Hyviksiä ja pahiksia. Kuva: Shutterstock
Hyviksiä ja pahiksia. Kuva: Shutterstock

Jos haluaa voida hyvin ja elää terveenä, kannattaa katsoa, mitä lautaselleen lappaa. Eikä se ole edes vaikeaa!

Olet varmaan jo kuullut, että toiset aivosi sijaitsevat vatsassasi. Suoliston suora yhteys hyvinvointiin on paljastunut samaa tahtia kuin erilaiset vatsavaivat ovat yleistyneet. Aivovertaus on osuva: suolistossa on miljardeja bakteereita, jotka vaikuttavat muun muassa mielialaan ja muistiin.

Myös syömisemme ovat käytännössä yhteydessä liki kaikkiin sairauksiin, kuten yleisimpiin syöpiin, tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen. Hän kirjoitti syöpälääkäri Timo Joensuun kanssa vastikään Syö hyvin, voi paremmin -kirjan, joka korostaa ruokavaliota syövän ehkäisyssä.

Mitä ruoka-aineita lautaselleen kannattaa siis latoa, jos haluaa hyvän olon ja ehkäistä sairauksia?

3 x ravintopahis

1. Sokeri ja höttöhiilarit. Ne lihottavat. Ylipaino lisää useiden syöpien riskiä ja se voi johtaa tyypin 2 diabetekseen. Sokeri vie tilaa terveellisiltä vaihtoehdoilta: kun syö paljon sokeria, syö yleensä vähemmän kuituja ja hyviä ravintoaineita. Runsas sokerinkäyttö on yhteydessä gynekologisiin syöpiin.

2. Suola. Yhteydessä muun muassa mahalaukun syöpään ja sydän- ja verisuonisairauksiin. Saattaa aiheuttaa elimistössä myös lievää tulehdusta.

3. Punainen liha ja prosessoitu liha. Punainen liha voi lisätä syövän, tyypin 2 diabeteksen ja aivoinfarktin riskiä. Prosessoidussa lihassa on paljon suolaa ja fosforia sisältäviä lisäaineita. Usein näihin liittyy myös haitallinen valmistustapa: savustus, ruskistus ja käristys, jolloin voi syntyä karsinogeeneja.

12 x ravintohyvis

On olemassa niin sanottuja yleishyviä ruoka-aineita, joiden runsaan saannin tiedetään ehkäisevän esimerkiksi erilaisia syöpiä, masennusta, tyypin 2 diabetestä sekä laskevan verenpainetta ja kehon tulehdustilaa. Näitä ruoka-aineita suositaan myös kansallisissa ravintosuosituksissa. Suomalaiset suositukset ovat samankaltaiset perinteisen Välimeren ruokavalion kanssa.

Huom! Jos kärsit toiminnallisista vatsavaivoista tai tulehduksellisista suolistosairauksista, jotkin ruoka-aineet, kuten omena ja kaalit, voivat pahentaa oireita.

1. Kurpitsa. Yhtä tehokas syövän ehkäisyssä kuin porkkana.

2. Pähkinät. 30 gramman annos pähkinöitä 4 kertaa viikossa vähentää syöpäkuoleman riskiä.

3. Tummanvihreälehtiset kasvikset. Muun muassa pinaatti, lehtikaali ja lollo rosso hidastavat syöpäsolujen jakautumista esimerkiksi rintasyövässä. Rucola voi alentaa verenpainetta.

4. Porkkana. Yksi porkkana päivässä täyttää A-vitamiinitarpeen. Sisältää myös paljon kuitua. Karotenoidejen runsas käyttö pienentää syöpäriskiä.

5. Tomaatti. Saattaa vähentää riskiä sairastua sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin.

6. Omena. Hillitsee kehon lievää tulehdusta. Saattaa pienentää myös muun muassa keuhkosyövän riskiä ja runsaasti kuitua sisältävänä ruuansulatuselimistön syöpiä.

7. Marjat. Hyviä kuidun ja C-vitamiinin lähteitä. Hillitsevät aterianjälkeistä verensokerin nousua, joka on eduksi nälän hallinnan kannalta.

8. Sitrushedelmät. Saattavat suojata esimerkiksi ruokatorven ja virtsarakon syövältä.

9. Palkokasvit. Sisältävät useita hyviä ravintoaineita, joilla on terveysvaikutuksia. Palkokasvit voivat ehkäistä suolistosyöpää. Pavut alentavat myös verenpainetta, parantavat kolesteroliarvoja ja auttavat painonhallinnassa.

