ikkunasta tai makoile. Lue tästä jutustamme lisää vinkkejä löysäilyyn.

9. Harrasta seksiä

Tuoreen Väestöliiton Perhebarometrin mukaan parisuhde lisää suomalaisten onnellisuutta ja seksi lisää onnea parisuhteessa. Yllättävää oli, että seksi lisää suomalaisnaisten onnellisuutta parisuhteessa vielä enemmän kuin miesten.

Seksin vaikutukset kehoon ja mieleen pätevät myös silloin, kun harrastaa itsetyydytystä tai harjoittaa seksiä ilman tunnesidettä. Seksi vahvistaa onnellisuushormoni oksitosiinin eritystä. 

Lue myös: Haluatko tehdä hyvää sydämellesi? Harrasta rakkausseksiä

10. Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa

Valittaminen on malli, joka jää helposti päälle. Ihmiselle on luontaista ajatella ennemmin huonoa kuin hyvää. Juuri siksi olisi tärkeää treenata sitä, että osaa arvostaa hyviä asioita ympärillään.

Kiitollisuudesta jo parikymmentä vuotta luennoinut hyvinvointikouluttaja Marika Borg suosittelee kiitollisuuspäiväkirjan pitämistä. Sen toimivuudesta on tieteellistäkin näyttöä.

Vaikka olisi kurjaa, elämässä on aina myös asioita, jotka ovat hyvin.

Idea on yksinkertainen: Kirjaa joka ilta, mieluiten käsin, ylös asioita, joista olet kiitollinen sinä päivänä. Asiat voivat olla arkisia, kuten toisen tekemä leipä tai naurut kahvitauolla. Tarkoitus on herättää huomaamaan, että vaikka olisi kurjaa, elämässä on aina myös asioita, jotka ovat hyvin.

11. Tartu unelmiin heti eikä sitten joskus

Marika Borgilla on myös lisää yksinkertaisia vinkkejä. Mieti esimerkiksi tätä: Mitä asioita tekisit enemmän, jos kuulisit, että sinulla on vain vuosi elinaikaa? Kirjaa asiat ylös paperille. Mutta hetkinen! Miksi sinun pitäisi olla kuolemassa? Etkö voisi saman tien alkaa elää niin kuin haluat?

12. Ryhdy kulturelliksi

Kesällä ilmestyneessä tutkimuksessa selvitettiin, mitkä asiat tekevät britit onnellisiksi. Ykköseksi nousivat läheisyys ja rakastelu, mutta kärjessä komeili myös monia kulttuuriharrastuksia. Kakkosijan saivat teatteri, tanssi ja konsertti. Kolmantena olivat näyttely, museo ja kirjasto. Kuudennelle sijalle taas selvisivät laulaminen ja esiintyminen.

13. Pese kädet

Tutkijoiden mukaan käsien huolellinen pesu työpäivän jälkeen voi auttaa puhdistamaan mielen. Kuulostaako liiankin simppeliltä? Käsien kuuraamisesta on toki muutakin hyötyä, kuten pöpöjen karkottaminen. Ja ehkä jos vaikutukseen uskoo, se myös toimii.

14. Nuku päikkärit

Nokoset virkistävät kehoa, valpastavat aivoja ja parantavat muistia. Onko mitään nautinnollisempaa puuhaa kuin nukkuminen?

15. Lähde lenkille

Liikunta tekee hyvää keholle, mutta vaikuttaa monin tavoin myös mieleen. Tutkimusten mukaan se toimii masennukseen yhtä tehokkaasti kuin terapia ja lääkkeet. Lisäksi liikunta vahvistaa itsetuntoa.

16. Työnnä kädet multaan

Puutarhanhoito on tutkitusti tehokasta terapiaa. Se muun muassa lievittää masennusta, purkaa stressiä ja pitää mielen virkeänä. Kuten japanilaiset sen sanovat: kaikki paitsi puutarhanhoito on turhaa.

Suomalainen unitutkija Olli Polo väittää Helsingin Sanomissa, että pitkäaikainen väsymys on jo epidemia.