10. Parsakaali. Sisältää useita terveyttä edistäviä ravintoaineita, esimerkiksi folaattia ja C-vitamiinia. Saattaa vähentää paksusuolen ja mahalaukun syövän riskiä. Raakana tai nopeasti mikrossa kypsennettynä parsakaali hidastaa syöpäsolujen jakautumista.

11. Kala. Hyvä proteiinin lähde ja sisältää paljon hyviä rasvoja. Omega-3-rasvahappo saattaa ehkäistä jossain määrin masennusta. Ylipäätään koko välimerellisen ruokavalion tiedetään ehkäisevän masennusta.

12. Täysjyvävilja. Sisältää paljon kuitua ja vähentää erityisesti suolistosyövän riskiä. Hyviä viljoja ovat muun muassa kaura, ruis, ohra ja täysjyvävehnä. Gluteenittomaan ruokavalioon sopivat esimerkiksi kvinoa ja tattari.

Jos oireilet, vaihda vatsaystävällisempään:

Ruisleipä -> 100 %kauraleipä. Viljoissa kannattaa kokeilla rukiin, ohran ja vehnän tilalla kvinoaa ja hirssiä.

Maito -> Laktoositon maitojuoma.

Omena, päärynä ja vesimeloni -> Kiivi, appelsiini ja marjat.

Kuivatut kikherneet tai linssit -> Jos käytät palkokasveja, käytä mieluummin purkista, koska fodmapit ovat näin ystävällisempiä vatsalle.

Sipuli -> Ruohosipuli tai kevätsipulin vihreä osa. Valkosipuliaromilla maustettu öljy.

Pasta -> Riisi tai riisistä, maissista, kaurasta tai kvinoasta tehty gluteeniton pasta.

Ravitsemusgurun oma aamupala

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen: ”Minulla on aamupalariitti: Syön kiivin. Sen lisäksi otan 1,5 desiä maustamatonta jogurttia ja desin kaloritonta mehukeittoa. Sekoitan ne ja laitan sekaan vielä ruokalusikallisen psylliumia.

Sitten syön ruisleivän, jonka päälle laitan laktoositonta raejuustoa sentin kerroksen. Teen keskelle vanan, jonne laitan teelusikallisen neitsytoliiviöljyä. Päälle ripotan mustapippuria ja kurkumaa.”

Fodmap-ruokavaliosta apua turvotukseen?

Jos kärsii toiminnallisista vatsavaivoista eli vatsaa turvottaa, kannattaa välttää muun muassa palkokasveja, kivellisiä hedelmiä ja kaikkea, missä on fodmapeja eli fermentoituvia hiilihydraatteja isoina annoksina. Ajatuksena ei ole karsia ruokavaliosta kaikkia fodmapeja vaan vähentää niiden ruuansulatuselimistölle aiheuttamaa kuormitusta. Voit tehdä valintoja päivittäin ja sen mukaan, minkä tiedät vaikuttavan omaan kehoosi. Jotkut sietävät esimerkiksi vanhempaa ruisleipää, vaikka vatsa turpoaa tuoreesta.

Karsi näitä:

Ruis.

Kivelliset hedelmät, ainakin suurina annoksina (esim. omena, päärynä, vesimeloni, mango).

Cashew- ja pistaasipähkinät.

Sorbitoli.

Isot annokset hedelmämehuja.

Palkokasvit.

Sipulit.

Kukkakaali.

Sienet.

Laktoosia sisältävät ruoka-aineet, jos sinulla on lieväkin laktoosi-intoleranssi.

Suosi näitä:

Peruna.

Riisi.

Kvinoa.

Sitrushedelmät, kiivi ja banaani.

Marjat.

Porkkana

Pähkinät ja siemenet

Asiantuntijana ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Sometuksesta jumiutunut niska on hoidettavissa hyvän ergonomian ja täsmäjumpan avulla.

Puhelimella somettaminen ja viestien kirjoittaminen voi olla hauskaa, mutta ne ovat myös suorassa yhteydessä niska- ja selkäkipuihin. Helsingin Sanomat uutisoi ruotsalaistutkimuksesta, jossa seurattiin viiden vuoden ajan 7 000 nuorta aikuista. Yli 20 tekstiviestiä päivässä lähettäneet ilmoittivat useammin kärsivänsä niskan ja yläselän kivuista. 