Unitutkija, fysiologian dosentti Olli Polo on tutkinut ja hoitanut uransa viimeiset kymmenen vuotta kroonista väsymysoireyhtymää. Hänen mielestään väsymyksestä on syntynyt jo yhteiskunnallinen epidemia, joka näkyy erityisesti lapsissa ja nuorissa.

– Koskaan aiemmin urallani en muista, että olisin joutunut kirjoittamaan näin paljon lausuntoja lapsille ja nuorille, että heillä on niin vaikea-asteinen väsymys, että se haittaa aivotoimintaa ja sen takia tarvitaan lyhennettyä koulupäivää tai kotiopetusta, Polo kertoo Helsingin Sanomille.

Polo sanoo, että pitkäaikainen ja toimintakykyä heikentävä väsymys alkaa olla kansansairauden luokkaa.

– Noin kolmasosa väestöstä kärsii siitä. Kroonista väsymysoireyhtymää Suomessa sairastaa ainakin 50 000 ihmistä, mutta sekin on vain jäävuoren huippu.

”Kroonista väsymysoireyhtymää Suomessa sairastaa ainakin 50 000 ihmistä, mutta sekin on vain jäävuoren huippu.”

HS:n mukaan Polo on hoitanut väsymysoireyhtymäpotilaita klinikallaan kokeellisin hoitomenetelmin, jotka ovat synnyttäneet muissa lääkäreissä vastustusta ja johtaneet Valviran varoitukseen. Unitutkijan itsensä mielestä väsymystä ei haluta myöntää kansanterveydellisenä ilmiönä, koska sen pelätään lisäävän terveydenhuollon kustannuksia.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa?

Krooninen väsymysoireyhtymä on tila, jossa keskeisenä oireena on yli kuusi kuukautta jatkunut väsymys ja potilaan toimintakyky on merkittävästi heikentynyt, kertoo Duodecim.

Ennen kuin kirjoitat hakukenttään ”krooninen väsymysoireyhtymä”, kannattaa pysähtyä ja miettiä!

Krooninen väsymysoireyhtymä ei ole todellakaan ainoa asia, joka aiheuttaa väsymyksen tunnetta. Voimattomuutta saattaa aiheuttaa esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta, raudan puute tai stressaava elämäntilanne.

Linkin korjaus 21.24: Duodecim-linkki on vaihdettu uudempaan artikkeliin.

Markus Jansson

Unitutkija väsymysepidemiasta HS:lle: ”Kroonista väsymysoireyhtymää Suomessa sairastaa ainakin 50 000 ihmistä”

Teillä on VANHA JA VÄÄRÄ LINKKI DUODECIMIN JUTTUUN!!! Uusi artikkeli Kroonisesta väsymysoireyhtymästä on tämä: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01194 Kyse on somaattisesta, neuroimmunologisesta dysautomiaa aiheuttavast aineenvaihduntasairaudesta, jonka uusi nimi on Systeeminen Rasitusintoleranssisairaus (SEID). Sillä ei ole mitään tekemistä minkään "väsymyksen" kanssa, älkää käyttäkö tuota harhaanjohtavaa ja vähättelevää termiä! Tukiryhmä FB:ssä https://www...
Lue kommentti

Neurologin mukaan päänsärkydiagnoosia ei pidä tehdä hartiakipujen perusteella. 

Lähes jokainen meistä kokee joskus päänsärkyä. Vanne kiristää päätä, silmän takana juilii ja särky jyskyttää ohimolla. Päänsäryn oireet ovat moninaiset, mutta niin ovat syntysyytkin. Terveyskirjaston mukaan päänsärky voi johtua esimerkiksi lihaksista, aivokalvoista, poskionteloista, verisuonista tai hampaista.

Osa päänsärkyä kokevista kärsii itse asiassa migreenistä. Päänsärkyjä on tunnistettu yli 200 erilaista, mutta migreeni on yleisin lääkärin apua vaativista päänsäryistä.

Neurologi Markku Nissilän erityisalaa ovat migreeni ja muut päänsäryt. Hänen mukaansa migreenidiagnooseja annetaan Suomessa kitsaasti, vaikka migreeni ei suinkaan ole harvinainen. Yli 90 prosenttia päänsäryn takia lääkäriin hakeutuneista kärsii migreenistä.

– Kun päänsärkyä diagnosoidaan, ajatellaan usein, että ensin pitää miettiä kaikki muut vaihtoehdot, ja migreeni on viimeinen diagnoosi, johon päädytään, Nissilä sanoo.

Neurologi vastaa kuuteen kysymykseen

1. Mistä erottaa migreenin ja muun päänsäryn?

– Jos päänsärky on sellaista, että sen takia tulee sairauspoissaoloja tai joutuu perumaan sosiaalisia menoja, ensimmäisen ajatuksen pitäisi olla, että kyseessä on migreeni.

– Seuraavat oireet liittyvät vain migreeniin: pahoinvointi ja oksentelu, säryn tuntuminen sykkeen mukana ja säryn paheneminen arkiaskareista, kuten portaiden nousemisesta. Pahoinvoinnin sijasta tai lisäksi migreeniin voi liittyä valo- ja ääniherkkyyttä. Sykkeen mukana tuntuva ja oksentelua aiheuttava päänsärky on migreeniä, vaikka särky olisi lievääkin.

”On yksi suomalaisen terveydenhuollon suurimmista virheistä, kun kuvitellaan, että hartiaseudun vaivat ovat selitys päänsärylle.”

– Muista päänsäryistä hyvin yleinen on tensio- eli jännityspäänsärky. Sen tunnusmerkki on lievä särky, joka ei estä tekemästä asioita.

2. Hartiat ovat ihan jumissa. Johtuukohan päänsärkyni vain siitä?

– Ei. On yksi suomalaisen terveydenhuollon suurimmista virheistä, kun kuvitellaan, että hartiaseudun vaivat ovat selitys päänsärylle. Muualla maailmassa ei ajatella näin.  

– Jos päänsärystä tehdään diagnoosi sillä perusteella, että niska-hartiaseudun lihakset aristavat, tuloksena on yleensä väärä diagnoosi. Migreenistä kärsivillä on kyllä muita useammin hartiavaivoja ja migreenikohtaus voi tuntua myös niskassa sekä hartioiden yläosassa, mutta se ei tarkoita, että migreeni johtuisi jumiutuneista hartioista.

3. Kuinka yleinen migreeni on?

– Noin joka kymmenes on saanut viimeisen vuoden aikana migreenikohtauksen. Jossakin vaiheessa elämäänsä migreenistä kärsii joka kolmas nainen ja 17 prosenttia miehistä.

– Migreenikohtaukset ovat sairautta, mutta migreeni on myös ominaisuus, johon liittyy se, että säätelyhermosto reagoi herkemmin kuin muilla. Siksi migreeni-ihmisillä on muita useammin kylmät kädet ja jalat, ärtynyt paksusuoli ja matala verenpaine.

”On legendaa, että migreeni loppuisi aina viisikymppisenä.”

4. Miksi naisilla esiintyy enemmän migreeniä kuin miehillä?

– Naisilla ja miehillä on yhtä paljon migreenille altistavia geenejä, mutta naisilla murrosiässä alkava hormonikierto on niin voimakas ärsyke, että naisilla esiintyy tuplasti enemmän migreeniä kuin miehillä. Hormoneiden takia migreeni tulee esiin niilläkin naisilla, joilla geneettinen kuorma on aika pieni.

5. Seuraavatko migreenikohtaukset loppuelämän, jos niitä kerran alkaa saada?

– Saattavat seurata. Migreeniä voidaan kuitenkin hoitaa sekä ennaltaehkäisevillä että kohtauslääkkeillä. Täsmälääkkeet migreeniin tulivat markkinoille 1990-luvun alussa, ja sen jälkeen ei ole tapahtunut oikein mitään – kunnes ensi vuonna markkinoille tulevat ensimmäiset biologiset migreeninestolääkkeet. Niitä pistetään suoneen kerran kuukaudessa. Kokeissa havaittiin, että neljännes koehenkilöistä pääsi migreenistä kokonaan eroon biologisilla lääkkeillä.