Tutkimuksessa raportoitiin myös sormien tunnottomuudesta ja nipistelystä. Tutkijoiden mukaan kuusi tekstiviestiä päivässä näytti olevan raja, jonka jälkeen kipu- ja tunnottomuusoireet alkavat lisääntyä. Jos omaa viestittelyä alkaa laskea, huomaa, että kuusi tekstiviestiä tulee lähetettyä, noh, vähintään ennen lounasaikaa. 

Helsingin Sanomien jutussa haastateltu Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola arvioi, että vietämme älypuhelimen ääressä keskimäärin kahdesta neljään tuntia päivässä, eli hurjat 700–1400 tuntia vuodessa.

Voi toki miettiä, onko älypuhelimen ääressä tarpeellista viettää niin paljon aikaa, mutta joka tapauksessa älypuhelimen selausasentoon tulisi kiinnittää huomiota. Pää kumarassa selaaminen voi ajan mittaan aiheuttaa niskan välilevyn rappeutumista. Normaalissa asennossa pää painaa viisi kiloa, mutta kumarassa ryhdissä, 60 asteen kulmassa, niskalle kohdistuu painetta jopa 27 kilon edestä.

Someniskasta ei ole pakko kärsiä. Virkisterin fysioterapeutti Riikka Ilmivalta laati Me Naisille vinkit someniskan ehkäisyyn ja hoitoon.

Näin ehkäiset someniskan:

1. Tärkeintä someniskan ehkäisyssä on somen käytön vähentäminen. Jos vietät paljon aikaa älypuhelinta näppäillen, mieti, tarvitseeko sinun todella käyttää niin paljon aikaa somettamiseen.

2. Kiinnitä somettaessasi huomiota koko selkärangan oikeaan, luonnolliseen asentoon, jolloin pää pysyy automaattisesti rangan jatkeena. Älä nojaa kauheasti eteenpäin: jos ylävartalo on C-kirjaimen mallinen, pää roikkuu automaattisesti. Jos istut somettaessasi, nojaa selkänojaan.

3. Jatkuva käsien kannattelu somettaessa aiheuttaa särkyjä. Tue käsiä käsinojaan aina kun mahdollista. 

4. Näpyttele älypuhelinta molemmilla käsillä, ettei kroppa muutu toispuoleiseksi.

5. Aina ei tarvitse näpytellä. Käytä niin sanottua puhelimen virtuaalisihteeriä: monesti tekstiviestit voi kirjoittaa ja puhelut soittaa antaen puhelimelle äänikomentoja.

6. Jos sometat edelleen huonossa asennossa, pyydä vaikka läheistäsi ystävällisesti huomauttamaan asiasta. Voit myös hankkia työpisteen äärelle peilin, jos et muuten huomaa olevasi huonossa asennossa.

Iskikö someniska? Näin hoidat sen kuntoon:

1. Muista edelleen vähentää somen käyttöä. Mitä enemmän välttelet staattista paikallaan oloa, sen parempi. Aktiivinen elämäntapa pitää pois somen ääreltä.

2. Someniska johtuu staattisesta asennosta, joten käytä kroppaa monipuolisesti arjessa ja liikuntaharrastuksissa. Mikä tahansa liikunta hyötyliikunnasta lihaskuntoharjoitteluun edistää aineenvaihduntaa.

3. Rintarangan elastisuuden ylläpitäminen on tärkeää, sillä somettaminen ja näyttöpäätetyöskentely jäykistävät rintarankaa. Yläkroppaa voi virkistää keppijumpalla ja rintarangan kiertoliikkeillä.

4. Somettaminen tekee myös yläniskasta todella kireän. Yläniskaa voi mobilisoida vaikka automatkalla tai tuolilla istuessa: tee hyvin pieniä painalluksia takaraivolla selkänojaan, vuorotellen painaen ja rentouttaen niskaa. Liikeessä voi viedä leukaa hieman taakse ja alaspäin. 

Hei te tiimalasivartalosta unelmoivat, hyviä uutisia: pelkästään vatsan alueelta on mahdollista hoikistua!

Meille on vuosikausia hoettu, että laihtua ei voi vain tietystä kohdasta, vaan rasvaa palaa treenin ja ruokavalion ansiosta tasaisesti koko kehosta.

Nyt on selvitetty, että pitkään itsestäänselvänä pidetty sääntö ei olekaan koko totuus. Time-sivuston mukaan tutkimustieto osoittaa, että tietyistä kehonosista on helpompi karistaa rasvaa kuin toisista.