– On ihan legendaa, että migreeni loppuisi aina viisikymppisenä. Vaihdevuosien kohdalla migreeni loppuu joillakin, mutta joillakin se pahenee.

6. Voiko migreeniä helpottaa muuten kuin lääkkeillä?

– Joillekin voi riittää kylmällä hautominen ja joillekin, varsinkin lapsille, toimii nukahtaminen. Aikuinen voi tarvita lääkkeen ja nukahtamisen, jotta kohtaus menee ohi.

Sometuksesta jumiutunut niska on hoidettavissa hyvän ergonomian ja täsmäjumpan avulla.

Puhelimella somettaminen ja viestien kirjoittaminen voi olla hauskaa, mutta ne ovat myös suorassa yhteydessä niska- ja selkäkipuihin. Helsingin Sanomat uutisoi ruotsalaistutkimuksesta, jossa seurattiin viiden vuoden ajan 7 000 nuorta aikuista. Yli 20 tekstiviestiä päivässä lähettäneet ilmoittivat useammin kärsivänsä niskan ja yläselän kivuista. 

Tutkimuksessa raportoitiin myös sormien tunnottomuudesta ja nipistelystä. Tutkijoiden mukaan kuusi tekstiviestiä päivässä näytti olevan raja, jonka jälkeen kipu- ja tunnottomuusoireet alkavat lisääntyä. Jos omaa viestittelyä alkaa laskea, huomaa, että kuusi tekstiviestiä tulee lähetettyä, noh, vähintään ennen lounasaikaa. 

Helsingin Sanomien jutussa haastateltu Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola arvioi, että vietämme älypuhelimen ääressä keskimäärin kahdesta neljään tuntia päivässä, eli hurjat 700–1400 tuntia vuodessa.

Voi toki miettiä, onko älypuhelimen ääressä tarpeellista viettää niin paljon aikaa, mutta joka tapauksessa älypuhelimen selausasentoon tulisi kiinnittää huomiota. Pää kumarassa selaaminen voi ajan mittaan aiheuttaa niskan välilevyn rappeutumista. Normaalissa asennossa pää painaa viisi kiloa, mutta kumarassa ryhdissä, 60 asteen kulmassa, niskalle kohdistuu painetta jopa 27 kilon edestä.

Someniskasta ei ole pakko kärsiä. Virkisterin fysioterapeutti Riikka Ilmivalta laati Me Naisille vinkit someniskan ehkäisyyn ja hoitoon.

Näin ehkäiset someniskan:

1. Tärkeintä someniskan ehkäisyssä on somen käytön vähentäminen. Jos vietät paljon aikaa älypuhelinta näppäillen, mieti, tarvitseeko sinun todella käyttää niin paljon aikaa somettamiseen.

2. Kiinnitä somettaessasi huomiota koko selkärangan oikeaan, luonnolliseen asentoon, jolloin pää pysyy automaattisesti rangan jatkeena. Älä nojaa kauheasti eteenpäin: jos ylävartalo on C-kirjaimen mallinen, pää roikkuu automaattisesti. Jos istut somettaessasi, nojaa selkänojaan.

3. Jatkuva käsien kannattelu somettaessa aiheuttaa särkyjä. Tue käsiä käsinojaan aina kun mahdollista. 

4. Näpyttele älypuhelinta molemmilla käsillä, ettei kroppa muutu toispuoleiseksi.

5. Aina ei tarvitse näpytellä. Käytä niin sanottua puhelimen virtuaalisihteeriä: monesti tekstiviestit voi kirjoittaa ja puhelut soittaa antaen puhelimelle äänikomentoja.

6. Jos sometat edelleen huonossa asennossa, pyydä vaikka läheistäsi ystävällisesti huomauttamaan asiasta. Voit myös hankkia työpisteen äärelle peilin, jos et muuten huomaa olevasi huonossa asennossa.

Iskikö someniska? Näin hoidat sen kuntoon:

1. Muista edelleen vähentää somen käyttöä. Mitä enemmän välttelet staattista paikallaan oloa, sen parempi. Aktiivinen elämäntapa pitää pois somen ääreltä.

2. Someniska johtuu staattisesta asennosta, joten käytä kroppaa monipuolisesti arjessa ja liikuntaharrastuksissa. Mikä tahansa liikunta hyötyliikunnasta lihaskuntoharjoitteluun edistää aineenvaihduntaa.

3. Rintarangan elastisuuden ylläpitäminen on tärkeää, sillä somettaminen ja näyttöpäätetyöskentely jäykistävät rintarankaa. Yläkroppaa voi virkistää keppijumpalla ja rintarangan kiertoliikkeillä.

4. Somettaminen tekee myös yläniskasta todella kireän. Yläniskaa voi mobilisoida vaikka automatkalla tai tuolilla istuessa: tee hyvin pieniä painalluksia takaraivolla selkänojaan, vuorotellen painaen ja rentouttaen niskaa. Liikeessä voi viedä leukaa hieman taakse ja alaspäin. 

Hei te tiimalasivartalosta unelmoivat, hyviä uutisia: pelkästään vatsan alueelta on mahdollista hoikistua!

Meille on vuosikausia hoettu, että laihtua ei voi vain tietystä kohdasta, vaan rasvaa palaa treenin ja ruokavalion ansiosta tasaisesti koko kehosta.

Nyt on selvitetty, että pitkään itsestäänselvänä pidetty sääntö ei olekaan koko totuus. Time-sivuston mukaan tutkimustieto osoittaa, että tietyistä kehonosista on helpompi karistaa rasvaa kuin toisista.

Yksi kyseistä kehonosista on vatsa. Vyötärönseudun lisäksi helpoiten palavaa rasvaa löytyy käsivarsista ja rinnan alueelta. Sen sijaan takapuolen ja reisien rasvaa on vaikeinta polttaa pois.

Tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset.

Virginian yliopiston lääketieteen professori Arthur Weltman kertoo tämän johtuvan siitä, että tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset. Siksi niistä on helpompaa tai vaikeampaa päästä eroon urheilun ja kevyen ruokavalion avulla.

– Vatsan alueen rasva on aineenvaihdunnallisesti yksi aktiivisimmista rasvoista, Weltman kertoo.

Urheilu aiheuttaa kehossa erilaisten hormonien erittymistä. Mitä rankempaa urheilu on, sitä enemmän hormoneja erittyy ja rasvaa palaa – ja erityisesti paikoissa, jotka ovat aineenvaihdunnaltaan aktiivisinta.

Lue lisää! 18 tapaa polttaa enemmän ja tehokkaammin rasvaa

Jos siis haluaa hoikistua erityisesti vatsan alueelta, mitä kannattaa tehdä? Tutkimuksen mukaan siinä missä esimerkiksi juoksu tai uinti auttavat polttamaan rasvaa koko kehosta, vastustreenit voivat polttaa rasvaa keskitetysti esimerkiksi vatsan alueelta, koska vatsarasvat reagoivat voimakkaammin urheiluun.

Toisen tutkimuksen mukaan vatsarasvan polttamisessa ovat tehokkaita myös niin sanotut HIIT-harjoitukset eli nopeatempoiset intervallitreenit. Treenin jälkeen aineenvaihdunta käy vilkkaana ja keho polttaa rasvaa muutaman tunnin ajan treenin jälkeenkin – erityisesti sieltä vatsan alueelta.

Lybia

Nyt se on todistettu: painoa voi pudottaa pelkästään vatsasta

Mutta oletteko kokeilleet jutussa mainittuja treenejä? Punttia ja hiittiä? Itse olen ja siksi allekirjoitan jutun väitteen. Olen kokenut sen että kyseisiä treenimuotoja ruokavalioon yhdistämällä saa vyötärön pienenemään pikavauhtia. Tosin tiimalasivartaloa ei voi saada jollei ole sellainen luonnostaan. Mutta lähemmäs toki voi päästä.
Lue kommentti