Yksi kyseistä kehonosista on vatsa. Vyötärönseudun lisäksi helpoiten palavaa rasvaa löytyy käsivarsista ja rinnan alueelta. Sen sijaan takapuolen ja reisien rasvaa on vaikeinta polttaa pois.

Tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset.

Virginian yliopiston lääketieteen professori Arthur Weltman kertoo tämän johtuvan siitä, että tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset. Siksi niistä on helpompaa tai vaikeampaa päästä eroon urheilun ja kevyen ruokavalion avulla.

– Vatsan alueen rasva on aineenvaihdunnallisesti yksi aktiivisimmista rasvoista, Weltman kertoo.

Urheilu aiheuttaa kehossa erilaisten hormonien erittymistä. Mitä rankempaa urheilu on, sitä enemmän hormoneja erittyy ja rasvaa palaa – ja erityisesti paikoissa, jotka ovat aineenvaihdunnaltaan aktiivisinta.

Lue lisää! 18 tapaa polttaa enemmän ja tehokkaammin rasvaa

Jos siis haluaa hoikistua erityisesti vatsan alueelta, mitä kannattaa tehdä? Tutkimuksen mukaan siinä missä esimerkiksi juoksu tai uinti auttavat polttamaan rasvaa koko kehosta, vastustreenit voivat polttaa rasvaa keskitetysti esimerkiksi vatsan alueelta, koska vatsarasvat reagoivat voimakkaammin urheiluun.

Toisen tutkimuksen mukaan vatsarasvan polttamisessa ovat tehokkaita myös niin sanotut HIIT-harjoitukset eli nopeatempoiset intervallitreenit. Treenin jälkeen aineenvaihdunta käy vilkkaana ja keho polttaa rasvaa muutaman tunnin ajan treenin jälkeenkin – erityisesti sieltä vatsan alueelta.

Entinen jojoilija

Nyt se on todistettu: painoa voi pudottaa pelkästään vatsasta

Hei 'oikku', tässä toinen. Samaa kummastelin. Mutta tässä sen näkee, että meitä on yhtä moneksi kuin on näitä nettiin pykättyjä erilaisia 'tutkimuksiakin'. Ja myös ne allit, olisikin kuten tässä kirjoitelmassa mainitaan. Parinkymmenen kilon pudotuksen jälkeen voi todeta, että kyllä lähtee, mutta ei välttämättä juuri ensin ja eniten sieltä mistä itse haluaisi. Tsemppiä kaikille.
Lue kommentti

Satunnainen suuttuminen tekee enemmän hyvää kuin hallaa.

Tiskit ovat taas räjähtäneet keittiössä käsiin. Työkaveri sai verenpaineen nousemaan iltapäiväpalaverissa. Äh, suututtaa! Ja vähän myöhemmin lähinnä nolottaa, vaikka omaa ärsyyntymistä ei olisi tuonut millään lailla esille.

Suuttumista ja vihaisia tunteita ei kuitenkaan pidä yrittää estää tai hävetä. Time nimittäin kertoo, että satunnaiset vihaiset tunteet tekevät pitkällä aikavälillä elämästä onnellisempaa!

On välttämätöntä olla toisinaan vihainen, jotta voisi myös olla kaikkein onnellisimmillaan.

Uuden tutkimuksen mukaan on välttämätöntä olla toisinaan vihainen, jotta voisi myös olla kaikkein onnellisimmillaan. Tutkimuksessa selvisi, että ne ihmiset, jotka eivät juurikaan reagoineet esimerkiksi uutisiin onnettomuuksista, halusivat tuntea enemmän vihaa tai surua.

Lisäksi esimerkiksi eksiinsä rakastuneet toivoivat voivansa tuntea vähemmän positiivisia tunteita entistä kumppaniaan kohtaan.

Lue lisää! Tiesitkö? Vihan tunteesta on yllättävän paljon hyötyä

Johtava tutkija ja psykologian professori Maya Tamir toivoo, että tutkimus auttaisi arvioimaan uudelleen usein mahdottomia tavoitteita siitä, millaisia tunteita ihmiset haluaisivat tuntea. Läntisessä kulttuurissa paine voida hyvin ja tuntea jatkuvaa onnellisuutta voi olla vaikea selättää.

– Tutkimus osoittaa sen, että onnellisimpia ihmisiä ovat he, jotka tuntevat niitä tunteita joita he myös haluavat kokea. Jos siis ihmisen mielestä viha on tavoiteltavaa esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksia vastaan taistelemisen takia, on hän todennäköisesti onnellisempi tuntiessaan vihaa, Tamir selittää.

Purkamaton viha patoutuu sisälle ja muuttuu pahaksi oloksi.

Onnellisuutta on tietenkin hyvä havitella, mutta se ei tarkoita negatiivisten tunteiden tukahduttamista. On tärkeää hyväksyä erilaiset tunteet osaksi elämää aina vihaa ja surua myöten.

– Jos kokemansa tunteet toivottaa tervetulleeksi ja niille onnistuu löytämään tarkoituksen, on todennäköisesti myös onnellisempi, Tamir summaa.

Jos vihaa ei osaa tai uskalla ilmaista, voi se aiheuttaa myös ongelmia. Ylikiltteys voi pahimmillaan johtaa siihen, että purkamaton viha patoutuu sisälle ja muuttuu myöhemmin pahaksi oloksi. Silloin ihminen voi lamaantua ja masentua. Siksi vihaa kannattaa lähestyä rakentavana tunteena, joka kuuluu onnelliseen, monipuolisia tunteita sisältävään elämään.

Isot painot ja näyttävät lihakset eivät välttämättä merkitse kestävyyttä ja hyvää fyysistä kuntoa.

Jokainen on joskus törmännyt atleettiin, jonka lihakset suorastaan puskevat ulos vaatteista. Jo kaukaa näkee, että raskaat painot ovat osa hänen kuntosalitreenejään. Huh, on oltava erinomaisessa fyysisessä kunnossa saadakseen sellaiset lihakset, eikö?

Ei oikeastaan, sillä isot lihakset ja hyvä kunto ovat Helsingin Sanomien haastatteleman fysioterapeutin Georg Schleiferin mukaan kaksi eri asiaa. Vaikka lihaksia löytyisi kuinka paljon, fyysinen kunto voi silti olla pohjamudissa.

Kuntosalista innostunut harjoittelee usein ainoastaan lihasvoimaa.

Schleifer kertoo HS:lle, että kuntosalista innostunut harjoittelee usein ainoastaan lihasvoimaa. Ongelmaksi muodostuu se, että yksipuolinen treenaaminen aiheuttaa pitkällä aikavälillä lähinnä vaivoja kroppaan.

– Yksipuolinen harjoittelu johtaa ylikuormitus- ja rasitusvammoihin, lihasepätasapainoon ja psyykkiseen väsymiseen, Schleifer kertoo HS:lle.

Lue myös: Älä sorru näihin! Pt paljastaa naisten yleisimmät virheet kuntosalilla – ja miten ne voi korjata

Hyvä kunto koostuu lihaskunnosta, kestävyydestä, liikkuvuudesta ja koordinaatiosta. Eri liikuntamuodot tukevat toisiaan: esimerkiksi lenkkeily auttaa palautumaan kuntosalitreenistä.

Hyvä kunto tarkoittaakin ennen kaikkea hyvää toimintakykyä. Schleifer kertoo Helsingin Sanomien artikkelissa eräästä asiakkaastaan, jolta lihaksia löytyi kyllä huimasti, mutta liikkuvuus oli lähes olematonta.

”Kaveri ei saanut laitettua edes paitaa selän puolelta housunkaulukseen.”

– Hän oli jäykkä kuin rautakanki. Kaveri ei saanut laitettua edes paitaa selän puolelta housunkaulukseen, koska kädet eivät taipuneet taakse.

Lihaksien koko ei myöskään kerro suoraan siitä, kuinka voimakkaat treenatut lihakset ovat. Daily Mail -sivusto kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan kehonrakentajien lihassolut ovat usein kyllä isompia kuin kestävyysurheilijoiden, mutta heikompia.

Koko ei kerro lihaksen vahvuudesta.

Yleisesti ottaen lihas pystyy tuottamaan sitä enemmän voimaa, mitä isompi se on – mutta vain tiettyyn pisteeseen asti. Voima ei kasva samalla tavalla kuin lihaksen koko, ja siksi koko ei kerro lihaksien vahvuudesta.

Tutkimuksessa havaittiin, että erityisen vahvat lihakset löytyvät esimerkiksi pikajuoksijoilta. Lihaksien erityinen voimakkuus johtuu siitä, että pikajuoksijoiden lihaksien täytyy tuottaa voimaa huomattavasti nopeammin kuin esimerkiksi kehonrakentajien.

Älä anna siis isojen lihaksien hämätä – lihaskimpun voi voittaa mitä todennäköisemmin esimerkiksi porrasjuoksussa tai joogaliikkeissä!